Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

«Πράσινο φως» και επίσημα για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ...

Θετική αναμένεται να είναι, όπως είχε ήδη διαφανεί από το πρώτο ραντεβού των ελεγκτών των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, η εισήγησή τους για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που απομένουν από τη β' αξιολόγηση, στο ΕuroWorking Group της Πέμπτης. Όπως αναφέρεται σε σημείωμα που έχει διανεμηθεί στα μέλη του ΕuroWorking Group και έφερε στο φως της δημοσιότητας το σάιτ skai.gr, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ικανοποίησε τον στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα ESM». Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τη δεύτερη αξιολόγηση συνδεόταν άμεσα με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εγγράφου, η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τον στόχο, αποπληρώνοντας 1,524 δισ. ευρώ.
«Οι θεσμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών ήταν ικανοποιητική» αναφέρει το σημείωμα, προσθέτοντας ότι «οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό». «Οι θεσμοί προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις εργασίες του για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2018» αναφέρεται επίσης στην τελευταία παράγραφο του σημειώματος...

Το ''καταδίκασε'' στην πράξη...

Στα λόγια, όλοι ''καταδικάζουν'' την παροχή αναδρομικών σε βουλευτές. Στην πράξη όμως, λίγοι το έκαναν.
Και επειδή τείνει να ξεχαστεί, όπως πολλά ακόμα εκείνης της περιόδου, όταν το 2008, επί
Κώστα Καραμανλή δόθηκαν αυξήσεις στους δικαστικούς, υπήρξε η φημολογία ότι θα ακολουθούσαν αυξήσεις στους βουλευτές.
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε και εν αναμονή πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, προέβη σε μία κίνηση ματ, ενδεικτική πάντως του στίγματος που θα έδινε ως επικεφαλής της κυβέρνησης λίγο αργότερα. Κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να υπογράψουν ότι δεν θα διεκδικούσαν τις αυξήσεις, εξαιτίας της εξομοίωσης με τις αυξήσεις των Δικαστικών.

Όπερ και εγένετο. Οι βουλευτές υπέγραψαν ένας ένας ότι παραιτούνται του δικαιώματος αυτού, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο ντόρος που είχε δημιουργηθεί...

matrix24.gr

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται σήμερα στο Λιμενικό...

Εντολή Κουρουμπλή για καρατόμηση στελεχών του Λιμενικού...
Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται σήμερα στο Λιμενικό Σώμα και κυρίως στα Κεντρικά Λιμεναρχεία του Πειραιά και της Ελευσίνας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, φαίνεται πως άλλαξε γνώμη και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικό Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, για αντικαταστάσεις αξιωματικών αλλά και ολόκληρου λιμενικού τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντικαταστάσεις αφορούν αξιωματικούς στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στο Λιμεναρχείο της Ελευσίνας, στο Β’ λιμενικό τμήμα Πειραιά, το οποίο έχει ως χώρο δράσης και ελέγχου το Κερατσίνι, αλλά και τον «κακοχαρακτηρισμένο» το τελευταίο διάστημα Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων (ΚΕΠ). Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος είναι υποχρεωμένος να προβεί στις μεταθέσεις αυτές, ενώ για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις αξιωματικών φαίνεται πως το γραφείο του υπουργού έχει υποδείξει και τους αντικαταστάτες.

Οι αντικαταστάσεις είναι απόρροια τόσο της διαχείρισης του ναυαγίου όσο κυρίως της μεγάλης ρύπανσης που ακολούθησε...


newsbeast.gr

Spiegel: Οργή για το κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος...

Στην απόφαση της BSH να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στην Αθήνα αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel και κάνει λόγο για οργή.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν στα σπίτια τους με φούρνους και ψυγεία της Πίτσος. Εδώ και πάνω από 150 χρόνια η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών είναι το καμάρι της ελληνικής βιομηχανίας».

Όπως σημειώνεται, «αυτό το σχέδιο δεν εξεγείρει μόνο τους εργαζομένους, αλλά φέρνει σε δυσχερή θέση και την κυβέρνηση. Διότι κατά τη γνώμη του συνδικάτου (σ.σ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου) το σχέδιο παραβιάζει παλαιότερη συμφωνία (σ.σ. συμβιβασμού) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου Siemens, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνιδιοκτήτης της BSH και ήθελε υποσχόμενος επενδύσεις να απεμπλακεί από ένα σκάνδαλο μιζών».

Το Spiegel Online επισημαίνει ότι από το 2015, μετά την αποχώρηση της Siemens, η Bosch κατέχει μόνη της τις μετοχές. Σημειώνει ότι 250 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ένας εξ αυτών...

Βάλε για πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρη...

...να σπάσεις απεργία που θα προκηρύξεις εσύ ο ίδιος!...


Σχετική εικόναO Aρης Πορτοσάλτε μας εξηγεί πως το καλύτερο είναι να απεργείς εργαζόμενος και να λες "απεργώ".

Βάλε για πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρη, για να ανακυρηχθείς ο παγκόσμιος μάστορας της καινοτομίας. 
Να σπάσεις απεργία που θα προκηρύξεις εσύ ο ίδιος.

Δημήτρης Σούλτας (Facebook)

«Κλείδωσε» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ...

διαπραγμάτευση
Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών, με τους αξιωματικούς του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, η έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αναμένεται να γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Οι δανειστές φαίνεται πως έμειναν ικανοποιημένοι από τα περίπου 1,6 δισ. ευρώ των οφειλών που εκκαθάρισε η ελληνική κυβέρνηση κατά το διάσημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου κι έτσι έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της υποδόσης. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου ο ESM ενέκρινε την τρίτη δόση, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και την αποδέσμευση 7,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με σημερινή του ανακοίνωση, ο ESM ανέφερε ότι...

Τα τρία «δεν» του Τσακαλώτου...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Δεν ισχύει ότι δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, δεν ισχύει ότι δεν θα πάρουμε την υποδόση, δεν ισχύει ότι θα μας αναγκάσουν να πάρουμε νέα μέτρα, δεν ισχύει, δεν ισχύει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου που πραγματοποιείται στα Γιάννινα, πως, θα υπάρξει και φέτος κοινωνικό μέρισμα και η Ελλάδα θα πετύχει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

«Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα», είπε σε όσους τον ρωτούν αν είναι αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημείωσε, πως, «μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα». Και συνέχισε: «Βγήκαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις αγορές και θα ξαναβγούμε ίσως σύντομα, όχι για να βγάλουμε καινούρια λεφτά, αλλά να διαχειριστούμε το χρέος μας, για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογα μας, όταν ξαναβγούμε μετά από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Έχουμε μια οικονομία που επιστρέφει στην ανάπτυξη και στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2017».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι...