Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή



                                                                                            από  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΚΤ: Ολοκλήρωση αξιολόγησης και εφαρμογή προγράμματος για αγορά ομολόγων

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ 
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέβη τον Ρουβίκωνα της νομισματικής πολιτικής ανακοινώνοντας αγορές κυρίως κρατικών ομολόγων αλλά και ιδιωτικών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Επειδή όμως υπολογίζονται και οι αγορές ομολόγων που ήδη έχουν γίνει, το μηνιαίο ποσό αγορών περιορίζεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ τον μήνα και το συνολικό ποσό των ελάχιστων αγορών στα 950 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα υπάρξουν προυποθέσεις και ρυθμίσεις για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εφαρμόζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι προκειμένου να γίνουν  αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από...

"Βόμβες" Αντώναρου: Η στρατηγική του φόβου της ΝΔ, γυρίζει μπούμερανγκ...

undefinedΟι εσωτερικές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία για τη στρατηγική του φόβου, που ακολούθησε η ηγεσία της κατά την προεκλογική περίοδο, είναι κοινό μυστικό.

Σήμερα όμως ο...
πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, δεν έκανε απλώς κάποιον υπαινιγμό, αλλά εκτόξευσε ρουκέτα κατά της συγκεκριμένης τακτικής και όσων την ακολούθησαν.

Ο κ. Αντώναρος, μίλησε για "μονοκόμματους" ανθρώπους, που δεν παίρνουν από λόγια και για μια τακτική, που αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

"Κάποιοι άνθρωποι είναι αβελτίωτοι. Βλέπουν ότι αυτό που κάνουν είναι αναποτελεσματικό. Ό,τι τους γυρίζει μπούμερανγκ. Κι όμως εθελοτυφλούν και συνεχίζουν να το κάνουν. Όπως η στρατηγική του φόβου που επέλεξε να εφαρμόσει στον προεκλογικό αγώνα η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Άμα είσαι μονοκόμματος (για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερους χαρακτηρισμούς) δεν παίρνεις απο λόγια και βγαζεις μόνος σου τα μάτια σου. Και το κακό είναι ότι δεν πληρώνεις μόνος σου -όπως είναι φυσικό- τις συνέπειες. Αλλά και πάρα πολλοί άλλοι", έγραψε ο κ. Αντώναρος στη σελίδα του στο Facebook...
news247.gr

Στροφή MEGA προς ΣΥΡΙΖΑ?...

 Για πρώτη φορά έδειξε - και με λεπτομέρειες- το εύρος της συγκέντρωσης του Αλέξη Τσίπρα...
Στροφή, ή απλώς επίδειξη αντικειμενικότητας, καθώς το δελτίο - ιδιαιτέρως με την παρουσία του "Μπαζούκας"- εχει καταβαραθρωθεί στις μετρήσεις? 
Πάντως, η...
αποψινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια δόθηκε στην πραγματική της διάσταση, χωρίς παραπλανητικές σκοπιμότητες. 
Επίσης, δόθηκαν σε τρεις φάσεις τα κύρια σημεία, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος: Υπογράμμισε την στεναχώρια του Σαμαρά για την απόφαση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. 
Αρνήθηκε την συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (χωρίς κατονομάσει τα κόμματα), λέγοντας "πως δεν θα βάλουμε στο πιλοτήριο αυτούς που θέλουν να περάσουν τα σχεδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών".
Προειδοποίησε πως τελειώνουν τα μνημόνια και προεξόφλησε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία...

 

Σταθάκης: 30 δις στην Ελλάδα...


... από το πακέτο Ντράγκι.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ με το "Μπαζούκας"...
 Ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο Γιωργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) το  πακέτο Ντράγκι.
Από αυτο, τα 30 δις αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Επίσης, είπε πως το χρονικό οριο της 28ης Φεβρουαρίου δεν είναι πια αυστηρό (για...
Ιούλιο μίλησε ο Ντράγκι) και υπογράμμισε, πως, ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν δεσμεύεται από το σημερινό πρόγραμμα. Οπως είπε, "εχουμε νέο σχέδιο εξόδου από την κρίση".
Κατά την συζήτηση, υπηρξε επεισόδιο με το "Μπαζούκας". Ο Σταθάκης σε αυστηρό τόνο, του είπε να μην βάζει στο στόμα το δικό του, λέξεις που δεν λέει. 
Ξαφνιασμένη η Τρέμη, προσπάθησε να τον διωξει με τρόπο. "Θα καθυστερήσεις στην εκπομπή σου"...

Σούπερ κωλοτούμπα από τη GPO: Δίνει 3% στο Κίνημα και αυξάνει στις 6 μονάδες τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

22.1.15


Την είσοδο του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή δείχνει απόψε η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega, στην οποία μάλιστα η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται στις 6 μονάδες.

Ακριβώς πριν από 2 μέρες, η ίδια εταιρεία έδινε στο Κίνημα 2,5% και έδειχνε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται στις 4 μονάδες.


από parapolitiki.com

Βενιζέλος: Εγω κυρία Κοσιώνη λέω (χα χα χα!) την αλήθεια...

 Ο  Μπένυ, καθώς βλέπει να βγαίνει από την πολιτική σκηνή, καλεί τους πολίτες να κάνουν σ' αυτες τις εκλογές, μια "συνετή επιλογή". 
Αλλά, εκεί που έπεσε γέλιο, ηταν οταν είπε, "εγω κυρία Κοσιώνη σας λέω την αλήθεια. Αν...
δεν πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή θα μείνουμε όμηροι του μνημονίου".
Στη συνέχεια, πούλησε και λίγο νταηλίκι, όταν η παρουσιάστρια του θύμισε πως, "όλοι προεκλογικά κάνετε φέτες την τρόικα. Και μετά τις εκλογές, σας κάνει φέτες η τρόικα".
Αυτά  κυρία Κοσιώνη, μη μου τα λετε εμενα,  να τα πείτε αλλού". Και θύμισε την περίφημη κόντρα, όπου κατά τους ισχυρισμούς του, έτρεψε σε φυγή την τρόικα (η οποία,  επανήλθε μετά από λίγο και μας εκανε όλους φέτες)!...
 

Ο Ντράγκι αποκάλυψε το κοινό μυστικό: Κάθε ανάσα για την Ελλάδα περνά μέσα από νέο Μνημόνιο

22.1.15


Σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις του Super Mario της Ευρωζώνης καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά άμεσα την αγορά κρατικών ομολόγων αλλά και ιδιωτικών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ένα χρήσιμο από το ρεπορτάζ του Κώστα Καρκαγιάννη στην Καθημερινη:
Οσον αφορά τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα υπάρξουν προυποθέσεις και ρυθμίσεις για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εφαρμόζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι προκειμένου να γίνουν  αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο του 2015 και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs), σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση. Συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Με πολύ λίγα λόγια, επιβεβαιώνεται αυτό που γράφει εδώ και καιρό η Παραπολιτική, ότι δηλαδή για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα, θα απαιτηθούν εγγυήσεις σε μορφή προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή Μνημόνιο.

Μόλις χθες, σημειώναμε ότι το ο μόνο πραγματικό ερώτημα για τη χώρα μετά τις εκλογές είναι το ποιοι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
parapolitiki.com

Και η Ελλάδα στο πρόγραμμα Ντράγκι...


undefined
Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 60 δισ. τον μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και ώσπου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, περιλαμβανομένων των...

χωρών σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά με επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας ανακοίνωσε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ το ρίσκο της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών θα το μοιραστεί σε ένα μικρό ποσοστό η ΕΚΤ με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες όμως θα απορροφήσουν όλο το υπόλοιπο πιθανό ρίσκο. 
real.gr


Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας το τσίρκο των δημοσκοπήσεων

22.1.15

undefinedΑν έχει τύχει να παρακολουθήσετε εκλογικές διαδικασίες άλλων δυτικών χωρών, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι μόνο στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο μεγάλο αριθμό εταιριών δημοσκοπήσεων και μετρήσεων.
Στις περισσότερες χώρες, οι οποίες είναι και πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα, συνήθως υπάρχουν 4-5 εταιρείες ενώ το μεγαλύτερο κύρος απολαμβάνουν κάποια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που παράγουν παράλληλα και επιστημονικό έργο.

Στη χώρα μας, έχουμε φτάσει στο σημείο το κάθε site να είναι πλέον σε θέση να δημοσιεύσει κι από μια δημοσκόπηση ενώ σε αυτές τις εκλογές το πράγμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς δημοσιεύονται δεκάδες δημοσκοπήσεις για κάθε γούστο.

Στις 10 Ιανουαρίου, η Παραπολιτική είχε προειδοποιήσει ότι την τελευταία εβδομάδα θα αρχίσουν να βλέπουμε περίεργα πράγματα από τους δημοσκόπους οι οποίοι θα φροντίσουν να μην εκτεθούν τελείως στα μάτια των πολιτών.

Κάπως έτσι, ξαφνικά όλοι ανακαλύπτουν ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αυξάνεται και δεν μειώνεται, ότι το Ποτάμι μάλλον δεν θα πλησιάσει το 10%, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία τύχη να είναι 3ο αλλά και το ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι τελικά στη Βουλή. Επιμένουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα είναι τρίτο κόμμα και ότι το Κίνημα δεν ξεπερνά το 3%. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν πραγματική δυναμική των κομμάτων αν οι δημοσκόποι δεν έπαιζαν αυτά τα παιχνίδια καθώς διαμορφώνουν σε τεράστιο βαθμό την ψυχολογία των ψηφοφόρων και νοθεύουν την εκλογική διαδικασία. Για παράδειγμα, όταν δημοσιεύεις μια δημοσκόπηση με 30% αναποφάσιστους, μπορείς να δώσεις οποιοδήποτε αποτέλεσμα θέλεις καθώς είσαι πάντα καλυμμένος.

Πρέπει άμεσα να ελεγχθεί η συγκεκριμένη αγορά και να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες δεοντολογίας. Πρέπει να προστατευθεί το κύρος της Δημοκρατίας μας.
parapolitiki.com

ΕΚΤ: Πλάνο 50 δισ. ευρώ μηνιαίως για κρατικά ομόλογα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
 Σχέδιο εξαγοράς ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ κάθε μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και δύο, αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη η διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της The Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις αντιδράσεων αρκετών κεντρικών τραπεζιτών στο να μην υπάρξει διαμοιρασμός  κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων αλλά κάθε κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα της δικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης με τις αγορές να διακατέχονται από υψηλές προσδοκίες.
Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει, αν και με καθυστέρηση πολλών ετών, το δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν ήδη από το 2008 η αμερικανική και η βρετανική κεντρική τράπεζα στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την οικονομία τους. Αν επαληθευτούν σήμερα οι πληροφορίες για αγορές ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα τότε το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 600 δισ. ευρώ και 1,1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 12-24 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ελλάδα αναμένεται να εξαιρεθεί από τις αγορές ομολόγων μέχρι να συμφωνήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος με την Ευρωζώνης. Πάντως η κα Μέρκελ επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει με τις ενέργειες της να υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών μελών, παρέμβαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
από την "Καθημερινή"

Το μόνο πραγματικό ερώτημα για τη χώρα μετά τις εκλογές: Ποιοι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα;

21.1.15

undefined

Ο τελευταίος υποψήφιος του τελευταίου κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές οφείλει σήμερα πια να γνωρίζει αυτό που προεξοφλούν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και οι διεθνείς συσχετισμοί.
Η χώρα, αργά ή γρήγορα, είτε με αριστερή είτε με δεξιά διαπραγμάτευση, θα χρειαστεί να ψηφίσει ένα πακέτο νέων μέτρων ώστε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Τα μέτρα αυτά μάλιστα θα είναι αρκετά σκληρότερα από αυτά που περιλάμβανε το e-mail Χαρδούβελη καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει εκτροχιαστεί.

Σήμερα, όλοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και δεσμεύεται να ακυρώσει και προηγούμενα μέτρα και να αρχίζει να μοιράζει λεφτά με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Όλοι λένε ψέματα. Το ταμείο είναι μείον και είναι όλοι ενήμεροι.
parapolitiki.com

Το μόνο πραγματικό ερώτημα για τη χώρα μετά τις εκλογές: Ποιοι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα;

21.1.15

undefined

Ο τελευταίος υποψήφιος του τελευταίου κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές οφείλει σήμερα πια να γνωρίζει αυτό που προεξοφλούν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και οι διεθνείς συσχετισμοί.

Η χώρα, αργά ή γρήγορα, είτε με αριστερή είτε με δεξιά διαπραγμάτευση, θα χρειαστεί να ψηφίσει ένα πακέτο νέων μέτρων ώστε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Τα μέτρα αυτά μάλιστα θα είναι αρκετά σκληρότερα από αυτά που περιλάμβανε το e-mail Χαρδούβελη καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει εκτροχιαστεί.

Σήμερα, όλοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και δεσμεύεται να ακυρώσει και προηγούμενα μέτρα και να αρχίζει να μοιράζει λεφτά με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Όλοι λένε ψέματα. Το ταμείο είναι μείον και είναι όλοι ενήμεροι.
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/01/to-mono-pragmatiko-erotima-gia-ti-xora-meta-tis-ekloges-poioi-tha-psifiiosun-ta-nea-metra.html#more