Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ανοικτό αφήνει το ΔΝΤ το χρόνο επιστροφής στην Αθήνα...

Ανοικτό αφήνει το ΔΝΤ το χρόνο επιστροφής στην ΑθήναΑνοικτό αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και...
το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι ,αλλά και για το πότε θα επανέλθει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε τα εξής: "Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις σε καίριους τομείς. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, και στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση".

Η απάντηση του Ταμείου δείχνει πως οι εκκρεμότητες παραμένουν και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. 

Την ίδια στιγμή πάντως που όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε παράταση του τρέχοντος Μνημονίου κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση "τρέχει" να προλάβει τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει αύριο το EuroWorkingGroup ώστε το τρέχον πρόγραμμα να παραταθεί για έξι μήνες...
newsbeast.gr

Ποιος "μασάει" το παραμύθι;...

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας δεν θα λήξει αναίμακτα. Κατ' αρχάς είναι η...
τελευταία του τρέχοντος μνημονίου. Συνεπώς έχουμε μια ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, χωρίς περιθώριο αναβολών - λύση στην οποία πολλές φορές κατέ­ληξαν την προηγούμενη διετία οι δύο πλευρές. Επιπλέον πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια, με συγκε­κριμένη συμφωνία και όχι με μισόλογα, η "επόμενη μέρα".

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των "δικών μας", έχει κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στην επόμε­νη συμφωνία: το Ταμείο θα είναι «συνοδηγός» και όχι στο «πίσω κάθισμα». Έχει κάνει πίσω στο θέμα του ύψους του δημοσιονομικού κενού. Όμως το κενό αυτό σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το ασφα­λιστικό, το οποίο, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει λυ­θεί από την προηγούμενη συνάντηση στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο.

Τελευταία γραμμή κυβερνητικής άμυνας η ψεύτι­κη υπόσχεση ότι με την αλλαγή του ασφαλιστικού δεν μειώνονται οι συντάξεις. Όμως ήδη οι επικουρικές βρίσκονται στο χείλος του Καιάδα - μαζί με τα ταμεία -, με συνέπεια τη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, ενώ η γενιά των σημερινών τριαντά­ρηδων έχει ήδη θυσιαστεί ως άλλη Αντιγόνη για να φυσήξει ούριος άνεμος στα κυβερνητικά πανιά.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών έχει ήδη λήξει με τους όρους των τραπεζών, ενώ και στα εργασιακά οι όποιες "αντιστάσεις" της κυβέρνησης είναι ετοιμόρροπες.

Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν αποφασί­σει μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Ότι η Ελ­λάδα δεν μπορεί να περπατήσει μόνη της στις αγο­ρές. Ότι έχει ακόμη μεγάλες δημοσιονομικές και «μεταρρυθμιστικές» τρύπες. Ότι, συνεπώς, χρειάζε­ται περαιτέρω δάνεια και αυστηρή επιτήρηση. Ότι ο τρόπος δανεισμού και επιτήρησης θα πρέπει να εί­ναι μια αυξημένων εγγυήσεων πιστοληπτική γραμ­μή και ένα νέο δεσμευτικό μνημόνιο. Το οποίο η κυ­βέρνηση προτιμά να αποκαλεί Memorandum. Δη­λαδή... μνημόνιο στα λατινικά!

Τα ελάχιστα που έχουν απομείνει προς διαπραγμά­τευση αφορούν το φραστικό περιτύλιγμα και τον χρόνο υλοποίησης κάποιων από τις νέες δεσμεύ­σεις, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν ούτε μνημόνιο ούτε νέα μέτρα. Όμως, ποιον θα μπορεί να πείσει όταν ήδη θα έχει προσυπογράψει μια τόσο συγκεκριμένη συμφωνία;

Οι κυβερνητικοί έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Ούτε από το μνημόνιο βγαίνουν ούτε το ΔΝΤ ξεφορ­τώνονται ούτε το success story έπεισε εντός ή εκτός Ελλάδος ούτε κάποιου είδους σταθερότητα - πλην της μνημονιακής - διασφάλισαν. Τώρα πρέπει, ακό­μη μια φορά, να παραμυθιάσουν βουλευτές και κοι­νωνία. Ποιος «μασάει» όμως τώρα πια;...
topontiki.gr

Τα προσωπικά δεδομένα στο Μικρολίμανο

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Υπήρχε μια εποχή που τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα ήταν προσωπικά δεδομένα. Ακόμη και οι φωτογραφίες στο Σύνταγμα. Υπό την πίεση διαφόρων «ευαίσθητων» για την ιδιωτική ζωή των ατόμων, πέρασαν νόμοι που απαγορεύουν τη φωτογράφιση, π.χ. της πλατείας Συντάγματος, αν ο φωτογράφος δεν ζητήσει πρώτα την άδεια όλων όσοι τυχαίνει να περνούν από εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ακούστηκαν φωνές (και τελικά εισακούστηκαν από «ευαίσθητους» υπουργούς) ότι πρέπει να κλείνουν οι κάμερες της Τροχαίας όταν υπάρχει διαδήλωση, διότι παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή όσων δημοσίως διαδηλώνουν. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη φωτογράφιση κατηγορουμένων ακόμη και με τη θέλησή τους· δημοσιογράφος καναλιού της Πάτρας καταδικάστηκε επειδή δημοσιοποίησε τηλεοπτική συνέντευξη κάποιου κατηγορουμένου. Υπήρξε βοή μεγάλη, κατάρες και οργή, για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών κάποιων οροθετικών γυναικών, οι οποίες συνελήφθησαν για πορνεία. Να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω κατηγορούμενες δεν ήταν οροθετικές στο σπίτι τους· ασκούσαν –έστω παρανόμως– δημόσια υπηρεσία.

Σήμερα, πάλι, όλοι απορούν γιατί οι δικαστικές αρχές διστάζουν να δώσουν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία όχι ενός κατηγορουμένου, αλλά ενός υπόπτου για την επίθεση με Καλάσνικοφ στο Μικρολίμανο. Βλέπετε, αυτός είναι «ο μανιακός Αλβανός με το Καλάσνικοφ», ενώ οι κατηγορούμενες ιερόδουλες ήταν «πτωχές οροθετικές». Η προστασία, δηλαδή, της ιδιωτικής ζωής εξαρτάται από τη διάθεση της στιγμής· πόσο ψυχοπονιάρικη νιώθει η αρένα του δημόσιου διαλόγου απέναντι στον εκάστοτε κατηγορούμενο. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πώς ξέρουν όλοι αυτοί που σχίζονται (κατά περίσταση) υπέρ ή κατά της δημοσιοποίησης στοιχείων ότι ο 31χρονος που καταζητείται από την αστυνομία είναι ο δράστης; Αποκλείεται να «διαπομπευθεί» κατά λάθος;

Εχουμε γράψει πολλάκις για τον «αχταρμά με τα προσωπικά δεδομένα» στη χώρα μας και κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουμε σταθερούς και λογικούς κανόνες. Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι «η δίωξη ενός ατόμου δεν είναι αποκλειστικά ιδιωτική του υπόθεση. Αφορά και τον ίδιο, αλλά έχει να κάνει και με τις δικαστικές αρχές. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ο Ελληνας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να μάθει ποιος διώκεται, έχει απόλυτο δικαίωμα να μάθει ποιον διώκουν οι δικαστικές αρχές. Αυτό ακούγεται σαν σοφιστεία, αλλά δεν είναι. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν αστυνομικούς, εισαγγελείς κ.λπ. και έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι κάνουν αυτές οι αρχές. Διώκουν κάποιους; Διώκουν αυτούς που πρέπει; Μήπως αφήνουν κάποιους στο ακαταδίωκτο; Μήπως διώκουν καταχρηστικά κάποιους άλλους; Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα, που μόνο στο φως της δημοσιότητας μπορούν να απαντηθούν. Με τη δημοσιότητα αφενός ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας και αφετέρου οι φορολογούμενοι κρίνουν αν και κατά πόσον τα χρήματά τους πιάνουν τόπο» («Καθημερινή», 27.6.2007).

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι όσο ισχύει το «τα εν οίκω μη εν δήμω», άλλο τόσο ισχύει το «τα εν δήμω μη εν οίκω». Διότι χωρίς αντικειμενικούς κανόνες και η ιστορία των προσωπικών δεδομένων γίνεται όχημα αυθαιρεσίας και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και εκ μέρους των αρχών και εκ μέρους άλλων, κατά περίσταση «ευαίσθητων».
kathimerini.gr

Ποτάμι, γέφυρες και φελλοί...

Μετά τις  ευρωεκλογές, το  συνέδριο στο Λαύριο, την επίσκεψη στο πρόεδρο της Δημοκρατίας και...
την είσοδο χωρίς σακίδιο στο μέγαρο  Μαξίμου, ήλπιζα ότι το Ποτάμι θα πορευόταν σταδιακά το δρόμο  της ενηλικίωσης και  της πολιτικής ωρίμανσης.  Μάταια .

Όσοι παρακολούθησαν τον επικεφαλή του Ποταμιού στο αίθριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης Σύρου μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται τυχεροί   που επιλέχθηκε αυτό το ανθεκτικό μέγαρο του Τσίλερ  για την ομιλία του. Άλλο κτίριο  στη θέση του θα είχε καταρρεύσει από τη περιδίνηση  ασυναρτησιών που εκστόμιζε  χαλαρά ο πρώην εστιάτορας και τηλεοπτικός παρουσιαστής.

Κάτι χύμα αοριστολογίες, λίγο από όλα, ένας φλύαρος αχταρμάς, που ακόμα κι αν...

"Μπούσουλα" σε τεντωμένο σχοινί αναζητούν στο Μαξίμου...

«Μπούσουλα» σε τεντωμένο σχοινί αναζητούν στο ΜαξίμουΝέα μέτρα και ΠΑΣΟΚ προκαλούν "νευρικό κλονισμό" στο κυβερνητικό επιτελείο...


Τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και...
στο οικονομικό προσκήνιο με τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προεξοφλούν συμφωνία μεν - οδυνηρή δε - με την τρόικα, η οποία θα δρομολογήσει την επιστροφή της στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έχοντας ανοιχτά τα μέτωπα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η τρόικα ανεβάζει με την ελληνική πλευρά να μην αποδέχεται μέχρι στιγμής τις αιτιάσεις των δανειστών, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την άρση του μειωμένου ΦΠΑ αλλά και τις τεκτονικές μετακινήσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, στο Μαξίμου στρέφουν την προσοχή τους στην διαχείριση της συμφωνίας του Παρισιού.

Τα όποια μέτρα αποφασιστούν τελικά για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα επιχειρείται από το κυβερνητικό επιτελείο να παρουσιαστούν ως άμεσα εξαρτώμενα από ήδη ψηφισμένα μέτρα που αποτελούν ισχύοντες νόμους του κράτους.

Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για την περίπτωση που τα νέα μέτρα θα χρειαστεί να έρθουν με τη μορφή καινούργιου νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τον εσωτερικό διχασμό μπορεί να μετατρέψει τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε βόλτα σε… ναρκοπέδιο.

Από την άλλη η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εγκυμονεί επίσης κινδύνους, καθώς πολλοί βουλευτές εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την νέα υποχώρηση που διαφαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης στο Παρίσι. Η πολιτική κόπωση των βουλευτών είναι δεδομένη και γνωστή στο Μαξίμου που θα ξεκινήσει νέο γύρο «μασάζ» για την αποφυγή τυχόν διαρροών.

Ενδεικτική της κατάστασης στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως είναι η χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ταξίδι των Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού στο City του Λονδίνου και τις επαφές τους με τραπεζίτες και funds, στην οποία η Συγγρού κάλεσε ουσιαστικά την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αντιδράσει…
newsbeast.gr

Επιστρέφει το χαράτσι...

Επιστρέφει το χαράτσιΤη λυπητερή θα πληρώσουν ένα εκατομμύριο Έλληνες...


Το φάντασμα του Ενιαίου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το γνωστό σε όλους χαράτσι, θα βρουν σύντομα ξανά μπροστά τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι...
δεν είχαν πληρώσει τις δόσεις του φόρου μέσω της ΔΕΗ, αναφέρει δημοσίευμα των Νέων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα βεβαιώσει έως το τέλος του έτους οφειλές για το τέλος ακινήτων του 2013 που δεν πληρώθηκε στην ώρα του έως το περασμένο καλοκαίρι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ως ανεξόφλητο μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Σημειώνεται ότι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κατάσχεσης θα βρεθούν όσοι δεν το εξοφλήσουν ή δεν το ρυθμίσουν...

Ο δεινός κολυμβητής...

Σε δεινό χειμερινό κολυμβητή εξελίσσεται ο Κώστας Καραμανλής, καθώς...
 από τις αρχές του φθινοπώρου συνεχίζει τα μακροβούτια του στις ακρογιαλιές της Ραφήνας. Ετσι, όπως έγραψε και το SECRET, ένθετο της εφημερίδας Παραπολιτικά, και την προηγούμενη Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από έναν άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας, έκανε το μπάνιο του στον κολπίσκο που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου...

Η πορεία του Βαγγέλη Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ μέχρι και σήμερα, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις


theTocLogo


baggelis-benizelos

| 

Στις αρχές του 2008 ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έχοντας ηττηθεί κατά κράτος από τον Γ. Παπανδρέου, μελετούσε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ επικεφαλής μιας ομάδας βουλευτών. 

Στον αριθμό αυτής της ομάδας κρίθηκε η απόφαση. Στις συγκεντρώσεις τους στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα, στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, για να συζητήσουν το θέμα της αποχώρησης, ξεκίνησαν από 25 και μέρα με τη μέρα μειώνονταν, για να καταλήξουν λιγότεροι από δέκα και το σχέδιο εξόδου να ακυρωθεί.

Λογικό. Τι να την κάνει την αποχώρηση όταν δεν τον ακολουθούσε π.χ. ο Αλέκος Παπαδόπουλος; Ή δεν συμφωνούσαν όλοι από όσους τον είχαν στηρίξει την αναμέτρηση με τον Παπανδρέου. Έτσι παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ με τη γνωστή συνέχεια.

Δεν έφυγε από το ΠΑΣΟΚ τότε που δεν είχε κανένα ρόλο, κινδυνεύει να φύγει σήμερα που είναι… πρόεδρος. Τα παράδοξα της πολιτικής. Οι επιλογές του μετά την κίνηση Παπανδρέου να ζητήσει ευθέως την αντικατάστασή του στενεύουν.
Στην πραγματικότητα έχει δυο δρόμους. Είτε εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ και ηγείται νέου σχήματος, αφήνοντας στον Παπανδρέου το λογότυπο, τους οπαδούς του και τα χρέη του! Είτε οχυρώνεται στο ΠΑΣΟΚ και εγκαταλείπει το σχέδιο απορρόφησης του στη «Δημοκρατική Παράταξη» - οπότε το πρόβλημα το έχει ο Παπανδρέου.
Δυο δρόμους έχουν και οι υπόλοιποι στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στελέχη πρέπει να επιλέξουν πλέον με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Αυτό είναι πρόβλημα για τους πιο φιλόδοξους. Γιατί στη δική τους ατολμία οφείλεται ότι δεν υπάρχει λύση ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο σήμερα.

Η φύση απεχθάνεται το κενό - και στην πολιτική.  
Όλο και περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ ψιθύριζαν από καιρό ότι ο «Ο Βαγγέλης δεν τραβάει». Ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα δεν έχει τύχη. Ακόμη και οι δικοί του τον χρέωναν με συμπεριφορά που δεν συνάδει με ηγέτη. Δεν μπορείς π.χ. να αρπάζεσαι προσωπικά με τα στελέχη του κόμματος στις συνεδριάσεις. Αυτή η έλλειψη ηγετικότητας ήταν διάχυτη ακόμη και όταν μεταξύ τους αυτοπαραμυθιάζονταν για «επιτυχία», όπως βαφτίσθηκε το 8% της «Ελιάς».
Υπήρχε κενό ηγεσίας, αλλά κανείς δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το δηλώσει καθαρά. Διατυπώνονταν απλώς υπαινιγμοί και  μισόλογα, δίκην ανταρτοπόλεμου. Αλλά καθαρά θέμα αλλαγής προέδρου «εδώ και τώρα», δεν έθετε κανείς από τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πήγαιναν με βαριά καρδιά, όσοι πήγαιναν, στις εκδηλώσεις του Βενιζέλου, μιλούσαν για την ανεπάρκεια του σε αυτόν το ρόλο, αλλά ούτε του ζητούσαν να αποχωρήσει, ούτε έκαναν κίνηση να τον αντικαταστήσουν.
Ο λόγος ήταν απλός. Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο διάδοχο του. Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης το έψαχνε αλλά δεν είχε συσχετισμό δυνάμεων για να το προχωρήσει και το φλερτ με τους παπανδρεϊκούς δεν απέδωσε. Ο  Κ. Σκανδαλίδης χάθηκε στις παλινωδίες του: μια κατά του Βενιζέλου και την άλλη υπέρ για να τον διασώσει. Οι σκέψεις για την επώνυμη Φώφη έμεναν σε ένα στενό κύκλο. Ο Α.Λοβέρδος με τα σλάλομ του αυτοακυρώθηκε. Και οι νεώτεροι δεν έχουν τα προσόντα.

Στους παλιούς, στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, υπάρχει αγωνία, αλλά αποστάσεις και διστακτικότητα. Ο Κ. Λαλιώτης δεν μιλάει… Ο Αντ. Λιβάνης δεν έχει αντοχές για να κινήσει τα πράγματα όπως το 2007.  Η Βάσω, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θανάσης Τσούρας συζητούσαν αλλά ως εκεί.  Ο Γ. Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντόπουλου, ο Στεφ. Τζουμάκας είναι απέξω.
Έτσι ο Βενιζέλος έμενε στην ηγεσία γιατί κανείς δεν αποφάσιζε να τον ρίξει, προφανώς γιατί κανείς δεν μπορούσε να χρεωθεί και  τους ενδεχομένους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. Επικεφαλής ενός ΠΑΣΟΚ που δεν υπήρχε, ή δεν τον ήθελε, συνέχισε να αποδυναμώνεται. Ακόμη και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης του γύρισε την πλάτη. Πραγματικοί παλιοί φίλοι και σύμβουλοί του, όπως ο Γιάννης Δατσέρης απελπίστηκαν και βγήκαν στην άκρη. Πεπειραμένα στελέχη, όπως ο Νίκος Σηφουνάκης, περιθωριοποιήθηκαν και στην κυβέρνηση μπήκαν  τα «λιμά».

Ωθούμενος όλο και πιο βαθειά στη συνεργασία με τον Σαμαρά αποκόπηκε από την εναπομείνασα κομματική βάση
Με  πραγματικό υπαρχηγό το Χρήστο Πρωτόπαπα και τη συνδρομή παραδοσιακών… υβριστών του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, προσπαθούσε να εξελιχτεί σε αρχηγό νέου σχήματος. Αλλά ωθούμενος όλο και πιο βαθειά στη συνεργασία με τον Σαμαρά αποκόπηκε από την εναπομείνασα κομματική βάση, ενώ οι προσωπικές δημοσκοπικές επιδόσεις του παρέμεναν στην περιοχή της αντιδημοφιλίας.
Το ηγετικό έλλειμμα του Βενιζέλου από τη μια και την Βαβυλωνία των επικριτών του από την άλλη, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τώρα ο Γ. Παπανδρέου, αιφνιδιάζοντας και τον Βενιζέλο και τους δελφίνους. Έκανε την κίνηση του, απευθυνόμενος πρωτίστως στα ιστορικά αντανακλαστικά της κομματικής βάσης.
Ο Βενιζέλος του την προσέφερε το πιάτο με το εγχείρημα της «Δημοκρατικής Παράταξης», για το οποίο είναι εκτεθειμένος έναντι των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Στην εντολή που του έδωσαν το 2012  δεν περιλαμβάνονταν η διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ούτε η  εξουσιοδότηση να το κάνει παράρτημα της «Ελιάς», ή να το μετατρέψει σε άλλο κόμμα, με προσωπική απόφαση και χωρίς συνέδριο. Αλλά το συνέδριο θα το χάσει - αλλιώς θα σήκωνε το γάντι.

Άλλωστε, πολλοί δεν ξεχνούν ότι ο Βενιζέλος δεν έχει σχέση με τους ιδρυτικούς συμβολισμούς του Κινήματος. Προσχώρησε το 1989 - μέχρι τότε απλώς είχε βοηθήσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη σύνταξη νέου εκλογικού νόμου το 1987, με έδρα το γραφείο του Αντώνη Βγόντζα, όσες φορές κατέβαινε γι αυτό στην Αθήνα. Στη δεκαετία του 1970 είχε στρατευτεί εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου στο πλευρό της «Συμμαχίας» και άλλων κεντρώων παραγόντων της εποχής. Η σύνδεση του με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ  το 1989-93 του έδωσε συγχωροχάρτι, αλλά η ατυχής σύγκρουση του με έναν άλλο Παπανδρέου το 2007 έδειξε ότι οι ιστορικές αναφορές έχουν την αξία τους στο εσωκομματικό παρόδιο.
Αλλά και ως αρχηγός ο Βενιζέλος σε κάποιες περιπτώσεις φέρθηκε ακατανόητα – ίσως επηρεασμένος από κάτι που έλεγε ο μέντοράς του στα συνταγματικά Δημήτρης Τσάτσος : «Η Ελλάδα θα είναι τυχερή αν την κυβερνήσει ο Βενιζέλος».
Κάποιες διατυπώσεις του εξελήφθησαν από πολλούς ως προσβολή. «Έχω εγώ κανένα λόγο να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;», είπε πριν τις ευρωεκλογές στην Έλλη Σταη. Σαν να τους έκανε χάρη. «Δεν μου προσφέρει τίποτε η ηγεσία, έχω τη δουλειά μου», έλεγε. Ακόμη και για τα αξιώματα που απέκτησε λόγω ΠΑΣΟΚ, προέβαλε ότι «δεν έβαλα στον τόκο τα προσόντα μου αλλά στρατεύτηκα για την παράταξη και τη χώρα».

Ενίοτε έλεγε, ότι δεν τον απασχολεί αν τίθεται θέμα ηγεσίας γιατί  αυτόν «θα τον κρίνει η Ιστορία» και έκανε πολλούς ακόμη και να μειδιούν. Οι φραστικές υπερβολές του θύμιζαν ένα σχόλιο γι’ αυτόν που αποδίδεται στον Ανδρέα Παπανδρέου - που εκτιμούσε τη ρητορική και την ευφυΐα του: «Καμιά φορά βουτάει το μυαλό στη γλώσσα του»!
Στις Ευρωεκλογές έκρυψε το ΠΑΣΟΚ και έχασε το 33% της δύναμης του 2012, που ήταν έτσι κι άλλως το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς. Αλλά και για κάποιους φίλους του ήταν δυσεξήγητο. «Δεν κατάλαβε ότι αυτοί που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ, έμειναν επειδή ήταν ΠΑΣΟΚ;» έλεγαν.

Ανάμεσα στα λάθη του είναι και ότι συμμετείχε στην εξόντωση του Φώτη Κουβέλη από το μιντιακό σύστημα, παρ ότι το κόμμα του ήταν ανάχωμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντελήφθη ότι όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στάθμευσαν στη ΔΗΜΑΡ το 2012 μπορούσαν να επιστρέψουν. Από την Κουμουνδούρου όμως δεν δεν υπάρχει οδός επιστροφής. 
Προηγουμένως είχε ναυαγήσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ, πότε γιατί έπαιρνε δίπλα του όσους έδιωχνε ο Κουβέλης και πότε γιατί τον αντιμετώπιζε αφ’ υψηλού. Υποδηλώνοντας ότι σε ενδεχόμενη συνένωση δεν μπορούσε να είναι επικεφαλής ο Κουβέλης, παρ’ ότι περισσότερο δημοφιλής από τον ίδιο.

Άλλο λάθος ήταν ότι κράτησε το συρτάρι του τα πορίσματα για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του Παπανδρέου - ο οποίος τώρα τα ακυρώνει με την πρωτοβουλία του. Καθώς το ένα λάθος φέρνει το άλλο προχώρησε στις ιδρυτικές διαδικασίες της ΔΗΠΑΡ(;), χωρίς να έχει διασφαλίσει τα νώτα του. Όχι μόνο απέναντι στα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον προκάτοχο του που υποβλέπουν την πρωτοβουλία, αλλά ούτε απέναντι σε όσους θεωρούσε ταγμένους με το μέρος του: π.χ. κάποιοι προτιμούν τον Κ. Σημίτη για επικεφαλής του νέου κόμματος που θα φτιάξει ο… ίδιος!  Όταν έχει τέτοιους φίλους…
Πεπεισμένος εξ αρχής ότι θα επικρατήσει με τη δύναμη του λόγου του και μόνο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος βλέπει να είναι ο λόγος του η βασική αιτία της αποτυχίας του σε ένα αξίωμα για το οποίο θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να είναι κανείς άλλος καταλληλότερος από τον ίδιο - και η ιστορία τον αδικούσε όσο δεν του το έδινε.
Δυόμισι χρόνια από τότε που το απέκτησε, δυσκολεύεται να το διατηρήσει. Και από μια άποψη ο Παπανδρέου επιχειρώντας να τον ανατρέψει μπορεί και να του προσφέρει υπηρεσία: τον απαλλάσσει από το ενδεχόμενο να βγει από την επομένη κάλπη με ακόμη μικρότερα ποσοστά. Τώρα έχει κάποιον να του  φορτώσει την καταστροφή…
 thetoc.gr

Η μαύρη λίστα με τους 64 για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens...

Η μαύρη λίστα με τους 64 για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Έλληνες και Γερμανοί επικεφαλής της εταιρείας, ανάμεσά τους και οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας που διαφεύγουν, στα άτομα που στέλνει στο εδώλιο ο εισαγγελέας.
Να δικαστούν, κατηγορούμενοι για...
τις πράξεις της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα προτείνει ο εισαγγελέας εφετών Γαληνός Μπρης για πρώην «αφεντικά» της Siemens για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων», μέσω των οποίων διακινήθηκαν μίζες τουλάχιστον 69 εκατ. ευρώ.
Ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι: 
Μιχάλης Χρισοφοράκος, πρώην επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία και Χρήστος Καραβέλας, προκάτοχός του, ο οποίος επίσης διέφυγε σε άγνωστο μέχρι τώρα προορισμό, καθώς επίσης οι: Ηλίας Γεωργίου, Εμμανουήλ Σταυριανός, Πρόδρομος Μαυρίδης και Κωνσταντίνος Αθανασιάδης.
Επίσης οι Γερμανοί κατηγορούμενοι για τους οποίους ο εισαγγελέας προτείνει παραπομπή είναι οι: 

Βόλκερ Γιουνγκ, Καρλ Φρίντριχ Εντουαρντ Πίρερ Βον Εσκ, Χάινχ-Τζόακιμ Νεουμπέργκερ, Ρόλαντ Κοχ, Τόμας Γκάνσγουιντ, Χανς Βάλτερ Μπερνσάου, Γιοργκ Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Ράινερ Νιντλ, Ράινχαρτ Χέρμπερτ Σίκατζεκ, Βόλφγκανγκ Πολ Βίλχελμ Ρούντολφ, Χέινζ Βόλφγκανγκ Ερνστ Κέιλ Βον Γιάτζεμαν, Φραντζ Τζόζεφ Ράιτερ, Λούντβιχ Αντον Χάινριχ Τζάσπερ.
Επίσης τα 14 πρώην στελέχη του ΟΤE για τα οποία ο εισαγγελέας δείχνει εδώλιο είναι οι:  

Γεώργιος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Παναγιώτης Βεργής, Δημήτριος Κόκκινος, Σωτήρης Τζούμας, Κων/νος Γκόγκας, Νικόλαος Νίντος, Γεώργιος Καραπλής, Νικόλαος Μανασής, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτριος Κουβάτσος, Γεώργιος Αυλωνίτης, Παναγιώτης Νικάκης.
Ο κ. Μπρης προτείνει επίσης να δικαστούν για συνέργεια σε παθητική δωροδοκία οκτώ υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων που είναι οι: 

Mπρίντε Μάνφρεντ, Γεώργιος Γεωργιαννάκης, Γεώργιος Ναούμ, Ευάγγελος Μαρκόπουλος, Σπυρίδων Ταραζής, Αλέξανδρος Καλουτάς, Πολυξένη Παλαιογεώργου, Παντελεήμων Καρακώστας.
Επίσης 14 ακόμη κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, για 1 εκατομμύριο δολάρια που υποστήριξε ότι είχε δώσει στα ταμεία του κόμματος.
Ακόμη οι: Παναγιώτα Κοκκίνου, Ηλίας Πιταούλης, Γεώργιος Γενναίος, Φώτης Γενναίος, Κων/νος Βόσσος, Θεόδωρος Βόσσος, Στυλιανός Βίος, Σοφία Αραβοσιτά, Ευδοκία Μίχα, Παναγιώτης Παπούλιας, Βενετία Τερζάκη, Παναγιώτης Χαραμής, Γεώργιος Χριστογιάννης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα Μάρθα, για το αδίκημα της νομιμοποίησης (ξέπλυμα) βρώμικου χρήματος.  

Επιπλέον δώδεκα κατηγορούμενοι που φέρονται να έχουν περιφερειακή ανάμειξη -σύμφωνα με τον εισαγγελέα- πρέπει να απαλλαγούν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

ΕΘΝΟΣ

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ"

Συνέλαβαν τον δραστη του Μικρολίμανου...

Εριξαν μέσα στο διαμέρισμα, μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης...
φωτογραφία από το σημείο της σύλληψης στό Γουδί

-Ο δραστης δεν προέβαλε καμία αντίσταση
- Σήκωσαν μέχρι και ελικόπτερο της αστυνομίας.
Συνελήφθη σήμερα ο Αλβανός κακοποιός του Μικρολίμανου, ο οποίος "γάζωσε" με καλάσνικοφ κέντρο διασκέδασης, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους τα ξημερώματα του Σαββάτου...

Εικόνα σοκ από το εσωτερικό του πλοίου ...

...με τους 700 μετανάστες...
Φωτογραφία από το εσωτερικό του εμπορικού πλοίου Baris, υπό σημαία Κιριμπάτι, που μετέφερε 700 μετανάστες, είδε το φως της δημοσιότητας.
Οι άνθρωποι...

όπως φαίνεται στη φωτο  που δημοσίευσε το cretapost.gr, είναι συνωστισμένοι σαν εμπορεύματα στο πλοίο.

Η μεγαλύτερη γερμανική επένδυση των τελευταίων ετών

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ως μεγάλου ρίσκου και υψηλών προσδοκιών χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την προσφορά ύψους 1,234 δισ. ευρώ που κατέθεσε η κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd για την απόκτηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για διάστημα 40 ετών. Η συμμετοχή της γερμανικής Fraport -που διαχειρίζεται ορισμένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια παγκοσμίως- στο συγκεκριμένο σχήμα ξεπερνά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το 65%. Πρόκειται, λοιπόν, για τη μεγαλύτερη γερμανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, όπως και από την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στην εποχή του μνημονίου.



Η τοποθέτηση της γερμανικής εταιρείας στην ελληνική αγορά με έδρα τη Φρανκφούρτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στηρίχθηκε στο μοντέλο πρόβλεψης για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού που εφάρμοσε το κονσόρτσιουμ των Fraport-Slentel. Όπως, δηλαδή, πληροφορείται το Capital.gr, η ελληνογερμανική συμμαχία (η Slentel είναι θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου) έχει προβλέψει για τα επόμενα χρόνια στα περιφερειακά αεροδρόμια αύξηση κυκλοφορίας σε ποσοστό 30%.

Εξάλλου, η αναπτυξιακή προοπτική του τουρισμού καταγράφεται και σε μελέτη του ΣΕΤΕ που προβλέπει 24 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις μέχρι το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά πληροφορίες, η κοινοπραξία αναμένεται να δώσει έμφαση στην επέκταση των αεροδρομίων σε Θεσσαλονίκη και Αιγαίο που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής κίνησης,  σε όλη την Ελλάδα. Τα σενάρια κάνουν λόγο για έμμεση συνεργασία που θα μπορούσε να αναπτύξει η Fraport-Κοπελούζος με γερμανικών συμφερόντων tour operators αλλά και τη Lufthansa που ελέγχει το 8,45% της Fraport.

Μεγέθη
Όσον αφορά τα νούμερα της επένδυσης, η προσφορά της κοινοπραξίας Fraport- Slentel Ltd είναι μεγαλύτερη περίπου κατά 4 φορές, σε σχέση με την αποτίμηση ύψους 350 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ακόμη, μετά τη συμβασιοποίηση του έργου, το Δημόσιο έχει λαμβάνειν 22,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα.

Παράλληλα, ο παραχωρησιούχος θα πραγματοποιήσει, κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια, επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί στο 1,4 δισ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Από τη στιγμή που θα «πέσουν» οι τελικές υπογραφές οι αεροπορικές χρεώσεις θα ανέλθουν σε 13 ευρώ (από 12,7 ευρώ σήμερα) ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ μετά την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων, αυτές θα διαμορφωθούν σε 18,5 ευρώ (ανά αναχωρούντα επιβάτη).

Ωστόσο, το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων (ΤΕΑΑ) και χρηματοδότησης μικρών αεροδρομίων και άγονων γραμμών, θα τροποποιηθεί σε 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη ανεξαρτήτως χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Θα μειωθεί, δηλαδή, για τις πτήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες το τέλος ανέρχεται σε 22 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ παραμένει αμετάβλητο για τις πτήσεις εντός Ε.Ε. Το ΤΕΕΑ μετά τον Οκτώβριο του 2024 θα συρρικνωθεί σε 3 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

Σε κακό χάλι τα περιφερειακά
Σήμερα ουδείς αμφισβητεί ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, δυσφημίζοντας τον εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε ένα από τα πιο δημοφιλή του διαδικτύου έχει μετατραπεί βίντεο όπου τουρίστες κοντεύουν να παρασυρθούν λόγω του στροβίλου αεροσκάφους που απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι συνηθισμένα στο νησί που πριν από μερικά χρόνια είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες, λόγω της κινηματογραφικής παραγωγής «mamma mia».

Οι θεαματικές προσγειώσεις, όμως, δεν αποτελούν «φολκλόρ» μόνο στο γραφικό αυτό νησί του Αιγαίου. Στο αεροδρόμιο «Ιω.Καποδίστριας» της Κέρκυρας η προσαπογείωση συνοδεύεται από διακοπή της κυκλοφορίας αφού ο δρόμος συνορεύει με τον αεροδιάδρομο.

Αντίστοιχες, τέλος, εικόνες εμφανίζει η πλειονότητα των περιφερειακών αεροδρομίων.
capital.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Διπλές Πανελλαδικές το 2016!

Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αλλάζει τα δεδομένα στις εξετάσεις αλλά και στη λειτουργία του Λυκείου

Διπλές Πανελλαδικές θα γίνουν το 2016. Τόσο με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από τη χρονιά εκείνη για τους φετινούς μαθητές της Β’ Λυκείου (που τότε θα αποφοιτούν από την Γ’ Λυκείου) όσο και με το υπό κατάργηση σύστημα για τους αποφοίτους του 2014-15 και προηγούμενων ετών!
Διπλές Πανελλαδικές το 2016!



Διπλές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργηθούν το 2016, τόσο με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από τη χρονιά εκείνη για τους φετινούς μαθητές της Β' Λυκείου (που τότε θα αποφοιτούν από την Γ' Λυκείου) όσο και με το υπό κατάργηση σύστημα για τους αποφοίτους του 2014-15 και προηγούμενων ετών!
Παράλληλα, οι Πανελλαδικές από το 2016 κι έπειτα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινούν πλέον Ιούνιο και όχι Μάιο, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγούνται οι απολυτήριες εξετάσεις από τα Λύκεια.
Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων σε σειρά τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αλλάζουν αρκετά δεδομένα τόσο στα θέματα εξετάσεων όσο και στη λειτουργία του νέου Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Με τις τροπολογίες αυτές αλλάζουν και τα εξής:
- Προστίθεται η Πληροφορική στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για υποψηφίους που προσανατολίζονται στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο Πεδίο). Θα εξετάζονται σε Χημεία ή Πληροφορική κατά περίπτωση, ανάλογα με το αν η προτίμησή τους στρέφεται σε τμήματα Πληροφορικής ή Χημείας. Δεν διασαφηνίστηκε ακόμα ποιο μάθημα θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι για άλλα τμήματα, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθεί νέο, 6ο Επιστημονικό Πεδίο με «διαίρεση» του 2ου Πεδίου.
- Οι μαθητές της Γ' τάξης Ημερήσιου και Δ' τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους. Κάθε μαθητής θα επιλέγει μια Ομάδα και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία σχολών και τμημάτων όπου επιθυμεί την εισαγωγή του. Οσοι επιλέγουν το ΕΠΕ Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες θα δηλώνουν υποχρεωτικά την προτίμησή τους ανάμεσα στα μαθήματα Χημείας και Πληροφορικής, ανάλογα με τις σχολές που επιθυμούν.
- Παραμένει τελικά η Λογοτεχνία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Αρχικά προβλεπόταν να παραμείνει μόνο για τους υποψηφίους του 1ου (θεωρητικές, νομικές) και του 5ου Πεδίου (παιδαγωγικά).
- Ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα μάθημα ανά σχολή, τμήμα, όπως προβλέπεται με το νέο σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα καθορίζεται ύστερα από πρόταση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) προς τον υπουργό Παιδείας μέχρι 15 Μαρτίου. Ο υπουργός θα τον ανακοινώνει έως 31 Μαρτίου. Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα διαμορφώνονται ως εξής:
1ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Ιστορία, Λατινικά.
2ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία ή Πληροφορική κατά περίπτωση.
3ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
4ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Αρχές Οικονομικής Επιστήμης, Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
5ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Αρχές Φυσικών Επιστημών.
- Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ).
- Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δίνεται κατ' εξαίρεση δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Ημερήσιων Λυκείων το έτος 2013. Θα λάβουν το 40% αυτών των θέσεων, ενώ οι απόφοιτοι του 2014 το 60%.

Ζητήματα που ρυθμίζονται με τις τροπολογίες...
Με τις τροπολογίες ρυθμίζονται ζητήματα, όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα 33 ωρών της Γ’ Λυκείου, ότι ο βαθμός απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας και της προφορικής βαθμολογίας της Φυσικής Αγωγής, ενώ
ο βαθμός του πτυχίου από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης μαθημάτων Ειδικότητας.

...και ζητήματα που καίνε τους μαθητές
Σημαντικά ζητήματα που μένει να ανακοινωθούν και καίνε τους μαθητές είναι ποιες σχολές θα ανήκουν σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο, σε πόσες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι και ποιο θα είναι το μάθημα αυξημένης βαρύτητας κάθε επιστημονικού πεδίου και ο συντελεστής του.
tanea.gr

Σαν έτοιμοι από καιρό

Σαν έτοιμοι από καιρό
tanea.gr

Σταθάκης: «Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων»

Σταθάκης: «Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων»

«Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης την ανακοίνωση του ανάδοχου για τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθάκης, η σύμβαση θα προβλέπει τον διπλασιασμό της τιμής του εισιτηρίου, αυξάνοντας έτσι το κόστος μετακίνησης για τους έλληνες πολίτες αλλά και πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σήμερα, τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι στην πλειοψηφία τους κερδοφόρα και σε θέση να αποζημιώνουν όσα από αυτά είναι ελλειμματικά.

Άρα, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τα δημόσια ταμεία.

Η ενέργεια αυτή, τονίζει ο κ. Σταθάκης «η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας, πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών ενώσεων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται αντιτίθενται στην εκποίηση τους».

Κατά συνέπεια, «η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον και ως ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε κατηγορηματικά της αντίθεση μας σε αυτή» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταθάκης.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα προκαλεί αλλεργία στον ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Σταθάκη.

«Και, βεβαίως, αποδεικνύει πως άλλα λένε στην Ελλάδα και άλλα στο Σίτι του Λονδίνου», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Διαβάστε ακόμη ΕΔΩ

Στα 1,5 δισ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη...

...από ενοικιάσεις παράνομων καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου

Στα 1,5 δισ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη από ενοικιάσεις παράνομων καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου
 
Σε πάνω από 1,5 δισ. ευρω ανέρχονται τα διαφυγόντα κέρδη από ενοικιάσεις μέσω Διαδικτύου παράνομων καταλυμάτων αλλά και υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα ιδιωτικοί ξεναγοί και αυτοκίνητα για τη μετακίνηση των τουριστών.

Αυτό τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ με θέμα την επιρροή της παγκόσμιας τάσης της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) στον ελληνικό τουρισμό αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης από την πολιτεία των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων παράνομων καταλυμάτων.

«Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, στον βαθμό που οι πολίτες αξιοποιούν την τεχνολογία αναζητώντας πρόσθετες πηγές εισοδήματος», ανέφερε ο Γιώργος Τσακίρης.

«Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία απέναντι στην ασύδοτη ανάπτυξη μιας παράλληλης οικονομίας που αποστερεί σημαντικότατους άμεσους και έμμεσους φόρους από τα ταμεία, κρίσιμες ασφαλιστικές εισφορές και απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας».

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα - και αποτελεί προάγγελο της μελέτης για την επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού - αναφέρεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει σειρά από συναφείς πλατφόρμες που εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων στην Ελλάδα και να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

«Το 80% αυτών των περιπτώσεων φοροδιαφεύγουν», λένε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. « Και δεν αναφερόμαστε στις εταιρείες αλλά στους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων καταλυμάτων».

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην παρουσία τέτοιων πλατφόρμων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η εταιρεία Flipkey που ανήκει στην TripAdvisor διαθέτει περισσότερα από 3.000 κατοχυρωμένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτωβρίου του 2014, σχεδόν το 45% αυτών των καταλυμάτων βρίσκονται στην Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Κρήτη.

Η εταιρεία Homeaway έχει περισσότερα από 6.500 κατοχωρυμενα ακίνητα στην Ελλάδα, με σχεδόν το 53% των ακίνητων να βρίσκονται στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στην πλειονότητα τους τα ακίνητα αυτά είναι κατοικίες και διαμερίσματα πολυτελείας.

Την ίδια ώρα, η Housetrip διαθέτει στην Ελλάδα 1500 ακίνητα , τα περισσότερα σε Κρήτη και Δωδεννησα και η Airbnb διαθέτει 11.800 καταχώρισης - κυρίως ολόκληροι χώροι και ιδιωτικά δωμάτια.

Από την πλευρα της, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εμπλουτισμού του ελληνικού τουρισμού με νέα στοιχεία νομοθετικά, ποιοτικά, θεματικά για το καλό του κλάδου. «Η ελαστικότητα, η προσαρμοστικότητα, η υιοθέτηση νέων δεδομένων, σηματοδοτούν και τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού», τόνισε. 
tanea.gr

Το φθηνό πετρέλαιο αλλάζει τις ισορροπίες

Η σχιστολιθική επανάσταση μεταβάλλει τις συμμαχίες

Οι καταναλωτές πετρελαίου και οι διεθνείς αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον τις αποφάσεις που θα λάβει αυτή την εβδομάδα ο ΟΠΕΚ για την παραγωγή του μαύρου χρυσού
Οι καταναλωτές πετρελαίου και οι διεθνείς αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον τις αποφάσεις που θα λάβει αυτή την εβδομάδα ο ΟΠΕΚ για την παραγωγή του μαύρου χρυσού
Το φθηνό πετρέλαιο αλλάζει τις ισορροπίες
  



Σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου είναι ήδη εμφανείς. Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ επέτρεψε στην Αμερική και τους συμμάχους της να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν χωρίς να ανησυχούν για τη μείωση των εισαγωγών από αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία στο μεταξύ βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή «καταστροφική» - όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν - πτώση των τιμών, την ώρα που η οικονομία της χώρας δέχεται πιέσεις από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας.
«Μια νέα εποχή χαμηλότερων τιμών» έχει φέρει η επανάσταση που συντελείται στις ΗΠΑ με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και την παραγωγή αερίου ανέφερε ο Εντ Μορς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup που δραστηριοποιείται στην αγορά εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα κ.ά.). «Χωρίς αμφιβολία ορισμένες γεωπολιτικές αλλαγές θα είναι τεράστιες» τόνισε.
Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% τους τελευταίους πέντε μήνες φτάνοντας γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Αυτό οφείλεται στο ότι η παραγωγή μαύρου χρυσού ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μεγάλο μέρος της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από σχιστολιθικό πετρέλαιο στη Βόρεια Ντακότα και το Τέξας. Η ημερήσια παραγωγή ανήλθε σε 9,06 εκατ. βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, που είναι η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 1983.
Την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν εμπλακεί σε αυτό που ο οικονομολόγος με ειδικότητα σε θέματα ενέργειας Φίλιπ Βέρλεγκερ ονόμασε «πόλεμο τιμών από αναγκαιότητα». Στόχος των δύο αυτών χωρών είναι να προστατεύσουν το μερίδιο αγοράς τους και να αναγκάσουν τους παραγωγούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες να μειώσουν τις εξορύξεις. Μέχρι τώρα οι εταιρείες των ΗΠΑ δεν έχουν κάνει πίσω, πιστεύοντας ότι το διάστημα αυτό έχουν μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά από τις 11 χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ.
© Bloomberg News
tanea.gr

Tο ραντεβού Βενιζέλου - Παπανδρέου προκαλεί χιονοστιβάδα εξελίξεων...

Τυφώνας διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ

Τα στελέχη που τάσσονται υπέρ της πρότασης Παπανδρέου, το αγκάθι των νομαρχιακών οργανώσεων και η επίσημη γραμμή γιατη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κουμπώνει το παλτό του καθώς εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ραντεβού του με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως οι συνθήκες ψυχραίνουν συνεχώς

Τυφώνας διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ
 Τυφώνας διάσπασης περνάει πάνω από το ΠΑΣΟΚ και σαρώνει τα πάντα: το ραντεβού Βενιζέλου - Παπανδρέου προκαλεί χιονοστιβάδα εξελίξεων και παρασύρει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο,τι δηλαδή ήθελε να αποτρέψει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που επιθυμούσε ως μότο ενότητας το «κάν' το όπως ο Σημίτης» σε ό,τι αφορά τη σχέση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Τα πράγματα ωστόσο ήρθαν ανάποδα. Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στον αντίποδα της θετικής ανταπόκρισης του Κώστα Σημίτη οδηγεί το ΠΑΣΟΚ με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση. Εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Οι χθεσινές εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι ο τρίτος κατά σειρά βουλευτής, μετά τους Θάνο Μωραΐτη και Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος εκδηλώθηκε υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας. Αργότερα υπενθύμιζε στους συνομιλητές του ότι μετά τις ευρωεκλογές είχε συστήσει στον Βαγγέλη Βενιζέλο να μετριάσει τους πανηγυρισμούς διότι το αποτέλεσμα για την Ελιά μπορεί να μην ήταν το φιλί της ζωής αλλά το φιλί του αποχαιρετισμού.

Οι νομαρχιακές. Την ίδια ώρα δύο νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, της Κέρκυρας και της Πρέβεζας, γνωστοποιούσαν τη μη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και ζητούσαν συνέδριο του κόμματος. Εκ παραλλήλου, νεολαίοι που υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου μέσω facebook και με το παπανδρεϊκό σύνθημα του 2009 «πάμε» καλούσαν σε εκδήλωσή τους την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Και ο Φίλιππος Πετσάλνικος ξεσπάθωνε και αναρωτιόταν: «Μια Ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά;».

Ομως η είδηση της ημέρας δεν ήταν άλλη από την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Ραγκούσης ανακοινώνει την επιστροφή του στην ενεργό συλλογική πολιτική και χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία Παπανδρέου ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα, εφόσον οδηγήσει στη γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου, ενός «Νέου ΠΑΣΟΚ». Ο πρώην υπουργός δεν διευκρινίζει τον ρόλο του σε σχέση με εκείνον του Γιώργου Παπανδρέου - δεν έχουν σχέσεις τα τελευταία χρόνια - αλλά επιμένει πως ούτε γνώριζε εκ των προτέρων την πρόταση Παπανδρέου ούτε εκείνος τη δημόσια τοποθέτησή του.

Η Χαριλάου Τρικούπη ενθάρρυνε χθες στελέχη της να υπερασπιστούν την επίσημη γραμμή της ηγεσίας. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάκης Ρήγας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Καρύδης επέμειναν στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και διεξαγωγής του συνεδρίου της. Στο ίδιο κλίμα ο Νίκος Μπίστης από τους συμμάχους επέμεινε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα αποτελέσει πραγματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις «αθλιότητες» της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο για να εξηγήσει ότι στον αντίποδα αυτών ο Βενιζέλος προχώρησε σε κινήσεις ενότητας και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν. Επίσης άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ».

Το μήνυμα. Το συνολικό μήνυμα της ηγεσίας χθες ήταν πως οι προσυνεδριακές διαδικασίες προχωρούν κανονικά με την επισήμανση ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι πλαστό. Εκείνο που ανησυχεί τη Χαριλάου Τρικούπη σχετίζεται με ενδεχόμενες νέες αντιδράσεις νομαρχιακών οργανώσεων σε συνδυασμό με πιθανολογούμενη άρνησή τους να στοιχηθούν με τις αποφάσεις της ηγεσίας.
tanea.gr

Ενοχλήθηκε η Χαριλάου Τρικούπη, από τον Γιώργο…

Στο MEGA, μας διάβασαν το non paper του Χοντρού…

Όλα τα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη (κάνε λίγο κράτει ρε Ιορδάνη) ενοχλήθηκαν από την… υποκρισία του Γιώργου.

Και για του λόγου το αληθές, ξέθαψαν μια παλιά ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου το 2004 (εδώ χρειάστηκε να τονιστεί ιδιαιτέρως από τον Τζόρνταν, ότι παρέλαβε απευθείας, χωρίς διαδικασίες, το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Σημίτη), όπου μιλούσε για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Ρε καρντάσια – και, κορόιδο Χοντρέ – τι…
σχέση έχει η δημοκρατική εκείνη παράταξη στην οποία αναφερόταν ο Γιώργος, αλλά και παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, με καρδιά το ΠΑΣΟΚ, μ’ αυτήν την ΔΗΠΑΡ, που ευαγγελίζεται ο Ευάγγελος;

Στο non paper υπήρχε και αναφορά – αλίμονο! – στους κηπουρούς του Γιώργου, καθώς και στους 6 – με προφανή διάθεση «ταυτοποίησης» - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν τα όσα είπε ο Παπανδρέου στην επιστολή του.

Ο φαύλος Μπενίτο, όσο χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όλο και πιο πολύ θα καταφεύγει σ’ αυτού του είδους τις κινήσεις απελπισίας…
 

Σκουπίδια και νόμοι...

«Καταλαβαίνω γιατί όσοι βλέπουν να είναι ακόμα στην κυβέρνηση άνθρωποι όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος -που όλοι ξέρουμε πως θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη- θεωρούν πως μπορούν να αδιαφορούν εντελώς για τους νόμους»...

Χτες, μια ομάδα φοιτητών άδειασε μια σακούλα με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Καλοκαιρινού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το...
πρόβλημα της καθαριότητας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Σήμερα, ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζιφόπουλος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την δήλωσή του περί ανάγκης φασιστοποίησης όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, γιατί δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να μην τους τηρούμε.

Παρακολουθώ τις αντιδράσεις κάθε φορά που υπάρχει μια «ακραία» συμπεριφορά και με εντυπωσιάζει αφενός η αδυναμία των ανθρώπων να δουν τη γενικότερη εικόνα και αφετέρου η επιμονή τους να «καταδικάζουν», χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Φυσικά, διαφωνώ με τους φοιτητές που άδειασαν τη σακούλα με τα σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη. Αλλά μπορώ να καταλάβω όχι τους φοιτητές αλλά γιατί συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, και γιατί ο καθένας πιστεύει πως μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει.

Όσοι μιλούν για εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να μην έχουν πάρει χαμπάρι πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι σαν φίδι: δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους.

Όταν μιλάς για ανάγκη εφαρμογής των νόμων, προφανώς εννοείς πως οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους.

Ισχύουν στην Ελλάδα οι νόμοι για όλους; Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει πως όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο; Δεν υπάρχει.

Όσοι βγάζουν σπυριά με τους φοιτητές που πέταξαν τα σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει να θυμούνται πως η χώρα μας χρεοκόπησε πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια αλλά κανείς -ούτε ένας- δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Έχω γράψει πολλές φορές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα προς την δημοκρατία, την πρόοδο και την ανάπτυξη, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

Βρίσκω απόλυτα λογικό ο καθένας να θεωρεί πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όταν βλέπει πως οι κύριοι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία της χώρας κυκλοφορούν ελεύθεροι και πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν ακόμα θέσεις εξουσίας.

Δεν συμφωνώ με το να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και να παραβαίνει τους νόμους αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό.

Καταλαβαίνω γιατί όσοι βλέπουν να είναι ακόμα στην κυβέρνηση άνθρωποι όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος -που όλοι ξέρουμε πως θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη- θεωρούν πως μπορούν να αδιαφορούν εντελώς για τους νόμους.

Το να κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί οδήγησε σε άθλιες κυβερνήσεις που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και συνεχίζουν να έχουν την εξουσία.

Μετά από αυτό, το να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε πού οφείλεται η γενικευμένη ανομία αποδεικνύει πως δεν μάθαμε τίποτα σαν κοινωνία.

Οι άναρθρες κραυγές και οι «καταδίκες» δεν βοηθούν σε τίποτα.

Οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Αν οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους, δεν ισχύουν για κανέναν.

Επιμένω: το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι -και ήταν πάντα- η απουσία Δικαιοσύνης...

pitsirikos.net