Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους...

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους κατά της συντηρητικής κυβέρνησης
...κατά της συντηρητικής κυβέρνησης...

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Βαρσοβίας και δεκάδων άλλων πόλεων της Πολωνίας για να «υπερασπιστούν την ελευθερία» που, όπως...
υποστηρίζουν, απειλείται από το συντηρητικό κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που κυβερνά τη χώρα από τον Οκτώβριο.

«Δεν είμαστε επαναστάτες. Οι επαναστάτες είναι αυτοί που καταλύουν την τάξη, που προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας τη δική τους τάξη. εμείς, θέλουμε να διατηρήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ματέους Κιγιόφσκι, ο ιδρυτής της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που αντιτίθεται στις αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Παρά το κρύο, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο και κατόπιν έκαναν πορεία μέχρι το προεδρικό μέγαρο.

Πολλοί κρατούσαν πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες ενώ άλλοι είχαν πλακάτ με φράσεις όπως: «Δεν θα εγκαταλείψω την ελευθερία», «Κατσίνσκι, τράβα στην Ουγγαρία», «Όχι στην (αστυνομική επιτήρηση, όχι στον κομμουνισμό» και «Αγαπώ την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», με αφορμή τις αντιγερμανικές δηλώσεις μελών της πολωνικής κυβέρνησης.

Το KOD οργάνωσε διαδηλώσεις σε 36 πολωνικές πόλεις ενώ κινητοποιήσεις υποστήριξης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν επίσης στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Μελβούρνη, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη.

«Θυμάμαι την κομμουνιστική εποχή και δεν θέλω να ξαναγίνει κάτι τέτοιο, γιατί έτσι αρχίζει να διαφαίνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνταξιούχος ερευνητής φυσικών επιστημών που κρατούσε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκαν οι αμφιλεγόμενοι νόμοι της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και άλλων θεσμών.

Σε ρόλο δουλεμπόρου το ΔΝΤ!

Σε ρόλο δουλεμπόρου το ΔΝΤ! Με βούλα Λαγκάρντ δούλοι οι πρόσφυγες! - MediaΜε βούλα Λαγκάρντ, δούλοι οι πρόσφυγες!...
Σε τι διαφέρει το ΔΝΤ από έναν δουλέμπορο; Σε τίποτα! Και δεν είναι υπερβολή μόλις διαβάσετε την πρότασή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Τι κάνει ένας δουλέμπορος. Φέρνει...
στην αγορά εργασίας αναξιοπαθούντες που εγκατέλειψαν λόγω πολέμου και πείνας την πατρίδα τους και τους εκμεταλλεύεται πληρώνοντάς τους με πολύ λιγότερα χρήματα από έναν ντόπιο για την ίδια εργασία.

Αυτή την πρακτική έρχεται τώρα να επιβραβεύσει το ίδιο το ΔΝΤ που με έκθεσή του καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν, προσωρινά, μέτρα έτσι ώστε οι πρόσφυγες να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται σε κάθε χώρα!

Και το προτείνει με τη λογική ότι έτσι θα περιοριστεί το κόστος της διαχείρισης των προσφύγων για τις χώρες υποδοχής ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους ίδιους να βρουν πιο γρήγορα εργασία!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση...

Σόρος: Καταρρέει η Κίνα...

Σόρος: Καταρρέει η Κίνα - Κίνδυνος για τις παγκόσμιες μετοχέςΚίνδυνος για τις παγκόσμιες μετοχές...
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος ανέφερε πως η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε πορεία που θα την οδηγήσει σε... ανώμαλη προσγείωση, παρασύροντας τις...
παγκόσμιες αποπληθωριστικές τάσεις, ρίχνοντας τις μετοχές και αυξάνοντας τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

"Μία ανώμαλη προσγείωση είναι πρακτικά αναπόφευκτη. Δεν την αναμένω, την παρακολουθώ ήδη", ανέφερε ο Σόρος σε συνέντευξή του στο κανάλι του Bloomberg από το Davos.

O Σόρος ο οποίος έχτισε μία περιουσία 24 δισεκατομμυρίων μέσω στοιχημάτων σε διάφορες αγορές του κόσμου ανέφερε πως τώρα πια στοιχηματίζει ενάντια στον δείκτη S&P 500, τις κυβερνήσεις που παράγουν εμπορεύματα και τα ασιατικά νομίσματα, ενώ αγοράζει ομόλογα δημοσίου. Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο ακόμη κι αν οι κατά τόπου εγχώριοι ρυθμιστές έχουν την ικανότητα περιορισμού της κρίσης.

Ο πρώην hedge fund manager ο οποίος τώρα πια ασχολείται με την φιλανθρωπία επιπροστίθεται στις φωνές των επενδυτών οι οποίοι αναφέρουν πως θα υπάρξουν περαιτέρω πτώσεις στις επενδύσεις που κουβαλούν ρίσκο, μετά από το ξεπούλημα που 'έσβησε' παγκόσμιες αξίες μετοχών μέχρι 16 τρισ. δολάρια από τον Ιούνιο και έριξε τις τιμές των εμπορευμάτων σε χαμηλά ρεκόρ εικοσαετίας.

Αν και ο Σόρος δεν έδωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τον ορισμό της ανώμαλης προσγείωσης, ανέφερε πως μία πιο ακριβής μέτρηση της κινεζικής ανάπτυξης είναι 3,5% έναντι του επίσημου 6,8% που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου. Υπογράμμισε πως το μη βιώσιμο χρέος της χώρας και η εκροή καταθέσεων αποτελούν σημάδια μίας τέτοιας κατάρρευσης ενώ έδωσε σημασία πως η συγκυρία του συνδυασμού των χαμηλών τιμών πετρελαίου και των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων ανά τον κόσμο αυξάνουν την πιθανότητα αποπληθωρισμού.

Ο ίδιος ανέφερε πως η επιλογή της αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο ήταν λάθος αφού οι αποπληθωριστικές ανησυχίες είχαν ήδη παρουσιαστεί.
Πηγή: Newmoney

Αυτή είναι η σύμβαση με την Fraport... (γιά τά 14 περιφερειακά αεροδρόμια)


Η παραχώρηση των 14 κερδοφόρων Περιφερειακών Αεροδρομίων στην εταιρεία Fraport, ήταν μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου. Σήμερα, η σύμβαση αυτή έρχεται στην δημοσιότητα και αποκαλύπτονται...
όροι που αφορούν τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην σύμβαση, που όπως θα δείτε φέρει τις υπογραφές των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της Fraport, το Δημόσιο θα πληρώνει τα έξοδα και η Fraport θα εισπράττει.
Όπως θα δείτε παρακάτω, στις 295 σελίδες που δημοσιεύει το ThePressProject, η εταιρεία έχει την δυνατότητα να μειώσει το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί, αν χρειαστούν βελτιωτικά έργα στα αεροδρόμια που αποκτά, απαλλάσσεται από ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και έξοδα περιβαλλοντικών μελετών. Ακόμη, θα δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία του οι οποίες θα επηρεάζουν τα έξοδά της, όμως για παράδειγμα στις συμβάσεις εργασίας. Θα λαμβάνει αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές σε μηχανήματα που μεταβιβάσθηκαν (ιμάντες αποσκευών, κλιματιστικά), ή για καθυστερήσεις έργων λόγω αρχαιολογικών ευρυμάτων. Η Fraport θα μπορεί να αναβάλει την πληρωμή του μισθώματος για λόγους ανωτέρας βίας ή να παρατείνει την διάρκεια της 40ετούς σύμβασης σε περίπτωση που το δημόσιο χρωστά αποζημιώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ. 

Δίνεται το ελεύθερο στην εταιρεία να ορίζει Αεροναυτικά τέλη ή μη, χωρίς την παρέμβαση καμίας κρατικής αρχής, ενώ δικαιούται να γνωστοποιήσει στο κράτος πως δεν επιθυμεί τις υπηρεσίες που βρίσκονται στα αεροδρόμια, όπως Snack Bar, Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κ.α. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει τις εταιρίες και να λύσει τη συνεργασία του μαζί τους. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η Fraport δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, ενώ το κράτος οφείλει να αποζημιώσει την εταιρεία σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με όσους τυχόν απολυθούν.Τέλος, το Δημόσιο θα πληρώνει και για οποιονδήποτε θάνατο ή ζημιά προσώπου ή περιουσίας εξαιτίας πράξεως ή παραλείψεως κάποιου «μέρους της Σύμβασης» , όπως αναφέρεται.

Μέλη της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Αεροδρομίων» εξέτασαν τη σύμβαση και εστίασαν και περισσότερα από 20 σημεία που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο, προσφέρουν υπερεξουσίες στη Fraport και δίνουν την εικόνα μιας άνισης συμφωνίας. Το TPP παρουσιάζει αυτά τα ευρήματα, καθώς και ολόκληρη τη Σύμβαση Παραχώρησης: ...

Νέα απεργία στις 27 και 28 Ιανουαρίου αποφάσισε η ΠΝΟ



Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποφάσισε πριν από λίγο σε συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν επίσης συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους κατά τη διάρκεια κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
kathimerini.gr

Ο πάτος της δημοσιογραφίας Νο2

Τα δύο πρωτοσέλιδα 
Πολλοί ξαφνιάστηκαν με το σχόλιό μου για τη δημοσιογραφική αποκάλυψη του Κ. Βαξεβάνη στο περιοδικό Hot Doc, σχετικά με την εμπλοκή πρώην βουλευτή σε κύκλωμα παιδεραστίας. Και θεωρήθηκε υπερβολή η άποψη που διατύπωσε ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων «υπόπτων» σε παρόμοιες υποθέσεις προτού καν επιληφθεί σχετικά η δικαιοσύνη ισοδυναμεί με τον «πάτο της δημοσιογραφίας». Υπερβολή; Αρκεί να δει κανείς ότι πανομοιότυπο «ρεπορτάζ» είχε δημοσιεύσει στο δικό του έντυπο που φέρει τον εύστοχο τίτλο «Μακελειό» ο συνάδελφος του κ. Βαξεβάνη Στέφανος Χίος, και μάλιστα μια βδομάδα νωρίτερα! Δημοσιεύουμε τα δύο εξώφυλλα για να συγκρίνετε.
Μάλιστα ο Χίος παραπονιέται σήμερα ότι τον αντιγράφει ο Βαξεβάνης! 
Οσο για εκείνους που πιάνονται από την αναφορά μου σε «ερωτικές προτιμήσεις», κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή αφορούσε την ομοφυλοφιλία και όχι βέβαια την παιδεραστία, η οποία είναι βαρύ ποινικό αδίκημα και όχι θεμιτή επιλογή.
Η ουσία του ζητήματος είναι ότι αν ευσταθούν οι καταγγελίες, τότε η υπόθεση έπρεπε να έχει αποκαλυφθεί και να έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη πριν από έξι χρόνια, όταν ήδη είχαν δημοσιευτεί αυτά τα στοιχεία, και όχι σήμερα και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Εκτός αν εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι η τιμωρία ενός παραβάτη, αλλά το χτύπημα με κάθε μέσον ενός πολιτικού αρχηγού.
Αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. 
                                                 Διαβαστε επισης: Ο πάτος της δημοσιογραφίας
από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο τρελός του χωριού

diego_velazquez Ντιέγο Βελάσκεθ

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 22 Ιαν. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:20 | 22 Ιαν. 2016
1. Θα μπορούσε να είναι απόπειρα επανάληψης του έργου του 2010 (με πρωταγωνιστή τότε τον Γιώργο Παπανδρέου), θα μπορούσε να είναι και απλή προβοκάτσια. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, όμως, το «it’s the implementation stupid» («είναι η εφαρμογή, ανόητε») μάλλον ήταν μια – κακοστημένη – παγίδα κατά του Αλέξη Τσίπρα, με εμπνευστή και εκτελεστή, ως είθισται, την φράξια Σόιμπλε.
2. Εισήγηση για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν – δηλαδή, επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης – μπαίνει τη Δευτέρα στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. υπό το βάρος του αδιεξόδου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο μεταξύ, άνθρωποι συνεχίζουν να πνίγονται στο Αιγαίο. Δύο νέα προσφυγικά ναυάγια σημειώθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.
3. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε σχέση με το νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας.
4. Στο μεταξύ, μπλόκα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της χώρα από τους αγρότες που αντιδρούν στο νεό ασφαλιστικό.
5. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στο Νταβός, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, συμφώνησαν απόλυτα ότι «η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο».
6. Με έναν θετικό αιφνιδιασμό η Standard & Poor’s προχώρησε απόψε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, προβλέποντας ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου και έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Την ίδια στιγμή, στο 171% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2015 το συνολικό χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
7. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του κόμματος «Podemos» του τρίτου ισχυρότερου κόμματος στην Ισπανία, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να στηρίξει κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ενωμένη Αριστερά (σ.σ. συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Ο Γιάνης Βαρουφάκης τον προειδοποίησε ότι αν κάνει κάτι τέτοιο η τρόικα θα δέσει τα χέρια των Podemos.
8. Τούρκοι στρατιώτες γάζωσαν Κούρδους άμαχους στην πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική Τουρκία. Σε βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα διακρίνονται Κούρδοι πολίτες με υψωμένη μια λευκή σημαία να βγαίνουν στους δρόμους της πόλης για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους που κείτονται εκεί για μέρες.
9. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Όλγα Κεφαλογιάννη έφαγαν μαζί το μεσημέρι της Παρασκευής στο εστιατόριο «Βυζαντινόν» του Χίλτον. Ή συναντήθηκαν… τυχαία στο Χίλτον και είπαν να φάνε όλοι μαζί, σαν παλιοί καλοί γνωστοί ή πρόκειται περί πολιτικής συνάντησης.
10. Ο «ισχυρός άντρας» της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους «παρουσία τρίτου προσώπου», ότι θα έπρεπε να κλείσει η «Θύρα 13», διότι «έχει καταστρέψει» την ομάδα. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Σταύρος Κοντονής.
* Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου για την Αυγή

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                     από "ΤΑ ΝΕΑ"

Διετή αναστολή της Σένγκεν εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο τραπέζι
tvxs.gr | 22 Ιαν. 2016
Εισήγηση για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν – δηλαδή, επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης – μπαίνει τη Δευτέρα στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. υπό το βάρος του αδιεξόδου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται για μια κίνηση που, στην πράξη, ανατρέπει πλήρως τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κίνησης των πολιτών στην ενωμένη Ευρώπη – δείχνει, όμως, να είναι πλέον το αναπόδραστο βήμα μετά την πλήρη αποτυχία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσουν μέχρι στιγμής ενιαία πολιτική στο προσφυγικό.
Την προοπτική της διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
Όπως είπε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ - με πρώτη τη Γερμανία - έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για διάστημα το πολύ έξι μηνών. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι το εξάμηνο λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών.
«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Νατάσα Μπερτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.
Ρέντσι: Υπάρχει φόβος και έλλειψη οράματος
Αιχμηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν απηύθυνε, πάντως, σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τονίζοντας ότι «καταργώντας την Σένγκεν δεν μπλοκάρονται οι τρομοκράτες».
«Η συνθήκη Σένγκεν τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση και για μας αυτό είναι κάτι πραγματικά λυπηρό. Η ελεύθερη διέλευση των συνόρων ήταν το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Ο Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε ότι «κάποιοι από τους τρομοκράτες του Παρισιού, των Βρυξελλών και της Κοπεγχάγης μεγάλωσαν στις πόλεις μας» και διαμήνυσε ότι στην προσπάθεια κατάργησης της Σένγκεν «υπάρχει φόβος και έλλειψη οράματος, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το όλο ευρωπαϊκό σχέδιο».

Πώς στήθηκε η παγίδα κατά Τσίπρα στο Νταβός

TVXS Ανάλυση
15:41 | 22 Ιαν. 2016
tvxs.gr
Θα μπορούσε να είναι απόπειρα επανάληψης του έργου του 2010 (με πρωταγωνιστή τότε τον Γιώργο Παπανδρέου), θα μπορούσε να είναι και απλή προβοκάτσια. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, όμως, μάλλον ήταν μια – κακοστημένη – παγίδα κατά του Αλέξη Τσίπρα, με εμπνευστή και εκτελεστή, ως είθισται, την φράξια Σόιμπλε.

Οι ίδιες πηγές είδαν στους διαδρόμους του Νταβός και του Βερολίνου μια καθαρή απόπειρα πρόκλησης «θερμού επεισοδίου», το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η σκληρή πτέρυγα των δανειστών για να στήσει (ξανά) στον τοίχο την Ελλάδα: Το δόλωμα έριξε πρώτος ο ίδιος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την περίφημη πλέον φράση «it’s the implementation stupid» («είναι η εφαρμογή, ανόητε») ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt με ένα άκρως επιθετικό άρθρο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η Die Welt, που απηχεί σταθερά τις θέσεις της φράξιας Σόιμπλε, απεφάνθη ότι «ο Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός», υποστήριξε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν εκτός πραγματικότητας και έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας ντροπιάστηκε στο Νταβός, με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και μια κατά μέτωπο επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο αντεπιτέθηκε επιδέξια».
«Πριν από μερικούς μήνες το σκηνικό θα ήταν καλό για μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων απαξιωτικών χαρακτηρισμών, η εφημερίδα.
Η διπλή παγίδα, ωστόσο, συνάντησε την ψύχραιμη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που δεν απάντησαν στην πρόκληση, κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι η επίμαχη φράση Σόιμπλε «δεν εκλαμβάνεται ως επιθετική» και σήμερα, η ίδια η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει πως, σε καμία περίπτωση, η λέξη «ανόητε» δεν αφορούσε τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Το «ανόητε» δεν ήταν προσβολή κατά Τσίπρα
«Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.
Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παράφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, «Είναι η οικονομία, ανόητε!», η έμπνευση της οποίας ανήκει στον επικεφαλής της καμπάνιας του Τζέιμς Κάρβιλ- κάτι που, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, έχει κάνει και κατά το παρελθόν, σε συνεντεύξεις του.
«Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή», δήλωσε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και υποστήριξε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα.
«Εκτέθηκε ο ίδιος ο Σόιμπλε»
Στο Νταβός και στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ικανοποιημένοι για την έκβαση της όλης υπόθεσης, και επισημαίνουν ότι «η ψύχραιμη αντίδραση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έκαψε τα σχέδια όσων επιδιώκουν τεχνητές ρήξεις».
Κατά τους ίδιους κύκλους «εκείνος που εμφανίζεται εκτεθειμένος τελικά είναι ο ίδιος ο Σόιμπλε» - το περιστατικό, ωστόσο, θεωρείται ενδεικτικό του κλίματος που επιχειρεί να διαμορφώσει η σκληρή πλευρά των πιστωτών στην πιο κρίσιμη, ίσως, καμπή της διαπραγμάτευσης και εκτιμάται ότι οι... εμπρηστικές επιχειρήσεις θα έχουν και συνέχεια.

Σόρος: Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση

Σόρος: Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση

Η Ελλάδα παραμένει ένα πρόβλημα της Ευρωζώνης, εκτιμά ο αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να σημειώσει αξιόπιστη ανάπτυξη έως ότου αποχωρήσει από το ευρώ.

Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση γιατί η κατάσταση είναι χάλια. «Βρίσκεται, δε, ξανά στο "σημείο βρασμού", μπορείτε να το δείτε στο πρόσωπο του Τσίπρα» σημειώνει ο Σόρος σε συνέντευξή του στο «The New York Review of Books».

Ο αμερικανός επενδυτής υποστήριξε ότι η ελληνική κρίση έχει αποδείξει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ξέρουν να προχωρούν από τη μία κρίση στην άλλη, καθώς μετά την Ελλάδα και τη Ρωσία, πλέον καλούνται να διαχειριστούν τους Σύρους πρόσφυγες.

«Η Μέρκελ είχε προβλέψει σωστά ότι η μεταναστευτική κρίση έχει τη δυναμική να καταστρέψει την Ευρώπη. Αυτή η πορεία μπορεί να ανατραπεί μόνο από τους ίδιους τους Γερμανούς, οι οποίοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα το πρόβλημα» σημείωσε ο Αμερικανός επενδυτής.

Μιλώντας συνολικά για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ότι «καταρρέει» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η ώρα για να έχεις μια μεγάλη πρωτοβουλία, ένα σχέδιο Μάρσαλ». Σχολιάζοντας, δε, τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον όρο αυτό είπε ότι «είναι απίστευτο ότι σε αυτό αναφέρεται ο Σόιμπλε ο οποίος είναι υπερασπιστής της "ορθοδοξίας" της Μπούντεσμπανκ».

Ο Σόρος άσκησε κριτική στην Ευρώπη, που δεν έχει ενιαία πολιτική ασύλου, πράγμα που μετέτρεψε το προσφυγική από μία ελεγχόμενη κρίση σε πολιτική κρίση.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι αυτή ήταν η πρότασή του εδώ και 25 χρόνια τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και να στηριχθεί δημόσια.
tanea.gr

Έρχονται αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 μικρών οικισμών

Νέες αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 μικρών οικισμών σχεδιάζει το υπ. Περιβάλλοντος

Φωτογραφία αρχείου
Νέες αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 μικρών οικισμών σχεδιάζει το υπ. Περιβάλλοντος
Νέες αλλαγές στους όρους δόμησης των περίπου 13.000 μικρών οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ).

Το υπουργείο έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες 23 μελέτες, τις οποίες έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση (λήγει στο τέλος Μαρτίου) με τους τοπικούς φορείς των περιοχών τις οποίες αφορούν.

Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, τη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Ημαθία, τη Μαγνησία και την Αχαία. Από τα στοιχεία των μελετών αυτών, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, θα δημιουργηθεί ένα μητρώο των οικισμών στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις γι΄αυτούς και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαν την Παρασκευή φορείς των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών, συμφωνήθηκε ότι οι κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία είχαν εκδοθεί από το 1982 και μετά, δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, «δημιουργούν απλά αντίγραφα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων ουσιαστικά θα ακυρώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα».

Στην Ελλάδα σήμερα, από τους 13.000 οικισμούς που υπάρχουν περίπου 12.000 χαρακτηρίζονται «ουδέτεροι», 850 παραδοσιακοί και περίπου 110 εγκαταλελειμμένοι.

Βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της καταστροφής των ελληνικών οικισμών:
- Η εγκατάλειψη
- Η άκριτη μεταφορά αστικών προτύπων.
- Η αυθαίρετη και βεβιασμένη ανάπτυξή τους βάσει μορφολογικών κανόνων για τουριστική κατανάλωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, «αφού ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμα των μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), θα υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα Π.Δ. και θα ορίζει γενικούς όρους δόμησης». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «το νέο νομοθέτημα θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης και το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί»..

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τί τελικά θέλουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε μια Disneyland διεσπαρμένη σε 13.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργεί για δυο μήνες το χρόνο και μετά οι κάτοικοι παραμένουν εκεί 10 μήνες ουσιαστικά ως τουρίστες στον τόπο τους», αναρωτήθηκε ο κ. Γκανιάτσας φέρνοντας ως παραδείγματα «θεματικά χωριά» στην Ταϊλάνδη και την Κίνα, τα οποία λειτουργούν για τουριστικούς λόγους, έχοντας αντιγράψει την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης.

Οι νέες μελέτες που θα ακολουθήσουν, θα πραγματοποιηθούν με διαφορετικά κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν εξειδικευμένα μέτρα για την ανάπτυξή του κάθε οικισμού: «Η νέα αντίληψη είναι κοινωνική ανάγκη», τόνισε η κ. Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. 
tanea.gr

Όλγα, τι γυρεύεις με τους πρώην;..

Γεύμα Σαμαρά, Βενιζέλου, Όλγας με μενού τη συμπόρευση...

Στο εστιατόριο «Βυζαντινόν» του Χίλτον εθεάθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής να συντρώγουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όσοι τους εντόπισαν, αυτομάτως...
ανακάλεσαν στη μνήμη τους όχι μόνο τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων χρόνων και τη στενή σχέση – σχεδόν ταύτιση – Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά και τα πρόσφατα σενάρια για μελλοντική συμπόρευση βενιζελικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε ο Σαμαράς είναι γνωστό ότι – χωρίς να προσπαθεί να το κρύψει – συντάχθηκε ενεργά με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι τόσο ο Βενιζέλος όσο και τα στελέχη της επιρροής του αισθάνονται στενό το πολιτικό κοστούμι που τους έχει φορέσει η Φώφη Γεννηματά. Το επεισόδιο άλλωστε με πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Γρηγοράκο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την πασοκική «Ιερουσαλήμ».

Ήταν λοιπόν αδύνατον το γεύμα των τριών να μην συνοδευτεί από τις ανάλογες ερμηνείες. Να αναμένουμε και τη συνέχεια;..