Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η παραίτηση της Κατριβάνου...



Με μια «έκπληξη» ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς η Βασιλική Κατριβάνουν  εξέφρασε την αντίθεσή της καταψηφίζοντας τα άρθρα για το υπερταμείο και τον «κόφτη», ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωσε...
την παραίτησή της από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέσω Facebook η Βασιλική Κατριβάνου χαρακτηρίζει την αποψινή απόφαση της να παραιτηθεί από βουλευτής ως «πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία» για εκείνη. Αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθει «να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής» και προσθέτει πως «ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική». «Γι' αυτό και παραιτούμαι», τονίζει.

Την έδρα της αναμένεται να καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Αναλυτικά:

Καταγγελίες Θάνου για σπίλωση και εκφοβισμό δικαστών...


Μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού δικαστών που διερευνούν υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς, ακόμη και ανωτάτων δικαστών, από πρόσωπα...
που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις, κατήγγειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η οποία ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως οι υπεύθυνοι της συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους δικαστές.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, που έγινε στο Βασιλικό Θέατρο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η κυρια Θάνου σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο οι Ελληνες δικαστές έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τους για τη διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, εκ μέρους ορισμένων εκ των εμπλεκομένων προσώπων, ακόμη και κατά των ανωτάτων δικαστών».

«Ο Πλάτων στην Πολιτεία του αναφέρει ότι η ανώτερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο. Κυρίες και κύριοι διαβεβαιώνω ότι οι υπεύθυνοι αυτής της συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους δικαστές, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος, με αντικειμενικότητα και με αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντα τους, όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους δικαστές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

efsyn.gr

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ...



Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ...
στην Κωνσταντινούπολη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εν όψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18.00 ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.
Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
naftemporiki.gr

Στα 11 δισ. ευρώ η δόση για την Ελλάδα...

Bloomberg: Εκταμίευση δόσης 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Bloomberg, το ευρωπαϊκό προσχέδιο απόφασης...
του αυριανού Eurogroup. Οι τρεις προϋποθέσεις είναι, ως γνωστόν, επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, κλείδωμα επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και περίοδο χάριτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται η εκταμίευση της δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EWG και το Eurogroup, από τη δόση συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα θα λάβει τη δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
in.gr

«Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα–κλειδί»...


Με δηλώσεις του, ο Πιερ Μοσκοβισί δίνει τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έκανε χθες ένα «βήμα κλειδί»... προς την κατεύθυνση...
της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος.

«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 

Τράπεζες και πολυεθνικές αποχωρούν από την Ευρώπη σε ενδεχόμενο Brexit


Αν αποφασίσουν οι Βρετανοί να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε ορισμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι πιθανό να αποσυρθούν εντελώς από την Ευρώπη, αντί να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο ηπειρωτικό της κομμάτι. Σχεδόν ένα μήνα πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την πορεία της Βρετανίας και τη μορφή της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια, εντείνονται οι προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη έξοδος θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της ίδιας της Βρετανίας αλλά και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια.
Οι προσεκτικές προειδοποιήσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων και μεγάλων τραπεζών ότι θα επανεξετάσουν συνολικά τα οφέλη από τη δραστηριοποίησή τους στη Βρετανία πιθανότατα έχουν ήδη πλήξει τη βρετανική οικονομία. Παράλληλα η Fitch διαλύει την αίσθηση που φαίνεται να υπάρχει σε πολλές χώρες ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας θα έπληττε μόνο την ίδια τη χώρα. «Θυμάμαι ότι το επίπεδο αβεβαιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι το ίδιο με το επίπεδο αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα στην οικονομία, αυτός είναι ένας από τους λόγους για την επιβράδυνση της τοπικής οικονομίας», είπε ανοιχτά την περασμένη Κυριακή ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ.
Το πραγματικά ακανθώδες ερώτημα δεν είναι αν η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της Βρετανίας θα προκαλέσει μείωση των επενδύσεων και φυγή επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Αυτό ήδη συμβαίνει, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Το ερώτημα είναι αν ενδεχόμενη επικράτηση των υποστηρικτών της Ε.Ε. στη Βρετανία...

Die Welt: Το ευρώ δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, αλλά από τους λαϊκιστές της Ευρώπης


tvxs.gr 18:06 | 22 Μάιος. 2016
Κατά τον αρθρογράφο της Welt «το πραγματικό σενάριο τρόμου για το ευρώ είναι η δεξιά πολιτική στροφή στις πλούσιες χώρες του Βορρά, διότι τα πλούσια κράτη μπορούν ευκολότερα να αποχωρήσουν από την νομισματική ένωση από τις (νότιες) χώρες που περνάνε κρίση».

«Το κοινό νόμισμα δεν το θέτουν υπό αμφισβήτηση οι μαθητές και οι φοιτητές που διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας, της Ρώμης ή της Μαδρίτης, αλλά η νικηφόρα προέλαση των λαϊκιστικών κομμάτων στις εύπορες χώρες του Βορρά της ευρωζώνης. Το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το Εθνικό Μέτωπο (Front National) της Γαλλίας και το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξάνουν την απήχησή τους στο λαό και θα μπορούσαν να επιβάλουν το τέλος της κοινής νομισματικής πολιτικής», γράφει σε άρθρο του ο Ντάνιελ Εκερτ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  • Οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία δείχνουν την τάση της Ευρώπης;
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο σχολιαστής επισημαίνει ότι αν και υπάρχει νηνεμία για το ευρώ, το ευρωπαϊκό νόμισμα διατρέχει τον κίνδυνο μιας μεγάλης δοκιμασίας, ο οποίος οφείλεται σε ορισμένες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης και όχι στην Ελλάδα, διότι σε αυτές αναπτύσσεται ένα μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή το πρόβλημα του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού.
Κατά τον αρθρογράφο της Welt «το πραγματικό σενάριο τρόμου για το ευρώ είναι η δεξιά πολιτική στροφή στις πλούσιες χώρες του Βορρά, διότι τα πλούσια κράτη μπορούν ευκολότερα να αποχωρήσουν από την νομισματική ένωση από τις (νότιες) χώρες που περνάνε κρίση. Στην άνοδο των λαϊκιστών οι οικονομολόγοι βλέπουν έναν υποτιμημένο κίνδυνο, μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. 

«Από τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης προέρχονται εν τω μεταξύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι από ό,τι από τις περιφερειακές χώρες, οι οποίες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την νομισματική ένωση», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ
Ο Ντάνιελ Εκερτ επισημαίνει, ότι...

Σύγκρουση κυβερνητικότητας Τσίπρα – Μητσοτάκη. Tί είπαν οι άλλοι αρχηγοί...

Πριν από την ψηφοφορία, η προσωπική σύγκρουση Αλ.Τσίπρα – Κυρ.Μητσοτάκη, επίκεντρο της οποίας ήταν οι δημοσιονομικές εξελίξεις ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, έβαζε την τελική σφραγίδα στην τετραήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα.
Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να αφιερώσει σχεδόν τη μισή ομιλία του προκειμένου να αναπτύξει συγκεκριμένη «κυβερνητική πρόταση» ως εναλλακτική επιλογή έναντι της ακολουθούμενης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φάνηκε να επέδρασε με τρόπο καταλυτικό στην κορύφωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε μόνο στο να παρουσιάσει προτάσεις αναφορικά με το ποιό πρέπει να είναι το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας, τόσο με την ελληνική κοινωνία, όσο και με τους εταίρους. Αλλά και ουσιαστικά μίλησε για την πρόθεσή του να διευρύνει το χώρο της ΝΔ, επιδιώκοντας συμμαχίες με –όπως τις χαρακτήρισε- μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της πολιτικής ζωής. Ο κ. Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα, αφιέρωνε μεγάλο μέρος της δικής του ομιλίας προκειμένου να αποδομήσει την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ.
«Προσπαθήσατε να δώσετε στίγμα αντιπρότασης, αλλά χωρίς επιτυχία, δεν σας χειροκρότησαν οι βουλευτές σας» σχολίασε με την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και επανέλαβε δύο φορές και με έμφαση ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019. Ηταν η ειδικότερη απάντησή του στην πολιτική παρέμβαση Μητσοτάκη, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε:
«Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία θα κινητοποιεί τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα, μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει μια πλατιά πολιτική πλειοψηφία υπέρ των τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα είμαστε αυτή η Κυβέρνηση! Και με το «εμείς» δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι σήμερα πλειοψηφικό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού. Και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στις, από την δική τους πλευρά, επιδιωκόμενες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ανοίγοντας τόσο έντονα για πρώτη φορά, αλλά εξαιρετικά σύντομα σε σχέση με το πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές, δημόσια συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.
«Η χώρα χρειάζεται Εθνική γραμμή, και κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που να την υπηρετήσει. Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Θέλουμε να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και νέας προοπτικής για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια δύναμη αλλαγής. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας new deal. Συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στ. Θεοδωράκης (Το Ποτάμι).
«Το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση, δεν είναι μια απλή ιδέα, ένα όραμα, είναι στόχος, λέμε εμείς, προς κατάκτηση. Από το 1917 άνοιξε αυτός ο δρόμος», τόνισε από την πλευρά του «δείχνοντας» τα κράτη του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης έκανε εκ νέου λόγο για «οικουμενική κυβέρνηση», ενώ ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος άνοιξε την ομιλία του πανηγυρίζοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικιστών στην Κύπρο.
                                                                                                     
Τό παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από 
 τό ρεπορταζ τού ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ. Ολόκληρο τό ρεπορτάζ  ΕΔΩ 
από kathimerini.gr

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Πέρασε 
Έκπληξη από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου που καταψήφισε υπερταμείο και «κόφτη»

tvxs.gr | 22 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:09 | 22 Μάιος. 2016
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου απουσίασε κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, εισήλθε στην δεύτερη ανάγνωση και δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την τροπολογία για τον «κόφτη».
Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.