Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: Πλάνο 50 δισ. ευρώ μηνιαίως για κρατικά ομόλογα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
 Σχέδιο εξαγοράς ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ κάθε μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και δύο, αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη η διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της The Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις αντιδράσεων αρκετών κεντρικών τραπεζιτών στο να μην υπάρξει διαμοιρασμός  κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων αλλά κάθε κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα της δικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης με τις αγορές να διακατέχονται από υψηλές προσδοκίες.
Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει, αν και με καθυστέρηση πολλών ετών, το δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν ήδη από το 2008 η αμερικανική και η βρετανική κεντρική τράπεζα στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την οικονομία τους. Αν επαληθευτούν σήμερα οι πληροφορίες για αγορές ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα τότε το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 600 δισ. ευρώ και 1,1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 12-24 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ελλάδα αναμένεται να εξαιρεθεί από τις αγορές ομολόγων μέχρι να συμφωνήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος με την Ευρωζώνης. Πάντως η κα Μέρκελ επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει με τις ενέργειες της να υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών μελών, παρέμβαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
από την "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.