Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αυτά είναι τά 100 στελέχη που ζητούν παρέμβαση Καραμανλή και Σαμαρά...

Άμεση παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για εκτόνωση της κρίσης στη Νέα Δημοκρατία ζητούν 100 στελέχη του κόμματος.

Τα στελέχη της ΝΔ αναφέρονται στα όσα συμβαίνουν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων και κάνουν λόγο για «μια πρωτοφανή και αδικαιολόγητη διαμάχη, με σκληρές αντιπαραθέσεις που αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μια εύθραυστη ενότητα, με βαθιές ρωγμές, χωρίς συνοχή και με πληγωμένη την εκλογική βάση».

«Όλα αυτά επιβάλλεται άμεσα να αποτραπούν, όταν μάλιστα διαδραματίζονται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, που η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά ως μελλοντική κυβέρνηση» τονίζουν και προσθέτουν:

Οι οπαδοί της παράταξης, των οποίων η παράκληση να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με ευπρέπεια και να αποφευχθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις αγνοήθηκε από τους υποψηφίους αρχηγούς, περιμένουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες, αλλά πρωτίστως από τους πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς, που τίμησαν και τιμήθηκαν από την παράταξη και μπορούν με την παρέμβασή τους να διασφαλίσουν την ενότητα.

Αυτά είναι τά 100 στελέχη που υπογράφουν την επιστολή:

Δείτε στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας

ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ

- Τι θα πληρώσετε φέτος για το αυτοκίνητό σας (πίνακες)

Δείτε στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώσετε φέτος για το αυτοκίνητό σας (πίνακες)
  • imerisia.gr
Ξεκίνησε η ανάρτηση στο Taxis στην ιστοσελίδα www.gsis.gr των νέων τελών κυκλοφορίας του 2016. Οι ιδιοκτήτες για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του Taxis και στις υπηρεσία προς του πολίτες να επιλέξουν την ένδειξη «Εντυπο Τ.Κ. 2016». Στη συνέχεια με το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας εμφανίζεται το ειδοποιητήριο το οποίο μπορούν να εκτυπώσουν.
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.
Τα νέα τέλη είναι:

  1. Αυξημένα από 15 έως 60 ευρώ για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. Πρόκειται για Ι.Χ. 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους από το 2006 και μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2010.
    Πατήστε πάνω
    Πατήστε πάνω
  2. Μειωμένα από 30 έως 60 ευρώ στα τέλη για τα ΙΧ αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005.
  3. Μειωμένα από 15 έως 90 ευρώ στα τέλη για τα αυτοκίνητα 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 2001.
    Πατήστε πάνω
    Πατήστε πάνω
Επίσης:
  • Καταργήθηκε η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 97.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 81 έως και 90 ευρώ ενώ τα μηδενικά τέλη θα ισχύουν μόνο για τα Ι.Χ. έως 90 γραμμάρια.
  • Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά στην Ελλάδα και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο.
  • Χάνουν την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας οι κάτοχοι υβριδικών αυτοκινήτων από 1.549 κυβικά εκατοστά έως 1.928 κυβικά που ταξινομήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2010 ενώ αυξάνονται τα τέλη για τους κατόχους υβριδικών 1.929 κυβικών και άνω καθώς τα τέλη κυκλοφορίας θα αναλογούν στο 60% από 50% σήμερα των τελών που αντιστοιχούν στα συμβατικά αυτοκίνητα. Με βάση τα παραπάνω τα υβριδικά αυτοκίνητα από 1.549 μέχρι 1.738 κυβικά που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας ύψους 168 ευρώ και τα υβριδικά Ι.Χ. από 1.739 μέχρι 1.928 κυβικά θα πληρώσουν τέλη 192 ευρώ.

Παραίτηση Μεϊμαράκη, χρέη Προέδρου της ΝΔ ο Πλακιωτάκης


Την παραίτησή του από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου της Ν.Δ. ανακοίνωσε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως παραμένει στην κούρσα διαδοχής για το κόμμα της κεντροδεξιάς.
«Υπηρέτησα τις αρχές και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μία επίθεση στο πρόσωπό μου και πολλές φορές χυδαία, επειδή έχει δημιουργηθεί ένταση και για να την αποκλιμακώσω, όρισα αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη... παραδίδω την έδρα μου (σ.σ. ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ) στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την πορεία μου ως υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Πλακιωτάκης είχε προταθεί από τον Αντώνη Σαμαρά ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοικτό το εάν θα παραστεί ή όχι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σ.σ. ήδη είναι γνωστό ότι δεν θα μετέχουν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς) σχολιάζοντας ότι θα αποφασίσει «ανάλογα με το τι υπηρετεί την ενότητα του κόμματος».
«Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος, δεν υπάρχει θέμα διάσπασης» κατέληξε.
Αμφισβητούν τον ορισμό Πλακιωτάκη

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Μεϊμαράκη, πολλά στελέχη που αντιπολιτεύονται τον πρώην πρόεδρο έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της απόφασης. Σημειώνουν ότι βάσει καταστατικού μόνον ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να ορίσει αντιπροέδρους που θα τον αναπληρώνουν «Ο κ.Μεϊμαράκης είναι προεδρεύον αντιπρόεδρος, μη εκλεγμένος δεν μπορεί να ορίσει αντιπρόεδρο ως αντιπρόεδρος» ισχυρίζονται . Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αυτό εγείρεται μόνο προκειμένου να μεγεθύνει την πίεση προς τη πλευρά Μεϊμαράκη ή θα τεθεί και στην συνεδρία στης Κ.Ο. οδηγώντας την σύγκρουση στα άκρα.
Το χρονικό
Νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Μεϊμαράκης ειχε ορίσει ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον κ. Πλακιωτάκη προκειμένου να τον διαδεχθεί ως μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος μέχρι και τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης δεν όριζε αντιπρόεδρο τότε, βάσει του καταστατικού του κόμματος, τη θέση του Προεδρεύοντος θα αναλάμβανε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος.
Ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει από τα μεσάνυχτα χθες (Star) ότι παραιτείται εξαιτίας διαρροής από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι μετά το φιάσκο της Κυριακής δεν θα έπρεπε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης προσέθεσε ότι εάν υπάρξει δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά ή έστω μεταξύ τους επικοινωνία (σ.σ. μάλιστα κάλεσε τον κ. Αδ. Γεωργιάδη που βγήκε στην ίδια εκπομπή να «πάρει τηλέφωνο το Σαμαρά») στην οποία θα διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί την παραίτησή του, ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία.
Συνεργάτες, πάντως, του πρώην Πρωθυπουργού διευκρίνιζαν, ήδη από τη Δευτέρα, ότι τέτοια δήλωση δεν υπήρξε από πλευράς του κ. Σαμαρά και έκαναν λόγο για σενάρια εφημερίδων. Προφανώς, δε, δεν έκριναν σκόπιμο να υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία με την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη.
Σε κάθε περίπτωση, το φιάσκο της Κυριακής «αποδεκατίζει» τη Νέα Δημοκρατία ενόψει της συζήτησης δύσκολων νομοσχεδίων και του προϋπολογισμού στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι έχουν παραιτηθεί ήδη από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Πλακιωτάκης ως Αντιπρόεδρος μένει να αποδειχθεί αν θα διατηρήσει και το ρόλο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ, εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης παραιτηθεί και ο κ. Πλακιωτάκης αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος, σε μία κρίσιμη συγκυρία η Ν.Δ. θα πρέπει να καλύψει τρείς από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις στην κοινοβουλευτική της ομάδα.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό - Πούτιν: «Πισώπλατη μαχαιριά που θα έχει συνέπειες»

 

«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, κοντά στην Συρία.

O Πούτιν προειδοποίησε ότι το συμβάν θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Μιλώντας από το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη
Μαύρη Θάλασσα πριν από μια συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Πούτιν επέκρινε την Αγκυρα διότι αποφάσισε να συζητήσει το περιστατικό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντί να εξηγήσει πρώτα στη Ρωσία τι συνέβη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπερασπίστηκε την απόφαση να καταρριφθεί το μαχητικό, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα «να λάβει μέτρα κάθε είδους» εναντίον όσων παραβιάζουν τα σύνορά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας, κάτι που αποτελεί «εθνικό καθήκον». Τόνισε, ακόμη, ότι η κατάρριψη δεν ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον κάποιου.

Ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Εκρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κλήθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.

Ο τουρκικός στρατός δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Η κατάρριψη

Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, σύμφωνα με την Αγκυρα, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα τουρκοσυριακά σύνορα. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι το μαχητικό χτυπήθηκε ενώ πετούσε πάνω από συριακά εδάφη, όταν βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα και έπεσε τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Το μαχητικό καταρρίφθηκε μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους  Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ωστόσο, σύροι αντάρτες υποστήριξαν ότι και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν από πυρά.

Μάλιστα βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εμφανίζει τον έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

tanea.gr

Διπλωματικός κυκλώνας...



... μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού...
-Ακύρωσε ο Λαβρόφ το ταξίδι του στην Τουρκία.
-Στις 17:30 η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στις στρατοκρατούμενες Βρυξέλλες...
-Τουρκος αξιωματούχος: Η κατάρριψη δεν είναι ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας...
Πυρετός διαβουλεύσεων παρασκηνιακών και μη βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά από το 1950 που...
χώρα του NATO επιτίθεται στη Ρωσία.

Η συνεδρίαση του NATO, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων θα λάβει χώρα στις 17.30 στις στρατοκρατούμενες Βρυξέλλες με την Βορειοατλαντική Συμμαχία να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις ΗΠΑ, ο τουρκικός στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εντός του NATO.

Ακύρωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ το προγραμματισμένο, για αύριο, ταξίδι του στη Τουρκία μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφος τύπου SU- στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Βασικό θέμα της ατζέντας θα ήταν οι εξελίξεις στη Συρία.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Πούτιν: «Πισώπλατη μαχαιριά»...

«...από τους συνεργούς των τρομοκρατών» 
Σκληρό Μήνυμα
tvxs.gr | 24 Νοε. 2015
Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο της Συρίας, προειδοποιώντας την Άγκυρα με «σοβαρές συνέπειες» και καταγγέλλοντάς την ως «συνεργό των τρομοκρατών» του ISIS. Όπως είπε η Τουρκία βοηθάει οικονομικά τους τζιχαντιστές αγοράζοντας πετρέλαια.
Από το Σότσι και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Πούτιν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή απώλεια είναι πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών. Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από το έδαφος της Συρίας, με πύραυλο αέρος - αέρος που εκτόξευσε τουρκικό F - 16. Κατέπεσε σε συριακό έδαφος, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Τουρκία. Ούτε οι πιλότοι, ούτε το μαχητικό μας αεροσκάφος απείλησαν το έδαφος της Τουρκίας. Αυτό είναι προφανές. Μάχονται κατά των τρομοκρατών στις βόρειες περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια…».
«Θα αναλύσουμε όλα τα στοιχεία, και το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σοβαρές συνέπειες, σε ό,τι αφορά και τις ρωσο - τουρκικές σχέσεις. Αντιμετωπίσαμε πάντοτε την Τουρκία ως ένα φιλικό κράτος. Δεν γνωρίζω ποιος είχε συμφέρον σ' αυτό που συνέβη σήμερα, και σίγουρα δεν είχαμε εμείς. Αντί όμως να επικοινωνήσει απ' ευθείας μαζί μας, με βάση όσα γνωρίζουμε, η τουρκική πλευρά στράφηκε αμέσως στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το επεισόδιο - σαν να καταρρίψαμε εμείς το αεροσκάφος τους και όχι εκείνοι το δικό μας», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος. 
«Θέλουν να θέσουν το ΝΑΤΟ στην υπηρεσία του ISIS; Kατανοώ ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του περιφερειακά συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα. Και βεβαίως, ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρει το σθένος να ενωθεί και να πολεμήσει κατά του κοινού εχθρού», κατέληξε ο Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ζητά από τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν ...

Το Κρεμλίνο ζητά από τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν από την Τουρκία...από την Τουρκία...
Να εγκαταλείψουν την Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες ζητεί αντιπρόεδρος της Δούμα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, ο Νικολάι Λέβιτσεφ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στηρίζει... το Ισλαμικό Κράτος, ζήτησε την ακύρωση των πτήσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, καθώς και την απομάκρυνση όλων των ρώσων πολιτών από την Τουρκία, αναφέρει δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian.

Ο Λέβιτσεφ συνέκρινε την επίθεση με τη βομβιστική επίθεση στο ρωσικό Airbus στο Σινά τον περασμένο μήνα, επίθεση για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Τι σημαίνει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία...

Διπλωματικό θρίλερ Ανατολής και Δύσης – Ρωσική οργή για την Άγκυρα
Το κατά πόσο η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους στα τουρκοσυριακά σύνορα θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα είναι το ερώτημα που συζητείται από σήμερα το πρωί στην Τουρκία, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Άγκυρα.
 Οι δύο πλευρές είναι...
σχετικά προσεκτικές στις πρώτες ανακοινώσεις τους. Ωστόσο εδώ και δεκαετίες ισχύει στη Μέση Ανατολή ένας κανόνας: Αυτό που φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται!

Το πώς και γιατί καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος είναι ερωτήματα που αφορούν αυτό που φαίνεται. Ανάλογα με τις περιστάσεις και τις σκοπιμότητες, τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν, αλλά επί της ουσίας μπορεί και να μην απαντηθούν. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο πλευρές, οι οποίες εκδίδουν και θα εκδίδουν ανακοινώσεις.

Αυτό που φαίνεται, εκτός από το αεροσκάφος που έπεσε, είναι επίσης και οι ποικίλες απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως, το αν θα κλιμακωθεί η ένταση, το τι θα κάνουν οι ισχυρές δυνάμεις για να αποφευχθεί η κρίση και το αν η Άγκυρα καταρρίπτοντας ρωσικό μαχητικό, κάνει επίδειξη δύναμης.

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι το τι μπορεί να είναι αυτό, το οποίο έκανε για παράδειγμα την Άγκυρα να προχωρήσει ακόμη και σε κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Η Μέση Ανατολή και οι ανάγκες που αυτή η περιοχή δημιουργεί πολιτικά, καθιστούν άνευ περιεχομένου τα περί επίδειξης ισχύος. Μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Εξ ενός από τα αποτελέσματα.

Το αεροσκάφος έπεσε στον εναέριο χώρο που βρίσκεται πάνω από τη Λαττάκεια. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, έπεσε σε περιοχή όπου βρίσκονται οι Τουρκομάνοι της Συρίας. Εκτός από τη Δαμασκό, τη Χάμα και το Χαλέπι, Τουρκομάνοι υπάρχουν και στη Λατάκεια.

Εδώ και μέρες η Άγκυρα διαμαρτύρεται για το βομβαρδισμό θέσεων στη Λαττάκεια από ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα μάλιστα με μια πληροφορία που μεταδίδουν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστο ένας Ρώσος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των Τουρκομάνων της περιοχής.

Με λίγα λόγια η παράμετρος «Τουρκομάνοι», με την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, μπαίνει επισήμως και διεθνώς στη θεματική ατζέντα του προβλήματος «Συρία». Άλλα παράπλευρα ερωτήματα είναι ποια η ισορροπία μεταξύ Τουρκομάνων και «Ισλαμικού Κράτους», ποιες οι διαθέσεις της Τουρκίας για αξιοποίηση των Τουρκομάνων.

Είναι δεδομένο το ότι η υπόθεση «Συρία» αφορά τους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους της χώρας αυτής, τα σχέδια και την εμπλοκή κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία, το Ιράν, η Τουρκία, γειτονικούς πληθυσμούς, όπως οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας. Τώρα όμως η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους προβάλει στον ορίζοντα, ενδεχομένως προς όφελος της Τουρκίας και το στοιχείο των Τουρκομάνων.

Στο βαθμό που η πτώση του αεροσκάφους δεν θα προκαλέσει μεγάλη κρίση, η Άγκυρα μάλλον θα είναι ικανοποιημένη, διότι χωρίς μεγάλη ζημιά, θα έχει καταφέρει να θέσει στα σοβαρά θέμα Τουρκομάνων. Δηλαδή θα θεωρεί ότι μπορεί πλέον με αξιώσεις να πιάσει από ένα σημείο της την εξίσωση Συρία, αναβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ στην περιοχή. Εκτός αν οι μεγάλοι της εξίσωσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ειδικά η Μόσχα, έχουν διαφορετική άποψη.
newsbeast.gr

Το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ παρουσίασε ο Γ. Στουρνάρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ, το οποίο κυκλοφορεί επισήμως στην ευρωζώνη αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Η παρουσίαση έγινε στο Μουσείο της Τράπεζας (Αμερικής 3) ενώπιον μαθητών της Α’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου της Βαρβακείου Σχολής, οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκεί εκπαιδευτική επίσκεψη.
Μιλώντας στους μαθητές, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει ένα πρόσθετο και καινοτόμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, το παράθυρο με προσωπογραφία στο ολόγραμμα. Το παράθυρο είναι διαφανές και όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, η οποία είναι ορατή και από τις δύο όψεις του.
Όπως τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει έντονο ελληνικό στοιχείο, καθώς η συγκεκριμένη εικόνα της Ευρώπης, η οποία κοσμεί όλα τα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς, προέρχεται από ένα αρχαιοελληνικό αγγείο που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και το οποίο κατασκευάστηκε από Έλληνα τεχνίτη, το δεύτερο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Τάραντα, στην Κάτω Ιταλία.
Κλείνοντας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε: «Σήμερα 338 εκατομμύρια πολίτες σε 19 ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται το ευρώ. Η εμπιστοσύνη στο κοινό μας νόμισμα, το οποίο έχει αποδείξει την αξιοπιστία του διεθνώς, μας κάνει όλους πιο δυνατούς».
kathimerini.gr

Πάνε για το 2016 τα «αγκάθια» της 2ης λίστας προαπαιτούμενων

Αργότερα…

tvxs.gr | 23 Νοε. 2015
Μετατίθενται χρονικά για το 2016 και δεν θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα το ασφαλιστικό, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από τους δανειστές. Εν τω μεταξύ το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και το Eurogroup ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα τρία θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για τη νέα λίστα προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μετατίθενται χρονικά για το 2016. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν αρχικά πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πηγές από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, όπως και το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρα και εξέδωσε μια ανακοίνωση με εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν θετική εισήγηση και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν και στα επόμενα «βήματα» του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων. Στόχος είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει «κλείσει» και αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο θα συνεπάγεται την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.
Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει το 2016, επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το ασφαλιστικό τοποθετείται για τον Ιανουάριο και όχι στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα, στο οποίο όμως θα βρίσκεται το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το οποίο καλείται η Ελλάδα να συμφωνήσει με την τρόικα και να νομοθετήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε πως η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αντανακλά την εφαρμογή μίας μακράς λίστας απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, συμπεριλαμβάνονται μερικές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Εάν η τήρηση του προγράμματος συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα καταστήσουν ορατό τον δρόμο προς την ανάκαμψη» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
«Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαιρετίζοντας την έγκριση του ESM στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μήνυμά του στο Twitter.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων αλλά και της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ. «Καλωσορίζουμε την εκταμίευση των 2 δισ. όπως και το γεγονός ότι τελικά δεν θα χρειαστούν και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρήματα που αποδέσμευσε ο ESM. Η ανακεφαλαιοποίηση πήγε ανέλπιστα καλά, καθώς μόνο δυο συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν χρήματα», ανέφερε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι πολύ γρήγορα και πριν από την πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, θα εκπληρώσει και το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων.

Απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ: Η Σ. Αραβία βασικός χρηματοδότης τζιχαντιστών

Wikileaks


tvxs.gr | 24 Νοε. 2015

Σε απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής διπλωματίας, το οποίο φέρει την υπογραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks, επισημαίνεται η χρηματοδότηση που παρέχουν οι Σαουδάραβες σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος.
Το έγγραφο, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου του 2009, είχε σταλεί από την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση σχετικά με τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων από Σαουδάραβες. Όπως αναφέρεται «αποτελούν την πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης στις τρομοκρατικές οργανώσεις σουνιτών σε όλο τον κόσμο»
Παρά τις επίσημες δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία πως λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η Χίλαρι Κλίντον υπογραμμίζει πως οι ενέργειες είναι «περιορισμένες».
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς η Σαουδική Αραβία παραμένει κρίσιμος οικονομικός υποστηρικτής οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα (και τα παρακλάδια της ένα εκ των οποίων υπήρξε αρχικά το Ισλαμικό Κράτος), οι Ταλιμπάν και άλλες» αναφέρεται στο έγγραφο με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει την απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γεγονός που «υπονομεύει τις επιχειρήσεις για σταθερότητα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Για τους λόγους αυτούς η Χίλαρι Κλίντον, μέσω του εν λόγω εγγράφου, καλούσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να πράξουν περισσότερα ώστε να σταματήσει η ροή χρήματος από Σαουδάραβες προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Όπως επισημαίνεται ωστόσο στο έγγραφο, η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα που χρηματοδοτεί τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, μια εκ των οποίων είναι και το Ισλαμικό Κράτος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το απόρρητο έγγραφο είχε δημοσιευτεί αρχικά από τον Guardian και τα Wikileaks το επανέφεραν στο προσκήνιο τη Δευτέρα με ανάρτηση στον λογαριασμό τους στο Twitter.

WikiLeaks: Saudis Largest Source of Terror Funds

Saudi Arabia, the United States and WikiLeaks 

Δείτε καί : ΕΔΩ

 

Βαριές ποινικές διώξεις...

...σε βάρος φορολογικής αρχής για τη διαγραφή 
προστίμων κοσμηματοπώλη

Διέγραψε παράνομα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις η αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Υποθέσεων προκειμένου να ωφελήσει εταιρείες γνωστού κοσμηματοπώλη, με αποτέλεσμα να ασκηθούν βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος του Προέδρου της και μελών της Επιτροπής.
Η έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς με εντολή της επικεφαλής της Ελένης Ράϊκου ξεκίνησε μετά από καταγγελία, ότι μέλη φορολογικής αρχής διέγραψαν αναιτιολόγητα  πρόστιμο περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ  στις εταιρείες  συμφερόντων του εν λόγω κοσμηματοπώλη  για την πώληση πανάκριβων ρολογιών  με εικονικά τιμολόγια καταφέρνοντας έτσι να μηδενίσει την πληρωμή ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.
Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Αγγελική  Τριανταφυλλου και Γιάννης Σέβης.
Στο τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης οι εισαγγελικοί λειτουργοί  άσκησαν ποινική δίωξη για απιστία από την οποία πρόεκυψε βλάβη του δημοσίου εναντίον του Πρόεδρου και δυο εκ των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης  Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 2238\1994. Για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία διώκεται ο εκπρόσωπος των δυο επιχειρήσεων κοσμημάτων  και ωρολογίων.
Ολα ξεκίνησαν από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στις δυο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη. Με βάση τις εκθέσεις που συντάθηκαν  διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν στις επιχειρήσεις οι εξής παραβάσεις:
*Πουλούσαν ρολόγια τα οποία εμφάνιζαν ως αγοραστές  πρόσωπα του εξωτερικού και έτσι εκ του νόμου είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ.
*Εβαζαν στις αποδείξεις πώλησης  πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν  συμψήφισαν  τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα για τις επίμαχες πωλήσεις να μην πληρώνουν ΦΠΑ ούτε ένα ευρώ.
Τη μέθοδο αυτή ...μηδενισμού του ΦΠΑ επιβεβαίωσε και ο δεύτερος  έλεγχος που έγινε στην εταιρεία και η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμα.
Ο επιχειρηματίας όμως άσκησε προσφυγή και η επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις προσφυγές και να ακυρώσει την επιβολή των προστίμων. Η επιτροπή όμως δεν δικαιολόγησε την απόφαση της, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία, όπως λένε εισαγγελικές πηγές "από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων".
Με τις αποφάσεις αυτές σύμφωνα με τη δίωξη το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημιά που φτάνει τα περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ.
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς  Βασιλική Μπράτη, ενωπιον της οποίας θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και θα δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
kathimerini.gr

Εντός της εβδομάδας τα νέα προαπαιτούμενα...

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθοριστεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα το βράδυ, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να ...
εφαρμόσουν το νέο πακέτο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μεταξύ των δράσεων θα περιλαμβάνεται και η συγκρότηση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ότι αναμένεται για τον Ιανουάριο, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος». Στην πρώτη αξιολόγηση, διευκρίνισε, θα συγκαταλέγεται η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σημείωσε, από την πλευρά του, και ο αρμόδιος για την Οικονομία κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισι. 

Όπως τόνισε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αφού, όπως ανέφερε «προωθήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων» και «προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Με τη σειρά του, και ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει και η πρώτη αξιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η εκταμίευση της επόμενης υπο-δόσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων. Η εκταμίευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες θα εξετασθεί ξεχωριστά για κάθε μία εξ αυτών, είπε, εφόσον αποδειχθεί ότι χρειάζονται επιπλέον στήριξη.


Πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση και μετά η δόση των δέκα δισ. ευρώ, ξεκαθάρισε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι η εκταμίευση των δύο δισ. θα γίνει αύριο το πρωί.