Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Στο Ντράγκι αύριο Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Στην έδρα της ΕΚΤ για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι την Τρίτη ο Γ. Δραγασάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος.

Στην έδρα της ΕΚΤ για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι μεταβαίνουν την Τρίτη ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος ένα 24ωρο πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα. 
Οπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν την Τρίτη, στις 17:30, στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.
Την Τετάρτη συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα και οι αποφάσεις κρίνονται άκρως κρίσιμες.
 Σε περίπτωση που η συμφωνία με τους εταίρους θεωρηθεί σίγουρη η ΕΚΤ εκτιμά ότι μειώνεται το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών και ενδεχομένως να χαλαρώσει το όριο αγοράς των εντόκων.
 Αν, όχι η  Αθήνα έχει ήδη προειδοποιηθεί για αύξηση στο  «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στις εγγυήσεις, τις οποίες δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να παίρνουν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA.
Προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις περί επιβολής ασφυξίας στην Ελλάδα ξεκαθάρισε εκ νέου πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της ευρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει στο Eurogroup.
Ο Ντράγκι σημείωνε πως «η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία εκπονούνται και παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά επί των οποίων αποφασίζει το Eurogroup και ο ESM.

Μπενουά Κερέ: Χαλάρωση αν υπάρξει συμφωνία στον ορίζοντα   

Επίσης προ ημερών το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα εάν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα». Ο κ. Κερέ έκανε τη δήλωση αυτή στην διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, όπου όμως ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.Η αύξηση του ορίου στα έντοκα είχε εφαρμοστεί ξανά υπέρ της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2012 με απόφαση της ΕΚΤ.

Σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης  
Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί την Τρίτη στο Παρίσι στις 9.00, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν και εν συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί.
από thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.