Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

BLOOMBERG : Το Ελ Νίνιο... σαρώνει τις τιμές των τροφίμων

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 73 τροφίμων αυξήθηκε δραστικά κατά 3,9%, στις 162 μονάδες, τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 73 τροφίμων αυξήθηκε δραστικά κατά 3,9%, στις 162 μονάδες, τον Οκτώβριο.
Σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές τροφίμων έχει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, καθώς τις έχει ωθήσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, ασκώντας πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των βασικών ειδών διατροφής σημείωσε η τιμή της ζάχαρης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 17%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της πενταετίας. Υπό το πρίσμα αυτό εντείνονται και οι ανησυχίες για τη ροή των προμηθειών των τροφίμων εν γένει, από το γάλα Νέας Ζηλανδίας και τη ζάχαρη Βραζιλίας μέχρι το φοινικέλαιο και το ρύζι, που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία. Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 73 τροφίμων αυξήθηκε δραστικά κατά 3,9%, στις 162 μονάδες, τον Οκτώβριο. Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο 2012, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) του ΟΗΕ.
Η επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις καιρικές συνθήκες σε όλον τον κόσμο, καταστρέφοντας καλλιέργειες με τεράστιες ποσότητες βροχής σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες.
Οι ακραίες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου, επιβραδύνουν τη συγκομιδή και μειώνουν την ποσότητα της ζάχαρης, η οποία μπορεί να εξαχθεί από το ζαχαροκάλαμο. Συν τοις άλλοις, υπήρξαν δημοσιεύματα για καταστροφή φυτειών λόγω ξηρασίας σε Ινδία και Ταϊλάνδη. «Το μείζον θέμα αυτήν τη στιγμή είναι ο καιρός», επισημαίνει η Αμπντολρίζα Αμπασιάν, ανώτατη οικονομολόγος στον διεθνή οργανισμό. «Υπάρχει σαφής τάση μέσα στους επόμενους μήνες να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές». Κατά το πρώτο ήμισυ του έτους η τάση, εντούτοις, ήταν αντίστροφη.
Ο δείκτης των 73 τροφίμων του FAO εμφάνιζε σταθερή υποχώρηση σε ναδίρ εξαετίας, χάρις στην υπερπροσφορά δημητριακών. Στη δε περίπτωση του φοινικελαίου, η τιμή του εκτινάχθηκε κατά 6,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2010. Κατά τον διεθνή οργανισμό, η πορεία της τιμής συνδέεται με τις συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν την παραγωγή του 2016 στη νοτιοανατολική Ασία. Τέλος, τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν 9,4% λόγω ανησυχιών για μείωση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία.

(από τήν Έντυπη "KAΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.