Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

New York Times: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ένοπλη βία για να κερδίζουν από τη βιομηχανία όπλων

Το πρωτοσέλιδο


tvxs.gr | 05 Δεκ. 2015
Το τελευταίο περιστατικό βίας στο Σαν Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21, οδήγησε την New York Times μετά από 95 ολόκληρα χρόνια να δημοσιεύσει στο πρωτοσέλιδο της το editorial της, με το οποίο η πιο σημαντική εφημερίδα των ΗΠΑ ζητά «να μπει τέλος στην επιδημία των πυροβόλων όπλων στην Αμερική». Αποδίδει επίσης βαριές ευθύνες στους πολιτικούς της χώρας για τα φαινόμενα ένοπλης βίας, καταλογίζοντας τους ότι δεν βάζουν φρένο στην οπλοκατοχή για να έχουν κέρδος από τη βιομηχανία όπλων.
Οι New York Times δημοσίευσαν σήμερα το κύριο άρθρο γνώμης τους στην πρώτη σελίδα τους, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1920. Η προηγούμενη φορά που οι New York Times είχαν δημοσιεύσει κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα ήταν στις 13 Ιουνίου 1920 για να επικρίνουν την ανάδειξη του Ρεπουμπλικάνου Ουόρεν Χάρντινγκ στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.
Στο άρθρο που επιγράφεται «Η επιδημία των όπλων», η εφημερίδα ζητά να επιβληθεί αυστηρότερος έλεγχος στα πυροβόλα όπλα μετά το φονικό στην Καλιφόρνια, το πιο πολύνεκρο που έχει σημειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική στους Αμερικάνους πολιτικούς για την ευθύνη τους στο ζήτημα αυτό και ζητεί την απαγόρευση ορισμένων τύπων όπλων για τους απλούς πολίτες.
«Αποτελεί ηθικό έγκλημα και εθνική ντροπή το γεγονός ότι πολίτες μπορούν να αγοράζουν νομίμως όπλα που προορίζονται ειδικά για να σκοτώνουν ανθρώπους με κτηνώδη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», αναφέρεται στο άρθρο.
Η επίθεση που έσπασε τη σιωπή των New Υork Times
Το κείμενο αυτό, το οποίο ανέβηκε στο Ίντερνετ χθες το βράδυ και περιλαμβάνεται στην έντυπη έκδοση του σημερινού φύλλου της εφημερίδας, δημοσιεύεται μετά το φονικό που διαπράχθηκε την Τετάρτη από ένα ζευγάρισε ίδρυμα για ΑΜΕΑ στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας και είχε αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21.
Οι Αμερικανοί ερευνητές προκρίνουν την υπόθεση μιας «τρομοκρατικής ενέργειας» για το περιστατικό αυτό, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει σήμερα «εμμέσως» την ευθύνη για την επίθεση.
Η επίθεση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη που έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ από το 2012, όταν σε ένα Δημοτικό σχολείο του Νιούτον, στο Κονέτικατ (βορειοανατολικές ΗΠΑ) είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, οι 20 από τους οποίους ήταν παιδιά.
Δριμύ κατηγορώ
Είναι «δίκαιο και πρέπον» για τις αρχές να ερευνήσουν τους ενόχους και να μάθουν αν η πράξη αυτή συνδέεται με την τρομοκρατία, γράφει η έγκυρη νεοϋορκέζικη εφημερίδα., σημειώνοντας ότι «η προσοχή και ο θυμός των Αμερικανών θα πρέπει επίσης να κατευθυνθεί προς τους αιρετούς αξιωματούχους, η δουλειά τον οποίων είναι να διασφαλίζουν την ασφάλειά μας, όμως εκείνοι στρέφονται προς το χρήμα και την πολιτική εξουσία της βιομηχανίας αυτής" που ευημερεί χάρη στη διάδοση "όλο και πιο ισχυρών πυροβόλων όπλων».
Σε ένα δριμύ «κατηγορώ», οι New York Times κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι δεν επιχείρησαν να διορθώσουν την κατάσταση, αντίθετα από άλλες χώρες που πλήττονται επίσης από την ένοπλη βία. «Ακόμη χειρότερα, οι Αμερικάνοι αιρετοί αξιωματούχοι, δημιουργώντας μια αγορά πυροβόλων όπλων, ενθαρρύνουν τους εν δυνάμει φονιάδες και οι ψηφοφόροι επιτρέπουν σ' αυτούς τους πολιτικούς να παραμένουν στη θέση τους», τονίζει χαρακτηριστικά.
Το λόμπι των όπλων
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρίζονται οικονομικά από την NRA (Εθνική Ένωση Όπλων), το ισχυρό λόμπι των όπλων, και μπλοκάρουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση της σημερινής νομοθεσίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των πυροβόλων όπλων, παρά τον πολλαπλασιασμό των φονικών που διαπράττονται με τα όπλα αυτά.
«Είναι πια καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για περιορισμό της διάδοσης των πυροβόλων όπλων και αντ' αυτού να μειώσουμε με δραστικό τρόπο τον αριθμό τους», είναι το μήνυμα των New York Times.
Γιατί πρωτοσέλιδο;
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ, ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας, εξήγησε με ανακοίνωσή του ότι επέλεξε να δημοσιεύσει αυτό το κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα των New York Times «για να περάσει ένα ισχυρό και ορατό μήνυμα γεμάτο απογοήτευση και αγωνία για την ανικανότητα της χώρας μας να ρυθμίσει τη μάστιγα των πυροβόλων όπλων».
Το σημερινό φύλλο των New York Times

Σταθάκης: Ψέμα ότι είμαι ιδιοκτήτης 37 σπιτιών...


Δε μπορώ να αποφύγω το MEGA ψέμα των ημερών...
Απάντηση στη Βουλή για τα ακίνητα που δεν περιλαμβάνει στο πόθεν έσχες του 2012 έδωσε ο υπουργός Οικονομίας επισημαίνοντας δεικτικά ότι...
είναι τόσο μικρή η συμμετοχή του που για τα περίπου 30 αγροτεμάχια πληρώνει συνολικά ΕΝΦΙΑ 37 ευρώ.
Μάλιστα έκανε λόγο για «μέγκα ψέμα», ενώ δεν σχολίασε το θέμα με τις καταθέσεις που βρίσκονταν σε λογαριασμό της μητέρας του στον οποίο εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος μαζί με τον αδελφό του.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, τα αγροτεμάχια ανήκουν στην σύζυγό του και βρίσκονται στην ορεινή Κορινθία και Αρκαδία. «Αυτά τα αγροτεμάχια που είναι στα δικαστήρια από το 2004 έγιναν ακίνητα και σπίτια κατά το μέγκα ψέμα», ανέφερε και διάβασε όλο τον κατάλογο με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει για κάθε ακίνητο. Πρόκειται για ποσά από 0,08 ευρώ έως 2,04 ευρώ και συνολικά είναι 37 ευρώ. «Δεν τα δήλωσα το 2012, διότι δεν ήξερα κατ’ αρχήν δεν ήξερα αν έπρεπε να τα δηλώσω. Δεν θα έμπαινα στον κόπο να το διορθώσω αν δεν το οικειοποιείτο η Ν.Δ. για να κάνει μία επίθεση εναντίον μας περί ηθικής και Αριστεράς», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και επεσήμανε ότι αυτά τα 3 – 4 χρόνια «έχουν ψάξει τα πάντα και δεν έχουν βρει τίποτα. Το παραμικρό ψεγάδι».
Ο υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε πως «είναι γνωστό ότι ανήκω σε ευκατάστατη οικογένεια που δραστηριοποιείται 80 χρόνια στη ναυτιλία. Την ξέρουν οι πάντες στη Ν.Δ. και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κάνει δηλώσεις για την οικογένειά μου. Ντρέπομαι που διολισθαίνουν κάποιοι στη ΝΔ».
«Έχω τέσσερα ακίνητα, τρία από κληρονομιά. Τα τέσσερα δεν είναι ούτε 34, ούτε 44» υπογράμμισε.
naftemporiki.gr

Οχι εγώ!


Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Ευτυχώς η ζωή και η ιστορική συγκυρία δεν μας έχει θέσει τα τρομερά διλήμματα που αντιμετώπισαν ο διαπρεπής Γερμανός δημοσιογράφος και ιστορικός Joachim Fest και ο αρνητής του ναζισμού πατέρας του.

Ούτε βεβαίως πρόκειται να υποστεί κανείς μας τις δοκιμασίες που πέρασαν ο ίδιος και η οικογένειά του, επειδή αρνήθηκαν με σθένος να κάνουν αυτό που έκαναν οι άλλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, όταν υπέκυπταν στο ναζιστικό κόμμα. Αλλοι αλαφιασμένοι από τη μαζική τρομοκρατία, άλλοι μπαϊλντισμένοι από την ανέχεια, κάποιοι γοητευμένοι από την εξουσία και τη δύναμη.

Στο βιβλίο του Fest «Οχι εγώ», που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο συγγραφέας αναφέρει ότι όταν κάποια στιγμή η μητέρα του λύγισε και παρακάλεσε τον πατέρα να ενδώσει, να γραφτεί στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, όπως κάνουν οι απλοί άνθρωποι, για να δει άσπρη ημέρα η οικογένειά του, εκείνος απάντησε: «Οχι εγώ, εμείς δεν είμαστε απλοί άνθρωποι σε τέτοια ζητήματα»... Αυτές οι δύο λεξούλες θα μπορούσαν να γίνουν κίνημα λυτρωτικό για την πατρίδα μας σήμερα, αν ο καθένας ξεχωριστά τις μετατρέψει σε στάση ζωής απέναντι σε όλες τις παθογένειες που διέλυσαν την Ελλάδα.

Αν την κρίσιμη στιγμή πούμε αυτό το «Οχι εγώ» αδιαφορώντας για το τι κάνουν οι άλλοι, τότε θα αρχίσει να αλλάζει η χώρα. Ολους μας αφορά: τον δημοσιογράφο τη στιγμή της προχειρολογίας, τον δημόσιο υπάλληλο όταν υποτάσσεται στη γραφειοκρατία και τη ρουτίνα, τον πολιτικό την ώρα που παίρνει εντολή να διορίσει έναν ακατάλληλο ημέτερο, τον δικαστή που θα σηκώσει το τηλέφωνο στον υπουργό που παραγγέλνει, τον εφοριακό πριν από τη συναλλαγή, τον κακοπληρωμένο χειρουργό πριν από το φακελάκι, τον καθηγητή πανεπιστημίου που επιλέγει τη σιωπή. Ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Αν γίνουμε αρνητές της κομματικοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, της ελάχιστης προσπάθειας, αν πούμε «Εγώ όχι», ακόμη κι αν υποψιαζόμαστε ότι θα το πούμε μόνο εμείς, τότε υπάρχει ελπίδα να αναθαρρήσει ο διπλανός, να αρνηθεί την ιδιώτευση ο άξιος, να βρει κουράγιο ο δημόσιος λειτουργός. «Οχι εγώ», λοιπόν, στη θέση του ένδοξου ελληνικού «εγώ γιατί όχι;».


από τήν Έντυπη έκδοση τής
εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (05.12.15)

Η Φώφη, ο Σταύρος και τα άγχη τους

Περι συνεργασιών

tvxs.gr | 05 Δεκ. 2015
Στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης είχαν ένα καβγαδάκι όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο αντιμετώπισε θετικά ο πρωθυπουργός. «Δίνεις άλλοθι συναίνεσης» φέρεται να του είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν από πριν αποφασισμένη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δημοσιοποιηθεί στη συνέχεια πως όχι μόνο δεν υπέκυψε αλλά επιπλέον έκανε και φασαρία.
Οι αγωνίες της Φώφης
Για την Φώφη Γεννηματά η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μονόδρομος προκειμένου να κρατήσει την ενότητα του κόμματός της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν δείξει διάθεση στήριξης της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που αναζητά εναγωνίως ιστορική δικαίωση για το PSI) θα διαφοροποιηθεί και δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσουν βουλευτές και στελέχη που αντιμετωπίζουν με εμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτή, αφού υπάρχει κόσμος ο οποίος αντιλαμβάνεται πως η αντιμνημονιακή στροφή είναι μια στάση που δείχνει ασυνέπεια και πολιτικαντισμό δεδομένου ότι αρνούνται να ψηφίσουν μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου το οποίο ψήφισαν το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους ευρωσοσιαλιστές που απορούν και εκνευρίζονται με τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, ήταν απολύτως αναμενόμενη η εξαλλοσύνη της Χαριλάου Τρικούπη όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα-Ολάντ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται ξανά πολύ κοντά στη ΝΔ.
Οι ανησυχίες του Σταύρου
Για τον Σταύρο Θεοδωράκη η αντιπολιτευτική επιθετικότητα είναι επίσης μονόδομος για να διατηρηθεί η πολύ εύθραυστη κομματική συνοχή. Πολλοί του καταλογίζουν ότι το Ποτάμι πλήρωσε στις εκλογές την ήπια στάση του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που είχε εκληφθεί ως διάθεση συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Λένε ότι υιοθετήθηκε μια συμπεριφορά απατημένης συζύγου, η οποία τελικά δεν κέρδισε τη συμπάθεια του ακροατηρίου με αποτέλεσμα να χαθούν δυνάμεις.
Οσο ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εριστικός απέναντι στην κυβέρνηση βουλευτές όπως ο Χάρης Θεοχάρης που βλέπουν με μεγάλη εχθρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν το πρόσχημα να αντιδράσουν. Αν, όμως, αυτό αλλάξει τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως ο Π. Ελευθεριάδης έχουν ήδη διατυπώσει τη θέση ότι για να γίνει οικουμενική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι άλλος ο πρωθυπουργός, κάτι που ποτέ δεν έχει πει ο επικεφαλής του Ποταμιού που υποστηρίζει το σενάριο της οικουμενικής.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλουν με τίποτα εκλογές και ελπίζουν ότι αν τεθεί θέμα αναγκαστικής ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε τη λύση θα δώσει ο Βασίλης Λεβέντης ώστε οι ίδιοι να απολαύσουν την ευκολία της αντιμνημονιακής ρητορείας προσπαθώντας να ενισχύουν τους δεσμούς με την κοινωνική βάση.
Αλλωστε, στο παρασκήνιο κυκλοφορούν σενάρια για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα που θα μπορούσε να προκύψει με συνάντηση δυνάμεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ώστε να ξεπεραστεί το βάρος του «παλιού» αλλά και οι αδυναμίες του «νέου» που δεν κατάφερε, τελικά, να εκφράσει αποτελεσματικά ο Στ. Θεοδωράκης.
Ο Λεβέντης που διχάζει
Ωστόσο, μια δυνητική κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με την Ενωση Κεντρώων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ισχυρές οι ενστάσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, που σε ιδιωτικές συνομιλίες τους δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν σε μια τέτοια απόφαση. Ακόμη και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει ομοθυμία.
Το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έβαλε επισήμως στην ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνέντευξή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη, εκλήφθηκε από κάποιες πλευρές ως επιβεβαίωση της ανασφάλειας της κυβέρνησης και ως τεκμήριο επικείμενης διάρρηξης της συνοχής των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Ακούγεται ότι τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αποστασιοποιήθηκαν από τον Αλέκο Φλαμπουράρη σε αυτό το θέμα.

Αντιμέτωπη με τρία «αγκάθια» η κυβέρνηση


Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και περί τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Η διαφαινόμενη υπερψήφιση του προϋπολογισμού, απόψε, χωρίς κραδασμούς για την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι καλοδεχούμενη από την κυβερνητική ηγεσία, αλλά η δύσκολη καθημερινότητα και τα πολλαπλά μέτωπα που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί δεν αφήνουν περιθώρια για ανάσες. Η μίνι κρίση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με επίκεντρο την απειλή έξωσης της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν ανάγκασε την κυβέρνηση σε άμεση προσαρμογή και υιοθέτηση σειράς μέτρων και πολιτικών για τα οποία είχαν εκδηλωθεί πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και στα οποία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να αντιστέκεται.

Ειδομένη

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει ένα «αγκάθι» το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται, και στα άμεσα προς διευθέτηση ζητήματα είναι η εκτόνωση της κατάστασης στην Ειδομένη, όπου, τουλάχιστον λεκτικά, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί την παράταση του κλίματος έντασης. Βεβαίως, δεδομένου ότι η συμφωνία, τελικά, για την έλευση δυνάμεων του Frontex για καλύτερο έλεγχο των χερσαίων, βόρειων συνόρων της χώρας καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάσχεση αφίξεων προς τα ελληνικά νησιά, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ένταση των ευρωπαϊκών πιέσεων για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, η υιοθέτηση μιας λιγότερο ανοιχτής και «ανεκτικής» πολιτικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δημιουργεί ανησυχία για εσωκομματικές εντάσεις και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτού, μέσα στις επόμενες ημέρες στο προσκήνιο θα βρεθεί η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων. Ακανθώδη στη διαχείρισή τους, με βάση δεσμεύσεις και κυβερνητικές διακηρύξεις, αναδεικνύονται θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπου θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους τα ισοδύναμα που η κυβέρνηση προκρίνει, προκειμένου ο Διαχειριστής να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, θέση υπέρ της οποίας έχει δημοσίως δεσμευθεί ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι, επίσης, κομβικό, καθώς παραμένει το αίτημα των εταίρων για απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησής τους σε ξένα funds. Στα δύσκολα ζητήματα της δεύτερης λίστας προαπαιτουμένων συμπεριλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η νομοθέτηση εκκρεμοτήτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Μέσα Ιανουαρίου

Την ίδια στιγμή, η απόφαση να μετατεθεί για μετά τις γιορτές και περί τα μέσα Ιανουαρίου η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού καταδεικνύει ότι, αν και δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η κυβερνητική σταθερότητα, αν και αποδυναμωμένη, δεν απειλείται, υπάρχει ανησυχία για την «υποδοχή» που θα επιφυλάξουν οι κυβερνητικοί βουλευτές σε ένα, αντικειμενικά, δύσκολο νομοσχέδιο. Ενώ η κυβέρνηση εμφανιζόταν, μέχρι πρότινος, αποφασισμένη να περάσει από τη Βουλή και το ασφαλιστικό πριν από τις γιορτές, ενδεχομένως μαζί με τα προαπαιτούμενα, ώστε να αποφύγει μια κοινοβουλευτική δοκιμασία διαρκείας για τις κυβερνητικές αντοχές, τελικά επιλέγεται διαφορετικός χειρισμός, που συνδέεται και με την προσπάθεια κατευνασμού πιθανών αντιδράσεων από βουλευτές.

Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον, δεδομένου, μάλιστα, του συγκρουσιακού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις με την αντιπολίτευση

kathimerini.gr

Τα ρωσικά πειστήρια για το λαθρεμπόριο ISIS-Τουρκίας

Οι Τούρκοι αρνούνται να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Συρία, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδια στην εισαγωγή λαθραίου πετρελαίου από τον ISIS.


ta-rwsika-peistiria-gia-to-lathremporio-isis-tourkias
Η Τουρκία απέρριψε το αμερικανικό αίτημα να κλείσει ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων της με τη Συρία που ελέγχεται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της, στην εκστρατεία για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Άγκυρα δήλωσε ότι είναι αδύνατο να κλείσουν τα σύνορα θεωρώντας ότι σε απάντηση οι  τρομοκράτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε επίσης ότι εάν τα σύνορα είναι κλειστά, η Άγκυρα δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία.
**********************************************************************
Δεν υπάρχει τίποτε πιο δύσκολο από το να προστατεύεις σύνορα, στην άλλη πλευρά των οποίων δεν υπάρχει καμία πολιτική εξουσία. 
**********************************************************************
Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από την Αγκυρα να κλείσει τα σύνορά της με την Συρία σε μήκος 98 χιλιομέτρων και να αναπτύξει στην περιοχή επιπλέον δυνάμεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο θα απαιτήσει περίπου 30.000 στρατιώτες και δημιουργία παρατηρητηρίων κάθε τρία μέτρα κατά μήκος των συνόρων.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι το κράτος δεν έχει αρκετά κεφάλαια για μια τέτοια κινητοποίηση και ζήτησε από τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν μερικώς την πρωτοβουλία. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι το  παράνομο πετρέλαιο από τη Συρία φτάνει στην τουρκική αγορά.
Ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της περιοχής που ελέγχεται από τους τρομοκράτες θα δημιουργούσε εμπόδια για το λαθρεμπόριο πετρελαίου που η Τουρκία αγοράζει από τους τρομοκράτες. Ηδη από την ημέρα που κατερρίφθη το ρωσικό βομβαρδιστικό Σουχόι στην Τουρκο-Συριακή μεθόριο, η Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα ότι αγοράζει από τους τζιιχαντιστές το Συριακό πετρέλαιο και το μεταφέρει σε τρία λιμάνια, πολύ κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα αποδείξεις ότι η Τουρκία αγοράζει και μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο, όπως και φωτογραφίες από βυτιοφόρα κοντά στα σύνορα. Το υπουργείο υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της χώρας Τ. Ερντογάν και η οικογένειά του εμπλέκονται στις αγοροπωλησίς παράνομου πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο και μάλιστα χαρακτηρίζουν «γελοίες» τις σχετικές ρωσικές κατηγορίες εναντίον του τούρκου προέδρου. Ωστόσο, η στάση τους  προς τον Ερντογάν μπορεί να αλλάξει, εάν τα σύνορα παραμείνουν ανοιχτά για το λαθρεμπόριο πετρελαίου


Το μεγάλο κόλπο του λαθραίου πετρελαίου

Όπως αναφέρει το sputniknews.com  και φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, o μηχανισμός πίσω από τις κρυφές μπίζνες είναι ξεκάθαρος.
**************************************************************************
Η οργάνωση ελέγχει τα σύνορα σε έκταση σχεδόν 100 χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις Jarabulus και Kilis, τις οποίες οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν για να κάνουν διακίνηση όπλων, χρημάτων, αρχαιοτήτων και τροφίμων καθώς και μαχητών του ISIS
**************************************************************************
Το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει αρκετές πετρελαιοπηγές στο Ιράκ και τη Συρία πουλάει τα καύσιμα στη Zakho, μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Τούρκοι μεσάζοντες αγοράζουν το πετρέλαιο σε αυτήν την πόλη και το μεταφέρουν σε τρία λιμάνια: Mersin, Ceyhan και Dortyol.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ISIS έχει κερδίσει περίπου 500 εκατ. δολάρια από παράνομες εξαγωγές πετρελαίου μόνο από τις αρχές του 2015. Η παραγωγή που ελέγχουν φτάνουν τα 50.000 βαρέλια την ημέρα.
Οπως αναφέρουν Αυστριακά μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο το Zakho κόμβος του λαθρεμπορίου καυσίμων. «Η οργάνωση ελέγχει τα σύνορα σε έκταση σχεδόν 100 χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις Jarabulus και Kilis, τις οποίες οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν για να κάνουν διακίνηση όπλων, χρημάτων, αρχαιοτήτων και τροφίμων καθώς και μαχητών του ISIS», αναφέρει η εφημερίδα Die Presse.
Οπως θυμίζει το sputniknews.com, η Τουρκία εντάχθηκε στην συμμαχία εναντίον του ISIS, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να εξαπολύσει σαρρωτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων που μάχονταν τους Τζιχαντιστές, βάζοντας στο στόχαστρο τις δυνάμεις του PKK.

ΗΠΑ: Παραδέχονται ότι η Τουρκία μεταφέρει πετρέλαιο του ISIS

Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ουσιαστικά παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι μέρος τους πετρελαίου που διακινεί ο ISIS περνά από την Τουρκία, εκτίμησε ωστόσο ότι η ποσότητα του μαύρου χρυσού δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν.
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του ΙΚ, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.
«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση», πρόσθεσε.
Εκτίμησε παράλληλα πως για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειαζόντουσαν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.
«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει», είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε.
Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν στοχοθετήσει πετρελαιοπηγές σε συριακό έδαφος, ως μέρος της επιχείρησης να πλήξουν το ΙΚ, περικόπτοντας την βασική πηγή εσόδων του.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι εικόνες που έδωσαν οι ρωσικές αρχές στην δημοσιότητα που απεικονίζουν πετρελαιοφόρα να περνούν στην Τουρκία από τη Συρία ήταν παλιότερης ημερομηνίας και δεν απεικόνιζαν φορτηγά να περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία.
thetoc.gr

Ο κ. Ντράγκι είναι εδώ...


Aυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχασε προχθές τον τίτλο του «Σούπερ Μάριο» που του είχαν απονείμει οι...
αγορές, τότε που με τους αποφασιστικούς του χειρισμούς κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση του ευρώ και στη συνέχεια με τις αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας και τις μη συμβατικές κινήσεις να επαναφέρει την οικονομία της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου κρίθηκαν κατώτερα των περιστάσεων, απογοητεύοντας όσους πίστευαν ότι η ΕΚΤ θα έγραφε και πάλι ιστορία, ανατρέποντας για μία ακόμη φορά την παράδοση στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Αντί για το «Bing Bang», ο κ. Ντράγκι επέλεξε την απλή συνταγή μιας ήπιας μείωσης του καταθετικού επιτοκίου σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες, κινήσεις που δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές.

Η αντίδρασή τους ήταν σπασμωδική και βίαιη, καταποντίζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και απογειώνοντας το ευρώ, στερώντας έτσι από τον κ. Ντράγκι έναν σύμμαχο στις προσπάθειες για την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στον στόχο.
Εξαιτίας των χειρισμών του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε έντονα πυρά τόσο από το «στρατόπεδο» εκείνων που πιέζουν για ακόμη πιο τολμηρά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης όσο και από το «στρατόπεδο» εκείνων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική.
Η αντιπαράθεση είναι ενδεικτική των διλημμάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε φορά ο κ. Ντράγκι. «Η ΕΚΤ είναι διχασμένη. Κάποια από τα μέλη της ήδη θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική έχει υπερβεί τα όρια» σχολιάζουν αναλυτές του Bloomberg.
Ο Γενς Βάιντμαν, το «γεράκι» της πανίσχυρης Bundesbank, έχει επανειλημμένως «αφορίσει» την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, με το επιχείρημα ότι το φθηνό χρήμα από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Παρότι αυτή τη φορά δεν κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, οι μέχρι τώρα χειρισμοί του έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα: οι πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί και η οικονομία ανακάμπτει, αν και με αναιμικούς ρυθμούς.
Δεδομένου ότι έως τώρα τα μαγικά του κ. Ντράγκι είχαν πιάσει τόπο, ίσως θα πρέπει οι επενδυτές να του έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Εξάλλου, έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι δεν διστάζει να τολμήσει το αδιανόητο, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ευρώ, ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια.
Για τους αρθρογράφους των «ΝΥΤimes» η επιλογή των αρνητικών επιτοκίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των νομισματικών πειραματισμών της τελευταίας εξαετίας: «Τα εργαλεία που προ δεκαετίας υπήρχαν μόνο στη θεωρία καθίστανται πλέον βασικό συστατικό στην εργαλειοθήκη των κεντρικών τραπεζών».
Αν μη τι άλλο, ο κ. Ντράγκι έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει χρήση όλων των όπλων που διαθέτει στη φαρέτρα του. Απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή.
naftemporiki.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

23:07 | 04 Δεκ. 2015
tvxs.gr
1. Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας, τόσο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, όσο και για την οικονομική ανάκαμψη. Στη συνέχεια ο Κέρι συναντήθηκε και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στο ενδεχόμενο συνεργασίας των ανταρτών της Συρίας με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, πως θα υπάρξει μια συμφωνία για το πολικό μέλλον του Σύρου προέδρου.
2. Στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η συμφωνία προβλέπει...

Ένα δελφίνι συνοδεύει πρόσφυγες στη Λέσβο...

...Εκπληκτική φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη

Εικόνες

tvxs.gr | 24 Οκτ. 2015
Ένα δελφίνι πηδά τα κύματα μπροστά σε ένα πλωτό σκάφος γεμάτο πρόσφυγες από τη Συρία. Έρχονται από την Τουρκία, που φαίνεται στο φόντο, και προσπαθούν να φτάσουν στη Λέσβο. Μια εκπληκτική φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη για το Reuters.

Θα καταγράφουν τα στοιχεία όλων των επιβατών στις ευρωπαϊκές πτήσεις

Απόφαση

tvxs.gr | 04 Δεκ. 2015
Στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η συμφωνία προβλέπει πως οι αρχές των χωρών της ΕΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν αεροπορικές εταιρείες: ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, πρόγραμμα, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.
Τα στοιχεία, που θα παραμένουν στο άρχειο για έξι μήνες, αφορούν πολίτες που ταξιδεύουν προς ή από την ΕΕ, καθώς και από χώρα σε χώρα της ΕΕ. Στοιχεία θα συλλέγονται και από τις πτήσεις τσάρτερ.
Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί από το ευρωκοινοβούλιο εντός του επόμενου μήνα, ενώ η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε «υπερηφάνεια για το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Καζνέβ: «Να βοηθήσουμε την Ελλάδα αντί να της κουνάμε το δάκτυλο»...

Καζνέβ: «Να βοηθήσουμε την Ελλάδα αντί να της κουνάμε το δάκτυλο»

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα και να τη βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει αντί να της κουνάμε το δάκτυλο» είπε κατά τη...
διάρκεια δηλώσεών του στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών ο Γάλλος υπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ.
Όπως ανέφερε, η βοήθεια αυτή συνίσταται στην παροχή των κατάλληλων μέσων στη Frontex για να πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, αλλά και των μέσων, έτσι ώστε να εξασφαλίσει η Ελλάδα τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, την καταγραφή των μεταναστών και την ταυτοποίησή τους έναντι των βάσεων δεδομένων.
 

Μπιλαλ (Ερντογάν), ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο…

Είναι δισεκατομμυριούχος, χωρίς να ‘χει δουλέψει ποτέ στη ζωή του…

Το ‘πε πολύ έξυπνα ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο σχόλιο του απόψε στο MEGA. Δεν είναι μικρό πράγμα να μην έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου και να ‘χεις δισεκατομμύρια.

Η ερώτηση δε που…
άναψε φωτιές ήταν εκείνη που έκανε ο ανταποκριτής του MEGA στον εκπρόσωπο του State department: Τι λέτε για τη συμμετοχή του γιου του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου και τη συνεργασία τον ISIS;

Ο κ. εκπρόσωπος άρχισε να λέει κάτι αρλούμπες, που δεν έπειθαν κανέναν.

Και φάνηκε καθαρά πως δεν του άρεσε να δίνει εξηγήσεις για ένα ζήτημα που αποτελεί διεθνώς κοινό μυστικό. Και το οποίο βεβαίως οι Αμερικάνοι – λόγω της στήριξης στον Ερντογάν – δεν θέλουν να ακουμπήσουν…

O Φίλης, η συναγρίδα και ο... Μαρξ!..

Αφού έψαλε με βυζαντινή κατάνυξη το «Πιστεύω» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης κάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των καλεσμένων του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Ο...
υπουργός Παιδείας κάθησε δίπλα από έναν γερμανό καρδινάλιο, πρόεδρο των καρδιναλίων της Γερμανίας και προσωπικό απεσταλμένο του Πάπα στη θρονική αυτή λειτουργία του Απ. Ανδρέα. Για να σπάσει κάπως ο πάγος ο κ. Φίλης απευθύνεται στα αγγλικά στον καρδινάλιο: «What's your name». 

Ο συμπαθής και γλυκύτατος καρδινάλιος καταλαβαίνει ότι ο υπουργός δεν ομιλεί καλά τα αγγλικά και του απαντά απλά: «My name is Μαrx». Ο κ. Φίλης σχεδόν πετάγεται από τη θέση του μόλις άκουσε το όνομα Μαρξ, χαμογελά και λέει στον καρδινάλιο: «Beautiful name». 

Και άρχισαν μία συζήτηση η οποία έγινε για τον υπουργό πολύ ενδιαφέρουσα όταν πληροφορήθηκε ότι ο καρδινάλιος Μαρξ έγραψε ένα βιβλίο για την οικονομία: «Κατ' οικονομία», του είπε στα ελληνικά ο υπουργός, λέξη που κατάλαβε ο ευσεβέστατος κ. Μαρξ...

ΒΗΜΑτοδότης

Επί τάπητος η εφαρμογή του προγράμματος στο Eurogroup...

Η πορεία εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με...
ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπουργοί θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και συγκεκριμένα την επικείμενη εφαρμογή της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων, με σκοπό την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής συνδρομής και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...

Κακλαμάνης: Ο Παυλόπουλος δεν υπερέβη τα καθήκοντα του...

Θέση για τις κατηγορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερέβη τον θεσμικό του ρόλο, πήρε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης λαμβάνοντας τον λόγο λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό σήμερα.

«Θέλω να πω μόνο ότι...
ως πολίτης δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπερβεί τα συνταγματικά του καθήκοντα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τις εν λόγω κατηγορίες είχε διατυπώσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίτερα...
 

Μεϊμαράκης: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ το αδιάβλητο της διαδικασίας εκλογής του προέδρου»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν μπορώ να το εγγυηθώ και νομίζω ότι κανείς πολιτικός δεν μπορεί να εγγυηθεί το τεχνικό μέρος αυτής της διαδικασίας» ανέφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Mega μιλώντας για το αδιάβλητο της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της ΝΔ.
«Αλλά ακριβώς επειδή κανείς μας δεν μπορεί να το εγγυηθεί θα πρέπει να πάμε με διαφορετική πρόταση χωρίς να ξεφεύγουμε από το καταστατικό. Θα ακούσατε ότι πρότεινα να πάμε με τους εκλογικούς καταλόγους του 2009 ώστε να υπάρχει μια βάση στους υπολογιστές μας», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος είπε πως δεν μίλησε ποτέ για δόλο με αφορμή την προηγούμενη αποτυχία στις εκλογές και πρόσθεσε ότι όποιοι πιστεύουν ότι υπάρχει δόλος θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη.
Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ εάν εκείνος εκλεγεί πρόεδρος είπε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ωστόσο δήλωσε:
«Οι εξελίξεις τρέχουν και αλλάζουν πολλές φορές τα δεδομένα με τα οποία πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Αν εμείς μπορούμε να συνεννοηθούμε και να σύρουμε τον κ. Τσίπρα σε μια κατεύθυνση που θεωρούμε ότι είναι σωστή, λογική θα το κάνουμε» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
kathimerini.gr