Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Η τελευταία ζαριά στην μπαρμπουτιέρα Ελλάδα...

 
"Αν εφαρμόζονταν οι μερκελικοί κανόνες, οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας θα έπρεπε να είχαν ήδη απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά..."...
Αν το πολιτικό παιχνίδι παιζόταν χωρίς ζάρια, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί, προκηρύσσοντας εκλογές. Ο σχεδιασμός της έχει πλήρως καταρρεύσει. Υποτίθεται ότι...
με βάση το-ποιος το θυμάται ακόμη;- success story, η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από τα μνημόνια και  την επιτήρηση των δανειστών και να πάρει τον δρόμο της ανάκαμψης. Σύμφωνα με όσα έλεγε το καλοκαίρι, ακόμη και η συνάντηση με την τρόικα, για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, θα γινόταν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα. Τρεις μήνες αργότερα, για την ίδια αξιολόγηση που δεν έχει γίνει ακόμη, η κυβέρνηση έφθασε να εκλιπαρεί τους δανειστές για να έρθουν στην Αθήνα. Και αντί η χώρα να βγει από το μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε προχθές ότι «πιθανώς» να παραταθεί για «τεχνικούς λόγους».
Οι λόγοι είναι φυσικά πολιτικοί. Η βασική αιτία της πλήρους κυβερνητικής αποτυχίας είναι ότι αθέτησε απροκάλυπτα την βασική επαγγελία,χάρις στην οποία είχε εκλεγεί το 2012: την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Σαμαράς εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του στην κυρία Μέρκελ και στις υποσχέσεις που του έδωσε ότι, αν εφαρμόσει τα μνημόνια όσο πιο πιστά γίνεται, θα τον βοηθούσε κυρίως στην λυδία λίθο του ελληνικού προβλήματος, το χρέος. Πρόκειται για πλήρη άγνοια των κανόνων της πολιτικής: από επιστρατεύσεις μέχρι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο πρωθυπουργός εφάρμοσε όσο πιο αμείλικτα γίνεται τις οδηγίες, χωρίς κανένα εναλλακτικό σχέδιο, αν η άλλη πλευρά δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της. Για να συνειδητοποιήσει φέτος ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονταν να τον πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα.
Ακολούθησαν μερικές εβδομάδες στις οποίες, πέρα από το μίνι κραχ στην οικονομία, καταβαραθρώθηκε και η εθνική μας αξιοπρέπεια. Τα διαδοχικά «αδειάσματα» της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες, που έφτασαν να πουν ότι δεν ήξεραν για την συνάντηση στο Παρίσι. Τα ήξεις-αφήξεις της Μέρκελ, το κατσάδιασμα Χαρδούβελη στο eurogroup και το «έχετε 20λεπτά» της κυρίας Λαγκάρντ στην ελληνική αντιπροσωπεία, που είχε επισκεφτεί την Ουάσιγκτον. Με αποκορύφωμα το mail της τρόικας το οποίο διέτασσε την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, που είχε ψηφιστεί μόλις 2 μέρες πριν. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος υπάκουσαν και σε αυτό, αλλά πάλι η τρόικα δεν φάνηκε στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, δύο άλλες χώρες της ΕΕ παραβίαζαν με το έτσι θέλω το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν εφαρμόζονταν οι μερκελικοί κανόνες, οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας θα έπρεπε να είχαν ήδη απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά οι τελευταίες θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως οριστικοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα. Εντάξει, η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη θέση, αλλά από την αρχή της κρίσης της ευρωζώνης ακόμη και ασθενέστερες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία αντιμετωπίζονται καλύτερα. Δεν πρόκειται για καμιά συνωμοσία ανθελλήνων: απλώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες έχουν τολμήσει να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά και να διαπραγματευτούν. Γιατί αυτό που έγινε και στο Παρίσι μάλλον την ταινία με το τελευταίο τανγκό θυμίζει, παρά διαπραγμάτευση.
Αντί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το παίξει στα ζάρια. Το σχέδιο είναι το εξής: θα υπάρξει μια συμφωνία με την τρόικα στην οποία θα ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της, από νέες απολύσεις μέχρι μείωση όλων των συντάξεων. Η συμφωνία δεν θα βαπτιστεί μνημόνιο και θα ανακοινωθεί μόνο στις γενικές της γραμμές. Παράλληλα τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προεδρικής εκλογής και στους βουλευτές θα τεθεί το δίλημμα αν θα επιλέξουν την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας με τις όποιες νέες, ασαφείς δεσμεύσεις,  ή «περιπέτειες» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θα εξασκηθούν κάθε λογής πιέσεις, εσωτερικές και διεθνείς και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε να εξευρεθούν οι 180 βουλευτές, όπως δείχνει και η καταγγελία για την απόπειρα δωροδοκίας της βουλευτού των ΑΝΕΛ με 3 εκατομμύρια.
Τα πολιτικά ήθη και η οικονομία θα υποστούν νέες ζημιές, οι ξένες παρεμβάσεις θα πολλαπλασιαστούν. Αλλά η εξουσία είναι γλυκιά και οι ιδιωτικοποιήσεις που προλαβαίνουν να γίνουν εξαιρετικά κερδοφόρες-σε προσωπικό επίπεδο. Χώρια ότι στην «μπαρμπουτιέρα» Ελλάδα, όλα και κάποια έκτακτα γεγονότα μπορούν να συμβούν.
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Πολιτική και οικονομική Αγορά»
Στέλιος Κούλογλου (tvxs.gr)

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                         "TA NEA"

Μήνυμα ενότητας με την Ορθόδοξη Εκκλησία έστειλε ο Πάπας από το Φανάρι

Μήνυμα ενότητας με την Ορθόδοξη Εκκλησία έστειλε ο Πάπας από το Φανάρι

   
Πάπας Φραγκίσκος και Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά το τέλος της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας για τη Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα


Με μεγαλοπρέπεια αλλά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και της συνοδείας του. Η τριήμερη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία πρόκειται να ολοκληρωθεί με μία συνάντηση με νέους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες.

Στη λειτουργία παρέστη επίσης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το παραθρόνιο. Στον ναό παραβρέθηκαν ακόμη Αρχοντες του Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ομάδες πιστών από τις χριστιανικές κοινότητες της Πόλης, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μεγάλη καθολική αντιπροσωπεία, η οποία συνόδευε τον Πάπα στην επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, τα οποία ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών στη δεκαετία του '60. «Αυτό που επιθυμεί η Καθολική Εκκλησία και επιζητώ ως Επίσκοπος της Ρώμης είναι κοινωνία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες», δήλωσε ο Πάπας μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.Σε κοινή διακήρυξή τους, οι δύο Προκαθήμενοι απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί η βίαιη δίωξη των Χριστιανών στη Συρία και το Ιράκ και κάλεσαν σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με το Ισλάμ, διάλογο «ο οποίος θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

«Η δεινή κατάσταση των χριστιανών και όλων όσοι υποφέρουν στη Μέση Ανατολή απαιτεί όχι μόνο τη συνεχή προσευχή μας, αλλά και την κατάλληλη αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται στην κοινή διακήρυξή του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
tanea.gr

«...θέλαμε να ανατινάξουμε τη Μεγάλη Βρεταννία...το αρχηγείο του Σκόμπι»

Γλέζος:«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν»...

Observer: Γλέζος, ο ήρωας που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ 
 To ιστορικό στελεχος της Αριστεράς μιλάει στην εφημερίδα "Observer", για τη νύχτα που θέλανε να ανατινάξουν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία...
 «Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη Βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να...
ανατινάξουμε τη Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Observer σχετικά με τη ματαίωση του σχεδίου ανατίναξης του ξενοδοχείου επειδή βρισκόταν εκεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Σε τηλεγράφημα που είχε στείλει τότε ο Τσόρτσιλ στη σύζυγο του ανέφερε πως ένας τόνος δυναμίτη είχε τοποθετηθεί κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, ενώ βρισκόταν και ο ίδιος εκεί.
Ο Observer στο σημερινό του φύλλο αναφέρθηκε στο περιστατικό και μίλησε στον ευρωβουλευτή, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ.
«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», δήλωσε ο κ. Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα, «εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πως πέρασε πολλές ώρες στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα.
«Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν», αναφέρει ο ευρωβουλευτής. Το σχέδιο ματαιώθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και βρισκόταν στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», λέει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι ήταν συνειδητή απόφαση.
 

...γυναίκες αναλώσιμες καί σπιτάκια μέ στραβή σκεπή...

«Πράσινα μήλα», πίνακας του Γιώργου Γκολφίνου

σπιτάκια μέ στραβή σκεπή
Εζησε το παιδί την ανεμελιά που δικαιούνταν; Αν επέμενε να λέει λάθος τα λόγια στα παιδικά τραγούδια, μήπως τον διορθώναμε; Κι όταν ζωγράφιζε ένα σπιτάκι με στραβή σκεπή, του είπαμε μπράβο; Αν ναι, την επόμενη φορά σίγουρα το έφτιαξε καλύτερο. 
                                                                               ---

 γυναίκες αναλώσιμες
  Πριν από δύο χρόνια, ένας νεαρός βίασε και τραυμάτισε βαριά ένα 15χρονο κορίτσι. Τον συνέλαβαν, ομολόγησε, αποδείχτηκε το έγκλημά του. Για δύο χρόνια το κορίτσι παλεύει να ξανασταθεί στα πόδια του, ενώ ο βιαστής, προσποιούμενος τον ανήλικο, κρατήθηκε στις φυλακές ανηλίκων – μέχρι που αποδείχτηκε ότι έλεγε ψέματα.  

 από τήν Τρίτη Ματιά
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Πιο φθηνά στο ράφι, πιο ακριβά στην τσέπη ...

 

Φθηνότερο κατά 8,5% έως και 28,4% είναι το ελληνικό «καλάθι» με προϊόντα σούπερ μάρκετ σε σχέση με το αντίστοιχο άλλων κρατών-μελών, αν και ...
παραμένει ακριβό για τους Έλληνες, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων και της υψηλής ανεργίας.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το κόστος για την αγορά 20 προϊόντων από τις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανέρχεται στα 42,90 ευρώ.
Το «καλάθι» αυτό, με τα ίδια αγαθά, συγκρίνεται με την Ισπανία και είναι φθηνότερο κατά 8,5%, με τη Γαλλία και είναι πάλι χαμηλότερο κατά 24,07% και με την Αγγλία, όπου και πάλι ο Έλληνας δαπανά λιγότερα κατά 28,4% χρήματα.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και ιδίως με αξιοσημείωτες διαφορές τιμών. Το ΙΕΛΚΑ μάλιστα διάβασε…ανάποδα τα νούμερα, λέγοντας πως η Αγγλία είναι συγκριτικά με την Ελλάδα ακριβότερη κατά 39,7%, η Γαλλία κατά 31,7% και η Ισπανία κατά 9,3%.
Ο υπολογισμός αυτός γίνεται συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ο οποίος στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτές τις χώρες. Στην Ελλάδα, αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ο αντίστοιχος 23% της Ελλάδας στην Αγγλία είναι 20%, στην Ισπανία 21% και στη Γαλλία 20%.
Από αυτήν και μόνο την ανάγνωση προκύπτει αβίαστα το γεγονός πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τιμές στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι ακόμη χαμηλότερες έχει να κάνει με τον ΦΠΑ.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:
"Έθνος της Κυριακής"

Δικηγόροι με μάστερ, γιατροί με ντοκτορά στη... φοροδιαφυγή

Στο ΣΔΟΕ πλέον, οι ελεγκτές δεν εκπλήσσονται.ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
 Είναι σαν να μην υπάρχει τέλος. Κάθε μήνα, νέοι γιατροί με «φακελάκια», δικηγόροι με μάστερ στη φοροκλοπή, αγρότες με επιδότηση απ’ την εφορία, πανεπιστημιακοί με ντοκτορά στη φοροδιαφυγή. Μέσα στον Νοέμβριο, οι εφοριακοί ανίχνευσαν 20 γιατρούς που έκρυψαν όλοι μαζί 30 εκατ. ευρώ (!), τέσσερις πανεπιστημιακούς που δεν δήλωσαν ποτέ το εκατομμύριο που πήραν για ερευνητικά προγράμματα, έναν αγρότη που κλάδεψε λάθρα επιδοτήσεις 2 εκατ. ευρώ κι έναν Αλβανό εργολάβο, τόσο εξοικειωμένο με την ελληνική νοοτροπία, που ούτε καν σκέφτηκε να δηλώσει το 1,5 εκατ. ευρώ του. Στο ΣΔΟΕ πλέον, οι ελεγκτές δεν εκπλήσσονται. Απλώς περιμένουν τους ελέγχους του επόμενου μήνα, γιατί ξέρουν πως πάντα υπάρχει κάτι ακόμα πιο αλλόκοτο να ανακαλύψουν.

Ηδη απ’ το 2012 που έκανε το ντεμπούτο του το σύστημα Elenxis, κάθε εξόρμηση τελείωνε με άπειρους φοροδιαφεύγοντες ποντικούς πιασμένους στη φάκα. Αν οι δύο δικηγόροι που μαζί εξαφάνισαν 3 εκατ. ευρώ και ο γιατρός που σε εννέα χρόνια καταχώνιασε 900.000 στην τράπεζα είναι μάλλον συνηθισμένες περιπτώσεις, υπάρχει και ο άλλος γιατρός με τα 3 εκατ. που δεν έκανε καν φορολογική δήλωση! Ή ο μισθωτός με τα 41 εκατ., που δήλωνε στην εφορία πως ζει φτωχικά. Ή η νοικοκυρά με το μηδενικό εισόδημα και τα 15 εκατ. ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα. Ή ο σεκιούριτι απ’ το Περιστέρι, που σε μία διετία έγινε κατά 22,7 εκατ. ευρώ πλουσιότερος, χωρίς -εννοείται- να μοιραστεί τη χαρά του με την εφορία.

Αλλά βέβαια, κανείς απ’ αυτούς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον εμβληματικό αγρότη της Θάσου, που διέσχιζε το νησί όχι με τρακτέρ, αλλά μία με Ferrari και μία με Ρorsche. Βλέπετε, μπορεί να είχε γράψει όλα κι όλα 106.000 ευρώ στη δήλωσή του, αλλά στους λογαριασμούς του είχε άλλα 11 εκατ. αδήλωτα και λαχταριστά…

Βλέπετε, δεν υπάρχει μόνο το «Carouzos Gate», οι offshore του Γ. Καρατζαφέρη και οι «γιατροί του Κολωνακίου». Οσο κι αν έχει άλλη αίγλη να ακούς στο ραδιόφωνο τον γνωστό δημοσιογράφο σε σόου-οπερέτα να ολοφύρεται για τα 10 εκατ. που δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του, οι απλοί φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν εξίσου συναρπαστική τη ζωή του ελεγκτή. Για παράδειγμα, πέρυσι το καλοκαίρι στην Αθήνα, δύο πρακτορεία τουρισμού αποφάσισαν να… κάνουν τον Κινέζο. Και να μη δηλώσουν δεκάρα απ’ τα 3,5 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν!

Μέγα θράσος

Το πιο εντυπωσιακό είναι το θράσος των φοροφυγάδων. Το καλοκαίρι στα Ιόνια Νησιά εντοπίστηκε ένας χονδρέμπορος αγροτικών προϊόντων που αντί για αγγουράκια και τομάτες εμπορευόταν εικονικά τιμολόγια: τα έστελνε με το ταχυδρομείο σε αγρότες με ανύπαρκτες καλλιέργειες ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις και να κάνουν όλοι μαζί το κράτος φτωχότερο κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Οι υποθέσεις, βέβαια, γίνονται πιο ενδιαφέρουσες όταν μιλάει κανείς για διάσημους φοροφυγάδες. Οπως ο πασίγνωστος βουλευτής που πριν βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος απέφυγε κομψά να αναφέρει στη δήλωσή του τα 5,5 εκατ. ευρώ που είχε στον λογαριασμό του. Αλλά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που πλέον είναι διάσημος γιατρός κι έκανε το ίδιο ακριβώς, αλλά με 2 εκατ. ευρώ. Και καθώς για όλα υπάρχει μια δικαιολογία, ο μεν βουλευτής με τα 5,5 αγνοούμενα εκατομμύρια αποφάσισε να πει πως «όλα είναι ψέματα», ο δε γιατρός ακόμη φωνάζει πως «είναι ανυπόστατα αυτά και συκοφαντικά».

Οπως φαίνεται, όσο πιο πολλά χρήματα έχει κανείς τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται να τ’ αποχωριστεί – αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν είναι μόνο η τραγουδίστρια που πιάστηκε φέτος να έχει διαγράψει ένα εκατομμύριο ευρώ απ’ τα εισοδήματά της. Θυμηθείτε τον τραγουδιστή που το 2012, για να μην πληρώσει όσα του αναλογούν, πάλευε επί ένα μήνα να μας πείσει πως το σκάφος του δεν είναι στην πραγματικότητα δικό του. Ενα χρόνο αργότερα, αποδείχθηκε πως ο ίδιος άνθρωπος στις περισσότερες συναυλίες δεν έκοβε απόδειξη κι έτσι κατάφερε να μη δηλώσει 800.000 ευρώ, ενώ απ’ το 2005 ώς το 2011 είχε αποκρύψει άλλα 2 εκατ. ευρώ! Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την απίθανη κατάσταση που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2013, με τις συναυλίες που ακυρώνονταν μόλις μάθαινε ο καλλιτέχνης πως ήρθε το ΣΔΟΕ και με το κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική που ο ιδιοκτήτης του το ξεσφράγισε μόνος του. Ο -πασίγνωστος- τραγουδιστής βγήκε στην πίστα στην ώρα του και το πρόγραμμα ξεκίνησε κανονικά, παρότι το προηγούμενο βράδυ είχε κατεβάσει τα ρολά της επιχείρησης το ΣΔΟΕ.

Μεγάλα σουξέ

Βλέπετε, στα καλλιτεχνικά κυκλώματα η φοροδιαφυγή κάνει μεγάλο σουξέ. Γι’ αυτό και η τραγουδίστρια της αθηναϊκής πίστας, μαζί με τον άνδρα της, έκρυψε 4,2 εκατ. απ’ την εφορία. Αποτέλεσμα; Οι δυο τους πέρασαν μήνες στην εφορία Γλυφάδας προσπαθώντας να εξηγήσουν πώς γίνεται ο τραπεζικός τους λογαριασμός να έχει τόσα πολλά μηδενικά και η φορολογική τους δήλωση τόσο λίγα.

Αλλά πάλι, οι περισσότεροι που πιάνονται να ’χουν στήσει το προσωπικό τους... duty free δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βρουν μια αληθοφανή δικαιολογία. Η γνωστότερη πρωταγωνίστρα ταινιών σεξ στην Ελλάδα, ας πούμε, δεν φρόντισε να καταβάλει ούτε σεντ στην εφορία απ’ την τελευταία της ταινία. Οταν το ΣΔΟΕ την ανίχνευσε, εκείνη ανερυθρίαστα απάντησε πως… πρόκειται για προσωπικές στιγμές της που τις κυκλοφόρησε ο άθλιος πρώην σύντροφός της! Αλλά μη νομίζετε πως μόνο οι αμαρτωλοί υποπίπτουν στον πειρασμό της φοροδιαφυγής. Σε μια χώρα που παλεύει να γλιτώσει ό,τι μπορεί όπως μπορεί, ακόμα και οι άγιοι μπαίνουν στον πειρασμό. Το ΣΔΟΕ έφτασε να βρει πλαστό τιμολόγιο ακόμα και στο Αγιον Ορος: ήταν στη Μονή Σίμωνος Πέτρας κι έγραφε επάνω «610.000 ευρώ». Οπότε, όταν οι άγιοι κολάζονται, τι να περιμένει κανείς απ’ τους δύστυχους φορολογούμενους;
kathimerini.gr

Το «πόθεν έσχες» καίει Καρατζαφέρη

 Η Βουλή απέδωσε στον κ. Καρατζαφέρη παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, ότι δεν δήλωσε την υπεράκτια εταιρεία Catalina ούτε τους λογαριασμούς της στο «πόθεν έσχες».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μόνο με τις κατηγορίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί «πόθεν έσχες», σε βαθμό κακουργήματος, βρίσκεται, προς το παρόν, αντιμέτωπος ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, καθώς οι δικαστικές αρχές προβληματίζονται έντονα για το αν μπορούν τελικά να τον καλέσουν ως κατηγορούμενο και για μίζες στα εξοπλιστικά. Το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ που έλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από λογαριασμούς των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου, που είχαν ανάμειξη στην αγορά των ελικοπτέρων Super Puma, δεν μπορεί να συνδεθεί στη φάση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με παράνομες πληρωμές σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Δημόσια θέση

Ο κ. Καρατζαφέρης, άλλωστε, που έλαβε το 1,6 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, το 2007 και το 2008, μέσω της υπεράκτιας εταιρείας που διατηρούσε με την επωνυμία Catalina LTD, δεν διατηρούσε, τότε, κάποια κυβερνητική ή άλλη δημόσια θέση που να του επιτρέπει άμεση ανάμειξη και εμπλοκή σε υποθέσεις εξοπλιστικών.
Ο αρμόδιος ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής, που χειρίζεται και αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, επιχειρεί, πέραν των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που αναμένει για άντληση πρόσθετων στοιχείων, να εντοπίσει κοινοβουλευτικές ενέργειες του πρόεδρου του ΛΑΟΣ περί τα εξοπλιστικά, δηλωτικές των υπόγειων σχέσεων που ενδεχομένως οδήγησαν στην καταβολή του 1,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων του. Ωστόσο η έρευνα για τις ερωτήσεις και άλλες κοινοβουλευτικές ενέργειες του κ.Καρατζαφέρη για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ή άλλα προγράμματα εξοπλισμών, εκτιμάται από δικαστικές πηγές ότι είναι δύσκολο να θεμελιώσει κατηγορία σε βάρος του για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η πρόσφατη, άλλωστε, τροποποίηση -την περασμένη άνοιξη- της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες», που αφαίρεσε το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού, που κάλυπτε μια ευρεία γκάμα αδήλωτων χρημάτων από πολιτικά πρόσωπα (η διάταξη αυτή καταργήθηκε με τον νόμο 4254 του 2014) δυσκολεύει επιπρόσθετα τις δικαστικές αρχές να καλέσουν ως κατηγορούμενο τον κ. Καρατζαφέρη, με κατηγορίες σοβαρότερες πέρα από εκείνες για το «πόθεν έσχες».

Η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης αποτελεί, κατά τις δικαστικές αρχές, πλήγμα στην προσπάθειά τους να αποδώσουν ποινικές ευθύνες σε όσους απέκτησαν παρανόμως χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση τους με μίζες και παράνομες πληρωμές. Η Βουλή, πάντως, απέδωσε στον κ. Καρατζαφέρη παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, ότι δεν δήλωσε την υπεράκτια εταιρεία Catalina, ούτε τους λογαριασμούς της στο «πόθεν έσχες» και ότι απέκρυψε την ύπαρξη και δεύτερης εταιρείας, με την επωνυμία Homeric, που επίσης ερευνάται.

Ο φάκελος για το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών Παν. Μπρακουμάτσο.

Ε, όχι και προσωπικές διαφορές...

 Τις τελευταίες μέρες, βλέπουμε τα φερέφωνα των μιντιακών συγκροτημάτων αλλά και τους ολίγους, πλέον, στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου να προσπαθούν επίμονα να...
αναγάγουν τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σε προσωπικές τάχα διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών, αποδίδοντας μάλιστα την ευθύνη στον Γιώργο Παπανδρέου.
Βεβαίως υπάρχουν διαφορές αλλά είναι
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σε δύο επίπεδα:
1. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ. Μιας πολιτικής που εξαθλιώνει και αποσαθρώνει τα λαϊκά στρώματα ενώ ευνοεί τα ισχυρά ιδιοτελή συμφέρονται και αθωώνει τη Νέα Δημοκρατία για την καταλήστευση της χώρας στην πενταετία 2004 – 2009 και τον διπλασιασμό του δημόσιου χρέους.
skoulas_nikos02_big 2. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ και την αντικατάστασή του από το προσωπικό κόμμα του κ. Βενιζέλου, τη «Δημοκρατική(;) Παράταξη» με μηχανεύσεις που ξεκίνησαν με το πογκρόμ της εκδίωξης των «υπόπτων» για συμπάθεια στον Γιώργο Παπανδρέου από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διακήρυξε ευθαρσώς ότι «ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ». Ας είναι βέβαιοι ότι όλοι εμείς που κοντά στον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου το χτίσαμε, μαζί με τον Γιώργο, θα αποτρέψουμε τη διάλυσή του που επιχειρείται από τους «νεοφώτιστους σοσιαλιστές» και τους λαθρεπιβάτες του κινήματος. Πιστοί στις αρχές της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη θα υπερασπίσουμε τις αξίες του.
Ως αποστομωτική απάντηση στους ψιθύρους και τους κακόβουλους ισχυρισμούς των επιστρατευμένων κονδυλοφόρων, αναφέρω ότι, τόσον ο ίδιος όσο και οι βουλευτές που συμμερίζονται τις απόψεις του, ΕΔΩΣΑΝ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ και πιστεύω, θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, για να μην ανατραπεί το κυβερνητικό σχήμα, πράγμα που σημαίνει αστάθεια που δεν αντέχουμε, ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (από το τηγάνι δηλαδή στη φωτιά).
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Τι προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για το 2015...

 
Υπέρογκα ποσά φόρων θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων και εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης και χιλιάδες...
φοιτητές και άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι απασχολήθηκαν φέτος περιστασιακά σε κάποια δραστηριότητα εισπράττοντας πενιχρά ποσά αμοιβών.
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) προβλέπει για όλες αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων ένα απίστευτα σκληρό καθεστώς φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με εξοντωτικούς συντελεστές φόρου 26% έως 40,3%.

Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε ποιες ρυθμίσεις ισχύουν με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος...
  

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                        "ΤΑ ΝΕΑ"

Απετράπη αυτοκτονία από...

...τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Απετράπη αυτοκτονία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να αποτρέψει ένα άτομο να αυτοκτονήσει, ύστερα από άμεσες ενέργειες.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν χθες, μέσω του CYBER ALERT, ότι ένα άτομο εκδήλωσε την πρόθεσή να αυτοκτονήσει, μέσω ανάρτησης σε προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ύστερα από αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου αυτού και εντοπίστηκε γεωγραφικά η κατοικία του.

Σε επικοινωνία και συνεργασία με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για άτομο ελληνικής καταγωγής, ο οποίος είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ανάλογη πρόθεση. Κατόπιν παραγγελίας του αρμόδιου εισαγγελέα μεταφέρθηκε και παραμένει σε νοσοκομειακό ίδρυμα, για την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική φροντίδα.

Από το 2006 μέχρι σήμερα, έχουν αποτραπεί, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 1.098 περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου.
tanea.gr

Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, βυζαντινολόγος ιστορικός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μιλάει μετά την τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μεγάλη Αίθουσα των Προπυλαίων.

«Τι είναι αυτό πού μου χαρίζει μια τέτοια τιμή; Ασφαλώς η προσπάθεια μου να δείξω ότι το Βυζάντιο δεν αποτελεί μόνο θεμέλιο της ελληνικής υπόστασης, αλλά συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε η κα Αρβελέρ σε ομιλία που εκφώνησε μετά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα.

Η κα Αρβελέρ υπογράμμισε τη σημασία που έχουν αποκτήσει σήμερα η μελέτη και η ανάδειξη της βυζαντινής περιόδου κάνοντας λόγο για «ανανεωμένο βυζαντινισμό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς του βυζαντινού κόσμου με τη σημερινή εποχή, την κληρονομιά και τη διαχρονία του βυζαντινού πολιτισμού.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κας Αρβελέρ στη σχέση των νεοελλήνων με την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, αλλά και στη θέση που κατέκτησαν στην ποίηση, στη λογοτεχνία και στη λαϊκή παράδοση. «Χρωστάμε στο Βυζάντιο την οικουμενικότητα του μείζονος ελληνισμού» σημείωσε η κα Αρβελέρ.

«Για τους νεοέλληνες το Βυζάντιο είναι αενάως παρόν» πρόσθεσε.

Στο τέλος της ομιλίας της, η κα Αρβελέρ δήλωσε αλληλέγγυα στην προσπάθεια των πρυτανικών αρχών να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του ασύλου ως άσυλο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να απομείνει στην Eλένη Αρβελέρ την ύψιστη διάκρισή του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Φορτσάκης, τόνισε ότι ανάγονται όχι μόνο στην επιστημονική διαδρομή της, αλλά και στο γεγονός ότι με το έργο της και τη δημόσια παρουσία της έχει καταστεί μια προσωπικότητα οικεία.

«Είναι το πρόσωπο του Έλληνα, της Ελληνίδας που θα θέλαμε να έχει η χώρα και στο εσωτερικό κα στο εξωτερικό. Ακούγοντας την αισθανόμαστε ότι μετέχουμε κι εμείς στην πορεία της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

«Η επιστημονική της σκέψη, ότι το Βυζάντιο αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας, δεν έχει βρει τη θέση που της αξίζει. Η θέση αυτή παρέχει στην Ελλάδα τη δυνατότητα  να αναπτύξει πληθώρα δράσεων, αλλά η Ελλάδα δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτής της δυνατότητας» πρόσθεσε ακόμη.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπόνησε δύο διδακτορικά Ιστορίας (1957) και Φιλολογίας (1966) στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών του Παρισιού.

Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, στο οποίο διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντριά του, καθώς και ως διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Paris I.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξελέγη αντιπρόεδρος και πρόεδρος.

Εξελέγη, επίσης, καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καθώς και διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου.

Υπήρξε πρύτανης της Ακαδημίας και καγκελάριος των Πανεπιστημίων Παρισίων, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Εκπαίδευσης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, γενική γραμματέας στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Σπουδών, καθώς και σε πολλά άλλα, διεθνούς κύρους, κέντρα ιστορικών μελετών. Είναι, επίσης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, του Βερολίνου και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.
tanea.gr