Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

«...μία περίπτωση υπάρχει να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απόφαση της κυβέρνησης...»

Θέλει ο Τσίπρας να δραπετεύσει;

Αλέξης Τσίπρας ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Γιατί να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές; Επειδή το ζητούν η Νέα Δημοκρατία και εσχάτως ο κ. Βενιζέλος; Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να απαιτεί πρόωρες εκλογές. Αυτό έχουν κάνει όλες οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα, αυτό κάνει και η σημερινή. Βεβαίως η Ν.Δ. το έχει παρατραβήξει (ίσως γιατί διακυβεύονται πολλά για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί) και νομίζω ότι έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ακόμη κι αυτό που κατείχε μέχρι τώρα επαξίως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ωστόσο είναι δικαίωμά της να προτείνει ό,τι θέλει.
Συνήθως τις πρόωρες εκλογές επιλέγει μια κυβέρνηση που πιστεύει πως έχει πιθανότητες να τις κερδίσει. Διαφορετικά θα πρόκειται για πράξη αυτοκτονίας.
Οχι πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μια κυβέρνηση αστόχησε στην πρόβλεψή της και ενώ ήταν σίγουρη ότι θα εξασφάλιζε άνετη νίκη, της προέκυψε επώδυνη ήττα. Ισως η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1920.
Νόμισε ότι θα κάνει περίπατο, προκήρυξε εκλογές, αλλά οι γκαστρωμένες κάλπες, για να θυμηθούμε τον Χαρίλαο Φλωράκη, δεν έβγαλαν το παιδί που περίμενε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τότε δεν υπήρχαν ούτε μετρήσεις ούτε ταξί (τα κινούμενα γκάλοπ), τα κόμματα ήταν προσωποπαγή, δεν ήταν δικτυωμένα στην κοινωνία και δεν ήταν σε θέση οι ηγεσίες τους να πιάσουν τον σφυγμό του κόσμου.
Μόνο από τα καφενεία δεν έβγαζες άκρη γιατί δεν κατέγραφαν με ακρίβεια τη βουβή οργή, η οποία εκδηλωνόταν κυρίως στην κάλπη. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή (εξαιρούμε την απώλεια της δεδηλωμένης ύστερα από αποστασία ή το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σαν κι αυτό που γκρέμισε τον Γιώργο Παπανδρέου): να πάει μια κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές ξέροντας ότι θα τις χάσει, με το σκεπτικό ότι αν καθυστερήσει διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί συντριβή, κατάσταση την οποία δεν θα είναι εύκολο να διαχειριστεί από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Οπότε το κόμμα που κυβερνά προτιμά την αξιοπρεπή ήττα για να κερδίσει χρόνο, να ανασυνταχτεί και να μείνει στο παιχνίδι της εξουσίας, από την πανωλεθρία που ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα συνοχής, ίσως ακόμη και αλλαγή ηγεσίας.
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
■ Το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ: δυσβάσταχτοι φόροι, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, «κόκκινα» δάνεια, υψηλή ανεργία. Αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πάτο. Κάνεις εκλογές με αυτά τα δεδομένα; Μόνον αν θέλεις να δραπετεύσεις. Εχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής ο Τσίπρας;
Δεν τα βλέπω. Οταν πολλοί στο κόμμα του το 2013 και το 2014 τού έλεγαν «μήπως να μη βιαστούμε και να αφήσουμε τον Σαμαρά να βγάλει το φίδι από την τρύπα;», αυτός απαντούσε ότι «η Αριστερά είναι για τα δύσκολα».
Τώρα τα πράγματα είναι όντως δύσκολα για τον ίδιο και το κόμμα του. Δεν έχω την αίσθηση πάντως ότι ο Τσίπρας σκέφτεται να τα παρατήσει. Το αντίθετο θα έλεγα.
■ Η κατάσταση στον χώρο των μέσων ενημέρωσης είναι ρευστή λόγω της απόφασης (;) του ΣτΕ για την οποία όλοι μιλάμε, αλλά μόνον οι 25 δικαστές γνωρίζουν το σκεπτικό της. Αυτή τη στιγμή, όπως και στο παρελθόν άλλωστε, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι κατάφωρα εχθρικά.
Από τα δελτία και από τα πρωτοσέλιδα η εικόνα που βγαίνει είναι ότι η χώρα καταστρέφεται ολοσχερώς (πώς αντέχει ακόμη είναι ένα ερώτημα). Η λέξη Αρμαγεδδών θεωρείται πια πολύ ήπια.
Υπάρχει έστω και ένας σοβαρός πολίτης που να πιστεύει ότι τα μέσα που πολέμησαν και πολεμούν με πάθος (εξηγήσιμο) την κυβέρνηση από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ούτε ένα διάλειμμα έτσι για ξέσκασμα, θα αποφασίσουν ξαφνικά και μέσα στην προεκλογική περίοδο να το παίξουν αντικειμενικά, πλουραλιστικά, ανιδιοτελή, ακριβοδίκαια;
Επιλέγεις εκλογές με το κόμμα σου ζαβλακωμένο και τους πάσης φύσεως αντιπάλους σου συσπειρωμένους γύρω από τον στόχο της αποδόμησής σου;
Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση να μην περιμένει να μπουν και νέοι παίκτες στην τηλεοπτική και εκδοτική αγορά (μπόλικοι οι υποψήφιοι και ετοιμάζονται), οι οποίοι θα είναι λιγότερο φανατικοί και για τους δικούς τους λόγους θα θελήσουν να κρατήσουν μια πιο ισορροπημένη στάση;
■ Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, το θέμα του χρέους είναι στον αέρα και εκκρεμεί η ένταξη της χώρας στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με ποιο αφήγημα θα πάει η σημερινή κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές; Με ποια επιχειρήματα θα ζητήσει από τους πολίτες να την εμπιστευθούν για τρίτη φορά; Πάλι γιατί αυτή μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα από τους άλλους;
Αυτό τελείωσε και απέδωσε ό,τι ήταν να αποδώσει. Αν όμως κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με τις λιγότερες απώλειες για την ίδια, αν υπάρξει έστω μια μεσοβέζικη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και αν ενταχθούμε στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει. Οχι όμως αμέσως, αλλά σε βάθος χρόνου.
Για να κλείσουμε με την εκλογολογία: μία περίπτωση υπάρχει να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απόφαση της κυβέρνησης. Να προκύψει σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης με τους δανειστές. Είναι το σενάριο της αποφασισμένης απόγνωσης, ή με άλλα λόγια της ηρωικής εξόδου.
 
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ  06.11.2016
από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                  efsyn.gr

‘Παράθυρο’ για να κριθεί αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ του 2016...

Το δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες που έκαναν προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ να επιστρέψουν και να συνεχίσουν τις σχετικές δίκες σε νέες συνεδριάσεις του ΣτΕ τον επόμενο μήνα, προσκομίζοντας «π
Σε τροχιά κατάρρευσης παραμένει ο ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται σε δόσεις για το τρέχον έτος παρά την προσπάθεια του Δημοσίου να «κλείσει» τις σχετικές δίκες, ενώ με ακατάπαυστο ρυθμό συνεχίζεται το «μπαράζ» προσφυγών και αγωγών στα δικαστήρια όλης της χώρας από...
ιδιοκτήτες ακινήτων διαφόρων περιοχών, που επιδιώκουν να κριθεί αντισυνταγματικός και να ακυρωθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού του επίμαχου φόρου, θεωρώντας ότι εξακολουθούν παράνομα να είναι «φουσκωμένες» οι αντικειμενικές αξίες, σε σύγκριση με την πραγματική αγοραία (εμπορική) τιμή, με συνέπεια την υπέρμετρη φορολογική τους επιβάρυνση.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του ανάβει «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην ουσία των σχετικών προσφυγών και να εξετάσει τους λόγους αντισυνταγματικότητας που προβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δίνοντάς τους ταυτόχρονα μια «δεύτερη ευκαιρία» για να διορθώσουν τυπικά κενά και παραλείψεις των αρχικών προσφυγών τους, σε νέο γύρο δικών που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Η θέση του Δημοσίου
Αποκρούοντας την προσπάθεια του Δημοσίου να απορριφθούν...

Ο Παππάς δεν είναι για τον Τσίπρα ότι ο Ρουσόπουλος για τον Καραμανλή...

...επισημαίνει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος...

pappas-tsipras
O Νίκος Παππάς είναι από τα κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού.
Ο μέχρι τώρα
υπουργός Επικρατείας ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, συντόνιζε την κυβέρνηση και την εκπροσωπούσε.
Πλέον χάνει τον συντονιστικό ρόλο που είχε όπως και την ουσιαστική εκπροσώπηση της κυβέρνησης.
Τα πάντα γεννιούνται και πεθαίνουν στο πεδίο των συμβολισμών. Ο Νίκος Παππάς λοιπόν φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου και μετακομίζει στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Όσο κι αν ακούμε ότι θα βρίσκεται καθημερινά με τον πρωθυπουργό στον πρωινό καφέ θα είναι ένας από τους υπόλοιπους, σημαντικός μεν, αλλά απλός υπουργός, επισημαίνει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος στο @Aixmiradio...

aixmi.gr

Τσίπρας: «Να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση»

«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου υπουργικού συμβουλίου. 
«Θέλω να καλωσορίσω τους νέους και τις νέες από εσάς και να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καινούρια σας καθήκοντα. Θέλω όμως και στους παλαιότερους να πω ότι ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν», τόνισε ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τα νέα και παλιά μέλη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως...

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...


                                                                                                                      ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (05.11.16)


Νέα Δημοκρατία: «Κυβέρνηση ανακύκλωσης αναξιόπιστων πολιτικών» ο ανασχηματισμός

Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Επιβεβαιώθηκε σήμερα. Με αυτήν την Κυβέρνηση τίποτα δεν άλλαξε. Τίποτα δεν θα αλλάξει. Η Κυβέρνηση της ανακύκλωσης των ίδιων αναξιόπιστων πολιτικών δεν μπορεί να κάνει κανένα νέο ξεκίνημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δημιουργεί Υπουργεία για τους κολλητούς φίλους του».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γ. Κουμουτσάκου:

Tό επίκαιρο σκίτσο...

...
από tanea.gr

Το «τέταρτο Μνημόνιο»: Ένα επικίνδυνο πολιτικό αφήγημα

Tvxs Ανάλυση 09:17 | 06 Νοε. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Εάν δεν είναι το νέο Plan B του Σόιμπλε για να τορπιλίσει το ευρώ, είναι σίγουρα ένα επικίνδυνο πολιτικό αφήγημα. Κι εάν οι, εγχώριοι τουλάχιστον, εμπνευστές του δεν υπηρετούν υπονομευτικά σχέδια, τότε σίγουρα έχουν υποτιμήσει δραματικά τους κινδύνους της εξαγωγής μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το εν λόγω πολιτικό αφήγημα δεν είναι άλλο από την απειλή ενός «επερχόμενου 4ου Μνημονίου». Και χτίζεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την... Bild.
Το Μνημόνιο του... Θεοδωρικάκου
Στο εγχώριο μέτωπο, η προφητεία περί 4ου Μνημονίου τείνει να γίνει η νέα βάση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές εδώ και τώρα: «Πάμε σε εκλογές για να μην έρθει το 4ο Μνημόνιο» είναι η γραμμή στρατηγικής που χαράσσει η Πειραιώς και ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να την περάσουν στη δημόσια ατζέντα:
«Η κυβέρνηση μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο 4ο μνημόνιο. Η οικονομία στερήθηκε από την ανάπτυξη που ήταν δρομολογημένη», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αυτή την εβδομάδα.
Λίγες ημέρες πριν, ο βουλευτής τη ΝΔ Κώστας Καραγκούνης δήλωνε στην Bild ότι έρχεται τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας: «Το 2017», δήλωσε, «θα καταρρεύσουν τα έσοδα, οπότε είναι σίγουρο ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας».
Βενιζέλος: Ετοιμάζονται να ψηφίσουν το 4ο Μνημόνιο
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην - πολλαπλώς μνημειώδη - συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, απευθυνόμενος σε όσους του χρεώνουν «ανατροπή» του Γιώργου Παπανδρέου: «Δεν βλέπουν», είπε, «ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν (τον Παπανδρέου) το 2007, τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο, αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».
Κι ενδιαμέσως όλων αυτών η Bild επανήλθε πριν από τρεις ημέρες με ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Η ελληνική βόμβα χτυπάει». Το άρθρο αναγγέλλει την «επιστροφή της κρίσης» και διακηρύσσει πανηγυρικά ότι «πολιτικοί τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο κάνουν ήδη λόγο για ένα τέταρτο πακέτο».
Οι σκληροί του CDU
Παραδόξως, δε, οι «πολιτικοί στο Βερολίνο» που συμμερίζονται την αγωνία του 4ου Μνημονίου εκπροσωπούν την πιο σκληρή φράξια του CDU: Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, δηλώνει πως «οδεύουμε κατευθείαν σε τέταρτο πρόγραμμα στήριξης», στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτές εκτιμούν - και πάλι κατά την Bild -  πως «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων», ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Φόλκερ Κάουντερ, διαμηνύει προς άπαντες - της γερμανικής καγκελαρίας συμπεριλαμβανομένης - πως «όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια» προς την Ελλάδα.
Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Και για το μεν γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό και συντηρητικό σύστημα η «προφητεία» του 4ου Μνημονίου μπορεί να είναι το ιδανικό μαστίγιο και το ακόμη πιο ιδανικό άλλοθι: Το μαστίγιο με το οποίο θα πιέζουν την Ελλάδα για ακόμη πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις χωρίς ελάφρυνση χρέους, και το άλλοθι με το οποίο θα μπορούσαν να περάσουν στους γερμανούς φορολογούμενους ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια.
Οι εγχώριοι διακινητές της ίδιας άποψης ωστόσο, ίσως θα έπρεπε ενίοτε να θυμούνται και την παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οπως και το ότι εάν υπάρξει ποτέ 4ο Μνημόνιο, πιθανότατα θα είναι εκείνο που θα μας κάνει...  δώρο ο δόκτορ Σόιμπλε μαζί με την κάρτα εξόδου από το ευρώ - το γνωστό Plan B που είχε βάλει στο τραπέζι και πέρσι το καλοκαίρι...

Παράδοση - παραλαβή χαρτοφυλακίου ΑΝΥΠΕΞ από Ν. Ξυδάκη σε Γ. Κατρούγκαλο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR  
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γεώργιος Κατρούγκαλος (δεξιά) φωτογραφίζεται με τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη.


Μία ωραία πεταλούδα!

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ 
Μία πεταλούδα Βανέσα (Vanessa atalanta) κάθεται πάνω σε λουλούδι, στην πόλη του Ναυπλίου. Η vanessa atalanta ανήκει στο γένος λεπιδόπτερων εντόμων της οικογένειας των νυμφαλιδών 

από : naftemporiki.gr

Η νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής

Σεραφείμ ΚωνσταντινίδηςΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
 Το μοναδικό επίτευγμα ότι, ενώ αυξήθηκαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα, μειώθηκαν τα έσοδα από τη σημαντική αυτή δραστηριότητα, πέτυχε εφέτος η Ελλάδα. Οι αφίξεις τουριστών το οκτάμηνο (Ιαν. - Αύγ.) αυξήθηκαν 1,2% και έφθασαν τα 17,2 εκατ. άτομα. Κι όμως, η μέση δαπάνη των τουριστών ανά ταξίδι στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 595,8 ευρώ, ενώ στην Κύπρο είναι 873,2 ευρώ και στην Ισπανία 1.026 ευρώ. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα ήρθαν μόνον φτωχοί ή τσιγκούνηδες.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά συμβαίνουν όταν ισχύουν ταυτόχρονα περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και υπερφορολόγηση. Προφανώς, οι επαγγελματίες του κλάδου φρόντισαν μέρος των εσόδων τους να μείνει στο εξωτερικό. Και η ανομολόγητη αλήθεια είναι ότι πρόκειται για συνετή κίνηση. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει επειδή δεν έφεραν τα χρήματά τους στην Ελλάδα ώστε να δεσμευθούν και να ταλαιπωρούνται για να πληρώσουν υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό;

Εκτός, όμως, από τις δραματικές επιπτώσεις των capital controls που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν, υπάρχει και η φορολογία. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους τουρίστες επιβάλλουν το υψηλότερο ποσοστό ΦΠΑ στην περιοχή 24% και επιπλέον θα φορολογηθούν και με τη βαρύτερη φορολογία ως επιχειρήσεις και ως άτομα. Γι’ αυτό η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά αλλά νόμιμη άμυνα. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες κληρονομιές που θα αφήσει αυτή η περίοδος. Την ηθική νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής!

Η φορολογία κερδών στις επιχειρήσεις είναι 29% στην Ελλάδα αλλά 10% στη Βουλγαρία (που είχε μεγάλη αύξηση τουριστικών εσόδων), 12,5% στην Κύπρο, 20% στην Τουρκία που είχε σημαντική πτώση τουρισμού λόγω τρομοκρατίας, πολέμου, πραξικοπήματος κ.λπ.

Αλλά και στη φορολογία των φυσικών προσώπων, η ελληνική...

Πόσο Κατρούγκαλος είσαι ρε Κατρούγκαλε;



Μέχρι χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν ο υπουργός Εργασίας της χώρας. Τα πήγε τόσο...καλά που ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να τον αντικαταστήσει με μια 31χρονη συνεργάτιδα του, την Έφη Αχτσιόγλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας του αντιπρότεινε από κορυφαίος υπουργός να γίνει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ένα χαρτοφυλάκιο με ωραία ταξίδια αλλά με ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα. Και δέχθηκε.
Και ρωτάω: πόσο Κατρούγκαλος είσαι ρε Κατρούγκαλε; Πόση αξιοπρέπεια Κατρούγκαλου πρέπει να έχεις για να δεχθείς μια τέτοια ξεφτίλα; Τέτοια λατρεία πια για την καρέκλα; 

5.11.16
από parapolitiki.com

Πως είδαν τα ξένα Μέσα τον ανασχηματισμό Τσίπρα...



Κινήσεις με στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης «βλέπει» ο ξένος Τύπος πίσω από τον ανασχηματισμό.

FT: Μετριοπαθείς στη θέση «σκληροπυρηνικών»
Οι «σκληροπυρηνικοί» αριστεροί αντικαθίστανται με...
μετριοπαθείς σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, που σημειώνουν ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους.

«Αναπάντεχη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την κίνηση του διορισμού του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας με την ευθύνη της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της πρόσελυσης νέων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τρεις «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς υπουργούς, του Πολιτισμού, του Παιδείας και του Ναυτλίας. Αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνω Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος είχε ήδη απορρίψει τη γραμμτέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενοι στην πρώην διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπ. Εργασίας και βασική διαπραγματεύτρια, Έφη Αχτσιόγλου, οι FT σημειώνουν ότι είναι νεότερη υπουργός που αναβαθμίστηκε.

Ο κ. Τσίπρας ίδρυσε δύο νέα υπουργεία για να αντιμετωπίζει δύο νεά ζητήματα, διορίζοντας τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά  υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Γιάννη Μουζάλα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
NYT : «Ανασχηματίζει για να “καλμάρει» τους δανειστές»
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να...

Κάτι πού πρέπει νά μάθει ο Μητσοτάκης...

Τι είχε πει ο Ανδρέας για τον Βενιζέλο το 1994...
...και πρέπει να το μάθει ο Μητσοτάκης


Φίλος που γνωρίζει καλά, μα πάρα πολύ καλά, την ιστορία του ΠΑΣΟΚ -του κανονικού, προ Σημίτη- μας διηγήθηκε την ιστορία με αφορμή τα όσα ακούγονται περί… μεταγραφής του Βαγγέλη Βενιζέλου στη ΝΔ.
Το 1994, όταν ο Βενιζέλος είχε αρχίσει να κάνει αισθητή τη παρουσία του και στο ΠΑΣΟΚ και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια στιγμή βραδυνής χαλάρωσης, ρώτησε τον Τηλέμαχο Χυτήρη πως βλέπει τον φέρελπι Ευάγγελο Βενιζέλο. “Καλό”, τον έβλεπε ο Χυτήρης. Αλλά ο Πρόεδρος δεν αρκέστηκε στο τυπικό. Συνέχισε την κουβέντα περί του Βαγγέλη Βενιζέλου, πιέζοντας να πάρει κάτι περισσότερο και έλαβε την εξής απάντηση:..  “Πρόεδρε, ο Βενιζέλος είναι ικανός να διεκδικήσει κάποια στιγμή την ηγεσία και να γίνει πρόεδρος του κόμματος”.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαμογέλασε και συμπλήρωσε: “Ο Βαγγέλης δεν έχει φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος του κόμματος, έχει φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος οποιουδήποτε κόμματος”!
Κάτι θα ΄ξερε ο αείμνηστος Ανδρέας. Ας το ΄χει στο νου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016
 - militaire

Τί σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός...


Με μια λέξη, αποριζοσπαστικοποίηση
 
Του Νίκου Τσαγκρή
Αναμφισβήτητα ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί ένα ακόμα κυβερνητικό βήμα προς την ιδεολογική απενοχοποίηση, (αποριζοσπαστικοποίηση) τον πολιτικό πραγματισμό: η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει να αφήνει πίσω της την «ήττα που δεν ήταν ήττα αλλά εξαναγκαστικός συμβιβασμός» και να προσγειώνεται (οριστικά;) στην πραγματικότητα. Την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα μιας βίαια φτωχοποιημένης πολιτικά και οικονομικά χώρας, την οποία, από τη θέση του κυβερνώντος κόμματος, με εντολή του ελληνικού λαού, οφείλει να αναστρέψει – όχι να ανατρέψει: αυτό που προέχει δεν είναι να βγούμε.. από τον καπιταλισμό, αλλά από τον οικονομισμό. Τα μνημόνια, τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, το δυσβάσταχτο χρέος…
- από το μπλογκ restaro