Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αφιέρωμα στή μνήμη τού Βασίλη Φίλια...

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Βασίλη Φίλια
H ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του καθηγητή Κοινωνιολογίας, Βασίλη Φίλια, που πέθανε χθεςσε ηλικία 91 ετών. Ειδικότερα, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio την εκπομπή «Μονόγραμμα-Βασίλης Φίλιας», του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.
Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1994, στο οποίο ο Βασίλης Φίλιας αναφέρεται στα χρόνια της Aντίστασης την περίοδο της γερμανικής Kατοχής, στην περίοδο των σπουδών του στην Αθήνα και τη Γερμανία, αλλά και στην ίδρυση της κίνησης του Ομίλου Παπαναστασίου, μαζί με άλλους Έλληνες.. διανοούμενους, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1961. Μιλά επίσης, για την αντιδικτατορική του δράση, μέσα από την οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής, για τις διώξεις και φυλακίσεις του και για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αναφέρεται στην πολιτική του σχέση με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και στις άλλες δραστηριότητές του. Σχολιάζει τέλος, ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του Σάκη Καράγιωργα και αναλύει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Στην εκπομπή προβάλλεται οπτικοακουστικό, φωτογραφικό και έντυπο υλικό.
Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης.

 
zoornalistas 

Καί τό Γερμανικό Υπ. Εξωτερικών "υπέρ των προειδοποιήσεων" πρός Άγκυρα...

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Συντάσσεται με τις συστάσεις της Κομισιόν προς Άγκυρα
EPA/Tim Brakemeier
Υπέρ των προειδοποιήσεων για αποφυγή των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς, που είχε απευθύνει τόσο η Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τάχθηκε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοτνας την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Για το θέμα «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η Ε.Ε. για το θέμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.
Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνάντηση η οποία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 14:53

«Κατηγορηματικά αντίθετος» ο Γιούνκερ...

«Κατηγορηματικά αντίθετος» στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Γιούνκερ
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Κατηγορηματικά αντίθετος στη συμπεριφορά της Τουρκίας δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 14:52
 
Naftemporiki

Στά κάτω του τό πετρέλαιο...

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων το πετρέλαιο
REUTERS/Sergei Karpukhin
Σε χαμηλά επτά εβδομάδων υποχωρούν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έχοντας χάσει το σύνολο των κερδών της εφετινής χρονιάς. 
H τιμή του αμερικανικού αργού, που την Τρίτη έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Δεκεμβρίου, υποχωρεί σήμερα περαιτέρω κατά 0,7% στα 58,7 δολάρια το βαρέλι στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα του NYMEX, στη Νέα Υόρκη. Είναι η όγδοη πτώση στις τελευταίες εννέσα συνεδριάσεις. Ελαφρώς μικρότερες είναι οι πιέσεις για το μπρεντ, με την τιμή του να καταγράφει πτώση 0,3% στα στα 62,44 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο Λονδίνο. 
Οι πιέσεις στο πετρέλαιο αποδίδονται στους φόβους για πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ. Προσπάθειες να σταθεροποιήσουν την αγορά καταβάλλουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων τους, στις οποίες επισημαίνεται ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της δικής τους παραγωγής. Μένει να φανεί, εάν θα πείσουν την αγορά. 
Αναλυτές σχολίαζαν δε ότι οι απώλεις για το αργό θα ήταν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερες, εάν δεν προσέφερε κάποια στηρίγματα το φθηνό δολάριο. Η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων μεγάλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος βοηθά συνολικά τα εμπορεύματα. 
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

naftemporiki.gr

Το σκίτσο της ημέρας με...

...το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου


Τα πράγματα είναι σοβαρά...

Παλαιότερα λέγανε γιά τά υπόγεια τής Χαριλάου Τρικούπη... Τώρα τό "άντρο" μετακόμισε...

H σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη...
Στα υπόγεια του Μαξίμου σχεδιάζεται η στοχοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.

Στο...
ισόγειο του Μαξίμου λειτουργεί η συμμορία που συντάσσει δικογραφίες, παρέα με επίορκους δικαστικούς και πράκτορες του FBI, για να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τελικώς, αυτό δεν είναι πρωθυπουργικό μέγαρο, είναι η σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη...

Τάσος Παππάς (Ανάγωγα )
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                   efsyn.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Νέας Μυκόνου": Ο υπέρτιτλος είναι δικός μας
 

Τό επίκαιρο πολιτικό σκίτσο...

                                                         ...τού Δημήτρη Χατζόπουλου 
                                                                                            (13.02.18 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)