Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι... χρυσαφένιες παραλίες της Μυκόνου και οι αυθαιρεσίες





Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες είχαν, προφανώς, εγκατασταθεί στις παραλίες πολύ πριν ο Δήμος Μυκόνου τυπικά τους τις παραχωρήσει. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών, η προκήρυξη για τα τμήματα που δημοπράτησε ο Δήμος δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουλίου. 

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ 
 Μία καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής χρήματος κρύβεται πίσω από τις κοσμικές παραλίες της Μυκόνου και τις προνομιούχες, πολυτελείς ξαπλώστρες για την ενοικίαση των οποίων δίδονται, συχνά, ομηρικές μάχες και, προφανώς, υψηλό αντίτιμο.

Το χρήμα που ρέει στις παραλίες του νησιού των ανέμων, ωστόσο φαίνεται ότι δεν φτάνει, πάντοτε, στα δημόσια ταμεία. Και πάντως όχι με ρυθμούς που να αντιστοιχούν στην εκτεταμένη αξιοποίηση, στο πλήθος των jet setters που φτάνουν στο νησί, στους 100άδες «διασήμους» που συνωστίζονται μπροστά στις ξαπλώστρες και στις φωτογραφικές και τηλεοπτικές κάμερες του εγχώριου κοσμικού ρεπορτάζ. Διότι η ενοικίαση τμημάτων παραλιών, από την περίφημη Ψαρού και το κοσμικό Καλό Λιβάδι μέχρι τη λιγότερο προβεβλημένη Παράγκα, έναντι του ευτελούς ποσού των 1.500 - 2.000 ευρώ για το σύνολο της σεζόν μόνον ερωτήματα προκαλεί. Κι αν ακόμη κάποιος ισχυριστεί ότι τα ποσά αυτά αποτελούν το ενοίκιο για μικρό τμήμα της παραλίας, για τη φιλοξενία θαλασσίων σπορ, όπως αυτό που οδήγησε στον θάνατο του 10χρονου παιδιού πριν από λίγες εβδομάδες, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διότι στις παραλίες του νησιού αναπτύσσονται και παράνομες ξαπλώστρες, πέριξ των νόμιμων ορίων για την εγκατάσταση θαλασσίων σπορ.

Οπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της εγκατάστασης στο Καλό Λιβάδι. Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω έκταση μισθώθηκε στον επιχειρηματία, ενδεχόμενες ευθύνες του οποίου, όπως και του χειριστή του ταχύπλοου, ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, έναντι 1.501 ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η τυπική, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μόνον πριν από το διαγωνισμό είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον του καθώς πέραν των θαλασσίων σπορ είχε αναπτύξει, παρανόμως φυσικά, και ομπρέλες - ξαπλώστρες, παρέχοντας πλήρη «μυκονιάτικη φιλοξενία» στους λουομένους. Μάλιστα, εναντίον της υπογραφής της σύμβασης είχε ταχθεί ένα μέλος της επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, οι ενστάσεις του οποίου ωστόσο αγνοήθηκαν. Ενδεικτικό, άλλωστε, του εναγκαλισμού δημοτικών αρχών και επιχειρηματιών είναι και το γεγονός ότι...