Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Προθεσμία συμφωνίας τη Δευτέρα με αίτημα παράτασης προγράμματος

Προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ήταν το κεντρικό μήνυμα του Eurogroup προς τη χώρα μας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει και η Ελλάδα και θα αναφέρεται η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνία τη Δευτέρα. Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, κυρίως από Ισπανούς και Πορτογάλους που ακολούθησαν παρόμοια οικονομικά προγράμματα.

Από την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίστηκε ότι βούληση της χώρας είναι η παραμονή  στο ευρώ,  ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική εξυγίανση, πλεόνασμα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στο σχεδιασμό της είναι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Σαφής ήταν η στροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ζήτημα του χρέους, καθώς αναγνώρισε ότι δεν επιδέχεται κούρεμα. 
 Από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη ξεκαθαρίστηκε ότι η μόνη προοπτική είναι μέσα από επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν και οι συζητήσεις μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας όπου και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση.
από kathimerini.gr

Κάθειρξη 16 ετών στον καπετάνιο του Costa Concordia

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε τον καπετάνιο του Costa Concordia για το ρόλο του στο ναυάγιο του 2012, που στοίχισε τη ζωή 32 ανθρώπων.
Ο Φρανσέσκο Σκετίνο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ήταν ο υπαίτιος για το δυστύχημα, όταν και το κρουαζιερόπλοιο, έφθασε πολύ κοντά στο νησί Γκίκλιο με τραγικά αποτελέσματα, ενώ αμέσως μετά εγκατέλειψε το πλοίο.
Ο Σκετίνο βρέθηκε ένοχος για την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας. Εντούτοις, παραμένει αμφίβολο το αν και το πότε θα βρεθεί στη φυλακή.
 από kathimerini.gr

Συνάντηση Δραγασάκη, Βαρουφάκη και Χουλιαράκη...

...με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ

dragasakis
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζουν αυτή την ώρα στην πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.
 matrix24.gr

Σημείωση "Νέας Μυκόνου" : Άν μή τί άλλο, σέ αυτή τήν είδηση τού "matrix24", βλέπουμε -μέ πολλή χαρά- τό επουσιώδες (επουσιώδες εκ πρώτης όψεως, φυσικά!) ότι δηλ. έχουν εξαφανισθεί τά συνηθισμένα, στά αυτιά τών ξένων, ελληνικά επώνυμα σέ -ίδης, σέ -άδης καί (κυρίως) σέ -όπουλος! Στή  θέση τους υπάρχουν αποκλειστικά καί μόνον επίθετα σέ -άκης :  
Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Χουλιαράκης

Μετά απ' αυτά, τά ...θεάρεστα(!), θά θεωρηθεί "too much", εάν υπογράψω τό σχόλιο ως
Δ. N. Αγγελετάκης???

 

Βαρουφάκης vs Μέρκελ σε αφίσα κόμικ

varoudakis-mekrelΤο κρίσιμο Eurogroup και η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το πρόγραμμα στήριξης έχει εμπνεύσει ακόμη και σχεδιαστές κόμικ, που προσωποποιούν αυτή τη «μάχη».

Ένας εξ αυτών, ο Estebanned, «ανέβασε» στο deviantart μια εντυπωσιακή αφίσα κόμικ στην οποία κεντρικά πρόσωπα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως αντιλαμβάνεστε η αφίσα αυτή θυμίζει περισσότερο τη διαφήμιση μίας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής.
matrix24

Eurogroup: Συμμετοχή Ι. Δραγασάκη στη διαπραγμάτευση

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

O επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουλ, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση.
 Ξεκίνησε το Eurogroup με τη συμμετοχή των Ι. Δραγασάκη και Γ. Βαρουφάκη. Λίγο πριν είχαν συνάντηση οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης και Γ. Χουλιαράκης με Γ. Ντάισελμπλουμ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσαν το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία συμφωνία γέφυρα.
«Το ερώτημα είναι πως θα προχωρήσουμε με το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα συζητηθεί το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η χώρα μας να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι «ανοιχτός» στο να ακούσεις της προτάσεις της Αθήνας.
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι δεν περιμένει να υπάρξει κάποιο τελικό αποτέλεσμα σχετικά με την Ελλάδα από την αποψινή συνεδρίαση. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατά την είσοδό του, «είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα θα έχουμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση».
Δείτε όλες τις δηλώσεις : ΕΔΩ

Bloomberg: «Με την Ελλάδα κρίνεται το μέλλον του ευρωσυστήματος»



«Η σημασία αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τεράστια, καθώς το διακύβευμα είναι το μέλλον του ευρωσυστήματος» τονίζεται σε κύριο άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «το υπάρχον πρόγραμμα, όπως αναγνωρίζεται ευρέως, έχει αποτύχει, καθώς επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως αποτέλεσμα, απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα».
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της ΕΕ, υπαναχώρησε πολύ από αυτή τη θέση (για το χρέος). Σήμερα, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί απευθείας διαγραφή, αλλά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους».
Για δε τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε πως οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν κάτι νέο», στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για μια διαστροφή που αγγίζει τα όρια της ψυχοπάθειας να προσπαθήσεις να διακόψεις αυτή τη συνήθεια, τη στιγμή που η ξαφνική ακλόνητη σκληρότητα απειλεί την επιβίωση του ευρωσυστήματος».
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο, «σήμερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως επισημαίνεται, «οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης της Ελλάδας για...

Τ. Γκάιτνερ: Ενδεχόμενο «μόλυνσης» της Ευρωζώνης από πιθανό Grexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999» τόνισε ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με δημοσίευμα-άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN MONEY, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε χειρότερο σημείο» από την Ιαπωνία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μίλησε για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Buttonwood Gathering του Economist, που διοργανώθηκε στο Μανχάταν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκάιτνερ έκανε αναφορά σε «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Τέλος, επισημαίνεται ότι «τα σχόλιά του (του πρώην υπουργού Οικονομικών) αντανακλούν τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενθάρρυνε και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν την ίδια οδό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».
kathimerini.gr

Τετ-α-τετ Αθήνας-Βρυξελλών πριν από το Eurogroup...


undefinedΤην ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις (18:00 ώρα Ελλάδος), οι...
κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί, Γ.Δραγασάκης και Γ.Βαρουφάκης θα συναντώνται στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. 

Το ραντεβού κλείστηκε προκειμένου να προετοιμαστούν τα θέματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο του Eurogroup στις 18:30 ώρα Ελλάδος. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ.Δραγασάκης ενδέχεται να συναντηθεί και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπροφσκις...
real.gr

Βαρουφάκης - Λαγκάρντ: Εχουν συνάντηση πριν το Eurogroup


Παρών στο ραντεβού και ο Πόουλ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
Βαρουφάκης -  Λαγκάρντ: Εχουν συνάντηση πριν το Eurogroup




  Συνάντηση γνωριμίας με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Στη συνάντηση θα μετέχει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη.
Υπενθυμίζεται πως ο Πόλ Τόμσεν και ο Γιάνης Βαρουφάκη έχουν ήδη γνωρισθεί, καθώς είχαν ανταλλάξει απόψεις σε δίωρη συνάντηση την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Baltimore Paris Champs-Elysees των Παρισίων
Ο υπουργός Οικονομικών επενδύει πολιτικά και οικονομικά στην τεχνογνωσία και την αντίληψη του ΔΝΤ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και θα επιζητήσει την υποστήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup, τόσο στο θέμα της χορήγησης μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου (fiscal space) προς την Ελλάδα, όσο και στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.
Σημειώνεται ότι η κ. Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και ότι δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της. «Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Eυρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα», είχε δηλώσει.
Ενώ είχε ανακοινωθεί αρχικώς ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), τελικώς η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν θα προβεί σε αυτές.
tovima.gr.

Σκληρή μάχη παρασκηνίου...

...στο «παρά πέντε» του Eurogroup

Ανάλυση

Σκληρή μάχη παρασκηνίου ξεσπά στο τρίγωνο Βερολίνου – Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, λίγες ώρες πλέον πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.
Στο θερμό μέτωπο υπήρξε και νέα παρέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου να στέλνει ηχηρή προειδοποίηση προς τη Γερμανία, καλώντας τη να χαλαρώσει τη λιτότητα και ζητώντας από τους αξιωματούχους της να σταματήσουν τις δηλώσεις περί Grexit.
Εν μέσω των διασταυρούμενων, διατλαντικών πυρών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – μια επικοινωνία που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διεχξήχθη σε «φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα». Κατά τις ίδιες πηγές «οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία». Σε συνέντευξη που ο επικεφαλής της Κομισιόν παραχώρησε στη Deutsche Welle, κατέστησε σαφές άλλωστε πως το ενδεχόμενο ενός Grexit «δεν είναι μέρος του σεναρίου του».
Νωρίτερα, πληροφορίες που είχε μεταδώσει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ανέφεραν ότι η Κομισιόν έχει καταλήξει σε τελικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα κατατεθεί αύριο στο Eurogroup και προβλέπει εξάμηνη παράταση, μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και αναδιάρθρωση της τρόικας. Στόχος, σύμφωνα με το Reuters, είναι στη βάση αυτού του σχεδίου να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα έως το τακτικό Eurogroup της 16ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με μια ιδιαίτερα σκληρή παρέμβαση από το περιθώριο της συνόδου της G20, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν» και υποστήριξε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα «πρέπει να είναι λανθασμένα». «Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα», είπε προσθέτοντας ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση  νέου σχεδίου. «Αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει», πρόσθεσε ζητώντας από την Αθήνα δεσμευτικές προτάσεις.
Εξίσου ηχηρή, όμως, ήταν η παρέμβαση που έκανε λίγη ώρα μετά και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, στην πιο έντονη έως τώρα προειδοποίηση που έχουν απευθύνει οι ΗΠΑ προς το Βερολίνο. Ο κ. Λιου δήλωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη πρέπει να χαλαρώσει και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης συζήτησης περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καλώντας να σταματήσουν οι σχετικές δηλώσεις. «Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν πρέπει να βρεθούν σε αστάθεια», τόνισε ο κ. Λιου.
 tvxs.gr

Newsweek: Σοβαρές συνέπειες για το ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα στρεφόταν στη Ρωσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της με την ευρωζώνη και στραφεί αντί της Ευρώπης στη Ρωσία, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Newsweek.
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιδιώξει την εφαρμογή ενός «σχεδίου Β» εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μια νέα συμφωνία στήριξης, αναφέρει σε άρθρο του στο Νιούζγουικ ο Λιουκ Χερστ.

Ο Π. Καμμένος, γράφει ο Χερστ, σημειώνοντας για τους ΑΝΕΛ ότι πρόκειται για «ένα δεξιό κόμμα που σχημάτισε έναν συνασπισμό με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία του τελευταίου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προειδοποίησε ότι: «Το Σχέδιο Β είναι να λάβουμε χρηματοδότηση από κάποια άλλη πηγή. Θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες».
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σημειώνει ο Χερστ, προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη για το χρέος της χώρας. Αλλά, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη για «άλλον έναν γύρο διαπραγματεύσεων», όπως γράφει ο Χερστ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς θα συναντάται με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών στη Μόσχα.

Ο Δρ. Τζόναθαν Έιαλ, του ινστιτούτου μελετών Royal United Services Institute (RUSI), αποκάλεσε τη συγκεκριμένη δήλωση Καμμένου «μια ανάρμοστη απειλή από ένα κράτος μέλος του NATO», μιλώντας στο Νιούζγουικ. Ο Έιαλ υποστήριξε μιλώντας στο περιοδικό: «αυτή είναι ακόμη μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι Έλληνες ποτέ δεν έδειξαν στην Ευρώπη το είδος της αλληλεγγύης που η Ευρώπη έχει δείξει στην Ελλάδα». «Είναι πολύ προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν μια ευκαιρία να γίνουν χορηγοί μιας χώρας η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναίνεση η οποία απαιτείται για να συνεχίσουν να επιβάλλονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό είναι πολύ βαρύ πράγματι. Οι συνέπειες αυτού θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές, ανάλογα με το τι η Ελλάδα θα έκανε σε αντάλλαγμα».
 Τα σχόλια αυτά καταγράφονται μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα περί της πρότασης να δημιουργηθεί μια αεροπορική και μια ναυτική βάση της Ρωσίας στην Κύπρο και ο Έιαλ, προσθέτει το Νιούζγουικ, επισήμανε πως οι σημερινές εξελίξεις εντάσσονται σε μια μέθοδο «απειλών, που συμπίπτουν με αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο». Μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία αφότου ανέλαβαν την εξουσία, συνεχίζει το άρθρο του Χερστ. «Πέραν του ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι κατηγόρησε το Κίεβο πως περικλείει “νεοναζιστικά” στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Μόσχα πριν εκλεγεί», αναφέρει ακόμη ο Χερστ.
 Ο Έιαλ είπε στο Νιούζγουικ πάντως πως η προοπτική η Ρωσία να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι απίθανη. «Θα ήταν πιθανό, αλλά είναι πολύ τραβηγμένο. Εάν έβλεπε κανείς ρωσικές βάσεις στο έδαφος του NATO, αυτό θα ήγειρε πολύ σοβαρές ανησυχίες», είπε. Εξάλλου, «οι Ρώσοι δεν έχουν ακριβώς μετρητά σε αφθονία. Εάν οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν παρουσία εκεί, θα χρειαστεί καιρός πριν να είναι σε θέση να κάνουν κάτι», είπε ο ίδιος αναλυτής στο περιοδικό.
 kathimerini.gr

Η Ζωή και ο… «τοίχος»!..

undefined
Στην θέση του έβαλε τον βουλευτή του «Ποταμιού», Γρηγόρη Ψαριανό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μετά την επίθεση του Πάνου Καμμένου στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο...
επικεφαλής του «Ποταμιού» ζήτησε τον λόγο από την κυρία Κωνσταντοπούλου για να απαντήσει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η Πρόεδρος της Βουλής ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη πότε πρόλαβε να ακούσει αυτά που είπε ο Πάνος Καμμένος, αφού βρισκόταν εκτός αίθουσας με τον κ. Ψαριανό να παρεμβαίνει λέγοντας «και οι τοίχοι έχουν αυτιά».

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Ο κ. Ψαριανός λέει ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά. Μάλλον αυτοπροσδιορίζεται ως τοίχος»…
 




Ψήφος εμπιστοσύνης με 162 «ναι»…


undefined
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έχει ως εξής:

«Ναι» 162, «όχι»…
137, «παρών» 0

Όπως αναμενόταν δεν υπήρξε καμία έκπληξη…

Κύριε Σαμαρά υπονομεύσατε την χώρα…


undefined
και ονειρευτήκατε παρενθέσεις…

Υπονομευτή της χώρας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε «παίξατε τη χώρα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η ιστορία. Όμως η…
ιστορία τελικά σας κατάπιε».

Και συμπλήρωσε: Υπονομεύσατε τη χώρα. Ονειρευτήκατε αριστερές παρενθέσεις. Η μόνη παρένθεση που θα καταγράψει η ιστορία είστε εσείς. Τα χρόνια του μνημονίου…

Τσίπρας: Κύριε Σαμαρά ανήκετε στην ιστορία…


«Εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά...
όλη η Ελλάδα και έκανε λόγο για πρωτοφανές κύμα στήριξης από τους Έλληνες στη νέα κυβέρνηση, πριν ακόμα αυτή πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, διαπράττουν τεράστιο λάθος» τόνισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Όσοι ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν».


Και αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά είπε: ότι και να γίνει από δω και πέρα, όσοι διαχειριστήκαν την κρίση με αυτό τον καταστροφικό τρόπο ανήκουν στο παρελθόν, ανήκουν στην ιστορία και αυτή θα τους κρίνει.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο» επανέλαβε, αλλά τη δανειακή σύμβαση…

Δραγασάκης: Δεν ανανεώνουμε τα μνημόνια...


undefined
βρίσκουμε θεραπεία για την κρίση...

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε λίγο μετά τις 11.30 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καθώς κορυφωνόταν η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο...
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η κρίση προϋπήρχε και απαιτούσε θεραπεία ενώ ούτε η ανανέωση των μνημονίων ούτε η επέκταση των υφιστάμενων είναι διέξοδος.

Η λύση είναι μια νέα, αξιόπιστη συμφωνία. Ένα νέο συμβόλαιο και ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης από το παλιό στο νέο καθεστώς.

Χρειάζεται αυτή η μετάβαση, μια ενδιάμεση συμφωνία, μια συμφωνία «γέφυρα» με τέσσερις προϋποθέσεις:
1. Επέκταση διανειακής σύμβασης
2. Ενα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα έχουν από κοινού συμφωνηθεί
3. Διαπραγμάτευση για το χρέος μέσα στην περίοδο που θα ισχύει το σχέδιο ομαλής μετάβασης.
4. Μια συναντίληψη για τα επόμενα βήματα...

Του γύρισε ένα έγγραφο πίσω…


undefined
Οι δυο παρατηρήσεις της Προέδρου της Βουλής, προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά…

Η πρώτη αφορούσε τον χρόνο της ομιλίας. Όπως του είπε «δεν ήθελα να σας διακόψω κ. Σαμαρά σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά μιλήσατε για 52 λεπτά και…
μένει λιγότερο από μισή ώρα για πάρουν τον λόγο ο κ. Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης και ο πρωθυπουργός»

Και η δεύτερη αφορούσε ένα από τα έγγραφα που κατέθεσε ο Σαμαράς στα πρακτικά. Του το γύρισε πίσω γιατί δεν ήταν πλήρες και του ζήτησε να καταθέσει το πλήρες έγγραφο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία…