Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Παιδικά όνειρα

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Αν έλεγε ο Τζορτζ Μπους ο Β΄, για παράδειγμα, ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το παιδικό του όνειρο ήταν ν’ ανέβει προσκυνητής στην Ακρόπολη, οι πιθανότητες να τον πιστέψουμε δεν θα ήταν πολλές. Πρώτα θα σκεφτόμασταν ότι πρόκειται για εθιμοτυπική κολακεία κι ύστερα οτιδήποτε άλλο· κι αυτό ανεξάρτητα από την παιδεία ενός εκάστου. Κι αν το έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ, μάλλον θα μας έρχονταν στη μνήμη οι δηλώσεις που διαδόθηκε πως είχε κάνει ο θηριώδης μπασκετμπολίστας Σακίλ Ο’ Νιλ επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έπειτα από ένα διαφημιστικό ταξίδι στην Ελλάδα: «Ακρόπολη; Οχι, σε κλαμπ με τέτοιο όνομα δεν με πήγαν».
Το πλεονέκτημα του Μπαράκ Ομπάμα, το επικοινωνιακό του χάρισμα, όπως λένε, είναι ότι γίνεται πιστευτός είτε για το χρέος και το προσφυγικό μιλάει είτε για τον Αισχύλο και τον Θουκυδίδη, για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο και τον Μάικλ Φελπς ή για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον σπουδαιότερο ίσως πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τις παλάμες τού «Greek Freak» είχε συγκρίνει άλλωστε τις δικές του ο Ομπάμα, στο Μιλγουόκι, για να αποδεχθεί στο τέλος κατάπληκτος την ήττα του. Οταν λέω «γίνεται πιστευτός», εννοώ πως τα λεγόμενά του, το ύφος, το βλέμμα του, πείθουν ότι όποια κι αν ήταν η συνδρομή συμβούλων και κειμενογράφων, γνωρίζοντας πόση βαρύτητα προσδίδει το αξίωμά του στον λόγο του στρώνεται και διαβάζει· για να πρωτομάθει κάποια πράγματα ή για να φρεσκάρει τις γνώσεις του. Δεν το κάνουν πολλοί.

Θα πρέπει, πάντως, να θεωρήσουμε βέβαιο ότι το παιδικό όνειρο του Ομπάμα δεν αφορούσε μια Ακρόπολη κλειστή και περιφρουρημένη μέσα σε μια Αθήνα επίσης αστυνομοκρατούμενη και πρακτοροκρατούμενη, ακυρωμένη δηλαδή, με τον δήμο της εκτοπισμένο επί διήμερο από την ίδια του την πόλη. Μάλλον θα προτιμούσε να περπατήσει σε όλον τον χώρο ελεύθερος, άσημος, ένας απ’ όλους. Και να συναντηθεί στον βράχο όχι φυσικά με φιλοπερίεργους επικούρειους και στωικούς φιλοσόφους, όπως ο Παύλος κάποτε, αλλά με τυχαίους Αθηναίους. Με πολίτες δηλαδή, όχι με κουμπωμένους επίσημους ή με «την αθηναϊκή αφρόκρεμα» που μας είπαν τα κανάλια ότι βρέθηκε στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Θα έπιανε λοιπόν πρόθυμα κουβέντα μαζί τους και για την Ελλάδα και για την παγκοσμιοποίηση και για τη δημοκρατία, με το δεδομένο ότι, όπως είπε στην ομιλία του, κρίνει τον τίτλο «πολίτης» σπουδαιότερο από κάθε άλλον. Ισως τότε ένιωθε βαθύτερα τι σημαίνει «φιλοξενία», «φιλότιμο» και «δήμος».

Οι λέξεις αυτές υπήρξαν κάποια από τα κλειδιά της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα. Και μαζί τους οι έννοιες «λογοδοσία» και «δικαιοσύνη», σαν τα ονόματα των φαρμάκων που ίσως ανανέωναν και ενίσχυαν τη συνεχώς συρρικνούμενη δημοκρατία. Η οκταετής εξουσία του όμως, η οποία ακύρωσε πολλές εξαγγελίες του, θα τον δίδαξε ότι ένας τέτοιος κόσμος είναι ανέφικτος. Εξ ου και ο μελαγχολικός τόνος του αποχαιρετιστήριου λόγου του.


Δέν πάσχουμε μόνο από κυβέρνηση...

Zήτω η Ελλάς! Ζήτω η εθνική μυωπία μας! Ζήτω η μετριότητα!


Από τη χθεσινή ομιλία-ύμνο του Μπαράκ Ομπάμα στη φιλελεύθερη δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία συγκράτησε το «ζήτω η Ελλάδα», το οποίο ήταν και το περιεχόμενο του μοναδικού tweet του κόμματος για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ.

Στα χρόνια στης υποτιθέμενης φιλελεύθερης στροφής του κόμματος υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μόνο που ένιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν με τους φίλους του κόμματος ήταν η κλισέ αποφώνηση του Ομπάμα;

Υπάρχει πολιτικός που δεν γνωρίζει ότι το «ζήτω η Ελλάδα» θα γινόταν «Viva Italia» αν μιλούσε στη Ρώμη και «Ne mutlu Türküm diyene» αν μιλούσε στην Κωνσταντινούπολη; Αυτό θέλουν να μας μείνει από τα τόσα ενδιαφέροντα που είπε μια ιστορική προσωπικότητα;

Πνιγόμαστε στον ωκεανό της μετριότητας και δεν υπάρχει κανείς να μας πετάξει ένα σωσίβιο. 

parapolitiki.com 

Σημείωση : ο υπέρτιτλος είναι τής "Ν.Μ."

Όταν τά αυτιά δέν ιδρώνουν από τρομοκρατικές απειλές...

Στερήθηκε η Ελλάδα τη λάμψη μιας ομιλίας Ομπάμα στην Πνύκα λόγω τρομοκρατικής απειλής;


Τον γύρο του κόσμου κάνουν από χθες οι εικόνες του σουπερσταρ Ομπάμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και όχι τυχαία τόσο οι New York Times όσο και oι Financial Times επέλεξαν μια σχετική φωτογραφία για το σημερινό πρωτοσέλιδο τους.

Θυμίζω, ότι σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της έγκριτης Καθημερινής, ο Ομπάμα αρχικά επιθυμούσε να μιλήσει στην Πνύκα αλλά οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν τελικά τον κλειστό χώρο του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", πιθανότατα στον απόηχο της επίθεσης εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Το ερώτημα είναι απλό: πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα; Οι πιο σοβαρές υπηρεσίες ασφαλείας του κόσμου έκριναν ότι η Αθήνα, σε αντίθεση με δεκάδες άλλες πόλεις από τον κόσμο, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να μιλήσει ο Ομπάμα σε ανοιχτό χώρο; Συνειδητοποιούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχει καμία άλλη δυτική χώρα στην οποία να αποτελούν ρουτίνα οι επιθέσεις από εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες, πουθενά αλλού τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη δεν τις υποτιμούν τόσο πολύ. Οπουδήποτε αλλού, μια επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας θα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αλλά και μια πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Τίποτα από τα δυο δεν συνέβη.

Αντί επιλόγου και για όσους δεν τον γνωρίζουν, η πρεσβεία της Γαλλίας στεγάζεται σε ένα όμορφο κτήριο απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στο με διαφορά καλύτερα φυλασσόμενο μέρος της Αθήνας (άρα και της Ελλάδας). Παρ' όλα αυτά τον Νοέμβριο του 2016, κάποιος πέρασε από εκεί ανενόχλητος και πέταξε μια χειροβομβίδα. Και δεν προβληματίστηκε φοβερά κανένας...
parapolitiki.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 15-11-2016



ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς έλαβε μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στην Ρόδο.

Η Μύκονος είναι μέλος του Δικτύου Δάφνη. Πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία μέσω των οργάνων και της λειτουργίας της συμβάλει: 1) στη διατήρηση και προστασία του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, 2) στην ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης των νησιών, 3) στη διαμόρφωση μέσα από το διπλό σύστημα στοχοθετήσεων και ελέγχων, των προϋποθέσεων για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των νησιών εκείνων που στοχεύουν στην πιστοποίηση της ποιότητας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, 4) στη δημιουργία των βάσεων για επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των νησιών του Αιγαίου σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Στην γενική συνέλευση έγινε ετήσιος οικονομικός απολογισμός καθώς και απολογισμός δράσης και παρουσιάστηκε προϋπολογισμός του 2017. Επίσης, έγινε ευρεία συζήτηση και ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα με οριζόντια οφέλη.

Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης , ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος, ο Δήμαρχος Σύρου κ. Μαραγκός, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Στόικος, ο Δήμαρχος Κέας κ. Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Γαρδέρης, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης. Τέλος, προσχώρησαν στο Δίκτυο και νέα μέλη και συγκεκριμένα η Αστυπάλαια, η Σέριφος, η Σκιάθος, η Σύμη και τα Ψαρά.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Τό επίκαιρο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                       ....από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17.11.16)

Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τα μετρητά

Η Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) ευελπιστεί να έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα και να έχει αποφασίσει σε δύο χρόνια εάν θα υλοποιήσει την καινοτομία της, την οποία ονομάζει ekrona (ηλεκτρονική κορώνα).
Η Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) ευελπιστεί να έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα και να έχει αποφασίσει σε δύο χρόνια εάν θα υλοποιήσει την καινοτομία της, την οποία ονομάζει ekrona (ηλεκτρονική κορώνα).
Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η σουηδική Riksbank, η πρώτη που εξέδωσε χαρτονομίσματα πριν από 350 χρόνια, ενδέχεται να γίνει και η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που θα εκδώσει δικό της ψηφιακό νόμισμα και θα το διαθέτει σε ιδιώτες.
Κι αυτό, γιατί στη Σουηδία μειώνεται με ραγδαίο ρυθμό η χρήση των μετρητών και η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να επινοήσει νέα συστήματα πληρωμών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Οπως τόνισε χθες σε ομιλία της η αντιπρόεδρος της Riksbank, Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ, στη Σουηδία η χρήση μετρητών μειώνεται πολύ ταχύτερα από τις άλλες χώρες.

Ο όγκος των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2009. Ετσι, η Riksbank οφείλει να δράσει ταχύτερα από τις άλλες τράπεζες σε ό,τι αφορά την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος.

Γι’ αυτό ξεκίνησε χθες μια έρευνα για το τι ενδέχεται να σημαίνει αυτή η καινοτομία για το χρηματοπιστωτικό σύστημά της. Ζητούμενο είναι να αποτιμηθούν οι τεχνολογικές και νομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας μορφής ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και οι επιπτώσεις σε ζητήματα πολιτικής της τράπεζας. Η Τράπεζα της Σουηδίας ευελπιστεί να έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα και να...

«Aνειλημμένες υποχρεώσεις» δέν επιτρέπουν στόν Μπομπ Ντίλαν να παραστεί στην τελετή απονομής του Νόμπελ...

Μπομπ Ντίλαν: Δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής τού Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο Ντίλαν αναφέρει στην επιστολή του πως αισθάνεται «μεγάλη τιμή» για τη βράβευσή του και εξέφρασε την ελπίδα να μπορούσε να παραλάβει προσωπικά το βραβείο.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου

INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 15.00 κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
Το ιστορικό κτήριο της Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 08:30 έως τις 13:00. Ως είθισται, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου, με ομιλίες από τους φορείς που απαρτίζουν την επιτροπή ευρτασμού.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου παρέμειναν την Τετάρτη ανοιχτές για δεύτερη ημέρα ώστε οι πολίτες να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της 17ης Νοέμβρη. Χθες κατέθεσαν στεφάνι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Σαραντατρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, υψώνεται και φέτος, για άλλη μία φορά, η σημαία του Πολυτεχνείου «με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 07:12
naftemporiki.gr

 

Η χρήση του «γελοίου» στη γλώσσα


Συνυφαίνουμε το σπουδαίο ή και το ταυτίζουμε με την πολιτική υφή των πραγμάτων, με την πραγματικότητα. Αγνοούμε όμως, μάλλον προσπερνάμε, τα τρωτά στοιχεία αυτής της πραγματικότητας.
Αυτό οδηγεί σε πλήρη σοβαροφάνεια και σε καμιά σοβαρότητα βεβαίως· η πρώτη δείχνει τον βαθμό πολιτικής (και κοινωνικής) παθογένειας -η δεύτερη απλώς απουσιάζει.
Αυτά τα ανατρέπει όλα η χρήση του γελοίου στις σχέσεις και τη γλώσσα. Στο γελοίο απεικονίζεται το δημοκρατικό, άμα τε και πολιτισμικό έλλειμμά μας.
Το σπουδαιογέλοιον το εισήγαγαν στην πολιτική ζωή της αρχαίας Αθήνας οι οξύνοες και αιρετικοί, καθαρά αντικαθεστωτικοί, Κυνικοί, κυρίως ο Αντισθένης, ο Διογένης ο Σινωπεύς και ο Κράτης ο Θηβαίος (στον τελευταίο ανήκει η τιμή της ωραιοτάτης λέξης συγκατανευσιφάγος).
Αλλά και ο Αριστοφάνης κατάλαβε τη διαβρωτική λειτουργία του γελοίου και το χρησιμοποίησε για να υπονομεύσει τα κακά γεγονότα του καιρού του.
Αυτοί οι παλιοί μαστόροι του λόγου, της τέχνης και της ζωής κατάλαβαν καλύτερα από τον καθένα (Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.ά.) τον βαθιά διαβρωτικό και σοβαρό και συνάμα κοινωνικά ωφέλιμο προορισμό του γέλιου.
Το γέλιο. Οξύ όπλο, ανελέητο, καταγγελτικό της πολιτικής αβελτηρίας και κάθε εκδήλωσης του κακού. Το γέλιο αποδιοργανώνει τη σκληρότητα της εξουσίας, συντρίβει την αμηχανία και τον φόβο των πολιτών.
Το σπουδαιογέλοιον συνεισφέρει στην ανάδειξη της πολιτικής διάστασης της χαράς, στο σμπαράλιασμα του δήθεν· εμφορείται από τρυφερή φιλοσοφικότητα και διακηρύσσει με υπερηφάνεια τη λυτρωτική του δύναμη. Απαντάει, τέλος, στα αγωνιώδη ερωτήματα...

Στην διεθνή πολιτική : «Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι αλλά αιώνια συμφέροντα»

tvxs.gr 16 Νοε. 2016
Πάνος Τριγάζης
Κάποιοι ισχυρίσθηκαν ότι δεν έχουν το ίδιο βάρος οι δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, ειδικότερα για το καυτό εθνικό ζήτημα του χρέους της Ελλάδας.

Άραγε, τι περιμένουν; Να αρνηθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ την θέση του προκατόχου του υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας; Να έρθει σε αντίθεση για το ζήτημα με το ΔΝΤ; Αυτοί που τάσσονται σε όλους τους τόνους υπέρ της συνέχειας του κράτους πιστεύουν ότι το Αμερικανικό κράτος δεν έχει συνέχεια ή αγνοούν ότι οι θέσεις που παίρνει ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι προσωπικές του αλλά αποτέλεσμα προεργασίας σε διάφορα επίπεδα του Υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβανομένου; Αν δεν κάνω λάθος η θητεία του προέδρου Ομπάμα λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Κατανοούμε, βεβαίως, το γεγονός ότι την ηγεσία της ΝΔ η οποία συμπεριλαμβάνει ως αντιπρόεδρο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν ενθουσίασε η επίσκεψη Ομπάμα και για ιδιαίτερους πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Η δεξιά παράταξη στην Ελλάδα καθώς και η ακροδεξιές αποφύσεις της νιώθουν πιο κοντά με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του οποίου την αντιμεταναστευτική και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική συμμερίζονται. Άλλωστε η οικογένεια Μητσοτάκη είναι φίλη της οικογένειας Μπούς και ο Ομπάμα σε μεγάλο βαθμό «ξήλωσε» την πολιτική Μπούς.
Ας θυμηθούμε ότι όταν ο Ομπάμα παρέλαβε, Γενάρη του 2009, το πηδάλιο των  ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, η ανθρωπότητα βγήκε από έναν εφιάλτη. Βεβαίως, πολλές από τις...

Oλόκληρη η ιστορική ομιλία τού Προέδρου Ομπάμα στό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (σέ VIDEO)

Βάζουν τον Σόιμπλε στην γωνία;..

Μόνος του θα μείνει σε λίγο ο ιδεοληπτικός Σόιμπλε, καθώς τόσο η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ο...
πρόεδρος του Eurpogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκαν υπερ της χαλάρωσης της λιτότητας στην ΕΕ, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάχεται λυσσαλέα για σκληρή δημοσιονομική λιτότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της σήμερα Τετάρτη συστήνει την υιοθέτηση μιας πιο «θετικής» δημοσιονομικής στάσης στην Ευρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη», επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά ανάκαμψης η Ευρωζώνη.

Η Κομισιόν προτείνει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου.

Επίσης και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εκτός από την λύση για το χρέος θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μαζί βέβαια με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης...

tribune.gr

«...αγνοούν τον εξοστρακισμό...». (Οι τελευταίοι σπασμοί Βενιζέλου και Σαμαρά)

Οι τελευταίοι σπασμοί Βενιζέλου και Σαμαρά
Επιμένουν σε επιχειρήσεις υπονόμευσης των εθνικής σημασίας ζητημάτων μόνο και μόνο για να φαντασιώνονται ότι αν πέσει ο Τσίπρας, αυτοί θα έχουν δικαιωθεί.
Όχι ίσες αποστάσεις, αλλά καθαρό προγραμματικό λόγο πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως «οδικό χάρτη» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των φορέων που την αποτελούν.
«Συνεργαζόμαστε, δηλαδή, στην πραγματικότητα με όσους αποδέχονται το δικό μας στρατηγικό πλαίσιο, αρκεί να το διατυπώνουμε καθαρά χωρίς αμφιθυμίες, με ολοκληρωμένες διατυπώσεις και σταθερότητα, και πίστη, και τεκμηρίωση.
Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν τείνει χείρα βοηθείας ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα θέματα τα σχετικά με τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιο είναι άραγε το στρατηγικό πλαίσιο που έχει υπόψη του ο κ. Βενιζέλος; Γιατί μέχρι στιγμής κανείς δεν το ξέρει. Το μόνο που γνωρίζουν οι πολίτες είναι η λυσσώδης αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με τον ίδιο στόχο που έχει η Ν.Δ.: Να πέσει το ταχύτερο δυνατόν ο Τσίπρας ακόμα και εν μέσω αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το χρέος της χώρας. Ακόμα και πριν ή, αν δεν μπορούμε πριν, αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, όπου στο θέμα αυτό η χώρα έχει έναν σημαντικό σύμμαχο! Ποιο ήταν άλλωστε το πλαίσιο “οδικός χάρτης” της γραπτής συμφωνίας στη διακυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.; Στις 22 Ιουνίου του 2012 δόθηκε στη δημοσιότητα η γραπτή συμφωνία “οδικός χάρτης”, που τελικά ήταν ένα παλιόχαρτο για τα μάτια του κόσμου.

ΣΤΙΣ 17 Ιουνίου του 2013 είχαμε την κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη για το ξαφνικό “μαύρο” στην ΕΡΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς, έλεγαν τα ρεπορτάζ για τη συνάντηση, επιμένει στην αμετακίνητη θέση του για κλείσιμο της ΕΡΤ και δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει κάτι. Στην άλλη πλευρά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συνεχίζουν να επιμένουν στις θέσεις τους και δεν δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν οτιδήποτε εάν δεν επαναλειτουργήσει και φύγει το “μαύρο” από τις οθόνες της ΕΡΤ. Την ξέρετε τη συνέχεια γι’ αυτή τη μονομερή και έξω από κάθε συμφωνία ενέργεια του κ. Σαμαρά. Βενιζέλος και Κουβέλης έφευγαν από τη συνάντηση αγριεμένοι. Πριν εξέλθουν από το Μαξίμου, ο Βενιζέλος γύρισε πίσω και έκλεισε τη συμφωνία όπως την ήθελε ο αρχηγός της Ν.Δ. Ξεγέλασαν τον Κουβέλη και συνέχισαν να κυβερνούν.

ΣΤΙΣ 22 Οκτωβρίου του 2013 δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο συνεργασίας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση. Τι έγινε αυτό το νέο πλαίσιο και πόσο δεσμευτικό ήταν; Ουδείς ασχολήθηκε μαζί του, αφού κι αυτό στην πράξη αποδείχτηκε παλιόχαρτο. Κυβερνούσαν όπως γούσταραν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, χωρίς να διαπραγματεύονται τίποτα. Όλα έρχονταν από έξω, γραμμένα στα αγγλικά! Ούτε υπουργικά συμβούλια, ούτε διυπουργικές επιτροπές και συνεργασίες και άλλες τέτοιες γραφειοκρατίες! Ας μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες με πλαίσια που δεν υπάρχουν και όταν υπάρχουν, δεν υπάρχουν για να λαμβάνονται υπόψη. Το μόνο που κατάφερε τελικά ο Βενιζέλος απολαμβάνοντας την εξουσία και θάβοντας τις επικίνδυνες λίστες φοροφυγάδων που περιείχαν ονόματα φίλων ήταν να διαλύσει και να εξαερώσει το ΠΑΣΟΚ.

ΕΚΤΟΣ όμως από την παρέμβαση του Βενιζέλου είχαμε και παρέμβαση του συνεταίρου Σαμαρά. Τι είπε ο πρώην; Είπε: “Κάθε σκέψη για συνεργασία με τον Τσίπρα διασπά την ενότητα του λαού (!), ενθαρρύνει την αλαζονεία και δίνει συγχωροχάρτι στα τεράστια σφάλματά του. Κι αυτό δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε”. Και για την αποφυγή παρερμηνειών, συμπλήρωσε: “Έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει να φύγει το συντομότερο ο κ. Τσίπρας”.

ΚΑΙ για να μη νομίζει κανείς ότι οι μοναδικοί που διαφωνούν με το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου και την πολιτική του Κυριάκου είναι οι “κοσμικοί” αριστεροί, έχει σημασία η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, που συνομιλώντας με βουλευτές της Ν.Δ., τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη Ομπάμα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για... εμάς, ώστε να βεβαιωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών απαιτούν αλλαγή πολιτικής για την έξοδο από την κρίση. Και κυρίως απαιτούν εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων, που αποτελούν εθνικούς στόχους και για την επίτευξη των οποίων απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Σαμαράς και Βενιζέλος έπρεπε να είχαν την πολιτική ευαισθησία να αποχωρήσουν από την πολιτική. Δεν το έκαναν και επιμένουν σε επιχειρήσεις υπονόμευσης των εθνικής σημασίας ζητημάτων μόνο και μόνο για να φαντασιώνονται ότι αν πέσει ο Τσίπρας, αυτοί θα έχουν δικαιωθεί. Μέγα λάθος, διότι αγνοούν τον εξοστρακισμό.

Χρήστου Δημήτρης