Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Το γαϊδούρι του Χότζα...

...η είδηση του Χότζα και ο θεσμός του Χότζα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ η Ελλάδα έχει απογοητεύσει την Τρόικα και έχει εκνευρίσει τη Γερμανία ακριβώς τη στιγμή που την χρειαζόταν. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος διαμαρτύρονται ότι ο Τσίπρας έχει καταστρέψει σε 2,5 μήνες ότι αυτοί έχτιζαν επί 2,5 χρόνια. Πάνω ακριβώς δηλαδή που το γαϊδούρι του Χότζα είχε σταματήσει να τρώει… ψόφησε.
undefinedτου Κώστα Εφήμερου
 Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Τα διεθνή ΜΜΕ ως επί το πλείστον μεταδίδουν μπούρδες. Αν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν ξεφτιλιστεί σε βαθμό «Μπόρατ» οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα καταλάβαινε ότι ο ανταποκριτής των Financial Times που μένει στην Ελλάδα έξι ημέρες δεν προλαβαίνει να αποκτήσει συνολική και βαθιά γνώση της περίπλοκης κρίσης χρέους που μαστίζει τη χώρα μας. Το σύστημα στην ενημέρωσή μας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ λειτουργεί ως εξής: 1. Τα μεγάλα διεθνή μέσα στέλνουν ανταποκριτές. 2. Προκειμένου οι ανταποκριτές να μην γράφουν εντελώς βλακείες προσλαμβάνουν Έλληνες δημοσιογράφους για να τους βοηθήσουν (στα ελληνικά ονομάζονται φίξερς). 3. Αυτοί κανονίζουν τα ραντεβού, τις συνεντεύξεις και κακά-τα-ψέματα πολλές φορές ουσιαστικά γράφουν το κομμάτι ή το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. 4. Τα ελληνικά κραταιά ΜΜΕ ψάχνουν τις ανταποκρίσεις των διεθνών και διαλέγουν αυτές που τους ταιριάζουν παρουσιάζοντάς τες με έξτρα πασπαλισμένη αξιοπιστία.

Έτσι η tabloid φυλλάδα Bild μετατρέπεται σε καθημερινό μας οδηγό και τα νεύρα μας γίνονται τσατάλια.

Η είδηση λοιπόν ψόφησε. Διαβάζουμε απλά αναλύσεις και εντελώς αντικρουόμενες διαρροές για τα ίδια γεγονότα. Κανείς δεν αναγκάζεται άλλωστε να ανακαλέσει, κανείς δεν υποχρεώνεται να διορθώσει όποτε αποδεικνύεται ότι γράφει αρλούμπες. Διαβάζουμε τα κείμενα όπως αυτά επιλέγονται από τους ηλίθιους υπερασπιστές της γραμμής των καναλαρχών. Την ίδια ώρα που ο ανταποκριτής της Bild μεταδίδει ότι ο Τσίπρας θα εξαγγείλει εκλογές σε 12 ώρες (και φυσικά δεν νιώθει καμιά ανάγκη να διορθώσει όταν τούτο δεν συμβαίνει) στην Ελλάδα βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος από τους New York Times ή ακόμα και τη Philadelphia Tribune αλλά επειδή τα ρεπορτάζ τους δεν ταιριάζουν στα σχέδια του Μπόμπολα δεν θα διαβάσετε ούτε μια γραμμή από δαύτα.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να μην πιστεύω όταν διαβάζω ότι οι αξιωματούχοι της Τρόικας είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή των δόσεων και ότι αν δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις και μισθούς του δημοσίου αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θεωρώ ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ολοκληρώσει την Ε' Δημοτικού και γνωρίζουν τα στοιχειώδη της πολιτικής οικονομίας ώστε να μην χρειάζεται να τους εξηγήσει κάποιος ότι ένας εξεγερμένος λαός κόβει λαιμούς και όχι δαπάνες.

Πιστεύω λοιπόν ότι κάποιος μας δουλεύει και σε αυτή την περίπτωση έχουμε μόνο τρεις πιθανότητες. Αν είναι οι «εταίροι» μας τότε ο στόχος είναι προφανώς να μας εξωθήσουν στα όρια προκειμένου να αποτελέσουμε το βατραχάκι στο μάθημα βιολογίας για τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα έθνη. Αν μας δουλεύουν οι πολιτικοί μας τότε ο στόχος είναι είτε να μας τρομάξουν προκειμένου να δεχτούμε τους συμβιβασμούς τους είτε να μας προετοιμάσουν για μια αναπόφευκτη ρήξη. Αν όμως μας δουλεύουν τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους τότε θα πρέπει ο καθένας μας να πάρει στα χέρια του την ενημέρωση, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά της δημοκρατίας, ιδιαίτερα στην ώρα του οικονομικού πολέμου που ζούμε.

thepressproject.gr 

Το μήνυμα του Τσίπρα...


... για τον θάνατο του Γκίντερ Γκρας...

"Η απώλεια του Γκύντερ Γκρας αφορά κάθε πολίτη της Ευρώπης. Σήμερα χάσαμε ένα από τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και η Ελλάδα έχασε...
έναν πολύτιμο φίλο που δε δίστασε να σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν τα στερεότυπα εναντίον της Ελλάδας βρίσκονταν στο απόγειό τους" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του νομπελίστα συγγραφέα και ποιητή, Γκύντερ Γκρας.

Ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ο Γκύντερ Γκρας, δεν υπήρξε μόνο ο νομπελίστας βιρτουόζος του λόγου, αλλά και ο μαχητικός διανοούμενος της δημοκρατικής και κοινωνικής στράτευσης» και επισήμανε ότι «το "τενεκεδένιο ταμπούρλο" του είναι ανεξίτηλο ορόσημο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αντιφασιστικής λογοτεχνίας».

«Στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους και όλες που τον αγάπησαν, εκφράζω την ειλικρινή και βαθιά μου θλίψη» κατέληξε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός...
parapolitika.gr

Δεν θα χρεοκοπήσουμε...


 Η αντίδραση της κυβέρνησης...
Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία, απαντά το Μαξίμου στα σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις, οπως αυτή του συμβούλου του Σόιμπλε. (Δείτε : ΕΔΩ )
Οσοι επενδύουν στην χρεοκοπία θα απογοητευθούν. 
Δεν...
πρόκειται στις 24 Απριλίου να έρθει το τέλος του κόσμου. Και θυμίζουν διάφορες ημερομηνίες, στις οποίες η προπαγάνδα -ντόπια και ξένη- μας έφερνε στο χείλος της καταστροφής, όπως στις 25 Ιανουαρίου, όπως στις 27 Φεβρουαρίου, όπως στις 9 Απριλίου.
Την αντίδραση της κυβέρνησης, μετέδωσε το ΜΕGA (Χρ. Τσιγουρής),  λίγο πριν ολοκληρωθεί το δελτίο...

Η συγγραφέας Μαριγώ Αλεξοπούλου μέ καταγωγή απ' τή Μύκονο

(αναδημοσίευση)
Μύκονος       Κυριακή τού Πάσχα 2015
                         ---
Αντί ν' ασχοληθώ πασχαλιάτικα, αποκλειστικά καί μόνο, μέ τό ξεκοκάλισμα τών αμνών, τών εριφίων καί τό "περιδρόμιασμα" τών άλλων τερψιλαρύγγιων εδεσμάτων (πού τά ελληνοχριστιανικά έθιμα τής "ημετέρας πατρώας παράδοσης" επιτάσσουν) έκανα ένα διάλειμμα καί μιά ολιγόωρη αποχή (γιά νά μήν τά φέρω στόν άσσο...) καί έπιασα μιά άλλη παλιά συνήθεια σχετική -κι αυτή- μέ "φάγωμα" αλλά μέ όρους αυστηρά υγιεινούς καί εξωχοληστερινικούς : Τή "λόξα" τής "εφημεριδοφαγίας"
Ένα χούϊ πού απέκτησα από τήν ηλικία τών τεσσάρων ετών όταν, λόγω περιέργειας, ενοχλούσα τόν μακαρίτη τόν πατέρα μου : "νά μού δείξει τί λέει η εφημερίδα".  Κι εκείνος, θυμάμαι, βαστώντας "ΤΑ ΝΕΑ" καθοδηγούσε τά πρώτα μου "αναγνωστικά" βήματα, μπάζοντάς με, σιγά-σιγά, "στά απόκρυφα  μυστικά τής ανάγνωσης" μέσα από τά καθημερινά χρονογραφήματα-ευθυμογραφήματα τού μεγάλου Πόντιου δημοσιογράφου καί συγγραφέα -από τίς πιό μαχητικές δημοκρατικές πέννες εκείνης τής εποχής- τού αξεπέραστου Δημήτρη Ψαθά. Τού Ψαθά πού καί σάν θεατρικός συγγραφέας έχει μείνει αξέχαστος καί στίς νεώτερες γενιές γιά τά αθάνατα θεατρικά έργα καί τίς κωμωδίες του.  
Έτσι, μ' αυτόν τόν τρόπο, "αναγκάστηκα νά μάθω νά διαβάζω" γιά νά είμαι σίγουρος ότι δέν μού ξεφεύγει ...τίποτα!

H Mαριγώ Αλεξοπούλου
"Σκαλίζοντας καί επιθεωρώντας", λοιπόν, τίς λογοτεχνικές σελίδες, στήν σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έπεσε τό μάτι μου στή συνέντευξη  τής νέας συγγραφέως -πού εγώ, τουλάχιστον, δέν εγνώριζα- Μαριγώς Αλεξοπούλου. 
Τό επίθετο μέ παρακίνησε νά ερευνήσω τήν καταγωγή της καί βρήκα ότι κατάγεται καί από Μύκονο (έχουμε εδώ στή Μύκονο τή γνωστή οικογένεια Αλεξοπούλου μέ τό σπίτι στό Γουμενιό).

Σ΄ένα τόπο σάν τό δικό μας, μέ μικρή παράδοση στά γράμματα καί τίς καλές τέχνες, κάθε περίπτωση σάν κι αυτή -πού, όσο νάναι,"δέν απαντιέται όλη τήν ώρα"- νομίζω ότι είναι αξιομνημόνευτη καί "συντρέχει λόγος" νά προβάλλεται καί νά αναδεικνύεται. 
Πολύ περισσότερο γιατί,  δέν μετριέται μέ "ποσά".
Τά κριτήρια εν προκειμένω -αυταπόδεικτα- είναι ποιοτικά...

Παραθέτω τό βιογραφικό της συγγραφέως -από τό διαδίκτυο- καί, ακολούθως, τή συνέντευξη πού έδωσε η Μαριγώ Αλεξοπούλου στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".
  Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης                                                         
                                                                                
                                                                                      ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Τόπος γέννησης:
Αθήνα
Καταγωγή:
Μύκονος-Χίος
Σπουδές:
Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Master of Philosophy (M.Phil) και διδακτορική διατριβή (Ph.D) στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
Επαγγ. Σταδιοδρομία:
Έχει διδάξει αρχαία ελληνική γραμματεία σε ελληνικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 2004-2007 και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 2005-). Εργάζεται ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Αθηνών από το 2005. "Ο νόστος στην αρχαία ελληνική τραγωδία" αποτελεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη διατριβή της και στη μονογραφία της (τίτλος: Το θέμα της επιστροφής στην πατρίδα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Ο Νόστος των επικών ηρώων) από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Edwin Mellen Press (www.mellenpress.com).
Εργογραφία:
Πιο γρήγορα απ' το φως (Κέδρος, 2000)
Ποια μέρα λείπει (Κέδρος, 2003)
Το φθονόμετρο (Κέδρος, 2006)
Τ' αστέρια πάνε στη σειρά (Κέδρος,2008)                                                     
Προ φαρμακείας εποχή (Γαβριηλίδης, 2012)


ακολουθεί η  συνέντευξη στήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τό σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

undefined

Αρχίζει ο διάλογος για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας


undefined EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Την Τετάρτη του Πάσχα, αναμένεται να διεξαχθεί στο υπουργείο Εργασίας η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής της Κυριακής», στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, το οποίο θα ρυθμιστεί, το αμέσως επόμενο διάστημα με άλλο νομοσχέδιο.
Στην επιστολή του προς τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων, ο υπουργός Εργασίας είχε προαναγγείλει την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου κατά 10,91% των κατώτατων αμοιβών, (στα 650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες), και την άρση των μισθολογικών διακρίσεων με βάση την ηλικία των εργαζομένων.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι «η σταδιακή επαναφορά έως τον Ιούλιο του 2016, του γενικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012», δηλαδή στα 751 ευρώ μεικτά.
Με το νέο νόμο, επαναφέρονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, (ΟΜΕΔ) και παρέχεται η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, όταν το ένα μέρος αρνείται την μεσολάβηση ή απορρίπτει την μεσολαβητική πρόταση.
Επεκτείνεται επίσης, η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς και παρέχεται η δυνατότητα της επαναδιατύπωσης της πρότασης του μεσολαβητή και η αναζήτηση συγκλίσεων για την οριστική μεσολαβητική πρόταση.
Καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης με τον δικαστικό έλεγχο να παραμένει σε πρώτο βαθμό μόνο ως προς τη νομιμότητα της διαιτητικής διαδικασίας.
Σημαντικές αλλαγές προωθούνται στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου επανέρχονται οι αυξήσεις των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, και επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά από τη λήξη τους, με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, προκειμένου αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ.
Ακόμη, καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση και αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.
Τέλος, επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων και θεσμοθετείται η συλλογική διαπραγμάτευση και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
efsyn.gr

Πέθανε ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο

Την τελευταία του πνοή άφησε την Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 74 ετών στο Μοντεβιδέο ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο, ένας από τους πλέον γνωστούς συγγραφείς που ανέδειξε η Λατινική Αμερική τον 20ο αιώνα.
Τον θάνατο του Γκαλεάνο, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, επιβεβαίωσε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Brecha», στο οποίο είχε συμμετοχή.
Ο εκλιπών εθεωρείτο μια από τις πλέον ηχηρές αντικαπιταλιστικές «φωνές» της Λατινικής Αμερικής, ενώ το βιβλίο του «Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής» («Open Veins of Latin America») εκτοξεύτηκε στην κορυφή των Best Sellers των ΗΠΑ το 2009, όταν ο Ούγκο Τσάβες το είχε προσφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Γκαλεάνο γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάη, μέλος μίας οικογένειας με ευρωπαϊκή καταγωγή, που ανήκε στη μεσαία τάξη και ήταν καθολική. Όταν ήταν νέος είχε δουλέψει ως εργάτης εργοστασίου, ελαιοχρωματιστής, ταχυδρόμος, δακτυλογράφος και άλλα. Στα 14 του πούλησε την πρώτη του πολιτική γελοιογραφία στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ελ Σολ» του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουρουγουάης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος στις αρχές της δεκαετίας του '60 ως συντάκτης του «Μάρτσα», ένα εβδομαδιαίο περιοδικό με το οποίο συνεργάστηκαν οι Μάριο Βάργκας Γιόσα, Μάριο Μπενεδέτι, Μανουέλ Μαλδονάδο, Ντένις και Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ. Υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Έποκα» δύο χρόνια.
Στο πραξικόπημα της 27ης Ιουνίου 1973, ο Γκαλεάνο φυλακίστηκε και αναγκάστηκε να αφήσει την Ουρουγουάη. Το βιβλίο του «Οι ανοιχτές πληγές της Λατινικής Αμερικής» λογοκρίθηκε από τα στρατιωτικά δικτατορικά καθεστώτα της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Χιλής. Έζησε στην Αργεντινή όπου ίδρυσε το πολιτιστικό περιοδικό «Κρίσις». Το 1976, παντρεύεται για τρίτη φορά, ενώ παράλληλα προστίθεται στη λίστα αυτών που θα αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, ο οποίος ανέλαβε την κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα. Πηγαίνει στην Ισπανία, όπου γράφει τη διάσημη τριλογία του, «Μνήμες Φωτιάς», το 1984.
Στις αρχές του 1985, ο Γκαλεάνο επιστρέφει στο Μοντεβιδέο. Το 2004, ο Γκαλεάνο στηρίζει τη νίκη της αριστερής συμμαχίας «Ευρύ Μέτωπο» και του Ταμπαρέ Βάσκες. Γράφει ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι ο κόσμος ψήφισε χρησιμοποιώντας την κοινή λογική. Το 2005, ο Γκαλεάνο, μαζί με αριστερούς διανοούμενους, όπως ο Ταρίκ Άλι και ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ συμμετέχουν στη συμβουλευτική επιτροπή του νεοσύστατου λατινοαμερικανικού καναλιού «Τελεσούρ».
Τον Ιανουάριο του 2006, ο Γκαλεάνο, μαζί με διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Μάριο Μπενεδέτι, ο Ερνέστο Σάμπατο ο Τιάγο ντε Μέγιο, ο Κάρλος Μονσιβάις, ο Πάμπλο Αρμάντο Φερνάντες, ο Χόρχε Ενρίκε Αντόουμ, ο Λουίς Ραφαέλ Σάντσες, η Μάιρα Μοντέρο, η Άνα Λίδια Βέγκα και ο Πάμπλο Μιλανές, ενώθηκαν για να υπογράψουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο.
από kathimerini.gr

Δ. Παπαδημούλης: Η Bild φτιάχνει και πάλι σενάρια σκοπιμότητας...


ΦΩΤΟ...
Tο tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τις μυθοπλασίες της...
γερμανικής εφημερίδας Bild.
«Η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή για διαπραγμάτευση και κοινά αποδεκτή λύση και όχι για νέες εκλογές. Η Bild φτιάχνει και πάλι σενάρια σκοπιμότητας», 
έγραψε ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζοντας τις αναφορές περί πρόωρων εκλογών από την σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild...



left.gr

Η ΕΕ θα επιβάλει την υποχρεωτική αναγραφή των θερμίδων στα ποτά;...


Η ΕΕ θα επιβάλει την υποχρεωτική αναγραφή των θερμίδων στα ποτά;
Ότι τα αλκοολούχα ποτά, εκτός τις βλαβερές συνέπειες που έχουν για διάφορα όργανα του σώματός μας, έχουν και αρκετές θερμίδες, είναι γνωστό.   
Αρκετά χρόνια, οι ενώσεις καταναλωτών πιέζουν τις εταιρίες που παρασκευάζουν αλκοολούχα ποτά, να αναγράφουν στις συσκευασίες τις θερμίδες που αυτά περιέχουν, κάτι για το οποίο έως σήμερα δεν είναι υποχρεωμένες. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα πρώτο βήμα τον περασμένο μήνα, όταν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει νομοθεσία που θα απαιτεί την επισήμανση των θερμίδων από το 2016.
Η πρόταση εγκρίθηκε από 63 από τα 68 μέλη της επιτροπής για την υγεία και έτσι βρισκόμαστε πιο κοντά στο να γίνει νόμος.

Το ψήφισμα καλεί, επίσης, στις ετικέτες να αναγράφονται οι κίνδυνοι  του αλκοόλ για τις εγκύους και τους οδηγούς.

Η τρόικα φταίει για τη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων...



Ο νομικός και ερευνητής του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Λούκας Ομπερντόρφερ δήλωσε την Κυριακή ότι «η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ριζικής λιτότητας που ακολουθήθηκε από την τρόικα».
Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστρίας, ο Ομπερντόφερ χαρακτήρισε την τρόικα ως «ένα μόρφωμα εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως είναι επίσης ο EFSF, ο ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο».
Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, Συνθηκών με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δικαίωμα άσκησης βέτο από μέρους του.
«Τα προγράμματα «διάσωσης» της Ελλάδας υπαγορεύονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει ριζική λιτότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω κοινωνικού ‘dumping’, κάτι που οδήγησε σε μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25% , σε αύξηση της ανεργίας στο 28%, σε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, σε εκτίναξη τη δημόσιου χρέους από το 120% το 2010 σε 175% του ΑΕΠ, σήμερα», σημείωσε.
Παράλληλα, το κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας έκανε παραλληλισμούς με την κρίση της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και υποστήριξε τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εξαχθούν διδάγματα και να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη για το χρέος.

Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι το μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας ήταν υψηλότερο, ανερχόμενο στο 200% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, ώστε να αποφασιστεί τότε η διαγραφή του, που συνετέλεσε στην γερμανική οικονομική ανάκαμψη.

Ντομπρόφσκις: Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται...


Ντομπρόφσκις: Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνουνΣυνέντευξη στην τηλεόραση του Blomberg παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ελλάδας και την παραμονή, ή όχι, της χώρας στο ευρώ.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι ...η δουλειά-προσπάθεια πάνω στο σενάριο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερο πρόοδο στη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, σημείωσε δε ότι αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται.
«Κρυφές διαπραγματεύσεις απλά δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά», κατέληξε. 

"Εφυγε" ο Νομπελίστας συγγραφέας, Γκύντερ Γκρας...


Σε ηλικία 87 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής, Γκύντερ Γκρας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1999, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.
Ο συγγραφέας του «Τενεκεδένιου ταμπούρλου» γεννήθηκε στην Ελεύθερη Πόλη του Ντάντσιχ (το σημερινό Γκντασκ της Πολωνίας) το 1927 και πολλά από τα έργα του διαδραματίζονταν στην πόλη αυτή.
Για πολλούς, ο Γκρας ήταν η φωνή της μεταπολεμικής γενιάς της Γερμανίας που έφερε το βάρος της ενοχής των προγόνων της για τις ακρότητες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ευρώπη.

Kάτι πάει νά αλλάξει στό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...


Αρνήθηκε τη θέση του μέλους στο ΔΣ του ΑΠΕ ο Βασίλης Μουλόπουλος και ως αντικαταστάτης προορίζεται ο παλαιός πολιτικός συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας» Γρηγόρης Ρουμπάνης. 
Την ΕΙΗΕΑ θα εκπροσωπεί ο Νίκος Λάγιος. 

Στο μεταξύ, το ΑΠΕ ξεκίνησε να λειτουργεί με διαφορετική αντίληψη
Ο νέος πρόεδρος – γενικός διευθυντής Μιχάλης Ψύλος ανακοίνωσε πως όσοι επιμένουν να είναι αργόμισθοι και να μην εμφανίζουν καθημερινά ρεπορτάζ, σαν να δουλεύουν σε εφημερίδα, θα απολυθούν άμεσα και στη θέση τους θα προσληφθούν άνεργοι δημοσιογράφοι, σε συνεννόηση με την ΕΣΗΕΑ. 
Επίσης, σημείωσε πως θα σταματήσει να δέχεται ως ρεπορτάζ τις ανακοινώσεις των υπουργείων.
typologies.gr

Σόρος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη...



... με την Ελλάδα...
Την θέση ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι τους επόμενους τρεις με πέντε μήνες θα αποφασίσει πως θα είναι τα επόμενα 5 χρόνια διατυπώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
«Χρόνο με τον χρόνο, η ΕΕ έχει περάσει με...
επιτυχία μέσα από τις δυσκολίες της. Αλλά τώρα έχει να ασχοληθεί με δύο «κρίσεις» που απειλούν την ίδια της την ύπαρξη: την Ελλάδα και την Ουκρανία. Περιπτώσεις που ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ μεγάλες για αυτήν» αναφέρει ο Σόρος.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόρος υποστηρίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι χειρίστηκαν λανθασμένα την ελληνική κρίση από την αρχή της, αναφέροντας πως «τα συναισθήματα είναι τόσο τεταμένα που η επίλυση της με οποιονδήποτε τρόπο είναι η μόνη εποικοδομητική λύση».
«Αλλά για την Ουκρανία η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία, υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, υπερασπίζεται τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε η ΕΕ. Αλλά η Ευρώπη διαχειρίζεται την Ουκρανία ως μια άλλη Ελλάδα. Αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση και παράγει λάθος αποτελέσματα. Ο Πούτιν κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία και η Ευρώπη που ασχολείται τόσο πολύ με την Ελλάδα, δίνει ελάχιστη σημασία στο ουκρανικό ζήτημα» τονίζει ο Σόρος. 
Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο πιέστε : ΕΔΩ

"Forbes": Η Ρωσία βρήκε σύμμαχο για το φυσικό αέριο την Ελλάδα...



Ως κομβικό σημείο διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη βλέπει την Ελλάδα ο αναλυτής του Forbes, Kenneth Rapoza, ο οποίος εκτιμά ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνει κινήσεις για να...
βοηθήσει την Τουρκία να γίνει η νέα Ουκρανία. 
Ο Τσίπρας και ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Π. Λαφαζάνης, φέρονται να υπέγραψαν ένα "μνημόνιο συνεργασίας" με την Gazprom και τη ρωσική κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσουν τον αγωγό στην Τουρκία, ώστε να διαφοροποιηθούν οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 
Στόχος να "απεξαρτηθεί" η Ρωσία από τα εδάφη της Ουκρανίας. 
Η Ελλάδα θα είναι ένα κομβικό σημείο διέλευσης.
Ο Τσίπρας ήταν στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. 
Μέρος των συζητήσεων περιελάμβανε τη δυνατότητα της σύνδεσης των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 

Αυτό το έργο ήταν παλαιότερα γνωστό ως αγωγός South Stream. 
Σύμφωνα με το Forbes, μπορεί η Ελλάδα να μη μοιάζει με το τέλειο σύμμαχο, αλλά η γεωγραφική θέση της θα βοηθήσει τις εταιρείες φυσικού αερίου στην Τουρκία και στη Ρωσία να διοχετεύσουν το αέριο τους στην Ευρώπη.
Η Gazprom ήλπιζε να συνεργαστεί με έναν αριθμό νότιων ευρωπαϊκών εταιρειών για την κατασκευή του South Stream. 
Ο αγωγός αυτός ήταν μια σημαντική στρατηγική διαφοροποίησης για την Gazprom, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ξένων παραδόσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 
Αλλά οι κυρώσεις εναντίον των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου πέρυσι έθεσαν τέρμα σε αυτό το έργο, με την Gazprom και άλλων εταιρειών να αναζητούν νέους συνεργάτες.
Η Τουρκία είναι ένας από αυτούς. 
Άλλωστε, η σύνδεση με την Ευρώπη μέσω διαδρομών γύρω από την Ουκρανία είναι μια αναγκαία δαπάνη για την Gazprom. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των κερδών της Gazprom. 
Και τώρα ο Τσίπρας, δίνει στην Ρωσία αυτό που θέλει. 
Άλλωστε ο Λαφαζάνης είπε στά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αγωγός θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική είσοδο της Ρωσίας στην Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα. 

enikonomia.gr

M. Καρχιμάκης: «Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα για το μνημόνιο»...



«Το κίνημά μας  θα πορευτεί πάντα με βάση τις αξίες που  υπηρέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου»
«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέσα σε λίγες μέρες να αντεπεξέλθει σε υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις και πραγματικά δεν ξέρω εάν...
είναι έτοιμη να το κάνει με επάρκεια και με τρόπο που ούτε οι πολίτες να βρεθούν σε πρωτοφανή αδιέξοδα μη λαμβάνοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε η χώρα να καταστεί ασυνεπής και χρεοκοπημένη».
Τους προβληματισμούς του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών εκφράζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», το στέλεχος του Κινηματοϛ Δημοκρατων Σοσιαλιστων
 κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
«Η καμπή της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολη και τόσο κρίσιμη όσο τον πρώτο καιρό της κρίσης δανεισμού, που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για να λάβει βοήθεια από τους θεσμικούς εταίρους της», δηλώνει ο κ. Καρχιμάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Καρχιμάκης δηλώνει:
«Παραμένει όχι μόνο ανοικτό, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με μια σύγχυση που προκαλεί η έλλειψη συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να μιλάει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά και να «αδειάζεται» στην ουσία μετά από λίγο εκ μέρους της κυβέρνησης».
Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρεται και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια  αλλά και στην πορεία που θα ακολουθήσει το  ΚΙΝΗΜΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Business Insider: H Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν οδηγός ταξί...



Στον εκνευρισμό των Ευρωπαίων αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του το Business Insider.
«Στην πραγματικότητα, είναι τόσο εκνευρισμένοι που...
φέρονται να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα κάνει «σαν οδηγός ταξί», που μόνο ζητά για χρήματα, αντί να προωθεί μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το Business Insider κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας και «σοκαρισμένοι» από την έλλειψη προόδου που έχει κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ωστόσο, το Business Insider επικαλείται και την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα της FAS, στην οποία υπογραμμίζεται πως το δημοσίευμα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και την Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει το Business Insider, κύριο μέλημα της Ελλάδας είναι να υπάρξει μια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους προκειμένου να αποδεσμευτούν χρήματα ύψους 7,2 δις ευρώ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ελλάδα αποπλήρωσε τη δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και εάν η χώρα δεν λάβει τα χρήματα των δόσεων, θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία ενόψει των επόμενων μεγάλων πληρωμών που έχει να κάνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται πως το EuroWorking Group έδωσε την περασμένη Πέμπτη προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Απορρίπτει τα σενάρια περί εκλογών, η κυβέρνηση...


undefined
Στα σενάρια περί μυστικού σχεδίου πρόωρων εκλογών της ελληνικής κυβέρνησης απαντούν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια».
Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της Bild, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν: «Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με το σκεπτικό ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 40%, και άρα η προσφυγή στις κάλπες μπορεί του να δώσει αυτοδυναμία, αλλά και περαιτέρω υποστήριξη «στην πορεία του κατά των Βρυξελλών».

Εφοδιάζουν τή Μέρκελ μέ "πλαστά" στοιχεία;...

Ο διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ για τις συντάξεις...


«Διαθέτετε το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων». Το στοιχείο αυτό προέταξε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη συνάντηση στις 22 Μαρτίου στο Βερολίνο.
Στο άκουσμα της συγκεκριμένης αναφοράς, ενώ είχε ανοίξει η συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το επιτελείο που συνόδευε τον πρωθυπουργό (ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group Γιώργος Χουλιαράκης) έδειξε να απορεί.
Αμέσως από τον περίφημο "κίτρινο φάκελο" ανασύρθηκε ένα έγγραφο του ΓΛΚ που διέψευδε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής" της Κυριακής ο Γ. Χουλιαράκης έδωσε στην καγκελάριο το έγγραφο που αποδείκνυε ότι το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνούσε το 7%!
Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν τη δυσφορία της Α. Μέρκελ για την ποιότητα των στοιχείων με τα οποία την είχαν εφοδιάσει. Ποιος άραγε; Τα τεχνικά κλιμάκια; Ίσως...
Η επόμενη έκπληξη αφορούσε τις επικουρικές συντάξεις. "Γιατί δεν εφαρμόζετε τη 'ρήτρα μηδενικού ελλείμματος' ήταν η επόμενη ερώτηση. Η ελληνική πλευρά απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία: Το μέσο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων από 380 ευρώ μηνιαίως έχει πέσει στα 230 ευρώ μετά από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και αντίστοιχες περικοπές. "Αν εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%"!
Το συγκεκριμένο περιστατικό, τόσο για το συνολικό ετήσιο κόστος του ασφαλιστικού όσο και για τις επικουρικές, αποδεικνύει τα ελλιπή στοιχεία που -σκόπιμα ή μη- διακινούνται στο Eurogroup και φυσικά στα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει πίσω από τις "κόκκινες γραμμές".
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επιμονή από τα τεχνικά κλιμάκια να υλοποιηθεί ως έχει το e-mail Χαρδούβελη, που προέβλεπε, πέρα από την άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων σε δύο δόσεις μέσα στο 2015 (8% από 1.1.2015 και 7% από τον Ιούλιο), και τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ με ταυτόχρονη μετεξέλιξη του συνταξιοδοτικού συστήματος σε πλήρως ανταποδοτικό με εξίσωση εισφορών και παροχών.
Το κλίμα φαίνεται να διαμορφώνεται λιγότερο ασφυκτικό στα εργασιακά, καθώς δύσκολα μπορεί να αντικρουστεί η επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων που ισχύει σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Παρά τη δυσφορία που υπάρχει στους εκπροσώπους των θεσμών για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, οι ενστάσεις μετατίθενται τώρα στις θεσμικές προβλέψεις (π.χ. ξεπαγώνουν οι τριετίες) και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού με το επιχείρημα ότι μπορεί να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια