Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

"Εν μέρει γιά νά εξακριβώσω μιά εποχή, εν μέρει καί τήν ώρα νά περάσω..."

Η φωτογραφία είναι από τήν πρώτη μέρα τής δίκης


Συνεχίστηκε προχθές Δευτέρα 9 Νοεμβρίου η δίκη τού οικονομικού σκανδάλου τού δήμου Μυκόνου, στήν Ερμούπολη τής Σύρου, μέ τίς καταθέσεις μαρτύρων πού διετέλεσαν στό παρελθόν -ειδικά κατά τήν επίμαχη περίοδο- δημοτικοί σύμβουλοι τού ημετέρου δήμου. Μέ δυό κουβέντες :
"Ουσιαστικά -καί πέρα από τά τυπικά- η δίκη άρχισε προχθές".
                                                                    *
Τό εορτολόγιο έδειχνε
τών αγίων Νεκταρίου, Ελλαδίου, Θεοκτίστης, Μαύρου 
καί γιά δές, "διαβολική σύμπτωση" :   
Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού!
                                                                     *
"Εν μέρει γιά νά εξακριβώσω μιά εποχή,
εν μέρει καί τήν ώρα νά περάσω..."* αποφάσισα επιστρέφοντας, Δευτεριάτικα, από Αθήνα στή Μύκονο νά κάνω ένα σταθμό -γιά όσο απαιτούνταν- στή δικομάνα Σύρο καί νά παρακολουθήσω, αυτοπροσώπως, τίς μαρτυρίες τών σπουδαιοτέρων μαρτύρων πού από τό πρωί, ενόρκως, κατέθεταν στό τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου.
                                                                        *
Βοηθούντος καί τού πανδαμάτορα χρόνου, οι καταθέσεις -πού εγώ τουλάχιστον άκουσα- ήσαν ήπιες (πώς θά έλεγε τό δελτίο καιρού : "θάλασσα ήρεμη έως πολύ ήρεμη";). Kάπως έτσι.
                                                                       *
Όσο γιά τό δικαστήριο, μού έδωσε τήν εντύπωση ότι ήταν -περί τήν "ογκοδεστάτη δικογραφία"- πολύ διαβασμένο (πώς λέει τό δελτίο : "άνεμοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί";). Kάπως έτσι.
 Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

*Πρόκειται γιά τούς αρχικούς στίχους τού ποιήματος τού Κ. Καβάφη : "Καισαρίων"

Δίκες χωρίς επαρκή δημοσιότητα : έναυσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας!...

Η τέχνη στο δικαστήριο Μια έκθεση με σκίτσα από δίκες που έγιναν χωρίς κάμερες Πηγή: www.lifo.gr
Η τέχνη στο δικαστήριο 
Μια έκθεση με σκίτσα από δίκες που έγιναν χωρίς κάμερες
Ο Michael Jackson στο δικαστήριο. Αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες

Δεν επιτρέπονται οι κάμερες σε όλες τις δίκες, ειδικά αν οι κατηγορούμενοι τραβάνε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα. Όταν οι κάμερες απαγορεύονται, εμφανίζονται οι καλλιτέχνες που σχεδιάζουν τους συμμετέχοντες σε στιγμιότυπα που είναι κρυμμένα από τα μάτια του κοινού. Μερικές φορές αυτά τα σκίτσα είναι οι μοναδικές εικόνες που μένουν από αυτές τις δίκες. Μια από αυτούς τους καλλιτέχνες, η Elizabeth Williams, έχει συνεργαστεί για την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο The Illustrated Courtroom: 50 Years of Court Art.
Ο Charles Μanson επιτίθεται στον δικαστή Charles Older κρατώντας ένα μολύβι. Καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για διοργάνωση μιας σειράς φόνων το 1971
«Βασικά, είμαστε εκεί στη θέση των φωτογραφικών μηχανών, αυτή είναι η προτεραιότητα μας, να «πιάσουμε» τη στιγμή, όπως θα το έκανε μια φωτογραφική μηχανή. Ανάλογα με τη περίσταση, αν συμβεί κάτι εκρηκτικό ή αν αρχίσει η κατάθεση ενός σημαντικού μάρτυρα, εμείς πρέπει να το πιάσουμε. Πρέπει να είμαστε όσο ακριβείς γίνεται.» Μια συλλογή από αυτά τα σκίτσα θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση που θα γίνει στο Λος Άντζελες τον Φεβρουάριο, ώστε να αναδειχτεί αυτό το είδος που σπάνια εκτίθεται σε κοινό. 

Γιά περισσότερα σκίτσα κάντε κλίκ εδώ : lifo.gr

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ...


Σε ηλικία 96 ετών πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο Αμβούργο. 
Ο Σμιτ πέθανε στο Αμβούργο το απόγευμα της Τρίτης.
Διατέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.
Αναρτήθηκε από

                                                        *******

Χέλμουτ Σμιτ: O ασυμβίβαστος καγκελάριος της πράξης...

Οι Γερμανοί τον εκτιμούσαν για την ευφυΐα του, ενώ απολάμβανε διεθνώς σεβασμό για τους πολιτικούς και οικονομικούς του χειρισμούς...

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μέχρι την τελευταία στιγμή προτιμούσε τις ξεκάθαρες κουβέντες. Παρ’ όλα αυτά, ή μάλλον εξαιτίας αυτού, εκτιμήθηκε...
όσο κανένας άλλος. Ακόμη και σήμερα παρέμενε στις δημοσκοπήσεις ο πιο αγαπημένος πολιτικός της νεότερης γερμανικής ιστορίας, παρά την συχνά άκαμπτη και αδιάλλακτη εικόνα που έβγαινε προς τα έξω.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε εν μέσω της ευρωκρίσης είχε πει για τις διαχειριστικές ικανότητες της καγκελαρίου Μέρκελ: «Θα αμφιταλαντευόμουν πολύ μέχρι να βρω μια διπλωματική απάντηση».

Ο Χέλμουτ Σμιτ σπανίως μασούσε τα λόγια του. Ακόμη κι όταν εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική σκηνή συνέχισε να σχολιάζει τα πολιτικά πράγματα ασκώντας σκληρή κριτική. Για τη σύγχρονη Γερμανία είχε πει: «Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο αυτής της μικρής ηπείρου και είναι σε άθλια κατάσταση». Για την ευρωπαϊκή πολιτική στην ουκρανική κρίση: «Γεωπολιτικά παιδιαρίσματα». Για το αν ο Μπαράκ Ομπάμα είναι σπουδαίος πρόεδρος είχε επίσης πει: «Έτσι διατυπωμένο δεν θα το προσυπέγραφα». Ο Χέλμουτ Σμιτ έβλεπε με κριτική ματιά την εξέλιξη της ΕΕ, την μετεξέλιξη της Γερμανίας σε πολυπολιτισμική κοινωνία καθώς και την αποστολή γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Το γερμανικό φθινόπωρο»
Πολλοί Γερμανοί συνδέουν το όνομα του Σμιτ με τον άνθρωπο που το φθινόπωρο του 1977 κατάφερε να...

Γαβράς: Ο Τσίπρας πληρώνει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους...


Black game... «Απέναντι στις τράπεζες, οι πολιτικοί δεν έχουν καμία δύναμη» τονίζει σε συνέντευξή του στο μεξικανικό περιοδικό «La Digna Metáfora» ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. «Σήμερα, αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη οφείλεται...
στο ότι η Ευρώπη έχει χτιστεί πάνω στην οικονομία μόνο. Ούτε πάνω στην κουλτούρα, ούτε πάνω στην παιδεία, ούτε πάνω στον πολιτισμό [..] Σήμερα, εκείνοι που διευθύνουν την Ευρώπη είναι τελικά οι μεγάλες τράπεζες, οι μεγάλες χρηματιστικές εταιρείες και συχνά οι πολιτικοί δεν έχουν καμία δύναμη για να αλλάξουν τα πράγματα» αναφέρει ο κ. Γαβράς και προσθέτει: «Σήμερα δυστυχώς, η δημοκρατία έχει περάσει σε δεύτερο μέρος, και είναι η οικονομία και οι μεγάλες τράπεζες που διοικούν την Ευρώπη...»


Η Γερμανία, οι πιέσεις και ο Τσίπρας
Ερωτηθείς για το πώς αισθάνθηκε «όταν η Γαλλία συμμάχησε με την Γερμανία προκειμένου να απομονώσουν την Ελλάδα και να την αναγκάσουν έτσι ώστε να υπογράψει το μνημόνιο» ο κ. Γαβράς απαντά: «Νομίζω ότι είναι τρομερό πράγμα αυτό που κάνανε. Πίεσαν την Ελλάδα τρομερά, πίεζαν τον Τσίπρα δυστυχώς τρομερά και τον υποχρεώσανε να δεχτεί κάτι που δεν ήθελε να το δεχτεί, και το κάνανε φοβίζοντας τον, κλείνοντας τις τράπεζες. Δηλαδή είναι black game αυτό που κάνανε δυστυχώς. Δεν σκέφτηκαν καθόλου ότι αυτό που έκανε ο Τσίπρας το έκανε για τον ελληνικό λαό που υπόφερε, ενώ αυτοί δεν σκέπτονταν καθόλου τον ελληνικό λαό, σκέπτονταν μόνο τους δανειστές.
Στη, δε, ερώτηση «Μήπως το κατεστημένο τον θεωρεί (τον Αλέξη Τσίπρα) έναν παρείσακτο που κατάφερε να εισχωρήσει σε ένα στεγανό χώρο που ελέγχουν τα συμφέροντα κι αυτό είναι που πληρώνει;» 
ο κ. Γαβράς λέει: «Φυσικά, πληρώνει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους, ότι είναι νέος, ότι είναι καθαρός και ότι έχει ιδέες προοδευτικές, προσπαθεί να αλλάξει το μέλλον, και της Ευρώπης και της Ελλάδας, κυρίως της Ελλάδας. Και αυτό δεν μπορούν να το δεχτούν γιατί θέλουν να συνεχίσει αυτός ο ίδιος τρόπος που ακολουθεί από χρόνια τώρα.»


Προς παραδειγματισμό των άλλων
Φοβούνται, προσθέτει ο κ. Γαβράς «να μην επαναληφθεί σε άλλες χώρες το παράδειγμα του Τσίπρα. Δεν θέλουν να ανοίξουν αυτήν την πόρτα στους νέους για να μην μπουν στην εξουσία. Ήθελαν να παραδειγματίσουν. Και είμαι ευτυχής που ο Τσίπρας κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός γιατί νομίζω πως είναι αρκετά ικανός για να αλλάξει πολλά πράγματα»...
tvxs.gr