Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Τον φάγαν οι φήμες...

Έτοιμος πια να κρεμάσει τα λουστρίνια του...

Ο Σαμαράς τον είχε στα υπ'όψιν.Αλλά με το που κυκλοφόρησε ως ενδεχόμενο η υπουργοποίησή του άρχισαν να πέφτουν πλίνθοι,κέραμοι και άλλα οικοδομικά υλικά στην οροφή του Μαξίμου.
Μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές ο...
Άρης ητήχησεν πάλι. Έφαγε χυλόπιτα από τον αρχηγό του κόμματος στον οποίον έδωσε τα πάντα-μέχρι και την βουλευτική του έδρα- και την υπόσχεση πως αν αποτύχει θα κρεμάσει τα παπούτσια,της πολιτικής του καριέρας.
Ήγγικεν η ώρα...
 

H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο

Ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό Συμβούλιο η σύνθεση τού οποίου έχει ως εξής :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ / ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αντώνης Σαμαράς  
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ευάγγελος Βενιζέλος  
Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης Χρήστος Σταϊκούρας
Γιώργος Μαυραγάνης
Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης Εύη Χριστοφιλοπούλου
Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος Θεόφιλος Λεονταρίδης
Γιώργος Ντόλιος
Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος Δημήτρης Κούρκουλας
Άκης Γεροντόπουλος
Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος Φώφη Γεννηματά
Γιάννης Λαμπρόπουλος
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  Νίκος Δένδιας Νότης Μηταράκης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μιχάλης Παπαδόπουλος
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης Νικόλαος Ταγαράς
Ασημάκης Παπαγεωργίου
Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος
Κώστας Κουκοδήμος
Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας Άντζελα Γκερέκου
Γιάννης Ανδριανός
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης Βασίλης Κεγκέρογλου
Αντώνης Μπέζας
Γιάννης Πλακιωτάκης
Υγείας Μάκης Βορίδης Λεωνίδας Γρηγοράκος
Κατερίνα Παπακώστα
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Καρασμάνης Πάρις Κουκουλόπουλος
Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου  
Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας  
Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη  
Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  
Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός  
Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης  
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό - Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη

ΠΑΣΟΚ, Ελιά και Μπένι βασιλιά..

Βασίλης Μουλόπουλος


"Πίσω από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να αναστηθεί κανένα κόμμα μαζικό και δυναμικό γιατί απλούστατα ο λόγος του είναι κενός ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου"...

Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτό το καλοκαίρι δεν θα πλήξουμε. Στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η «επιχείρηση ανασυγκρότησης». Όπως δηλώνουν οι «άνθρωποι του προέδρου» και...
όπως υποστηρίζουν οι γνωστοί άγνωστοι αναλυτές των ΜΜΕ, το μήνυμα της κάλπης είναι ένα και μοναδικό: Κεντροαριστερά με Βαγγέλη αρχηγό. Ο οποίος είναι «μια χαρισματική προσωπικότητα, αποφασιστικός, σοβαρός, με σπάνια πολιτική οξυδέρκεια και ξεκάθαρες ιδέες», αλλά... τον πολεμούν τα συμφέροντα! Τα οποία συμφέροντα βγάζουν τους κομματικούς οχθρούς του προέδρου στα ΜΜΕ να τον διαβάλουν. Οι οποίοι οχθροί είναι «δέσμιοι του παρελθόντος» και- κατ' επέκτασιν- τροχοπέδη στη δημιουργία του νεου ΠΑΣΟΚ που θα λέγεται Ελιά και θα έχει τον Μπένι βασιλιά.

Είναι φανερό από τα πρώτα λεπτά ότι το ματς θα είναι σκληρό (και διασκεδαστικό για το κοινό), αλλά άνευ περιεχομένου: τα κόμματα δεν γεννιούνται από το κεφάλι κανενός κομματικού αρχηγού, όπως η Αθηνά από το κεφάλι του Δία. Δεν δημιουργούνται από τα σχέδια επί χάρτου που εκπονούν τα επιτελεία της οικονομικής και μιντιακής ολιγαρχίας.

Πίσω από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να αναστηθεί κανένα κόμμα μαζικό και δυναμικό γιατί απλούστατα ο λόγος του είναι κενός ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου.

Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει πλέον τον λαό της Κεντροαριστεράς. Αυτό πολλά από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το αντιλαμβάνονται.

Ευφυείς και έμπειροι, μπορούν να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που στέλνουν τα εκλογικά αποτελέσματα: το εμπόρευμα δεν έχει πλέον ζήτηση, οι ψηφοφόροι δεν αγοράζουν πια.Αλλά σταματούν εκεί. Δεν αρθρώνουν δημοσίως, γιατί δεν μπορούν ή γιατί δεν τολμούν, πολιτικό λόγο. Δεν μας λένε ποιο είναι το μοντέλο της κοινωνίας που οραματίζονται, ποιες λύσεις προτείνουν για τις κρίσεις της πολιτικής, της οικονομίας, της δημοκρατίας, της κοινωνίας, που συνταράσσουν τη χώρα. Δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν την υπέρβαση. Να προσπαθήσουν να αλλάξουν ριζικά (όπως λέγαμε κάποτε) και το κόμμα και τον εαυτό τους. Δεν έχουν το ψυχικό σθένος να παίξουν το παιχνίδι που θέλουν και ας χάσουν, γιατί φοβούνται την ήττα.Συμβαδίζοντας με το πνεύμα των καιρών, της lifestyle πολιτικής, αναζητούν λαμπερό αρχηγό που θα παρασύρει τα πλήθη και όχι ιδέες που θα συγκινήσουν τα πλήθη.

Είναι τόσο εξαρτημένα με την εξουσία ώστε και η παραμικρή πιθανότητα να τη στερηθούν, να επιστρέψουν σε μια ζωή κοινών θνητών, τους παραλύει. Τραγικές φιγούρες που κινούνται, δρουν, ζουν σε ένα τοπίο έρημο από αξίες, σε ένα θέατρο που οι θεατές έχουν εγκαταλείψει. Όλοι -ή σχεδόν όλοι- είναι πρόθυμοι να πουν τα πάντα, να συμμαχήσουν με τους πάντες. Το μόνο που μετράει γι' αυτούς είναι πώς θα παραμείνουν στο τραπέζι της εξουσίας. Με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο χρόνος τους όμως τέλειωσε, όσες Ελιές και να φυτέψουν, σε όσα Ποτάμια και να βουτήξουν. Όσο το γρηγορότερο το καταλάβουν τόσο το καλύτερο και γι' αυτούς και για τη χώρα...

Οικονομικών, ο άρτι αφιχθείς… Οικονομίδης…

Μόλις ήρθε, για να μείνει. Ο Νίκος Οικονομίδης θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχος του Στουρνάρα.

Στα πολλά προσόντα του, ένα από τα σημαντικά, η φιλία του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο…
βιογραφικό του αναφέρονται τα εξής:

Ειναι Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute.

Η έρευνά του εστιάζεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου.

 Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia και Stanford. Είναι Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute, που είναι ενα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας.

Ο δικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern.nyu.edu/networks/ κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά απο το περιοδικό The Economist.

Έχει συμβουλεύσει την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, τους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας...

Ψήφισαν Ζαγοράκη, «μαύρισαν» τη διαστημική επιστήμονα!..

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτίμησαν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Θοδωρή Ζαγοράκη (συστάσεις δεν χρειάζονται) αντί τη Χριστίνα Γιαννόπαπα. Και τι με αυτό, θα πείτε… Κι όμως.

Η...
Χριστίνα Γιαννόπαπα, υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με καταγωγή από τη Χίο, είναι μηχανολόγος – μηχανικός με ειδίκευση στη Ρομποτική Τεχνολογία και στη Δορυφορική Τεχνολογία.

Εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και έχει συμμετάσχει σε δύο διαστημικές αποστολές της NASA (είναι και αστροναύτης). Πήρε 39.870 σταυρούς έναντι 172.129 του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Φυσικά και δεν σημαίνει ότι μια επιστημονική διάνοια θα είναι και καλύτερη πολιτικός από έναν ποδοσφαιριστή.

Αλλά, ειλικρινά θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, τι τους κάνει να πιστεύουν ότι ένας ποδοσφαιριστής θα είναι καλύτερος πολιτικός από μια επιστημονική διάνοια;

Και ύστερα απορούμε ποιοι μας κυβερνάνε… Αυτοί που ψηφίζουμε μας κυβερνάνε…

tribune.gr

Υπάρχει Ευρωζώνη χωρίς τη Γαλλία;


Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
Μια φορά κι έναν καιρό, δύο ψιλοαπατεώνες είπαν στον βασιλιά ότι μπορούν να του ράψουν μια μαγική φορεσιά: Θα ήταν αόρατη σε όσους ήταν ανόητοι ή ακατάλληλοι για τη δουλειά που τους έχει αναθέσει! Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε, τους ανέθεσε να τη ράψουν. Μαζί με τους αυλικούς του πήγε να την προβάρει, γδύθηκε, οι απατεώνες ράφτες προσποιήθηκαν ότι του τη φόρεσαν αλλά η αλήθεια ήταν ότι δεν του φόρεσαν τίποτα, τον άφησαν γυμνό. Λοιπόν, σας αρέσει; – τον ρώτησαν. Ο βασιλιάς αιφνιδιάστηκε αλλά αμέσως σκέφτηκε πως αν παραδεχτεί ότι δεν βλέπει τη φορεσιά θα τον θεωρήσουν ανόητο. Οι αυλικοί αποσβολώθηκαν όταν τον είδαν γυμνό, αλλά σκέφτηκαν ότι θα τους θεωρήσει ακατάλληλους αν παραδεχτούν ότι δεν την έβλεπαν και, ως συνετοί αυλοκόλακες, του είπαν ότι είναι πανέμορφη. Ο βασιλιάς, λοιπόν, ανέβηκε στη βασιλική άμαξα και περιόδευσε στην πόλη, ώστε να δουν όλοι τη νέα φορεσιά και να διαπιστώσει ποιοι υπήκοοί του ήταν καλοί και ποιοι ανόητοι. Κάθε υπήκοος, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα ήταν δικό του αφού κανείς άλλος δεν έδειχνε να βλέπει ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός, έδειχνε εντυπωσιασμένος με την ανύπαρκτη φορεσιά και όλοι μαζί χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό. Ενα αθώο πιτσιρίκι, ωστόσο, ξαφνιασμένο από το θέαμα, έβαλε τις φωνές: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!». Οι υπήκοοι συνήλθαν –κατανόησαν ότι δεν ήταν δικό τους το πρόβλημα, απλώς δεν υπήρχε φορεσιά-, η υποκρισία των αυλικών αποκαλύφτηκε και κατέρρευσε η βασιλική αυταπάτη. The party was over...

Το παραμύθι του Αντερσεν συμπυκνώνει πολλές αναλύσεις της συγκυρίας. Το προεκλογικό πανευρωπαϊκό σκηνικό των success stories -ένα σκηνικό που ο κ. Ντράγκι είχε αιδημόνως αποφύγει να συμμεριστεί- αποσύρεται. Οι προσδοκίες...

Ανασχηματισμός : "Λεπτοί χειρισμοί" γιά να διατηρηθούν οι "λεπτές ισορροπίες"...

Εμφανώς φουσκωμένος. Πρέπει να είναι από την περηφάνια για τον θρίαμβο του 8%. Ισως και επειδή έφαγε τον Στουρνάρα... 
(από τή στήλη   ΦAΛHPEYΣ τής "Κ")
 


Ψάχνοντας το «σύστημα»

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Πάσχος ΜανδραβέληςΟι παλιοί κομμουνιστές ήξεραν τουλάχιστον για τι πράγμα μιλούσαν. Οταν έλεγαν «φταίει το σύστημα», εννοούσαν «φταίει το καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της παραγωγής» και είχαν δίκιο. Ο καπιταλισμός έφταιγε για τα όποια δεινά του βίου τους. Βεβαίως «έφταιγε» και για τα καλά του βίου τους, όμως αυτό δεν το συζητούσαν. Αλλά τουλάχιστον στη Δύση ο καπιταλισμός υπήρχε. Στην Ελλάδα, όταν λέμε ότι «φταίει το σύστημα», περί ποίου ομιλούμε;

Θεωρητικώς, τουλάχιστον, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά συστήματα. Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα φορολογικό σύστημα το οποίο αλλάζει ανά τέταρτο της ώρας. Υπάρχει ένα σύστημα κίνησης και στάθμευσης οχημάτων το οποίο ελάχιστοι τηρούν. Υπάρχει το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο αλλάζει κάθε υπουργός. Συστήματα, γενικώς, υπάρχουν πολλά. Στα χαρτιά όμως. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι «το σύστημα», είναι η απουσία συστήματος. Οσο για το καπιταλιστικό σύστημα, ας μην κοροϊδευόμαστε: αν καπιταλισμός είναι η «διαρκής επαναστατικοποίηση της παραγωγής» (κατά Μαρξ) ή η «δημιουργική καταστροφή παραγωγικών δομών» (κατά Σουμπέτερ), στην Ελλάδα ακόμη παλεύουμε να κλείσουμε τον Οργανισμό Αποξήρανσης της Κωπαΐδας, 85 χρόνια μετά το τέλος του έργου.

Στη χώρα μας δεν υπήρχε ούτε καπιταλιστικό ούτε σοσιαλιστικό σύστημα. Υπάρχει ένα μη-σύστημα που αλλάζει αναλόγως της συγκυρίας. Το Σύνταγμα, για παράδειγμα, είναι το θεμέλιο του δημοκρατικού μας συστήματος. Αν τα θεμέλια πρέπει να αλλάζουν τέσσερις φορές σε μία τεσσαρακονταετία, δεν πάει κάτι στραβά· απλώς το οικοδόμημα που ονομάζουμε «σύστημα» δεν υπάρχει.

Πολλοί, βέβαια, μιλώντας για «το σύστημα» φτιάχνουν έναν δράκο με τέσσερα κεφάλια εκδοτών, ένα φολιδωτό σώμα πολιτικών και...