Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Τεράστιες απώλειες πόρων από τις ξαπλώστρες σε παραλίες και αιγιαλούς


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η παραλία της Ψαρομούρας ήταν μια ήσυχη, σχεδόν ερημική παραλία, κοντά στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη. «Κάποια στιγμή μπήκε μια μικρή καντίνα με λίγες ξαπλώστρες. Οσο περνούσαν τα χρόνια, οι ξαπλώστρες αυξάνονταν. Τώρα έχουν καταλάβει ολόκληρη την παραλία», διηγείται ο Ευθύμιος Νικολάου, που παραθερίζει στην περιοχή.
Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα. Οι καταγγελίες για την κατάληψη των παραλιών σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, η Πάρος και αλλού, πληθαίνουν. Η ελάχιστη απόσταση των πέντε μέτρων από το κύμα, οι διάδρομοι ανάμεσα στις ξαπλώστρες και κυρίως το ποσοστό της παραλίας που επιτρέπεται να καταληφθεί (50%) είναι συχνά... ψιλά γράμματα.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τους κακούς επαγγελματίες, αλλά στην πραγματικότητα σχετίζεται με τον τρόπο που το Δημόσιο διαχειρίζεται τις παραλίες μας, ένα σύστημα αναποτελεσματικό που οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις, αυθαιρεσίες και βέβαια τεράστια απώλεια πόρων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: οι παραλίες και οι αιγιαλοί όλης της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο. Το οποίο αποφασίζει για τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης τους (λ.χ. σε ξενοδοχεία) ή ετησίως τη μίσθωσή τους για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποχρεωτικά προσωρινές κατασκευές. Η παραχώρηση (από το Δημόσιο προς τους δήμους) πραγματοποιείται με βάση κάποιους κανόνες. Οι δήμοι συνήθως τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντας ένα ποσοστό στο κράτος.
Η απόφαση αυτή εκδίδεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να προκαλείται φοβερή δυσλειτουργία: οι δήμοι και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες (που πρέπει να ελέγχουν τις συμβάσεις) επωμίζονται έναν τεράστιο όγκο δουλειάς (στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, μισθώνονται 400-500 παραλίες) που πρέπει να διεκπεραιωθεί σε ελάχιστο χρόνο.
Φέτος, η κατάσταση ήταν χειρότερη από ποτέ. Κατ’ αρχήν, προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζήτησε να μη γίνεται χωρίς ειδικές προϋποθέσεις η εκμίσθωση παραλιών σε περιοχές Natura.
Η δε υπουργική απόφαση εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στα μέσα Απριλίου, περιέχοντας ωστόσο κάποιες νέες, ευεργετικές για συμφέροντα του Δημοσίου (και την ψυχική υγεία των λουομένων) ρυθμίσεις, όπως την αύξηση της ελάχιστης απόστασης από τη θάλασσα, την αύξηση από 20% σε 30% του ποσοστού που εισπράττει το Δημόσιο, την απαγόρευση των τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Και στη συνέχεια... τροποποιήθηκε στα μέσα Μαΐου, με κάποιες από τις διατάξεις αυτές να έχουν «εξαφανιστεί» (όπως η απαγόρευση για τα τραπεζοκαθίσματα). Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε ξαφνικά για πρώτη φορά να πρέπει να γνωμοδοτεί για τον τρόπο παραχώρησης εκατοντάδων παραλιών, με τις αποφάσεις να εκδίδονται ακόμα και στα τέλη Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές παραλίες έχουν από διμήνου καταληφθεί «άτυπα» (είτε σε συνεννόηση με τον δήμο ή... όχι).
Ποιος λοιπόν θα ελέγξει την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες; Ουσιαστικά... κανείς. Οι πραγματικά λιγοστοί υπάλληλοι των κτηματικών υπηρεσιών είναι σήμερα φορτωμένοι μέχρι τον λαιμό με συμβάσεις και δημοπρατήσεις.
Οι δήμαρχοι δύσκολα θα συγκρουστούν με την τοπική κομματική πελατεία. Η Αστυνομία πρέπει να «τρέχει» για τα πάντα. Και έτσι το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο τα τεράστια ποσά που θα μπορούσε να εισπράξει από πρόστιμα. Δίνοντας ταυτόχρονα στον λουόμενο το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα κάνει το μπάνιο του και να το απολαύσει σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.
kathimerini.gr

Αρθρο του Γ. Πανούση στην «Κ» : Συμ-βολές στον περί καθαρότητας (και αγιότητας;) λόγο

Ερώτημα προς διαφωνούντες: Οταν το αεροπλάνο βρίσκεται μέσα σε καταιγίδα, ποιος το ελέγχει; Ο πιλότος ή η πλειοψηφία των επιβατών έπειτα από σχετική ψηφοφορία;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ*
 ​​Η χώρα διέρχεται μια μεγάλη και παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση πίσω από την οποία κρύβονται η πολιτική αναξιοπιστία των μεγάλων κομμάτων (που κυβέρνησαν με πελατειακά τεχνάσματα 40 μεταπολιτευτικά χρόνια), η ανομία και η ατιμωρησία ενός κατεστημένου χωρίς ίχνος εθνικής συνείδησης και δημοσίου συμφέροντος, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Δημοκρατίας, ίσως και η ευρωπαϊκή «Ιερά Συμμαχία».
Σ’ αυτήν τη σοβούσα εθνική, κοινωνική και αξιακή κρίση που θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια τη Δημοκρατία το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν είχε τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
Η σύγχρονη Αριστερά έχει λοιπόν σήμερα τη μεγάλη ευκαιρία να προβάλλει το αίτημα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

• Αλλαγή πολιτικού σκηνικού, πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων, πολιτικής λειτουργίας.
• Αλλαγή στο μοντέλο κοινωνικής προστασίας (με ομπρέλες και συμμαχίες τοπικού και συνεργατικού χαρακτήρα προς όφελος των ασθενέστερων).

• Αλλαγή στο περιεχόμενο και στην έννοια του Εθνικού Δημοσίου Συμφέροντος.

• Αλλαγή του ίδιου του Κράτους γιατί χωρίς σοβαρό Κράτος ούτε η Δημοκρατία ούτε τα δικαιώματα μπορούν να εμπεδωθούν.

Για να συμβούν όμως αυτά πρέπει η Αριστερά να υιοθετήσει το ενιαίο τρίπτυχο:

Συναγερμός στην Τήνο...


...με το καταμαράν που έπεσε στα βράχια...
Τις τελευταίες εξελίξεις για το ατύχημα που συνέβη στην Τήνο  μετέδωσε ο Τάκης Χατζής στην εκπομπή "Ακραίως" (ΣΚΑΙ).
Αυτή την ώρα καΐκια έχουν καταπλεύσει κοντά στο πλοίο και...
καθώς η ομίχλη που είχε δημιουργηθεί τις πρωινές ώρες σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο έχει υποχωρήσει, αποβιβάζουν τον κόσμο.
Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Κανείς δεν έπαθε τίποτα...

Προσάραξε καταμαράν στα βράχια στην Τήνο...



 ... λόγω ομίχλης...
Λίγο έλειψε να σημειωθεί ναυτική τραγωδία στην Τήνο, όταν το καταμαράν "FlyCat 4" προσάραξε σε βράχια λόγω ομίχλης!
Σύμφωνα με...
μαρτυρία επιβάτη, το ατυχημα συνέβη γύρω στις 9:30 το πρωί και όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Το καταμαράν είχε αποπλεύσει από Ραφήνα για Τήνο, ενώ θα συνέχιζε για Σαντορίνη...

Στημένο παιχνίδι real estate με τα ελληνικά νησιά...


Παιχνίδι με τα ελληνικά νησιά επιχειρούν να κάνουν ξένοι κτηματομεσίτες οι οποίοι- με διαφημιστικά κόλπα και διασπορά ψευδών ειδήσεων στα ΜΜΕ του εξωτερικού – προσπαθούν να...
προκαλέσουν το ενδιαφέρον ισχυρών ομίλων και επιχειρηματιών από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως γράφει σήμερα η Realnews, η πολιορκία των ελληνικών νησιών με ψευδή δημοσιεύματα αγοραπωλησίας ξεκίνησε μετά τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, με πρωταγωνιστή τον «μεσίτη των σταρ», Ιταλό εκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη της κτηματομεσιτικής εταιρίας Proto Group Ltd., Αλεσάντρο Πρότο.

Η εταιρία του είναι εκείνη που «έφερε» τον Αμερικανό μεγιστάνα Γούορεν Μπάφετ και τον χολυγουντιανό σταρ Τζόνι Ντεπ στην Ελλάδα- ο πρώτος υποτίθεται ότι αγόρασε τον Άγιο Θωμά στην Αίγινα και ο δεύτερος τη Στρογγυλή, στα Δωδεκάνησα. Άμεσα όμως οι ειδήσεις διαψεύστηκαν από τους ίδιους τους «ιδιοκτήτες».

Οι ίδιοι κύκλοι που διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά έφτασαν στο σημείο να βάλουν αγγελία ακόμα και για το νησί Οξιά που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ, αυτή τη φορά με το όνομα «Ναυσικά» και τιμή πώλησης 6.9 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του εμίρη ξεκαθάρισαν στην «R» ότι η Οξιά δεν πωλείται.

Παράγοντες της ελληνικής κτηματαγοράς κάνουν λόγο για «στημένο σκηνικό», προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων ιδιοκτητών «καίγεται» να πουλήσει νησιά σε τιμές έως και 40% κάτω από την αρχική τους αξία, λόγω των υψηλών φόρων και του φόβου για περαιτέρω υποχώρησης τιμών.
 

Μνημόνιο και η ιστορική μας πορεία

Και τώρα λοιπόν τι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας; Μνημόνιο και η ιστορική μας πορεία 
Η όλο και μεγαλύτερη τάση της χρήσης και εφαρμογής ψυχρών μαθηματικών μοντέλων στην οικονομική επιστήμη –αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε μαθηματικοποίησή της– της προσδίδει βέβαια κάποιο κύρος, αδυνατεί ωστόσο να της προσδώσει το κύρος των φυσικών επιστημών αλλά και των επιστημών του Μηχανικού, ενώ συχνά θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί κοινωνικά και ηθικά παρακινδυνευμένη.
Ωστόσο, μέσα στο επικίνδυνα διαρθρωμένο τεχνοκρατικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, οι θετικιστικές και νεοθετικιστικές αυτές διολισθήσεις, καταστροφικά, θα έλεγα, προβάλλουν την οικονομία, με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, ως ουσιαστική βάση όλων των άλλων εποικοδομημάτων, υποβαθμίζοντάς την τελικά σε έναν άκρατο οικονομισμό.
Είναι αυτό το αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο μείγμα οικονομισμού και τεχνοκρατισμού που έζησε ο Ελληνας πρωθυπουργός τα ξημερώματα και το πρωί της 13ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Και τώρα λοιπόν τι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας; Η οικονομική επιστήμη, που ποτέ δεν μπορεί να εξισωθεί, όσον αφορά τις προβλέψεις της, με τις αποκαλούμενες θετικές επιστήμες, είναι διχασμένη. Σοβαροί διεθνείς μελετητές και νομπελίστες οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορέσει, χωρίς ένα σημαντικό ονομαστικό (κλασικό) κούρεμα του χρέους, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε σε ένα εθνικό νόμισμα.
Αλλοι σοβαροί επίσης μελετητές υποστηρίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό ήταν –δεδομένων των συνθηκών και της αδυναμίας μας να αντεπεξέλθουμε αποφασιστικά στο δύσκολο αυτό μπρα ντε φερ– η μόνη σοφή κίνηση που μπορούσε να γίνει, ώστε να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, με την έξοδό μας από το ευρώ, και να κερδηθεί χρόνος.
Συγχρόνως επισημαίνονται, θα έλεγα και από τις δύο πλευρές, το ρήγμα που επέφερε η ελληνική μαχητική στάση στον γερμανικό ηγεμονισμό, ο επαναστατικός δημοκρατικός σπόρος που έπεσε στο ευρωπαϊκό ιδεολογικό έδαφος – και που αναμένεται να καρπίσει σύντομα, με τις κατάλληλες συμμαχίες, που πρώτη επίσης φορά φάνηκε να αναδύονται τόσο έντονα και απροκάλυπτα – αλλά και τα ερωτήματα που πρώτη φορά τέθηκαν όσον αφορά τις δυσκολίες μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο λιτότητας που η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. έχει επιβάλει.
Αλλά ήταν και η πρώτη φορά που...

«Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα σημαίνει ξεπούλημα»

Ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ότι η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει ξεπούλημα
 Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ, όπως αεροδρόμια και μαρίνες, και αυτό γρήγορα, στο πλαίσιο της τρίτης συμφωνίας διάσωσής της. Όμως είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σχέδιο; διερωτάται σε σημερινό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχείο στην τελευταία συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας.
Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ.
Τα μισά από τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αποθεματικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το ένα τέταρτο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πιστωτών της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί σε επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.
Σε μια ανάλυση-κόλαφο για το ελληνικό χρέος που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως -που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.
Ο Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics, ενός από τους κορυφαίους συμβουλευτικούς οίκους σε θέματα οικονομίας, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να διδαχτεί από την πρόσφατη ιστορία του ότι «το λιγότερο είναι περισσότερο», όταν πρόκειται για τον καθορισμό αριθμητικών στόχων.
Στην Ελλάδα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του. Με τη χώρα καταχρεωμένη, αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό. «Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα», τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.
Ο Γενς Μπάστιαν ήταν ένας από τους υπευθύνους για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ενός σώματος εμπειρογνωμόνων διαφορετικού από την τρόικα.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν «πολιτικό λάθος» να τεθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από τους Έλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος.
«Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;», διερωτάται.
Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται. «Οι Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν αρκετά μετρητά... και ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».
«Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει μια ανταλλαγή μεταξύ του να κάνει κάτι που θα είναι δίκαιο, ανοιχτό και ύστερα από δικαστικές διαδικασίες ή κάτι που θα αποφέρει τα αναγκαία μετρητά».
Ο ίδιος φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τον δρόμο που είχε ακολουθήσει η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όταν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να αυξηθούν επειγόντως τα μετρητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μεταξύ μια νέα τάξη ολιγαρχών.
Τονίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται -απαλλαγή από την ολιγαρχία της- στην πραγματικότητα αυτό θα εδραιωθεί με την ιδιωτικοποίηση που ακολουθείται με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Ντόιλ, ο οποίος εργάστηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Πολωνία τη δεκαετία του 1990.
Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες και η πολιτική τάξη στην κεντρική Ευρώπη έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, συμπληρώνει και δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρέχον σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
από efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

                                                                                                                              από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Εβδομάδα - καμίνι για τη χώρα...

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα μας.
 Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος αν και αυστηρός ορισμός ενός επεισοδίου καύσωνα δεν υπάρχει, εντούτοις όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 βαθμούς σε εκτεταμένη περιοχή της χώρας μας τουλάχιστον για τρεις ημέρες, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε συνθήκες καύσωνα.
Και πραγματικά από τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, καθώς θερμές αέριες μάζες εγκαθίστανται στην περιοχή μας.
 
Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την Τετάρτη.    
Το θερμόμετρο σε Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία θα ξεπεράσει (για πρώτη φορά φέτος) τους 40 βαθμούς Κελσίου, τοπικά προβλέπεται να φτάσει και τους 42 βαθμούς.
Έξοδος από τον καύσωνα δεν αναμένεται νωρίτερα από την Παρασκευή. Κάτω από τους 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά αναμένεται να πέσει το θερμόμετρο το Σάββατο.
Στην Αθήνα, όπου πάντως μέχρι τώρα το θερμόμετρο δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα τους 37 βαθμούς, την Τετάρτη στο κέντρο της πόλης ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς. Πολλή ζέστη και την Πέμπτη.
Δεν θα πρόκειται για ακραίες θερμοκρασίες, αλλά για μια τυπική ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού, αναφέρει ο Π. Γιαννόπουλος. Εξάλλου τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο δύο καλοκαίρια δεν είχαμε ούτε ένα επεισόδιο καύσωνα.
Πάντως, σήμερα Κυριακή ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος και μάλιστα τις θερμές ώρες της ημέρας σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα εκδηλωθούν και κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι ασθενείς δε θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη στους 36 βαθμούς με ηλιοφάνεια και στις δύο πόλεις.
  real.gr

Η τρόικα που έγινε «κουαρτέτο»...

«Θόρυβο» προτού καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα προκαλεί η νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η Ρουμάνα οικονομολόγος, γνωστή από την θητεία της στην Κύπρο είναι ένα από τα τρία νέα στελέχη του «κουαρτέτου», το οποίο αντικαθιστά την τρόικα, καθώς προστίθεται ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Eκτός από την κυρία Βελκουλέσκου, στην Αθήνα αναμένονται επίσης γνωστά και νέα πρόσωπα: 

Νέος επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ο Ράσμους Ρέφερ, ο οποίος αντικατέστησε εδώ και λίγους μήνες τον Κλάους Μαζούχ, το μοναδικό στέλεχος που είχε απομείνει από την αρχική τρόικα, η οποία έφτασε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010. 
Ο κ. Ρέφερ διαθέτει προϋπηρεσία στην τριμερή της Πορτογαλίας.
Παρών θα είναι επίσης ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής και διεθνών σχέσεων του ESM και αρμόδιος συντονιστής για την Ελλάδα.
Μαζί του θα είναι η Μαριαλένα Αθανασοπούλου, η οποία έχει εργαστεί για λογαριασμό των αποστολών του ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια και περνάει πλέον στο κλιμάκιο του ESM.
Κεντρικό ρόλο θα έχει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, γνωστός εδώ και καιρό στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφού αντικατέστησε από το 2013 τον Ματίας Μορς και έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα.
Η κυρία Βελκουλέσκου διαδέχθηκε αυτή την εβδομάδα τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ από πλευράς ΔΝΤ.
Ο τελευταίος αποχωρεί ως αποτυχημένος, καθώς δεν κατάφερε...

Τα μυστικά του γαλάζιου βάλτου...

TVXS    Ρεπορτάζ     25 Ιουλ. 2015 
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κέρδισε τον πρώτο γύρο στο παιχνίδι της διαδοχής. Η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την άνοιξη του 2016, όταν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Ο κ. Μεϊμαράκης, έχοντας τη στήριξη του Κ. Καραμανλή και του Α. Σαμαρά, κατάφερε να διασφαλίσει την καρέκλα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή οι δελφίνοι δεν είχαν προλάβει να οργανωθούν και επειδή βασανίζονται από το φόβο εκλογών το φθινόπωρο.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες το δημοψήφισμα για το Brexit...

 
Η Βρετανία θα διεξαγάγει το δημοψήφισμα για την παραμονή της, ή μη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, γράφει η εφημερίδα "Independent on Sunday". O πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύει ότι...
η πραγματοποίηση της ψηφοφορίας σύντομα θα δώσει τις καλύτερες πιθανότητες στην κυβέρνησή του να αποσπάσει παραχωρήσεις από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης του Ιντιπέντεντ, ο Κάμερον σχεδιάζει να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τον Οκτώβριο, και εκτιμάται πως η ψηφοφορία θα γίνει τον Ιούνιο του 2016. Ο Κάμερον είχε δεσμευτεί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως τα τέλη του 2017 στο μανιφέστο των Τόρις ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαΐου. Μετά την καθαρή νίκη που πέτυχε, ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για τα σχέδιά του. Ο Κάμερον επιδιώκει την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, όπως μεταξύ άλλων να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης επιδομάτων στους μετανάστες οι οποίοι φτάνουν στη Βρετανία από άλλα κράτη μέλη και η εξαίρεση της Βρετανίας από την ελεύθερη κίνηση των προσώπων.

Μια εκπρόσωπος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα.

Ξεκινά η Βρετανική εκστρατεία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι για να...

"Έθνος της Κυριακής" : «Κλείδωσαν» οι κάλπες για τις 8 Νοεμβρίου...

Έναν πρωτόγνωρο πολιτικό «μαραθώνιο» μέσα στον «καυτό» Αύγουστο προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους εταίρους στις 18 και να κλειδώσει τις πρόωρες κάλπες για τις 8 Νοέμβρη ώστε να επιχειρήσει το νέο ξεκίνημα στην πλέον δύσβατη περίοδο, ξεκινά αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ουδείς συνεργάτης του αλλά ούτε και ο ίδιος μπορεί να... πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος θα ισχύσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή για ένα τρίμηνο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας, που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Μία δύο ημέρες δεν κάνουν τη διαφορά. Ωστόσο, οι εταίροι αναμένουν δείγματα γραφής για το άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας ώστε να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τις δόσεις στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν ανοιχτή στο τραπέζι του Μαξίμου όλη η βεντάλια του σχεδιασμού, όπου αρκετά στελέχη της κυβέρνησης παρέμεναν διστακτικά στο να στηρίξουν τη μία ή την άλλη απόφαση. Πάντως ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με τη γραμμή ψήφισης στη Βουλή του τρίτου μνημονίου στις 18 Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε έμπιστους συνεργάτες του...

"Bild": Το ατύχημα της Άνγκελα Μέρκελ...

Ατύχημα είχε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Βάγκνερ, στο Bayreuth της Γερμανίας, όταν έσπασε η...
καρέκλα στην οποία καθόταν, σκορπώντας την ανησυχία σε όλους τους παρευρισκόμενους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild.
Αρχικά, τόσο η ηλεκτρονική έκδοση της Bild, όσο και του Der Speigel, έκαναν λόγο για λιποθυμία της Γερμανίδας καγκελάριου, ωστόσο όπως αποδείχτηκε αργότερα η αιτία ήταν λιγότερο ανησυχητική.
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Μέρκελ χρειάστηκε περίπου δύο λεπτά, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Στο τραπέζι που καθόταν η Μέρκελ υπήρχε αρκετός κόσμος, ο οποίος έτρεξε να βοηθήσει την καγκελάριο, μεταξύ των οποίων και η υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρούτερς.
 

Αδήλωτες ταμειακές μηχανές...

 ...σε Μύκονο και Σαντορίνη


23:17 | 24 Ιουλ. 2015
tvxs.gr
Αδήλωτες ταμειακές μηχανές εντοπίστηκαν από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικά νησιά της χώρας και ειδικότερα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Οι αδήλωτες ταμειακές μηχανές εντοπίστηκαν σε επιχείρησης του κλάδου της εστίασης αλλά και του λιανικού εμπορίου.
Το φαινόμενο απασχολεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς εκτιμάται ότι προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Για αυτό και έχει καταρτισθεί ειδικό σχέδιο ελέγχων για αδήλωτες ταμειακές μηχανές στα νησιά και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Στήνεται δίχτυ ασφαλείας για τις καταθέσεις...


Έως το τέλος του έτους σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τη...
μεθεπόμενη εβδομάδα με τα τεστ αντοχής (stress tests) και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Με βάση τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας και της ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής SSM, δεν προβλέπεται η προσφυγή στα χρήματα των καταθετών (bail in) για τη διάσωση των τραπεζών. 

Κορυφαία στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμαναν στην εφημερίδα ότι με τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες.

Δεδομένου ότι το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς για τη διάσωση των τραπεζών - που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή - προβλέπει ότι η συμμετοχή των καταθέσεων με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ στη διάσωση τραπεζών ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο διοικητής της ΤτΕ πιέζει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έως το τέλος του έτους.

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πείσει τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το «κούρεμα» των καταθέσεων για τη διάσωση των τραπεζών.

Ντράγκι: Δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων των Ελλήνων

Εξάλλου, εισήγηση κατά του ενδεχόμενου «κουρέματος» των καταθέσεων φέρεται να έκανε ο Μάριο Ντράγκι σε κλειστό, ανεπίσημο δείπνο, παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει "κούρεμα" στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in, είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ, είτε για μεγαλύτερα», αναφέρεται ότι ήταν η εισήγηση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, σύμφωνα με την «Ημερησία», και οι φωνές εκείνων που απαίτησαν bail in σε περίπτωση που τα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. 

Η απάντηση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη φέρεται να ήταν πως «δεν είναι δυνατόν να "κουρέψουμε" τα χρήματα των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα».

«Πρόκειται», πρόσθεσε ο ίδιος, «για πράξη άκρως πατριωτική, η οποία και δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία».
 

Τράπεζα των BRICS: Όσα πρέπει να γνωρίζετε...

...για το εναλλακτικό... ΔΝΤ...
Τη δική τους τράπεζα έχουν πλέον οι κορυφαίες αναδυόμενες χώρες, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Νότια Αφρική.
 
Ο λόγος για τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), η οποία άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη και θεωρείται το... αντίπαλο δέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Οι BRICS (όρος που προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των πέντε χωρών) δημιούργησαν την εν λόγω τράπεζα ως εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα δυτικού τύπου. 
 
Ουσιαστικά, δηλαδή η NDB αναμένεται να λειτουργήσει μεταξύ άλλων ως μοχλός πίεσης έναντι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των βασικών πυλώνων της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
 
Οι BRICS
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                        από "ΤΑ ΝΕΑ"

Το αφήγημα του πρωθυπουργού

Σωκράτης Τσιχλιάς
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Π​​ροσχωρώ, προς στιγμή, στη λογική του κ. Τσίπρα και μιμούμαι τη ρητορική του. Είναι άραγε αριστερή πρακτική, πολιτική που ευνοεί τους πιο αδύναμους πολίτες, να προκαλείς ύφεση στην οικονομία; Αυτονοήτως όχι. Τότε γιατί την προκάλεσε διά της παρατεταμένης διαπραγματεύσεως η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά; Από κακό υπολογισμό ομολόγησε ο πρωθυπουργός, καθώς υπερτίμησε τη δύναμη του δικού μας δίκιου έναντι των απόψεων των άλλων 18 χωρών της Ευρωζώνης. Γράψτε λάθος λοιπόν. Μήπως όμως είναι αριστερό να εξαντλεί κανείς την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος στη Βουλή; Τα τριάντα δισεκατομμύρια που επιβαρύνθηκε ο λογαριασμός δεν θα τα πληρώσει αυτός ο ίδιος λαός για το καλό του οποίου έγιναν όλα; Πάλι λάθος. Και με την ανεργία τι θα κάνει η αριστερά, πώς θα λυτρώσει όσους επικαλείται, με την ύφεση να καλπάζει εφέτος και του χρόνου, καθώς επί εξάμηνο κατέστρεφε τα ψήγματα ανάκαμψης που με τόσες θυσίες είχαμε πετύχει; Είναι αριστερή πολιτική αυτή; Ξαναγράψτε λάθος.
Το αφήγημα του πρωθυπουργού για τα γοητευμένα πλήθη αλλά και για το εσωτερικό του κόμματός του είναι απλό: έκανα ό,τι μπορούσα, έφερα μια συμφωνία που ήταν μονόδρομος, δεν μ’ αρέσει αλλά θα την ολοκληρώσω. Τι δεν λέει; Το πιο κρίσιμο, ότι δηλαδή σ’ αυτή την τραγική αποτυχία τον οδήγησε η αριστερή ανάλυση της πραγματικότητας. Αρχηγός και καλοσπουδαγμένοι οικονομολόγοι ,ποτισμένοι με τις ιδεοληψίες, βυθισμένοι σε αυταπάτες, κυριευμένοι από ψευδαισθήσεις θεωριών, περιφρόνησαν επιδεικτικά δύο-τρεις στοιχειώδεις κανόνες της οικονομίας: η αβεβαιότητα σκοτώνει την αγορά, αδειάζει τις τράπεζες, απωθεί τις επενδύσεις. Θα ήταν και για μένα συγκινητικό το αφήγημα του κ. Τσίπρα εάν εκτός από τον απολογισμό περιελάμβανε και μία δημόσια δέσμευση: ότι δεν θεωρεί πια το κέρδος ντροπή, την επιχειρηματικότητα εκ προοιμίου ύποπτη, ότι ξέρει ότι ο μόνος δρόμος σωτηρίας περνάει από την ανάπτυξη, και για την ανάπτυξη χρειαζόμαστε χιλιάδες επενδύσεις από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εαν δεν αντέχει να αποδεχτεί ότι από την Κίνα έως την Κούβα έτσι δουλεύει πια ο κόσμος, ας παραμερίσει ν’ αναλάβει άλλος. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε.
kathimerini.gr