Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Όταν οι λέξεις, χάνουν την σημασία τους…


Μικρές και αδύναμες – και κακοποιημένες από κάποιους ρεπόρτερ των καναλιών – οι λέξεις «σοκ» και «φρίκη», δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό το έγκλημα. Οι λεπτομέρειες της τέλεσής του, δεν έχουν – ποτέ δεν είχαν - άλλωστε σημασία.
Ίσως ακόμη και η σκληρή δήλωση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ, για την άτυχη Άννυ – που μετέφερε στο MEGA η Καραμήτρου - «το πτώμα δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ»

Στο Ντράγκι αύριο Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Στην έδρα της ΕΚΤ για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι την Τρίτη ο Γ. Δραγασάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος.

Στην έδρα της ΕΚΤ για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι μεταβαίνουν την Τρίτη ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος ένα 24ωρο πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα. 
Οπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν την Τρίτη, στις 17:30, στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.
Την Τετάρτη συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα και οι αποφάσεις κρίνονται άκρως κρίσιμες.
 Σε περίπτωση που η συμφωνία με τους εταίρους θεωρηθεί σίγουρη η ΕΚΤ εκτιμά ότι μειώνεται το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών και ενδεχομένως να χαλαρώσει το όριο αγοράς των εντόκων.
 Αν, όχι η  Αθήνα έχει ήδη προειδοποιηθεί για αύξηση στο  «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στις εγγυήσεις, τις οποίες δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να παίρνουν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA.
Προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις περί επιβολής ασφυξίας στην Ελλάδα ξεκαθάρισε εκ νέου πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της ευρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει στο Eurogroup.
Ο Ντράγκι σημείωνε πως «η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία εκπονούνται και παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά επί των οποίων αποφασίζει το Eurogroup και ο ESM.

Μπενουά Κερέ: Χαλάρωση αν υπάρξει συμφωνία στον ορίζοντα   

Επίσης προ ημερών το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα εάν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα». Ο κ. Κερέ έκανε τη δήλωση αυτή στην διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, όπου όμως ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.Η αύξηση του ορίου στα έντοκα είχε εφαρμοστεί ξανά υπέρ της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2012 με απόφαση της ΕΚΤ.

Σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης  
Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί την Τρίτη στο Παρίσι στις 9.00, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν και εν συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί.
από thetoc.gr


Μειώνονται οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια... ...καί πλήν Μυκόνου!


Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας θέτει νέα μειωμένα πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων λίγες ημέρες ουσιαστικά αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Το υπουργείο Ναυτιλίας με απόφαση του αναπροσαρμόζει τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, ιδιωτικής χρήσης επιβατικών (Ι.Χ.Ε.) οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρων και ανά μέτρο μήκους φορτηγών (Φ/Γ) οχημάτων, κατά κατηγορία πλοίου, ηλικία και κατά σύνδεση, πέραν των οποίων η τιμολόγηση θεωρείται όπως αναφέρει η απόφαση υπερβολική και αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον.
Οι νέες τιμές αφορούν σε όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας και δεν έχουν εφαρμογή στις συνδέσεις στις οποίες δεν υφίσταται ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση.
Επίσης, δεν έχουν εφαρμογή στα εισιτήρια που έχουν ήδη εκδοθεί και καταβλήθηκε η αξία τους

Οι νέες ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές είναι αντίστοιχα αυτές που αναφέρονται στον παρακάτω επισυναπτόμενο πίνακα,


Δείτε εδώ τις νέες ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Καρχιμάκης: Υπεύθυνος για όλα τα δεινά της χώρας ο Βενιζέλος...

Ολομέτωπη επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, κατηγορώντας τον ως τον "υπεύθυνο για όλα τα δεινά της χώρας".
Το στέλεχος του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ άφησε, επισης, αιχμές για τη... στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ εγκαλεί τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τα δεινά της χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καρχιμάκη:
«Εάν, δεν υπονόμευες την εσωτερική πολιτική συνοχή του ΠΑΣΟΚ θα είχαμε και πολιτικό ορίζοντα και πολιτική ισχύ,όπως συνηθίζεις να να λες για τους άλλους,και η χώρα θα ήταν διαφορετικά, κ.Βενιζελο.
Διαβάζω τις επιθετικές δηλώσεις του Βενιζέλου κατά του Τσίπρα, αποδίδοντας σε αυτόν την κατηγορία της διαρκούς υπονόμευσης, σε δηλώσεις του στην Real.
Αν είχαμε λέει ο κ. Βενιζέλος πολιτική ισχύ και πολιτικό ορίζοντα θα είχαμε κλείσει συμφωνία.
Υπάρχει όμως μια διαφορά… υπερασπίζεσαι μόνο τη δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά και σταθερά δεν αναφέρεσαι καν στην προηγούμενη περίοδο 2010-2011 που τα δεδομένα ήταν πιο κρίσιμα και γίνονταν τα χειρότερα,εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρεου, που είχε παραλάβει στα χέρια της μια πρωτόγνωρη κρίση.

Αλλά η ουσιώδης διάφορα για την περίοδο εκείνη εστιάζεται στο εξής:
Εάν δεν υπονόμευες με την παρέα σου την εσωτερική πολιτική συνοχή της κυβέρνησης Παπανδρέου του 44% και γινόταν οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2013, και ορίζοντα θα είχαμε και πολιτική ισχύ,και η χώρα θα βρισκόταν σε άλλο επίπεδο σήμερα.
Ο Τσίπρας, λοιπόν έκανε την δουλειά του, όπως αυτός θεωρούσε ότι τον βοηθούσε πολιτικά και με τις γνωστές συνέπειες… για την χώρα.
Εσύ όμως γιατί δεν έκανες την δική σου δουλειά; Η μάλλον έκανες την κακώς νοούμενη δική σου δουλειά και τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά.
Υπονομεύοντας τον πολιτικό σου χώρο και την κυβέρνηση Παπανδρεου του 44% μετερχόμενος με την συμβολή σου την πιο επώδυνη θεσμική εκτροπή ανατρέποντας τον νόμιμα εκλεγμένο πρωθυπουργό, υπονόμευες και την χώρα.
Μην διαμαρτύρεσαι και μην κλαίγεσαι, λοιπόν. Είσαι ο βασικός υπαίτιος για όλα τα δεινά και της χώρας και του χώρου».

Γιατί ο Τσίπρας κρατάει ακόμη τον Βαρουφάκη;...




ΒΙΝΤΕΟ...
Αυτό αναρωτιέται ο Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή την επιλογή του υπουργού Οικονομικών,  να...
απουσιάζει το σαββατοκύριακο  από τις διαπραγματεύσεις, «την ώρα που στο Μαξίμου, έπαιρναν φωτιά τα μπλοκάκια, τα μολύβια και τα τηλέφωνα», οπως είπε χαρακτηριστικά, στο πρωινό του Παπαδάκη.
                Δείτε το βίντεο:

Ο Ρουβάς τραγούδησε «με στόμφο για να καλύπτει την κακοφωνία»...

...γράφει η Πέπη Ραγκούση ...
«Οι περισσότεροι έχουμε "Ρουβάδες" στη δουλειά μας», γράφει η Πέπη Ραγκούση και σημειώνει: «Σε ένα ιδανικό επαγγελματικό περιβάλλον, ο Ρουβάς και οι "Ρουβάδες" θα ήταν κάτι σαν φάρσα».

Ολόκληρο το κείμενο της Πέπης Ραγκούση:
«Οταν άκουσα, από επαγγελματικό ψυχαναγκασμό, τον Σάκη Ρουβά να τραγουδάει -λέμε τώρα!- το "Αξιον Εστί" θυμήθηκα μία ηρωίδα του Καραγάτση από το "10". Τη Στάσα. Ο συγγραφέας την περιγράφει ως ένα σοβαροφανές "τίποτα" που, όταν ήθελε να προσδώσει βαρύτητα στα λεγόμενά της, μιλούσε με στρογγυλεμένο στόμα για να βγαίνουν οι λέξεις "στρογγυλές".

Ετσι τραγούδησε και το ποπ είδωλο τους στίχους του Ελύτη. Επιστρατεύοντας την τεχνική παλαιομοδίτη τροβαδούρου που τραγουδά σε ταβέρνα το "Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά". Με στόμφο για να καλύπτει την κακοφωνία.

Το θέμα όμως δεν είναι η εκτέλεση του έργου αλλά η συσπείρωση όψιμων, ή μη, υπερασπιστών του Ρουβά με άλλοθι την ελευθερία των επιλογών τού κάθε καλλιτέχνη. Λογικό! Ο Ρουβάς αντιπροσωπεύει ένα χαρακτηριστικό και καθόλου μικρό, πλέον, δείγμα. Αυτό της υπερεκτιμημένης μετριότητας. Εξ ου και η ταύτιση...

Οι περισσότεροι έχουμε "Ρουβάδες" στη δουλειά μας. Ή στη ζωή μας. Ανθρώπους με εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες, χαμηλότατες αντικειμενικές αξίες, που βολεμένοι μέσα σε ένα πλαίσιο, "ποτίζουν" την καριέρα τους και την προσωπικότητά τους με τον εγωκεντρισμό τους. Σε ένα ιδανικό επαγγελματικό περιβάλλον ο Ρουβάς και οι "Ρουβάδες" θα ήταν κάτι σαν φάρσα.

Αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Η κακοποίηση της έννοιας "ελευθερία" όσον αφορά τις επιλογές. Ελευθερία δεν σημαίνει ακριβώς αυτό. Σημαίνει "έλευση ορίων". Και όσο πιο συχνά το ξεχνάμε τόσο περισσότερο κινδυνεύει. Όχι η λέξη. Η έννοια.
"Πού να σου εξηγώ" όμως όπως έλεγε, κατά τον Σαββόπουλο, ο Μπιθικώτσης…».
Η Πέπη Ραγκούση είναι αρθρογράφος στα «Νέα». Είναι αδελφή της Αννας Νταλάρα.
iefimerida.gr

Κονστάνσιο: «Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα αποφευχθεί»

Κονστάνσιο: «Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα αποφευχθεί»

           
                 O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίκτορ Κονστάνσιο

Τη βεβαιότητά του ότι  θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίκτορ Κονστάνσιο, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad την Δευτέρα.

«Είμαι επίσης απόλυτα βέβαιος ότι θα αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο», δήλωσε ο Β.Κονστάνσιο.

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο βαθμός της πίεσης και της ευπάθειας στην ευρωζώνη έχει αλλάξει τελείως. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση (της κρίσης)», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει περιορίσει τις ανησυχίες ότι το ελληνικό πρόβλημα ίσως να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Κονστάνσιο είπε ότι η ΕΚΤ είναι επίσης επαρκώς προστατευμένη από τις χρηματοοικονομικές συνέπειες ενός «Grexit», το οποίο δεν είναι πιθανό να συμβεί.

«Το ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι κεντρικές εθνικές τράπεζες) έχουν δανείσει συνολικά 110 δισ. ευρώ περίπου στις ελληνικές τράπεζες. Αλλά ο κίνδυνος για πάνω από 70 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό έχει μεταφερθεί στην ελληνική κεντρική τράπεζα», είπε.
από tanea.gr

Οταν ο εθισμός στο smartphone γίνεται σκίτσο

Μέσα από 16 εικόνες, σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο εντοπίζουν τον σύγχρονο εθισμό στην τεχνολογία. Με τα «έξυπνα κινητά» είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι από ποτέ. Μήπως, όμως, μέσα από αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε άνθρωπο και μηχανή,  η εικονική πραγματικότητα αρχίζει να αντικαθιστά τις πραγματικές στιγμές; Η δημιουργικότητα των σκιτσογράφων ζωντανεύει καυτηριάζοντας μια πραγματικότητα που βρίσκεται γύρω μας, επηρεάζει, εμπνέει και προβληματίζει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

γιά νά δείτε όλα τά σκίτσα κάντε κλίκ : ΕΔΩ 
από kathimerini.gr

Μητρόπουλος: Δημοψήφισμα προ πάσης συμφωνίας



BINTEO...
«Είναι δύσκολα τα πράγματα, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παρείχε δύο επιλογές: ή μνημόνιο ή ρήξη. Ρήξη είναι τραγωδία για τη χώρα».
Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στo...
πρωινό του Παπαδάκη και πρόσθεσε:
«Επιμένω και προ πάσης συμφωνίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να διαγράψει το χρέος, να καταργήσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, πρέπει να ισχυροποιηθεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, να δώσει την έγκρισή του ο λαός και κατόπιν πλήρους και ενδελεχούς ενημέρωσης».
Δείτε το βίντεο:

O Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος...



Με άρθρο γνώμης του που δημοσιεύεται στη γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Τονίζοντας, πως, κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε...
αλλάξει το κλίμα», ο Γ.Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ελληνικό δημοψήφισμα θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού -το οποίο ο υπόλοιπος γερμανικός Τύπος αναπαράγει με αναφορά στη δική του «βόμβα» για δημοψήφισμα το 2011 πριν την αποχώρησή του- η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται σκόπιμη και θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά, και θεωρηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί νωπή λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμοστεί συμφωνία με τους δανειστές».  

Κατά την άποψη που εκφράζει ο Γ.Παπανδρέου, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2011 «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». «Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ αλλά, έτι περαιτέρω, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» γράφει.

Το δημοψήφισμα, υποστηρίζει, θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, συνεχίζει, θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit. 

Λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο Γ.Παπανδρέου υποστηρίζει πως «τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε ό,τι καταφέρει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εάν γινόταν με σωστή προετοιμασία και την στήριξη των εταίρων μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντική νίκη της Δημοκρατίας, και θα δημιουργούσε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Πιστωτικό γεγονός, capital controls και καταθέσεις



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ 
 Η ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαΐου, είναι κρίσιμη ημέρα. Συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν (ίσως δεν ανακοινωθούν αμέσως αλλά έπειτα από λίγα 24ωρα) εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σημαντικές για την πορεία της χώρας, τη ζωή του ελληνικού λαού. Δύο τα ενδεχόμενα:

(α) Αν υπάρξει βεβαιότητα για συμφωνία με τους εταίρους, η ΕΚΤ εκτιμά ότι μειώνεται το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν επιπλέον των 10 δισ. έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, εντός του ορίου των 15 δισ. ευρώ.

(β) Αν, αντιθέτως, υπάρξει βεβαιότητα για ρήξη, η ΕΚΤ θα αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στις εγγυήσεις (τις οποίες δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να παίρνουν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA) από το 23% που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%. Αυτά είναι τα τρία σενάρια στο τραπέζι.

Στην πρώτη περίπτωση, βεβαιότητας για συμφωνία, το κράτος θα ανασάνει. Στη δεύτερη, εφόσον συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν επαρκείς εγγυήσεις να προσφέρουν και ως εκ τούτου η χρηματοδότησή τους μέσω ELA θα σταματήσει σε ορίζοντα ενός μηνός το αργότερο. Αλλά πριν ξεμείνουν αυτές, ίσως έχει μείνει το ελληνικό Δημόσιο χωρίς λεφτά και έχει κάνει παύση πληρωμών. Η φρίκη ενός πιστωτικού γεγονότος περικυκλώνει τον ελληνικό λαό. Τι συνεπάγεται, πρακτικά, το πιστωτικό γεγονός; Οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές. Ο πρωθυπουργός τις γνωρίζει καλά - ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει και κάποιους υπουργούς του...

Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός, για να μην ερημώσει η χώρα και οι τράπεζες από κεφάλαια, ο κ. Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να υπογράψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βάζει φραγμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και στην ανάληψη καταθέσεων. Οι εισαγωγές (σε μία κατεξοχήν εισαγωγική χώρα...) θα κοπούν. Θα σημειωθούν εκτεταμένες ελλείψεις σε κρίσιμα αγαθά - φάρμακα, ενέργεια κ.ά. Μεγάλο μέρος της παραγωγής θα σταματήσει λόγω έλλειψης εισαγόμενων πρώτων υλών. Οι εξαγωγές δραστικά θα συρρικνωθούν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταστραφούν. Από τις καταθέσεις θα μπορείς να σηκώνεις έως ένα όριο, π.χ. 50 ή 70 ευρώ/μέρα, τόσα θα μπορείς να σηκώνεις από τον μισθό που θα σου (αν...) καταβάλλεται. Το σπουδαστικό συνάλλαγμα κόβεται μέχρι νεωτέρας. Οι επιταγές θα απομείνουν χαρτιά στο χέρι όσων έχουν πληρωθεί με αυτές. Πολύ σημαντικό: Κάποιες σαφώς υγιείς επιχειρήσεις, δεν θα αντέξουν. Ισως, ούτε κάποιες τράπεζες.

Το έργο δεν είναι μονόπρακτο. Εξελίσσεται ως ντόμινο. Και οι έλεγχοι, εφόσον επιβληθούν δύσκολα βγαίνουν. Οι Κύπριοι ταλαιπωρήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να αποσυρθούν οι έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο 2013. Αγωνίστηκαν σεμνά και περήφανα. Ενώ καταστράφηκαν οι αποταμιεύσεις μιας ζωής μέσα σε 24 ώρες, δεν έκλεισαν ούτε ένα δρόμο ούτε για μια ώρα, δεν σκοτώνονταν ποιος θα αρπάξει τη θέση του άλλου στα ATMs, δεν χρειάστηκε η αστυνομία για να προστατέψει τις τράπεζες, αρνήθηκαν να γίνουν φτηνό reality show για ανθρωποφάγα τηλεοπτικά κανάλια. Δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα συμπεριφέρονταν «τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» ή πολλοί από τους 600.000 μετανάστες που ζουν στην Αττική, όταν πανικόβλητοι μάθουν ότι κλειδώθηκαν οι αποταμιεύσεις τους. Και αδυνατώ να φανταστώ πώς θα μπορέσει να σταθεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τέτοια μέτρα.

Η ακολουθία ρήξη/πιστωτικό γεγονός/ έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων, είναι το κακό σενάριο. Το καλό σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Συμφωνίας που συνολικά θα επιτρέπει την εφαρμογή ενός νέου μείγματος πολιτικής (για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή, πρόσφατη διατύπωση του πρωθυπουργού) με αιχμή την αύξηση της απασχόλησης. Που θα προωθεί την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, την προσέλκυση ξένων μακροπρόθεσμων ιδιωτικών κεφαλαίων, την επέκταση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να αναχαιτιστεί η καταστροφή θέσεων εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

Εκατό ημέρες μετά τις εκλογές, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία διευρύνεται, η λιτότητα δεν γίνεται ηπιότερη. Η υπογραφή συμφωνίας τώρα, ανοίγει τον δρόμο σε μια σταθερή μακροπρόθεσμη συμφωνία τον Ιούνιο, συμβάλλει στην άρση της μητέρας όλων των αβεβαιοτήτων, για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Με τη λήξη αυτής της αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει τεράστια ώθηση, μια αποσυμπίεση πολλαπλάσιας ισχύος από την παρατεταμένη συμπίεση που υφίσταται έως τώρα. Ωστε μέσα στο 2016 η χώρα να μπορέσει με ασφάλεια να ξαναβγεί στις αγορές, να δανείζεται φτηνά για την ανάπτυξή της και για να τελειώνει με τους δανειστές. Με κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού, αυτά συνιστούν μονόδρομο.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ