Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές»

Γιούνκερ: Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
Μήνυμα ότι στην Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να αρθούν οι παθογένειες και το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Ζήτησε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μία Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση.
Έστειλε μήνυμα στήριξης στους Έλληνες λέγοντας ότι «αυτό που τώρα δομείται είναι η προπαρασκευή για το μέλλον  των παιδιών σας. Αν δεν γίνει σήμερα θα γίνει με ακόμα πιο δύσκολο τρόπο από τα παιδιά σας». «Συνεχίστε την προσπάθεια μην αφήσετε τις θυσίες να πάνε χαμένες» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι «τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτιά της χώρας ως προς την αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.
«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα»
Ανατρέχοντας στα οχτώ χρόνια της κρίσης είπε ότι στη διάρκειά τους η φιλία του προς την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της παρά μόνο τον θυμό του κατά εκείνων που κατέκριναν την χώρα.
«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα, δεν έχει να λάβει μαθήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ναι έτυχε μίας μεγάλης βοήθειας αλλά κατέδειξε και την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε.

                  Ομιλία Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια της Βουλής
«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές» 
«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ»...

Το νησί που απαγόρευσε το Airbnb...

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη γίνεται η πρώτη πόλη που απαγόρευσε το Airbnb.

Η Πάλμα στη Μαγιόρκα θα απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες ενώ για τους παραβάτες προβλέπει βαριά πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και τις 400.000 ευρώ.

Η απαγόρευση του Airbnb αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Ιούλιο. Ωστόσο υπάρχει και μια μια εξαίρεση: Τουρίστες θα μπορούν να νοικιάζουν μέσω Airbnb μονοκατοικίες και βίλες που βρίσκονται όμως εκτός της πόλης και εκτός των προστατευόμενων περιοχών που ορίζει ο δήμος.

Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που η συζήτηση για τον υπέρ-τουρισμό στην Ευρώπη είναι στο προσκήνιο με πολλούς προορισμούς στην Ισπανία να λαμβάνουν περιστασιακά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τους υπερ-τουρισμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την El Pais, ο αριθμός των διαμερισμάτων που νοικιάζονταν σε τουρίστες αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2015 και 2017, ενώ τα ενοίκια για τους κατοίκους αυξήθηκαν κατά 40%. Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι μόνο 645 από τα 20.000 διαμερίσματα στην Πάλμα που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση έχουν άδεια. Την ίδια ώρα οι καταγγελίες των κατοίκων για τουριστικά καταλύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η Πάλμα δέχεται πάνω από 10 εκατ. τουρίστες το χρόνο.

Πηγή: cnn.gr

Έτσι ενεργούν οι γνώστες τού τουριστικού αντικειμένου. Αυτοί ξέρουν...

Η Μαγιόρκα βάζει φραγμό στις τουριστικές ενοικιάσεις
                                                                           ***
Υπερβολικός αριθμός τουριστών, εκτόξευση των ενοικίων και διαμαρτυρίες των ντόπιων κινητοποίησαν τους αρμοδίους στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Η απαγόρευση ενοικίασης διαμερισμάτων σε τουρίστες έχει δρομολογηθεί.
Η τοπική κυβέρνηση της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προχώρησε τελικά σε λήψη μέτρων προκειμένου να βάλει φραγμό στις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος. Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα δρομολόγησαν την απαγόρευση της τουριστικής ενοικίασης ιδιωτικών σπιτιών και διαμερισμάτων.
Αυτό που θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στο εξής είναι η ενοικίαση μονοκατοικιών από τουρίστες στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, θα απαγορεύονται οι ενοικιάσεις καταλυμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, πλησίον του αεροδρομίου ή σε επιχειρηματικές περιοχές. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ωστόσο αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία. Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Φραγμός σε Airbnb & ΣΙΑ

Συνδέεται η Μύκονος μέ το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα ετούτη τή βδομάδα


Μπαίνει στην πρίζα η Μύκονος: Έως την Παρασκευή θα “ηλεκτριστεί” το υποθαλάσσιο καλώδιοΜύκονος

Μύκονος EUROKINISSI

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το καλώδιο που θα ηλεκτροδοτήσει τη κοσμικό νησί από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Ακολουθούν και άλλες διασυνδέσεις
Με τη διασύνδεση της Μυκόνου, εντός της εβδομάδος, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Μαϊου θα επιλεγούν οι ανάδοχοι για τα έργα της δεύτερης φάσης (διασύνδεση Νάξου και αναβάθμιση υφιστάμενων διασυνδέσεων μεταξύ Τήνου, Άνδρου και Εύβοιας), ενώ μέσα στον επόμενο μήνα, ο ΑΔΜΗΕ θα βγάλει και τον διαγωνισμό για την τρίτη φάση με την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου.
Από την άλλη, ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τις μελέτες που αφορούν στις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων, με σκοπό να περιληφθεί το έργο στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019- 2028.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή Γιάννης Μάργαρης στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ, θα γίνουν τα εξής:
· Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων μεταξύ Τήνου, Ανδρου και Εύβοιας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019.
· Η τρίτη φάση, έργο αξίας 102 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων για τις επόμενες δεκαετίες, με την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου και την πλήρη απεξάρτηση από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής. Το έργο αυτό έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, έχοντας επιταχυνθεί κατά δυο χρόνια σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.
· Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σέριφο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σαντορίνη, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Το έργο έχει ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που κατέθεσε πρόσφατα ο Διαχειριστής στη ΡΑΕ.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε επίσης στα έργα της "μικρής" και "μεγάλης" διασύνδεσης της Κρήτης. Το μεν πρώτο προκηρύχθηκε πριν λίγες ημέρες και "αναμένεται να υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από Ελληνικούς και ξένους ομίλους", για το δε δεύτερο "διερευνούμε όλες τις αναγκαίες συνεργασίες και συνέργειες ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό". Με βάση το υφιστάμενο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, είναι ορατό το ενδεχόμενο επιτάχυνσης κατά ένα ή δυο χρόνια του έργου αυτού, που με τα σημερινά δεδομένα σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.
Θοδωρής Παναγούλης

News247.gr

Έφτασε στην Αθήνα ο Γιουνκέρ...

Το πρόγραμμα της επίσκεψης...

Στην Αθήνα έφτασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη.

Ο κ. Γιουνκέρ το πρωί θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στις 10.50 προγραμμτίζεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Γύρω στη μία το μεσημέρι θα μιλήσει στη Βουλή και στις 17:30 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη...