Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η Βουλή έγινε... πορτοκαλί!..

Στα πορτοκαλί φωταγωγήθηκε το κτίριο της Βουλής το απόγευμα της Παρασκευής.
Η...
επιλογή του χρώματος καθώς και η ενέργεια αυτή , κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι καθώς η 25η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών.

Η συμβολική αυτή κίνηση, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, με τους περαστικούς να απαθανατίζουν το θέαμα που μαζί με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του κέντρου της Αθήνας, δημιουργεί μια ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα κατά του φαινομένου της βίας που μαστίζει ακόμη και σήμερα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας...

Tρόφιμα, φάρμακα και αγροτικά προϊόντα : Τό ισχυρό χαρτί των εξαγωγών


Ο αγροτοδιατροφικός τομέας και η φαρμακοβιομηχανία εξελίσσονται στο ισχυρό χαρτί των ελληνικών εξαγωγών, καθώς τα μεν φάρμακα συνεχίζουν να αποτελούν το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας – εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, ενώ οκτώ από τα είκοσι κυριότερα εξαγόμενα είδη της χώρας είναι τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσον τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα θα αντέξουν στις εντός και εκτός συνόρων πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο. Τα στοιχεία για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι μεν παρήγορα, αλλά δεν είναι απαραιτήτως αισιόδοξα, καθώς η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στην εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώνεται σε...

Κολοβή δίκη


Siemens 
  EPA / PAUL ZINKEN
24/11/2016
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Επιτέλους θα ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπόθεση της Siemens. Ελπίζουμε να μην προκύψει την τελευταία στιγμή κάποιο νέο κώλυμα, αν και με τέτοιου τύπου ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες και κυβερνήσεις ξένων χωρών, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.
Τα συμφέροντα είναι πολλά, η απειλή (αν βεβαίως λάμψει η πλήρης αλήθεια) για δήθεν έντιμους πολίτες εξαιρετικά σοβαρή, οπότε πρέπει να περιμένουμε ότι οι αντιστάσεις θα είναι ισχυρές.
Το σκάνδαλο της Siemens και στο οικονομικό επίπεδο (βλάβη του Δημοσίου) και στο πολιτικό επίπεδο (χρηματισμός κομμάτων και συνδικαλιστών) είναι το μεγαλύτερο την εποχή της Μεταπολίτευσης -μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Κι αυτό γιατί εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., κυρίως όμως γιατί υπάρχει άμεση ή έμμεση παρέμβαση μιας χώρας, της Γερμανίας, η οποία είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη, ελέγχει τα όργανα της ευρωζώνης, έχει επιβάλει την πολιτική της και, το σημαντικότερο, δίνει μαθήματα ηθικής στους άλλους.
Δεν θα είναι λίγο πράγμα να τσαλακωθεί η υπόληψη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Γερμανίας. Εμφανίζονται ως...

Από τά "ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ"...

Πανδαισία σε μωβ. Στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Βραβείου του Δούκα του Εδιμβούργου βρέθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ ντυμένη με ένα από τα αγαπημένα της ζωηρά χρώματα.  
EPA/ANDY RAIN
...τής ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
     από kathimerini.gr

Süddeutsche Zeitung : Τι ανάγκασε τον Σόιμπλε να κάνει πίσω στο θέμα της μίνι Συνόδου

Εικάζεται ότι αυτό που «ανάγκασε» τελικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πατήσει φρένο και να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση ήταν η διαρροή της είδησης.
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016
naftemporiki.gr

Η μίνι Σύνοδος για την Ελλάδα μπορεί να μην γίνει την Παρασκευή, ωστόσο, η Süddeutsche Zeitung που είχε αναφερθεί πρώτη στο θέμα επανέρχεται σήμερα, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν ισχύουν τα όσα διατείνεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Επιρρίπτει ευθύνες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία «κατά το δοκούν διαχείριση των γεγονότων», όπως γράφει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι ψεύδεται και ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν θα γίνει τελικά; Τι μεσολάβησε και εντέλει ματαιώθηκε;
Η διαρροή ενόχλησε το Βερολίνο
Εικάζεται ότι αυτό που «ανάγκασε» τελικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πατήσει φρένο και να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση ήταν η διαρροή της είδησης, το γεγονός δηλαδή ότι γνωστοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτός ακριβώς φέρεται να είναι και ο λόγος της ακύρωσης ή -κατά άλλους- αναβολής της αυριανής συνάντησης. Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η μίνι αυτή Σύνοδος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει και θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Γιατί όμως αναγκάστηκε να τραβήξει χειρόφρενο ο κ. Σόιμπλε μετά τη διαρροή; Για δυο λόγους, σύμφωνα με αναλυτές στο Βερολίνο: Αφενός ήθελε να αποφύγει να...

Δήλος: Αποτελέσματα της ενάλιας γεωμορφολογικής έρευνας

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 10:00
Σάρωση του βυθού με πολυδεσμικό βυθόμετρο.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διεξήγαγαν την πρώτη υποθαλάσσια γεωμορφολογική και γεωαρχαιολογική έρευνα στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά Δήλο και Ρήνεια, το χρονικό διάστημα 4 και 5 Νοεμβρίου.

Αποτυπώθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια η βαθυμετρία του πυθμένα και αποκαλύφτηκε το υποβρύχιο τοπίο, με την χρήση του Πλοίου Επιστημονικών Ερευνών «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων, όπως πολυδεσμική βαθυμετρία, μορφολογική αποτύπωση με ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης και τομογραφία υποδομής πυθμένα, εντοπίστηκαν παλαιο-ακτογραμμές, θαμμένες κοίτες μικρών ποταμο-χειμάρρων και βυθισμένες αρχαίες κατασκευές.



Κατά τη διάρκεια της σάρωσης του στενού Δήλου-Ρήνειας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκαν, επίσης, πιθανές θέσεις αρχαίων ναυαγίων άγνωστων μέχρι σήμερα, που πρόκειται να διερευνηθούν στα πλαίσια της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγηθείσης υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
To σκάφος ΑΛΚΥΩΝ του ΕΛΚΕΘΕ.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς ΕΕΑ ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου, από πλευράς της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ο Antoine Chabrol, επιστημονικό μέλος της Σχολής και ο Δρ Βασίλης Καψιμάλης από πλευράς του ΕΛΚΕΘΕ.
naftemporiki.gr