Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Στις 14 Νοεμβρίου η μεγαλύτερη σούπερ πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών



tvxs.gr 13:11 | 03 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:13 | 03 Νοε. 2016
Την μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 70 ετών θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.
Κι αυτό θα συμβεί διότι τη νύχτα εκείνη η Σελήνη θα βρεθεί τόσο κοντά στη Γη, όσο δεν έχει βρεθεί από το 1948 και έπειτα.
Η επόμενη φορά που θα μπορούμε να απολαύσουμε το υπέροχο θέαμα θα είναι το Νοέμβριο του 2034!

«Η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο η πιο κοντινή και φωτεινή πανσέληνος του 2016, αλλά για την ώρα και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα», λέει η NASA.

Σύμπτωση: Την ίδια μέρα έρχονται στην Αθήνα για νέο κύκλο οι εκπρόσωποι των δανειστών....

Συνήγορος του Καταναλωτή : Μέ παρέμβαση τής Αρχής επεστράφησαν χρήματα σε πελάτη από Online κατάστημα...

Online κατάστημα επέστρεψε χρήματα σε πελάτη μετά από σύσταση που έκανε ο Συνήγορος του Καταναλωτή
tvxs.gr 09:16 | 03 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 09:31 | 03 Νοε. 2016
Αποδεκτή έγινε σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» προς ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο αρνήθηκε να επιστρέψει σε καταναλωτή που άσκησε το δικαίωμα της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών τα χρήματα που κατέβαλε, αποστέλλοντάς του ισόποση δωροεπιταγή.

Συγκεκριμένα, καταναλωτής προμηθεύθηκε ηλεκτρονικά μικροσυσκευή, αξίας 36 ευρώ, αλλά υπαναχώρησε εμπρόθεσμα από τη σύμβαση (εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή) και την επέστρεψε στην εταιρεία, διότι δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ανέμενε με βάση τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας.
Ωστόσο, η εταιρεία, αντί χρημάτων, του απέστειλε δωροκουπόνι, ίσης αξίας με το προϊόν που είχε αγοράσει, αν και ο καταναλωτής δήλωσε ότι επιθυμεί επιστροφή χρημάτων και όχι προμήθεια άλλων προϊόντων της εταιρείας αυτής με την εξαργύρωση του κουπονιού.
Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη η νομοθεσία που διέπει τις εξ αποστάσεως συμβάσεις ορίζει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα υποχρεούται να επιστρέψει στον καταναλωτή που υπαναχώρησε κάθε πληρωμή που έλαβε από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση των εξόδων παράδοσης, εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που ενημερώθηκε για την απόφαση του καταναλωτή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση.
Μάλιστα, ο τρόπος επιστροφής της πληρωμής είναι ο ίδιος με εκείνον που χρησιμοποίησε ο καταναλωτής, εκτός εάν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.
'Αρα, ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τη δωροεπιταγή και δικαιούται την επιστροφή των χρημάτων του μέσω της κάρτας του.
Η εταιρεία αποδέχθηκε τη σύσταση της Αρχής και επέστρεψε στον καταναλωτή τα 36 ευρώ που είχε καταβάλει.

«Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit»

Το Brexit περνά από το κοινοβούλιο, απεφάνθη η βρετανική δικαιοσύνη

Καταφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στην βρετανική κυβέρνηση, το Ανώτερο Δικαστήριο αποφάσισε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα εξετασθεί στις 5-8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η απόφαση του Δικαστηρίου αμφισβητείται επειδή το ίδιο το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, πρέπει να γίνει σεβαστό.
«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.
Πάντως, η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε στον απόηχο της απόφασης πως «η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο της η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το σχέδιό μας παραμένει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Οι εισηγητές της απόφασης υποστηρίζουν πως η έξοδος από την Ε.Ε. θα καταργήσει δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απόφαση του Κοινοβουλίου.
«Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit»
Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του  στο BBC, ο Τζον Κερ, ο άνθρωπος που έκανε την προεργασία για τη δημιουργία του άρθρου 50 είπε πως η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ο Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν η χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να θυμώσουν που σπαταλήθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν και κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν να αποχωρήσουμε», είπε.
Η ίδια η πρωθυπουργός, έχει δηλώσει ότι θα επικαλεστεί επίσημα το Αρθρο 50, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ενέργεια που πιθανότατα θα επηρεαστεί από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου.
 από kathimerini.gr

Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει 50 εκατομμύρια ευρώ...

Αδικαιολόγητα 50 εκατ. ευρώ...

Γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που δεν μπόρεσε τελικά να δικαιολογήσει ο Σταύρος Ψυχάρης στον έλεγχο που του έγινε από το...
Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Ο φορολογικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε μετά από εισαγγελική παραγγελία ολοκληρώθηκε χθες και οι εξηγήσεις του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Το επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι η άσκηση ποινικής δίωξης στον Σταύρο Ψυχάρη σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Υπήρχαν οι πληροφορίες, να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σταύρος Ψυχάρης δεν είχε υποβάλει.. 
«πόθεν έσχες» επί εννέα έτη, από το 2000 μέχρι και το 2008, την εποχή δηλαδή που έλαβε δάνειο από την Alpha Bank.

Για το συγκεκριμένο δάνειο, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, του ασκήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Π. Αθανασίου.

Η υπόθεση αφορούσε προσωπικά δάνεια που έλαβε ο εκδότης χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εγγυήσεις. Ως φυσικοί αυτουργοί ελέγχονται τα στελέχη των τραπεζών, τα οποία ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων.

Επίσης, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ κατηγορείται και για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ’ εξακολούθηση, μετά από ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του σε βαθμό πλημμελήματος - αφορά τα «πόθεν έσχες» για τα έτη 2011-2015 (οικονομικά έτη 2010-2014)...

- από ρεπορτάζ του Δημήτρη Κανελλόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, zoornalistas.blogspot.gr

Ο Πέτρος ο πελεκάνος

Το 1955 ένα τραυματισμένο νεαρό πουλί  περισυλλέγεται ανοιχτά της Μυκόνου καταμεσής  του πελάγους ,από έναν ψαρά  τον Μυκονιάτη Αντώνη Χαριτόπουλο,γρήγορα  έμεινε στο νησί αφού  και οι Μυκονιάτες τον αγάπησαν και τον πρόσεχαν ,αυτός  ο  πρώτος  πελεκάνος  ονομάστηκε  Πέτρος  .
  Αργότερα  η Τζάκυ Κένεντι το 1963  σε κάποια επίσκεψη της στο νησί γνώρισε  τον Πέτρο και την συγκίνησε , έτσι δωρίζει  έναν  θηλυκό  πελεκάνο  την  Ειρήνη  για να κάνει παρέα στον Πέτρο και να γίνουν ταίρι, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Στις αρχές  του  καλοκαιριού του 1995 ένας πληγωμένος αρσενικός πελεκάνος προσγειώνετε στην φιλόξενη Μύκονο,γρήγορα γιατρεύετε και προσαρμόσετε στην ζωή του νησιού.
Ο Δήμαρχος του Μονάχου Christian Ude  ως λάτρης της Μυκόνου το 2003 δωρίζει έναν αρσενικό πελεκάνο τον οποίο έφερε από το ζωολογικό κήπο του Μονάχου  και ονομάστηκε και αυτός Πέτρος.

  Έτσι οι Μυκονιάτες έχουν δεθεί με τον Πέτρο τον πελεκάνο με τον οποίο είχαν ζήσει μαζί τα φτωχικά τους χρόνια. Τότε που η Μύκονος δεν ήταν διεθνής τουριστικός προορισμός.
Από το 1955 έως τώρα στο νησί  υπάρχει  πάντα ένας πελεκάνος  με το όνομα  Πέτρος , σε ανάμνηση εκείνου του παλαιότερου.
Ο πολυφωτογραφισμένος ροζ πελεκάνος η μασκότ της Μυκόνου ο οποίος περιφέρεται αμέριμνος στην χώρα ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες.


Έτσι ο Δήμος Μυκόνου μέσω της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου , προκειμένου να εξασφαλίσει την διατροφή ,την φροντίδα και την ιατρική περίθαλψη του Πέτρου του πελεκάνου αποφάσισε να εφαρμόσει πρόγραμμα υιοθεσίας και οικονομικής στήριξης του.  
Οι πρώτοι που έδειξαν  ενδιαφέρον και αγκάλιασαν το πρόγραμμα ήταν η γειτονιά του ,οι καταστηματάρχες  του γιαλού της Μυκόνου.  
Απονέμοντας σε αυτούς το τιμητικό ΔΙΠΛΩΜΑ για την προσφορά τους.


Όσοι ενδιαφέρεστε να γίνεται ανάδοχοι του Πέτρου του Πελεκάνου, θα πάρετε
πληροφορίες στα τηλέφωνα 2289027791 -2289027190 .


Ανδριανή Κουφού
Πρόεδρος ΚΔΕΠΠΑΜ

Ο ρωσικός στολίσκος νοτίως Πελοποννήσου

Στο Καστελλόριζο κατέπλευσαν χθες το υποβρύχιο «Παπανικολής» και η πυραυλάκατος «Καβαλούδης».
Στο Καστελλόριζο κατέπλευσαν χθες το υποβρύχιο «Παπανικολής» και η πυραυλάκατος «Καβαλούδης».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Στην Κεντρική Μεσόγειο στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου εισήλθε χθες ο ρωσικός στολίσκος που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και το πυρηνοκίνητο «Μεγάλος Πέτρος» και κατευθύνεται προς τη Συρία. Ο στολίσκος αναμένεται να περάσει σήμερα από τα νότια της Κρήτης προκειμένου, από εκεί, να συνεχίσει τον πλου του προς τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του στη συγκεκριμένη περιοχή, ο ρωσικός στολίσκος παρακολουθείται από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη φάση παρακολουθείται από το δανικό «Absalon» και το ισπανικό «Cantabria», ενώ το καναδικό «Charlottetown» βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση, όπως και το γαλλικό «Σημαιοφόρος Jacoubet». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία από τα τέσσερα πλοία (πλην του γαλλικού) υπάγονται ως αποσπασμένη δύναμη στη διοίκηση του Γερμανού υποναυάρχου Κέι - Αχιμ Σένμπαχ, ο οποίος είναι και ο διοικητής της νατοϊκής ομάδας SNMG-2 που περιπολεί στο Αιγαίο για τις προσφυγικές ροές.
Εν τω μεταξύ, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στο Καστελλόριζο, κατέπλευσαν χθες το υποβρύχιο «Παπανικολής» και η πυραυλάκατος «Καβαλούδης». Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφη του Π.Ν. καταπλέουν στη Μεγίστη και βασικός σκοπός αυτής της αποστολής είναι η επίδειξη σημαίας, σε μια περιοχή όπου η τουρκική δραστηριότητα πολλές φορές είναι έντονη.

από kathimerini.gr 


Τί είναι , ακριβώς, τό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ";

Τό ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ"
Πολλοί -από όσους παρακολουθούν τίς διεθνείς εξελίξεις- έχουν -σφόδρα- ανησυχήσει μέ τόν κατάπλου, στήν ανατολική Μεσόγειο, τού Ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ". Περισσότερο απ' όλους οι ...ρωσοφοβικοί -πού είναι αυτοί- οι οποίοι μού έδωσαν τό ερέθισμα γιά τή γραφή τού παρόντος! 
Επειδή οι φοβίες είναι στήν πραγματικότητα αόριστοι φόβοι πού βασίζονται, κυρίως, στήν άγνοια γιά τό αντικείμενο τού φόβου άς δούμε ...επιτέλους τί μέρος τού λόγου είναι ο διαβόητος, αυτός, "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ".  Δηλαδή :
Τί είδους καί ποιάς χρησιμότητας, ακριβώς, αεροπλανοφόρο είναι τό "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ";
Διαβάζω στή Βικιπαίδεια :

Κατηγορία STOBAR 

Το ακρωνύμιο σημαίνει Short Take=Off But ARrested landing και χρησιμοποιείται μόνο σε ένα αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το ρωσικό "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ". Εδώ δεν γίνεται χρήση καταπελτών, αλλά τα αεροσκάφη αφήνονται να απονηωθούν με την ώση μόνο των κινητήρων τους, και με τη βοήθεια μιας ναυπηγικής ανύψωσης του πρωραίου άκρου του καταστρώματος πτήσης (ski-jump). Η μέθοδος angled flight deck χρησιμοποιείται και σε αυτόν τον σχεδιασμό, όμως λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η διαδρομή για απονήωση είναι μεγαλύτερη. Η προσνήωση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στα αεροπλανοφόρα τύπου CATOBAR.

  Ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού σε σχέση με τους άλλους, είναι ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να φέρουν βαρύτερα φορτία, όπως βόμβες και pods, παρά μόνο πυραύλους αέρος-αέρος. Το "Κουζνέτσοφ" ναυπηγήθκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 όχι για να αποτελέσει μια απειλή για τα αντίπαλα αεροπλανοφόρα, ή για να διεξάγει επιχειρήσεις τέτοιου εύρους, όπως τα αεροπλανοφόρα του NATO, αλλά για να παρέχει αεροπορική κάλυψη στα υποβρύχια του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι επιλέχθηκε αυτός ο φτηνότερος και απλούστερος σχεδιασμός.

 

γιά τήν αντιγραφή 

Δ.Ν.Α.

«Λουκέτο» σε λίγους μήνες οι τελευταίες παράνομες χωματερές...

«Λουκέτο» σε λίγους μήνες οι τελευταίες παράνομες χωματερές
Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν στα μέσα του 2017 οι παράνομες χωματερές,  που όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και προκαλούν οικονομική αιμορραγία στη...
χώρα μας, εξαιτίας των προστίμων που υποχρεώνεται να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2014 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει πληρώσει τμηματικά χρηματική ποινή συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Χάρη στην πρόοδο που έχει επιτελεστεί, έως τώρα, με το κλείσιμο των περισσότερων χωματερών και την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους, απομένουν δύο δόσεις του προστίμου, εκτιμά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελος Καπετάνιος, μιλώντας στο Πρακτορείο - ΟΤΑ.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποχρεωθήκαμε να καταβάλουμε εφάπαξ ποσό 10 εκατ. ευρώ αλλά και χρηματική ποινή 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που βρίσκεται σε λειτουργία και 40.000 για κάθε χώρο που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Η ποινή καταβάλλεται σε εξαμηνιαίες δόσεις (κάθε 2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2014. Τότε, κληθήκαμε να πληρώσουμε 14,520 εκατ. ευρώ για 70 ενεργές χωματερές και 223 ανενεργές αλλά μη αποκαταστημένες. Έκτοτε, το ποσό μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο που επιτελείται. Στις 2/6/2015 η επιβληθείσα χρηματική ποινή έπεσε στα 10,4 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ενεργές ΧΑΔΑ μειώθηκαν στις 49 και οι ανενεργές στις 161. Τους επόμενους μήνες η πρόοδος δεν ήταν η αναμενόμενη, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην προεκλογική περίοδο. Έκλεισαν μόλις μία ενεργή χωματερή και 11 ανενεργές, με αποτέλεσμα η επόμενη δόση (2/12/2015) να είναι στα 9,880 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές Ιουνίου, απέμειναν 37 ενεργές και 101 ανενεργές ΧΑΔΑ και έτσι η επιβληθείσα ποινή καθορίστηκε στα 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καπετάνιο, τον επόμενο μήνα η δόση θα πέσει κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι η επόμενη δόση, τον Ιουνίου του 2017, θα είναι η τελευταία.
Αρνητική πρωτιά στην υπόθεση κατέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ευθύνεται για το μισό ή στην καλύτερη περίπτωση για το 1/3 του προστίμου, καθώς καθυστέρησε τον σχετικό διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (τέλη του 2015). Σήμερα, στα διοικητικά όριά της βρίσκονται οι 13 από τις 37 πανελλαδικά εναπομείνασες εν λειτουργία χωματερές και οι 35 από τις συνολικά 101 ανενεργές.
Ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,με 9 ενεργές και 15 ανενεργές χωματερές, εξαιτίας και εδώ καθυστερήσεων στην εκτέλεση των σχετικών έργων, αλλά και λόγω της εδαφικής ιδιαιτερότητας με τα πολλά και ως επί το πλείστον μικρά νησιά. Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί 23 κλειστοί ΧΑΔΑ.
Στον αντίποδα, βρίσκονται οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης με μηδενικές έως ασήμαντες εκκρεμότητες, ενώ στην Αττική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι σκουπιδότοποι παραμένουν τρεις ενεργοί και 10 ανενεργοί...
newpost.gr

Eπιχείρηση "Gipsy Kings" τής ΕΛ.ΑΣ!


Ferrari, βίλες και επίορκοι αστυνομικοί: πώς δρούσε η σπείρα των Ρομά


Μια από τις μεγαλύτερες σπείρες διαρρηκτών με δράση στην Αττική και την περιφέρεια εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. μετά από μυστική έρευνα διάρκειας τουλάχιστον οκτώ μηνών.
Συνελήφθησαν 35 μέλη της σπείρας, ενώ κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σ’ αυτή συνολικά 90 άτομα, όλοι Ελληνες Ρομά. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει πάνω από 150 διαρρήξεις σε γραφεία εταιρειών και βίλες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λάρισα και άλλες περιοχές της περιφέρειας. Οι αστυνομικοί εντόπισαν σχεδόν ένα εκατ. ευρώ σε μετρητά, χρυσές λύρες και τιμαλφή κρυμμένα μέσα σε τοίχους, απορροφητήρες και άλλες πρωτότυπες κρυψώνες.
Ως αρχηγικά μέλη του εγκληματικού δικτύου περιγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ. οκτώ Ελληνες ρομά που ζούσαν σε νεόκτιστες μονοκατοικίες στη Δυτική Αττική και οδηγούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα, όπως Ferrari κ.ά.
Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν εξαιτίας ανάμειξής τους σε υποθέσεις εκβιασμών, ανθρωποκτονιών κ.ά. Την έρευνα για την υπόθεση έφερε σε πέρας το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή του τμήματος «διαρρηκτών» της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Από την άρση στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής, στην υπόθεση, σημαντικού αριθμού επίορκων αστυνομικών από υπηρεσίες Τάξης και Ασφάλειας της Αττικής και όχι μόνο.
Παρείχαν πληροφορίες για τις κινήσεις των συναδέλφων τους ούτως ώστε τα μέλη της σπείρας να αποφεύγουν τη σύλληψη και να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους. Περαιτέρω έρευνα για το ρόλο των επίορκων αστυνομικών αναμένεται να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Η σπείρα σχετίζεται με εισβολές σε σπίτια επιχειρηματιών και καλλιτεχνών που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στα βόρεια προάστια της Αθήνας καθώς και με διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων εταιρειών σε Αττική και περιφέρεια.
kathimerini.gr

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Ν.Μ."

Η κυρία που δαγκώνει...

Πριν από λίγες μέρες, σε ένα λεωφορείο, μια ηλικιωμένη κυρία βοήθησε έναν πολύ νεότερό της κύριο να ανεβεί. Οχι γιατί ήταν ανήμπορος αλλά...
γιατί κουβαλούσε ένα βιολοντσέλο μες στη θήκη του και τέσσερις-πέντε σακούλες του σούπερ μάρκετ. Χωρίς να τον ρωτήσει, του πήρε τις σακούλες και τις τοποθέτησε με προσοχή κάτω από δύο πλαϊνά καθίσματα, όπου κάθισαν και οι ίδιοι. Εκείνος την ευχαρίστησε
«Ψώνισα κι εγώ», είπε δείχνοντας τη δική της πλαστική σακούλα, «αλλά δεν πήρα τόσα πολλά».
«Οταν πάμε στο σούπερ μάρκετ, παρασυρόμαστε και παίρνουμε πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε», είπε εκείνος σαν να δικαιολογιόταν
«Α, όχι, εγώ δεν παρασύρομαι. Δεν έχω λεφτά για να παρασυρθώ. Τρία πράγματα ήθελα να πάρω και τρία πήρα. Τυρί, γιαούρτι και αραβικές πίτες».
 
Στεκόμουν όρθια πάνω από τα κεφάλια τους και, θέλοντας και μη, παρακολουθούσα τη συζήτηση, όπως και άλλοι επιβάτες.
«Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», παρατήρησε κάποιος από τους όρθιους.
«Εμένα θα μου το πεις;» πετάχτηκε η κυρία. «Και με λίγα λεφτά, εγώ δεν το βάζω κάτω. Προχθές έψησα σουβλάκια, τα τύλιξα με την αραβική πίτα, έβαλα κέτσαπ και μουστάρδα, ήρθε η αδελφή μου και μου λέει “δεν βαριέσαι, καημένη, να μαγειρεύεις, να ψήνεις σουβλάκια για έναν άνθρωπο;”. Εγώ όμως, και κρέας να μην έχω, θα τυλίξω στην αραβική πίτα ομελέτα, μελιτζάνα, ό,τι έχω... Θα πιω και το κρασάκι μου, οπωσδήποτε. Οχι, θα τους αφήσω να μας νικήσουνε, να μας σκάσουνε».
Ποιοι θέλουν να μας σκάσουνε; Η κυβέρνηση; Η αντιπολίτευση; Οι θεσμοί; Αδιευκρίνιστο.
«Ο Ελληνας πάντα βρίσκει τρόπο να περνά καλά. Και στους δύσκολους καιρούς», σχολίασε ο κύριος που κρατούσε το βιολοντσέλο στην αγκαλιά του σαν να ’ταν μωρό.
«Είσαι νέα ακόμα, Χαρούλα, γι’ αυτό έχεις κέφι και μαγειρεύεις», είπε κάπως ειρωνικά μια ακόμα πιο ηλικιωμένη γυναίκα, που καθόταν απέναντί τους
«Τι νέα, εβδομήντα χρόνων είμαι. Τρεις εγχειρήσεις έκανα μέσα σε πέντε χρόνια. Δύο καρκίνους έφαγα εγώ που με βλέπετε. Είμαι Σκορπιός, γι’ αυτό. Τους δάγκωσα, τους νίκησα».
Η κυρία συνέχισε να μιλά για το αήττητο ζώδιό της. Αυτό θα τη βοηθούσε και τώρα να τα βγάλει πέρα. Ο αστερισμός του Σκορπιού και το κρασάκι που έπινε κάθε μεσημέρι.
Κατέβηκα στην ίδια στάση με την κυρία που ήξερε τη Χαρούλα. Καθώς περιμέναμε μαζί στο φανάρι να περάσουμε απέναντι, έγειρε προς το μέρος μου:
«Δεν είναι εβδομήντα χρόνων, ψέματα λέει. Εβδομήντα πέντε είναι, ήταν συμμαθήτρια της αδελφής μου».
 
Αν η κυρία που δάγκωσε τον καρκίνο ήταν απασχολημένη με το κινητό της και σέρφαρε στο Διαδίκτυο ή αν έστελνε SMS ή αν είχε ακουστικά στ’ αυτιά της και άκουγε μουσική, όπως έκαναν οι περισσότεροι επιβάτες του λεωφορείου, όρθιοι και καθιστοί, δεν θα μαθαίναμε τίποτα, ούτε για τις πίτες της, ούτε για το κρασάκι, ούτε για τον Σκορπιό.
Για λίγα λεπτά, μια δυνατή ριπή αγάπης για τη ζωή είχε μπει στο λεωφορείο...

Μαριάννα Τζιαντζή

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα το να διαδεχτεί ο Σόιμπλε την Μέρκελ...

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Deutsche Bank για την Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που γίνει ένα Μerkelexit.  
Σε περίπτωση που αποφασίσει να μην «κατέβει» στις εκλογές η Μέρκελ επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις όπως προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, για το αν θα κατέβει τελικά στις εκλογές, στη συνάντηση κορυφής του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι πιθανότητες να μην διεκδικήσει μία νέα θητεία ανέρχονται μόλις στο 25%.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, η καγκελάριος έχει αποτελέσει «άγκυρα» ευρωπαϊκής σταθερότητας. Αν όμως την διαδεχθεί η «αλεπού» της πολιτικής, ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πάρει τα μέτρα του τόσο για το ελληνικό χρέος, όσο και για το Brexit.

Ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι μια διαδοχή Σόιμπλε θα έχει τρεις επιπτώσεις:
Πρώτον, ο Σόιμπλε πιθανότατα θα υιοθετήσει σκληρότερη στάση στην περίπτωση της Eλλάδας, αποκλείοντας ξεκάθαρα την ελάφρυνση χρέους και ενδεχομένως, ασκώντας πιέσεις στην ΕΚΤ ώστε να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα.Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι θα συνδέσει την δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις τόσο για χρέος όσο και για το QE, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλιμάκωση εντός του 2017.
Δεύτερον, ο Σόιμπλε θα εμπλέξει τα «γεράκια» της ΕΚΤ, εντείνοντας τις πιέσεις προς το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει το tapering.
Τρίτον, με την απουσία της Μέρκελ, ανεξαρτήτως του διαδόχου της, οι Ευρωπαίοι θα είναι λιγότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρηση από την ένωση. Η πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ συνάδει με τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για ένα «ήπιο Brexit», κάτι που δεν αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση αποχώρησής της από την κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνει η τράπεζα...
tvxs.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                       από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (02.11.16)