Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Εκβιάζουν τον Τσίπρα οι καναλάρχες με απολύσεις...

Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για περιορισμό στην παραγωγή και στη διάδοση της ειδησεογραφίας (άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος), εξετάζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως προκύπτει από το...
non-paper που έστειλε στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Σημεία αιχμής είναι η μείωση του αριθμού των αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας, ο ορισμός προσωπικού 400 ατόμων για άδεια εθνικής εμβέλειας αλλά και η «ευνοϊκή» αντιμετώπιση των νέων εταιρειών έναντι εκείνων που ήδη εκπέμπουν. Οι καναλάρχες δηλώνουν ρητά πως «αυτό θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών και σε απολύσεις προσωπικού». Με άλλα λόγια, στέλνουν το μήνυμα πως θα κλείσουν μόνοι τους τα κανάλια και θα κάνουν αίτηση μαζί με άλλες εταιρείες.
Στο υπόμνημα επικαλούνται, επίσης, ορισμένες από τις «ιδέες» του ΕΣΡ και ζητούν από την κυβέρνηση να μη μειώσει τον αριθμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν το καλοκαίρι, και είχε σπεύσει να τα υιοθετήσει η ΝΔ, δέχονται τώρα πως πρέπει να εκδοθούν άδειες γενικής στόχευσης παρόχου προγράμματος, με τις εξής προϋποθέσεις: προγραμματική πληρότητα, ελάχιστη επένδυση σε πρόγραμμα ανάλογα με την κατηγορία περιεχομένου της άδειας και ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο. Σε αντίθεση με αυτό που λένε δημοσίως για τον αριθμό του προσωπικού, που αρνούνται τον ορισμό του, ζητούν τη μείωσή του από 400 σε 200 άτομα. Δηλαδή, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε έως και 200 απολύσεις ανά εταιρεία και να χρεώσουν τις απολύσεις αυτές στην κυβέρνηση. Τη συγκεκριμένη πρόταση των καναλαρχών, που ζητούν να αποκτήσουν το δικαίωμα για τόσο μεγάλο αριθμό απολύσεων, θα πρέπει να την εξετάσει η ΕΣΗΕΑ, που έσπευσε την περασμένη Παρασκευή να προκηρύξει απεργία.
Στο κρίσιμο θέμα του περιορισμού των αδειών εθνικής εμβέλειας για οικονομικούς λόγους απαντούν πως οι περιορισμοί ίσχυαν για την αναλογική εποχή, ενώ το ψηφιακό φάσμα σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 16 προγράμματα πανελλαδικής εκπομπής. Ζητούν επί της ουσίας να αυξηθεί ο αριθμός, εφόσον όμως υπάρχει πρόβλεψη για εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια, που απαιτεί δύο ψηφιακές θέσεις. Δηλαδή, στην πραγματικότητα προτείνουν 8 άδειες σε 16 ψηφιακές θέσεις.
typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.