Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Στον ανακριτή η δικογραφία για τα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον ανακριτή Διαφθοράς αναπέμπεται προς διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης η υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα έργα δηλαδή προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που ανατέθηκαν την περίοδο 2005-10 με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ή πρόχειρους διαγωνισμούς, επί των ημερών του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που μαζί με τον αδελφό του, Διονύση, κι άλλα έξι πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Πέντε μήνες μετά την πρόταση που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, δείχνοντας «εδώλιο» για τους αδελφούς Ψωμιάδη και τους έξι συγκατηγορούμενούς τους -μεταξύ αυτών ένας πρώην αντινομάρχης, ένας πρώην διευθυντής και πρώην τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας- το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα διατάσσει να συνεχιστεί η ανάκριση έτσι ώστε να «φωτιστούν» πτυχές της υπόθεσης.
Κατά πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, κρίνει ότι πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω ανάκριση προκειμένου να απαγγελθούν νέες κατηγορίες εναντίον ορισμένων προσώπων και να ληφθούν πρόσθετες μαρτυρικές καταθέσεις.
Συγκεκριμένα κρίνεται ότι πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του πρώην νομάρχη Παν. Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, άλλοτε αντινομάρχη, για ηθική αυτουργία από κοινού στις κακουργηματικές πράξεις απιστίας που αποδίδονται σε συγκατηγορουμένους τους. Τα αδέλφια Ψωμιάδη, κατά την εισαγγελική πρόταση, αντιμετωπίζουν τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορίες που στρέφονται κατά του Δημοσίου.
Η δικογραφία με τα «45άρια», ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 456 έργα και η ζημιά για το Δημόσιο προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, εξάλλου, δεκάδες συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζομένους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και στοίχισαν στο Δημόσιο άλλο 1 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι εφέτες κρίνουν ότι ο άλλοτε γενικός γραμματέας της Νομαρχίας, Δημ. Λευκόπουλος, είχε πλήρη γνώση όλων των εικονικών συμβάσεων μισθώσεως έργου και των διαδικασιών διεκπεραίωσής τους, καθώς επίσης των ψευδών βεβαιώσεων που συντάσσονταν από του αδελφούς Ψωμιάδη και των παράνομων εκταμιεύσεων που λάμβαναν χώρα, κι ως εκ τούτου πρέπει να απαγγελθεί σε βάρος του η κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην πράξη της κακουργηματικής απιστίας.
Το Συμβούλιο ζητά, τέλος, να κληθεί σε συμπληρωματική κατάθεση ο μέχρι το 2011 προϊστάμενος του τμήματος μελετών και κατασκευών έργων της διεύθυνσης υδατικών πόρων και εγγείων βελτιώσεων της Νομαρχίας και σε αρχική κατάθεση ο προκάτοχός του, όπως επίσης ο προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας μέχρι το 2010. Συμπληρωματικές καταθέσεις καλούνται να δώσουν -ακόμη- δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» που υπέγραψαν σχετικά ρεπορτάζ για την υπόθεση.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μετά την περάτωση της επιπλέον ανάκρισης, η δικογραφία θα επιστρέψει εκ νέου σε εισαγγελέα για να υποβάλλει νέα πρόταση.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.