Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Επέτειος : 116 χρόνια από τή γέννηση τού μεγάλου λογοτέχνη Χ.Λ.Μπόρχες...

Σαν χτές το 1899 γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Αλλαγή στάσης τής Κομισιόν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος

Κομισιόν: Πρόταση για αναστολή του «Δουβλίνο ΙΙ» σε καταστάσεις κρίσης


20:31 | 25 Αυγ. 2015
tvxs.gr
Μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος συνιστά η σημερινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτρό, η οποία προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ότι ότι η Κομισιόν θα προτείνει την εξαίρεση από τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης που θα ενεργοποιείται από τα κράτη-μέλη σε καταστάσεις κρίσεων.
Η ίδια έσπευσε, μάλιστα, να παραδεχτεί ότι ο αριθμός των 40.000 προσφύγων που η Κομισιόν πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.
«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος.

Σικελία και Πειραιάς τα hotspots για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών
Η κ. Μπερτρό επισήμανε, εξάλλου, ότι η Κομισίον έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία» (hotspots) ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές, ενώ τόνισε ότι πλέον είναι θέμα χρόνου η αποδέσμευση χρηματικής βοήθειας ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Τελούμε εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα ώστε να αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες όπως η Europol, η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο θα αποστείλουν σύντομα κλιμάκια τόσο στη Σικελία όσο και στον Πειραιά για τον εντοπισμό, την καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους εισερχόμενους πρόσφυγες στην ΕΕ.
Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου, όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους, οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.
Τέλος, η κ. Μπερτρό υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο.

Athens Beer Festival 2015...

...στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας


19:02 | 25 Αυγ. 2015
tvxs.gr

Η 15η Γιορτή Μπύρας ανοίγει τις πύλες της στις 28 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, όπου για δεκατρία βράδια οι λάτρεις της μπύρας θα δοκιμάσουν πάνω από διακόσιες ετικέτες κι εξήντα drafts από την ελληνική και διεθνή παραγωγή.
Κάθε βραδιά θα είναι ξεχωριστή και απολαυστικά μεθυστική, καθώς εκτός από  την παγωμένη μπύρα που θα ρέει άφθονη, σημαντικοί καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής θα ανεβάζουν τον ρυθμό της διασκέδασης στα ύψη.
Η σκηνή θα ζεσταίνεται στις 20:00 με πληθώρα νέων σχημάτων κι εν συνεχεία θα παίρνουν τη σκυτάλη οι Kings (28/8), Θάνος Πετρέλης (29/8), C REAL (30/8), Mr. Highway Band (31/8), Δ.Ο.Γ.Μ.Α.  (1/9), Άγγελος & Στέλιος Διονυσίου -αφιέρωμα 25 χρόνια χωρίς τον Στράτο Διονυσίου- (2/9), Περικλής Τζουγανάκης (3/9), Θεοδοσία Τσάτσου (4/9), Jon Uli Roth -Scorpions- (5/9), Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (6/9), Στάθης Δρογώσης (7/9), Τάνια Κικίδη (8/9) και Δημήτρης Κοργιαλάς (9/9).

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ειδική παρουσίαση της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας σ’ ένα όμορφα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του επάνω διαζώματος των κερκίδων του ΣΕΦ.
Οι εκπλήξεις του φεστιβάλ θα κορυφωθούν με τον διαγωνισμό #abf2015  που θα στείλει  δυο τυχερούς στο Μόναχο για το διεθνούς φήμης Oktoberfest (19/9-4/10/2015) με έξοδα διαμονής και δυο γεύματα πληρωμένα.
Η μετακίνηση των επισκεπτών θα γίνεται από την Taxiplon Hellas.
Υπεύθυνη προβολής, διαφήμισης & επικοινωνίας του Athens Beer Festival είναι η εταιρεία Activad Advertising (info@activad.gr, 210-9600482). Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Δήμητρα Μπαλτούνα  –  Corporate Sponsorships: 6944-510362, dimitrabaltouna@gmail.com
Ελπινίκη Κάμτσιου – Account Manager: 6932-602631, elpiniki2010@gmail.com

Η υπογραφή του… Μήτσου.

08:08 | 25 Αυγ. 2015

Βάσεις 2015. Αγωνία τέλος: Αύριο στις 10.00 ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

12:02 | 25 Αυγ. 2015
tvxs.gr

Αύριο στις 10.00 το πρωί μπαίνει οριστικό τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψήφιων φοιτητών που διεκδικούν μια θέσει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές της επαρχίας. Μικρότερη θα είναι η πτώση στις σχολές της Αθήνας αλλά και στα δημοφιλή τμήματα. Θα είναι πάντως αισθητή ειδικά στις περιπτώσεις των ιατρικών και νομικών σχολών. 
Τα δύσκολα θέματα αλλά και η μείωση των μετεγγραφών οδηγούν στην πτώση αυτή. Για τις σχολές τις επαρχίες ιδιαίτερο ρόλο παίζει για ακόμη μια χρονιά η οικονομική κρίση καθώς αρκετές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.  
Ηλεκτρονική εγγραφή για πρώτη φορά
Αναφορικά με τις εγγραφές από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής.
Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. 
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Γ. Πεταλωτής: Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την αυτοτέλειά μας...

"Οι αντιδράσεις Βενιζέλου, θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ"
Την είδηση ότι η συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με το ΠΑΣΟΚ το αργότερο έως την Παρασκευή θα επιτευχθεί έβγαλε πριν λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στον...
Flash 96,0 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θεωρεί οτι η σύγκληση θα έχει επιτευχθεί, διατηρώντας όμως το κάθε κόμμα την αυτοτέλειά του, προϋπόθεση που θέτει και η ΔΗΜΑΡ, όπως αποκάλυψε.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αντιδράσεις απο τον κ. Βενιζέλο, απάντησε πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...
 http://e-volos.gr

Προπηλάκισαν εφοριακούς στη Μύκονο - Αδήλωτες ταμειακές μηχανές στη Λακωνία


Προπηλάκισαν εφοριακούς στη Μύκονο - Αδήλωτες ταμειακές μηχανές στη Λακωνία

Βίαιη συμπεριφορά αντιμετώπισαν δύο εφοριακοί κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ξενοδοχείο-εστιατόριο στη Μύκονο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατά τη διενέργεια ελέγχου, στις 24.08.2015, από την Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, σε επιχείρηση δραστηριότητας ξενοδοχείο-εστιατόριο στη Μύκονο, αρμόδιο συνεργείο αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια καταγραφής των παραβάσεων που διαπίστωσε, βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών της επιχείρησης, η οποία συνίστατο σε έντονες φωνές καθώς και βίαιη αρπαγή των υπό σύνταξη και σχετικών με τον έλεγχο δημοσίων εγγράφων μέσα από τα χέρια των ελεγκτών καθώς και την εξαφάνιση και καταστροφή τους.
Έπειτα από κλήση των ελεγκτών στο χώρο κατέφθασαν η Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και η Αστυνομία, χωρίς τελικώς να αποδοθούν τα διερρηγμένα δημόσια έγγραφα. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι συνοδεία των αστυνομικών μαζί με την Προϊσταμένη μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα και έδωσαν σχετικές καταθέσεις. Για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται.
Παράλληλα, ύστερα από προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης, στις 21.08.2015, στην περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή«Κοκκινόγεια Λάγια» Λακωνίας κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, η οποία όφειλε να είχε δηλωθεί από το έτος 2001, καθώς και ότι σε επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Πύργος Δυρού»,διαπιστώθηκε περίπτωση μη εγκεκριμένης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής.
Επίσης, συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης κατά την διενέργεια προληπτικού ελέγχου, στις 14.08.2015, στην περιοχή του δήμου Μονεμβασιάς, διαπίστωσε περίπτωση αδήλωτης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής, την οποία λειτουργούσε επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Ιέρακα» Λακωνίας και η οποία όφειλε να έχει δηλωθεί από το έτος 2009.
Τέλος, κατά τη διενέργεια ελέγχων στις 21 και 22.07.2015 σε επιχείρηση (εστίασης) χωρικής αρμοδιότητας Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, διαπιστώθηκε αδήλωτος σε λειτουργία Φορολογικός Μηχανισμός , ο οποίος και κατασχέθηκε.
newpost.gr

Την Τετάρτη οι απολογίες των τριών για τις «κοτόπιτες» της Μυκόνου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Την Τετάρτη θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Σύρου οι συλληφθέντες για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και μαστροπείας στη Μύκονο. Πρόκειται για τρεις Eλληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο σε επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής στο νησί. Ο ένας από αυτούς είναι απότακτος λιμενικός 33 ετών, ενώ στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται 34χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2011 για συμμετοχή στην ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που συνέβη το 2011.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και στο διάστημα που μεσολάβησε έως το περασμένο Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των τριών συλληφθέντων. Από το περιεχόμενό τους αποκαλύπτεται ότι στη δράση του κυκλώματος συμμετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία αναζητούνται, καθώς και ότι τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις, όπως «κοτόπιτες» ή «σπανακόπιτες», κάθε φορά που αναφέρονταν στις ναρκωτικές ουσίες που διακινούσαν.

Από τη δικογραφία διαπιστώνεται η συμμετοχή των τριών σε 47 περιπτώσεις πώλησης ναρκωτικών σε ξένους και Ελληνες εύπορους επισκέπτες του νησιού, καθώς και ότι κοστολογούσαν το ένα γραμμάριο κοκαΐνης 120 ευρώ και τα 5 ή 7 γραμμάρια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας 200 ευρώ.
Αντίστοιχα, για τα ερωτικά ραντεβού,  τα  οποία  διοργάνωναν με τη συνδρομή συνεργού τους που  αναζητείται,  χρέωναν  ποσά έως και 1.500 ευρώ, ανάλογα με το  είδος των παρεχομένων υπηρεσιών, εισπράττοντας μερίδιο ως αμοιβή για τη διαμεσολάβησή τους.
Στον κύκλο επαφών των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται επιχειρηματίες της Μυκόνου καθώς και εύποροι επισκέπτες του νησιού. Τα στοιχεία ταυτότητάς τους και ο βαθμός εμπλοκής τους στη δράση του κυκλώματος θα προκύψουν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης. Ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος ενός εκ των τριών συλληφθέντων, είπε χθες στην «Κ» ότι «ο εντολέας μου δηλώνει αθώος, κάτι που φέρεται να επιβεβαιώνεται από την πρώτη επισκόπηση της δικογραφίας».
Υπενθυμίζεται ότι στην κατοχή των τριών βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ενώ κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ζυγαριές ακριβείας και 6.740 ευρώ σε μετρητά.
από kathimerini.gr

Φθηνότερα τα καύσιμα κίνησης λόγω της «βουτιάς» στην τιμή του πετρελαίου



ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Με μειωμένες τιμές κατά 10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πριν από τις 15 Αυγούστου, προμηθεύονται οι καταναλωτές τα καύσιμα κίνησης (βενζίνη και ντίζελ), ενώ περαιτέρω μειώσεις αναμένονται από τη νέα αποκλιμάκωση της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά. Το μπρεντ διολίσθησε χθες έως και τα 42,51 δολάρια το βαρέλι ή 6,5% σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή για να ανακάμψει στη συνέχεια λίγο πάνω από τα 43 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έκανε «βουτιά» 6,7% στα 37,75 δολάρια το βαρέλι και ανέκαμψε λίγο πάνω από τα 38,50 δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του μήνα, το μπρεντ σημειώνει απώλειες της τάξεως του 16% και το αμερικανικό αργό κατά 17%.
Ο συνδυασμός υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά και αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου προεξοφλούν ακόμη πιο θετικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές υγρών καυσίμων, μένει ωστόσο να φανεί σε πιο βαθμό θα μεταφερθούν πραγματικά στο σύνολό τους στην κατανάλωση.
Ηδη, πάντως, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς καθώς μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο η τιμή της βενζίνης όπως και του ντίζελ κίνησης έχει υποχωρήσει περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Χθες η μέση τιμή αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε πανελλαδικά στο 1,42 ευρώ το λίτρο από 1,513 ευρώ το λίτρο την Παρασκευή 14 Αυγούστου και του ντίζελ κίνησης στο 1,07 ευρώ το λίτρο από 1,17 ευρώ το λίτρο. Στον νομό Αττικής η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε χαμηλότερα από το μέσο πανελλαδικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,39 ευρώ το λίτρο, ενώ πάνω από το 1,6 ευρώ το λίτρο παραμένουν οι τιμές στους παραδοσιακά «ακριβούς» νομούς της χώρας (Δωδεκανήσων, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Σάμου, Χανίων και Χίου). Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 64% της λιανικής τιμής θεωρείται ανελαστικό σε σχέση με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών και αυτό γιατί αντιστοιχεί σε φόρους και τέλη.

Το πώς επηρεάζει η υψηλή φορολογία την τιμή της αμόλυβδης φαίνεται και από τη σύγκριση των προ και μετά φόρων τιμών σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Στην κατάταξη με τις τιμές μετά φόρων η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλές τιμές κατέχοντας την 6η κατά σειρά θέση, ενώ στην κατάταξη με βάση τις προ φόρων τιμές κατέχει τη 14η θέση.

kathimerini.gr

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαίο να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού»...

ευρύτερο «προοδευτικό», όπως σημειώνει, χώρο.
Αναγκαία κρίνει την ανασύνταξη των δυνάμεων του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ζητεί να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις στον ...
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η εκλογική σύμπραξη κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου, πρέπει να είναι η αρχή που θα σηματοδοτήσει ανασυγκρότηση του χώρου, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τέως Πρωθυπουργός, κρίνει ότι τώρα είναι η ώρα των συνεργασιών, της σύνθεσης, όπως και της ανανέωσης, της ρήξης με παλιές αντιλήψεις και καλεί όλους «σε μια νέα συστράτευση σε αυτόν τον αγώνα».
«Είναι επιτέλους η ώρα να γίνει κοινός τόπος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ότι η πατρίδα είναι πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάνει λόγο για τρεις προκλήσεις: «Πρώτον, η ανάγκη να υπηρετήσουμε την πατρίδα, όπως κάναμε σε κάθε κάλεσμα, και να αθροίσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, να καλλιεργήσουμε διαύλους συνεννόησης, να πολλαπλασιάσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεύτερον, η ανάγκη καθαρών θέσεων, διακριτών, που να οριοθετούν την διαφορετικότητά μας από τη συντήρηση και να αναδεικνύουν την ανάγκη προοδευτικού προσήμου στην πορεία της χώρας. Δεν συνεργαζόμαστε με δυνάμεις της "δεξιάς". Συγκρουόμαστε με αντιλήψεις πελατειακής διαχείρισης του κράτους, είτε αυτές προέρχονται από τη "δεξιά", είτε από τη "δογματική και παραδοσιακή αριστερά". Τρίτον, η ανάγκη να εκφραστούν και αύριο να συμμετέχουν ενεργά οι προοδευτικοί πολίτες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία και στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, στην ανασύνταξη του χώρου μας αλλά και της χώρας μας.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι θα αισθανθεί πραγματική δικαίωση όταν η Ελλάδα σταθεί ισχυρά στα δικά της πόδια, και όχι τώρα που, όπως σημειώνει, πολλοί λένε ότι «με το τρίτο μνημόνιο δικαιώνονται οι επιλογές του 2010».
«Εμείς πράξαμε το αναγκαίο, πράξαμε το αυτονόητο, σηκώσαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν και το κάναμε για την πατρίδα», προσθέτει.
Παράλληλα, καταλογίζει σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρέτησαν τη λογική του διαχωρισμού των Ελλήνων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, με σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας.
«Δικαίωση των θυσιών του Ελληνικού λαού θα έρθει - εάν γίνουν οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Όταν όλοι θα κατανοήσουν ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίθετο. Όσοι καλλιέργησαν έναν ακήρυχτο εμφύλιο, διχάζοντας τον Ελληνικό λαό, έκαναν έγκλημα», εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου...
naftemporiki.gr

Ξέχασαν τον Ολάντ!..

«Ευκλείδη, πάρε εσύ τον Ντάισελμπουμ και εγώ θα πάρω τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ». 

Με αυτή την...
εντολή που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών την επόμενη κιόλας ημέρα της έγκρισης του Μνημονίου από το Eurogroup και της εξασφάλισης της δόσης ελήφθη η απόφαση για τις εκλογές. 

Κάπου στην πορεία των τηλεφωνημάτων ξέχασαν να τηλεφωνήσουν στον πρόεδρο Ολάντ, αλλά το διευθέτησε και αυτό ο απερχόμενος Πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ουδείς άλλος γνώριζε πέραν των στελεχών που είχαν συγκεντρωθεί εκείνο το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση για διεξαγωγή εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου. Απλώς διακινούσαν το σενάριο για τα θερινά τμήματα της Βουλής ώσπου να πάρουν το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Το επιχείρημα για την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών προς την κυρία Μέρκελ ήταν ισχυρό, τόσο ισχυρό που η γερμανίδα καγκελάριος το χρησιμοποίησε σε κάποιες από τις δηλώσεις της: «Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης». 

Αυτά της είπε ο κ. Τσίπρας για να πάρει το OK, αυτά επανέλαβε και η κυρία Μέρκελ...
 

Παπαδημούλης: Οι πολίτες ζητούν αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει σταράτα...

Το αίτημα των πολιτών για ρεαλισμό, πρόγραμμα τετραετίας και αλήθεια υπογραμμίζει με μήνυμά του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει πως...
ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει το προβάδισμά του αν μιλήσει σταράτα για την «επόμενη μέρα».
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, είναι μείωση χρέους και ανεργίας, σπάσιμο του πελατειακού κράτους, σύγχρονη διοίκηση, ισχυρή οικονομία, πάταξη της διαφθοράς και στήριξη των πιο αδύναμων.
 

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ενιαία φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα...

Πώς θα φορολογούνται τα έσοδα από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια...

Παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα, με νομοσχέδιο που...
σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή έως τον Νοέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δημιουργία μίας ενιαίας κλίμακας με την οποία θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την προέλευση τους και θα φέρει επιβαρύνσεις στα μεσαία.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από μισθούς και συντάξεις, κινητές αξίες και τα έσοδα από ενοίκια θα φορολογούνται με μία ενιαία κλίμακα.
Με το σημερινό καθεστώς, το εισόδημα από μισθούς φορολογείται ξεχωριστά με αφορολόγητο έως 9.500 ευρώ, ενώ και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται ανεξάρτητα με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ έως 12.000 ευρώ ετησίως και 33% για υψηλότερο εισόδημα. Αν εφαρμοστεί η ενιαία κλίμακα, το εισόδημα θα αθροίζεται και θα υπολογίζεται ο φόρος.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μεγάλοι χαμένοι αυτής της αλλαγής θα είναι όσοι εκτός από μισθούς, έχουν και εισόδημα από ενοίκια.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα από μισθούς 15.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ, πληρώνει φόρο εισοδήματος 2.300 ευρώ. Αν πάμε σε ενιαία φορολογική κλίμακα με το ίδιο αφορολόγητο όριο θα πληρώνει 3.800 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ περισσότερα.
Κερδισμένοι, όμως, θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες που έχουν χαμηλό εισόδημα μόνο από ενοίκια. Ο ιδιοκτήτης που έχει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 550 ευρώ. Με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα είναι αφορολόγητος, καθώς το εισόδημά του θα είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
Από την ενιαία φορολογική κλίμακα πρόκειται να εξαιρεθούν τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
Την ίδια στιγμή δεν σταματούν οι φοροεπιβαρύνσεις. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα παραμείνει και το 2015 αλλά θα μειωθούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του. Αλλαγές έρχονται και στο φόρο για κληρονομιές και γονικές παροχές...

 

Πετρέλαιο στο ναδίρ - Βενζίνη στο ρελαντί

Αγορά καυσίμων: Οι κινεζικές ανησυχίες ρίχνουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού»
Δεν γίνεται εμφανές το αντίκρισμα στον καταναλωτή
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

REUTERS/ATEF HASSAN
Διυλιστήρια, έμποροι και πρατηριούχοι παραδοσιακά υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των διεθνών τιμών χρειάζονται ένα βάθος χρόνου για να περάσουν στην τελική τιμή.

Από την έντυπη έκδοση 
Των Αγγελικής Κοτσοβού- Σταμάτη Ζησίμου 
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες το πετρέλαιο, με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να υφίσταται ενδοσυνεδριακές απώλειες πάνω από 6%, υποχωρώντας σε νέα ναδίρ εξίμισι ετών, καθώς οι αγορές ανησυχούν μήπως η επιβράδυνση της κινεζικής και -κατά συνέπεια- της παγκόσμιας οικονομίας οδηγήσει σε δραματική μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης, σε μια εποχή άφθονης προσφοράς.
Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τα 37,75 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ βρέθηκε στα 42,51 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 6,5%.
Από τις αρχές του Αυγούστου η τιμή του αμερικανικού αργού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 17% και η τιμή του μπρεντ περισσότερο από 16%. Παρότι οι τιμές έχουν κάνει «βουτιά» σε χαμηλά πολλών ετών, μέχρι στιγμής οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να προσανατολίζονται στη λήψη μέτρων για τη συγκράτησή τους, αν και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζαγκανέχ, υποστήριξε ότι η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης μεταξύ των χωρών-μελών του καρτέλ θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό βήμα για τη σταθεροποίηση των τιμών. Το ολοένα και μεγαλύτερο παγκόσμιο πλεόνασμα πετρελαίου αποτελεί έναν από τους λόγους που οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τον Μάιο.
Ανθεκτικές λόγω φόρων, αγκυλώσεων και ζήτησης
Στο μεταξύ, χωρίς εμφανές αντίκρισμα είναι για τον Ελληνα καταναλωτή η κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, καθώς η υπέρμετρη φορολόγηση, οι αγκυλώσεις στην αγορά και η αυξημένη ζήτηση λόγω καλοκαιριού επιβραδύνουν και αποτρέπουν σε ένα σημαντικό βαθμό την αισθητή μείωση των τιμών στα καύσιμα. Ειδικότερα, αν και όπως προαναφέρθηκε οι διεθνείς τιμές των αργών πετρελαίων καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές της τελευταίας εξαετίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη χώρα μας, όπου η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων παρέμενε προχθές Κυριακή 23 Αυγούστου στο 1,494 ευρώ ανά λίτρο.


Σαφώς και το βασικό αίτιο για τη διατήρηση των τιμών λιανικής σε υψηλά επίπεδα είναι το ποσοστό της φορολόγησης, που είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Πέραν τούτου, όμως, υπάρχει και ραθυμία της αγοράς, τόσο των διυλιστηρίων όσο και των εμπόρων και πρατηριούχων στο να ενσωματώσουν άμεσα τις μειώσεις. Βέβαια, το επιχείρημα είναι ότι οι μειώσεις των διεθνών τιμών χρειάζονται ένα βάθος χρόνου για να περάσουν στην τελική τιμή, ωστόσο στην ελληνική αγορά η εμπειρία καταδεικνύει ότι στην περίπτωση μείωσης των διεθνών τιμών το όφελος για τον καταναλωτή επέρχεται πολύ αργά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η μετακύλιση του κόστους είναι άμεση. Στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα «συμμετέχει» και ο Αύγουστος, μήνας που παραδοσιακά, λόγω διακοπών, τα καύσιμα διατηρούν την... αξία τους. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τις μέσες τιμές στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Αναμφίβολα, όμως, τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τελικής τιμής κατέχουν οι φόροι και οι δασμοί, οι οποίοι στην προαναφερθείσα μέση τιμή του 1,494 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη ανέρχονται στο 0,96 ευρώ ανά λίτρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανά 1.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ανέρχεται στα 670 ευρώ, στη Γερμανία επίσης στα 670 ευρώ, στην Αυστρία 515 ευρώ, στην Ισπανία 425 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 462 ευρώ, στη Βουλγαρία 363 ευρώ, στην Κύπρο 479 ευρώ, στην Ιρλανδία 588 ευρώ, στην Πορτογαλία 586 ευρώ, στην Πολωνία 455 ευρώ.
Στην κορυφή βρισκόμαστε και ως προς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), καθώς στην Ελλάδα είναι 23%, στη Γερμανία 19%, στην Αυστρία 20%, στην Ισπανία 21%, στο Λουξεμβούργο 15%, στην Κύπρο 19%, στη Γαλλία 20%, στην Ιταλία 22% και στο Βέλγιο 21%.
Ως εκ τούτου, η υψηλή φορολογία καθιστά σχεδόν ανελαστική τη μείωση της τιμής της αμόλυβδης, καθώς οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής σε πολύ υψηλό ποσοστό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου επηρεάζει άμεσα την πορεία των δημόσιων ως απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2015 η διεθνής τιμή του αργού είχε υπολογιστεί στα 99,36 ευρώ ανά βαρέλι.
Τις επόμενες εβδομάδες 
Παράγοντες της ελληνικής αγοράς καυσίμων εκτιμούν ότι αν στις επόμενες εβδομάδες οι διεθνείς τιμές σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα ή υποχωρήσουν κι άλλο, τότε είναι δεδομένο ότι οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα, παρά την υψηλή φορολογία, θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Υπενθυμίζουμε ότι έως αυτή τη στιγμή η χαμηλότερη τιμή των πέντε τελευταίων ετών καταγράφηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015, ημέρα κατά την οποία η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στο 1,370 ευρώ ανά λίτρο.
Υψηλότερο αντίτιμο στα νησιά
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, τα οποία προέρχονται από τις καθημερινές αναρτήσεις των βενζινοπωλών στο ηλεκτρονικό σύστημα, οι χαμηλότερες μέσες τιμές καταγράφονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, για την Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 23 Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 1,465 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης στο 1,470 ευρώ ανά λίτρο. Στο άλλο άκρο βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί - νησιωτικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, νομοί της Κρήτης, η Κεφαλονιά, η Σάμος και η Χίος. 


Ειδικότερα, στις 13 Αυγούστου την υψηλότερη μέση τιμή «κατείχε» ο νομός Κυκλάδων με 1,672 ευρώ ανά λίτρο, ακολουθούν ο νομός Σάμου με 1,618, ο νομός Χίου με 1,615, ο νομός Λασιθίου με 1,610, ο νομός Κεφαλονιάς με 1,598, ο νομός Δωδεκανήσου με 1,589 και ο νομός Ηρακλείου με 1,58,5 ευρώ ανά λίτρο. Σημειώνουμε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές το πρόβλημα των υψηλών τιμών είναι μόνιμο, αλλά εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις (επιβολή πλαφόν) των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν έχει λυθεί. Οι έρευνες του υπουργείου Οικονομίας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί δεν έχουν αποδείξει την ύ-παρξη καρτέλ ή αισχροκέρδειας, αλλά διαρθρωτικά και κτηριακά προβλήματα (υψηλό κόστος μεταφοράς, έλλειψη αποθηκευτικών χώρων). 
naftemporiki.gr

Την Πέμπτη... η πρωθυπουργός...

Τσίπρας, Μειμαράκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης στο γεύμα των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
...στις 20 οι κάλπες...
Μπορεί ο Β. Μεϊμαράκης να επιθυμεί τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όπως, είναι η αλήθεια, επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά η άρνηση συμμετοχής των Αλ. Τσίπρα, Π. Καμμένου και Δ. Κουτσούμπα την καθιστά αδύνατη.

Ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος έχει...
σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. σχετικά.

Κατά συνέπεια μετά την κατάθεση, στη 1 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, από τον Π. Λαφαζάνη της διερευνητικής εντολής, το απόγευμα της ίδιας μέρας η Βασιλική Θάνου θα ορκιστεί ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, έστω και υπηρεσιακή.

Την Παρασκευή θα ορκιστεί η κυβέρνησή της. Οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Τύπου), αλλά το σύνολο των υπουργών που πρόκειται να πολιτευτούν.

Για παράδειγμα στη θέση του μπορεί να παραμείνει ο εξωκοινοβουλευτικούς Γ. Πανούσης, εάν και εφόσον δεν προτίθεται να καταλάβει μία θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρα θα πρέπει πλέον να θεωρείται οριστική και η ημερομηνία των εκλογών: 20 Σεπτεμβρίου, είναι τελεσίδικο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr

Μεϊμαράκης : Ο Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να φύγει...

«Ο κ. Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να φύγει» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κρύβεται και...
ζητώντας του να εξηγήσει γιατί η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. 
«Αναρωτιέμαι  θα γίνουν εκλογές για τους αντάρτες, τους δαίμονες που ο ίδιος δημιούργησε, και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Γι’ αυτό θα πάμε σε εκλογές;» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέκρινε τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι αρνήθηκε να συναντήσει τον ίδιο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών και πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται να διαρρέει πως «δεν θα έρθει στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

«Πιστεύω ότι η σύσκεψη αρχηγών πρέπει να γίνει και να μείνει κενή η θέση του κ. Τσίπρα», συνέχισε, καθώς εξήγησε ότι αυτή η συζήτηση θα εκτονώσει την πολιτική ένταση.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι μέχρι την Παρασκευή μπορεί να βρεθεί μια λύση για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αν και παραδέχθηκε ότι πλέον τα περιθώρια στενεύουν.

Τάχθηκε ξανά υπέρ της εθνικής συνεννόησης λέγοντας ότι «είναι πλέον εθνικό ζητούμενο». Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε χωρίς συναινέσεις. 

«Δεν συμφέρει κανέναν να πάμε σήμερα σε εκλογές, ας μας πει ο ίδιος (σ.σ. ο Πρωθυπουργός) ότι δεν έχει καμιά πολιτική σκοπιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι γερμανικές εξαγωγές ευάλωτες στην κινεζική κρίση...


Αύξηση 1,6% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γερμανίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2015 σε ετήσια βάση, ωθούμενο από τις εξαγωγές.
 Σύμφωνα με τα...
στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας το εξωτερικό εμπόριο στήριξε τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ωστόσο η εγχώρια ζήτηση κινήθηκε πτωτικά, και έδειξε σημάδια αποδυνάμωσης.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε με 0,7% στο ΑΕΠ, ενώ αντιθέτως η εγχώρια ζήτηση αφαίρεσε 0,3%.

Η κρίση στην Κίνα γεννά ανησυχίες για το γερμανικό ΑΕΠ. Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την ασιατική χώρα ανέρχονται στο 6,6% των συνολικών της εξαγωγών, και αγγίζουν σε αξία τα 100  δισ. ευρώ ετησίως.
 

Κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου...

...δείχνει το χρονοδιάγραμμα του Προκόπη...
Παρά το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τον Β.Μεϊμαράκη, τον Π.Λαφαζάνη και τον Στ.Θεοδωράκη για κάλπες στις 27 Σεπτεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνει εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν...
"Τα Νέα", μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για μια τελευταία διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ούτε ότι υπηρετεί τις επιταγές του Συντάγματος η σύγκληση του Συμβουλίου για το θεαθήναι.

Ουσιαστική προσπάθεια για κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή θα μπορούσε να γίνει μόνο σε περίπτωση που άλλαζαν στάση ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάτι που θα επέτρεπε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί ρητώς και κατηγορηματικώς από τους αρχηγούς των κομμάτων και έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινηθεί προς την άμεση διενέργεια εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρ.Παυλόπουλος αναμένεται να αναθέσει το απόγευμα της Πέμπτης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με στόχο η ορκομωσία να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι 23 ημέρες προεκλογικής περιόδου καλύπτουν τη συνταγματική επιταγή, όπως σημειώνουν πηγές της Προεδρίας.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

«Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές...

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες έκρουσε ο σινικός κώδωνας του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, όταν στις 11 Αυγούστου το Πεκίνο προχώρησε σε υποτίμηση του γουάν κατά 1,9% έναντι του δολαρίου, που οδήγησε σε περαιτέρω διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος εξωθώντας τις κινεζικές αρχές σε επανειλημμένες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να την ανακόψουν. Η κίνηση προκάλεσε άμεσα ανησυχία σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, καθώς ενέσπειρε την υποψία πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται πολύ πιο ραγδαία από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, και παράλληλα ότι η κινεζική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Αν αυτά ισχύουν, τότε μπορεί να συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομία επειδή ο ασιατικός γίγαντας εισάγει και καταναλώνει δυσθεώρητους όγκους πρώτων υλών από πετρέλαιο μέχρι χαλκό και από νικέλιο μέχρι χρυσό.

Επισήμως η υποτίμηση του γουάν παρουσιάστηκε ως απόφαση του Πεκίνου να προσαρμόσει την ισοτιμία του νομίσματος προλειαίνοντας το έδαφος για την ένταξή του στο καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ.

Επρόκειτο, όμως, για την πρώτη υποτίμηση του γουάν, 10 χρόνια μετά την απελευθέρωση της ισοτιμίας του και τη σταδιακή ανατίμησή του έναντι του δολαρίου που στόχευε στην ικανοποίηση παγίου αιτήματος της Ουάσιγκτον. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί η πρώτη καταιγίδα στα μέσα Ιουνίου, όταν μία ελεύθερη συντονισμένη πτώση των χρηματιστηρίων της Σαγκάης, της Σεντζέν και του Χονγκ Κονγκ κατέστησε σαφές ότι έσκαγε η φούσκα των κινεζικών χρηματιστηρίων που είχε οδηγήσει τις κινεζικές μετοχές σε άνοδο 150% μέσα σε ένα μόνο έτος. Μια φούσκα την οποία είχε καλλιεργήσει ο ανεξέλεγκτος δανεισμός για την αγορά μετοχών σε μεγάλο βαθμό προερχόμενος από το σκιώδες παρατραπεζικό σύστημα της Κίνας. Τότε άρχισαν για πρώτη φορά να μεταφέρονται στις αγορές της Δύσης και της Ανατολής οι τεκτονικοί κραδασμοί των κινεζικών χρηματιστηρίων.
Την ανησυχία από την υποτίμηση του γουάν ενέτεινε, άλλωστε, η διαφαινόμενη αποτυχία των κινεζικών αρχών να στηρίξουν τα χρηματιστήρια της χώρας παρά την ομοβροντία των άνευ προηγουμένου μέτρων στα οποία κατέφυγαν, μέτρων αδιανόητων για τη συλλογιστική των χρηματιστηρίων ανεπτυγμένων οικονομιών. Επιστράτευσαν κεφάλαια που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 200 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση κρατικών φορέων που αγοράζουν μετοχές, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν δαπανήσει άλλα 200 δισ. δολάρια για τη στήριξη του γουάν. Διαφαινόταν ήδη το μάταιο των προσπαθειών, όταν η κινεζική ηγεσία φάνηκε να παραιτείται εδώ και δέκα ημέρες, καθώς δεν προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων παρά τη συνεχιζόμενη πτώση. Ετσι τα κινεζικά χρηματιστήρια οδηγήθηκαν στη χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα», όπως έφτασε την αποκαλέσει ακόμη και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΞινΧουά, την πτώση της αγοράς της Σαγκάης σε ποσοστό που πλησίασε το 9%.
Την ανησυχία για μια ανώμαλη προσγείωση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, σενάριο που εξετάζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια αλλά φαινόταν πως μπορούσε να αποτραπεί, ενέτεινε προ ημερών η δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφανίζουν μειωμένες τις κινεζικές εξαγωγές κατά 8,3% αλλά και τις εισαγωγές κατά 8,1%. Ηδη είναι αισθητός ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες οικονομίες, που έχουν επίσης αποτελέσει μείζονα μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και συνέδραμαν καθοριστικά στην ανάσυρση της παγκόσμιας οικονομίας από την τελευταία ύφεση. Μπορεί, όμως, εύκολα να επεκταθεί σε κάθε οικονομική και γεωγραφική ζώνη αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κίνα εισήγαγε πέρυσι το 57% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού και τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς σιδηρομεταλλεύματος.

από kathimerini.gr

Εν αναμονή των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Την Τρίτη (σήμερα) αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τους περίπου 100.000 φετινούς υποψηφίους όλων των κατηγοριών, οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βέβαια, στελέχη του υπουργείου Παιδείας κρατούσαν χθες μία μικρή επιφύλαξη για την Πέμπτη. Οι συνολικές θέσεις θα είναι περίπου 70.000, καθώς στις 68.345 των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα προστεθούν εκείνες των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών. Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα λύκεια.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά εντός Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.
kathimerini.gr

Tό δελτίο ειδήσεων τού "ΑΛΦΑ" γιά τό "Κύκλωμα πορνείας-κοκαϊνης" στη Μύκονο... (VIDEO)

Le Monde : «Εννέα προγράμματα λιτότητας, τρία πακέτα βοήθειας και μία παραίτηση»

Le Monde: Η ελληνική κρίση από το 2009 έως την παραίτηση Τσίπρα


«Εννέα προγράμματα λιτότητας, τρία πακέτα βοήθειας και μία παραίτηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», η οποία παραθέτει ένα διαδραστικό χρονολόγιο για την ελληνική κρίση, από το 2009 έως την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
2009: Με την άνοδο στην εξουσία, ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου ανακαλύπτει χαλκευμένα δημοσιονομικά στοιχεία και εισάγει μέτρα λιτότητας
Ενώ η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μειώνεται από τους οίκους αξιολόγησης, ο Παπανδρέου αποσύρει το πρόγραμμά του για την ανάκαμψη της οικονομίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει πακέτο μέτρων λιτότητας για να περιορίσει το έλλειμμα από 12,7 στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2013:

  • μείωση κατά 10% των λειτουργικών εξόδων του κράτους,
  • πάγωμα στις προσλήψεις και τους μισθούς άνω των 2.000 ευρώ στον δημόσιο τομέα,
  • φορολόγηση των μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους,
  • μείωση των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων επιχειρήσεων και των μισθών τους,
  • φορολόγηση των μπόνους στελεχών ιδιωτικών τραπεζών με συντελεστή 90%,
  • επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
  • ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εκτάσεων.
«Πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να πάρουμε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί εδώ και δέκα χρόνια», είχε εξηγήσει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου.
3η Μαρτίου 2010: Ένα δεύτερο πρόγραμμα λιτότητας 4,8 δισ. ευρώ
Υπό την πίεση των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, η κυβέρνηση Παπανδρέου παρουσιάζει ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας για την αποδέσμευση 4,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέπει:

  • αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ,
  • αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά (+20%), τον καπνό (+63%), τα καύσιμα και τα είδη πολυτελείας,
  • πάγωμα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα,
  • περικοπές κατά 60% του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 30% του 13ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
2η Μαΐου 2010: Ένα πρώτο πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ
Έπειτα από μήνες επιφυλακτικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελλάδα συμφωνούν σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 80 δισ. βαρύνουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 30 δισ. το ΔΝΤ. Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με 750 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
6η Μαΐου 2010: Τρίτο πακέτο μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση 30 δισ. ευρώ
Σε αντάλλαγμα για το διεθνές πακέτο βοήθειας, η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχίζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως:

  • η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης (από τα 60 έτη για τις γυναίκες και τα 65 για τους άνδρες) στο εξής συνδέεται με το μέσο προσδόκιμο ζωής και τη διάρκεια των εισφορών που αυξάνεται από τα 37 στα 40 έτη μέχρι το 2015,
  • παράταση στο πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα,
  • κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους που κέρδιζαν περισσότερα από 3.000 ευρώ το μήνα,
  • μείωση 8% των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων,
  • κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους, κάτι που εξισορροπείτο από το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους,
  • νέα αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ, από 21 σε 23%,
  • αύξηση κατά 10% των φόρων σε καύσιμα, αλκοόλ και τον καπνό,
  • απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενέργειας,
  • δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να απολύουν περισσότερο από το 2% του προσωπικού τους μηνιαίως, ένα μέτρο που μέχρι τότε απαγορευόταν.
Η μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ αναβλήθηκε για το 2014.
Ιούνιος 2011: Ένα 4ο πρόγραμμα λιτότητας 28,4 δισ. ευρώ
Το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετεί ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις ένα νέο σχέδιο λιτότητας 28,4 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια που υπαγορεύτηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα την καταβολή της πέμπτης δόσης του προγράμματος διάσωσης:

  • το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 8.000 ευρώ ετησίως,
  • φόρος 450 ευρώ ετησίως στους αυτοαπασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών,
  • νέες αυξήσεις του ΦΠΑ και φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης,
  • αυστηρότερα κριτήρια για τις κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, και μείωση ορισμένων επικουρικών συντάξεων για 9 δημοσίους υπαλλήλους στους 10.
  • δυνατότητα απομάκρυνσης εργαζομένων σε δημόσιους οργανισμούς που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν,
  • μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια αεροδρόμια, ταχυδρομείο, ενέργεια, τράπεζες, ΟΠΑΠ), για την αποδέσμευση επιπλέον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015.
Η ψήφιση των μέτρων αυτών, στα τέλη Ιουνίου του 2011, προκαλεί μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα και σκηνές βίας.
20ή Ιουλίου του 2011: Σχέδιο δεύτερου προγράμματος βοήθειας
 
Ένα μήνα μετά το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, η τρόικα – ΔΝΤ, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αναγκάζεται να καταρτίσει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης 158 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 109 δισ. σε δάνεια που κατανέμονται μεταξύ του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
21η Σεπτεμβρίου 2011: 5ο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 7,5 δισ. ευρώ
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει νέα δημοσιονομική λιτότητα για να απελευθερώσει την έκτη δόση του πρώτου διεθνούς πακέτου βοήθειας του 2010. Μέτρα που πλήττουν τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους και η φορολόγηση αναμένεται να εξοικονομήσουν άλλα 7,5 δισ. ευρώ:

  • μείωση κατά 20% των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ,
  • 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε "καθεστώς εφεδρείας",
  • το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από 8.000 στα 5.000 ευρώ ετησίως,
  • νέος φόρος στα ακίνητα,
  • νέες ιδιωτικοποιήσεις.
27η Οκτωβρίου 2011: Μείωση ενός μέρους του χρέους και νέο πρόγραμμα βοήθειας
Στο τέλος μιας νέας μαραθώνιας συνόδου κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι τράπεζες πιστωτές της χώρας. Οι απαιτήσεις μειώνονται κατά 50% (ή 100 δισ. ευρώ επί συνολικού χρέους των 350 δισ. ευρώ) και 30 δισ. διατίθενται στις τράπεζες. Νέα διεθνή δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ χορηγούνται επίσης στην Αθήνα (σε αντικατάσταση του προγράμματος των 109 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2011). Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί αυστηρότερους ελέγχους στη δημοσιονομική πολιτική της: έντονες επικρίσεις στη χώρα για την «απώλεια της δημοσιονομικής κυριαρχίας».
Νοέμβριος 2011: Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα, αλλά αποσύρει την πρότασή του και παραιτείται
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει την έκπληξη την 31η Οκτωβρίου ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα έναν αυστηρότερο έλεγχο της τρόικας στη δημοσιονομική πολιτική. Αντιμέτωπος με επικρίσεις, διεθνείς και στους κόλπους την κυβέρνησής του, ο Γιώργος Παπανδρέου συμφωνεί να αποσύρει την πρόταση του και να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στη συνέχεια παραιτείται. Ένας τεχνοκράτης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.
13η Φεβρουαρίου 2012: 6ο πρόγραμμα λιτότητας 350 εκατομμυρίων
Ο Λουκάς Παπαδήμος ζητεί την ψήφιση ενός νέου προγράμματος λιτότητας για να καλύψει τρύπα του προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, η μη κάλυψη του οποίου απειλεί τη χώρα με στάση πληρωμών. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν κυρίως: