Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα


Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. Με παρασκηνιακές επαφές Σόιμπλε - Λαγκάρντ, μυστικές συσκέψεις στις Βρυξέλλες και συμβιβαστικές προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν φέρεται να επιχειρείται η απεμπλοκή στο ελληνικό ζήτημα. Στο μεταξύ η κυβέρνηση αναζητά εσπευσμένα διέξοδο από τη μέγγενη Σόιμπλε και ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σχολιάζοντας την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε πως το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει όχι ως χρηματοδότης, αλλά ως σύμβουλος.
2. Ανάμεσα στις αποφάσεις των τραπεζών - και δη της Εθνικής - και στο σκληρό πολιτικό - επιχειρηματικό παρασκήνιο θα κριθεί οριστικά μέσα στα επόμενα 24ωρα η τύχη του ΔΟΛ. Ο Βασίλης Μουλόπουλος μίλησε σήμερα για το πως ο Ψυχάρης τορπίλισε τη λύση.
3. Η διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ είναι παλιά και οδηγεί κάθε τόσο σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει τώρα και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Και δεν ήταν η μόνη εμπρηστική του κινηση. Δείτε ποιοι πολίτες επηρεάζονται από το ρατσιστικό διάταγμα Τραμπ, την ώρα που Google, Apple, Microsoft και Facebook στήνουν κοινό μέτωπο εναντίον του.
4. Η Μέρκελ ζήτησε να μιλήσει με τον Τσίπρα πριν πάει στην Τουρκία, ενώ οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι.
5. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) καταγγέλλει πως εργοδότες δίνουν στους εργαζόμενους κουπόνια ή προπληρωμένες κάρτες αντί για μίσθους.
6. Αντιμέτωπη με σκληρά διλήμματα έρχεται η γαλλική κεντροαριστερά την επομένη της ανάδειξης του Μπενουά Αμόν ως υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.
7. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενόπλων που επιτέθηκαν σε τζαμί στην πόλη Κεμπέκ του Καναδά. Ακόμη οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί. Ποιός είναι ο δράστης της επιθεσης;
8. Ομάδα αντιεξουσιαστικού χώρου εισέβαλλε στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή», στην Αγίου Κωνσταντίνου, πραγματοποιώντας κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον Μοχάμεντ Α., απεργό πείνας που ζητά πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ενώ ο Ρουβίκωνας εισέβαλε στο υπουργείο Εργασίας.
9. Ραδιενεργό ιώδιο σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ.
10. Δείτε την ομορφιά μαζί με την καταστροφή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
* Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου

Παυλόπουλος: Το Eurogroup δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς...

Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, ενός από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Πορτογαλία.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα του Eurogroup τονίζοντας ότι, με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρώπης, δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος «Η Ευρωοομάδα είναι άτυπο, δηλαδή άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας Forum των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», την ίδια στιγμή που «όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες «δρακόντειες» κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της, λαμβάνονται ύστερα από απόφαση της Ευρωομάδας»..

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αναφερθεί στις «δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Τι θα γίνει τελικά με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ - Καταργείται ή όχι;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Τι θα γίνει τελικά με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ - Καταργείται ή όχι;
  από imerisia.gr
H έμμεση κατάργηση του χαρτονομίματος των 500 ευρών φαίνεται να βρίσκεται επί θύραις μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Υπέρ λοιπόν της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε δυό μέρες πριν από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο κ. Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.
«Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα ) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν...

Παυλόπουλος: "Πρωτόγνωρο να ζητείται νομοθέτηση προληπτικών μέτρων"...

Προκόπης Παυλόπουλος: Πρωτόγνωρο να ζητείται νομοθέτηση προληπτικών μέτρων
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα, ο κ Παυλόπουλος τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία και σημείωσε ότι τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισημάνει την ανάγκη ν' αλλάξει η εφαρμοζόμενη σήμερα, αδιέξοδη, πολιτική λιτότητας, η οποία συρρικνώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των περισσότερων κρατών-μελών και γιγαντώνει το δημόσιο χρέος τους, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την κοινωνική συνοχή της. 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο Ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  σημείωσε ότι...

Τό σημερινό συγκλονιστικό σκίτσο τού Μητρόπουλου...

...από ΤΑ ΝΕΑ

Η ανάρτηση Ξυδάκη για τον ΔΟΛ...

Mόνον δια της λύπης είμαι εισέτι ποιητής...

Η ανάρτηση Ξυδάκη για τον ΔΟΛ - «Mόνον δια της λύπης είμαι εισέτι ποιητής» - MediaΗ ανάρτηση Ξυδάκη για τον ΔΟΛ...
Μέσα από τη προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στο...
κλείσιμο του ΔΟΛ και στην παύση της κυκλοφορίας του Βήματος και των Νέων.
Η ανάρτηση Ξυδάκη: 

Η Μέρκελ ζήτησε να μιλήσει με τον Τσίπρα...

πριν την επίσκεψή της στην Αγκυρα...
Φωτογραφία: Associated Press
Τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο...
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida η Καγκελάριος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συνομιλήσουν προτού εκείνη μεταβεί στην Τουρκία στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ το τηλεφώνημα-ακόμη-δεν έχει προγραμματιστεί.

 Η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί με φόντο την κλιμάκωση της ένταση και  τους υψηλούς τόνους εκ μέρους της Άγκυρας, έπειτα από την απόφαση για μη έκδοση των "8"...

iefimerida.gr

Υπογραφές κατά της επίσκεψης Τραμπ στο Λονδίνο...

Μέχρι στιγμής η λίστα αριθμεί 930.000 υπογραφές...
Περίπου ένα εκατομμύριο υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στη Βρετανία, προκειμένου να...
αποσυρθεί η πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Λονδίνο και να δειπνήσει με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Μέχρι στιγμής η λίστα αριθμεί 930.000 υπογραφές. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι ο Τραμπ αποδέχτηκε πρόσκληση της βασίλισσας για επίσημη επίσκεψη. 

Όταν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπεράσουν τις 100.000, οι βουλευτές οφείλουν να φέρουν το θέμα σε διαβούλευση.

H εκστρατεία κατά της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους οπαδούς μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του. 

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης αυτής με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους θα πρέπει να παγώσει...

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

Ηρωικοί οι δημοσιογράφοι του ΔΟΛ...

Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την αυταπάρνηση και το πάθος που δείχνουν οι εργαζόμενοι στο ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ. Και είναι, αν...
μην τι άλλο, συγκινητική η προσπάθειά τους. «Ασφαλώς οι αντοχές όλων αγγίζουν τα όριά τους αλλά το πάθος μας κρατά ακόμη όρθιους», γράφουν οι ίδιοι. 

Ξεχάστε τα πολιτικά και τις όποιες αντιθέσεις, μη δίνετε σημασία σε ορισμένες δημοσιογραφικές φωνές που παραμένουν ακραίες, δικαιολογήστε ακόμα κι εκείνους που δεν βλέπουν ποιοι φέρουν την πραγματική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συγκρότημα. Σημασία έχει το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων που ακόμα και σήμερα βρίσκεται στις θέσεις του αν και μετράει ήδη έξι μήνες απλήρωτο. Σήμερα που έχει χαθεί και η τελευταία ελπίδα. Εγκλωβισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι. Και ήταν από το πρωί, αξημέρωτα ακόμα, στα μικρόφωνα του «Βήμα 99.5».
Συγγνώμη λοιπόν, αλλά είναι άξιο σεβασμού το ρεπορτάζ όλων...

Ο διεθνής διαστημικός σταθμός θα είναι ορατός με γυμνό μάτι από την Ελλάδα το απόγευμα


Κάτι διαφορετικό θα συμβεί σήμερα το απόγευμα στον ελληνικό ουρανό. Στις 18.42 (ώρα Ελλάδας) ο διεθνής διαστημικός σταθμός θα είναι ορατός με γυμνό μάτι σε ολόκληρη τη χώρα, όπως μας ενημερώνει ο αστροναύτης της NASA Ιγκνάτσιο Μανιάνι, αρκεί να μην χαθεί πίσω από τα σύννεφα που καλύπτουν σήμερα τον ελληνικό ουρανό.
Ο Μανιάνι μας χαιρετά από ψηλά στα ελληνικά, ξεκινώντας το tweet του με τη φράση «γειά σας Ελλάς»!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός αστροναύτης αφιερώνει κάποια ανάρτηση στη χώρα μας. Από την αρχή του ταξιδιού του, έχει ανεβάσει πολλές φωτογραφίες της Ελλάδας από το διάστημα. Η τελευταία του ανάρτηση μάλιστα έγινε μόλις σήμερα το πρωί, όταν ο Μανιάνι ανήρτησε μία φωτογραφία της γέφυρας του Ρίου-Αντιρίου από τη μοναδική οπτική του γωνία.
kathimerini.gr

Aκολουθούν τά tweets τού Ignazio Magnani μέ τό χάρτη τής  πορείας τού διαστημικού σταθμού:

Προκρατήσεις ξαπλώστρας : Μήπως τό παραξηλώνουμε;

Marketing Greece: Εφαρμογή προκράτησης ξαπλώστρας

Στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος Sun & Beach στοχεύει η νέα εφαρμογή Plazz, που ενέταξε στην γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών της η Marketing Greece.
Ειδικότερα, μέσα από το περιβάλλον της εφαρμογής ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προκράτηση ξαπλώστρας σε δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες στην Ελλάδα, αποκτώντας έτσι άμεση πρόσβαση σε παραλίες της Αθήνας, της Μυκόνου, της Κέρκυρας και άλλους προορισμούς της Ελλάδας.
Όπως τονίζεται από τη Marketing Greece, στόχος της είναι η αξιοποίηση του digital περιβάλλοντος με τη σύμπραξη εταιρειών και φορέων για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό προσκαλεί το κοινό να απολαύσει την ευρηματικότητα της εφαρμογής Plazz.  

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017
naftemporiki.gr