Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ασθένησε (;) η μνήμη του Β. Κεγκέρογλου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αντα Ψαρρά
Καυγάς ξέσπασε χθες στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και Φάμελου (ΣΥΡΙΖΑ) στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Β. Κεγκέρογλου φέρεται να χαρακτήρισε ως «κυβερνητικό υποτελή βουλευτή» το συνάδελφό του υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται περί πολιτικού χαρακτηρισμού.
Αφορμή του καυγά ήταν οι δύο τροπολογίες που αφορούσαν η μεν πρώτη μια πιο διαφανή διαδικασία ορισμού μελών της επιτροπής ανταγωνισμού με αποκλεισμό συγγενικών προσώπων (πρώτου και δεύτερου βαθμού) βουλευτών, η δε άλλη αφορούσε ρύθμιση για τις απαλλοτριώσεις που θα μπορούσε να απαλλάξει τη χώρα από υψηλές ρήτρες που της επιβάλλονται από την ΕΕ.
Οι τροπολογίες τελικά αποσύρθηκαν για διαδικαστικούς λόγους και θα επανέλθουν με το επόμενο νομοθέτημα.
Για την ιστορία όμως ο συγκεκριμένος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όφειλε να θυμηθεί πριν κάνει ένα τόσο βαρύ χαρακτηρισμό και το δικό του νομοθετικό έργο.
Λίγο πριν το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά συγκεκριμένος Νόμος που πέρασε και με τη δική του συμβολή και πάντα με εντολή Σαμαρά, αποτέλεσε όχι μια προσπάθεια διαφάνειας στις επιλογές προσώπων -όπως έγινε χθες- αλλά μια προσπάθεια πλήρους ατιμωρησίας με άφεση αμαρτιών σε διοικήσεις ιδρυμάτων ακόμα κι αν σε βάρος τους υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης.
Ο Νόμος 4262/2014 που πέρασε και δια χειρός Κεγκέρογλου ( υφ. Πρόνοιας) προχωρούσε στην αναστολή κάθε ποινικής δίωξης και εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών για όλα τα αδιαφανή και αμαρτωλά φιλανθρωπικά Ιδρύματα, με την απλή υπογραφή ενός «Συμφώνου Εξυγίανσης».
Ακόμα ανεστάλησαν τότε και οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του φορέα και κάθε άλλου συνυπόχρεου με αυτόν προσώπου.
Ο ίδιος ο Λ. Ρακιντζής είχε χαρακτηρίσει με αναφορά του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη, τον Ν. 4262/2014 ως «Επιχείρηση ασυλίας επωνύμων».
Είναι φυσικό όμως όταν ένα ή δύο ή τρία κόμματα είναι στην κυβέρνηση να μην έχουν νόημα παρόμοιοι ακραίοι χαρακτηρισμοί δεδομένου ότι τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της είναι προφανές ότι θα συντάσσονται σε μεγάλο βαθμό με τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πολύ δε περισσότερο αυτό ισχύει όταν βουλευτές ή υπουργοί όπως ο Β. Κεγκέρογλου έχουν στο παρελθόν ψηφίσει νομικά τερατουργήματα.
Ακόμα όμως κι αν ο χαρακτηρισμός ήταν ακραίος η απάντηση δεν μπορεί να είναι «θα τα πούμε έξω» διότι αυτό συνήθως έχει μία και μόνη ερμηνεία.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

 

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποδομεί την Κομισιόν για τη ζώνη Σέγκεν


Ειδομένη
«Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων» 
| MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποδομεί την Κομισιόν για τη ζώνη Σέγκεν (2η συνέχεια)

ΕιδομένηΕιδικότερα, ο Γκερτ Χέλερ αναφέρει στο άρθρο του:

Αρχικά ήταν η κρίση χρέους, που έβαλε την Ελλάδα σε θέση παρία μέσα στην ΕΕ. Τώρα το προσφυγικό δράμα βάζει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά. Το κλίμα επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ. Η Ελλάδα πρέπει να «πράξει τα καθήκοντά της» απαιτεί ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ με ύφος ανώτατου καθηγητή. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξαπολύει κατηγορίες για «απώλεια του ελέγχου» στο Αιγαίο. Έχει δίκιο, ωστόσο καταλήγει σε λάθος συμπέρασμα με το να απαιτεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Από το 1.004.356 των ανθρώπων, που έφτασαν στην ΕΕ μέσω θάλασσας το περασμένο έτος, οι 853.650 έφτασαν μέσω Ελλάδας. Γι αυτό το λόγο η Αθήνα πρέπει να αναλάβει επιτέλους δράση για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, αυτή είναι η ολοένα και πιο επίμονη απαίτηση. Ακούγεται εύλογη. Η πραγματικότητα είναι περίπλοκη. Σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά. Από τη στιγμή που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στη στεριά.
Αλλά και ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν αλλάζει κάτι. Κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται εξ αυτού του λόγου να υπαναχωρήσει, αντίθετα θα διατηρεί προσδοκία για παροχή ασύλου από την Ελλάδα. Καθόλου ρεαλιστική δεν είναι και η απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την μικρασιατική ακτή, στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.
Δεδομένης της πολύχρονης διαμάχης για τις ζώνες εθνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε οι Τούρκοι ελληνικές περιπολίες στα ύδατά τους, ούτε οι Έλληνες τουρκικά σκάφη μπροστά από τις ακτές τους. Και η ίδια η Υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Frontex, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία νομική και πρακτική δυνατότητα να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα στο Αιγαίο.
Όλοι γνωρίζουν ότι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία. Μονό αυτή μπορεί να σταματήσει τους λαθρέμπορους και να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το να ανεβαίνουν στις βάρκες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Τουρκία αυξάνει την πίεση, αντί να ρυθμίζει την κατάσταση: Μαζί με τους δικαιούμενους άσυλο από χώρες με εμφύλιες συρράξεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν περνούν μέσω Τουρκίας από το Αιγαίο στην Ελλάδα και μετανάστες από χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει στην Ελλάδα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Διαβάστε στήν παρακάτω ανάρτηση τήν 3η συνέχεια τού άρθρου

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποδομεί την Κομισιόν για τη ζώνη Σέγκεν (3η συνέχεια)

Ειδομένη

  «Νομικά προβληματικό, πολιτικά καθόλου έξυπνο και ηθικά λάθος»

Σχολιαστής της εφημερίδας 
Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν «νομικά προβληματικό, πολιτικά καθόλου έξυπνο και ηθικά λάθος». Και συνεχίζει: «Η συμφωνία του Σένγκεν δεν προβλέπει την αποχώρηση μελών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες σε μιαν Ελλάδα που έχει φτάσει ήδη στο όριο των δυνατοτήτων της. Δεκάδες χιλιάδες θα έπρεπε να περιμένουν στη χώρα για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά την άποψη του σχολιαστή η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν θα ήταν ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι μπορεί να ακολουθήσει και η αποχώρηση από το Ευρώ. «Πάλι θα ξεκινούσε μια συζήτηση για το ενιαίο νόμισμα. Θα επέστρεφε η τοξική συζήτηση στην Ευρώπη για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο, (πχ. άχρηστοι Έλληνες, ξερόλες Γερμανοί). Είναι καλύτερα η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη Σένγκεν. Επειδή όμως η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Frontex για να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Για κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα θα πρέπει να πεισθεί και όχι να της επιβληθεί το εν λόγω μέτρο» επισημαίνει η εφημερίδα.

Και τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία;

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για ενεργοποίηση ελληνικού στόλου στο Αιγαίο σχολιάζει και το Spiegel Online. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αποτυπώνει την αγανάκτηση αξιωματικού του ελληνικού λιμενικού: «Τι βλακείες είναι αυτές; Και τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία; Ή μήπως να επιχειρήσουμε σε τουρκικά ύδατα;».  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Απασφαλίστηκε τό Ασφαλιστικό!..


Γιά όσους βρεθούν στήν Αθήνα : μουσική μέ άρπα στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης

Με μουσική στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης

Την πάτησε ο Κυριάκος...


...με τις «αναλήθειες και ανακρίβειες» του "ΒΗΜΑτος"...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, για να χτυπήσει τον Κατρούγκαλο, αναφέρθηκε εκ νέου στο δημοσίευμα του "ΒΗΜΑτος" που έκανε λόγο για δήθεν διορισμούς που υποσχόταν ο υπουργός Εργασίας με προμήθεια 12%.
Μόνο που...
η εφημερίδα «Το Βήμα», πριν από μερικές ημέρες είχε παραδεχτεί πως έγραφε «ανακρίβειες και αναλήθειες».

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε παρουσιαστεί από το ΒΗΜΑ, αλλά και από άλλα μέσα ενημέρωσης, κανάλια και ιστοσελίδες, ως «μέγα σκάνδαλο», με τη ΝΔ μάλιστα, και προεξέχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητάει την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ή την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό.  
«Φαίνεται πως δεν έχετε πληροφορηθεί πως οι συκοφάντες μου ανακάλεσαν»,  του απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που του ζήτησε περισσότερη σοβαρότητα και καλύτερη πληροφόρηση καθώς τώρα δεν είναι απλά ένας βουλευτής, αλλά πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
 

Από Φεβρουάριο οι φορολογικές δηλώσεις...

Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2016, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου, ενώ η καταβολή των φόρων θα γίνει...
σε τρεις δόσεις, έως τα τέλη των μηνών Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων από την 1η Φεβρουαρίου, χρονοδιάγραμμα το οποίο κρίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες εφικτό στον βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών (έως τις 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία), ενώ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχει ετοιμαστεί και το νέο έντυπο Ε1, στο οποίο οι αλλαγές είναι οριακές σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική τροποποίηση που εισάγεται φέτος είναι η προσαρμογή του Ε1 στα δεδομένα του συμφώνου συμβίωσης

Μεγαλείο!...

Γιώργος Χειμωνάς
Παραθέτουμε σχόλια του συγγραφέα, γιου του αείμνηστου Γιώργου Χειμωνά και της Λούλας Αναγνωστάκη, υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επίδοξου υποψήφιου προέδρου του κόμματος (τώρα είναι...
μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ), τα οποία ανήρτησε στη σελίδα του στο fb την Κυριακή:

«Ποιος ελάφρυνε τον προϋπολογισμό της χώρας κατά είκοσι δις ρε ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΜΑΛΑΚΑ;», «Μουντιάλ πατσαβούρας στο Τάε Κβον Ντο», «Μιλάει για το δημοψήφισμα που άλλο βγήκε και άλλο έκανε και τα διανοητικά καθυστερημένα γίδια από κάτω χειροκροτάνε», «Οταν χρειάζεσαι έναν τζιχαντιστή δεν τον βρίσκεις ποτέ...», «Τι σας νοιάζει αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό ρε μπίχλες. Μήπως πλένεστε και ποτέ;», «Πέθανε ο David Bowie και ο μαλάκας ο Τσίπρας ζει ακόμα».

Μπροστά σε κάτι τέτοια, το «είναι η εφαρμογή, ανόητε» των ξένων μοιάζει σχεδόν φιλοφρόνηση.

"Παρασκήνια" (efsyn.gr)

«Να μη ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες θηριωδίες»...

«Να μη ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες θηριωδίες»
«Η Ελλάδα στηρίζει, συμμετέχοντας ενεργά, όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες για τον σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος και για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και κάθε άλλου φαινομένου μισαλλοδοξίας, προκειμένου η ανθρωπότητα να μην ζήσει τέτοιες θηριωδίες ποτέ ξανά» αναφέρει, σε μήνυμά του, το...
υπουργείο Εξωτερικών για τη σημερινή διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Με ιδιαίτερο σεβασμό η ελληνική πολιτεία τιμά σήμερα, όπως κάθε χρόνο στην επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς, τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τον ιδιαίτερο αποτροπιασμό στην ανάμνηση της μαζικής εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού από το χιτλερικό καθεστώς, που έπληξε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο και την κοινότητα των Ελλήνων Εβραίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η μνήμη αυτού του γεγονότος να παραμένει ζωντανή και να παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές, και στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση ιστορικών αδικιών σε βάρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τη θεσμική κατοχύρωση του σεβασμού της μνήμης του Ολοκαυτώματος».
 

ΕΤΕ: Μείωση της προμήθειας στις συναλλαγές μέσω POS


Aπό την 15η Φεβρουαρίου, η προμήθεια θα καθορίζεται στα 0,50 ευρώ για συναλλαγές έως 10 ευρώ, με όλες τις χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στη Βουλή... (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στη Βουλή: Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για ασφαλιστικό και μνημόνιο (Βίντεο)

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκε η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη...
χθεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά κατά του σχεδίου της κυβέρνησης σε μία συνεδρίαση οπού αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι.

Τόσο κατά την πρωτολογία του όσο και κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταύτιση με ακραίες θέσεις των δανειστών. «Αυτό μπορεί να είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι καλό για τον τόπο. Γιατί υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς οδεύουμε σε μία διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε τη δημοσιονομική μας κυριαρχία, άρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε και να ψηφίσουμε αυτό που προτείνουμε. Και έχουμε ένα κουαρτέτο που διαφωνεί μεταξύ του και έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απόψεις του κουαρτέτου, δηλαδή του ΔΝΤ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.  

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας, τον χαρακτήρισε «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή». Είπε ακόμα ότι η οικονομία δεν καταστράφηκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η ύφεση είναι μηδενική στο τέλος του 2015 και εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης σε έξι μήνες.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποδίδοντάς τους ευθύνες για την κατάσταση όπου βρίσκεται το ασφαλιστικό. «Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν ευθύνες από την δεκαετία του ’70… Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρησιμοποίησαν Ταμεία ως κουμπαρά πολιτικών επιδιώξεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Υπονόμευσαν το σύστημα με πελατειακές ρυθμίσεις που το κατέστησαν δαιδαλώδες» σημείωσε.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
newpost.gr

Βίζες «εξπρές» για την τόνωση του «ρεύματος» από τη Ρωσία

Σήμερα παρουσιάζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων
Η Ελλάδα αναμένεται να «συγκρουστεί» στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών με την Ισπανία και την Κύπρο. 
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Από την έντυπη έκδοση Toυ Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Το σύνθημα για την έναρξη της εκστρατείας προσέλκυσης εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων τουριστών αναμένεται να δώσει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων με βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι έτοιμες από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη και θα παρουσιαστούν σε διαδοχικές συναντήσεις σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Τουρισμού στους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων.
Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένονταν από την τουριστική κοινότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η εξάλειψη των εμποδίων στην έκδοση θεωρήσεων με βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι ο βασικός παράγοντας για την αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να αναπτυχθεί προς τη χώρα μας από τη Ρωσία, μετά και το ρωσικό «εμπάργκο» στην τουρκική τουριστική αγορά.
Έτσι, πολλοί από τα 3,9 εκατ. Ρώσους που επισκέφθηκαν το 2015 την Τουρκία αναζητούν άλλους προορισμούς.
Επίσης, χωρίς τουριστική «κατεύθυνση» μένουν και τα 2,2 εκατ. Ρώσοι που επισκέπτονταν την Αίγυπτο, την οποία τώρα θα αποφύγουν λόγω των γνωστών γεγονότων με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Ένα μεγάλο μέρος αυτών των τουριστών αναμένεται να στραφεί σε περιοχές της Απω Ανατολής, ενώ ένα άλλο τμήμα θα επιλέξει περιοχές της Νοτίου Ευρώπης (Ανατολικής και Δυτικής).
Η Ελλάδα αναμένεται να «συγκρουστεί» στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών με την Ισπανία και την Κύπρο. Εμπόδιο για την αύξηση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα αποτελεί η εισαγωγή της βίζας με βιομετρικά στοιχεία που απαιτεί επιπλέον γραφειοκρατία για την έκδοσή της.
Για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις αφίξεις 1 εκατ. τουριστών από τη Ρωσία θα πρέπει να εκδίδει 10.000 βίζες ημερησίως την περίοδο υψηλής ζήτησης από 1.000 την ημέρα που εκδίδονται σήμερα, κάτι που με τις υφιστάμενες υποδομές (προσωπικό, τηλεπικοινωνιακές υποδομές κ.λπ.) μοιάζει άπιαστο όνειρο.
Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση προσλήψεων ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό τα προξενεία, ενώ ήδη έχουν αντιμετωπιστεί θέματα όπως η βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών κ.ά.
Οι ξενοδόχοι
Το θέμα της βιομετρικής βίζας είναι το πιο κρίσιμο σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τη διεθνή έκθεση FITUR της Μαδρίτης, όπου και διαπίστωσε ότι...

Παράταση για τα αυθαίρετα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 Οκτάμηνη παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ημερομηνία έχει συμφωνηθεί από τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και αναμένει την υπογραφή του δεύτερου μέσα στις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ.
Η παράταση δεν θα περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση αλλαγές στο ύψος και τη διαδικασία καταβολής του προστίμου, όπως είχε αρχικά διαφανεί. Ωστόσο είναι στις προθέσεις του υπουργείου να υπάρξουν καταρχήν κάποιες διαφοροποιήσεις (λ.χ. χαμηλότερα πρόστιμα για ασθενείς κοινωνικές ομάδες, κλιμακωτή αύξηση του προστίμου μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας), ενδεχομένως και πριν τον Οκτώβριο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, καθώς στις «ελαφρύνσεις» χρειάζεται η συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών, άρα και της τρόικας, τότε οι όποιες αλλαγές θα ενσωματωθούν σε ευρύτερο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο το υπουργείο επεξεργάζεται με σκοπό να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ και παρατείνεται για πρώτη φορά είναι ο ν.4178/13, η καταληκτική ημερομηνία του οποίου είναι η Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Οι παρατάσεις στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα δίνονται, χάρη σε παλαιότερη νομοθετική πρόβλεψη, με απλή υπουργική απόφαση και όχι νόμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους δύο τελευταίες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση (ν.4014/11 και 4178/13) είχαν συνολικά ενταχθεί 902.961 αυθαίρετα, εκ των οποίων τα 293.358 είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης.
kathimerini.gr

Νόαμ Τσόμσκι: Οι σαδιστές ευρωκράτες βασανίζουν την Ελλάδα

Η Συνέντευξη
tvxs.gr | 26 Ιαν. 2016
Τη στάση της Ευρώπης τόσο απέναντι στην οικονομική κρίση και την Ελλάδα όσο και στη διαχείριση του προσφυγικού δράματος επικρίνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φιλόσοφος και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι. Όσον αφορά την κρίση, ο Τσόμσκι λέει ότι «οι σαδιστές ευρωκράτες βασανίζουν την Ελλάδα» που τόλμησε να διεκδικήσει τη Δημοκρατία, ενώ για το προσφυγικό σημειώνει ότι η Ευρώπη ξέρει πολύ καλά από λιτότητα, αλλά όχι από ανθρωπισμό.

Ο Νόαμ Τσόμσκι μίλησε στον Xρόνη Πολυχρονίου για το Truthout.
(ακολουθεί η συνέντευξη)

Δέσμευσαν περιουσίες μεγαλοκαταθετών της «Λίστας Μπόργιανς»

Στα Δίχτυα
tvxs.gr | 26 Ιαν. 2016
Οι οικονομικοί εισαγγελείς διέταξαν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για εικοσιτέσσερις καταθέτες που περιλαμβάνονται στη «Λίστα Μπόργιανς» και ήδη ετοιμάζουν τα επόμενα πακέτα αντίστοιχων εντολών, τόσο για τους καταθέτες που εμφανίζονται στη λίστα που παραδόθηκε από το κρατίδιο της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όσο και στην αποκαλούμενη λίστα «χαρτοφυλακιών», όπου τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα.
Η εντολή των εισαγγελικών λειτουργών για άμεση δέσμευση ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών, αξιογράφων και άλλων περιουσιακών στοιχείων όσων τίθενται υπό έλεγχο, έρχεται μετά την κλήση τους σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και σε πολλές περιπτώσεις για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στόχος των εισαγγελέων, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνουν τον κλοιό τους σε υπόπτους για φοροδιαφυγή, είναι να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης, ώστε οι ελεγχόμενοι να εξοφλήσουν το Δημόσιο με τα καταλογιζόμενα σε αυτούς φόρους και πρόστιμα και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω ποινική διαδικασία για κακουργηματικές πράξεις. Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «φύγουν» από τα εισαγγελικά γραφεία δεκάδες νέες εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.
Η ομάδα των οικονομικών Εισαγγελέων Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας που υπό την εποπτεία των Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη επεξεργάζονται τα στοιχεία λιστών και καταλόγων, έχουν ήδη σαφή εικόνα για τις περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που τα εγχώρια οικονομικά τους στοιχεία εμφανίζουν εικόνα «αναιτιολόγητα ανομοιογενή», αλλά και όσων η εικόνα είναι «χαώδης».
Οι εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αφορούν κυρίως πρόσωπα που εντοπίζονται από τους ελέγχους να έχουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αλλοδαπούς λογαριασμούς, όπως πολλοί καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται στην λίστα Μπόργιανς και «αδικαιολόγητα μικρές» φορολογικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας έχουν τεθεί ,πλην εκείνων που γνωστοποιήθηκαν από τις αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, συγκεκριμένα πρόσωπα που θα βρεθούν σύντομα υπό καθεστώς δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων και περιλαμβάνονται στην «λίστα χαρτοφυλακίων».