Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Chomsky: Γιατί ο Snowden είναι ο υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος


                                            Ανάλυση
Noam Chomsky
Τους τελευταίους μήνες παίρνουμε μαθήματα σχετικά με τη φύση της κρατικής εξουσίας και των δυνάμεων που καθοδηγούν την κρατική πολιτική. Και για ένα επιπλέον συναφές ζήτημα: 
  τη λεπτή, διαφοροποιημένη έννοια της διαφάνειας.

Τα έγγραφα αποδεικνύονται ένα αξιοσημείωτο έργο καθώς αποκαλύπτουν τον κρατικό έλεγχο πάνω στις ζωτικής σημασίας πληροφορίες για κάθε πρόσωπο που πέφτει στην αντίληψη του «Κολοσσού», δηλαδή για κάθε πρόσωπο που συνδέεται με τη σύγχρονη ηλεκτρονική κοινωνία.

Τίποτα τόσο φιλόδοξο δεν είχαν φανταστεί οι δυστοπικοί προφήτες του ζοφερού ολοκληρωτισμού του μέλλοντος.

Δεν είναι μικρής σημασίας ότι το project αυτό «εκτελείται» σε μια από τις πιο ελεύθερες χώρες του κόσμου και κατά ακραία παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τους πολίτες από τις «παράλογες έρευνες και κατασχέσεις» και εγγυάται την προστασία «των προσώπων, των σπιτιών, των εγγράφων και τις επιπτώσεις τους».

Όσο και να προσπαθήσουν οι δικηγόροι της κυβερνήσεως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμβιβάσουν αυτές τις αρχές με την επίθεση που έγινε στον κόσμο και η οποία αποκαλύπτεται στα έγγραφα του Snowden.

Είναι επίσης καλό να θυμόμαστε ότι ο αγώνας για το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτικότητα ήταν αυτός που προκάλεσε την Αμερικανική Επανάσταση. Τον 18ο αιώνα, ο τύραννος ήταν η βρετανική κυβέρνηση που διατηρούσε το δικαίωμα να εισβάλει ελεύθερα στα σπίτια και τις ζωές των Αμερικανών αποίκων. Σήμερα είναι η κυβέρνηση των ίδιων των Αμερικανών πολιτών που επιβάλλει το ίδιο.

Η Βρετανία διατηρεί την ίδια αυτή στάση...

Υποθέσεις κατόπιν εορτής και κάλπης

                                                                                                                                         ΣΧΟΛΙΟ
Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Τίποτα πιο κοινότοπο από το ότι η γραμμένη Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ούτε από καλοπιάσματα καταλαβαίνει ούτε από ξόρκια. Οι «πίσω της σελίδες» μένουν ασυγκίνητες στις αναδρομικές επιδιορθωτικές επεμβάσεις και στις αργοπορημένες υποθέσεις. Κι ωστόσο το ανθρώπινο μυαλό είναι φτιαγμένο να δουλεύει στα μικρά και στα μεγάλα και με εκ των υστέρων εικασίες και πιθανολογήσεις. Εστω λοιπόν κι αν δεν έχει ιστορικό νόημα, φαίνεται κατ’ αρχάς λογική η προσέγγιση μέσα από το πρίσμα του «αν» των ψυχρών αερίων μαζών, με προέλευση το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, που ήρθαν μετεκλογικά να αναιρέσουν τον λίβα του εθιμοτυπικού προεκλογικού «θα» και των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι «Μνημόνια τέλος»· άλλωστε «σκίζονται κάθε μέρα».

Αν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για πιθανότατο νέο «πακέτο στήριξης» είχαν γίνει λίγες μέρες πριν από την κάλπη και όχι μία εβδομάδα μετά, πόσο και πώς θα είχαν επηρεάσει την εκλογική μας συμπεριφορά; Θα θύμωνε τους ψηφοφόρους η επαναφορά από τον Γερμανό υπουργό της απειλής για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

Τρικυμία εν ποτηρίω...

Όλοι εναντίον όλων...

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται δυο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές σε φάση έντονης εσωστρέφειας.

Βουλευτές και στελέχη του τις τελευταίες ημέρες επιχειρηματολογούν έντονα και ενίοτε εκτοξεύουν ...
εκατέρωθεν βέλη στην αντιπαράθεση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως επιχειρείται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το εγχείρημα της «Ελιάς» και την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα «στρατόπεδα» έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως...

Αλλάζει η ημερομηνία του ανασχηματισμού...

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα ανακοινωθεί αύριο. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα μπουν, αλλά και αυτά που θα βγουν από την κυβέρνηση θα ληφθούν την Κυριακή, μία μέρα πριν από την αργία του Αγίου Πνεύματος. Και οι ανακοινώσεις τοποθετούνται χρονικά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ή την Τρίτη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές,  το θέμα "Στουρνάρα" είναι ακόμα ανοιχτό, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει τις τελικές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά...
enikos.gr

Στο 0,5% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη...


Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014, από 0,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ...
ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η επίβλεψη της σταθερότητας των τιμών και η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω του 2%.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ορισμένων οικονομικών αναλυτών για είσοδο της ευρωζώνης σε περίοδο αποπληθωρισμού (φαύλος κύκλος μείωσης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και μείωσης των μισθών).

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα στις 5 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της στην Φρανκφούρτη.

Οι αναλυτές αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 0,25%.

Με τον Λοβέρδο υπουργό, η κυβέρνηση θα είναι τρικομματική;


  Παραπολιτική


Μετρώντας ανάποδα τις μέρες για την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, αναρωτιέμαι αν η συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται η κυβέρνηση ως «τρικομματική».

Θα λέμε δηλαδή ότι τα κυβερνώντα κόμματα είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα; Θα συγκαλείται «συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» με Σαμαρά, Βενιζέλο και Λοβέρδο;

Άντε τελειώνετε με τον ανασχηματισμό, μην μας κρατάτε σε αγωνία!

Κουνάει το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση η Ε.Ε. ...




Μετά τους εναγκαλισμούς και τις αβρότητες λόγω ευρωεκλογών, άρχισε πάλι το απειλητικό «γάβγισμα» των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει...
στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κάθε μορφή εφησυχασμού, ζητεί την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με όλα όσα συνεπάγονται, απαιτεί «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση (βλέπε συνέχιση των απολύσεων) και –για πρώτη φορά- θέτει θέμα «άμεσης» και «αποφασιστικής» αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ανάληψη «πρωτοβουλιών» για την αποπληρωμή τους… Με άλλα λόγια, ζητείται...

Προβλήματα στη ΝΕΡΙΤ πριν καν λειτουργήσει!...

Καταρρέει το κυβερνητικό οικοδόμημα της ΝΕΡΙΤ λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το πραξικοπηματικό λουκέτο στην κερδοφόρα ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ ΑΕ. Παρά τη ...
δεύτερη αλλαγή διοίκησης στη ΝΕΡΙΤ, το κυβερνητικό τηλεοπτικό μόρφωμα αδυνατεί να τεθεί σε λειτουργία ως κανονικός τηλεοπτικός οργανισμός. Στον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας υπάρχουν σοβαρά κενά, κάτι που θα αναγκάσει τη διοίκηση να ζητήσει νέα σειρά τροπολογιών από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ.
Βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν, ούτε στον διοικητικό ούτε στον τεχνικό ούτε στον ειδησεογραφικό τομέα. Για τις μεν ειδήσεις χρησιμοποιούνται ακόμη οι δημοσιογράφοι της ΔΤ, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Τεχνικά η ΝΕΡΙΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει για την ψηφιακή μετάβαση ούτε και να εκπληρώσει την πολιτική δέσμευση για λειτουργία δεύτερου κρατικού καναλιού και δορυφορικό πρόγραμμα. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του Παντελή Καψή έναντι της EBU για τη λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αποδείχθηκαν το μεγαλύτερο πολιτικό ψέμα της χρονιάς. Το πρόγραμμα που καταφέρνει να βγάζει το ένα και μοναδικό κανάλι της ΝΕΡΙΤ αποτελείται αποκλειστικά από εξωτερικές παραγωγές και αθλητικά γεγονότα, ενώ οι ειδήσεις ελέγχονται από την πολιτική ομάδα της ΔΤ...
typologies.gr

Το τηλεφώνημα της...παραίτησης...

Αποχώρησε η Μίκα Ιατρίδη από τους ΑΝ.ΕΛ...
Τηλεφωνικά ενημερώθηκε πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος για την απόφαση της Βουλευτού Δωδεκανήσου κ. Μίκας Ιατρίδη να παραιτηθεί από το κόμμα.
dimokratiki.gr

Η Άννα προειδοποιεί…...

diamantopoyloy anna c
Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες επαφές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και με εμπειρία στα ευρωπαϊκά δρώμενα, Άννα Διαμαντοπούλου προειδοποιεί…
«Το...
μήνυμα Μέρκελ και Κάμερον ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα προκύψει ύστερα από μυστικές διεργασίες και πίσω από κλειστές πόρτες, σημαίνει εξαπάτηση των Ευρωπαίων πολιτών κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί», λέει σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών: ‘συγγνώμη, λάθος’». Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει ότι οι πολίτες που είδαν τα «debates» των υποψήφιων της Επιτροπής που κλήθηκαν να εκλέξουν για πρώτη φορά όχι μόνο ευρωβουλευτές αλλά και πρόσωπο με ονοματεπώνυμο για την Επιτροπή, θα δεχθούν κατάμουτρα το «συγγνώμη λάθος ή ψέμα».

Κρούει δε, τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο όποιος πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι εξαρχής υπονομευμένος, ενώ η συμμετοχή στις επόμενες Ευρωεκλογές μπορεί να έχει και μονοψήφιο νούμερο.

Καλεί, λοιπόν, πρωθυπουργούς και προέδρους κομμάτων, καθώς και ευρωβουλευτές να δράσουν, θυμίζοντας με νόημα ότι οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι, αλλά … «όταν διακυβεύονται μεγάλα ζητήματα, καλύτερη η σύγκρουση».

Ολόκληρο το άρθρο της κ.Διαμαντοπούλου έχει ως εξής :

The Mall: To αυθαίρετο που έγινε... στρατηγική επένδυση...


Mε μια καινούργια αλχημεία, η « Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων» έκρινε πως το τεράστιο εμπορικό κέντρο, ήδη κριθέν σαν παράνομο και αυθαίρετο, εντάσσεται στις...
fast track μελλοντικές (!) στρατηγικές επενδύσεις


Το μεγαθήριο της λεωφόρου Κηφισίας, που ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων Λάτση, είχε από την αρχή της ανέγερσής του προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών για το μέγεθος. τη θέση και τις τουλάχιστον περίεργες συνθήκες κατασκευής του. Διαμαρτυρίες που δικαιώθηκαν καθώς το ΣτΕ χρόνια μετά την κατασκευή του το έκρινε τελεσίδικα παράνομο και αυθαίρετο, καλώντας ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) με νέες αποφάσεις να ξεπεράσει την αντισυνταγματικότητα, με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και τρόπο να αιτιολογηθεί επαρκώς ο υπερδιπλασιασμός του συντελεστή δόμησης.

Χθες, 2 Ιουνίου, η κυβέρνηση βρήκε έναν ακόμα τρόπο να εξυπηρετήσει τους... φίλους της στο Mall, καθώς το ενέταξε στις (μελλοντικές!) στρατηγικές επενδύσεις και ουσιαστικά «νομιμοποιώντας» το.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
 

Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι ξεβολεμένοι;



  Παραπολιτική

Στο ενδιάμεσο των δυο εκλογικών Κυριακών, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στα ΝΕΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στη σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραθέτω ένα απόσπασμα που βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον:

Η σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η ίδια ένα αίνιγμα. Είναι παραπλανητικά απλουστευτικό να φανταζόμαστε ένα ασκέρι ξεβολεμένων, οργισμένων πρώην ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ (αλλά και της ΝΔ) πλάι σε λίγους «κολλημένους» λενινιστές. Συναντώ ένα σωρό νέους και σχετικά νέους ανθρώπους που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπήρξαν ποτέ βολεμένοι, χωρίς να είναι απελπισμένοι άνεργοι, αλλά και χωρίς να παίρνουν στα σοβαρά τις ανεδαφικές επαγγελίες του κόμματος ή να έχουν άλλες πολιτικές ιδεοληψίες.

 Το κοινωνικό και διανοητικό προφίλ τους δεν διαφέρει από αυτό των νέων που κλίνουν προς Το Ποτάμι. Θέλουν και αυτοί «κάτι καινούργιο». Το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηματοδοτεί ανανέωση αλλά αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού μικρή απήχηση βρίσκει σε ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει το παλιό όσο ακόμη φάνταζε νέο και ριζοσπαστικό.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης



ΚΟΣΜΟΣ

«Αβασίλευτη δημοκρατία» ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης



 «Η Ισπανία, αύριο, θα είναι αβασίλευτη δημοκρατία», φώναζαν απόψε το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος και ζητώντας το τέλος της μοναρχίας.
«Όχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα» και «Οι Βουρβόνοι στις εκλογές» είχαν γράψει στα πανό τους οι διαδηλωτές που κρατούσαν επίσης κόκκινες και μενεξεδιές σημαίες της Δεύτερης Δημοκρατίας του 1931. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς και των οικολόγων που ελπίζουν ότι θα γίνουν παρόμοιες συγκεντρώσεις και σε περίπου άλλες 40 πόλεις της Ισπανίας. "Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή στιγμή για να ανακηρύξουμε την (αβασίλευτη) δημοκρατία", δήλωσε μια 24χρονη φυσικοθεραπεύτρια. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος "είχε μια ένδοξη ώρα όμως σήμερα (η μοναρχία) είναι ελαφρώς απαρχαιωμένη, λίγο άχρηστη, ένα αυξημένο κόστος, κυρίως μέσα στην κατάσταση κρίσης που ζούμε", πρόσθεσε.
Η πλατεία της Πουέρτα δελ Σολ ξεχείλιζε από κόσμο και η αστυνομία της Μαδρίτης, φοβούμενη για επεισόδια, απέκλεισε την πρόσβαση προς το ανάκτορο που απέχει μόλις 300 μέτρα. «Είμαι εδώ επειδή θέλω να εκλέγω τον αρχηγό του κράτους», τόνισε από την πλευρά του ένας 25χρονος φοιτητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. «Δεν θέλω να περιμένω άλλα 40 χρόνια για να ξαναβρώ αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα», τόνισε υποστηρίζοντας ότι ο πρίγκιπας Φελίπε που θα διαδεχτεί τον πατέρα του στο θρόνο «δεν έχει καμία νομιμοποίηση».
Την ίδια άποψη εξέφρασε λίγο πιο πέρα και ένας 52χρονος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση. «Πιστεύω ότι η χώρα έφτασε σε ένα σημείο όπου είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των ανθρώπων ηλικίας από 20 έως 50 ετών θέλουν να αλλάξουν το σημερινό μοντέλο, επειδή αυτοί είναι η κινητήριος μηχανή της χώρας. Η μοναρχία είναι ανυπόληπτη. Δεν έχει νόημα σε μια δημοκρατική Ευρώπη», είπε.
 

Βαγγέλη, μην τσιμπάς, ασ'τους άλλους να παραιτούνται ...


Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το σχέδιο διεθνούς συνωμοσίας κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς ηγέτες ανά τον κόσμο παραιτούνται μαζικά, μόνο και μόνο για να
δημιουργήσουν ένα γενικότερο κλίμα παραιτήσεων με απώτερο στόχο τον πρόεδρο του 8% του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από διάφορους ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, σήμερα παραιτήθηκε και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, μετά από μια ταραγμένη περίοδο σκανδάλων στο εσωτερικό της Ισπανίας. Μαθαίνω ότι παρόμοιες σκέψεις κάνει πια και η Ελισάβετ της Αγγλίας, ενώ αρχίζει να το σκέφτεται και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ελπίζω ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αντισταθεί στις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα και να συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα από την ισόβια θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όπως κι από αυτή του ηγεμόνα χωρίς ηγεμονισμούς της Κεντροαριστεράς.

Όσο παραμένει πρωθυπουργός κάποιος που συνομιλεί με τον Θεό, χρειάζεται κάποιος να συνομιλεί, κατά δήλωση του, με την Ιστορία.

parapolitiki.com