Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Το σύστημα ενός δημάρχου


Σταύρος Τζίμας ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
 Τα ισόβια έγιναν δώδεκα χρόνια για τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έπεισε ούτε στο Εφετείο για την αθωότητά του, την οποία διακηρύσσει σε όλους του τόνους.

Ούτε μπόρεσε να αποδείξει κατά την ακροαματική διαδικασία ότι υπήρξε «εξιλαστήριο θύμα» μιας εις βάρος του σκευωρίας, όπως ισχυρίστηκε στη γραπτή δήλωση που διένειμε μετά την καταδίκη του, τη δεύτερη για την ίδια υπόθεση.

Δεν έκανε, δηλαδή, σαφές στο δικαστήριο ούτε από ποιους και πώς εξυφάνθηκε αυτή η «σκευωρία» ούτε για ποιον λόγο. Χαρακτήρισε «λάθος» την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν στις δύσκολες ώρες στις φυλακές έψαξε για ΤΟ δικό του λάθος που τον έστειλε «πίσω από τα σίδερα». Εκτός και εάν πιστεύει πραγματικά ότι κάποιοι συνωμότησαν για να τον εξοντώσουν, οπότε δεν έχει παρά να τους κατονομάσει με στοιχεία στον Αρειο Πάγο, όπου προσφεύγει για να βρει το δίκιο του και να τελειώσουν τα βάσανά του, αν και έρχεται από πίσω και άλλη δίκη για άλλη κατάχρηση.

Ποιο ήταν το λάθος του; Οτι γαντζώθηκε στην εξουσία, αρνούμενος ν’ ακούσει εκείνους, κομματικούς, παραταξιακούς, κοντινούς του ανθρώπους, μη έχοντες «ίδιον συμφέρον» από την παραμονή του στην καρέκλα, οι οποίοι, βλέποντας την καλπάζουσα φθορά, του έλεγαν «Βασίλη, φτάνει πια, ό,τι είχες να δώσει το έδωσες, φύγε...».

Εκανε τρεις συνεχόμενες θητείες δήμαρχος και...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

<br>
                                                                                                                                    (TA NEA 18/7/14)

Η εγκάρσια κινητικότητα

Θοδωρής Γεωργακόπουλος ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χρόνια της τρυφηλότητας που πυροδότησαν τα πακέτα Ντελόρ και τα δανεικά και μαζί η αντικατάσταση του πελιδνού δεξιού ψευτο-ταξικού κράτους από το πασοκικό πελατειακό κράτος (όπου ακόμη περισσότεροι αποκτούσαν το δικαίωμα να πουλήσουν τις ψήφους τους για πλούσια ανταλλάγματα) έδωσαν στους Ελληνες πολίτες την εσφαλμένη και στρεβλή εντύπωση μιας δικαιοσύνης: ότι δήθεν οποιοσδήποτε Ελληνας μπορούσε πια να «τα καταφέρει» στη ζωή, να βγάλει λεφτά και να μπορεί να πηγαίνει στα μπουζούκια και διακοπές στη Μύκονο - ή ό,τι άλλο κάνουν οι πλούσιοι. Μια ψευδαίσθηση ανοδικής κινητικότητας στην τσάτρα πάτρα ελληνική κοινωνική διαστρωμάτωση, κάτι σαν το «αμερικάνικό όνειρο», αλλά χωρίς την μπελαλίδικη αξιοκρατία, τη σκληρή δουλειά κι όλα αυτά τα περιττά. Πράγματι, βλέποντας έναν υπόδικο επιχειρηματία, που κατηγορείται για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων, να ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να γιορτάσει τα γενέθλιά του στη Μύκονο, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι εδώ σ’ αυτό το μέρος όλα είναι δυνατά, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει πλούσιος, διάσημος και επιτυχημένος, φτάνει να είναι ηθικά ευέλικτος και/ή επιδειξιομανής.
Ακόμα κι αυτό το στρεβλό και φρικτό μοντέλο, όμως, στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε ποτέ. Οπως αποδεικνύεται από έρευνες, από το «Capital in the Twenty-First Century» του Τομά Πικετί και από την πραγματικότητα, ο καπιταλισμός αναπόφευκτα οδηγεί στη συσσώρευση του κεφαλαίου στα χέρια μιας μειονότητας και σε σοβαρές οικονομικές ανισότητες που δεν διορθώνονται από μόνες τους ή εύκολα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε χώρες με μακρά δημοκρατική παράδοση και στιβαρούς θεσμούς, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, όπου φιλοξενούμε μιαν ιδιαίτερη βερσιόν κρατικοδίαιτου διεφθαρμένου καπιταλισμού, η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να είναι χειρότερη. Εδώ δεν έχουμε περισσότερη ανοδική κινητικότητα επειδή ήρθε το ΠΑΣΟΚ κι ο Τσοβόλας τα ’δωσε όλα - έχουμε λιγότερη.

Ενας βυσματίας φαντάρος που φέρνει μια πορνοστάρ τραγουδίστρια στον θάλαμο μέσα στη νύχτα για να κάνει πλάκα μετά τις βόλτες στα μπουζούκια μπορεί, πράγματι, ύστερα από τέσσερα χρόνια να γίνει επιστημονικός συνεργάτης ευρωβουλευτού...

Η εφαρμοσμένη «περιπου-λογία»

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Τη «Χώρα του περίπου», περιέγραψε πολύ καλά τις προάλλες ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος: «Η Ελλάδα είναι μια περίπου ευρωπαϊκή χώρα... Το ελληνικό κράτος λειτουργεί με μια περίπου διοίκηση, η οποία είναι περίπου εκσυγχρονισμένη, περίπου χρηστή, περίπου αποτελεσματική, περίπου φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τους πελάτες της και περίπου για να υπηρετεί τους πολιτικούς προϊσταμένους της, τους υπουργούς» (Καθημερινή 15.7.2014).

Επειδή ακριβώς «η Ελλάδα είναι μια περίπου ευρωπαϊκή χώρα», αδυνατούμε να καταλάβουμε την αναγκαιότητα της ακριβούς περιγραφής των οικονομικών μεγεθών και της επίτευξης των στόχων όπως συμφωνούνται. Γι’ αυτό κι αρχίζουν οι τριβές με τους εταίρους, τους οποίους χλευάζουμε ως «αυστηρούς προτεστάντες». Αυτοί, πάλι, «δεν ξέρουν να ζουν», επειδή επιμένουν στην ακρίβεια των πάντων, ακόμη και στην ισόποση κατανομή των βαρών όταν βγαίνουν στις ταβέρνες.

Eτσι, 2.500 χρόνια μετά τον Ευκλείδη, αναπτύχθηκε ένας νέος κλάδος των μαθηματικών που ονομάστηκε Greek Statistics. Ενώ οι αυστηροί προτεστάντες επέμεναν στα συμφωνηθέντα του Μάαστριχτ περί ελλείμματος, εμείς με τη γνωστή απλοχεριά τούς λέγαμε το 2009 ότι το έλλειμμα θα είναι περίπου 6%, συν-πλην δέκα μονάδες. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 16%, αλλά και γι’ αυτό είχαμε περίπου δύο απαντήσεις: α) «τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του», β) «φταίει η ΕΛΣΤΑΤ που το μέτρησε με προτεσταντικές λογιστικές μεθόδους» και δεν σεβάστηκε την παράδοση του «περίπου». Οπως ορθά έγραψε και ο ...

Καλή απόδοση δίνει η απόδραση Μαζιώτη με κανονική άδεια ή ελικόπτερο

 | 17 Ιουλ. 2014
Καλή απόδοση δίνει η απόδραση Μαζιώτη με κανονική άδεια ή ελικόπτερο. Καλά θα πληρωθούν οι τολμηροί που θα στοιχηματίσουν στην απόδραση με ταξί ενώ πιθανός είναι ο «κουβάς» για όσους προβλέπουν ότι θα αποδράσει με τα πόδια. Η απόδοση του κωδικού 112 – ότι δηλαδή ο Μαζιώτης δεν θα αποδράσει – μπορεί να κάνει κάποιον πλούσιο, ωστόσο, η επιλογή δεν είναι για να την ακουμπάς.
tvxs.gr

Μελετάται ρύθμιση για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Το ενδεχόμενο υποβολής των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, χωρίς ο φορολογούμενος να χάνει το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ, αλλά με την επιβάρυνση μόνο του προστίμου που προβλέπει η νομοθεσία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται άμεσα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ώστε να μην χάσουν το αφορολόγητο όριο όσοι δεν κατόρθωσαν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός της κανονικής προθεσμίας.

Ουσιαστικά θα επιτραπεί στο σύστημα Taxis να δέχεται δηλώσεις για 2-3 ημέρες ώστε όσοι δεν κατάφεραν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου να υποβάλλουν τη δήλωση τους να το πράξουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της ΓΓΠΣ για την εκτύπωση των υποβληθέντων δηλώσεων Ε1,Ε2,Ε3, ενώ από την Πέμπτη 17 Ιουλίου θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών και εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων.
Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων στους φορολογούμενους περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις της νέας Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων των δυο πρώτων τριμήνων του 2014 και του έτους 2013.

ThePressProject.gr

Ύποπτος για ξέπλυμα όποιος χρωστάει πάνω από 50.000 ευρώ...




Yποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος θα θεωρούνται όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ οι ίδιες σοβαρές υπόνοιες θα γεννούνται και για όσους έχουν...
καθυστερήσει να εξοφλήσουν ποσά άνω των 10.000 ευρώ προς το Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα έχουν διαπράξει παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, άνω των 40.000 ευρώ.

Οι φορολογικές αρχές, εφόσον διαπιστώνουν τέτοιου είδους αδικήματα, οφείλουν να αποστέλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να επιληφθεί για περαιτέρω έρευνες που μπορεί να εκτείνονται και μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

Αυτά προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία εφιστάται η προσοχή των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

efsyn.gr 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Κακά μαντάτα για τους ανασφάλιστους οδηγούς...

Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η αποστολή επιστολών από το υπουργείο Οικονομικών προς όσους οδηγούς διαθέτουν ανασφάλιστα οχήματα προκειμένου να...
συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ποιες αλλαγές έφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Δυσάρεστες εκπλήξεις βιώνουν οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς από τους 500.000 περίπου ελέγχους της Τροχαίας το μήνα το 14% - 15% των οδηγών βρίσκεται χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο και υπόκειται στις συνέπειες του νόμου.

Ήδη, αυτό φαίνεται και από την πορεία του αριθμού των ασφαλισμένων οχημάτων τα οποία από 5,2 εκατομμύρια στο τέλος του 2012, αυξήθηκαν στα 5,5 εκατ. στο τέλος του 2013 και διαμορφώθηκαν στα 5,8 εκατ. στις 30 Ιουνίου του 2014.

Επιπρόσθετα θέμα χρόνου (αναμένεται ότι το ζήτημα θα προχωρήσει μετά την περιορισμένη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε) εκτιμάται ότι είναι η αποστολή σχετικών επιστολών από το υπουργείο Οικονομικών προς όσους...

Με ιδεολογία το μπάζωμα και τα συρματοπλέγματα...

Αποδείχθηκε ότι την άποψη που προασπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμερίζεται το σύνολο της κοινωνίας και την υποστηρίζουν με αποχρώσεις όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Πανικόβλητη η κυβέρνηση, ανέκρουσε προσωρινώς πρύμναν στο θέμα του αιγιαλού. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ την τρόμαξε, όχι ως συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής για τους 120, όχι ως εγγραφόμενη στην πολιτική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως κίνηση που αντικρούει τον πυρήνα των κυβερνητικών σχεδιασμών και την ίδια τους τη φιλοσοφία.

Το καθεστώς και η χρήση του αιγιαλού, η προστασία του είναι αυταξία, είναι θέμα ηγεμονίας. Και αποδείχθηκε ότι την άποψη που προασπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμερίζεται το σύνολο της κοινωνίας και την υποστηρίζουν με αποχρώσεις όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ουδείς κυβερνητικός τόλμησε να υπερασπιστεί την τσιμεντοποίηση των παραλιών, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο πάει πίσω "κατόπιν ενεργειών του", ενώ στο Μαξίμου, που με την προσωρινή αδρανοποίηση Μπαλτάκου έχουν αποδιοργανωθεί, διερωτώνται ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να βγάλει στο σφυρί τις παραλίες καλοκαιριάτικα. Σε λίγες μέρες θα υποστούν την ίδια νίλα και για τα δάση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προωθήσει το νομοσχέδιο, την ουσία του νομοσχεδίου, σε πρώτη ευκαιρία, αμέσως μόλις ξεκαρφωθεί, πιθανόν με μικροβελτιώσεις. Και θα το κάνει αυτό επειδή ακριβώς αυτή είναι η φιλοσοφία της, αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο πιστεύει. Η ανάπτυξη εις βάρος των δημόσιων χώρων, η περιφρόνηση -συχνά η ανοιχτή εχθρότητα- στο περιβάλλον, ο πολιτισμός του μπιτσόμπαρου και της ξαπλώστρας, το μπάζωμα, το μπετόν και τα συρματοπλέγματα είναι η πεμπτουσία του ελληνικού λαϊκίστικου καπιταλισμού, που τώρα γιγαντώνεται και παντρεύεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Είναι ακριβώς το μοντέλο που εφαρμόζεται άτυπα και αποσπασματικά τις τελευταίες δεκαετίες και που τώρα, με ευκαιρία και πρόσχημα την κρίση, επιχειρείται να γενικευθεί, να κανονικοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί. Με τη διαφορά ότι, όπως όλοι μπορούμε να φανταστούμε αλλά και το παράδειγμα της Ισπανίας επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο, εάν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, η ζημιά δεν θα μπορεί να θεραπευτεί με την αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά θα είναι μη αναστρέψιμη σε βάθος γενεών. Να μην τους αφήσουμε...

Καταδίκη γιά τά σκουπίδια...

Καταδίκη τής Ελλάδας για την ανεξέλεγκτη λειτουργία ΧΥΤΑ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα εκ νέου την Ελλάδα για την ανεξέλεγκτη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κορεσμένος ΧΥΤΑ βλάπτει τον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε η διαχείριση των αποβλήτων να πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται, επίσης, να απαγορεύουν την εγκατάλειψη, την απόρριψη ή την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων.

Εξάλλου, η χορήγηση άδειας λειτουργίας ΧΥΤΑ εξαρτάται από...

"Μπουκαδόρος"...

 Με τα πουκάμισα έξω και βαριεστημένο ύφος, ο Ντερμπεντέρης μπουκάρει στο παράθυρο...
Το πλάνο βγήκε για δευτερόλεπτα στον αέρα και είναι ενδεικτικό της διάθεσης του Ντερμπεντέρη, που δεν ξέρει, αν από τη νέα σεζόν,  θα υπάρχει η καρέκλα του στο δελτίο.
Ακόμη και...
στα σχόλια του απόψε, δεν υπήρχαν τα γνωστά - και τις περισσότερες φορες προκλητικά- ευφυολογήματα του.
Στο θέμα της τρομοκρατίας, που είναι το φόρτε του, περιορίστηκε σ' ενα σύντομο σχολιάκι: Παλιά είχαμε (πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας) τη 17 Νοέμβρη, που δεν ξέραμε ποιοι είναι. Τωρα οι αρχές ξέρουν ποιοι είναι και γι' αυτό είναι πιο δύσκολο το εργο τους.
Τρίχες...


 

Χαμένος στη "μετάφραση"...

...της Αντιτρομοκρατικής...
Απίστευτος. Αυτός, για να πει "καλημέρα", το διαβάζει. Ασχετος - ο καρούμπαλος Δένδιας ήταν μεγαλοφυΐα μπροστά του!
Oι απαντήσεις που έδωσε στη Σία Κοσιώνη δεν...
αφήνουν καμία αμφιβολία για το υψηλό I.Q. που διαθέτει.
Κοσιώνη - Σχεδιαζε κάποιο χτύπημα εκεί, ο Μαζιώτης?
Κικίλιας - Ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε το διαψεύδω.
Κοσιώνη -  Ειστε αισιόδοξος για την συνέχεια?
Κικίλιας-  Δεν είμαι ουτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος.
Φυσικά η δημοσιογράφος, του υπέβαλλε το ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο και 'μεις εδώ.
" Αφού τον είχατε τον Μαζιώτη, δεν ήταν επικίνδυνο να τον συλλάβετε σ' ενα τόσο πολυσύχναστο χώρο?".
 Ο Κικίλιας έριξε μια κλεφτή ματιά στο σκονάκι της Αντιτρομοκρατικής: "Δεν είπα, οτι τον είχαμε", είπε σε πρώτη φάση. Και τα μπουρδούκλωσε στη συνέχεια με τα γενικά κι αόριστα "κάνουμε σοβαρή δουλειά. Εχουμε μέθοδο", κ.λπ, κ.λπ.
Θα γράψει ιστορία...