Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Πυροσβέστες: 8.770... Γιατροί τού ΕΣΥ (μαζί Κ.Υ.): 8.071... Παπάδες: 9.298..! (Σβύνονται, έτσι, οι φωτιές; Δέν σβύνονται...!)

Όταν λείπουν οι πυροσβέστες περισσεύουν... οι παπάδες...
Οκτώ μόλις μήνες μετά την καταστροφή στη Μάνδρα από τις πλημμύρες, με τους δεκάδες νεκρούς, ξαναζούμε μια νέα μεγαλύτερη καταστροφή με αυξημένα θύματα και ζημιές σε μέρη δίπλα στην Αθήνα, όπου, υποτίθεται, τα μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών είναι περισσότερα και με ταχύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και επέμβασης ενώ θα περίμενε, κανείς, οι υποδομές να είναι καλύτερες.

Η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών, ασφαλώς, δεν γίνεται από τα «ασυνήθιστα ή ακραία ή ασύμμετρα καιρικά φαινόμενα» όπως συνηθίζουν χρόνια να λένε, αμέσως, μετά την κάθε μεγάλη καταστροφή οι εκάστοτε κυβερνώντες, για να αποσείσουν τις ευθύνες της πολιτικής τους την ώρα που οι φλόγες θερίζουν ζωές και περιουσίες.

Για μια ακόμα φορά βγήκε στην επιφάνεια η απουσία αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης και προστασίας του λαού από φυσικούς κινδύνους (αντιπλημμυρικά, πυροπροστασία, δασοπροστασία κλπ), η έλλειψη των αναγκαίων πόρων και μέτρων, του απαραίτητου εξοπλισμού και του επαρκούς δυναμικού, που πρέπει να κινητοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως, επίσης, και οι συνέπειες μιας πολιτικής αδιαφορίας για την δόμηση των συνθηκών ζωής και κατοικίας των ανθρώπων (άναρχη οικοδόμηση κλπ)...

«Λαδωμένες» κρατικές υπηρεσίες, «πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη» και «πολλά αυθαίρετα»

«Βόμβες» από πρώην επιθεωρήτρια περιβάλλοντος...
«Λαδωμένες» κρατικές υπηρεσίες, «πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη» και «πολλά αυθαίρετα» καταγγέλλει η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αναφερόμενη στον πολεοδομικό σχεδιασμό του οικισμού της Νέας Μάκρης (Μάτι) με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Realfm 97,8» μίλησε για «''λαδωμένο'' κράτος» σε «όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αναφερόμενη στην προσωπική της εμπειρία από τη θέση ευθύνης που κατέχει, τόνισε:

Από την κουκουνάρα του Ράλλη, στον Πορτοσάλτε...

Από την εποχή που 'ταν πρωθυπουργός ο Γ. Ράλλης (1980-'81), πέρασαν 38 χρόνια!
Kαι τότε είχαμε μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά. Η επέλαση της φωτιάς άρχισε να απειλεί τα Βόρεια Προάστια. Ο μηχανισμός ανύπαρκτος. Και η δικαιολογία του τότε πρωθυπουργού ήταν οτι οι φλόγες δεν μπορούσαν να αναχαιτιστούν καθώς οι κουκουνάρες από τα πεύκα έφευγαν με ταχύτητα και μετέδιδαν την φωτιά πολλά μέτρα μακριά. 

Έκτοτε ακούσαμε πολλά. Τον "στρατηγό άνεμο" του Πολύδωρα, στην φωτιά που κατεκαιγε για μέρες την Πάρνηθα. Την "ασύμμετρη απειλή" (κυβέρνηση Καραμανλή) για την τραγωδία με τους 68 νεκρούς στην Ηλεία. 
Για "ασύμμετρη απειλή" μίλησε χθες κι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ...
την εποχή που το ίδιο ακριβώς έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ, την κατακεραύνωνε από το πόστο της αντιπολίτευσης. 

Λίγο αργότερα, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, ήταν ο σημερινός πρόεδρος...

Οι «άλλοι» πάντα φταίνε.

H χώρα γέμισε με λύπη και με σταχτί πυκνό καπνό…
Οι «άλλοι» πάντα φταίνε. Οι έξω, οι μέσα, οι παραέξω, οι ένιοι, οι άσχετοι, οι σχετικοί, οι συστημικοί, οι κρατικοί και οι παρακρατικοί. Οι κρατικοδίαιτοι και οι κρατούντες. Οι...
καταπατητές, οι εμπρηστές, οι πράκτορες, οι κλειδοκράτορες κι οι προβοκάτορες. Οι γκρίζοι λύκοι και τα λευκά κοιμισμένα αρνιά. Οι οικοπεδοφάγοι και οι αδερφοφάγοι. Οι άλλοι, πάντα!

Για τα ρέματα, που μπαζώνουμε. Για τα αυθαίρετα-φέρετρα, εντός δασικών περιοχών. Για τις αντιπυρικές ζώνες, που σχεδιάζονται επί χάρτου. Για τα πευκοδάση, βορά στο μικροαστικό όνειρο για «εξοχικό». Για το χαρτοβασίλειο των αδειοδοτήσεων και των νομιμοποιήσεων, εύφλεκτη ύλη και καλό προσάναμμα στα «τζάκια» κάθε λογής εξουσίας. Για τα «έλαμωρετώρα» σχέδια έκτακτης ανάγκης και τις οδηγίες εκκένωσης περιοχών που μοιάζουν… εκκενώσεις εντέρων.

Οι στενοί δρόμοι και τα τσιμεντένια μας όνειρα. Οι άναρχα δομημένοι οικισμοί κι οι πολύβουες σα σφηκοφωλιές πόλεις. Οι αδιέξοδες εθνικές οδοί των διοδίων και των αναρμοδίων. Ο ασχεδίαστος σχεδιασμός στο γόνα...

Τραγικός ο απολογισμός...

Αγωνία για δεκάδες αγνοούμενους στην Αττική...
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Ελλάδα καθώς η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την Αττική άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και σάρωσε περιουσίες.
Η τραγική καταγραφή συνεχίζεται ενώ τα μέτωπα της φωτιάς στην Κινέτα δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:
Τους 74 έφτασαν οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι έρευνες όμως συνεχίζονται. Για τουλάχιστον δύο ακόμα νεκρούς έκανε λόγο ο ΣΚΑΙ.
Ο απολογισμός των τραυματιών έφτασε τους 164 ενήλικες, από τους οποίους οι 71 νοσηλεύονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν επίσης 23 παιδιά, από τα οποία τα 11 παραμένουν για νoσηλεία.
Έρευνες πόρτα - πόρτα για τους αγνοουμένους, των οποίων ο αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος
Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί και κατασκηνώσεις σε Λουτράκι και Αλεποχώρι λόγω της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κινέτα.

Πώς το Μάτι έγινε παγίδα θανάτου

Ένας οικισμός μέσα στα πεύκα δίχως διεξόδους διαφυγής 

του Στέφανου Μυτιληναίου

Όταν η αδηφάγα πύρινη λαίλαπα χίμηξε στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, ισχυροί άνεμοι από 9 έως και 11 μποφόρ δυτικού στεριανού ανέμου την έσπρωχναν με ορμή να κατασπαράξει τα πάντα.
Οι φλόγες κατάπιναν ό,τι συναντούσαν στο διάβα τους «τρέχοντας» με 70 χλμ την ώρα.
Δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσει αυτή η συμφορά, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αναχαιτίσει έναν τέτοιο όλεθρο.
«Οι φλόγες πέρασαν πάνω από τα πυροσβεστικά στη Λεωφόρο Μαραθώνος και πυρπόλησαν το Μάτι», λένε οι αυτόπτες μάρτυρες.
Όμως, το μεγάλο κακό που μας βρήκε δεν δικαιολογεί την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Τόσων άδικα χαμένων ζωών.
Τι συνέβη
Εκατοντάδες πολίτες προσπάθησαν με τα αυτοκίνητά τους να εγκαταλείψουν το Μάτι αλλά...

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Αντώναρος κατά Αμβρόσιου...

«Ξεσπάθωσε» κατά του Αμβρόσιου ο Αντώναρος...
«Άστραψε και βρόντηξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί των ημερών Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος κατά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, με αφορμή το μισανθρωπικό του παραλήρημα, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών.

«Σαν δεν ντρέπεται για ιεράρχης κι άνθρωπος — υποτίθεται — του Θεού!», τονίζει μεταξύ άλλων στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Αντώναρος, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να προβλέπεται αφαίρεση αξιώματος ή ακόμη και καθαίρεση.

«Στην Εκκλησία όπως γίνεται και σε άλλους θεσμούς θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία με την οποία αφαιρείται το αξίωμα και υποβιβάζεται ο εν λόγω σε απλό ιερέα για να μη πω ότι πρέπει να καθαιρείται», αναφέρει χαρακτηριστικά...