Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Την πόρτα της εξόδου βλέπουν 71 διοικητές και αναπληρωτές από το ΕΣΥ

  
Η συντριπτική πλειονότητα των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του Εθνικού Συστήματος Υγείας παύονται από τα καθήκοντά τους μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της διαδικασίας αξιολόγησης τους, από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) βλέπουν την πόρτα της εξόδου και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους.
Σημειώνεται ότι ήδη 9 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών εισηγήθηκε -κατά πλειοψηφία- αρνητικά.
«Η επιτροπή αξιολόγησης» - επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - «στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών εισηγήθηκε- κατά πλειοψηφία- αρνητικά. Για τους συγκεκριμένους, η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε παύση των καθηκόντων τους».
Για την πλειονότητα των διοικητών, αν. διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους.
«Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους -παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας», σημειώνεται.
Με τις αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία, την αυξημένη χρηματοδότηση και την προώθηση των προσλήψεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ έτσι ώστε το 2016 να υπάρξει αισθητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας.
Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, θα είναι η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.
efsyn.gr
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                           από "ΤΑ ΝΕΑ"

ΝΑΙ στην κριτική, ΟΧΙ στις αήθεις προσωπικές επιθέσεις...

Προπαγάνδα
" Χτυπάνε παραπλεύρως (τον Τσίπρα), αφού δεν μπορούν ευθέως να πλήξουν το βασικό στόχο, ελπίζοντας πως οι κραδασμοί θα φτάσουν εκεί που πρέπει"...
Αυτό που λέγεται, ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», στην ουσία σημαίνει πως επιδιώκεις έναν αθέμιτο σκοπό με αθέμιτα μέσα. Και...
για να δικαιολογήσεις τα αθέμιτά σου μέσα, βαφτίζεις το σκοπό σου θεμιτό, του δίνεις ένα ωραίο όνομα και το ονομάζεις «υψηλό ιδανικό». Κι από κει και πέρα, παίρνεις συγχωροχάρτι προκαταβολικά και μπορεί να κάνεις ό,τι θέλεις. Την παραπάνω τακτική ακολουθούν εδώ και μήνες κάποια κέντρα, στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Εχουν επιδοθεί λοιπόν σε μια εκστρατεία λάσπης εναντίον στελεχών της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα καλά κρατεί. Φυσικά έχουν δικαίωμα να κρίνουν το κυβερνητικό έργο, να στηλιτεύουν τις αδυναμίες και τις αστοχίες, αλλά δεν είναι ηθικό να εφευρίσκουν μελανά σημεία για κυβερνητικά στελέχη και να τα διογκώνουν, μη αποτυπώνοντας την πραγματικότητα. Κι αν προσέξει κανείς ποιους χτυπάνε, θα συνειδητοποιήσει πως είναι πρόσωπα που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση ή βρίσκονται στο πολύ κοντινό περιβάλλον του κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα «χτυπήματα» στον κ. Αλέξη Φλαμπουράρη, στον κ. Νίκο Παππά και εσχάτως στον κ. Γ. Σταθάκη καταδεικνύουν πως οι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν διαλέγουν τυχαία τα πρόσωπα, έχουν τον σκοπό τους. Και ποιος είναι αυτός; Μέσα από τις αήθεις προσωπικές επιθέσεις να πλήξουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι παλιά και γνωστή. Χτυπάνε παραπλεύρως, αφού δεν μπορούν ευθέως να πλήξουν το βασικό στόχο, ελπίζοντας πως οι κραδασμοί θα φτάσουν εκεί που πρέπει.

Και το περίεργο είναι πως τα συγκεκριμένα κέντρα δεν δίνουν την ίδια έκταση στην απάντηση – αντίδραση των προσώπων που έχουν εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον τους.
Διαβάστε τή συνέχεια γιά τήν περίπτωση Σταθάκη : ΕΔΩ

Η περίπτωση Σταθάκη

(συνέχεια από τήν προηγούμενη ανάρτηση)
                              ***
Προς επίρρωσιν του παραπάνω, είναι άξιο απορίας γιατί δεν αναπαράχθηκε όπως θα έπρεπε η απάντηση που έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «μέγα ψέμα» ότι είναι κάτοχος 37 σπιτιών, απευθύνοντας αιχμές προς τη ΝΔ για το γεγονός ότι οικειοποιήθηκε την κατηγορία. Ξεκαθάρισε ότι έχει τέσσερα ακίνητα, τρία εκ των οποίων είναι από κληρονομιά. «Δεν είναι ούτε 34 ούτε 44», σημείωσε. Η σύζυγός του, τόνισε, έχει «τριαντατόσα» αγροτεμάχια από κληρονομιά, στην ορεινή Κορινθία και ορεινή Αρκαδία. «Είναι στα δικαστήρια από το 2004. Αυτά έγιναν στα δημοσιεύματα ακίνητα και έγιναν και σπίτια. Σε αυτά έχει μερίδια 3 και 4%.», υπογράμμισε. Παράλληλα, τόνισε ότι ακριβώς για αυτή τη δικαστική διαμάχη από το 2004, δεν τα δήλωσε το 2012, γιατί δεν ήξερε αν θα έπρεπε να τα δηλώσει, ενώ αναφερόμενος στην πραγματική τους αξία, είπε ότι ο «ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται κατ’ έτος για τα αγροτεμάχια αυτά, είναι 37 ευρώ».  Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για όσα του καταμαρτυρούν και θα έπρεπε τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, να αναπαράγουν ολόκληρη την απάντησή του κι όχι να την περάσουν στα «ψιλά». Γιατί δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις για τα πραγματικά τους κίνητρα.

Επίσης όλοι θυμούνται την σκληρή απάντηση που έδωσαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Αυγενάκη, για «μηχανισμό εξυπηρέτησης πάσης φύσεως “αιτημάτων” με ημερήσιο τζίρο 50.000 ευρώ». Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι πρόκειται για «εμετικό σκηνικό» από αναρίθμητους χαρακτηρισμούς, αβάσιμα υπονοούμενα και συκοφαντίες, σκηνικό «που χαρακτηρίζει τους εμπνευστές του και τη διαχρονική πορεία τους». Οι δύο υπουργοί συνέδεαν αυτές τις «συστηματικές» επιθέσεις με το γεγονός της ψήφισης από τη Βουλή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, του ελέγχου από τη Δικαιοσύνη των δανείων των επιχειρήσεων ΜΜΕ και της είσπραξης του τέλους χρήσης συχνοτήτων για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Όπως υπογράμμιζαν, απευθυνόμενοι «προς κάθε ενδιαφερόμενο», η διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών θα προχωρήσει κανονικά και παρά τις όποιες πιέσεις ασκηθούν, η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στη Δικαιοσύνη για να διευκολύνει «τα συγκροτήματα της διαπλοκής». «Αυτά ως προς την πολιτική. Τα υπόλοιπα στη Δικαιοσύνη», κατέληγαν οι δύο υπουργοί.

Φυσικά ουδείς πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα κέντρα θα σταματήσουν τη λασπολογία και τις αήθεις προσωπικές επιθέσεις, πόσω μάλλον τώρα που η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω σε ότι έχει να κάνει με την κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου. Θα ήταν όμως πιο τίμιο από μέρους τους να έκριναν το έργο των υπουργών και το πώς διαχειρίζονται τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η οικονομία. Να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ενέργειες που δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, να κριτικάρουν το κυβερνητικό έργο και τις αστοχίες και να φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Αυτή την κριτική χρειάζεται χώρα, που περνά μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία.

Της Αμαλίας Κάτζου
(Πηγή ysterografa.gr)
enimerosi24.gr

Γαλλία: Ο φόβος και η οργή έδωσαν τη νίκη στην Ακροδεξιά

Θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γαλλία

Γαλλία: Ο φόβος και η οργή έδωσαν τη νίκη στην Ακροδεξιά


«Ενα υπέροχο αποτέλεσμα» χαρακτήρισε η Μαρίν Λεπέν την επικράτηση του κόμματός της σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας. Μετά τις τζιχαντικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, είχε φροντίσει να συνδαυλίσει τους φόβους των Γάλλων σε ένα ρεσιτάλ ξενοφοβίας και εθνικισμού
 
Τέτοιες εκλογές, η Γαλλία δεν έχει ξαναζήσει. Οχι μόνο επειδή πραγματοποιήθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, σε μια χώρα τραυματισμένη, μοιρασμένη ανάμεσα στον φόβο, τη θλίψη και την οργή. Ούτε μόνο επειδή είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά γιατί ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών που διενεργήθηκε χθες στη Γαλλία επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την άνοδο της Ακροδεξιάς.
Ενα κόμμα που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο βρίσκεται πια πολύ κοντά στο να παίρνει αποφάσεις, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, για εκατομμύρια Γάλλους. Ο δεύτερος γύρος, την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για τη Γαλλία, το τελευταίο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο κόμμα σε σύνολο ψήφων πανεθνικά και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση σε έξι από τις 13 περιφέρειες. Σε δύο από αυτές μάλιστα, το Νορ-Πα-ντε-Καλέ στον Βορρά, όπου επικεφαλής της λίστας ήταν η ίδια η ηγέτιδά του Μαρίν Λεπέν, και στην Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ' Αζίρ στον Νότο, όπου επικεφαλής ήταν η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εξασφάλισε ποσοστά μεγαλύτερα του 40%. Η Μαρίν Λεπέν απέσπασε 43%. Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν  41%. «Είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα, το οποίο υποδεχόμαστε με ταπεινότητα», δήλωσε η πρώτη, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της. «Το Εθνικό Μέτωπο είναι το μοναδικό πραγματικά δημοκρατικό μέτωπο, καθώς είναι το μόνο που υπερασπίζεται το έθνος και την εθνική κυριαρχία του» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε πανεθνικά 27%-30,6% των ψήφων, έναντι 25,24% στις νομαρχιακές εκλογές του Μαρτίου και μόλις 11,42% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές το 2010. Οι Ρεπουμπλικανοί ήρθαν στη δεύτερη θέση με 27% και οι Σοσιαλιστές στην τρίτη με 23%.
Η θεαματική άνοδος που κατέγραψε η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχη ενίσχυση του κόμματός του. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν μεγαλύτερη η αποσύνδεση ανάμεσα στη θεσμική υπόληψη και την εκλογική ανυποληψία» σχολίαζε στη «Λιμπερασιόν» προεδρικός σύμβουλος.

Οι δραματικές εκκλήσεις των τελευταίων ημερών, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να χαρακτηρίζει τις εκλογές «απάντηση της δημοκρατίας στη βαρβαρότητα» και τον πρώτο γραμματέα των Σοσιαλιστών να δηλώνει «ψηφίζω, σημαίνει αντιστέκομαι», έπιασαν μεν τόπο (το ποσοστό της αποχής ήταν 49%-49,8%, έναντι 53,6% το 2010) αλλά όχι τον επιθυμητό για τη γαλλική Αριστερά.
Μετά τις περιφερειακές εκλογές του 2010, η Γαλλία είχε βαφτεί σχεδόν εξ ολοκλήρου ροζ. Αυτή τη φορά, η Αριστερά προηγείται σε δύο περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας, τη Βρετάνη και την Ακουιτανία - και η Δεξιά σε άλλες τέσσερις, τη Νορμανδία, τη Χώρα του Λίγηρα, την Οβέρν, καθώς και το Ιλ-ντε-Φρανς.
Το αποτέλεσμα είναι δεινό και για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική με το επιχείρημα πως μόνον αυτός μπορούσε να ανακόψει την προέλαση του Εθνικού Μετώπου. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βέβαια, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών όχι μόνο δεν έκανε κάποια αυτοκριτική αλλά επέμεινε στη θέση «ούτε-ούτε», αρνούμενος κάθε «συγχώνευση» με τους Σοσιαλιστές όπως και κάθε απόσυρση της Δεξιάς μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση της Ακροδεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν αργά χθες διά στόματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς πως «στις περιοχές που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου και όπου η Αριστερά έπεται της Δεξιάς, και δη στο Νορ-πα-ντε-Καλαί και τη Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ'Αζίρ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να κάνει ένα δημοκρατικό μπαράζ» - δηλαδή να αποχωρήσει από την κούρσα.

Απλώς περίμενε
Οπως επισήμαινε η «Λιμπερασιόν», «τα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου εξυπηρέτησαν το Εθνικό Μέτωπο… Σε ένα τόσο αγχωτικό κλίμα, δυστυχώς δεν είναι παράξενο που η κοινή γνώμη προτιμά να πιστεύει σε απλές ιστορίες: τα σύνορα ως αδιαπέραστο πρόχωμα εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον των μεταναστών που τρέχουν να γλιτώσουν από πολέμους και ένδεια, εναντίον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού… Η Μαρίν Λεπέν άφησε απλώς την επικαιρότητα να πάει σε εκείνη». 
tanea.gr

Γηπεδική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου: Εύχεται...περαστικά σε γερμανικά ΜΜΕ

7.12.15

Μια ανακοίνωση που θυμίζει πρωτοσέλιδα οπαδικών εφημερίδων εξέδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να απαντήσει σε δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.

Φαντάζομαι την αμηχανία όσων θα κληθούν να αποδώσουν στα γερμανικά την ευχή «περαστικά» αλλά τουλάχιστον ελπίζω να μην διαβάσουμε ξανά τέτοια ανακοίνωση. Ας αναλογιστούν κάποια στιγμή στην κυβέρνηση ότι δεν βρίσκονται πια σε συνελεύσεις φοιτητικών αμφιθεάτρων.
parapolitiki.com

Σημείωση "Ν.Μ." : Δείτε τό θέμα λεπτομερέστερα καί   ΕΔΩ

Γηπεδική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου: Εύχεται...περαστικά σε γερμανικά ΜΜΕ

7.12.15


Μια ανακοίνωση που θυμίζει πρωτοσέλιδα οπαδικών εφημερίδων εξέδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να απαντήσει σε δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.

Φαντάζομαι την αμηχανία όσων θα κληθούν να αποδώσουν στα γερμανικά την ευχή «περαστικά» αλλά τουλάχιστον ελπίζω να μην διαβάσουμε ξανά τέτοια ανακοίνωση. Ας αναλογιστούν κάποια στιγμή στην κυβέρνηση ότι δεν βρίσκονται πια σε συνελεύσεις φοιτητικών αμφιθεάτρων.
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/12/gipediki-anakoinosi-apo-to-megaro-maximou-eyxetai-perastika-se-germanika-mme.html#more

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια μετά την πορεία αντιεξουσιαστών για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Επεισόδια

00:49 | 07 Δεκ. 2015
Τελευταία ανανέωση 01:08 | 07 Δεκ. 2015
Χιλιάδες κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις συμμετείχε στις πορείες μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Επτά χρόνια μετά τη στυγερή του δολοφονία από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, η νεολαία δεν ξέχασε και φώναξε και φέτος πως «αυτή η μέρα είναι του Αλέξη».
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος των πορειών στις οποίες είχαν καλέσει μαθητές, φοιτητές και συλλογικότητες, αλλά παρά τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια μετά την πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας.

Αστυνομικός κλοιός και βροχή από μολότοφ στα Εξάρχεια
Η πορεία των αντιεξουσιαστών ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, με την πρώτη ένταση να σημειώνεται εφόσον οι διαδηλωτές είχαν ήδη περάσει από το Σύνταγμα και βρίσκονταν επί της Πανεπιστημίου στο ύψος της Κοραή. Ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σπάζοντας την πορεία στα δύο.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...
Διαβάστε ολόκληρο τό ρεπορτάζ τού  tvxs.gr     ΕΔΩ

Σκληρή αντίδραση από τό Μέγαρο Μαξίμου : Περαστικά στους Γερμανούς σπεκουλαδόρους της Die Welt

tvxs.gr | 06 Δεκ. 2015
Προκλητικό χαρακτηρίζει το μέγαρο Μαξίμου το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την Ελλάδα «ακυβέρνητο πλοίο». Όπως σημειώνει το Μαξίμου, σε μία σκληρή αντίδραση, «για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν».
Σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι η Ελλάδα «παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της». Τονίζει επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit».
«Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το δημοσίευμα της Die Welt όπως το αναδημοσίευσε το ελληνικό τμήμα της η Deutsche Welle:
 
«Ακυβέρνητο πλοίο» θυμίζει η Ελλάδα
Καταστροφικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών η Welt. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της, η πρώτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού», εκμυστηρεύτηκαν ευρωπαϊκοί διαπραγματευτικοί κύκλοι προς την Welt της Κυριακής. «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», λέει ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται και προσθέτει: «(Η κυβέρνηση) συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις σχετίζονται και με την δύσκολη εσωπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Σύμφωνα με τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. Η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο, αναφερόταν (στην έκθεση) στο προοίμιο της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα». Σύμφωνα με τις ίδιες, «ο υπ. Οικονομικών της Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ‘φιλικός, ωστόσο γίνονται ελάχιστα’».
Αναβάλλεται εκ των πραγμάτων η συζήτηση για το χρέος
Αναφερόμενη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών για την καταβολή της δόσης του ενός δις ευρώ, η Die Welt σημειώνει ότι παντού διαπιστώνονται προβλήματα. «Ειδικά στη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. ‘Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν σχέδιο’, σχολιάζουν, φανερά εκνευρισμένοι, διαπραγματευτικοί κύκλοι». Το δεύτερο σημείο τριβής, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά την σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών.
«Δεδομένου ότι καθυστερεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα εάν θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει μετά την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Στους ίδιους λόγους οφείλεται και το ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του χρέους. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί όταν θα κατατεθεί η έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Τουλάχιστον αυτή την φορά οι καθυστερήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Αθήνα σε νέα οικονομική ασφυξία, αναφέρουν κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι προσθέτουν ότι «δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, έχει κατά συνέπεια μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια».

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας

Exit polls

tvxs.gr  22:04 | 06 Δεκ. 2015
Τελευταία ανανέωση 01:14 | 07 Δεκ. 2015
Οι Κασσάνδρες των δημοσκοπήσεων φαίνεται τελικά να επιβεβαιώθηκαν. Πρωτιά του ακροδεξιού κι ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν δειχνουν τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας. Η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει τις 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει ποσοστό ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με τα exit polls.
Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει μάλιστα τρεις περιφέρειες - κλειδιά, στις οποίες ηγούνται τα σημαντικότερα στελέχη του. Στον βορρά, την περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία την περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία την περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.
Τα exit polls δίνουν δεύτερους του Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό περίπου 27%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 22,7%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls, ο Νικόλα Σαρκοζί είπε  ότι δεν θα λάβουν απάντηση για τους φόβους και τις ανησυχίες τους ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την αριστερά, προκειμένου να ανακοπέι η άνοδος της Λεπέν.
Οι επαναληπτικές εκλογές για τα δύο πρώτα κόμματα σε κάθε περιφέρεια θα διεξαχθούν στις 13 Δεκεμβρίου.
Το σοκ που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας τον περασμένο μήνα, φαίνεται να έχει εγείρει το αντι-ισλαμικό και ξενοφοβικό αίσθημα των Γάλλων, γεγονός που επιβεβαιώνει η κλίση προς τα ακροδεξιά, με οδηγό την Μαρίν Λεπέν.