Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Γερμανός αξιωματούχος: Θα μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος το 2020...

Γερμανός αξιωματούχος: Θα μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος το 2020


«Είναι πολιτικό. Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του χρέους στην Bundestag πριν τις εκλογές του 2017»...


«Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το 2020»...
τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στον δημοσιογράφο των New York Times Landon Thomas, όπως αναφέρει ο ίδιος μέσω twitter.

«Είναι πολιτικό. Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους στην Bundestag πριν τις εκλογές του 2017», πρόσθεσε στον δημοσιογράφο ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών...
 

Ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Βουλή  
Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής | EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Έως το μεσημέρι και με τη χώρα σε απεργιακό κλοιό, έγιναν με επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Ουρανία Αντωνοπούλου, αλλά και ομολόγους τους άλλων υπουργείων. Η συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου θα ακολουθήσει.
Για τις τρεις το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η διαδικασία, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση στην Ολομέλεια, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία από η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και παρά τη διαφωνία σύσσωμης της αντιπολίτευσης. 
Η συζήτηση, που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης με τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ της Κυριακής, οπότε έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου. 

Αλλαγή προγραμματισμού λόγω Eurogroup

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν...

48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ Παρασκευή και Σάββατο

Κόντρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ Παρασκευή και Σάββατο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ κηρύσσεται 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί της Κυριακής σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, σε αντίδραση στον ασφαλιστικό νόμο που θα αρχίσει να συζητείται από το Σάββατο στη Βουλή.
Η ανακοίνωση
«Μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016 έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμιά εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία:
  • Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
  • Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.
» Η ΠΟΕΣΥ πέρα από την αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο-καρμανιόλα, που εξανεμίζει όχι μόνο τα ασφαλιστικά αλλά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά της για την ασυνέπεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα δεχθεί αντιπροσωπεία της πριν από την κατάθεση, προκειμένου να συζητήσει με το δημοσιογραφικό κόσμο για το ασφαλιστικό.
» Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
» Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του, την αξιοπρέπειά του και την ελευθεροτυπία».
in.gr

«Βιώσιμο συνολικό πακέτο» θέλει το Βερολίνο...

«Βιώσιμο συνολικό πακέτο» θέλει το Βερολίνο

Σε κάθε περίπτωση στη γερμανική πρωτεύουσα βλέπουν πλέον το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας...
για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαΐου είναι -και πρέπει να είναι- εφικτή.

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9ης Μαΐου, όπου αναμένεται να μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά και το θέμα του χρέους, δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις καθώς πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά. Εντούτοις εκτιμάται ότι θα καταγραφεί η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών και η οποία αναμένεται να μεταφραστεί ως ένα σημαντικό βήμα προς την τελική συμφωνία.

Συστατικό στοιχείο τα προληπτικά μέτρα
Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Όπως εκτιμούν γερμανοί αναλυτές, μπορεί το Βερολίνο να μην το λέει τόσο ανοιχτά όσο οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, εντούτοις και στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική βουλή καθώς θα ισοδυναμούσαν με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Απευκταίο σενάριο η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης
Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πηγή: DW
 

Η διήμερη απεργία στα ΜΜΕ καί ο Αρκάς...

Απεργία, από τί;...
                      ***
Σαρανταοκτάωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, με μοναδική εξαίρεση τη μετάδοση 15λεπτων απεργιακών δελτίων σε κανάλια και ραδιόφωνα εξήγγειλε η ΠΟΕΣΥ​.
                   
                               ***
Tώρα, πόσο πιέζεται η κυβέρνηση από τήν απεργία στά ΜΜΕ, στή σημερινή κακή συγκυρία, είναι κάτι πού "χρήζει περαιτέρω διερεύνησης"... 


Ο Αρκάς, πάλι, τό έχει διερευνήσει πρό πολλού!
Δ.Ν.Α.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (06.05.16)

                                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (06.05.16)


Απεργιακό «τσουνάμι» κατά του ασφαλιστικού...

Απεργιακό «τσουνάμι» κατά του ασφαλιστικού – Παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
Παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας...

Παραλύουν από σήμερα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας με αφορμή την εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που προκαλούν...
μπαράζ αντιδράσεων με τα συνδικάτα να προκηρύσσουν 48ωρη απεργία, σε συνδυασμό με την 24ωρη κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς η οποία είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό θα μείνει η πρωτεύουσα σήμερα και αύριο λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού ενώ ακινητοποιημένα από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι και την Κυριακή είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Απεργία κήρυξαν οι οδηγοί των λεωφορείων όπως επίσης και των τρόλεϊ.

Νέα κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν αύριο και οι αγρότες ενώ το ΠΑΜΕ προχωρά σε τριήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αλλεπάλληλα συλλαλητήρια.

Έπειτα από την απόφαση να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη απεργία, ενώ για την Κυριακή είχαν ήδη προκηρύξει 24ωρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και για τον εορτασμό της. Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

Καλού-κακού

Στέφανος ΚασιμάτηςΒουλευτής, του οποίου το όνομα δεν θέλω να πω, μου έλεγε ότι, όταν του ζήτησαν σε ραδιοφωνική συνέντευξη να σχολιάσει την πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του νομίσματος, εκείνος διέφυγε λέγοντας: «Ξέρετε, όμως! Ο Πρωταγόρας είπε επίσης ότι ποτέ κανείς δεν μετάνιωσε για κάτι που δεν είπε». Οι συνομιλητές του, διαπρεπείς δημοσιογράφοι, εντυπωσιάστηκαν: ώστε το είπε και αυτό ο Πρωταγόρας, τι μου λες, βρε παιδάκι μου! Διέκοψα τον βουλευτή για να ρωτήσω εάν στην υπόλοιπη συνέντευξη αποκάλυψε στους συνομιλητές του ότι αυτό δεν το είχε πει ο Πρωταγόρας, αλλά το είχε κατεβάσει ο ίδιος από το κεφάλι του. «Οχι», μου απάντησε χαμογελώντας... Αυτό, τώρα, εγώ δεν το γράφω για να εκθέσω τον βουλευτή, αλλά για να προστατεύσω τον Πρόεδρο. Επειδή η συνέντευξη ήταν δημόσια, μπορεί να την άκουσε ή κάποιος να του είπε και τώρα να ψάχνει άδικα στην αρχαία ελληνική γραμματεία...

από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ"
 τής εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Νέος Aμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα ο Τζέφρεϋ Πύατ

Ενας έμπειρος αλλά και σκληρός διπλωμάτης επελέγη από το Στέητ Ντηπάρτμεντ ως ο επόμενος Aμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Πρόκειται γιά τον Τζέφρεϋ Πύατ ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης στην Ουκρανία.

Ο κ. Πύατ έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συνομιλίας που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ κατά την διάρκεια της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2014. Η συνομιλία είχε υποκλαπεί και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο κ. Πύατ είναι διπλωμάτης καριέρας και διατηρεί στενές σχέσεις με την κ. Νούλαντ η οποία έχει εδώ και καιρό την ευθύνη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής γιά την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει τα σχετικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση και ζητά την συμφωνία της προκειμένου να έλθει στην Αθήνα ο κ. Πύατ.
kathimerini.gr

Ο κύριος «fuck the EU» θα είναι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα


Ένας έμπειρος αλλά και σκληρός διπλωμάτης επελέγη από το Στέητ Ντηπάρτμεντ ως ο επόμενος Aμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Τζέφρεϋ Πύατ ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Ο κ. Πύατ έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συνομιλίας που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ κατά την διάρκεια της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2014. Η συνομιλία είχε υποκλαπεί και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με τη φράση της Νούλαντ «fuck the EU», να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το επίμαχο απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του BBC:
Nuland: OK. He's now gotten both Serry and [UN Secretary General] Ban Ki-moon to agree that Serry could come in Monday or Tuesday. So that would be great, I think, to help glue this thing and to have the UN help glue it and, you know, Fuck the EU.
Pyatt: No, exactly. And I think we've got to do something to make it stick together because you can be pretty sure that if it does start to gain altitude, that the Russians will be working behind the scenes to try to torpedo it. 
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο κ. Πύατ είναι διπλωμάτης καριέρας και διατηρεί στενές σχέσεις με την κ. Νούλαντ η οποία έχει εδώ και καιρό την ευθύνη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει τα σχετικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση και ζητά την συμφωνία της προκειμένου να έλθει στην Αθήνα ο κ. Πύατ.
Αν μη τι άλλο, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη...
parapolitiki.com

Οι σαράφηδες


tvxs.gr 23:45 | 05 Μάιος. 2016
Απόστολος Διαμαντής
Διαβάζοντας τις κομματικές επιθέσεις εναντίον του Παυλόπουλου αναρωτιέται κανείς εάν τα κόμματα είναι πολιτικοί οργανισμοί ή έχουν μεταλλαχθεί σε ενεχυροδανειστήρια, σε ανταλλακτήρια νομίσματος ή σε τοκογλυφικές ομάδες σαράφηδων.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η επίθεση εναντίον του Παυλόπουλου, ο οποίος απλώς υπενθύμισε μια πασίγνωστη, κλασική πλατωνική θέση για το νόμισμα;
Πρώτο, φυσικά, βγήκε το Ποτάμι, ακολούθησε, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ και έκλεισε ο Κυριάκος με μια αμφίσημη δήλωση, πως ενώ ο Πρόεδρος είναι υπέρ της Ευρώπης, εν τούτοις είναι απρόσεκτος.
Ο Παυλόπουλος είπε πως το νόμισμα δεν είναι αυταξία, αλλά έχει ως μέτρο του τον άνθρωπο. Αυτός του δίνει την αξία που έχει.
 
Να μην μιλάει ο Πρόεδρος;
 
Προφανώς. Γιατί το είπε αυτό ο Παυλόπουλος; Λένε, για πολιτικούς λόγους. Ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι. Και λοιπόν; Δεν μπορεί ο Πρόεδρος να έχει πολιτικές απόψεις; Δεν φτάνει που του έχουν αφαιρεθεί όλες οι εξουσίες ενός ρυθμιστή πολιτεύματος που λειτουργεί ως εγγυητής και έχουμε μετατρέψει το πολίτευμα σε ένα πρωθυπουργικό σύστημα που ελέγχει και τη Βουλή, θα του απαγορεύσουμε και να αναπαράγει και Πλάτωνα; Να μην μιλάει; Και ποιος να μιλάει μόνον; Η Φώφη με τον Σταύρο;
 

Αυτό δεν γίνεται. Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να μιλάει, να έχει τις απόψεις του και κανένα κόμμα δεν δικαιούται να παρεμβαίνει με υπονοούμενα. Εάν διαφωνούν να το πουν. Το νόμισμα είναι το άπαν γι' αυτούς; Ας το πουν.
 
Το νόμισμα ως Τοτέμ
 
Το νόμισμα επ' ουδενί δεν είναι τοτέμ. Μπορεί να συμφέρει την Ελλάδα να είναι στο ευρώ, μπορεί και όχι, Εξαρτάται από την συγκυρία. Το ευρώ δεν είναι η Ευρώπη και ο συσχετισμός του Κυριάκου είναι εσφαλμένος. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι στο ευρώ.
 

Επί της ουσίας, η δήλωση Παυλόπουλου ενισχύει την κυβερνητική θέση στη διαπραγμάτευση, καθώς θέτει εμμέσως το ζήτημα στους ευρωπαίους, πως δηλαδή η Ελλάδα - και η κάθε χώρα - δεν είναι διατεθειμένη να θέσει πάνω από ο,τιδήποτε την κυκλοφορία του ευρώ στην επικράτειά της. Εξαρτάται. Εάν αύριο πρωί έρθει ο Σόιμπλε και απαιτήσει συντάξεις 100 ευρώ, προκειμένου να έχουμε ευρώ, τι θα κάνει ο Κυριάκος; Θα το δεχθεί; Όχι βέβαια. Άρα, το νόμισμα δεν είναι υπεράνω όλων. Άρα ο Πρόεδρος έχει δίκιο και οι άλλοι άδικο.
 

Δυστυχώς, εδώ που έφτασε η χώρα, αναγκαζόμαστε να μιλάμε για τα αυτονόητα. Ακόμα και σπουδαιοφανείς δημοσιογράφοι τά βαλαν με τον Παυλόπουλο, όπως ο Τσίμας στον ΣΚΑΙ που τον κατηγόρησε και για φιλολογική αστοχία!
 

Οι ειδικοί πλατωνικοί δημοσιογράφοι της τηλεόρασης θα πρέπει να ξέρουν πως το νόμισμα και ο τόκος στην ελληνική αρχαιότητα - και όχι μόνον - δεν είχαν αξιακό φορτίο και οι δραστηριότητα του χρηματιστή ήταν μια ποταπή ασχολία, που δεν ταίριαζε σε έναν αξιοπρεπή άνθρωπο.
 

Και μιας και βάλαμε μπροστά τον Πλάτωνα, ας κλείσουμε με τον Αριστοτέλη: η χρηματιστική ήταν γι' αυτόν «ου κατά φύσιν», ήταν δηλαδή εκτός της φύσης του ανθρώπου, διότι ωθεί τον άνθρωπο σε μια δραστηριότητα που δεν έχει όριο - εφόσον το κέρδος από την πώληση νομίσματος φτάνει «εις άπειρον». Αλλά τα ανθρώπινα πρέπει να έχουν όρια.
 

Τα όρια που θέτουν η ηθική, η δικαιοσύνη και εν τέλει η πολιτεία, που καλείται να προστατεύει τους ανθρώπους, το λαό και το έθνος από την χωρίς όρια κερδοσκοπία.
 

Αυτά τα αυτονόητα, τα κόμματά μας τα θεωρούν ίσως αφελή. Αυτό αποδεικνύει και την τεράστια πολιτισμική και πολιτική παρακμή μας.

Μάχη διπλών εγγυήσεων στο Eurogroup


Tvxs Ανάλυση 23:30 | 05 Μάιος. 2016
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά γραπτές εγγυήσεις για λύση στο χρέος, ο Πολ Τόμσεν αξιώνει πολιτική υποθήκη περικοπών μισθών και απολύσεων στο Δημόσιο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναζητά - στον ασυνήθη ρόλο του γεφυροποιού – τον συμβιβασμό που θα ξεκλειδώσει την τελική συμφωνία και απεμπλοκή στο ελληνικό δράμα.

Ή άλλως,  το έκτακτο Eurogroup  της Δευτέρας εξελίσσεται σε αναμέτρηση Κομισιόν - ΔΝΤ με επιδιαιτησία Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, και με διακύβευμα πλέον όχι την άμεση συμφωνία αλλά τον ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Μαΐου.
Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ Βρυξελλών – Βερολίνου και Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ να επιδιώκει τη διαμόρφωση συμβιβαστικής πρότασης που θα γεφυρώνει την απόσταση όχι μόνον μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και ΔΝΤ αλλά – και κυρίως – τις ακόμη ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.
Περικοπές στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ
Στο εν εξελίξει πόκερ την πιο σκληρή γραμμή εξακολουθεί να επιδεικνύει...

Το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό ν/σ...

 
Την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν ...
όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής...
 

Τετραήμερη απεργία της ΠΝΟ... (από 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου)

 
από τις 6.00 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων...

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στελέχη της ΠΝΟ μιλώντας...

στο ΑΜΠΕ ανέφεραν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη βουλή και στις οποίες ενσωματώνεται και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απωλέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας»...
 

Ρουμπίνι: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί...

 Ρουμπίνι: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί μόλις κλείσει η αξιολόγηση

μόλις κλείσει η αξιολόγηση...

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αναλύτρια της Roubini Global Economics, Paulina Argudin αναφέρει ότι η χαμηλή ανάπτυξη, η αύξηση του δημοσίου χρέους, η έλλειψη δημοσιονομικού περιθωρίου, οι θεσμικοί και πολιτικοί περιορισμοί, απειλούν την ...
πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθιστώντας τη Γαλλία μια πιθανή υποψήφια για υποβάθμιση της αξιολόγησης.

Η εκτίμηση του Roubini υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη της Γαλλίας είναι σύμφωνα με την αξιολόγηση του Α-, τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο μεταξύ των βασικών οίκων αξιολόγησης.

Ο Roubini αναμένει μια κίνηση σε επίπεδο αξιολόγησης, να έρθει στους επόμενους 12 μήνες. Εάν υπάρξει υποβάθμιση, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Επίσης, στο report επισημαίνεται ότι το ελληνικό κρατικό ρίσκο έχει υποχωρήσει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι εσωτερικές προσαρμογές των τιμών, η υποτίμηση του ευρώ, έχουν βοηθήσει την οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Το μοντέλο του Roubini προβλέπει αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση από τις Fitch ή Moody's στους επόμενους 12 μήνες εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση με κάποιου είδους συμφωνία για ελάφρυνση χρέους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ελληνικά CDS και τα οι κρατικές αποδόσεις πιθανώς θα υποχωρήσουν. Εάν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί ομαλά, ο Roubini αναμένει μεταβλητότητα του ευρώ, και αναβίωση των φόβων για Grexit...
 

Πού πήγαν τα μπικικίνια;... Όταν οι Γερμανοί ομολογούν το δούλεμα που φάγαμε...

Πού πήγαν τα μπικικίνια;

Το χθεσινό τηλεοπτικό στιγμιότυπο είχε αξία ανεκτίμητη που λένε και στις διαφημίσεις των πιστωτικών καρτών. Είχε δώσει η ανκοργούμαν την πάσα στον ανταποκριτή από το Βερολίνο, είχε πει εκείνος τις ειδήσεις του, έτσι ο Σόιμπλε, αλλιώς η Μέρκελ, αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία σήμερα, ετοιμάζονταν όλοι για το «ευχαριστούμε», ώσπου την ...
έριξε τη μπόμπα ο ρεπόρτερ:

«Η γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”, επικαλούμενη έρευνα της "Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.»

Το είπε και στο στούντιο ακούστηκε ένα τεράστιο «γλουπ»! Η ανκοργούμαν ξαφνιάστηκε, μπουρδουκλώθηκε, έπαθε μπορνιόκο, άρχισε «ναι», τα «μάλλον», τα «γκουχ, γκουχ» και εν τέλει την έσωσε η φωνή του αρχισυντάκτη που της υπαγόρευσε το ποίημα:

«Και για αυτό το λόγο θα πληρώσουν οι Έλληνες ακόμη περισσότερους φόρους.»

Κρίμα, κρίμα λέω, που δεν ζει ο Φίλιππος Συρίγος για να πει με εκείνον τον ιδιαίτερα ειρωνικό τρόπο τη φράση σήμα κατατεθέν του: «Είναι να γελάει κανείς»! Ναι, είναι να γελάει, όταν δεν έρχονται τίποτα ξεβράκωτοι, τίποτα αγράμματοι, τίποτα γίδια να αμφισβητήσουν την ορθοδοξία των νεοφιλελεύθερων μέτρων. Έρχονται οι Γερμανοί οι ίδιοι, που τα ξέρουν όλα, που έχουν δίκιο σε όλα, που κατέχουν την αιώνια αλήθεια. Αλλά δεν είναι τόσο κορόιδα όσο νομίζουν μερικοί μερικοί. Πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από την κατάληξη όσων σημείωσε ο διευθυντής της EMST για το δανειακό πρόγραμμα και τους παραλογισμούς του:

«Πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

Δεν είναι τρελός ο άνθρωπος, όπως εύκολα φαίνεται. Την αλήθεια ήθελε να πει από τη μία, αλλά από την άλλη είχε στο νου του και τους συμπατριώτες του. Που τσουρουφλίστηκαν και αυτοί από τις εξυπνάδες των «πακέτων βοηθείας» προς την Ελλάδα. Κι εμάς μας πήρε ο διάολος βεβαίως, αλλά κι αυτοί δεν την γλιτώσανε άνευ απωλειών. Κάποια στιγμή κάτσανε στο παγωτό και διόλου δεν τους άρεσε…

Πράγμα το οποίον μας φέρνει σε ένα Δελτίο Τύπου από τις 7 Μαρτίου του περασμένου έτους. Από την συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει τότε η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Την είχε συστήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου αν θυμάστε και πολύς κόσμος είχε σπεύσει τότε να τη βγάλει τρελή και παλαβή και ονειροφαντασμένη. Σήμερα πάντως, και μετά από τις αποκαλύψεις της “Handelsblatt” δεν μοιάζουν και τόσο παρανοϊκά όσα λέγανε τόσο η ίδια, όσο και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και ο πολιτικός επιστήμονας Ερίκ Τουσσέν. Τα οποία λεγόμενά τους τα είχαν επικεντρώσει σε αυτό ακριβώς που απέδειξε η ESMT.  Με δυο λόγια: 

«Το μόνο που έχουν διασώσει και συνεχίζουν να το θρέφουν με τις θυσίες τους οι λαοί της Ευρώπης είναι η “φούσκα” του ίδιου του συστήματος, δηλαδή οι τράπεζες.»

Όπερ έδει δείξε και ένας πόντος στη Ζωή, που δικαιώνεται έστω και κατόπιν εορτής.

Y.Γ.: Θυμάμαι επίσης πολύ καλά πως αντιμετώπιζαν τότε τον Ερίκ Τουσσέν ουκ ολίγα εκ των ελληνικών «συστημικών» media. Για άσχετο τον είχαν, για ούφο, για μπαγλαμά που δεν ήξερε τι του γινόταν, για νάνο της διανόησης μπροστά στον γίγαντα τον Σόιμπλε. Ως και «σανδαλάκια» τον είχαν βγάλει επειδή φόραγε σανδάλια ο αναξιοπρεπής, αντί για σκαρπινάκι τσίλικο και γυαλιστερό. Αλλά η εκδίκηση, ως γνωστόν, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…

Χρήστος Ξανθάκης
  newpost.gr

Αποχώρηση Νταβούτογλου με «υπογραφή» Ερντογάν


Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που συγκαλείται στις 22 Μαΐου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος της κυβερνώσας παράταξης, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον απόηχο της ανοιχτής κόντρας του με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το γεγονός σημαίνει αυτόματα ότι ο κ. Νταβούτογλου θα αποχωρήσει και από την πρωθυπουργία της Τουρκίας, αφού στο καταστατικό του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος αναφέρεται ότι ο πρόεδρός του γίνεται αυτοδίκαια και πρωθυπουργός, όταν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.
O Νταβούτογλου, στις δηλώσεις του, φρόντισε να κάνει διάκριση μεταξύ των «μη συντροφικών» συνθηκών εντός του κόμματος και του Ερντογάν. Χαρακτηριστικά είπε πως θα υπερασπιστεί την «ανθρώπινη και αδελφική» σχέση του με τον Ερντογάν και ότι «κανείς δεν πρόκειται να ακούσει ποτέ από μένα λόγο εναντίον του Προέδρου Ερντογάν».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε πως θα συνεχίσει «μέχρι τέλους τον αγώνα για δημοκρατία, ως βουλευτής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος», θα εργαστεί για την ενότητα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ότι από εδώ και πέρα θα υπερασπιστεί το κόμμα και τους ψηφοφόρους του, τη χώρα και τις χώρες που -όπως είπε- προσεύχονται για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και «συνδέουν την τύχη τους με την τύχη της Τουρκίας».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού έκανε έναν απολογισμό του έργου του, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχές, είπε πως η απόφαση του να...

Λαβρόφ κατά Τουρκίας για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο τουρκικός επεκτατισμός και οι συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα των ΝΑΤΟικών δεν μπορεί να οδηγήσουν σε τίποτα καλό, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ.
Στο απόσπασμα αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας τονίζει:
«Οι νεοοθωμανικές επιδιώξεις -με τη διοχέτευση της επίδρασή τους παντού, την απόκτηση νέων εδαφών- είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ξέρετε πόσες φορές τον περασμένο χρόνο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Κάπου 1.800 φορές! Και μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2016, πάνω από 200! Και σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μια λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους του ίδιου Συνασπισμού; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

kathimerini.gr