Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Διαμεσολάβηση της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών, καθώς και τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, συναντήθηκε στις 1 και 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης καθώς και του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκκρεμές στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση, συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς το 2013, επί υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO. Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.
 Κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, απηύθυνε ομιλία ο Salah Stetié, διακεκριμένη φυσιογνωμία των γραμμάτων και των τεχνών, πρώτος πρόεδρος και με μακρά θητεία στη συγκεκριμένη επιτροπή, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα και τη σημασία του για την ανθρωπότητα. Η συνάντηση ελληνικής και βρετανικής πλευράς κατέληξε σε σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η σύσταση αυτή καλεί τη Βρετανία να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση. Η ίδια σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO, δεδομένου, ότι η διαδικασία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2010.
kathimerini.gr

Οικονομολόγοι μετεξεταστέοι στην… Oικονομία


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΕΛΙΤ ΟΥΤΕ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑΝ ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2008 ΟΥΤΕ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα οικονομικά ως επιστήμη παραστράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες οδηγώντας στην κρίση. Αλλά οι αποτυχίες των οικονομικών επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τις αμαρτίες των οικονομολόγων, που πολύ συχνά άφηναν τις προκαταλήψεις τους, τον κομματισμό τους και την προσωπική τους επιβεβαίωση να υπερισχύσουν του.

     
Του Μπάμπη Μιχάλη

«Πώς και δεν αντιληφθήκατε το μεγαλύτερο κραχ από το 1929;». Την απλή ερώτηση υπέβαλε η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ αρκετούς μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και την απαρχή της μεγαλύτερης διεθνούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών στους καθηγητές του London School of Economics…

Απάντηση φυσικά δεν πήρε. Οι οικονομολόγοι είχαν καταπιεί τη… γλώσσα τους. Βυθισμένοι στις δάφνες των τελευταίων 30 ετών, οι νεοκλασικοί οικονομολόγοι απέτυχαν και να προβλέψουν και να προτείνουν μέτρα πρόληψης του κραχ του 2008. Απέτυχαν παταγωδώς και στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση των δεινών που ακολούθησαν το κραχ, δηλαδή την παρατεταμένη κρίση που ταλανίζει εδώ και 6 χρόνια την παγκόσμια οικονομία, τις ανεπαρκείς επιδόσεις των δυτικών οικονομιών, την εκρηκτική μεγέθυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, την εκτόξευση της φτώχειας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα οικονομικά ως επιστήμη παραστράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες οδηγώντας στην κρίση. Αλλά οι αποτυχίες των οικονομικών επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τις αμαρτίες των οικονομολόγων, που πολύ συχνά άφηναν τις προκαταλήψεις τους, τον κομματισμό τους και την προσωπική τους επιβεβαίωση να υπερισχύσουν του επαγγελματισμού τους», υποστηρίζει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Πρίνστον, Πολ Κρούγκμαν. Οι κυρίαρχες ακαδημαϊκές ελίτ των τελευταίων 30 ετών πίστευαν ότι μια κρίση αυτού του μεγέθους ήταν αδύνατο να συμβεί πια στον πλανήτη. Κάτω από αυτή την πίστη κρυβόταν φυσικά η εξιδανικευμένη θέασή τους για τον καπιταλισμό. Σύμφωνα με αυτήν, τα άτομα λειτουργούν πάντα ορθολογικά και διαμορφώνουν τις οικονομικές τους αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα το δικό τους συμφέρον, ενώ οι αγορές λειτουργούν από την πλευρά τους τέλεια. Προσφορά και ζήτηση βρίσκουν πάντα σημείο ισορροπίας βραχυπρόθεσμα. Οσον αφορά το μέλλον η πρόβλεψή του δεν είναι δυνατή από έναν επιστήμονα όπως ο οικονομολόγος, αφού εξαρτάται από τις απεριόριστες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Οι άνθρωποι είναι εγωιστές και οι επιχειρήσεις κυνηγούν το κέρδος. Ετσι το σφάλμα που τυχόν θα προκύψει δεν οφείλεται στα οικονομικά αλλά στην ανθρώπινη φύση.

Και έτσι οι ελίτ έβγαζαν την ουρά τους απ’ έξω, συνέχισαν να κυριαρχούν στον κόσμο της γνώσης και να απορρίπτουν -σχεδόν διά ροπάλου- κάθε άλλη αντίληψη. Από τη δεκαετία του ’80 ήταν σχεδόν αδύνατο να διαβάσει κάποιος στις μεγάλες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου μια διαφορετική άποψη, μια ανάλυση που θα αμφισβητούσε το ιδανικό μοντέλο των ελεύθερων αγορών.
( Oλόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ)

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί...

european-parliament...πως η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο...

Παρά το κλίμα που προσπαθήσει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο μέχρι...
το τέλος του έτος, οι δανειστές μας δεν έχουν πειστεί περί ενός τέτοιου ενδεχόμενου .
         
Επιμένουν οι δανειστές της Ελλάδας ότι η χώρα μας θα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στα χρήματα του πακέτου διάσωσης και το 2015, σύμφωνα με δηλώσεις δυο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι δανειστές μας, δεν έχουν ακόμα πειστεί πως η χώρα μας μπορεί να βγει εξολοκλήρου (clean exit) από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές επιμένουν πως η Αθήνα πρέπει να διατηρήσει «προληπτικά υποστηρίγματα» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.

Οι δανειστές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να κρατήσουν κάποιας μορφής πιστωτικό «φρένο» σε περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο.

Η άποψη που κερδίζει πόντους ανάμεσα στους αξιωματούχους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, είναι ότι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εύθραυστη, υποστήριξε μια από τις πηγές...
efsyn.gr  
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Στην εντατική ο Παπαγεωργόπουλος...

Στην εντατική ο ΠαπαγεωργόπουλοςΣτην εντατική του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" νοσηλεύεται από το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και μάλιστα σε...
σοβαρή κατάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην δήμαρχος, διακομίσθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με οξείς πόνους στο στήθος.

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και αμέσως εισήχθη στην εντατική. Η στεφανιογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, βαριά.

Μάλιστα, αναμένονται σε λίγη ώρα επίσημες ανακοινώσεις από το νοσοκομείο και τους θεράποντες ιατρούς...
 voria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΟΙΚΟΝΟΣ...

...ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕΑΑ - ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΙΚΟΝΟΣ

                                                     ---------

                  Δήμος και Μοίκονος μαζί στην ανακύκλωση.
Ο Αστικός Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ ανακοινώνει την έγκριση της τριμερούς σύμβασης του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, του Δήμου Μυκονίων και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου του Δήμου Μυκονίων  και με σκοπό την ανακύκλωση με διαλογή στην οικία και στον χώρο εργασίας.
 
Θεωρούμε θετική την απόφαση προς την  κατεύθυνση που στοχεύει ο ΜοίκοΝΟΣ δηλαδή στην διαχείριση των απορριμμάτων σε δημοτικό επίπεδο με κεντρικό άξονα την διαλογή στην πηγή και αποτελεί σημαντικό βήμα υπέρ των προσπαθειών του συνεταιρισμού στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 
Αποτελεί δε, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Δήμους σε συνεργασία με συλλογικότητες πολιτών και φορείς της τοπικής κοινωνίας να τους αποδοθεί από τη ΕΕΑΑ το ποσοστό από τον φόρο (τέλος ανακύκλωσης) που όλοι μας πληρώνουμε για την κατανάλωση καθημερινών προϊόντων και ο οποίος φόρος προορίζεται για την προώθηση τέτοιων δράσεων που προάγουν την ιδέα της ανακύκλωσης με σύγχρονες πρακτικές.  
 
Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά πανελλαδικώς που επιτυγχάνεται μια τέτοια συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα, αφού αποδεικνύεται καθημερινά η αποτυχία της ανακύκλωσης σε ένα κάδο
 
Επίσης, για όσους διατείνονται ότι το εγχείρημα δεν είναι βιώσιμο να υπενθυμίσουμε καταρχήν ότι ο Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ έχει καλυμμένες όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις, είναι πλήρως νομότυπος με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, λειτουργεί με διαφάνεια, δημιουργεί θέσεις εργασίας, έχει επενδύσει σε εξοπλισμό (πρέσα, παλετοφόρα,  φορτηγό) και συνεχίζει να επενδύει (κάδοι ανακύκλωσης σε σχολεία), είναι ο μόνος οργανισμός που ανακυκλώνει στην Μύκονο με 11 διαφορετικά υλικά, συμβάλει στην καθαρή εικόνα του νησιού – και όλα αυτά μόνο με τα έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, την σημαντική βοήθεια των κατοίκων της Μυκόνου και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δημοτικού προϋπολογισμού.
.
 
Επιπροσθέτως, ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να κάνει πράξη τα λεγόμενα του και να διαθέσει ένα μεγάλο ποσοστό από την επιδότηση της σύμβασης σε κοινωνικές ανάγκες του νησιού (σχολεία, Κέντρο Υγείας κλπ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΜοίκοΝΟΣ  και να αποδείξει ότι ως μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έχει την δυνατότητα να παράγει κέρδος αλλά  και να το μετουσιώνει σε πραγματικό πλούτο για την Μύκονο.
 
Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες: ο κάθε Δήμος και ο κάθε πολίτης της χώρας έχει την επιλογή είτε να ενστερνιστεί το μοντέλο του ιδιώτη-εργολάβου με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την τσέπη μας είτε να αγκαλιάσει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και το μέλλον του.
 
Ο Μοίκονος, γέννημα-θρέμμα  της κοινωνίας θα συνεχίσει να την υπηρετεί, πιστός στις αρχές του, ώσπου να ολοκληρωθεί ο σκοπός ιδρύσεώς του:
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Συνεχίζουμε μαζί!
 
ΜΟΙΚΟΝΟΣ ΣΥΝ ΠΕ