Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Το 8ωρο γίνεται 6ωρο στη Σουηδία


sixhour 

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν περισσότερο στον Μεσαίωνα, στη Σουηδία η εικόνα φαίνεται ιδανική στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να υιοθετούν την εξάωρη απασχόληση (χωρίς όμως περικοπή των μισθών). Ο λόγος γι' αυτό; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Σουηδοί μάνατζερ, οι υπάλληλοι που απασχολούνται λιγότερο είναι πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους!

Παραμένει το πενθήμερο 
 Το βρετανικό BBC δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τη σκανδιναβική χώρα η οποία συγκαταλέγεται, μεταξύ των πλέον φιλικών προς το επιχειρείν και των πλέον ανταγωνιστικών από οικονομικής απόψεως μεταξύ όχι μόνο των ευρωπαϊκών αλλά όλων των χωρών του πλανήτη.
Όπως μεταδίδει η Βρετανή δημοσιογράφος Μάντι Σάβατζ που ζει μονίμως στη Σουηδία και εργάζεται στην αγγλόφωνη εφημερίδα «The Local», την ιδέα της συντομότερης σε χρόνο αλλά εντατικότερης, αποδοτικότερης και πιο «εμπνευσμένης» απασχόλησης έχουν δοκιμάσει και εφαρμόζουν χρόνια τώρα αρκετές σουηδικές επιχειρήσεις. Τώρα απλώς η παλιότερη ιδέα έχει γίνει μόδα, εξηγεί η δημοσιογράφος.
Οι θρύλοι για τους σκανδιναβικούς εργατικούς νόμους και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας είναι πολλοί και εντυπωσιακοί. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα χρόνια του οικονομικού φιλελευθερισμού και δη όταν εξέλιπε το φόβητρο του «υπαρκτού σοσιαλισμού», που ανάγκαζε τις δυτικές κυβερνήσεις να παίρνουν φιλεργατικά και εν γένει κοινωνικά μέτρα, η απίστευτα ευνοϊκή για τους εργαζομένους, για την οικογένεια, για τους πολίτες εν γένει νομοθεσία των σκανδιναβικών χωρών έχει κάπως χαλαρώσει προσαρμοζόμενη προς τις διεθνείς πιέσεις αποδόμησης των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων.
matrix24.gr

"Ενθρόνισαν" τον Βαγγέλη...

Μεϊμαράκης: Δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής πρόεδρου στη ΝΔ
Η «ενθρόνιση» έγινε στη Μητρόπολη Φθιώτιδας και μάλιστα από...
μητροπολίτη. Ο Φθιώτιδας κ. Νικόλαος υποδεχόμενος του Ευ. Μεϊμαράκη του είπε (on camera): «Μας εκφράζετε απόλυτα. Και να σας ευχηθώ ως πρόεδρο της ΝΔ καλή επιτυχία». Τώρα, αν ο δεσπότης παρέλειψε σκοπίμως ή άθελά του το «υποψήφιος», ποιος ξέρει; Πάντως τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο Χρ. Σταϊκούρας (που τον συνόδευε) πολύ το χάρηκαν.
  "ΒΗΜΑτοδότης"

Αρχίσαμε πάλι...

...τα ίδια...
Το ίδιο σκηνικό. Αυτό που ζούμε, τους τελευταίους μήνες. Οι δανειστές, άτεγκτοι, πιέζουν και τα θέλουν όλα.
Και η κυβέρνηση αδύναμη κι ασταθής να ψελλίζει "πολιτική λύση".
Η...
απάντηση προς τους δανειστές, είναι οτι για να περάσουν τα μέτρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή. Δεν είναι δυνατόν να μην προστατεύονται τα φτωχά στρώματα από τους πλειστηριασμούς της Α' κατοικίας. Ούτε είναι δυνατόν, να μας ζητάτε τα πάντα και να μας αφήνετε μόνους μας, χωρίς βοήθεια στο σοβαρό και δαπανηρό πρόβλημα του προσφυγικού.
Σωστά. Αλλά, ποιος τους ακούει... 

Οι αθέατοι παίκτες στη σκιώδη οικονομία

Deloitte  
Τα ονόματα των PriceWater-HouseCoopers, Deloitte, KPMG και Ernst & Young μπορεί να μη λένε πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά στη διεθνή αγορά είναι γνωστά ως Big Four (Οι Μεγάλες Τέσσερις) και έχουν τη δύναμη να καθορίζουν τη μελλοντική πορεία των μεγα-εταιρειών | EPA / KATIA CHRISTODOULOU

Στην πυκνή ζούγκλα της διεθνούς «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», εκτός από τα μεγαθήρια του χρηματοπιστωτικού τομέα και τους περίφημους (κακόφημους) Οίκους Αξιολόγησης (Μοody’s, Standard and Poor’s και Fitch), ενδημούν και διάφορα άλλα είδη του οικονομικού βασιλείου, λιγότερο ορατά αλλά το ίδιο τοξικά και επικίνδυνα για το δημόσιο συμφέρον.
«Τα νομικά γραφεία, όπως και οι ορκωτοί ελεγκτές, τα γραφεία συμβούλων και οι επικοινωνιολόγοι είναι για τη σκιώδη οικονομία ό,τι είναι και οι δεύτεροι ρόλοι στο Χόλιγουντ δίπλα στους μεγάλους σταρ: πρόκειται για αναγκαίους μηχανισμούς, με γερή δομή, οι οποίοι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στο συγκεκριμένο κατεστημένο [των επιχειρήσεων], ακόμα και στην ίδια του την ελίτ».
Ετσι περιγράφει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Μαρκ Ρος τον ρόλο τους στη συστηματική προσπάθεια των επιχειρηματικών κολοσσών να αποφύγουν τη φορολογία και να αυξήσουν θεαματικά την κερδοφορία τους.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την υπόθεση δίωξης εις βάρος της τέως γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, για την εμπλοκή της στο «πάγωμα» προστίμου στην εταιρεία Gennet.
Στην υπόθεση, όπως έχει δείξει η «Εφ.Συν.», υπάρχουν δεδομένα με οσμή σύγκρουσης συμφερόντων για την ίδια, η οποία προϋπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της PriceWaterHouseCoopers. Αρμόδια να απαντήσει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη, όμως αντίστοιχα φαινόμενα είναι καθημερινά σε διεθνές επίπεδο.
Τα ονόματα των PriceWater-HouseCoopers, Deloitte, KPMG και Ernst & Young μπορεί να μη λένε πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά στη διεθνή αγορά είναι γνωστά ως Big Four (Οι Μεγάλες Τέσσερις) και έχουν τη δύναμη να καθορίζουν σε κάποιο βαθμό τη μελλοντική πορεία των μεγα-εταιρειών.
Και αυτό γιατί έχουν την ευθύνη για τις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης που ελέγχουν, επαληθεύουν τους ισολογισμούς της, αξιολογούν τις προοπτικές αναφορικά με τα κέρδη ή τα μερίδια αγορών, ετοιμάζουν τα έγγραφα που απαιτούνται από τις χρηματιστηριακές ή εποπτικές αρχές των κρατών και συμπληρώνουν τη φορολογική της δήλωση.
Στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση σε πολλές περιπτώσεις...

Καλπάζων φασισμός


Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Μέχρι σήμερα, η «δίκαιη οργή» των πάσης φύσεως και κάθε χρώματος Αγανακτισμένων στρεφόταν εναντίον εκείνων που έλεγαν κάτι μη αρεστό. Ο καλπάζων φασισμός όμως δεν κολλάει σε τέτοιες λεπτομέρειες. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να δέρνουν έναν άνθρωπο για κάτι που είπε κάποιος άλλος.

Η άγρια και άθλια επίθεση κατά του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου είναι φυσική συνέπεια του φασισμού που καλλιεργείται χρόνια στην Ελλάδα από την ακροαριστερά μέχρι την ακροδεξιά. Είναι ο φασισμός της χειροδικίας και της «συμβολικής βίας» εναντίον ανθρώπων που λένε κάτι· πολιτικών, συγγραφέων, καθηγητών, δημοσιογράφων και λοιπών. Είναι ο φασισμός του «Ρουβίκωνα» που πήγε να διαλύσει την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου και ο ναζισμός της Χρυσής Αυγής που ακριβώς την ίδια ώρα έπαιρνε τη μορφή χειροδικίας κατά του κ. Κουμουτσάκου. Είναι ο φασισμός της δικαιολόγησης της βίας, το χάιδεμα των αυτιών των τραμπούκων. Είναι ο φασισμός της δικαιολόγησης των επιθέσεων, αναλόγως από τον χώρο από τον οποίο προέρχονται.

Είναι ίδιον του φασισμού η έμπρακτη άρνηση του διαλόγου, η χειροδικία αντί του επιχειρήματος. Αυτόν τον φασισμό αφρόνως καλλιεργούν και με τις δηλώσεις τους ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η κ. Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι βρήκαν σοβαρό πεδίο αντιπολίτευσης να καταγγείλουν τον υπουργό Παιδείας ως «ηθικό αυτουργό» του ξυλοδαρμού. Δηλαδή τι μας είπαν δύο αρχηγοί αστικών κομμάτων; Οτι πρέπει να το βουλώσουν άπαντες, διότι ενοχλούνται τα φίδια και μπορεί να δαγκώσουν κάποιον ανυπεράσπιστο; Μα δουλειά της Πολιτείας είναι να τσακίζει τα φίδια μόλις αυτά εμφανιστούν, όχι να τα ψυχολογεί και να ζητάει από πολίτες και υπουργούς να προσαρμόζονται στις ορέξεις τους. Ο φαιός και ερυθρός φασισμός πριμοδοτήθηκε πολλάκις από την ανοησία της «δίκαιης οργής των πολιτών»· όπου πολίτες συνήθως είναι μια δράκα τραμπούκων ανάμεσα σε χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Δεν υπάρχει «δίκαιη οργή» ουδενός, όταν υλοποιείται με χειροδικίες ή καταπάτηση δικαιωμάτων τρίτων. Αυτή η οργή είναι και άδικη και ποινικά κολάσιμη.

Επομένως περιμένουμε από την κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς να πράξει ταχύτατα το δημοκρατικό της καθήκον. Να συλλάβει τους εγκληματίες και να τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη. Νισάφι πια με την ατιμωρησία που κάνει τον καρκίνο της βίας να εξαπλώνεται παντού.

kathimerini.gr

Σε ετοιμότητα για το αυριανό Euro Working Group...


Ευκλείδης Τσακαλώτος Σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει, ει δυνατόν, όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ενώ σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει αύριο βρίσκεται το Euro Working Group, το οποίο και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup.

«Ανοιχτά» μέτωπα
Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Χθες πραγματοποιήθηκε εξάωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται, εάν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών με τους θεσμούς αργά σήμερα το απόγευμα.

Νέος γύρος μετά του Εurogroup
Παράλληλα, επιχειρείται να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για τρεις- τέσσερις ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης -η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).
Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.   
efsyn.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                             από "ΤΑ ΝΕΑ"

Εκβιάζουν τον Τσίπρα οι καναλάρχες με απολύσεις...

Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για περιορισμό στην παραγωγή και στη διάδοση της ειδησεογραφίας (άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος), εξετάζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως προκύπτει από το...
non-paper που έστειλε στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Σημεία αιχμής είναι η μείωση του αριθμού των αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας, ο ορισμός προσωπικού 400 ατόμων για άδεια εθνικής εμβέλειας αλλά και η «ευνοϊκή» αντιμετώπιση των νέων εταιρειών έναντι εκείνων που ήδη εκπέμπουν. Οι καναλάρχες δηλώνουν ρητά πως «αυτό θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών και σε απολύσεις προσωπικού». Με άλλα λόγια, στέλνουν το μήνυμα πως θα κλείσουν μόνοι τους τα κανάλια και θα κάνουν αίτηση μαζί με άλλες εταιρείες.
Στο υπόμνημα επικαλούνται, επίσης, ορισμένες από τις «ιδέες» του ΕΣΡ και ζητούν από την κυβέρνηση να μη μειώσει τον αριθμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν το καλοκαίρι, και είχε σπεύσει να τα υιοθετήσει η ΝΔ, δέχονται τώρα πως πρέπει να εκδοθούν άδειες γενικής στόχευσης παρόχου προγράμματος, με τις εξής προϋποθέσεις: προγραμματική πληρότητα, ελάχιστη επένδυση σε πρόγραμμα ανάλογα με την κατηγορία περιεχομένου της άδειας και ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο. Σε αντίθεση με αυτό που λένε δημοσίως για τον αριθμό του προσωπικού, που αρνούνται τον ορισμό του, ζητούν τη μείωσή του από 400 σε 200 άτομα. Δηλαδή, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε έως και 200 απολύσεις ανά εταιρεία και να χρεώσουν τις απολύσεις αυτές στην κυβέρνηση. Τη συγκεκριμένη πρόταση των καναλαρχών, που ζητούν να αποκτήσουν το δικαίωμα για τόσο μεγάλο αριθμό απολύσεων, θα πρέπει να την εξετάσει η ΕΣΗΕΑ, που έσπευσε την περασμένη Παρασκευή να προκηρύξει απεργία.
Στο κρίσιμο θέμα του περιορισμού των αδειών εθνικής εμβέλειας για οικονομικούς λόγους απαντούν πως οι περιορισμοί ίσχυαν για την αναλογική εποχή, ενώ το ψηφιακό φάσμα σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 16 προγράμματα πανελλαδικής εκπομπής. Ζητούν επί της ουσίας να αυξηθεί ο αριθμός, εφόσον όμως υπάρχει πρόβλεψη για εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια, που απαιτεί δύο ψηφιακές θέσεις. Δηλαδή, στην πραγματικότητα προτείνουν 8 άδειες σε 16 ψηφιακές θέσεις.
typologies.gr

Σκιτσάρανε τόν Βαρουφάκη μέ εβραίϊκο σκουφί καί ....ζορίστικε!...

Κόντρα Βαρουφάκη με «Τα Νέα» για ένα σκίτσο


tvxs.gr | 30 Οκτ. 2015
Την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε σκίτσο της εφημερίδας «Τα Νέα» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα και παρουσιάζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών να φορά το χαρακτηριστικό κάλυμα της κεφαλής που φορούν οι Εβραίοι, την κιπά.
«Το μίσος της Τρόικας Εσ. πάντα με ενδυνάμωνε. Η έκφρασή του από ΤΑ ΝΕΑ ας μας ενώσει εναντίον του αντισημιτισμού» γράφει σε tweet ο κ. Βαρουφάκης και επισυνάπτει την ανακοίνωση της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών για το θέμα.
Η ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας :
"Εμείς τώρα να γελάσουμε με αυτό;
Κυρία σκιτσογράφε και Κύριοι της Διεύθυνσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, είμαστε αλήθεια πολύ περίεργοι να μάθουμε από εσάς το στόχο που καλείται να ικανοποιήσει αυτό το σκίτσο.
Εμείς πάντως το θεωρούμε ως κλασσική αντισημιτική ενέργεια εκ μέρους σας και το καταγράφουμε ως περιστατικό που μας θλίβει για την ένδοια του δημιουργικού χιούμορ της εφημερίδας σας και μας εξοργίζει γιατί αναπαράγει επικίνδυνα και αναχρονιστικά στερεότυπα".

Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
                                                                                                          -----
Σημείωση "Ν.Μ." : Έχει περάσει μιά βδομάδα από τότε αλλά μέ διάφορες "φούριες" πού τύχανε μόλις σήμερα τό πήραμε χαμπάρι...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Η απελευθέρωση του πατριδεμπορίου...

Tvxs Σκίτσο | 04 Νοε. 2015

Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο της μπύρας

«Μάχη»
tvxs.gr | 06 Νοε. 2015
Με δύο παγκόσμιους πολυεθνικούς κολοσσούς να κυριαρχούν στην ελληνική αγορά μπύρας, η δειλή αλλά σταθερή άνοδος των ανεξάρτητων ελλήνων παραγωγών στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων ήταν εύλογο να φέρει και τον πόλεμο: Είναι ο πόλεμος που πυροδοτήθηκε από το «μπες-βγες» στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων της διάταξης για αύξηση της φορολόγησης των ανεξάρτητων μικρών ζυθοποιών της Ελλάδας - μιας διάταξης με προσδοκώμενο έσοδο μόλις 3,4 εκατ. ευρώ για το 2016.
Στην ουσία, όμως, είναι ένας πόλεμος με μακρύ παρελθόν και μέλλον, που αφορά μια βιομηχανία με ετήσια κατανάλωση 3.900.000 εκατόλιτρων ετησίως και με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του lobbying στη διαμόρφωση των Μνημονίων, για τις σχέσεις και την επιρροή των πολυεθνικών στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και εντολές, καθώς και για τα πραγματικά περιθώρια ύπαρξης των ανεξάρτητων παραγωγών και επιχειρήσεων στην ελεύθερη, ενιαία αγορά.
Οι αριθμοί της ελληνικής αγοράς μπύρας
Η απλή αλήθεια των αριθμών λέει πως την ελληνική αγορά ελέγχουν σχεδόν μονοπωλιακά δύο πολυεθνικές κολοσσοί - η Heineken, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής μπύρας παγκοσμίως και η Carlsberg, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας λίστας. Οι δύο πολυεθνικοί κολοσσοί ελέγχουν περίπου το 86% της ελληνικής αγοράς μέσω των δύο θυγατρικών τους, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας η Heineken και της Μύθος Ζυθοποιία η Carlsberg. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δε, όταν η Carlsberg δεν είχε αποκτήσει ακόμη την Ολυμπιακή Ζυθοποία που παράγει την Fix, και πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι ετικέτες ελληνικής μπύρας, το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεπερνούσε το 90%, ενώ ακόμη και σήμερα η ελληνική θυγατρική της Heineken εξακολουθεί να ελέγχει πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών μπύρας.
Με αυτά τα δεδομένα, οι μικροί ανεξάρτητοι ζυθοποιοί καταγγέλουν, ουσιαστικά, ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ βάσει της οποίας δρομολογήθηκε η πρόσθετη φορολόγησή τους είναι απλώς το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι λομπίστες των πολυεθνικών για να εξαφανίσουν ή να απορροφήσουν τις εγχώριες νέες ετικέτες. Σήμερα, υπάρχουν στην αγορά περίπου 30 μικρές ανεξάρτητες ζυθοποιίες που παράγουν πάνω από 100 ετικέτες ελληνικής μπύρας με τιμές από 0,5 έως και 6 ευρώ.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου μικρών ανεξάρτητων ζυθοποιών Ελλάδος Δημήτρης Πολιτόπουλος υποστήριξε, χαρακτηριστικά, στη Βουλή ότι η ρύθμιση για πρόσθετη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιών - μια ρύθμιση με δημοσιονομικό έσοδο μόλις 3,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως - είναι το «όπλο του λόμπινγκ εναντίον της πατρίδας μας». Kαι πρόσθεσε ότι η διάταξη για εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης «μπήκε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με ψευδή στοιχεία» τα οποία αφορούν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ομως, όπως ο ίδιος υποστήριξε, υπάρχει σειρά χωρών της ΕΕ όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου διατηρείται ο κλιμακωτός συντελεστής στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση…»
Η «ξεχασμένη» έρευνα για το μονοπώλιο
Η μάχη της μπύρας ξαναφέρνει στο προσκήνιο και τα ερωτήματα από την δεκαετή σιωπή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τις καταγγελίες για μονοπώλιο και χειραγώγηση στην ελληνική αγορά ζυθοποιίας.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει το 2005 με αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο της ζυθοποιίας, και με ερώτημα την τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», η οποία κατείχε τότε μερίδιο κοντά στο 70% της αγοράς. Το 2006 η «Μύθος» κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας». Το αίτημα της «Μύθος» εξετάστηκε το 2009 και αποφασίστηκε να συνεκδικαστεί με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία όμως, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο, από το οποίο εξασφάλισε την προσωρινή αναστολή της απόφασης συνεκδίκασης που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το 2010 όμως το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η «Μύθος» ακύρωσε την απόφαση της προσωρινής αναστολής και άνοιξε τον δρόμο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει το όλο θέμα επί της ουσίας. Από την πλευρά της όμως, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έβαλε ένα δίλημμα. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο επενδυτικό της πρόγραμμα μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και νέες θέσεις εργασίας. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί πως στην περίπτωση που τιμωρηθεί, θα αναστείλει ή θα μειώσει το πρόγραμμά της.
Εν τέλει, η 600 σελίδων εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κοινοποιήθηκε στα εμπλεκόμενα μέρη στα τέλη Δεκεμβρίου 2013, ενώ οι συνεδριάσεις της ολομέλειας ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014, οπότε και ελήφθη η απόφαση, η οποία για να κοινοποιηθεί πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Εκτοτε όμως... καθαρογράφεται και δεν έχει δημοσιευθεί σε κανένα ΦΕΚ, ούτε ‘exei επίσης δημοσιοποιηθεί.
Χθες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ με επιστολή του επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και Πάταξης της Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατήγγειλε την 17μηνη καθυστέρηση κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο για «σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς των γνωστών ξένων πολυεθνικών» στην ελληνική αγορά. Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει πρόσφατα και η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.
Η απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν πως η απόφαση θα βγει στη δημοσιότητα εντός του μήνα. Η μάχη όμως δεν αναμένεται να σταματήσει εκεί, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η μνημονιακή κρίση και η πτώση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει την τελευταία διετία τους μεγάλους, πολυεθνικούς ομίλους σε αισθητή πτώση των τζίρων και, κυρίως, απώλεια κερδών...

Spiegel: Η Γερμανία παρακολουθούσε και την ελληνική πρεσβεία

Παρακολουθήσεις
tvxs.gr | 07 Νοε. 2015
Κρατικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές μεταξύ των οποίων και την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο κατασκόπευαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND), σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η BND παρακολουθούσε τα υπουργεία Εσωτερικών των ΗΠΑ, της Δανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.
Ακόμη και η «hotline» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξιδιωτικές οδηγίες βρισκόταν στη λίστα της BND, αναφέρει το περιοδικό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας δεν περιοριζόταν σε κρατικούς φορείς, αλλά περιελάμβανε και Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Care International, η Oxfam και ο Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.
Όπως γράφει το Spiegel «στη Γερμανία βρίσκονταν πολλές ξένες πρεσβείες και προξενεία στη λίστα της BND, με την παρακολούθηση ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τηλεφώνων και φαξ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, ακόμη και του Βατικανού».
Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πως «οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν εμπίπτουν στο Άρθρο 10 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει επικοινωνίες Γερμανών από την παρακολούθηση». Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες είχε γίνει γνωστό ότι η BND παρακολουθούσε Ευρωπαίους εταίρους, όχι μόνο κατ' εντολή της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, αλλά και από μόνη της.

Ο Νίκος Φίλης ως «επιστήμων»


 
Σωκράτης Τσιχλιάς ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Αν δεν κάνω λάθος, για να έχει κάποιος επιστημονική άποψη, την οποία να εκφράζει και δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, πρέπει να είναι τουλάχιστον επιστήμων. Μάλιστα, να έχει εποπτεία του πεδίου στο οποίο αναφέρεται η άποψή του. Αν συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, ταχύτατα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που διαδόθηκε, γράφτηκε αλλά και υποστηρίχθηκε από τον ίδιο υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, ότι τα όσα είπε για τους Πόντιους είναι η επιστημονική του άποψη, είναι απλώς μια γελοιότητα. Καθόσον ο κ. υπουργός δεν είναι κανενός είδους επιστήμων, ώστε να μπορεί να έχει τεκμηριωμένη άποψη εάν η εξολόθρευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου είναι γενοκτονία, όπως υποστηρίζει επισήμως η πατρίδα μας και έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, ή είναι εθνοκάθαρση, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, μεταξύ των οποίων ο «επιστήμων» Ν. Φίλης. Ως μη επιστήμων δεν αντιλαμβάνομαι το παιχνίδι των ορισμών, ως δημοσιογράφος όμως γνωρίζω τον ρόλο τους στη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων.
Εχουμε δώσει πολλές διπλωματικές μάχες για να αποδεχτεί η Τουρκία το έγκλημά της. Ο υπουργός Παιδείας μπορεί να μην είναι επιστήμων, είναι όμως πολιτικός. Η άποψή του για τους Ποντίους είναι πολιτική κι αν έχω καταλάβει καλά οφείλεται σε κάποιο από τα αριστερά σύνδρομα. Μάλλον ταυτίζεται ο υπουργός με ορισμένους ιστορικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα περί γενοκτονίας εξάπτουν τον εθνικισμό και εμποδίζουν τη συνεννόηση. Τρέχα γύρευε... Κρύφτηκε απλώς ο κ. Φίλης πίσω από τη σαχλαμάρα περί επιστημονικής άποψης, λες και η εκπομπή του Χατζηνικολάου, όπου είπε την παρόλα του, ήταν συνέδριο ιστορίας. Κρύφτηκε γιατί ενώ εκείνη την στιγμή ήθελε να κάνει τον αριστερό διεθνιστή, για το κομματικό ακροατήριο, μετά κατάλαβε την γκάφα του. Κι αντί να διορθώσει με μια απλή δήλωση, ειλικρινή και σύντομη, συνέχισε τα λάθη, τις ανακρίβειες και τους λεονταρισμούς. Δεν θεωρώ τρομερό το ατόπημα Φίλη επί της ουσίας, και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία υπερβάλλει. Είναι όμως η μετέπειτα συμπεριφορά του υπουργού και της κυβέρνησης, μικροπρεπής, παλαιοκομματικής κοπής, θλιβερά κατώτερη των περιστάσεων. Προσφέρει η πολιτική τάξη, αντί ουσίας, θέαμα κακόγουστο, ακολουθεί πρακτικές διχαστικές, λαϊκιστικές, επικίνδυνες.


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Τα ωραία σχέδια του Δημήτρη Μάρδα


ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
Ηταν μια ήσυχη μέρα του Οκτώβρη όταν ο Δ. Μάρδας άρχισε να ξεδιπλώνει στη Βουλή το ταλέντο του στην αναζήτηση επενδυτών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως ετοιμάζεται να μεταμορφώσει ένα νησί σε «θερινό Νταβός». Καθώς ο Αλ. Τσίπρας πιθανώς αναρωτιόταν αν θα είναι το νησί η Λέσβος ή η Μυτιλήνη, ο κ. Μάρδας άρχισε να λέει για τον ΟΗΕ που θα το αποικίσει, για τους 6.000 συνέδρους που θα έρθουν, για τα χρήματα που θα φτάνουν στο νησί σαν τα κύματα. Το σχέδιο έμοιαζε υπέροχο. Μέχρι που μάθαμε πως το εκλεκτό νησί «της Τέχνης και της Φιλοσοφίας» είναι η ταπεινή Αιγιλεία.
Οι εμπνεύσεις του Δ. Μάρδα, βλέπετε, πάντα μοιάζουν ωραίες πριν ακούσεις τις λεπτομέρειες. Οπως, ας πούμε, το σχέδιο με τ’ όνομα «Σίρλεϊ Μπάσει»: θα έρχονταν, λέει, όλες οι ντίβες, απ’ τη Μπιγιονσέ ώς τη Μαντόνα, και θα τραγουδούσαν για την Ελλάδα, μπροστά σε οθόνες που θα έδειχναν ελληνικά τοπία. Μόνο που λίγο πριν η Μπιγιονσέ και η Μαντόνα πιαστούν μαλλί με μαλλί για το ποια θα βγει πρώτη να τραγουδήσει, το σχέδιο πάγωσε. Διότι, όπως λέει και η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, «οι άνδρες πάντα σε εγκαταλείπουν, ενώ τα διαμάντια ποτέ». Νομοτελειακά ο Δ. Μάρδας την άφησε, μάλλον γιατί ήταν πολλά τα διαμάντια που του ζητούσε. Και οι φήμες τώρα λένε πως σκέφτεται να την αντικαταστήσει με ένα τσούρμο... Κινέζες. Οι οποίες θα κυκλώσουν την Ακρόπολη τραγουδώντας κινέζικα, για να διαφημίσουν την Ελλάδα στην Απω Ανατολή!

Παράλληλα, όμως, επινόησε κι άλλο σχέδιο: να φτιάξει ταβερνούλες και καταφύγια στο οροπέδιο των Μουσών στον Ολυμπο, κάτω απ’ τον θρόνο του Δία, και να ανεβάζει με ελικόπτερα τους τουρίστες απ’ το Λιτόχωρο! Οταν ο δήμαρχος της περιοχής άστραψε σαν τον Δία μπρος στο ενδεχόμενο να γίνει ο Ολυμπος σαν τις ταβέρνες της Βάρης, ο Δ. Μάρδας είπε πως «οι λάτρεις του μετρίου και των μικρών μεγεθών αδυνατούν να συλλάβουν αυτό το επενδυτικό έργο». Και συνέχισε να κάνει σχέδια. Αλλά πάλι, όπως όλοι ξέρουμε, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Το κακό για τον κ. Μάρδα είναι πως όταν κάνει εκείνος σχέδια, ο Θεός δεν είναι ο μόνος που γελάει.


από kathimerini.gr

Σβήνουν από τον χάρτη του τουρισμού Λέσβος και Κως


ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ
Σε συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την προσφυγική κρίση κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όλους τους εμπλεκόμενους που παραβρέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από την Ε.Ε. «Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, οι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο υπ. Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπ. Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.
Στο μεταξύ, τρεις ακόμα σορούς ανέσυραν χθες οι λιμενικές αρχές από το Αιγαίο, ανοιχτά της Λέσβου, ενώ περίπου 6.000 μετανάστες αναμένονταν να φτάσουν στην Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.

Την ίδια στιγμή, το προσφυγικό είναι αυτό που διαμορφώνει την εικόνα της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ. Μια εικόνα, δύο όψεις, τη θετική και την αρνητική: Από τη μία, τα διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν την ανθρωπιστική προσφορά των Ελλήνων, παρά τα οικονομικά προβλήματα, από την άλλη τα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες χάνουν το τουριστικό τους προφίλ.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη σε ημερίδα του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας & Μέσων Ενημέρωσης, του πανεπιστημίου Πειραιά. Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αθανασίου Σαμαρά, δυο ερευνήτριες, η Μαριλένα Δημητρίου και Κυριακή Φιλιππάκου πραγματοποίησαν ποσοτική ανάλυση λόγου σε 468 δημοσιεύματα στα CNN, BBC, France24, Al Jazeera, FOX, Euronews και Deutsche Welle, στα οποία αναφέρεται η χώρα.

«Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι προορισμοί, όπως η Κως και η Λέσβος προβάλλονται ως τόποι ταυτισμένοι με ένα πρόβλημα. Είναι, όμως θετικό, ότι αυτό θεωρείται εξωτερικό τους στοιχείο και όχι ενδογενές – δεν φταίνε γι’ αυτό. Τα Μέσα προβάλλουν το μέγεθος του προσφυγικού και την απουσία υποδομών, όμως το ίδιο κάνουν με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται», λέει η κ. Δημητρίου.

Στα δημοσιεύματα κατεγράφησαν 2.791 απεικονίσεις κρατών που σχετίζονται με το προσφυγικό (Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα κ.ά.) και 675 απεικονίσεις τόπων. Από αυτές, 386 απεικονίσεις αφορούν την Ελλάδα ως χώρα, 210 τη Λέσβο και 186 την Κω. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια χώρα με επιτυχή διαχείριση της κρίσης, δεδομένης της οικονομικής της δυσπραγίας. Εξαίρεση, η γερμανική DW, στην οποία η εικόνα της χώρας είναι κακή ακόμα και σ’ αυτό. Ομως, η εικόνα της Λέσβου και της Κω, αποσυνδέεται από τον τουρισμό. «Οι πρόσφυγες παρουσιάζονται ως θύματα, συνήθως σε μελοδραματικό πλαίσιο, ενώ η Ελλάδα σε ουδέτερο. Το ερώτημα είναι αν θέλει ένας τουρίστας ή ένας επενδυτής να επισκεφθεί έναν τόπο, ο οποίος καταγράφεται ως φτωχός και με πρόβλημα, ακόμα κι αν δεν φταίει ο ίδιος γι’ αυτό. Θα χρειαστεί η κυβέρνηση να μελετήσει συστηματικά τις επιπτώσεις και να προσπαθήσει να αλλάξει το αφήγημα που συνοδεύει σήμερα τη χώρα και τα νησιά της» λέει ο κ. Σαμαράς.


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"

Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η ΕΛΑΣ…

Ο Κουμουτσάκος είδε και το βίντεο, όπως είπε ο Δ. Τάκης και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν τον προστάτευσε η ΕΛΑΣ. Πράγμα που είναι αλήθεια.

Από την πλευρά της η αστυνομία ψελλίζει αστείες δικαιολογίες. Όπως…
ότι δεν χρησιμοποίησαν δακρυγόνα (ποιος τους ζήτησε να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα;) γιατί ήταν μια ειρηνική διαδήλωση, μέσα στην οποία είχαν παρεισφρήσει οι τραμπούκοι.

Η δεύτερη δε δικαιολογία, ακόμη πιο γελοία: Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ (ποιες δυνάμεις, 3 και ο κούκος ήταν) ήθελαν να προστατεύσουν την Βουλή!

Είπαμε, μη μιλάς, μη γελάς…
 

Μαραθώνια τηλεδιάσκεψη... Λιγοστές οι πιθανότητες προσέγγισης...


Σε εξέλιξη, από τις 18:00 ώρα Ελλάδος, βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια προσπάθεια να...
γεφυρωθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι διαφορές των δύο πλευρών μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες.
Τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής:

- Αντικειμενική αξία 200.000 για ένα άτομο, 250.000 για ζευγάρι συν 25.000 ανά παιδί με ανώτατο τα τρία παιδιά.

- Εισοδηματικό κριτήριο είναι μεικτό ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει μια μικρή υποχώρηση, «πέφτοντας» στα 32.000 ευρώ.

Η πλευρά των Θεσμών ωστόσο επιμένει το όριο για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ, εκκινώντας από τις 8.000 για τον άγαμο δανειολήπτη.

- Το σύνολο χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
 
Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων. Ως γνωστόν, την στιγμή αυτή ισχύει ότι, εάν κάποιος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, δεν φροντίζει παράλληλα να τακτοποιεί τις τρέχουσες οφειλές του προς την εφορία μέσα σε διάστημα ενός μήνα, τότε χάνει τη ρύθμιση.
Η Τρόικα ωστόσο ζητάει η απώλεια της ρύθμισης να επέρχεται άμεσα, ακόμα και αν ο υπαχθείς στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν αποπληρώσει τις τρέχουσες οφειλές του μέσα σε διάστημα μίας ημέρας!
Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη αναφέρουν ότι η Αθήνα πρότεινε, τελικά, ως ισοδύναμο, την επιβολή τέλους 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ -άγνωστο αν αφορά μόνο στο ΚΙΝΟ ή σε όλα.
Διάσταση απόψεων φαίνεται, τέλος, να υπάρχει και στο ζήτημα των γενοσήμων, καθώς οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη απελευθέρωση και μικρότερη προστασία των φαρμακοβιομηχάνων.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι, με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή.
Σε διαφορετική περίπτωση, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που έχουν ζητήσει οι πιστωτές προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ως το τέλος της χρονιάς και να μην τεθεί κίνδυνος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Από το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνουν εμμέσως ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ από την Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί πολιτικά η συμφωνία αλλά τα χρήματα της δόσης να εκταμιευθούν αργότερα...

Ευτυχώς, δεν συνέλαβαν τον Κουμουτσάκο...

Αποτελεί έκπληξη ότι δεν συνέλαβαν τα ΜΑΤ αμέσως αυτούς που χτύπησαν τον Κουμουτσάκο έξω από τη Βουλή. Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν συνέλαβαν τον ίδιο τον Κουμουτσάκο.

Μπέρδεψε τους ΜΑΤατζήδες το γεγονός ότι....
φαίνονταν καθαρότατα τα πρόσωπο των δραστών. Δεν ήταν κουκουλοφόροι και έτσι φαίνονταν καθαρά ποια χρυσαύγουλα ήταν, γι' αυτό και δεν τους έπιαναν...

Λάκης Μπέλλος - (Πάμε Λουκέτο - efsyn.gr)

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (06.11.15)

BLOOMBERG : Το Ελ Νίνιο... σαρώνει τις τιμές των τροφίμων

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 73 τροφίμων αυξήθηκε δραστικά κατά 3,9%, στις 162 μονάδες, τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 73 τροφίμων αυξήθηκε δραστικά κατά 3,9%, στις 162 μονάδες, τον Οκτώβριο.
Σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές τροφίμων έχει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, καθώς τις έχει ωθήσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, ασκώντας πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των βασικών ειδών διατροφής σημείωσε η τιμή της ζάχαρης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 17%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της πενταετίας. Υπό το πρίσμα αυτό εντείνονται και οι ανησυχίες για τη ροή των προμηθειών των τροφίμων εν γένει, από το γάλα Νέας Ζηλανδίας και τη ζάχαρη Βραζιλίας μέχρι το φοινικέλαιο και το ρύζι, που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία. Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 73 τροφίμων αυξήθηκε δραστικά κατά 3,9%, στις 162 μονάδες, τον Οκτώβριο. Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο 2012, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) του ΟΗΕ.
Η επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις καιρικές συνθήκες σε όλον τον κόσμο, καταστρέφοντας καλλιέργειες με τεράστιες ποσότητες βροχής σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες.
Οι ακραίες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου, επιβραδύνουν τη συγκομιδή και μειώνουν την ποσότητα της ζάχαρης, η οποία μπορεί να εξαχθεί από το ζαχαροκάλαμο. Συν τοις άλλοις, υπήρξαν δημοσιεύματα για καταστροφή φυτειών λόγω ξηρασίας σε Ινδία και Ταϊλάνδη. «Το μείζον θέμα αυτήν τη στιγμή είναι ο καιρός», επισημαίνει η Αμπντολρίζα Αμπασιάν, ανώτατη οικονομολόγος στον διεθνή οργανισμό. «Υπάρχει σαφής τάση μέσα στους επόμενους μήνες να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές». Κατά το πρώτο ήμισυ του έτους η τάση, εντούτοις, ήταν αντίστροφη.
Ο δείκτης των 73 τροφίμων του FAO εμφάνιζε σταθερή υποχώρηση σε ναδίρ εξαετίας, χάρις στην υπερπροσφορά δημητριακών. Στη δε περίπτωση του φοινικελαίου, η τιμή του εκτινάχθηκε κατά 6,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2010. Κατά τον διεθνή οργανισμό, η πορεία της τιμής συνδέεται με τις συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν την παραγωγή του 2016 στη νοτιοανατολική Ασία. Τέλος, τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν 9,4% λόγω ανησυχιών για μείωση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία.

(από τήν Έντυπη "KAΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Στον ανακριτή η δικογραφία για τα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον ανακριτή Διαφθοράς αναπέμπεται προς διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης η υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα έργα δηλαδή προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που ανατέθηκαν την περίοδο 2005-10 με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ή πρόχειρους διαγωνισμούς, επί των ημερών του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που μαζί με τον αδελφό του, Διονύση, κι άλλα έξι πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Πέντε μήνες μετά την πρόταση που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, δείχνοντας «εδώλιο» για τους αδελφούς Ψωμιάδη και τους έξι συγκατηγορούμενούς τους -μεταξύ αυτών ένας πρώην αντινομάρχης, ένας πρώην διευθυντής και πρώην τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας- το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα διατάσσει να συνεχιστεί η ανάκριση έτσι ώστε να «φωτιστούν» πτυχές της υπόθεσης.
Κατά πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, κρίνει ότι πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω ανάκριση προκειμένου να απαγγελθούν νέες κατηγορίες εναντίον ορισμένων προσώπων και να ληφθούν πρόσθετες μαρτυρικές καταθέσεις.
Συγκεκριμένα κρίνεται ότι πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του πρώην νομάρχη Παν. Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, άλλοτε αντινομάρχη, για ηθική αυτουργία από κοινού στις κακουργηματικές πράξεις απιστίας που αποδίδονται σε συγκατηγορουμένους τους. Τα αδέλφια Ψωμιάδη, κατά την εισαγγελική πρόταση, αντιμετωπίζουν τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορίες που στρέφονται κατά του Δημοσίου.
Η δικογραφία με τα «45άρια», ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 456 έργα και η ζημιά για το Δημόσιο προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, εξάλλου, δεκάδες συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζομένους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και στοίχισαν στο Δημόσιο άλλο 1 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι εφέτες κρίνουν ότι ο άλλοτε γενικός γραμματέας της Νομαρχίας, Δημ. Λευκόπουλος, είχε πλήρη γνώση όλων των εικονικών συμβάσεων μισθώσεως έργου και των διαδικασιών διεκπεραίωσής τους, καθώς επίσης των ψευδών βεβαιώσεων που συντάσσονταν από του αδελφούς Ψωμιάδη και των παράνομων εκταμιεύσεων που λάμβαναν χώρα, κι ως εκ τούτου πρέπει να απαγγελθεί σε βάρος του η κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην πράξη της κακουργηματικής απιστίας.
Το Συμβούλιο ζητά, τέλος, να κληθεί σε συμπληρωματική κατάθεση ο μέχρι το 2011 προϊστάμενος του τμήματος μελετών και κατασκευών έργων της διεύθυνσης υδατικών πόρων και εγγείων βελτιώσεων της Νομαρχίας και σε αρχική κατάθεση ο προκάτοχός του, όπως επίσης ο προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας μέχρι το 2010. Συμπληρωματικές καταθέσεις καλούνται να δώσουν -ακόμη- δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» που υπέγραψαν σχετικά ρεπορτάζ για την υπόθεση.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μετά την περάτωση της επιπλέον ανάκρισης, η δικογραφία θα επιστρέψει εκ νέου σε εισαγγελέα για να υποβάλλει νέα πρόταση.
από kathimerini.gr

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα



Ματαιώνεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου.
Αιτία της ματαίωσης είναι η κινητικότητα στο Συριακό, καθώς η έκτακτη σύγκληση Συνόδου στη Βιέννη, οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην απόφαση ακύρωσης ενός σκέλους της περιοδείας του κ. Κέρι, που αφορά, εκτός της Ελλάδας, την Κύπρο, την Τυνησία και τις Φιλιππίνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα γίνονταν προσπάθειες από την ελληνική πλευρά να βρεθεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη χώρας μας έστω και για λίγες ώρες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά δυνατό.
από kathimerini.gr

ΠΝΟ: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους ανέστειλε την απεργία

Δεσμεύσεις του υπουργείου για ΝΑΤ, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οργανικές συνθέσεις

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε να μη συνεχίσει για τρίτο 48ωρο τις κινητοποιήσεις της.