Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (06.06.15)

                                                                                                                                                      από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Θερίζουν συνθετικά ναρκωτικά και AIDS


undefined
Η εκρηκτική άνοδος της χρήσης νέων, φτηνών, επικίνδυνων συνθετικών ναρκωτικών και ο περιορισμός της επιδημικής έξαρσης της HIV λοίμωξης σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών είναι τα δύο βασικά ευρήματα για τη χώρα μας στη φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.
Η οικονομική κρίση έχει το μερίδιο ευθύνης της για τη χρήση νέων, φτηνών, επικίνδυνων ουσιών που εντόπισε πρώτη φορά η περσινή έκθεση, εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά. Το εισόδημα των χρηστών έχει μειωθεί. Το ίδιο και το χαρτζιλίκι των οικογενειών τους, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, και η ελεημοσύνη, αφού ο κόσμος δεν έχει να δώσει. Ετσι, οι χρήστες καταφεύγουν σε φτηνότερες λύσεις, όπως είναι τα συνθετικά οπιοειδή, σημειώνει. Μόνο το 2014 καταγράφηκαν 101 τέτοιες νέες ουσίες στην Ευρώπη. Οι ουσίες αυτές διακινούνται εύκολα μέσω Διαδικτύου, γεγονός που προβληματίζει το Κέντρο.
Απόνερο της κρίσης και το εύρημα της περσινής έκθεσης που αφορούσε την αύξηση των νεοδιαγνωσθέντων κρουσμάτων ΗIV/AIDS λόγω αύξησης της κοινής χρήσης συρίγγων, που φέτος ελέγχεται, όπως διαφαίνεται στην πρόσφατη έκθεση. Παρ' ότι, όμως, ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων κρουσμάτων έχει πέσει στο μισό, «τα νούμερα εξακολουθούν να είναι υψηλά», εκτιμά η Μ. Τερζίδου. Η αναχαίτιση της επιδημίας νέων μολύνσεων HIV, υπογραμμίζει, οφείλεται στην αύξηση των συμμετεχόντων στα θεραπευτικά προγράμματα των 50 μονάδων υποκατάστασης της χώρας μας, οι οποίοι έφτασαν τις 13.000, φέρνοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, και στην ενίσχυση των παρεμβάσεων στον δρόμο.
efsyn.gr

Τσίπρας: «Αυτή η κυβέρνηση δεν ψηφίζει νέο Μνημονιο...

...συμφωνία μόνο με μείωση του χρέους»

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας»

Τσίπρας: «Αυτή η κυβέρνηση δεν ψηφίζει νέο Μνημονιο - συμφωνία μόνο με μείωση του χρέους»
Στη δευτερολογία του μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους τόνους, λέγοντας αρχικά ότι από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης «διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο».
«Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή λύση: Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αποδείξαμε έμπρακτα τη διάθεση και αφοσίωσή μας στην ευρωπαϊκή ιδέα με την κατάθεση της πρότασης στους θεσμούς. Η πρόταση αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας.
Η πρόταση ήταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας και στη διαπραγμάτευση και στους συνομιλητές μας, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, πράγμα που αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Η πρόταση αυτή αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο».
Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την πρόταση που του επέδωσαν οι πιστωτές στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει Ελληνας βουλευτής που θα ψήφιζε όσα ζητούν οι δανειστές. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του.
Ο κ.Τσίπρας στράφηκε προς την αντιπολίτευση και αφού έκανε αναφορά στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνησή του για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, σημείωσε:
«Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη ότι δουλεύουν για να βρεθεί λύση και όχι για να ταπεινώσουν έναν λαό. Γιατί τότε να ξέρουν ότι θα έχουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα». Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός στράφηκε τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και στην αντιπολίτευση ζητώντας
«να στηρίξουν τη χώρα και να αφήσουν κατά μέρος τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας». «Είναι ώρα της ευθύνης για όλους, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», είπε και κατέληξε: «Ο λαός να είναι ήσυχος δεν θα λυγίσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Η επιμονή μας σύντομα θα φέρει καρπούς. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελπίδας».
tanea.gr

Η τριτολογία του Πρωθυπουργού (τό συμπέρασμα)

Τσίπρας: «Αυτή η κυβέρνηση δεν ψηφίζει νέο Μνημονιο - συμφωνία μόνο με μείωση του χρέους» « Συμπεραίνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών ως βάση για τη συμφωνία
Άξιζε τον κόπο η διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσμη διαδικασία έχουμε ήδη 2 φορές ενημερώση τη Βουλή για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής διαδικασίες ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του Α. Σαμαρά.
Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα σε ότι αφορά την πρόταση από τους 3 θεσμούς. Συμπεραίνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση για τη συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μία κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.
Ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένος. Υπάρχει πρωτοφανής υποστήριξη, όπως η επιστολή 18 οικονομολόγων στους Financial Times. Στην Ευρώπη συγκρούεται η στρατηγική της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας με τη στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη, της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι λαοί βλέπουν με κομμένη την ανάσα τη μάχη και τον κυνισμό της πιστωτικής ασφυξίας απέναντι στην Ελλάδα.
Η μάχη αφορά το μέλλον της Ευρώπης και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι θεωρούν ότι μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα. Η καμπάνα θα χτυπήσει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Θα δώοσυμε τη μάχη με πείσμα και αυοπεποίθηση και πατριωτικό αίσθημα ευθύνης και στο τέλος της ημέρας θα την κερδίσουμε και θα επωφεληθούν και όσοι μας κάνουν κριτική. Διατηρώ την αισιοδοξία μου για δίκαιη και βιώσιμη λύση χάρη στη συνεπή θέση της Ελλάδας. »

tanea.gr

Τα δισεκατομμύρια που δεν έφτασαν ποτέ


Δημοσίευμα της εφημερίδας die Zeit προσπαθεί να εξηγήσει στους Γερμανούς που πήγαν τα 244 δισ. ευρώ δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα.

«Πέντε χρόνια μετά από αυτή την επιχείρηση διάσωσης, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Η χώρα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Η οικονομία έχει βυθιστεί στην πιο μακρά ύφεση από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λαός έχει φτωχύνει, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Και το βάρος του χρέους είναι υψηλότερο σήμερα παρά ποτέ. Αυτό εγείρει το ερώτημα: τι έχουν κάνει οι Έλληνες με τα δισεκατομμύρια που πήραν; Η απάντηση είναι: τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας άλλωστε δεν έφθασε ποτέ στην Ελλάδα». 
Κάνοντας μια αναδρομή η εφημερίδα θυμίζει ότι την άνοιξη του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές πήρε δάνεια 110 δισ. ευρώ: 30 δισ. από το ΔΝΤ και 80 δισ. με διμερείς συμφωνίες με χώρες της ευρωζώνης. Τα κονδύλια αυτά υποτίθεται ότι μέσα σε μια τριετία θα βοηθούσαν την Ελλάδα να ανακάμψει, αλλά η χώρα βυθίστηκε περισσότερο στην ύφεση και η πρόσβαση στις αγορές μετατέθηκε στο μακρινό μέλλον. 
Στην αρχή λοιπόν, οι δανειστές προσπάθησαν να δώσουν κι άλλα περιθώρια παρατείνοντας τη λήξη των δανείων από 5 σε 15 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι η Αθήνα χρειαζόταν κι άλλα χρήματα. Ετσι εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο  των 130 δισ. ευρώ αν και μέχρι τότε δεν είχε εκταμιευτεί ακόμα ποσό 35 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο. Η ωρίμανση των δανείων μετατέθηκε στα 15 και 30 χρόνια, ενώ μέρος αυτής της δεύτερης προσφοράς ήταν και το γνωστό PSI, δηλαδή το κούρεμα ύψους 107 δισ. ευρώ του χρέους που είχαν στα χέρια τους οι ιδιώτες δανειστές.
Από τα συνολικά δάνεια μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 230 δισ. και «κρίνοντας από το μέγεθος της οικονομίας της Ελλάδας, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό». Τι έγινε λοιπόν με αυτά τα χρήματα; 
«Από την αρχή της "διάσωσης" η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 1/4 της οικονομίας της- αποτέλεσμα των πολύ αυστηρών μέτρων λιτότητας» γράφει η Zeit. «Το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1/3. Η ανεργία αυξήθηκε από το 8,9% στο 27% και παρά τις αναδιαρθρώσεις του χρέους, τώρα το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο: το 2009 ήταν 301 δισ., δηλαδή 127,1% του ΑΕΠ και σήμερα είναι 312,7 δισ., δηλαδή 175% του ΑΕΠ. ... Η Ελλάδα βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο: πολύ αυστηρή λιτότητα, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, νέα χρέη, χωρίς κανένα μέχρι σήμερα πρόγραμμα ανάπτυξης. Και οι Ελληνες δεν είδαν σχεδόν τίποτα από αυτή τη βοήθεια. Μόνο περίπου του 1/10 του ποσού διατέθηκε για τις δαπάνες της κυβέρνησης, προκειμένου να καλυφθούν κενά του προϋπολογισμού- το 90% των δανείων χρησιμοποιήθηκαν σε αποπληρωμή χρεωστούμενων δόσεων, καταβολές τόκων, επαναγορά κρατικών ομολόγων και ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών».  
Με εξαίρεση δηλαδή το 12% του χρέους που βρίσκεται ακόμα στα χέρια ιδιωτών, τα χρήματα επιστρέφουν στον EFSF, τις χώρες μέλη που έχουν δανείσει την Ελλάδα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καταλήγει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι το ζητούμενο των τωρινών διαπραγματεύσεων είναι οι υπόλοιπες δόσεις του δεύτερου πακέτου, χρήματα τα οποία και αυτά θα επιστρέψουν στους δανειστές, για να ξοφληθούν οι προηγούμενες οφειλές.  Φαύλος-κύκλος αδιεξόδου...
 efsyn.gr

Ξέσπασαν σε γέλια με τον Βενιζέλο…


Δύο φράσεις του, ήταν αρκετές, για να προκαλέσουν βροχή από γέλια στην αίθουσα του κοινοβουλίου.
«Εμείς έχουμε δύο πυλώνες. Την...
αλήθεια και την υπευθυνότητα», είπε αρχικά, λαμβάνοντας γέλια και ειρωνικά χειροκροτήματα.
Η φράση όμως που πραγματικά ξεσήκωσε την αίθουσα ήταν άλλη:
Σας φέρονται σκανδαλωδώς καλύτερα, απ’ ότι φέρθηκαν σε μας. Αυτό θα το δείτε ανάγλυφα σε λίγο καιρό.

Μπορεί να μην δίνει κανείς σημασία σε αυτά που λέει, τουλάχιστον όμως, διασκεδάζει τους βουλευτές…

Φρένο σε παραχώρηση ακτών

ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ
Με ακύρωση απειλούνται οι υπουργικές αποφάσεις που την τελευταία 12ετία παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα και μαζικά στους ΟΤΑ και σε ιδιώτες αιγιαλούς και παραλίες, χωρίς να τηρούνται αυστηρά κριτήρια και χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία των ακτών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους από την υπερεκμετάλλευση.

Μπλόκο στην παραχώρηση αιγιαλού βάζει το ΣτΕ αν δεν τηρούνται αυστηρά κριτήρια και δεν διασφαλίζεται η προστασία των ακτών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους από την υπερεκμετάλλευση
Μπλόκο στην παραχώρηση αιγιαλού βάζει το ΣτΕ αν δεν τηρούνται αυστηρά κριτήρια και δεν διασφαλίζεται η προστασία των ακτών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους από την υπερεκμετάλλευση
Σε δίκη ενώπιον της μείζονος σύνθεσης του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δύο παραπεμπτικές αποφάσεις - εισηγήσεις του ΣτΕ, προτάθηκε στην ουσία να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση των ακτών, προκειμένου να μη θίγεται το περιβάλλον και να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους.
Κατά την ομόφωνη θέση των 5μελών δικαστικών συνθέσεων, δεν είναι νόμιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις για τη συλλήβδην παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών, κυρίως όσες ίσχυσαν την τελευταία 5ετία μέχρι τις αρχές του 2015.
Η τελική απόφαση της μείζονος σύνθεσης ΣτΕ (πρόεδρος Α. Θεοφιλοπούλου, εισηγητής Α. Σακελλαροπούλου), που αναμένεται σύντομα, θα ερμηνεύσει αυθεντικά τη νομοθεσία για τον αιγιαλό (ν. 2971/01) σε συνδυασμό με τη συνταγματική επιταγή για προστασία του περιβάλλοντος και θα αποτελέσει «μπούσουλα» για να κριθεί η νομιμότητα της νέας υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Ετσι, εάν υιοθετηθούν οι παραπεμπτικές κρίσεις θα απειληθεί με ακύρωση και η τελευταία υπουργική απόφαση, που αναμένεται να προσβληθεί τις επόμενες ημέρες στα δικαστήρια, αφού παρά τη βελτίωση σε σύγκριση με τα ισχύοντα έως τις αρχές του 2015, εξακολουθούν να υπάρχουν νομικά και ουσιαστικά προβλήματα, που σχετίζονται και με την κρατική εποπτεία στην προστασία του περιβάλλοντος και των ακτών.
Οι παραπεμπτικές αποφάσεις-εισηγήσεις υψώνουν ασπίδα προστασίας για τις ακτές, προκαλώντας ρήγμα στο σύστημα της μαζικής παραχώρησης και εκμετάλλευσης παραλιών και αιγιαλών της χώρας, μέσω του οποίου έχουν σημαντικά έσοδα δήμοι και ιδιώτες, ενώ παράλληλα πολλοί «θησαυρίζουν» μέσα από την υπερεκμετάλλευση της χρήσης των ακτών, την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, ιδίως στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, με ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων (ξαπλώστρες), τραπεζιών, ομπρελών, εκμετάλλευση αναψυκτηρίου, αθλητικών δράσεων κ.λπ.
Οι ενστάσεις του ΣτΕ για το μέχρι πρόσφατα ισχύον καθεστώς προκάλεσαν αναστάτωση στους ΟΤΑ και σε τρίτους ιδιώτες, καθώς δικαστικά εμποδίζεται η συλλήβδην παραχώρηση των αιγιαλών και κρίνεται ως συνταγματικά ανεκτή μόνο η παραχώρηση που γίνεται μεμονωμένα και κατά περίπτωση, αφού οι κρατικές αρχές ελέγξουν κάθε υπόθεση εξατομικευμένα και λεπτομερώς, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αιγιαλού, τον κίνδυνο για το περιβάλλον και την κοινοχρησία.
Το Δημόσιο
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και των ΟΤΑ (Σαρωνικού κ.λπ.) υποστήριξαν ότι είναι συνταγματική η παραχώρηση της χρήσης στους ΟΤΑ και ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να κρίνουν καλύτερα την περαιτέρω παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες έναντι ανταλλάγματος.
Η νέα υπουργική απόφαση, ισχύοντας για 2ετία, διορθώνει ορισμένα προβλήματα μαζικών παραχωρήσεων, βάζει αυστηρότερους όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης, περιορίζοντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών κ.λπ., μειώνοντας σε έκταση τις καντίνες, «μπλοκάροντας» πρόσθετες κατασκευές, αυξάνοντας τα έσοδα του Δημοσίου (30% έναντι 20% από το μισθωτικό αντάλλαγμα που εισπράττουν οι δήμοι), διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού κ.λπ.
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που θέλουν νομοθετικές διορθώσεις, καθώς το ΣτΕ απαιτεί να συμμετέχει στη διαδικασία παραχώρησης ο υπουργός Περιβάλλοντος, εν όψει της σημασίας των παράκτιων χώρων και της συνταγματικής τους προστασίας, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότερη κρατική εποπτεία και να μην υποβαθμίζονται το περιβάλλον και η κοινοχρησία.
Στις παραπεμπτικές κρίσεις επισημαίνεται η συνταγματική υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα παράκτια οικοσυστήματα, επιτρέποντας μόνο ήπιες δραστηριότητες, συμβατές με τον προορισμό τους, εμποδίζοντας την υπερεκμετάλλευση και την υποβάθμιση των παραλιών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
από ethnos.gr