Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                                     "TA NEA"

Τι δουλειά έχει ένας σκύλος σε διεθνές ιατρικό συνέδριο;

Τι δουλειά έχει ένας σκύλος σε διεθνές ιατρικό συνέδριο;
Στη φωτογραφία ο Φρανκ, ο σκύλος - γιατρός
Μπορεί όλα να ξεκίνησαν από ένα πείραμα, αλλά ο Φράνκι απέδειξε ότι μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του θυρεοειδούς πολύ πριν ξεκινήσει να σχηματίζεται ο όγκος, και φυσικά αρκετά νωρίτερα από οποιοδήποτε εξελιγμένο ιατρικό μηχάνημα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έκαναν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, ο σκύλος βρήκε σε πολύ πρώιμο και φυσικά θεραπεύσιμο στάδιο τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε 30 ασθενείς.

Ο Φράνκι κλήθηκε να μυρίσει τα ούρα 34 εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη και προέβλεψε (όχι διέγνωσε) με αξιοπιστία 88% ποιοι από αυτούς θα εκδηλώσουν στο μέλλον καρκίνο στο θυρεοειδή αδένα.

Το σκυλί έχει εκπαιδευτεί όταν μυρίζει ούρα που έχουν καρκίνο να ξαπλώνει και όταν δεν έχουν να κάνει στροφή και να αποχωρεί από το εξεταστήριο. Τώρα πώς έγινε αυτό και τι έχει στο μυαλό του αυτός ο σκύλος, ποτέ δεν θα μάθουμε.

Το επόμενο βήμα των ειδικών είναι είτε να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα κάνει τη δουλειά του Φράνκ, είτε να εκπαιδεύσουν σκυλιά για να βρίσκουν και αυτόν το τύπο καρκίνου.

Σε προηγούμενες μελέτες σκυλιά κατάφεραν να προβλέψουν ποια άτομα θα εκδηλώσουν στο μέλλον καρκίνο του πνεύμονα και του εντέρου.
tanea.gr

Κοτζιάς: «Περί τα 80 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση»


Κοτζιάς: «Περί τα 80 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση»
«Η Γερμανία, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση. Πρέπει να μιλούμε με αριθμούς, και όχι η μία πλευρά να θέλει να δασκαλέψει την άλλη με ψευτοηθικιστικές τοποθετήσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, στη Ρίγα της Λετονίας, το περασμένο Σάββατο 7 Μαρτίου.

Αυτή την τοποθέτηση ο έλληνας υπουργός την έκανε αναφορικά με το ζήτημα που επανέρχεται συχνά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα χρήματα που έχει χάσει η Γερμανία, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς συμβαίνει «ακριβώς το αντίθετο».

Στο ίδιο ύφος, ο κ. Κοτζιάς διέψευσε και τα στερεότυπα που αρκετές φορές κυριαρχούν στα γερμανικά ΜΜΕ και δείχνουν μια ολόκληρη χώρα, την Ελλάδα, και έναν ολόκληρο λαό, τον ελληνικό, με αρνητικές ιδιότητες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Στερεότυπα πως όλοι οι Έλληνες είναι κλέφτες, τεμπέληδες και ψεύτες, αν και όλες οι ευρωπαϊκές στατιστικές λένε πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από όλους τους Ευρωπαίους. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα 60% νεανική ανεργία, πρέπει να συζητήσουμε, να δούμε τι θα γίνει με αυτή τη νέα γενιά, ποια στάση θα κρατήσει αυτή η νέα γενιά απέναντι στην ΕΕ εάν δεν θα έχει δουλειά και ακούει συνέχεια για κυρώσεις. Εντάξει, καταλαβαίνω πως "η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί", πως "όλοι οι Ελληνες είναι κακοί", μπορώ να τα δεχθώ όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά. Αυτό που λέω διαρκώς είναι πως θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μελλοντικά. Πρέπει να έχουμε μια θετική κατάσταση win-win...» υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «υπαίτιοι αυτών των σκανδάλων, Έλληνες, ζουν σήμερα στη Γερμανία» και κάλεσε τη γερμανική δικαιοσύνη να δώσει επιτέλους τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να έχουμε αποδείξεις για το ποιος δωροδοκήθηκε στην Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί κανείς με ψευτοηθικιστικές παραινέσεις, και την ίδια στιγμή αυτά τα άτομα που προκάλεσαν τα σκάνδαλα, όπως ο κ. Χριστοφοράκος της Siemens, να βρίσκονται στη Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Η γερμανική δικαιοσύνη πρέπει να μας κοινοποιήσει της καταθέσεις τους. Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
από tanea.gr

Εδώλιο για 64 κατηγορούμενους για τα μαύρα ταμεία της Siemens


Εδώλιο για 64 κατηγορούμενους για τα μαύρα ταμεία της Siemens
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος λίγο πριν διαφύγει στη Γερμανία Πηγή: ΑΠΕ
 
 
 
Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, οι δικαστές του εφετείου δείχνουν εδώλιο, που καταλήγει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για 64 κατηγορούμενους προκειμένου να δικαστούν για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Η κατηγορία που τους φέρνει αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη αφορά στη σύμβαση 8002, που αφορούσε την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Μεταξύ άλλων, στο εδώλιο παραπέμπονται οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θόδωρος Τσουκάτος, 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.

Οι πράξεις που τους αποδίδονται, κατά περίπτωση, είναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και συνεργεία στις πράξεις αυτές.

Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης 80 κατηγορούμενοι καθώς και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λόγω παραγραφής.

Aπ'όλες τις κατηγορίες απαλλάσσονται τα παιδιά του έως σήμερα καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα.

Με το βούλευμα τέλος, διατηρούνται τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου , Χρήστου Καραβέλα και του τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.
από tanea.gr

Financial Times : Οι θεσμοί επιμένουν...


ft-oi-thesmoi-epimenoyn-gia-thn-epistrofh-ths-troikas-sthn-athhna
...για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα...
Την αλληλογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποκαλύπτει ο Πίτερ Σπίγκελ, των "Financial Times".
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών είναι τον αν...
η «τρόικα πέθανε» ή αν θα επιστρέψει στην Αθήνα. 
Στην επιστολή του  ο Ελληνας υπουργος Οικονομικών, αναφέρει, πως, «σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των τεχνικών συναντήσεων η άποψη της ελληνικής πλευράς είναι πως αυτές θα πρέπει να γίνονται στις Βρυξέλλες». 
Με τη σειρά του ο  Ντάισελμπλουμ δηλώνει αρχικά ευτυχής που η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη τεχνικών συναντήσεων αλλά αναφέρει: «Με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών θα αρχίσουν σύντομα, και συμφωνήσαμε πως οι συζητήσεις με τα κοινά όργανα θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η τεχνική δουλειά που θα υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία θα γίνεται στο έδαφος της Αθήνας, από κοινού». 

Την ίδια ώρα το "Bloomberg" αναφέρει πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς με τις επτά μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν δεκτές από τους εταίρους, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Suddeutsche Zeitung": Συμβιβασμός υπό δύο όρους...


undefined
Η γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες του ευρώ κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν...
κάποιο τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι 
η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Στο σημερινό Eurogroup, όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία επεξεργασίας εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους.

Πρώτον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσεις ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον, παράλληλα με αυτό, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Παρά το ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μεσολαβούν μόνο επτά εβδομάδες, δεν υπάρχει ούτε ένα μίνιμουμ συναίνεσης ως προς το πού και πότε οι εμπειρογνώμονες των δανειστών θα μπορέσουν να πάρουν αξιόπιστα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδό τους.

Για να δώσουν τέλος στη διαμάχη με την Αθήνα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι εταίροι θα προτείνουν στην Αθήνα οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα.
enikonomia

M. Γλέζος: Ότι δεν κατάφερε η Γερμανία με τα όπλα, το κατάφερε με το ευρώ...


glezos-oti-den-katafere-h-germania-me-ta-opla-to-katafere-me-to-eyrw«Εκείνο που δεν κατόρθωσε να κάνει τότε με τα όπλα η Γερμανία, δηλαδή να δημιουργήσει μια γερμανική Ευρώπη, το πετυχαίνει σήμερα, με την οικονομική ισχύ και με τη βοήθεια των HΠΑ και των...
άλλων νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - εκτός των Σοβιετικών, εννοείται», τονίζει ο Μανώλης Γλέζος.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερει: Ο Ψυχρός Πόλεμος έδωσε την ευκαιρία στις HΠΑ και στο δημιούργημά τους, το ΝΑΤΟ, να επιβάλουν τη θέλησή τους στην Ευρώπη. Και καρπός αυτής της θέλησης είναι η σημερινή Γερμανία.

Όσον αφορά στις πολεμικές αποζημιώσεις, ο κ. Γλέζος εκτίμησε πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι συσχετισμοί δεν είναι τέτοιοι που να ευνοούν πρωτοβουλίες με απτά αποτελέσματα για το ζήτημα, πιστεύει όμως οτι εκ των πραγμάτων η Γερμανία θα αναγκαστεί να συζητήσει με την Ελλάδα για το θέμα. 

«Η γερμανική κυβέρνηση, κακομαθημένη έως τώρα από τις συνεχείς υποχωρήσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων, δεν θα μπορεί να αρνείται στο διηνεκές να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα. Άλλωστε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο νέος Έλληνας Πρόεδρος, κατέχει άριστα, και ως νομικός, το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τη χώρα μας. Στο κάτω-κάτω της γραφής, τα επιχειρήματα των Γερμανών θα φανεί πόσο σαθρά είναι, αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα, αντί του νόθου καθεστώτος της «μη εμπόλεμης κατάστασης» που ισχύει σήμερα. Τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς άσκησε σφοδρή κριτική στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας το στοιχείο της Λαϊκής κυριαρχίας και της τήρησης του Συντάγματος.

«Οι προεκλογικές εξαγγελίες και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μπορούν να υλοποιηθούν στον βαθμό και μόνο που η εξουσία περνάει στα χέρια του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγγελίες του υποσχέθηκε τη Λαϊκή Κυριαρχία, την οποία και το ισχύον Σύνταγμα καταγράφει ως θεμέλιο του Πολιτεύματος, μολονότι την αγνόησαν και την περιφρόνησαν όλες οι ώς τώρα κυβερνήσεις. Ο λαός περιμένει από την κυβέρνηση που εξέλεξε να εφαρμόσει πρώτα και κύρια το Σύνταγμα», δήλωσε ο κ. Γλέζος.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης θα παραμένει και σε 100 χρόνια επίκαιρο: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη. Η δίκαιη κοινωνία, που ονειρευτήκαμε και για την οποία παλέψαμε, περιγράφεται πολύ καλά από τις τρεις αυτές λέξεις-ορόσημα. Ώς τώρα δεν τα καταφέραμε, αλλά μπορώ να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν οι επόμενες γενιές». 
newpost.gr

Αντίγραφα και πρωτότυπα


undefined Αργά ή γρήγορα, έρχεται μια στιγμή όπου είμαστε εμείς που πρέπει να αντιστοιχούμε στο πιστοποιητικό και όχι το πιστοποιητικό σ’ εμάς

Scire tuum nihil est
nisi te scire hoc sciat alter(*)
Πέρσιος (34-62 μ.Χ.)
Στη σύγχρονη πληροφόρηση παραμένει ακόμη κάτι το πραγματικό, το αντικειμενικό. Είναι όμως πολύ λίγο, και είναι όλο και πιο δύσκολο να το απομονώσουμε, όπως θα ήταν δύσκολο να απομονώσουμε τον κυματισμό από το νερό που τον δημιουργεί.
Ποιος μπορεί τώρα πια να πει αν η πληροφόρηση καθρεφτίζει τον κόσμο και περισσότερο απ’ ό,τι ο κόσμος καθρεφτίζει την πληροφόρηση.
Ακόμη και το Ληξιαρχείο κατέληξε στο να κάνει ένα παρόμοιο αναποδογύρισμα. Από τη στιγμή που τοποθετείται στην ταυτότητα, η φάτσα μας πρέπει να μοιάζει με τη φωτογραφία της, περισσότερο απ’ ό,τι η φωτογραφία με τη φάτσα. Αργά ή γρήγορα, έρχεται μια στιγμή –παράδοξη– όπου είμαστε εμείς που πρέπει να αντιστοιχούμε στο πιστοποιητικό και όχι το πιστοποιητικό σ’ εμάς.
Η σύγκριση τελειώνει εδώ.
Παρ' όλη τη στενοκεφαλιά των εντύπων και τους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας, φυσιολογικά ο καθένας από εμάς παραμένει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και διατηρεί την πεποίθηση πως δεν είναι η φωτογραφία του. Από την άλλη, οι απόψεις μας, οι σκέψεις μας, οι ψυχολογικές μας συμπεριφορές είναι αρκετά λεπτές, ευαίσθητες και εύκολα μπορούμε να μπερδευτούμε.
Ετσι, η πληροφόρηση πάει πέρα από τα μητρώα του Ληξιαρχείου. Τα τελευταία περιορίζονται στο να μας επιβάλλουν να αστοχούμε στο αντίγραφό μας. Η πληροφόρηση, αντίθετα, μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν είμαστε τίποτε άλλο από το αντίγραφο, εκφράζοντας βάσιμες αμφιβολίες για την ύπαρξη ενός πρωτοτύπου. Πράγματι, αυτό που δεν περνά από το χωνί της πληροφόρησης (αρχίζοντας από τις ιδέες και τις προτιμήσεις μας) όχι μόνο δεν το γνωρίζουμε· δεν υπάρχει. Και όχι μόνο δεν υπάρχει για τους άλλους· δεν υπάρχει για μας τους ίδιους.

(*) Αυτό που ξέρεις δεν μετράει, αν κάποιος άλλος δεν ξέρει ότι το ξέρεις
*Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ