Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Νέες πιέσεις Σόιμπλε σε Ντράγκι...

Σταμάτα τώρα την «υπερ-χαλαρή» νομισματική πολιτική...
Νέες πιέσεις Σόιμπλε σε Ντράγκι: Σταμάτα τώρα την «υπερ-χαλαρή» νομισματική πολιτική - Media

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις εθνικές εκλογές στη...
χώρα θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο, ωστόσο, επίσης θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα εκδηλώνει τις εμμονές του με κάθε τρόπο.

Κι αν μία εμμονή του είναι η Ελλάδα, η άλλη είναι η ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ελέγξει το κόστος του χρήματος και του δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Έτσι, μιλώντας σε συνέδριο του Bloomberg στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να τελειώσει την «υπερ-χαλαρή», όπως την αποκάλεσε, νομισματική πολιτική, λέγοντας ότι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις.

«Η Fed έχει ήδη αρχίσει αυτή τη διαδικασία και ακόμα και η ΕΚΤ έχει στείλει μηνύματα που δείχνουν ότι μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσουν να εξετάζουν αυτή την κατεύθυνση. […] Ωστόσο, με όλο το σεβασμό, δεν είναι εύκολο για την ΕΚΤ», τόνισε -δηλητηριωδώς- ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Υποστήριξε, δε, ότι η αντισυμβατική νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει υψηλά ρίσκα, πολιτική απάθεια, κακοδιαχείριση κεφαλαίων και «φούσκες». Πρέπει να επιστρέψουμε σε «πιο ομαλή καμπύλη» είπε ο Σόιμπλε, αν και παραδέχθηκε ότι η δομή της Ευρωζώνης κάνει την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ πολύ δύσκολη...


topontiki.gr

Financial Times : Βάλτε τώρα την Ελλάδα στον ενάρετο κύκλο

Βάλτε τώρα την Ελλάδα στον ενάρετο κύκλοΟι επανειλημμένες καθυστερήσεις στο θέμα του χρέους δεν κάνουν καλό σε κανέναν. Πρέπει να σπάσει ο γόρδιος δεσμός και η τεχνοκρατική λύση για να γίνει αυτό υπάρχει. Ποιο είναι το «κλειδί» για συμφωνία.

του Martin Sandbu
Είστε δικαιολογημένοι για την παράβλεψη. Οι εξεγέρσεις του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά η επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει και αυτή σημασία.
Και αυτή την εβδομάδα, οι συνομιλίες για το πρόγραμμα «διάσωσης» της Ελλάδας κορυφώνονται.
Υπάρχουν ομοιότητες με τις προηγούμενες συνομιλίες: οι χρονοτριβές έχουν καθυστερήσει την τελευταία εκταμίευση δόσης, με μόλις λίγες εβδομάδες να απομένουν για την αποπληρωμή ενός μεγάλου ομολόγου από την Αθήνα. Ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια απτή υλοποίηση της υπόσχεσης ελάφρυνσης χρέους που παρουσιάζεται δελεαστικά μπροστά στα μάτια των Ελλήνων εδώ και χρόνια.
Αλλά οι αντηχήσεις είναι περισσότερο αχνές, παρά εκκωφαντικές. Όλοι αναμένουν ότι ο νέος γύρος αναχρηματοδότησης θα έρθει άμεσα. Δεν θα υπάρξει μια επανάληψη της αγωνιώδους διαπραγμάτευσης του 2015, που θα μπορούσε εύκολα να είχε ολοκληρωθεί με την Ελλάδα να φεύγει από το ευρώ.
Οι επανειλημμένες καθυστερήσεις ωστόσο και η ριζική αναποφασιστικότητα για το χρέος δεν κάνουν καλό σε κανέναν: ούτε στην ελληνική οικονομία και άρα ούτε στους πιστωτές της Ελλάδας, για τους οποίους η αξία των απαιτήσεών τους βασίζεται στην ικανότητα της Ελλάδας να τις τηρήσει.
Η βασική διαφωνία είναι ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας. Περιληπτικά, το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και τη δυνατότητά της να διατηρήσει μεγάλα πλεονάσματα. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός επιμένει περισσότερο σε μια δέσμευση της Ευρώπης για αναδιάρθρωση χρέους που θα είναι πιο γενναιόδωρη και πιο συγκεκριμένη από ό,τι έχει προσφερθεί μέχρι τώρα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει επικρίνει δημόσια το ΔΝΤ για...

Οπλοχρησίες καί "οπλοχρησίες" : Η απάντηση Πολάκη στόν Δημήτρη Καμπουράκη

Ο Γλέζος, η Κωνσταντοπούλου και το στεφάνι

 Tvxs
Στο πόλεμο του Βιετνάμ έχασαν τη ζωή τους ένα εκατ.  Βιετναμέζοι στρατιώτες και 2 εκατ. άμαχοι. Αλλά όταν ο πόλεμος τελείωσε και οι δύο χώρες υπέγραψαν ειρήνη, κανείς Βιετναμέζος πολιτικός δεν διανοήθηκε - όπως έκανε προχθές η Ζ. Κωνσταντοπούλου με τον Γερμανό πρέσβη στο Δίστομο -  να εμποδίσει τον Αμερικανό πρέσβη να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των Βιετναμέζων θυμάτων.
Οι ΗΠΑ έριξαν στο Βιετνάμ 7 εκατ. τόνους βόμβες, πάνω από 3 φορές τη ποσότητα (2,1 εκατ. τόνους) που έριξαν στην Ευρώπη και την Ασία σε όλο το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά κανείς Βιετναμέζος πολιτικός δεν διανοήθηκε να τα βάλει με έναν ήρωα του πολέμου επειδή διευκόλυνε τον πρέσβη να καταθέσει στεφάνι. Ότι δηλαδή έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου που κατηγόρησε τον Μανώλη Γλέζο ότι«προτίμησε να βάλει ο ίδιος με τα χέρια του τη σημαία του κατακτητή πάνω στο μνημείο των θυμάτων»!
Ανάλογες εκδηλώσεις συμφιλίωσης πραγματοποιούνται μετά από κάθε αιματηρή σύγκρουση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σωστά ο Μ. Γλέζος δικαιολόγησε τη πράξη του τονίζοντας ότι«το παιδί του εγκληματία όσα εγκλήματα κι αν έχει κάνει ο πατέρας και η μάνα του δεν ευθύνεται για αυτά». Αλλά εδώ πρόκειται και για κάτι ακόμη: η παρουσία και η κατάθεση στεφάνου από Γερμανό αξιωματούχο σημαίνει αναγνώριση της σφαγής και αποτελεί χειρονομία συγνώμης.
Φυσικά αυτές οι κινήσεις δεν σβήνουν το ιστορικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, το αντίθετο. Και αυτά τα προφανή θα έπρεπε να τα κατανοεί η κυρία Κωνσταντοπούλου. Επομένως ή παρεμποδίζοντας τον πρέσβη να καταθέσει στεφάνι προσπαθεί με κάθε μέσο να ξαναβρεθεί στην επικαιρότητα. 'Η, ακριβώς επειδή δεν απασχολεί  πλέον την επικαιρότητα, βρίσκεται εκτός εαυτού. 
tvxs.gr