Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η Λαγκάρντ, ο Γιακουμάτος και η τιμή της χώρας


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
Ο Μάκης Γιακουμάτος ανέλαβε χθες να υπερασπισθεί την τιμή της χώρας μας, απέναντι στις καταγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της από Ελληνες φοροφυγάδες. Ας κάνουμε μια σύντομη παύση εδώ. Διαβάστε, παρακαλώ, ξανά την αρχική πρόταση: δυνατά, όχι από μέσα σας. Οσες φορές και αν το κάνετε, η γελοιότητα του νοήματός της δεν μαλακώνει, αλλά μάλλον ενισχύεται. Διερωτώμαι, ειλικρινά, λοιπόν, τι από τα δύο είναι χειρότερο, με την έννοια του γελοιωδέστερου: η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παρουσιάζει τη χώρα ως «failed state», που τη λυμαίνονται μαφίες, ή να υπερασπίζεται την τιμή της Ελλάδος ένας διακεκριμένος καρατερίστας της πολιτικής επιθεώρησης και μάλιστα της εμβελείας ενός Γιακουμάτου;
Η καταγγελία της Λαγκάρντ μπορεί να μην είναι εντελώς ανυπόστατη – πολύ πιθανόν κάποιος ανεγκέφαλος να έγραψε μια βλακεία στο καφενείο των social media. Ωστόσο, δεν είναι σοβαρή. Πρώτα απ’ όλα, γιατί κάποιος φοροφυγάς να απειλήσει τη Λαγκάρντ και να μην απειλήσει απευθείας τον έφορο; Φαντασθείτε από πόσα στάδια εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της απειλής: πρώτα, η Λαγκάρντ θα πρέπει να την πάρει στα σοβαρά, έπειτα να μεταφέρει την πίεση στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, αυτός με τη σειρά του στον υπουργό των Οικονομικών, ο δε τελευταίος στον έφορο. Δεν πάει κάπως μακριά η βαλίτσα; Δεν διακινδυνεύεται η αποτελεσματικότητα της απειλής; Είπαμε ότι οι φοροφυγάδες είναι κλέφτες που ζουν εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι είναι και εντελώς ηλίθιοι!

Να σταθούμε για λίγο στο σημείο αυτό, διότι η λογική, στην οποία στηρίζεται η πεποίθηση πως ένας φοροφυγάς μπορεί να προστατεύσει το συμφέρον του αν απειλήσει τη διευθύντρια του ΔΝΤ, είναι παρόμοια με τη λογική (αν θέλετε προσθέτετε εσείς τα εισαγωγικά...) των συνωμοσιολογικών ερμηνειών, που είναι τόσο προσφιλείς στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, που κατοικείται –ως γνωστόν– από τον εξυπνότερο λαό του κόσμου. Για ποιο λόγο, λ.χ., συνέβη η κρίση του 2008; Θα απαντούσε ένας ψεκασμένος ότι συνέβη, προκειμένου να...

Υποθέσεις...





Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου έστειλε, λέει, επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας περισσότερα στοιχεία για τις απειλές που, όπως κατήγγειλε, έχει δεχθεί κατά της ζωής της από κάποιους Ελληνες.

Ας...
υποθέσουμε ότι η Λαγκάρντ στέλνει στοιχεία, αυτά θα αξιοποιηθούν; Γιατί και η λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά μόνο 25 άτομα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα. Μάλλον την ίδια τύχη θα έχουν.

Π. ΣΩΚ.

"Πολιτικά Παρασκήνια" (enet.gr)