Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

To πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου


ΔΝΤ: Νωρίς να μιλάμε για συμφωνία




Στην ανάγκη περαιτέρω προόδου «για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα», στέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Το ΔΝΤ «χαιρετίζει την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θεσμών σε βασικούς τομείς», τονίζοντας ότι σε αυτή τη βάση συμφωνήθηκε η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.
«Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», προσθέτει το Ταμείο.

ΚΡΑΤΑ ΚΡΙΣΤΙΝ… για τα συμφέροντά μας

"...καλό θα είναι κάποιος από τους έγκυρους αναλυτές να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν μια χώρα με τρελά για τα μεγέθη της πρωτογενή πλεονάσματα, με κορυφαίο χρηματιστήριο, με τεράστιες δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών (δρόμοι γιοφύρια και αεροδρόμια) και φυσικά με χρυσή Ολυμπιάδα, να οδηγήθηκε μέσα σε 6 χρόνια στην απόλυτη χρεοκοπία". 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σίριαλ της αξιολόγησης καθώς αριθμοί και στόχοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ και μερίδας της ακραίας νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής Δεξιάς.
Οι ειδήσεις και τα διαρρέοντα από γνωστούς κύκλους της αγοράς δείχνουν ότι ο στόχος δεν είναι αυτή καθαυτή η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά η επιβολή ενός νέου πιο σκληρού μοντέλου οικονομίας δύο ταχυτήτων με πιστούς υπηρέτες που δεν θα αμφισβητούν την συνταγή.
Στην σκληρή πολιτική του ΔΝΤ φαίνεται καθαρά και η νέα πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ καθώς ο νέος πλανητάρχης βλέπει με καλό μάτι την ολική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης προσπαθώντας να περιορίσει την δράση των Ευρωπαίων.
Οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον παγκόσμιο χάρτη δίνουν χώρο νέων συμμαχιών και συσχετισμών που στην συγκεκριμένη συγκυρία ενισχύουν την ελληνική πλευρά αλλά και τους νέους συμμάχους της.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι πολιτική αφού στην ουσία και το ελληνικό πρόβλημα ήταν και είναι βαθιά πολιτικό. Υπάρχουν φυσικά οι «ντόπιοι παπαγάλοι» που αφού έκατσαν πρώτο τραπέζι πίστα και αφού μας ενημέρωσαν ότι μαζί τα φάγαμε κατέληξαν το 2017 να μας πουν ότι ο τυροπιτάς της γειτονιάς έριξε την χώρα στα βράχια. Ενδεχομένως και ο υδραυλικός και ο καστανάς που δεν έκοβε απόδειξη…

Το σκίτσο του Ηλία Μακρή...

                                                                                                   ...στήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (19.02.17)

Λευκός καπνός από το Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία, επιστρέφουν οι θεσμοί


Συμφωνία επήλθε πριν από λίγο μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA). 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, δέχτηκε προνομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. 
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομοσιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Liberation: Το σισύφειο χρέος της Ελλάδας...

Πιέρ Μοσκοβισί: «ο ελληνικός λαός θα δει φως στο τέλος του τούνελ»
Liberation: Το σισύφειο χρέος της Ελλάδας - MediaΗ συνεδρίαση του eurogroup εκτός από τους την ελληνική πλευρά απασχολεί τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία για...
ακόμα μια φορά βάζουν στο επίκεντρο των αναλύσεών τους, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τα λάθη, τις παραλήψεις και κυρίως σχολιάζουν την στάση των εταίρων της Ελλάδα στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους

Ένα από αυτά τα κείμενα δημοσιεύεται στη Liberation η οποία με έναν εμβληματικό τίτλο εξηγεί μέσα από πέντε λέξεις την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την οικονομία της Ελλάδας. «Ελλάδα, το σισύφειο χρέος της» γράφει ο τίτλος και  ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες παρουσιάζει ορισμένα από τα όσα πρόκειται να ζητήματα που πρόκειται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι υπουργοί του Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσουν τη Δευτέρα την συνέχιση στης ενίσχυσης [στην Ελλάδα]. Αλλά οι απαιτήσεις τους για πολλοστή φορά αναβιώνουν την ένταση με την Αθήνα, ενώ το σενάριο αποπληρωμής του χρέους αποδεικνύεται μη ρεαλιστικό.
Τα ερωτηματα παραμένουν
Η Ελλάδα, είναι τα «φώτα της αγάπης» της ζώνης του ευρώ:

Γκάλμπρεϊθ: Καταστροφική αποτυχία το πρόγραμμα του ΔΝΤ...

Γκάλμπρεϊθ: Καταστροφική αποτυχία το πρόγραμμα του ΔΝΤ - Media
Για «θεμελιώδες χάσμα» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικών στο...
Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, μιλώντας σήμερα στο CNBC για το θέμα του ελληνικού χρέους.
«Υπάρχει ένα θεμελιώδες χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ, το οποίο σωστά σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, και των Ευρωπαίων πιστωτών, που δεν επιθυμούν να επαναδιαπραγματευτούν το χρέος», δήλωσε ο καθηγητής στο διεθνές δίκτυο. «Το ΔΝΤ θα ήθελε οι Ευρωπαίοι να καλύψουν τη δική τους την πλευρά για να μπορέσει να αποχωρήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι χρειάζονται το ΔΝΤ για να επιβάλλει το οικονομικό πρόγραμμα στους Έλληνες. Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν προτίθεται με τίποτα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, πως το πρόγραμμά του είναι καταστροφική αποτυχία. Αντίθετα, εξακολουθεί να λέει ότι το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν έχει εφαρμοστεί με αρκετό ζήλο», ανέφερε...

Πηγή: Euro2day

Η αξιολόγηση... και οι δύο γιατροί


Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί  που μας έφεραν σε αυτό το σημείο ή, μήπως, υπάρχουν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να μπούμε σ αυτή τη «διαβολοβδομάδα», που ξεκινά σήμερα με το Eurogroup και κορυφώνεται την Τετάρτη με την τριμερή Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνγκερ στο Βερολίνο;
Στις περισσότερες ευρωπαικές πρωτεύουσες,  στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη αποτελεί κοινό μυστικό ότι η αξιολόγηση δεν μπλόκαρε από τις «εμμονές των Ελλήνων», αλλά από σοβαρές διαφωνίες που διαπερνούν το μπλοκ των δανειστών, με κυριότερη τη διαφορά Βερολίνου - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Οι Γερμανοί (Χριστιανοδημοκράτες) έχουν εγκλωβιστεί εδώ και καιρό σε μία «τέλεια αντίφαση»: ενώ δεν θέλουν ούτε να ακούσουν...