Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

«Σιγή ασυρμάτου» για την Ελλάδα από το ΔΝΤ «Θα σεβασθούμε την πολιτική διαδικασία»


 «Θα σεβασθούμε την πολιτική διαδικασία»...
«Σιγή ασυρμάτου» για την Ελλάδα κράτησε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμιξη στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Αν και...
δέχθηκε ερωτήσεις για την βούληση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να επαναδιαπραγματευθούν επιμέρους σημεία του νέου προγράμματος στήριξης ο Ράις δεν θέλησε να απαντήσει σε «υποθετικά» σενάρια και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
«Πρέπει να περιμένουν  την πολιτική διαδικασία. Θα σεβασθούμε την πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα», είπε και προσέθεσε: «Θα δούμε τι θέλει η νέα κυβέρνηση να κάνει».
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη και για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για το εάν αυτό αποτέλεσε θέμα της πρόσφατης συνόδου της G20 στην Άγκυρα.«Δεν γνωρίζω κάποιες συζητήσεις στην Άγκυρα για την Ελλάδα», είπε το στέλεχος του Ταμείου.
Ο Ράις υπενθύμισε πάντως πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προσφάτως δηλώσει πως το θέμα του χρέους έχει «δύο πόδια». «Το ένα πόδι σχετίζεται με την εις βάθος μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και το δεύτερο πόδι σχετίζεται με την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος και στην βάση αυτή με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ερωτηθείς για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά για πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδος που έφεραν στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων να έχουν συνάντηση στο ΔΝΤ με αρμόδια στελέχη του Ταμείου ο Ράις διέψευσε το γεγονός αυτό. «Το ΔΝΤ δεν φιλοξένησε τέτοια συνάντηση», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκαθαρισθεί μετά τις εκλογές...
tovima.gr

Σεισμός 8,3 ρίχτερ στη Χιλή...

  5 νεκροί, άγνωστος αριθμός τραυματιών...


Πέντε νεκροί και αμέτρητες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,3 βαθμών, ο οποίος έπληξε χθες Τετάρτη την Χιλή.



Σύμφωνα με αξιωματούχο, ένα...
εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
Νωρίτερα η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, η οποία πρόκειται να μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, είχε κάνει λόγο για τρεις νεκρούς. Υπάρχει άγνωστος αριθμός τραυματιών και έχουν καταστραφεί κτίρια.
Αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Το ένα θύμα είναι μία 26χρονη, η οποία έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από τοίχο, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος πέθανε από ανακοπή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Για άλλη μία φορά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη σφοδρό πλήγμα της φύσης...», δήλωσε η πρόεδρος σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε περιοχή που βρίσκεται περίπου 280 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ενώ στην παραθαλάσσια πόλη Κοκουίμπο προκάλεσε κύματα ύψους 4,5 μέτρων.


Κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού η στέγη ενός καταστήματος προσγειώθηκε στον δρόμο στην πόλη Κονκόν.

Στην πόλη Ιλαπέλ, που απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Ήταν ο σφοδρότερος σεισμός που σημειώνεται την τελευταία πενταετία στη χώρα, προκάλεσε πλημμύρες σε παραθαλάσσιες πόλεις και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους, ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι για περιοχές της Νότιας Αμερικής αλλά και μέχρι την Χαβάη, την Καλιφόρνια και την Γαλλική Πολυνησία.

Λιγότερο από μισή ώρα μετά τον κυρίως σεισμό, σημειώθηκαν τρεις μετασεισμικές δονήσεις όλες μεγέθους μεγαλύτερου των 6,1 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η Χιλή είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη.
Τον Φεβρουάριο του 2010, σεισμός 8,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων....

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                            από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η Copley Square τής Βοστώνης τό 1888 καί σήμερα. Συγκριτική -φωτογραφική- δημιουργία από τό the atlantic.com

Boston Then and Now: 1888-2015
An animated comparison of Boston’s Copley Square as seen in 1888, and again 127 years later, in 2015.
1. An animated comparison of Boston’s Copley Square as seen in 1888, and again 127 years later, in 2015. The central building in both images is Trinity Church, which was completed in 1877. The dark-colored building at right in the 1888 image was the original Museum of Fine Arts building, opened in 1876. In the 2015 image, the skyscraper that reaches offscreen at upper right is the John Hancock Tower, the tallest building in New England, built in 1976.

Έντονη ανησυχία



«Σοκ» προκάλεσε στον Μπαν Γκι Μουν η μεταχείριση των προσφύγων στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας
 
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σήμερα σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά.
ban gki moon 
«Μου προκάλεσε σοκ όταν είδα ποια είναι η μεταχείριση αυτών των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Όλες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι άνθρωποι αυτοί «πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια» και σεβασμό των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», ανέφερε ο Μπαν. «Αυτό είναι το σταθερό μήνυμα το οποίο στέλνω στους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες ηγέτες (των κρατών) όπου πηγαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», πρόσθεσε ο ίδιος.
matrix24.gr

Στο ΠΑΣΟΚ διαβάζουν … «Αυγή»

Φανατικοί της … «Αυγής» έγιναν για λίγες ώρες στην Χαριλάου Τρικούπη. augi

Αιτία το γεγονός ότι στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, μεγαλομέτοχος στην οποία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύθηκε την Κυριακή η πρώτη δημοσκόπηση της προεκλογικής περιόδου που έφερε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στη πολυπόθητη τρίτη θέση.
Έκτοτε βέβαια, ακολούθησε η εφημερίδα ‘Πελοπόννησος’ και ο τηλεοπτικόςσταθμός ‘Action 24’, που έκαναν τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚνα αναθαρρήσουν.
Επειδή όμως, ειδικά στην τελευταία το ΠΑΣΟΚ ισοβαθμεί με την Χρυσή Αυτή,δεν επαναπαύονται. Η τρίτη θέση είναι ο στόχος τους, αλλά το να μην πάει η τρίτη εντολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο είναι η …δύναμή τους. Και μόνο τυχαία δεν είναι η αντίστοιχη έκκληση της Φώφης Γεννηματά σε κάθε ομιλία της σχεδόν, να δώσει ολαός δύναμη από τη δύναμή του στο κόμμα της για να πάρει αυτό την τρίτη εντολή και να γίνει ο καταλύτης της συνεργασίας…
matrix24.gr

Νυχτερινό πέρασμα απέναντι ...στήν Ευρώπη!


  • The number of migrants fleeing into Europe this year—largely Syrian refugees—has already reached 235,000, topping the total number of migrants for all of last year, 219,000.
    The number of migrants fleeing into Europe this year—largely Syrian refugees—has already reached 235,000, topping the total number of migrants for all of last year, 219,000.
    A dinghy overcrowded with Syrian refugees drifts in the Aegean sea between Turkey and Greece after its motor broke down off the Greek island of Kos on August 11, 2015. The Turkey-Greece route for migrants fleeing into Europe has resurfaced these summer months as a thriving business for smugglers profiting from the stream of people fleeing war and poverty.
    Yannis Behrakis / Reuters

    από the atlantic.com

Σφραγίστηκαν για τους πρόσφυγες τα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας...

Τα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας σφραγίστηκαν για τους πρόσφυγες χθες (προχθές) το βράδυ, καθώς η Βουδαπέστη έθεσε σε ισχύ τους νέους νόμους για την...
πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης που είχε προαναγγείλει. 
Η νέα αυστηρότερη νομοθεσία για τους μετανάστες προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Μέχρι χθες ήταν πταίσμα.

Η ουγγρική αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τον φράκτη από αγκαθωτό σύρμα που έχει υψωθεί σε μήκος 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα σφραγίζοντας τη μεθόριο.

Ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 ετών σε όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα στη χώρα. Εάν η πράξη συνοδεύεται και από υλικές ζημίες, όπως π.χ. κόψιμο του σιδερένιου φράχτη, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης. Εναλλακτικά ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα της απέλασης του παραβάτη εντός ολίγων ημερών.

«Αρχίζουμε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ζόλταν Κόβατς, κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα σταματήσουμε τη ροή παράτυπων μεταναστών στα 'πράσινα σύνορα'». Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, οι πρόσφυγες μπορούν να αιτηθούν άσυλο στη Ουγγαρία, εάν όμως έρχονται από τη Σερβία και δεν έχουν κάνει σχετική αίτηση εκεί, τότε θα απωθούνται στη Σερβία, την οποία η Ουγγαρία έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα. 

Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε στους συναριοφύλακες ότι με τις υπηρεσίες τους προστατεύουν «τη δυτική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων και την πολιτιστική ταυτότητα της Ουγγαρίας», επαναλαμβάνοντας ότι οι πρόσφυγες είναι «οικονομικοί μετανάστες».

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Μετανάστευσης Αλεξάντερ Βουλίν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες που απωθούνται από την Ουγγαρία. «Δεν εμπίπτουν στη δική μας αρμοδιότητα», δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιόνγκ. «Βρίσκονται στην ουγγρική επικράτεια και αναμένω από την Ουγγαρία να προβεί στις ανάλογες ρυθμίσεις».

Δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον προσφύγων στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Έξω από το οχυρό
tvxs.gr | 16 Σεπ. 2015
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα Τετάρτη στην περιοχή Χόργκος στα σερβοουγγρικά σύνορα, όταν δεκάδες πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη που έχουν υψώσει οι ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας στη μεθόριο.
Την ίδια στιγμή, σε εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης απεικονίζονται πρόσφυγες να μεταφέρουν στα χέρια τους μικρά παιδιά με συμπτώματα λιποθυμίας από τα χημικά των ουγγρικών δυνάμεων ασφαλείας.

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να αποδείξει ότι έχει πολιτική για το προσφυγικό...

«Έφθασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Μουζάλα.
«Η εποχή μας ανέδειξε το...
μεγάλο ζήτημα του πρόσφυγα πολέμου και η σύγκλιση Σύνοδος Κορυφής, θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποκτήσει πολιτική ακριβώς πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα, καθώς μέχρι σήμερα η Ευρώπη γνώριζε τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι όμως ζητούσαν πολιτικό άσυλο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και παρατήρησε ότι απαιτείται ταυτόχρονα και εξωτερική πολιτική από την Ευρώπη, δηλαδή πολιτική που είναι εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η Ευρώπη επιτέλους γυρίζει στις ρίζες της. Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Η βασική της πολιτική είναι ο άνθρωπος, δηλαδή ξαναγυρνά στις ελληνικές της ρίζες αυτό που ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας έλεγε: «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν ο άνθρωπος».

Σχετικά με το ρόλο της χώρας μας ο Κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «η Ελλάδα απέδειξε ότι δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη, και ανήκει σε άλλες χώρες της Ευρώπης να αποδείξουν πλέον εάν πραγματικά εννοούν την Ευρώπη και την παραμονή τους στην Ευρώπη, αλλά με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Τον κ. Μουζάλα και τους υπόλοιπους υπουργούς συνεχάρη, οι οποίοι μετείχαν στα υπόλοιπα Συμβούλια, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και στο Συμβούλιο των Υπουργών που είναι αρμόδιοι για την Μετανάστευση, διότι, όπως είπε, ανέδειξαν μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ότι η Ελλάδα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα και ότι η ίδια η Ευρώπη μπορεί να εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν πέρασαν ακόμη στην Ευρώπη οι θέσεις Γιούνκερ, πετύχαμε μια σημαντική νίκη, αντιστρέψαμε το κλίμα. Δείξαμε ότι η μικρή μας χώρα, με τους δικούς της πόρους, κάνει αυτά τα οποία είναι υποχρεωμένη απέναντι στην Ευρώπη να κάνει και που η ίδια τα θέλει, την ταυτοποίηση, τα hot spots» και τόνισε ότι πλέον «είναι η σειρά της Ευρώπης να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη».

Επίσης, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, υπενθυμίζοντας ότι ξαναγίνεται εκτάκτως το Συμβούλιο, μήπως έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις χωρών σε σχέση με την απορρόφηση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη συνολικά.

Αναφερόμενος στη στήριξη που έλαβε όλο αυτό το διάστημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι «από την ορκωμοσία διέγνωσα μέσα από αυτά που μου είπατε την μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για να λυθεί αυτό το ζήτημα σε ένα επίπεδο Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «τώρα πια είμαι σε θέση και από μέσα να ξέρω πόσο καιρό και πόσο έντονα κάνετε αυτή την προσπάθεια, ώστε η χώρα μας στην Ευρώπη να λάβει αυτό που δικαιούται και Ευρώπη να ξαναγίνει αυτό το οποίο οφείλει να είναι».
thepressproject.gr

Όπερμαν: Αν η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει για τους πρόσφυγες...

ΤΟΜΑΣ ΟΠΕΡΜΑΝ
...να δώσει πίσω το Νόμπελ Ειρήνης...
«Αν την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει το Νόμπελ Ειρήνης», με το οποίο βραβεύτηκε το 2012, δήλωσε ο πρόεδρος της K.O. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν.
Η κατάσταση μπορεί να...
αντιμετωπιστεί μόνο με μία κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες, τόνισε ο κ Όπερμαν στο "Morgenmagazin"του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αναφερόμενος στην άρνηση των χωρών της Βαλτικής, αλλά και πολλών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, να συμμετάσχουν στο σχέδιο για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Φράχτες και στα σύνορα με Κροατία και Ρουμανία υψώνει η Ουγγαρία


tvxs.gr | 16 Σεπ. 2015
Η Ουγγαρία θα δημιουργήσει φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Κροατία, ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Ρουμανία: Ντροπή για τις αξίες και τον πολιτισμό της Ευρώπης η Ουγγαρία


tvxs.gr | 17 Σεπ. 2015
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι οι ενέργειες των ουγγρικών αρχών στην προσφυγική κρίση «είναι παρόμοιες με εκείνες που η Ευρώπη είδε μέχρι τώρα μόνο κατά τις δεκαετίες του '30 και του '40 στον 20ο αιώνα» και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας τον κατηγόρησε για «αντιουγγρική δήλωση».
Ο κ. Πόντα, στο προφίλ του στο Facebook, έγραψε ότι «ως άνθρωπος και Ευρωπαίος πολίτης» είναι εξοργισμένος από τις ενέργειες των ουγγρικών αρχών, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο MTI.
«Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντισημιτικά ξεσπάσματα, στάση απέναντι σε οποιασδήποτε μειονότητα και τώρα η κρίση των προσφύγων. Συρματοπλέγματα, επιθετικοί νόμοι, φυλάκιση και βαρβαρότητα σίγουρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Μόνον θα αποδείξουν ότι στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχουν φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι από τους ηγέτες της Συρίας, της Λιβύης ή οποιαδήποτε άλλης χώρας από την οποία οι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή», ανέφερε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.
Η Ουγγαρία με την κατασκευή του φράχτη «αποκλείστηκε από την Ευρώπη» και παραλλήλισε την ανέγερση τείχους στα σύνορα της χώρας με την κατάσταση σε περίοδο πλημμύρας, όταν κάποιος κατασκευάζει φράχτη στην περιουσία του «για να στρέψει το πλημμυρικό κύμα στους γείτονες».
Ο κ. Πόντα αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν Ούγγροι στρατιώτες «αρχίσουν να πυροβολούν και να δολοφονούν παιδιά και γυναίκες».
Ο πρέσβης της Ρουμανίας στη Βουδαπέστη άρχισε συζητήσεις με αξιωματούχους του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών και εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόθεση της Ουγγαρίας «να κατασκευάσει τείχος μεταξύ δύο κρατών - μελών της Ε.Ε.». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας «ακόμη προσπαθεί με αντιουγγρικά ψεύδη να σώσει την αμφίβολη φήμη του στο εσωτερικό της χώρας και το αμφίβολο ήθος του».

Σερβία προς ΕΕ: Δώστε σκληρή απάντηση στην Ουγγαρία, αλλιώς θα το κάνουμε εμείς


tvxs.gr| 17 Σεπ. 2015
Αυστηρό μήνυμα προς την Ουγγαρία απέστειλε η Σερβία, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μία σκληρή απάντηση στην κυβέρνηση του Βουδαπέστης.
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας ταπεινώσει. Καλώ την Ε.Ε. να αντιδράσει, καθώς κάθε κράτος – μέλος πρέπει να ευθυγραμμίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς. «Εάν δεν αντιδράσει η Ε.Ε., θα βρούμε εμείς τρόπο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες» πρόσθεσε.

Λαϊκιστικός τοπικισμός

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Ο χορός καλά κρατεί. Αρχαιόθεν. Τότε που οι πόλεις, σαν να συμμετείχαν σε διαρκείς Ολυμπιακούς αλληλολοιδορίας, κατασκεύαζαν ανέκδοτα και επινοούσαν παροιμίες για να μειώσει η μία την άλλη. Τη διπλανή ή τη μακρινή, αν απειλούσε τα πρωτεία τους. Ως προς αυτό λοιπόν δεν χωρεί αμφισβήτηση. Είμαστε απόγονοί Τους. Με κεφαλαίο το Τ, αφού μαθαίνουμε παιδιόθεν να τους αντιμετωπίζουμε σαν θεούς, όχι σαν ανθρώπους με τις εξαιρετικές στιγμές τους αλλά και τα προβληματάκια τους.

Σήμερα, Μεσολογγίτες και Αγρινιώτες, Χανιώτες και Ηρακλειώτες, Λαρισινοί και Βολιώτες κ.ο.κ. έχουν τις αρμονικές σχέσεις των Αθηναίων με τους Αβρητίτες, των Ιουδαίων με τους Σαμαρείτες. Κάθε τόπος καπαρώνει τα πρωτεία στην παλικαριά, τη γνησιότητα, την ομορφιά, την ντομπροσύνη, το ανυπότακτο πνεύμα. Αν πιστεύουμε πως η γενέτειρά μας είναι το πιστοποιητικό της υπεροχής μας, η απόδειξη των εξαιρετικών ικανοτήτων μας, καταντάμε αγρίως τοπικιστές. Κι όταν χρησιμοποιούμε τον τόπο όπου γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε σαν δικαιολογητικό για τη ροπή μας στην υπερβολή και τη θεατρινίστικη ελαφρότητα, γινόμαστε και λαϊκιστές. Το άθροισμα προκύπτει εύκολα: τοπικιστολαϊκιστές. Ή γενετειροδημαγωγοί.

Ο κ. Μεϊμαράκης, λ.χ., επικαλέστηκε την άνδρωσή του στα Εξάρχεια σαν άλλοθι για τον ενθουσιασμό με τον οποίο γλιστράει σε ύφος μάγκικο και σε λεκτικό ανοίκειο, απομιμούμενος καρατερίστες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Ιδού η εξήγησή του: «Μεγάλωσα στα Εξάρχεια. Εκεί έχουμε τον δικό μας τρόπο. Θα παραμείνω αληθινός και παρορμητικός. Στην ιδιωτική μου ζωή θα είμαι όπως γουστάρω». Θα συμφωνούσαμε, αλλά με τρεις προϋποθέσεις: Πρώτη, ότι όντως στα Εξάρχεια μιλούσαν και μιλούν όλοι με στυλ μεϊμαράκειο, μόρτικο κι αλάνικο, πράγμα που τίποτε δεν το επιβεβαιώνει. Ασχετα με το πώς μυθολογούνται τώρα τα Εξάρχεια, όταν ενηλικιωνόταν ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν ήταν ακριβώς ό,τι εννοούμε συμβατικά ως λαϊκή συνοικία. Δεύτερη προϋπόθεση ότι οι προεκλογικές εμφανίσεις του, ντιμπέιτ, συνεντεύξεις, ομιλίες, είναι πτυχές της προσωπικής του ζωής. Τρίτη, ότι αυτή είναι όντως η «αλήθεια» του και όχι η σκηνοθετημένη αναπαραγωγή μιας «αποδοτικής» πόζας.

Και ο κ. Τσίπρας επίσης ενέδωσε στη γοητεία της γενέτειράς του. «Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε μαχητές» είπε στην Αρτα. Και οι Μακεδόνες; Ο Κρητικοί; Οι Ψαριανοί; Οσο για τον κ. Θεοδωράκη, ο εκπρόσωπός του κ. Τσιόδρας τον προστάτεψε με άτρωτη ασπίδα: «Το Ποτάμι δεν θα δεχτεί λάσπη ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Αγία Βαρβάρα είναι διαπλεκόμενος». Αν μεγαλώσεις δηλαδή στην Αγία Βαρβάρα είσαι οπωσδήποτε αδάμας; Υπάρχει επιστημονική, πολιτική ή θεολογική απόδειξη γι’ αυτό; Τοπικισμός. Λαϊκιστικότατος. Που λειτουργεί ενοποιητικά, συσπειρώνοντας τους κολακευόμενους συντοπίτες του αρχηγού, και συγχρόνως χωριστικά, αφού όλοι οι άλλοι κατατάσσονται στους μη μάγκες, τους μη μαχητές, τους μη αδάμαντες.


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"