Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

#PrayForNice: Θλίψη και συμπαράσταση για το τρομοκρατικό χτύπημα...

#PrayForNice: Θλίψη και συμπαράσταση για το τρομοκρατικό χτύπημα
H τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, με δεκάδες θύματα, προκαλεί παγκόσμιο σοκ. 

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη...
τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Γαλλίας μέσα σε 18 μήνες και σημειώνεται οκτώ μήνες μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Μπατακλάν, το Stade de France, το μπαρ Le Carillon και το εστιατόριο Petit Campodge, στο Παρίσι, που στοίχησαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους -κι ενώ η πληγή είναι ακόμη νωπή. 

Οι χρήστες του twitter ανεβάζουν σκίτσα και μηνύματα θλίψης και συμπαράστασης στο hastag #prayfornice ...






Υπέρ εφημερίδων και βιβλίων


Υπέρ εφημερίδων και βιβλίων
 
Μου ’λεγε φίλος που πέρασε τον τελευταίο χρόνο στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας (κοντά στη Βαλένθια) ότι οι Ισπανοί δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τα βιβλιοπωλεία· ακόμη και στα βιβλιοφιλικά τέτοια η κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Νέκρα, έλεγε και αναστέναζε.
Εντυπωσιάστηκε, αντιθέτως, με τη μανία τους να διαβάζουν εφημερίδες, εθνικής αλλά και τοπικής εμβέλειας. Οι τελευταίες μάλιστα είναι σε πρώτη ζήτηση όχι τόσο για τον κουτσομπολίστικο χαρακτήρα τους, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες περιφερειακές εφημερίδες της χώρας μας, όσο για την καλαισθησία τους και την ποιότητα των κειμένων τους.
Αφθονες μικρές ειδήσεις και ακόμη πιο πολλά μικρά σχόλια που ανιχνεύουν και επεκτείνουν την είδηση. Εφημερίδες γνώμης, τις οποίες θα ζήλευαν πολλές από τις δικές μας εθνικές εφημερίδες. Ενα lay out να το πιεις στο ποτήρι, έλεγε σχεδόν συγκινημένος.
Είναι οιονεί παράδοξο· να διαβάζει κανείς εφημερίδες και να αδιαφορεί για τα βιβλία. Πού πήγε η παράδοση του Θερβάντες, του Ουναμούνο, του Σεμπρούν, του Λόρκα, του Λόπε δε Βέγα, τόσων ποιητών και μυθιστοριογράφων;
«Είναι σαν να μου ανακοινώνεις τον θάνατο της λογοτεχνίας» ψελλίζω. Η απάντησή του με ξαφνιάζει. «Εχω την εντύπωση -λέει αποφασιστικά- ότι ο κόσμος θα ξαναρχίσει να διαβάζει βιβλία και εφημερίδες και ας θρηνούν οι πολλοί την όπου να ’ναι εξαφάνισή τους.
»Και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι θα κάνουμε υπερπροσπάθειες, εάν θέλουμε να μη χάσουμε τον εαυτό μας, ώστε να αποτινάξουμε τον εθισμό μας από την ηλεκτρονική πληροφόρηση· έτσι κι αλλιώς έχουμε απαυδήσει και έχουμε αηδιάσει από τον εκχυδαϊσμό της επικοινωνίας στα μέσα δικτύωσης. Χαμηλό επίπεδο, χολερικότητα, σπίλωση συνειδήσεων, ύβρεις, χύδην λαϊκισμός· οτιδήποτε κολακεύει την ημιμάθεια και τα χαμηλά ένστικτα».
Ετσι μπράβο, τέτοια λόγια (ώστε) ν’ αγαπιόμαστε, αισιόδοξα και φωτεινά μέσα στη μαυρίλα των καιρών. Στην παρέα μας ήταν κι ένας βετεράνος εκδότης, ενεργός ακόμη· παλεύει για το μεροκάματο. Μας βλέπει μες στην καλή χαρά και κουνάει απλώς το κεφάλι του, κάπως μελαγχολικά. Καταλαβαινόμαστε. Σωπαίνουμε.
«Τα παιδιά σήμερα εντάσσουν στο σώμα τους τούτες τις διαβολομηχανές. Διαβάζουν, τρώνε, παίζουν, κοιμούνται με τις συσκευές δίπλα τους. Τι μου τσαμπουνάτε αερόλογες αισιοδοξίες;».
Και για να μη μας κακοκαρδίσει τελείως μεταστρέφεται και συμφωνεί μαζί μας. Το χαρτί δεν θα πεθάνει, λέει ήσυχα για να μας δώσει κουράγιο. Μήπως βαθιά μέσα του το πιστεύει κιόλας; Μας λέει και τούτο: Στην Ιαπωνία και τη Φινλανδία, διάβασε κάπου ότι οι πωλήσεις των εφημερίδων αυξάνονται, χώρες που έχουν ρίξει πολύ βάρος στην Παιδεία τους, την έστω και εργαλειακή.

Τό σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη

                                                                                                                            από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Βουλή : Tα δάνεια των τραπεζών στα κόμματα και τα ΜΜΕ...

Λούμπεν καπιταλισμός

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής  Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας 
 | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Τι προκύπτει σε πρώτο επίπεδο:

  • Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά διαβασμένοι και σωστά οργανωμένοι. Δεν ρωτάνε όλοι για όλα, αλλά έχουν μοιράσει μεταξύ τους τις επίμαχες υποθέσεις και πιέζουν με ντοκουμέντα τους απεσταλμένους των τραπεζών.
    Μερικές φορές βεβαίως με τον τρόπο που ρωτάνε (ερώτηση με άποψη, σχόλιο και συμπέρασμα) δείχνουν ότι μάλλον έχουν καταλήξει σε εκτιμήσεις για το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο τρίγωνο της διαπλοκής. Το έδαφος είναι ευνοϊκό γι’ αυτούς, ωστόσο οφείλουν να είναι τυπικοί και προσεκτικοί για να μην κατηγορηθούν για σκοπιμότητες.
  • Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη) δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται εκεί με μοναδικό στόχο να αποδείξουν ότι τίποτε μεμπτό δεν έχει συμβεί: οι τράπεζες έδιναν δάνεια με ορθολογικό οικονομικό σκεπτικό, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και για όλα ευθύνεται αυτή η καταραμένη κρίση που ήρθε ξαφνικά και ανέτρεψε μια φυσιολογική και νόμιμη πραγματικότητα.
    Κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι των εκπροσώπων των τραπεζών, συστήνοντάς τους γραμμές άμυνας και προτείνοντάς τους διεξόδους για να αποφεύγουν τις δύσκολες ερωτήσεις.
    Στη συνέχεια οι περισσότεροι αποχωρούν από τη διαδικασία. Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα, τα νούμερα αμείλικτα και ορισμένες καταστάσεις δεν είναι δυνατόν να εξωραϊστούν όσες δεξιότητες κι αν διαθέτουν οι υπερασπιστές τους.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην περιοχή των ΜΜΕ είναι καταχρεωμένες και επιβιώνουν χάρη στη γαλαντομία των τραπεζών, οι οποίες είτε καθυστέρησαν να καταγγείλουν τους συστηματικά μπαταχτσήδες είτε προχώρησαν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις των δανείων τους χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις είτε στην πιο εξωφρενική εκδοχή έδωσαν χρήματα στους επιχειρηματίες για να αγοράσουν τις δικές τους μετοχές!
    Αν κάποιος ισχυριστεί ότι τα περισσότερα ΜΜΕ ανήκουν επί της ουσίας στις τράπεζες δεν θα έχει άδικο.
  • Μεγάλα κόλπα έγιναν και δυστυχώς γίνονται και σήμερα με τις διαφημιστικές δαπάνες προς τα μέσα ενημέρωσης.
    Το βασικό κριτήριο δεν ήταν και δεν είναι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η κυκλοφορία, η ακροαματικότητα, η τηλεθέαση ή, αν πρόκειται για το διαδίκτυο, η επισκεψιμότητα.
    Οι δικαιολογίες που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών για το καθεστώς ασύμμετρης χορηγίας που είχε επιβληθεί και εξακολουθεί να ισχύει (όχι στην έκταση της προηγούμενης αμαρτωλής φάσης) είναι στην καλύτερη περίπτωση αναιμικές.
  • Για τα χρέη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ τι να πει κανείς. Αρκεί μία φράση: δανεικά και αγύριστα.
Κοντολογίς: Κατά μία έννοια αυτό που βλέπουμε στο κανάλι της Βουλής είναι «εκπαιδευτική τηλεόραση».
Τάσος Παππάς

Ανάγωγα

«Ποτέ δεν υπήρξα υποστηρικτής της λιτότητας, δεν πιστεύω ότι οι κανόνες γίνονται για να τιμωρούν, δεν πιστεύω ότι οι κυρώσεις είναι η κατάλληλη απάντηση για όλα», δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
 
Συγγνώμη, σε άλλη Ευρώπη ζει αυτός; Σε άλλη συλλογικότητα συμμετέχει ως επίτροπος Οικονομικών; Πότε αμφισβήτησε με την ψήφο του την πολιτική της λιτότητας; Πότε αντιστάθηκε στις επιλογές Σόιμπλε και των συμμάχων του; 
Το κοροϊδιλίκι έχει και όρια.
efsyn.gr
 

Συναγερμός στην Γαλλία-Δεκάδες νεκροί στη Νίκαια [live]


Νίκαια-Γαλλία
Το λευκό φορτηγό που έπεσε στο πλήθος | Dark Horse News
15.07.2016, 01:45 
Υπάρχουν «πολλές δεκάδες νεκροί», ανέφερε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, τοπικός αξιωματούχος του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η νομαρχία είχε κάνει νωρίτερα λόγο περί επίθεσης και συμβούλευσε τους κατοίκους της Νίκαιας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι, μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.
«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.
Στη Νίκαια, η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το όχημα έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Video of TERROR ATTACK NICE FRANCE 14 July 2016
Λίγα λεπτά μετά την ξέφρενη πορεία του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια, δεκάδες πολίτες έτρεξαν μακριά από το δρόμο. 
Video of Sky News Live

Στα 400 εκατ. ευρώ τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες

Δεν... πληρώνουν


tvxs.gr 19:41 | 14 Ιουλ. 2016
Στα 418.000.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των κομμάτων στις τράπεζες. Στα 400 εκ. ευρώ ανέρχεται μόνο το χρέος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχεία έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. 
Ο πρόεδρος της επιτροπής επισήμανε ότι: 
  • από τα 418.000.000 ευρώ δεν εξυπηρετούνται τα 402.000.000 ευρώ
  • η ΝΔ οφείλει 210.835.840 ευρώ
  • το ΠΑΣΟΚ οφείλει 189.695.073 ευρώ
Τα χρέη κομμάτων και ΜΜΕ στην Attica Bank
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει 10,2 εκατ. δάνεια σε κόμματα και 12,6 εκατ. σε ΜΜΕ.
Η ΝΔ έχει δάνειο 2,4 εκατ. ευρώ από  το 2011, ενώ η πρόβλεψη είναι 1,289 εκατ. ευρώ. Κατήγγειλε δε, ότι «η ΝΔ δεν έχει πραγματοποιήσει στην τράπεζά μας κάποια καταβολή», ούτε σε τόκους, από το 2011 που συνήφθη το δάνειο. 
Η τράπεζα έστειλε τέσσερις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013, μία 2014, ενώ έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.
Σήμερα «η Ν.Δ. έχει χαρακτηριστεί μη συνεργάσιμο δανειολήπτης», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σημείωσε ότι το δάνειο της Ν.Δ. ελήφθη με εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων του 2013 και του 2014, οι οποίες είχαν ήδη εκδοθεί στην τότε Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς). 
«Δεν το γνωρίζω. Η σύμβαση εκχώρησης ρητά αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εκχώρηση, το ποσό δεν έχει εκχωρηθεί κάπου αλλού, ότι είναι ελεύθερο βαρών», παραδέχθηκε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.
Το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 2010 δάνειο 5.000.000 ευρώ και η σημερινή οφειλή του είναι 6.500.000 ευρώ. Οι προβλέψεις της τράπεζας είναι 5.711.000 ευρώ. Η τελευταία καταβολή που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011 (ποσό 204.000 ευρώ).

Λεβέντης προς Φώφη: Αν θέλεις να κάνεις δώρο 50 έδρες στον Κυριάκο, πες το ευθέως


tvxs.gr 17:55 | 14 Ιουλ. 2016
Το γάντι στη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο πετάει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Συνεργάτες του Βασίλη Λεβέντη, απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ ότι θα υπάρξει ακυβερνησία στον τόπο, τόνιζαν: «δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ με την απλή αναλογική. Αντίθετα, θα εκπληρωθεί μία θέση της Αριστεράς και της παράταξης του κέντρου εδώ και 100 χρόνια».
Καλούσαν μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μαζέψει πρώτα τους ακραίους του μέσα στο κόμμα του» και τόνιζαν ότι ήταν «οι σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα».
Αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης είναι στα χέρια της Φώφης Γεννηματά.
«Εάν θέλει να δώσει δώρο 50 έδρες στον Κυριάκο, να το πει ευθέως, διαφορετικά θα φέρει ευθύνη για όσα συμβούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πίστωση χρόνου για το «διαζύγιο» ζήτησε η Μέι από τον Γιούνκερ


tvxs.gr 23:27 | 14 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:40 | 14 Ιουλ. 2016
Πίστωση χρόνου ζήτησε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη.

«Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε η εκπρόσωπός της και πρόσθεσε ότι η Μέι είπε μετέφερε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ελπίδα της ότι οι συνομιλίες θα είναι «εποικοδομητικές και θετικές».
Σημειώνεται ότι και την Τετάρτη, σε επικοινωνίες της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η κυβέρνησή της χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί εν όψει των συνομιλιών για το Brexit.

Για 45 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς


tvxs.gr 15:01 | 14 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:26 | 14 Ιουλ. 2016
Στην εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. (ιταλικοί σιδηρόδρομοι) περνά έναντι 45 εκατ. ευρώ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η δεσμευτική οικονομική προσφορά της εταιρείας για τη διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποσφραγίσθηκε σήμερα και το ΤΑΙΠΕΔ, την έκανε αποδεκτή και ανακήρυξε τη Ferrovie ως προτιμητέο επενδυτή.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βαρύνεται με 750 εκατ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις που έχουν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα «σβηστούν» με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ήταν τελικά η μόνη εταιρεία που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αντίθετα, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, δεν υπήρξε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων, τη RZD.
Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν συμμετάσχει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.

Βρετανοί: Συγγνώμη κόσμε… που κάναμε ΥΠΕΞ τον Μπόρις Τζόνσον!

Dear world… sorry

tvxs.gr 20:16 | 14 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:37 | 14 Ιουλ. 2016
«Συγνώμη κόσμε», λένε οι Βρετανοί για την επιλογή της νέας πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι, να αναθέσει το κρίσιμο υπ. Εξωτερικών στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και βασικό «οδηγό» της πορείας της προς το Brexit, Μπόρις Τζόνσον.

Την αρχή έκανε η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror, η οποία κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Συγγνώμη... Αγαπητέ Κόσμε» και φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ίπταται κρατώντας δυο βρετανικές σημαίες στα χέρια του. 

Το πρωτοσέλιδο ενέπνευσε τα social media που μετατράπηκαν σε χώρο «απολογίας» των Βρετανών, κάνοντας trending παγκοσμίως. Μάλιστα δεν έλειψαν και τα ευτράπελα με κάποιον να κρεμά πανό με το σύνθημα - πλέον - «συγγνώμη κόσμε» έξω από το σπίτι του πολιτικού. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία του ήταν η νικήτρια του δημοψηφίσματος για την έξοδο ή μη της χώρας από το ευρώ. 
Παρά την απόσυρσή του, όμως η «νέα Θάτσερ», όπως την αποκαλούν, Τερέζα Μέι, τον τοποθέτησε στην πολύ σημαντική θέση του υπ. Εξωτερικών. Πάντως δημιούργησε νέα θέση υπουργού αρμόδιου για την Αποχώρηση από την ΕΕ, στην οποία τοποθετήθηκε ο Ντέιβιντ Ντέιβις. 
Η τοποθέτηση του Τζόνσον στο υπ. Εξωτερικών, είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο και ο ίδιος ο Τζόνσον, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που έχει πολλές φορές ξεσηκώσει αντιδράσεις έχοντας προσβάλει ξένους ηγέτες, ακόμη και με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.
Όπως στο εσωτερικό, όπου η αντιπολίτευση έκανε πάρτι, έτσι και εξωτερικό η είδηση για την υπουργοποίηση του Μπόρις Τζόνσον έγινε δεκτή με κάποιο σκεπτικισμό αλλά και με μια σχετική θυμηδία αν υπολογίσει κανείς ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σχεδόν έβαλε τα γέλια. 
Κατόπιν έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεργάζονται πάντα με τους Βρετανούς άσχετα με το ποιος είναι υπ. Εξωτερικών λόγω της αμετάβλητης ειδικής σχέσης των δυο χωρών. 
Τα καυστικότερα σχόλια ήρθαν πάντως από τη Γερμανία με τα πρωτοσέλιδα να φέρουν τίτλους όπως «Πραγματική έκπληξη» - στην καλύτερη περίπτωση - και «Βρετανικό χιούμορ», «Φάρσα» και «Ξαφνικά, διπλωμάτης».