Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Kυβέρνηση-Δικαιοσύνη: «...σαν παιδιά που έχουν πεισμώσει...»

Κούλογλου: Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή...
μεταξύ κυβέρνησης - Δικαιοσύνης...

«Πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και από τις δυο πλευρές: Και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποια βήματα και οι δικαστές να σταματήσουν να κάνουν σαν παιδιά που έχουν πεισμώσει», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πειραιά Κανάλι 1.

«Τα δικαστήρια κατήργησαν την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου-Παπαγγελόπουλου για το πόθεν έσχες - κάτι που θα έπρεπε να επικροτούν. Ελάχιστοι δικαστές έχουν θησαυρούς που θέλουν να κρύψουν. Όμως με αυτές τις αποφάσεις πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης συνολικά, αφού φαίνεται σαν όλοι να είχαν κάτι να κρύψουν» παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην γερμανική πολιτική σκηνή, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «είχε προσωποποιήσει στον εαυτό του την ελληνική κρίση. Μάλιστα, είχε πει ότι όπως εγώ πόνεσα μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος μου και έγινα πιο ισχυρός, έτσι πρέπει να πονέσει και η Ελλάδα για να γίνει πιο ισχυρή». Εξήγησε, δε, ότι ένας ενδεχόμενος μεγάλος συνασπισμός στην Γερμανία θα είναι καλό σενάριο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πια ο Σόιμπλε δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως όλες οι σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παραπεμφθεί στις... γερμανικές καλένδες, γεγονός που καθυστερεί τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο που «βιώνουμε μια γενικότερη ευρωπαϊκή παρακμή, η οποία έχει χτυπήσει περισσότερο τις χώρες του νότου»...

naftemporiki.gr 

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο" καί είναι βγαλμένος από τό κείμενο

Συζητώντας τον προϋπολογισμό...

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες στη «Wall Street Journal» από την Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γίνει και πριν από δέκα, και πριν από είκοσι, και πριν από τριάντα χρόνια. Γράφει η συνάδελφος ότι «στη χώρα που είναι μία από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγούς στον κόσμο, εν μέσω κρίσης, οι Έλληνες προτιμούν το ζεστό χρήμα των Ιταλών, που αγοράζουν το ελληνικό λάδι χύμα και ακολούθως το επεξεργάζονται το συσκευάζουν και το μεταπωλούν ως ιταλικό. Ωστόσο, αν οι ίδιοι οι Έλληνες επένδυαν στη συνολική διαδικασία, τα κέρδη τους θα μπορούσαν να ήταν τριπλάσια. Παρά τη μεγάλη παραγωγή της, τρίτη στον κόσμο, η Ελλάδα κατέχει μόλις το 4% στην παγκόσμια αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου».

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια εποχή παχέων αγελάδων, το ελαιόλαδο άρχισε να γίνεται της μόδας στην Ιαπωνία, μια αλυσίδα ιαπωνικών σούπερ μάρκετ είχε προτείνει στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης μια συμφωνία μαμούθ. Τιμή για το λάδι τους πολύ πάνω από την τότε τιμή της αγοράς, επένδυση για συσκευαστήριο, σε μπουκάλι μεγέθους... αρώματος, όπως εξακολουθεί και σήμερα να είναι η μόδα, και με ρήτρες παράδοσης εξαιρετικά λογικές - τουλάχιστον σύμφωνα με τους ειδικούς. Προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συμφωνία, που θα αύξανε σχεδόν αυτομάτως το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ήταν αυτοί να συντονιστούν μεταξύ τους και να τηρήσουν συγκεκριμένους κανόνες για τη συγκομιδή και τον ποιοτικό έλεγχο. Για ένα προϊόν το οποίο ούτως ή άλλως είναι ποιοτικό. Ούτε οι παραγωγοί το συζήτησαν σοβαρά, ούτε οι συνεταιρισμοί, ούτε η Πολιτεία. Και οι Ιάπωνες στράφηκαν στην Ιταλία, που ξέρει εδώ και δεκαετίες να βγάζει λεφτά με το ελληνικό λάδι.

Ανάλογες ιστορίες έχουν ακουστεί πολλές τις τελευταίες δεκαετίες, και όχι μόνο για το λάδι. Στα κατάμεστα ξενοδοχεία της χώρας της... φαιδράς πορτοκαλέας και των μπαξέδων είναι σύνηθες να σερβίρονται βρετανικές μαρμελάδες ή σαλάτες με ολλανδικές ντομάτες...

Handelsblatt: Οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα...



Όποιος είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις αρχές του χρόνου μπορεί σήμερα να είναι ικανοποιημένος από τα κέρδη, σημειώνει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημείο καμπής».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι «αντιστρόφως ανάλογα στις αυξανόμενες τιμές εξελίσσεται η απόδοση. Στις αρχές του 2017 το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα βρίσκονταν στο 7,1%. Την Δευτέρα το επιτόκιο έπεσε στο 3,9%. Κατά συνέπεια η απόδοση των ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Που δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατεί εύλογα σκεπτικισμός διότι...

Ψηφίζεται σήμερα ο προϋπολογισμός...

το βράδυ η μάχη των αρχηγών...


H επόμενη ημέρα για την πορεία της Οικονομίας- μετά τη λήξη του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο- τίθεται επί τάπητος, σήμερα Τρίτη, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα...

ανέβουν στο βήμα και θα πρέπει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Γιατί η Ελλάδα αφήνει ή δεν αφήνει πίσω της οριστικά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτροπείας των δανειστών. Αν είναι η Ελλάδα ή μήπως οι δανειστές είναι εκείνοι που "απελευθερώνονται" από τα μνημόνια και τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς που ανέβηκαν στο βήμα και έλαβαν μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού προσεγγίζουν τους διακόσιους.

Σήμερα Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση...


matrix24.gr

Τι να 'κανε δηλαδή η γυναίκα?...

Η ατάκα του Ακη (Παυλόπουλου) για τη Ντόρα...

Ο Κωστής Χατζηδάκης άρχισε να λεει τα γνωστά. Πολύ δύσκολη η απόφαση του Κυριάκου (να αποκλείσει από τα αξιώματα τους συγγενείς του). Αλλά, και η Ντόρα στο Συνέδριο έδειξε πολιτικό ύφος. 
Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την φράση του κι ο Ακης τον κεραυνοβόλησε: Τι να 'κανε δηλαδή η γυναίκα? Να πιαστεί μαλλί με μαλλί με τον αδερφό της?
Kαι που να τον κάνει καλά (με τόσο μαλλί που έχει)...