Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Όσοι δεν έχουν να δηλώσουν τίποτα...

Tvxs Σκίτσο 08:02 | 19 Μάιος. 2016

Πωλούνται ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ - Ερωτήματα για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ

Στο σφυρί

tvxs.gr 17:40 | 19 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:41 | 19 Μάιος. 2016
Έξι μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου – μεταξύ των οποίων ο ΟΣΕ, οι εταιρίες αστικών συγκοινωνιών, τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ – περνάνε άμεσα στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θολό τοπίο καλύπτει μέχρι στιγμής το μέλλον της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Με βάση Παράρτημα που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με την έναρξη λειτουργίας της ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών) – όπως είναι η επίσημη ονομασία του Υπερταμείου – περνάνε στην κατοχή του ο ΟΑΣΑ , η ΟΣΥ Α.Ε (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία, τρόλλει), η ΣΤΑΣΥ ΑΕ (της εταιρείας λειτουργίας του μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ) το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ  ΑΕ.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε τη Βουλή ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη λίστα του παραρτήματος προστέθηκε και ο ΟΣΕ. 
Το ίδιο παράρτημα εμφανίζει επίσης ως υποψήφιες για ένταξη στο Υπερταμείο το επόμενο διάστημα τις ΕΥΑΘ ΑΕ , ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ , ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτιριακές Υποδομες ΑΕ αλλά και τη ΔΕΗ.     
Εν μέσω έντασης, και βροχής ερωτημάτων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποσαφήνισε τη λίστα λέγοντας ότι οι έξι πρώτες εταιρίες είναι εκείνες που περνάνε στο Υπερταμείο και οι υπόλοιπες «τελούν υπό διαπραγμάτευση» με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Η νομοθετική βελτίωση λέει ότι στο παράτημα Δ υπάρχουν οι εξής επιχειρήσεις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Οι άλλες (δηλαδή ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ,  ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΔΕΗ) είναι υπό συζήτηση, δεν είναι μέρος του νομοσχεδίου. Είναι μέρος της συζήτησης ανάμεσα σε εμάς και τους θεσμούς».

Handelsblatt: Από 9 έως 11 δισ. η επόμενη δόση για την Ελλάδα...


Handelsblatt: Από 9 έως 11 δισ. η επόμενη δόση για την Ελλάδα Η Ελλάδα μπορεί να λάβει αρκετά περισσότερα χρήματα με την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης... από ότι αναμενόταν προηγουμένως, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Αντί του ποσού των 5,7 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί αρχικά, η επόμενη δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι από 9 ως 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Το μεγαλύτερο ποσό θα βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως το τέλος του έτους και να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, δήλωσαν διπλωμάτες της Ε.Ε. στην Handelsblatt...

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir

Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία. Οπως τονίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας γνωστοποίησε ότι τα πρώτα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.
Αλλωστε, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά είχαν εντοπιστεί σε απόσταση 50 μιλίων νοτιοανατολικά από το σημείο που χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Λίγη ώρα πριν αεροσκάφος C-130 της Αιγύπτου που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου των αιγυπτιακών αερογραμμών εντόπισε δύο αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος σε απόσταση 200- 230 μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του FIR της Αιγύπτου.
Ερευνώνται τα αίτια
Νωρίτερα, ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι θεωρεί πιο πιθανό η συντριβή του αεροσκάφους να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια παρά σε τεχνική βλάβη. Tην εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης εξετάζουν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε εικασίες, ενώ και ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής.
«Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.
Καμμένος: Το αεροπλάνο έπεσε από τα 37.000 πόδια στα 15.000
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ραντάρ κατέγραψαν την απότομη στροφή του αεροσκάφους της EgyptAir πριν αυτό εξαφανιστεί. «Το αεροπλάνο έκανε στροφή 90 μοιρών προς τα αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών προς τα δεξιά πέφτοντας από τα 37.000 πόδια στα 15.000 και το σήμα χάθηκε τελικά στα 10.000 πόδια», είπε ο κ. Καμμένος. Εξάλλου, πρόσθεσε «φαίνεται πως τα ίχνη του αεροσκάφους έχουν χαθεί. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι στιγμής».
Τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οπως είπε χαρακτηριστικά «Οι πληροφορίες δείχνουν ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί και δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο για το εάν πρόκειται για ατύχημα ή για τρομοκρατική ενέργεια». Νωρίτερα, ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε ανακοινώσει την έναρξη διεξαγωγής έρευνας για την τύχη του αεροπλάνου.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την «πτώση», όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο.
Η δήλωση αυτή ήταν ουσιαστικά και η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.
Εν τω μεταξύ, κανένα «σήμα κινδύνου» δεν ελήφθη από το αεροσκάφος της Egyptair που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός στον λογαριασμό του στο Facebook, διαψεύδοντας ισχυρισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να εκπέμψουν σήμα κινδύνου σημαίνει ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη στο αεροσκάφος.
Το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου...

Πουλήθηκε τό "ΛΗΤΩ" γιά 17 ή 19 εκατομμύρια Ευρώ...

ΤΑΙΠΕΔ: Για 17εκατ. ευρώ πωλήθηκε ξενοδοχείο στην Μύκονο

19 ΜΑΙΟΥ 2016, 18:40




Για 17 εκατομμύρια ευρώ πωλήθηκε σήμερα το ξενοδοχείο 4 Αστέρων "Λητώ" απο το ΤΑΙΠΕΔ. Το ακίνητο που βρίσκεται στην "Χώρα" της Μυκόνου βγήκε σε πλειστηριασμό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας 
www.e-publicrealestate.gr. 
και καταχυρώθηκε στην εταιρία «ASTERAS 2020».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου η τιμή της πώλησης υπερβαίνει κατά 69% την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και είναι σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση.

tovima.gr

Σημείωση "Ν.Μ." : Σύμφωνα μέ άλλες πληροφορίες προερχόμενες από έγκυρους κύκλους τής κτηματαγοράς τό τίμημα είναι 19 εκατ. ευρώ.  
Άς περιμένουμε τήν επίσημη ανακοίνωση...

Νεώτερη ανάρτηση
Δείτε νεώτερο δημοσίευμα μέ σχόλια τού ΤΑΙΠΕΔ : EΔΩ

Σέ άρθρο της Deutsche Welle γίνεται λόγος "γιά πιθανή ελάφρυνση του χρέους"...

Deutsche Welle : Πιθανή η ελάφρυνση του χρέους λόγω... ΔΝΤ...

DW: Πιθανή η ελάφρυνση του χρέους λόγω... ΔΝΤ

Για πιθανή ελάφρυνση του χρέους κάνει λόγο άρθρο της Deutsche Welle λόγω της επιμονής αλλά και της θέσης του ΔΝΤ.

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι...
η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και έχει τεθεί τόσο σαφώς, ώστε θεωρώ απίθανο ότι θα παραμείνει χωρίς να γίνει (ελάφρυνση)», δήλωσε στη Deutsche Welle ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής Σχολής Oικονομίας και Mάνατζεμεντ του Βερολίνου (ESMT) του Βερολίνου.

Ο Ρόχολ , ο οποίος είναι και σύμβουλος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνά του με τον τίτλο «Πού πήγαν τα λεφτά για την σωτηρία της Ελλάδας;», απέδειξε ότι λιγότερο από το 5% των χρημάτων που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ σχεδόν το 80% δόθηκε για την εξόφληση οφειλών, την πληρωμή τόκων και την επανακεφαλαιοποίηση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.

O Γιοργκ Ρόχολ προβλέπει ότι «ο στόχος (των δανειστών) θα είναι να συμφωνηθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την οποία είτε να μειώνεται το επιτόκιο είτε να επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής του ή και τα δύο μαζί».

Επισημαίνει όμως επίσης, ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου κουρέματος θα εξανεμισθούν αν η δημόσια διοίκηση δεν γίνει αποτελεσματικότερη και δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, διότι «οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται στην Ελλάδα».

O Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ετος διαγραφής χρεών» («Erlassjahr.de»), επαινεί με δηλώσεις του στη Deutsche Welle το ΔΝΤ, διότι «ανήκει στις φωνές της λογικής στο θέμα της ελληνικής κρίσης». Ο εμπειρογνώμονας για θέματα χρέους, ο οποίος αγωνίζεται από το 2000 για τη διαγραφή των χρεών των φτωχών κρατών παγκοσμίως, λέει επίσης αυτό το οποίο παραδέχονται οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, δηλαδή ότι «αν οι δανειστές είχαν προβεί σε κούρεμα του χρέους από την αρχή της ελληνικής κρίσης, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί». Ο Κάιζερ προσθέτει επίσης ότι «οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης έγιναν ακόμα πιο παράλογες και ακόμα πιο ακριβές».
 

Τετάρτη 18 Μάη : Η Παγκόσμια Ημέρα ΜΟΥΣΕΙΩΝ. Οι εκδηλώσεις τού Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου

 
Έγιναν, χθές, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις τού Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου πού συμμετείχε στόν εορτασμό τής παγκόσμιας "Ημέρας ΜΟΥΣΕΙΩΝ". 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα μέ τό δημοσιοποιημένο πρόγραμμα 
 (όπως στήν παραπάνω καλαίσθητη αφίσα) 
καί ικανοποίησαν τό σύνολο τών παρευρισκομένων 
-καλεσμένων καί επισκεπτών-
μέ τήν αρτιότητα τής ξενάγησης καθώς καί μέ τήν ποιότητα 
τών παρεχομένων ιστορικών πληροφοριών τόσο από τήν κυρία Δήμητρα Σικινιώτη-Νάζου 
όσο καί από τήν κυρία   
Αλέκα Αγγελετάκη.
*
Τό "Λαογραφικό" τόνο τής γιορτής χρωμάτισε  η παρουσία τής χορευτικής ομάδας 
 "Ανεμόμυλοι  
πού χόρεψε παραδοσιακούς χορούς   μέ τούς ήχους 
καί τούς ρυθμούς από τή σαμπούνα καί τό ντουμπάκι 
πού μέ πολύ κέφι έπαιξαν οι 
 "Μυκονιάτες οργανοπαίκτες".
 
*
Θά ήταν παράλειψη, τέλος, νά μήν επαινεθεί η μεγάλη 
υποστηρικτική προσπάθεια καί η συμβολή τού συλλόγου  
"Φίλοι τού Λαογραφικού Μουσείου  
 πού βρίσκονται -πάντα- στήν πρώτη γραμμή
κάθε τέτοιας προσπάθειας γιά

τόν πολιτισμό καί τήν παράδοση μας.

* 
Μετά τή λήξη τών προγραμματισμένων εκδηλώσεων ακολούθησε κέρασμα
(όχι τόσο μικρό όσο λέει τό πρόγραμμα) 
μέ νοστιμότατα σπιτικά μυκονιάτικα εδέσματα, κρασί καί γλυκά πού είχαν όλα ετοιμαστεί μέ πολλή επιμέλεια.

*****
Λίγες πρόχειρες φωτογραφίες από τίς εκδηλώσεις καί τούς παραδοσιακούς χορούς στήν πλατεία
έξω από τό Λαογραφικό Μουσείο
Παραπορτιανή
Αη Γιάννης τού βάθους
"ενθάδε κείται"  Μερμελέχας


Οι "Ανεμόμυλοι" χορεύουν...

...κι όπως όλοι οι ανεμόμυλοι, έτσι καί τούτοι, έχουν σύμμαχο καί φίλο...
...τόν Αίολο...


...πού άμα προσέξετε, είναι ανάμεσα τους...

Τί αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr 20:39 | 18 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:03 | 18 Μάιος. 2016
1Μύλος με την λανθασμένη εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων. «Υπάρχει λάθος και θα διορθωθεί» λέει το ΥΠΟΙΚ. «Δεν υπάρχει λάθος» λέει η ΓΓΔΕ. 
2Ανοιχτή ρήξη Σόιμπλε - ΔΝΤ: Όσο είμαι εγώ, οι προτάσεις του Ταμείου δεν θα περάσουν. 
3Σε 12 μηνιαίες δόσεις η επιστροφή του ΕΚΑΣ - Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. 
4. Πανελλαδικές: Οι απαντήσεις στα θέματα των μαθηματικών και των αρχαίων. 
5Κατρούγκαλος στο Tvxs: Οι ρυθμίσεις που έφερα, πλήττουν τα οικονομικά μου συμφέροντα. 
6. Και αντιδιαδήλωση αστυνομικών στη Γαλλία που φλέγεται [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]. 
7Ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο - Επεισόδια σε Νομική και ΑΠΘ. 
8Ο Ρίχτερ προκαλεί ξανά... σεισμό με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή. Οι αποζημιώσεις που «φαγώθηκαν», η «ράτσα» των Κρητικών, ο Σόιμπλε και η ανάκληση. 
9. «Ξεθάψτε τον Φράνκο - Δεν θα πληρώνουμε για το μνημείο του». Ο Σύνδεσμος για την Αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης ζητά εκταφή του δικτάτορα. 
10Θόδωρος Αγγελόπουλος και Μάνος Κατράκης στο «Ταξίδι στα Κύθηρα». 
... Και Ο εγγονός του Μιρό βγάζει σε δημοπρασία έργα του παππού του για τους πρόσφυγες.

Handelsblatt: Μετά τις γερμανικές εκλογές θα συμφωνήσει για το χρέος ο Σόιμπλε. Το 2018


tvxs.gr 00:51 | 19 Μάιος. 2016
Αποφασισμένος να μεταφέρει ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους στο 2018 ώστε να αποφύγει μια απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές στην Γερμανία, το φθινόπωρο το 2017, εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Handelsblatt».

Η εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτική επιστολή που διαβίβασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σημειώνει την προθυμία του για ελάφρυνση του χρέους που «πνίγει» την Ελλάδα, σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επανειλημμένα ζητά την ελάφρυνση, απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.
«Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων έως το 2018» αναφέρεται στο έγγραφο που εφημερίδα εκτιμά ότι αναβάλει τα σχέδια ελάφρυνσης για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Η αναμονή έως το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, σημειώνει η εφημερίδα, σημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρειαστεί πλήρη κοινοβουλευτική έγκριση, παρά μόνο τις «ευχές» της επιτροπής προϋπολογισμού.

Γιατί ο Βουλέλης έκοψε το σκίτσο του Ζερβού...

Αντιδράσεις προκαλεί η μη δημοσίευση σκίτσου του Πέτρου Ζερβού στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η διεύθυνση της εφημερίδας αποφάσισε να...
«κόψει» το σκίτσο (αριστερά) του Ζερβού από το φύλλο της περασμένης Παρασκευής (13/5).

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο σκιτσογράφος στο fb δημοσιεύοντας το «λογοκριμένο» σκίτσο αναφέροντας: «Αν προσβάλλει "την αισθητική, το ήθος και τις ευαισθησίες της εφημερίδας" ή πρόκειται περί λογοκρισίας, η επιλογή δικιά σας»...

Για το θέμα γράφει και ο γελοιογράφος-σκιτσογράφος Σπύρος Δερβενιώτης που αναφέρει πως η απόφαση για το «κόψιμο» του σκιτσου του Ζερβού, δεν ήταν συλλογική, αλλά αποκλειστική ευθύνη του διευθυντή της εφημεριδας Νικόλα Βουλέλη, o oποίος, οπως λέει, δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει ότι δεν έχει τα εφόδια να κατανοήσει τη λειτουργία και το ρόλο της γελοιογραφίας...

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Σπ. Δερβενιώτη στο fb για το θέμα:

Λέγαμε λοιπόν χθές για τη δίωξη που υφίσταται στις μέρες μας η γελοιογραφία. Για όσους νομίσουν ότι αυτό είναι ενα υπερβολικό σχήμα για να βλογάμε τα γένια μας ως μπαρουτοκαπνισμένοι, η υπόθεση "Σαρλί" είναι νωπή ακόμα. Και πονάει, πονάει πολύ, όταν τα πυρά έρχονται εκ των έσω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εντελώς ειρωνικά (άρα γελοιογραφικώς ορθά), το κρούσμα έλαβε χώρα στο τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς: στην Εφημερίδα των Συντακτών η οποία χτίστηκε υποτίθεται με το σκεπτικό να αποτελέσει μια όαση ελευθερίας και αυτοδιαχείρισης των συντακτών της σε ένα πλήρως ανελεύθερο τοπίο, και (δύο στα δύο) στην εφημερίδα που μετά το χτύπημα στο "Charlie Hebdo" απάντησε ακαριαία με την μετάφραση και δημοσίευση στα ελληνικά όλου του post mortem τεύχους.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν συλλογική, είναι αποκλειστική ευθύνη του διευθυντή της εφημεριδας Νικόλα Βουλέλη, που δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει ότι δεν έχει τα εφόδια να κατανοήσει τη λειτουργία και το ρόλο της γελοιογραφίας (δεν είχε φτάσει στο σημείο να κόψει ένα σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή, με έκδηλη προθυμία ωστόσο το αποκήρυξε δημόσια και γραπτώς εκ μέρους της εφημερίδας).

Θα είμαι επιεικής μαζί του και θα αναγνωρίσω ότι δεν είναι ο μόνος. Ανήκει σε μια εξαιρετικά διαδεδομένη παράδοση διευθυντών εφημερίδων που ενστικτωδώς αντιδρούν φοβικά απέναντι σ' αυτό το αταξινόμητο είδος δημόσιας κριτικής στην εξουσία.
Οι σπάνιες εξαιρέσεις, όπως ο Λέων Καραπαναγιώτης και η Ελένη Βλάχου, επιζούν μόνο σαν διηγησεις των παλιών, κι εμείς οι "κάπου στη μέση" του τόξου παλιού-νέου βαρεθήκαμε, βα-ρε-θή-κα-με να δίνουμε εκ νέου τις ίδιες μάχες. Αλλά μήν κάνετε το λάθος: δεν κουραστήκαμε, ούτε ποτέ θα κουραστούμε...

zoornalistas.blogspot.gr