Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Aνοικτή επιστολή τού Δημάρχου Μυκόνου πρός τόν συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά

Μετά τήν πρόσφατη βράβευση τού εξαιρετικού λογοτέχνη συμπατριώτη μας Παναγιώτη Κουσαθανά -καί εξ αιτίας αυτής- ο Δήμαρχος Μυκόνου τού απηύθυνε ανοικτή επιστολή με την οποία τονίζει τήν σπουδαιότητα αυτής τής βράβευσης τόσο γιά τή Μύκονο όσο καί γιά τόν ίδιο τόν καλλιτέχνη:
                                                         Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Χαιρετίζω με συγκίνηση, την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών  να απονείμει στον συμπατριώτη μας, συγγραφέα και ποιητή Παναγιώτη Κουσαθανά, το Χαλκούν μετάλλιό της στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για την καταγραφή και μελέτη της λαϊκής παράδοσης και της λαογραφίας της Μυκόνου. Ως γνωστόν ο Παναγιώτης Κουσαθανάς είναι δωρητής του Δήμου και ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Κουσαθανάς – Δημοτικής Στέγης Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης.
Η διάκριση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι τιμά τον τόπο μας, με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανος, μιας και υπήρξα μαθητής του στο Δημόσιο Γυμνάσιο Μυκόνου, μια εμπειρία, μια σχέση που συνεχίζει να είναι διδακτική.
Η σημαντική αυτή πνευματική διάκριση του Παναγιώτη Κουσαθανά από την Ακαδημία Αθηνών, τιμά τον πολιτισμό μας και προβάλλει σε Πανελλήνια κλίμακα το γενέθλιο τόπο μας, τη Μύκονο, που σημειώνεται πλέον με λαμπρό στίγμα όχι μόνο ως νησί πρωτοπορία στον Τουρισμό, αλλά και ως τόπος δυναμικά εμπλεκόμενος στα πολιτιστικά τεκταινόμενα.
Συγχαρητήρια και ευχές στον τιμηθέντα να συνεχίσει με την ίδια έμπνευση και αφοσίωση
το δημιουργικό του έργο.»

Οι πολύ χορτάτοι δέ "βουτούνε"...

Θεοφάνεια 1960. Αγιασμός τών υδάτων. Άλλες εποχές, άλλες δόξες...

 
1960. Πρίν πενήντα τέσσερα χρόνια. 
 Οι νέοι πού "βουτούσαν" πολλοί. Ο ανταγωνισμός καί η άμιλλα μεγάλη. Η συμετοχή τού κόσμου καθολική. Η δόξα γιά όποιον έπιανε τό Σταυρό τεράστια!
Αλλά καί τό χρήμα αρκετό γιά τά δεδομένα τής εποχής.
Οι περισσότεροι από τούς μισούς τής φωτογραφίας έχουν φύγει. Μαζί τους πήρανε μεγάλο μέρος από τήν "αίγλη" τού εθίμου.
Στίς μέρες μας υπάρχει μία γενικότερη έκπτωση. 
Εδώ φαίνεται στή μειωμένη συμμετοχή. 
Γιά τήν ποιότητα "non est disputandum"...
Δυστυχώς, τό γεγονός είναι ότι οι πολύ χορτάτοι δέ "βουτούνε"...
Άς ελπίσουμε γιά τού χρόνου σέ κάποια πιό συνειδητή καί, γι αυτό, πιό αυξημένη συμμετοχή.
Τό έθιμο (ή μάλλον μιά "essence" τού εθίμου), τώρα πιά, διατηρείται, κυρίως, από πρόσφατα εγκατεστημένους ή προσωρινά διαμένοντες χριστιανούς -καί μπράβο τους.
Φέτος ο "τυχερός" πού αξιώθηκε νά Τόν "φέρει" απ' τό βυθό είναι ένα καλό παιδί, ο Κώστας Γιαννάκης από τή Λαμία, πού δουλεύει στό "Allegro".

Δ.Ν.Α.

Μετά τήν κακοκαιρία ο γιαλός στά μώβ...

Displaying image-130fbf6749d0d2630ddf2d91f59892f33bd08a6e5cd966f49c9dbbc0be212d2d-V.jpg

Μετά τήν κακοκαιρία τών τελευταίων ημερών έκανε χτές τήν πρώτη  καλή μέρα 
χωρίς αέρα, μέ ήλιο καί μέ μεγάλη διαύγεια. Τά μπλέ χρώματα -τήν ώρα πού 
σουρούπωνε, στό λιμάνι- είχαν τή δύναμη καί τήν ένταση πού βλέπετε.
Η φωτογραφία, μέ τίς ιώδεις αποχρώσεις, έχει τραβηχτεί έξω απ' τό "Allegro" 
χωρίς φίλτρα, από τη φίλη Γιάννα πού γιόρταζε προχθές, καί "στάλθηκε" από τη 
φίλη Μαρία (αμφότερες φανατικές φίλες τής Μυκόνου).

Και πριν τις Ευρωεκλογές υποτίθεται ότι ήταν μικρή η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Το παράδειγμα της Alco

10.1.15


Παρατηρώ ότι ξαφνικά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας έχει κλείσει με τα ποσοστά μάλιστα του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά συχνά να ξεπερνούν και αυτά του Ιουνίου του 2012!

Για να μην τρελαθούμε εντελώς, θυμίζω ότι τον Μάιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία πήρε 18,85%, τον Ιούνιο του 2012 πήρε 29,66% ενώ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές πήρε μόλις 22,78% και έχασε με 4 ολόκληρες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που διαμορφώνεται το ίδιο δημοσκοπικό κλίμα, το οποίο όμως στο τέλος διαψεύδεται. Όχι τυχαία, οι ίδιες εταιρείες σπεύδουν πάντα την τελευταία Κυριακή να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και προσεγγίζουν περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα.

Παραθέτω το παράδειγμα της Alco στις πρόσφατες Ευρωεκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 25 Μαΐου του 2014:

-29 Μαρτίου: +0,8% για τη Νέα Δημοκρατία
-27 Απριλίου: +0,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ
-16 Μαΐου: +1,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ
-23 Μαΐου: +3,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποτέλεσμα στις κάλπες: +3,74% για τον ΣΥΡΙΖΑ 
  
parapolitiki.com

Δημοσκόπηση για JP Morgan: 10 μονάδες προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, 4,8% ο ΓΑΠ, εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ

10.1.15


Πριν από μερικές μέρες, ο Γιώργος Πεταλωτής αναφέρθηκε σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της JP Morgan στην οποία και εμφανίζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάζουν ελληνικές εταιρίες.
Η Παραπολιτική έψαξε, έμαθε και επιβεβαιώνει τη σχετική αναφορά του εκπροσώπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Πράγματι, στις 7 Ιανουαρίου η JP Morgan έστειλε ένα e-mail σε στελέχη και συνεργάτες της σχετικά με τις προσεχείς ελληνικές εκλογές. Σε αυτό γίνεται αναφορά σε μέτρηση εταιρείας με το όνομα «Pro Olympic Circles» η οποία δείχνει τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ 35%
Νέα Δημοκρατία 25%
ΠΑΣΟΚ 2,2%
Χρυσή Αυγή 8,6%
ΚΚΕ 5%
ΑΝΕΛ 2.5%
Ποτάμι 4%
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 4,8%

Το σχετικό e-mail είναι στη διάθεση της Παραπολιτικής όπου πάντως τονίζεται ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό κι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Προσωπικά, παραμένω ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε κάθε έρευνα καθώς τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες έχουν διαψευστεί.
parapolitiki.com

Πλήθος Ευρωπαίων πολιτικών στην πορεία αλληλεγγύης στο Παρίσι...

Πλήθος μελών της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής πρόκειται να βρεθεί την Κυριακή στο Παρίσι για να παραστεί στην πορεία αλληλεγγύης κατά της τρομοκρατίας.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο...
Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ιταλός ομόλογός του, Ματέο Ρέντσι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ...
 

Άντεξαν το Μνημόνιο, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πάντα. Τους χώρισε… η Γκερέκου...



Κάποιες φορές, η ίδια η ζωή είναι εκείνη που σε κάνει να απορείς. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπήρξαν τα τελευταία δυο χρόνια συνοδοιπόροι σε μια κυβέρνηση που πέρασε τα...
πάνδεινα.

Άντεξε το Μνημόνιο. Μέτρα που ακρωτηριάσαν τη μεσαία τάξη. Αντιδράσεις. Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Τον… ΣΥΡΙΖΑ. Τον… Γιώργο Παπανδρέου. Και όμως, κατάφερναν να βρίσκουν πάντα τη μέση οδό.

Το τέλος της σχέσης αυτής, το προκάλεσε μια γυναίκα. Η Άντζελα Γκερέκου. Για μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πολιτική μεταγραφή. Και όσοι διάβασαν το ύφος της επιστολής Βενιζέλου σε Σαμαρά, καταλαβαίνουν… τι έρχεται...
ysterografa.gr

Το σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του Σαμαρά...


«Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσίασε ο Α. Σαμαράς, αποτελεί την επιτομή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ, που έφεραν την κρίση και...
οδήγησαν το λαό στη χρεοκοπία», υπογραμμίζει το ΚΚΕ για την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και προσθέτει:

«Το «όραμα» της ΝΔ είναι η συνέχιση του ίδιου δρόμου, με περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο και ακόμη περισσότερα βάρη για το λαό, αυτό είναι άλλωστε το περιεχόμενο των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων. Ο λαός στις εκλογές πρέπει να καταδικάσει τόσο τη ΝΔ, όσο και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που του λένε στην ουσία το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή είναι δυνατό να υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος και του κεφαλαίου και των εργαζομένων. Να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ στις εκλογές, στους αγώνες, παντού!»...
 

Οταν η "Charlie Hebdo"σκιτσάριζε τη Μαρίν Λεπέν...


ΦΩΤΟ...
Στην σιωπηλή πορεία για τα θύματα της Charlie Hebdo που θα γίνει την Κυριακή θα λάβει μέρος το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν μαζί με αρκετούς ξενους ηγέτες κι αυτό προκαλεί αντιδράσεις στη Γαλλία.
«Το...
Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν δεν υπερασπίστηκε ποτέ τις αξίες του ανθρωπισμού της ελευθερίας και της αλληληγγύης. Δεν είναι δημοκρατικό κόμμα. Πάντα ήμασταν ο στόχος τους. Για το Εθνικό Μέτωπο, το να συμμετέχει στην σιωπηλή πορεία της Κυριακής υπέρ των θυμάτων του Charlie Hebdo είναι το μεγαλύτερο παράδοξο» δήλωσε στη Liberation ο δημοσιογράφος, Λοράν Λεζέ, ο οποίος κατάφερε και γλίτωσε από την επίθεση των μακελάρηδων της Charlie Hebdo.

Μαρίν Λεπέν: «Ξυρίζω το μουστάκι μου» (μουστάκι του Χίτλερ)
Ένας δημοσιογράφος του περιοδικού Caroline Fourest αναφέρει εξοργισμένος: «Οσα είπε είναι πέραν πάσης λογικής. Δεν είναι δυνατόν να θέλουν να μεταφέρουν τα φέρετρα όταν ξέρουμε πόσες πρόκες προσπάθησαν να βάλουν σε αυτά τα φέρετρα όταν οι Charlie ζούσαν ακόμη».

Καγκελάριος Αυστρίας: Η ΕΕ θα πρέπει να ζήσει με μια κυβέρνηση Τσίπρα...


Κριτική στη Μέρκελ...
Κριτική στις γερμανικές τοποθετήσεις, πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν αντιμετωπίσιμη, ασκεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο (κυριακάτικη έκδοση) της...
αυστριακής εφημερίδας «΄Εστεραιχ», καταγγέλλοντας μάλιστα τη στάση αυτή ως ανάμιξη στα εσωτερικά της Ελλάδας.

«Καμία χώρα δεν χρειάζεται φωνές από έξω, οι οποίες έχουν τη μορφή απειλής. Αυτό είναι μια απαράδεκτη ανάμιξη στα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν παίζει κανείς με τέτοια σενάρια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει ενδεχομένως να ζήσει και με μια κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό είναι αυτονόητο, γιατί έτσι γίνεται στη Δημοκρατία και θα ήταν απαράδεκτο, εάν εμείς στην ΕΕ καθορίζουμε, ποιος επιτρέπεται να εκλεγεί και ποιος όχι».

Ήδη σε χθεσινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Χόιτε» ο Βέρνερ Φάιμαν είχε καταδικάσει ως «πλήρως ακατανόητη την ιδέα ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών να αναμιγνύονται πριν από μια εκλογική αναμέτρηση», επισημαίνοντας ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο ΄Αγγελα Μέρκελ έχουν διαφορετικές γνώμες στο θέμα της Ελλάδας.

Αλλά και σε προηγούμενη συνέντευξη ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών είχε καταδικάσει ως "περισσότερο από περιττή" και ως "ασέβεια απέναντι στους Ελληνες ψηφοφόρους όπως επίσης και απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες", την αναζωπυρωθείσα συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διαμηνύοντας συγχρόνως πως "όσα συζητούνται στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα είναι υπόθεση των Ελλήνων"...

matrix24.gr

Οι πολύ χορτάτοι δέ "βουτούνε"...

Θεοφάνεια 1960. Αγιασμός τών υδάτων. Άλλες εποχές, άλλες δόξες...

1960. Πρίν πενήντα τέσσερα χρόνια. 
 Οι νέοι πού "βουτούσαν" πολλοί. Ο ανταγωνισμός καί η άμιλλα μεγάλη. Η συμετοχή τού κόσμου καθολική. Η δόξα γιά όποιον έπιανε τό Σταυρό τεράστια!
Αλλά καί τό χρήμα αρκετό γιά τά δεδομένα τής εποχής.
Οι περισσότεροι από τούς μισούς τής φωτογραφίας έχουν φύγει. Μαζί τους πήρανε μεγάλο μέρος από τήν "αίγλη" τού εθίμου.
Στίς μέρες μας υπάρχει μία γενικότερη έκπτωση. 
Εδώ, στή Μύκονο, φαίνεται στή μειωμένη συμμετοχή. 
Γιά τήν ποιότητα "non est disputandum"...
...γεγονός είναι ότι οι πολύ χορτάτοι δέ "βουτούνε"...
Άς ελπίσουμε γιά τού χρόνου σέ κάποια πιό συνειδητή καί, γι αυτό, πιό αυξημένη συμμετοχή.
Τό έθιμο (ή μάλλον μιά "essence" τού εθίμου), τώρα πιά, διατηρείται, κυρίως, από πρόσφατα εγκατεστημένους ή προσωρινά διαμένοντες χριστιανούς -καί μπράβο τους.
Φέτος ο "τυχερός" πού αξιώθηκε νά Τόν "φέρει" απ' τό βυθό είναι ένα καλό παιδί, ο Κώστας Γιαννάκης από τή Λαμία, πού δουλεύει στό "Allegro".

Δ.Ν.Α.

O Σαμαράς δεν είναι μαλάκας, ο Παπανδρέου δεν είναι Γιωργάκης, ο Καραμανλής δεν είναι μπούλης



Ένας δημοσιογράφος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «μαλάκα» και μιας και η χώρα έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, αυτό έγινε ξαφνικά το πρώτο θέμα της δημόσιας συζήτησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Όσοι υπερασπίζονται τη χρήση τέτοιων όρων στον πολιτικό διάλογο, δεν υποτιμούν μόνο την αξία της ευγένειας αλλά άθελα τους προσφέρουν κι ένα άλλοθι στους εκάστοτε αντιπάλους τους, αυτό της βλακείας.

Αν αποκαλείς κάποιον ηλίθιο ή βλαμμένο ή μαλάκα, οφείλεις παράλληλα να του αναγνωρίσεις και κάποιου τύπου ακαταλόγιστο. Επίσης, όταν μιλάμε για πρόσωπα που έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, οφείλεις να χαρακτηρίσεις και τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους ψηφοφόρους τους με τον ίδιο τρόπο. Ένας λαός που ψηφίζει μονίμως «μαλάκες», δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει πάντα δίκιο και να μην έχει φταίξει ποτέ και πουθενά.

Κατά συνέπεια, ούτε ο Σαμαράς είναι μαλάκας, ούτε ο Παπανδρέου είναι «Γιωργάκης», ούτε ο Καραμανλής είναι μπούλης. Οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν εξ ορισμού πολιτικό χαρακτήρα και μόνο πολιτικά πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Τέλος, όταν χαρακτηρίζεις δημόσια έναν πολιτικό σου αντίπαλο με τέτοιο τρόπο, συνήθως υπονοείς ότι εσύ είσαι ατομικά πολύ εξυπνότερος από αυτόν, κάτι που τελικά νιώθεις ότι σε καθιστά καλύτερο πολιτικό, πιο πολύ κι από την υπεροχή των ιδεών σου. 
Παρ' το αλλιώς γιατί στην καλύτερη θα καταντήσεις Βενιζέλος και στη χειρότερη Χρυσαυγίτης.
 
parapolitiki.com

Στο ρεκόρ των 19 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το εννεάμηνο του 2014



ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
 Τον αριθμό ρεκόρ των 19 εκατ. άγγιξαν οι αφίξεις των ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013, σύμφωνα με την Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Βάσει της τελευταίας αναθεωρημένης εκτίμησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών με όλα τα μέσα το 2014 στη χώρα μας έφθασε στο εντυπωσιακό ύψος των 24 εκατ.

Σε επίπεδο παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών για τη χώρα αίσθηση προκάλεσε η αύξηση κατά 26,9% των Γάλλων τουριστών, οι οποίοι για δεύτερη διαδοχική χρονιά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές τους. Συνολικά, για το 9μηνο επισκέφθηκαν τη χώρα μας πάνω από...

Economist: Πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος ο Γ. Παπανδρέου...

kinima
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ενδέχεται να λάβει ακόμη και το...
4% των ψήφων, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και φαντάζει ως ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος.
 Σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου, εμφανίζεται ο Economist, ωστόσο εκφράζει ερωτήματα αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα.
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Greece Election: Α crowded field», το βρετανικό περιοδικό θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, καθώς όπως εξηγεί, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο θυελλώδης ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποκλιμακώσει την αντι-ευρωπαϊκή του ρητορική. Πλέον δεν κάνει λόγο για μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει και συμπληρώνει:
«Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους είναι απλό: Θα βάλω τέλος στη λιτότητα των τελευταίων τεσσάρων ετών, μέσω της αύξησης των κοινωνικών δαπανών» σημειώνει το περιοδικό.


Ο κυβερνητικός εταίρος και ο ρόλος του Κινήματος
 

 Επομένως, συμπεραίνει, το ζήτημα των ελληνικών εκλογών δεν έγκειται...

Πέθανε ο σκηνοθέτης, Φραντσέσκο Ρόζι...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Φραντσέσκο Ρόζι
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Ρόζι πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έναν από τους κορυφαίους  δημιουργούς του κινηματογράφου. 
Είχε...
βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «η Υπόθεση Ματτέι», το 1972, και με τον Χρυσό Λέοντα Καριέρας στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012.

Από τα γνωστότερα έργα του, επίσης, είναι «τα Χέρια πάνω στην πόλη», του 1963 (Χρυσός Λέοντας Βενετίας) και το «Λάκι Λουτσιάνο», του 1973, με αναφορά, αντίστοιχα, στην άνευ ηθικών δισταγμών οικοδομική εκμετάλλευση των ιταλικών πόλεων και στον μαφιόζο ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου οργανωμένου εγκλήματος. Στις περισσότερες επιτυχημένες ταινίες του, ο Ρόζι συνεργάσθηκε με τον κορυφαίο Ιταλό ηθοποιό Τζαν Μαρία Βολοντέ.

Σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, με καταγωγή από την Νάπολη, κατήγγειλε πάντα την κακοδιαχείριση, την διαφθορά, την οικονομική βουλιμία μεγάλου μέρους των πολιτικών.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Λουκίνο Βισκόντι και θεωρείται ένας από τους δημιουργούς του λεγόμενου « πολιτικού κινηματογράφου κοινωνικής καταγγελίας».

Το τελευταίο αντίο στον Φραντσέσκο Ρόζι πρόκειται να πουν φίλοι, συνάδελφοι και όλοι όσοι αγάπησαν τα έργα του, την Δευτέρα το πρωί, σε μη θρησκευτική τελετή η οποία θα οργανωθεί στην Ρώμη.
 

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Aνοικτή επιστολή τού Δημάρχου Μυκόνου πρός τόν συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά

Μετά τήν πρόσφατη βράβευση τού εξαιρετικού λογοτέχνη συμπατριώτη μας Παναγιώτη Κουσαθανά -καί εξ αιτίας αυτής- ο Δήμαρχος Μυκόνου τού απηύθυνε ανοικτή επιστολή με την οποία τονίζει τήν σπουδαιότητα αυτής τής βράβευσης τόσο γιά τή Μύκονο όσο καί γιά τόν ίδιο τόν καλλιτέχνη:
                                                       Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Χαιρετίζω με συγκίνηση, την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών  να απονείμει στον συμπατριώτη μας, συγγραφέα και ποιητή Παναγιώτη Κουσαθανά, το Χαλκούν μετάλλιό της στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για την καταγραφή και μελέτη της λαϊκής παράδοσης και της λαογραφίας της Μυκόνου. Ως γνωστόν ο Παναγιώτης Κουσαθανάς είναι δωρητής του Δήμου και ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Κουσαθανάς – Δημοτικής Στέγης Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης.
Η διάκριση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι τιμά τον τόπο μας, με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανος, μιας και υπήρξα μαθητής του στο Δημόσιο Γυμνάσιο Μυκόνου, μια εμπειρία, μια σχέση που συνεχίζει να είναι διδακτική.
Η σημαντική αυτή πνευματική διάκριση του Παναγιώτη Κουσαθανά από την Ακαδημία Αθηνών, τιμά τον πολιτισμό μας και προβάλλει σε Πανελλήνια κλίμακα το γενέθλιο τόπο μας, τη Μύκονο, που σημειώνεται πλέον με λαμπρό στίγμα όχι μόνο ως νησί πρωτοπορία στον Τουρισμό, αλλά και ως τόπος δυναμικά εμπλεκόμενος στα πολιτιστικά τεκταινόμενα.
Συγχαρητήρια και ευχές στον τιμηθέντα να συνεχίσει με την ίδια έμπνευση και αφοσίωση
το δημιουργικό του έργο.»

«Μπλόφα του Βερολίνου τα περί Grexit»...

Tι λέει ο Βίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup...
«Μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα» χαρακτηρίζει τους δήθεν φόβους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος έχει επινοήσει και τον όρο «Grexit».
Σε...
συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Handelszeitung ,ο 65χρονος Βίλεμ Μπούιτερ ερωτηθείς για την άποψη που διατυπώνουν κάποιοι πολιτικοί στο Βερολίνο ότι δήθεν σήμερα μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει την ευρωζώνη, τονίζει:

«Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης», τονίζει ο Μπούιτερ.

«Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα», τονίζει ο Βίλεμ Μπούιτερ, που θεωρείται εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων της Ευρώπης.

Ο ολλανδό-αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «μια νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να απορρίψει τις συμφωνίες με την τρόικα και να αξιώσει ένα «κούρεμα» του χρέους με οποιοδήποτε κόστος.

Ερωτηθείς αν οι άλλες χώρες μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ο Μπούιτερ υποστήριξε ότι «το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη.

Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση…

Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει.

Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ότι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία».

Ερωτηθείς αν η διαφαινόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα θα διευκολυνθεί από το ασθενέστερο ευρώ και τη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο Μπούιτερ σημειώνει:

«Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν λίγο. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%.

Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάκαμψης θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια, έως ότου η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση. Αυτό δεν μπορεί να «πωληθεί» πολιτικά».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup τονίζει ότι «σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να επηρεάσει τις ελληνικές εκλογές.

Πάντως δεν μπορούν να κάνουν πολλά αν και θα αγοράσουν ομόλογα σε μεγάλη έκταση.

Όσο γρηγορότερα η ΕΚΤ ανακοινώσει την αγορά ομολόγων τόσο το καλύτερο. Μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος της ΕΚΤ αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές».


 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tιτανικός!

ΠΑΣΟΚοτιτανικός

Τάκης Καραγιάννης  
Το ΠΑΣΟΚ το εγκαταλείπουν πιο γρήγορα κι από τον Τιτανικό. Έτσι είναι αυτά, θα έπρεπε να το ξέρει ο Βενιζέλος. Όταν το ναυάγιο είναι δεδομένο, ο καθένας κοιτά να «σώσει το τομάρι του» κι όχι το ίδιο το πλοίο που βυθίζεται. Τώρα εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο καπετάνιος που οδήγησε το κόμμα πάνω στα παγόβουνα και μετά στον βυθό είναι άλλο θέμα. Ο καθένας το κρίνει από τη δική του σκοπιά κι αποφασίζει ποια εκδοχή θα πάρει. Το θέμα είναι πως το ΠΑΣΟΚ φυλλοροεί πιο γρήγορα κι από τη ΔΗΜΑΡ. Κι είναι λογικό αυτό. Όταν βάζεις επικεφαλής του Επικρατείας τον Φλωρίδη, ο οποίος αποχώρησε το 2010 κι ασκούσε κριτική μέχρι πριν λίγες μέρες στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορείς να συστρατεύσεις δυνάμεις.
Ο Παπανδρέου τού έχει πάρει το μισό κόμμα. Όχι μόνο στους ψηφοφόρους, αλλά και στα στελέχη και τις νομαρχιακές. Σήμερα, ο Σαμαράς του παίρνει την Γκερέκου. Καλή, κακή, δεν έχει σημασία. Ένα γερό χαρτί του Βενιζέλου τον αφήνει για να πάει με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Βασίλης Οικονόμου -το ρεπορτάζ τον θέλει να συζητά για το Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι χθες- τον άφησε επίσης για Συγγρού μεριά.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Άρια Αγάτσα έκανε το ίδιο πριν λίγα χρόνια στη Βοιωτία και δεν ξαναμπήκε στη Βουλή. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Κέρκυρα, εξάλλου τα αποτελέσματα της Γκερέκου στις περιφερειακές εκλογές δεν ήταν καθόλου καλά.
Περισσότερο, όμως, από τον ίδιο τον Βενιζέλο, η αμηχανία είναι έκδηλη και στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Και, εντάξει, την Γκερέκου μπορείς να τη δεχτείς σε εκλόγιμη θέση. Τον Οικονόμου πώς να τον δεχτείς στο Επικρατείας - και μάλιστα σε υψηλή θέση όπως λέει το ρεπορτάζ; Πώς βλέπεις τον Σαμαρά από τη μία να βγαίνει με σκληρή δεξιά ρητορική για λαθρομετανάστες και σύνορα να σου «φορτώνει» ανθρώπους με τελείως διαφορετική ρητορική και πολιτική στάση σχεδόν σε όλους τους τομείς. Το άνοιγμα στο κέντρο μπορεί να γίνει με άλλα στελέχη, με τον Οικονόμου, όμως, όχι.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Για όλα τα κόμματα. Υπομονή λίγες ώρες να δείτε και τα υπόλοιπα ονόματα. Θίασος.
 
Υ.Γ. Η επιστολή Βενιζέλου προς τον Σαμαρά για την Γκερέκου είναι -πολιτικά- για γέλια. 
Η λογική του «μα να πάει με τον καλύτερό μου φίλο; Και καλά αυτή, αυτός πως μπόρεσε;». Κρίμα. 

              protagon.gr  

Μόνο ένας Μεγαλέξανδρος του έχει μείνει

Οι ανασκαφικές εργασίες έδειξαν ότι δεν υπάρχει θύρωμα προς άλλο χώρο  

Τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών που ανασύρθηκαν από τα χώματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους
Έτσι όπως πάνε τα πράγματα ο μόνος τρόπος για να χάσει με μικρή διαφορά τις εκλογές ο κ. Σαμαράς, είναι η ενεργοποίηση της κυρίας Παναγιωταρέα και της ανασκαφικής ομάδας της αρχαιολόγου Περιστέρη. Εννοούμε ότι αν δεν βρεθεί ένας Μεγαλέξανδρος, έστω ένας «αυθεντικότερος» Φίλιππος, μια Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη ή όπου αλλού στη μόνη και ελληνική Μακεδονία, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών.
Η κινδυνολογία δεν έπιασε. Αντίθετα ο κόσμος γελάει με τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις παραπλανητικές μικροπρέπειες του Σαμαρά και των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου κατά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, όπως όλοι οι εκπρόσωποι της παραδοσιακής «φιλελεύθερης» Ν.Δ. (Ντόρα, Χατζηγάκης, Μεϊμαράκης κ.λπ) έχουν πει εγκαίρως και δημοσίως, η Ν.Δ. πρόκειται να προτάξει το... μνημονιακό πρόγραμμα της παράταξης και να ξανα-υποσχεθεί ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα, επενδύσεις, σταθερό ευρώ και σταδιακή μείωση φόρων. Εκείνο βεβαίως που ποτέ δεν θα μας πουν οι «φιλελεύθερες» μνημονιακές δυνάμεις είναι οτιδήποτε για τη... βιωσιμότητα του χρέους, εκθέτοντας έτσι τον μεγάλο ηγέτη της... «Πολιτικής Άνοιξης» (του το χρωστάνε από παλιά).
Πράγματι ο κ. Σαμαράς είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος μαζί με την Μέρκελ αυτή τη στιγμή στον κόσμο, που επιμένει ότι με την τετραετή πολιτική των Μνημονίων,  το επιτυχημένο ...PSI και τις άοκνες προσωπικές του προσπάθειες του, το χρέος είναι βιώσιμο, η οικονομία ευημερεί και όπου να 'ναι θα ξαναβγεί στις αγορές... Να σας θυμίσουμε ότι ήδη από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλεγε με βεβαιότητα πως «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο» και ότι εκείνος λέει πάντα και μόνο την αλήθεια! Τα ίδια επανέλαβε κατά καιρούς και στη Βουλή βρίζοντας τους αμφισβητίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Το χρέος μας είναι βιώσιμο. Ευτυχώς για την Ελλάδα είναι. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ είναι. Εμένα ρωτάτε άλλωστε; Το λένε ήδη οι αγορές. Θα το ακούσετε πολύ σύντομα να το λένε όλοι οι δανειστές μας» (14/10/2014). Κάτι ανάλογο πήγε να πεί και στη Μερκελ και μετά αφού έσπασε τα μούτρα του επιχειρώντας να ...βγεί στις αγορές και μέχρι να πέσει η κυβέρνησή του, συνεχίζει -έστω και πιο συνεσταλμένα- μόνος του να πιστεύει στη βιωσιμότητα του χρέους.
Χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε γραπτή απάντησή του προς τον αριστερό Ιρλανδό Ευρωβουλευτή Luke Ming Flanagan, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό (και όχι μόνο) χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι δύσκολη, υπογράμμισε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να λάβει μη συμβατικά μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς κρατικών ομολόγων». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όλους του έγκυρους Ευρωπαίους αναλυτές -τους οποίους δεν διαβάζουν στη Συγγρού και στην ελληνική μνημνονιακή δημοσιογραφία- ότι πλην της Μέρκελ και τους λίγους δορυφόρους της, ολόκληρη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υιοθετούν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το ξεκίνημα της κρίσης του χρέους, για την αναγκαιότητα της αγοράς κρατικών Ομολόγων από την ΕΚΤ, εφόσον οι αγορές σπρώχνουν τα spreads σε απαγορευτικά επίπεδα και οδηγούν μια χώρα σε χρεοκοπία και υπανάπτυξη.
Κάτι λοιπόν έχει αλλάξει. Και όχι μόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και στη γραφειοκρατία της ευρωζώνης και στην Ε.Ε. ενόψει της ελληνικής στροφής στα Αριστερά. Η Μέρκελ και ο Σαμαράς  θα υποχρεωθούν να το παραδεχτούν σε λίγες μέρες.

Ουμπέρτο Έκο: «Η νέα μορφή ναζισμού είναι το Ισλαμικό Κράτος» Μήνυμα


Θέση για το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους πήρε ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συγκρίνοντας τους τζιχαντιστές με τους ναζί. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μοιράζονται την ίδια παράφορη, «αποκαλυπτική επιθυμία να κατακτήσουν τον κόσμο».



«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος κι εμείς είμαστε χωμένοι ως τον λαιμό» υπογράμμισε ο Έκο, ο οποίος συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, με την εποχή του Β’ Πασκοσμίου όταν ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να πέσει μία βόμβα από τη μια στιγμή στην άλλη.
«Ο δυτικός πολιτισμός αντιμετωπίζει μία κολοσσιαία διαδικασία μετανάστευσης, όπως συνέβη πριν από αιώνες στον ρωμαϊκό πολιτισμό κι αν δεν βρούμε μια νέα ισορροπία, θα χυθεί πολύ αίμα», επισήμανε επίσης.
tvxs