Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Σέ όλους τούς φίλους καί τούς αναγνώστες :
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
μέ  
ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ 
καί
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ

από τή 
"ΝΕΑ ΜΥΚΟΝΟ"
καί τόν Δ.Ν.Α.

Οχι άλλα λόγια...


Θα είναι αδικαιολόγητη η κυβέρνηση, και ειδικά το οικονομικό επιτελείο και οι φορολογικές υπηρεσίες, αν μαζί με τη Δικαιοσύνη δεν καταφέρουν να στείλουν στη φυλακή και να δεσμεύσουν περιουσίες, θυρίδες και τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, των μεγάλων κυρίως φοροφυγάδων. Δεν αρκεί να λέει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προηγούμενοι συγκυβερνώντες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ έκρυψαν κουτοπόνηρα τις λίστες Λαγκάρντ, Λονδίνου και Λιχτενστάιν και δεν έκαναν τίποτα για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τις μίζες και τη διαφθορά. Εχει ήδη περάσει κοντά ένας χρόνος που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και έχουν προστεθεί και άλλα δεδομένα: τα «ελβετικά στοιχεία» και άλλων έντεκα χιλιάδων υπόπτων φοροδιαφυγής, σταλμένα επισήμως από την τοπική γερμανική κυβέρνηση της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς και οι 500.000 τραπεζικές συναλλαγές που έδωσε πριν από λίγες μέρες ο Ερβέ Φαλτσιανί στην κυβέρνηση, όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, στα χέρια του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι πλήρεις και επίσημες λίστες με όλα τα εμβάσματα και τις κινήσεις λογαριασμών όλων των Ελλήνων πολιτών ή άλλων κατοίκων της χώρας που κινήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες προς λογαριασμούς, «επενδύσεις» και άλλους προορισμούς στο εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει νόμου και συνεπώς καταγράφονται μέρα τη μέρα πλήρως, με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, εδώ και αρκετά χρόνια, όλα τα ποσά που κινούνται μέσω τραπεζών. Ας ξεκινήσουν λοιπόν από τη διασταύρωση των ποσών όσων είναι δικαιούχοι λογαριασμών σε ελβετικές ή άλλες τράπεζες του εξωτερικού και παράλληλα είναι υπόχρεοι δήλωσης «πόθεν έσχες». Για παράδειγμα: βουλευτές, υπουργοί, δικαστικοί, στελέχη υπουργείων, δήμαρχοι, προμηθευτές του Δημοσίου, άνθρωποι των ΜΜΕ και άλλοι. Εάν η δήλωση «πόθεν έσχες» του ελεγχόμενου προσώπου δεν αναγράφει την ύπαρξη του τραπεζικού λογαριασμού ή δεν αναφέρει ολόκληρο το συγκεκριμένο ποσό που βεβαιώνεται από τα στοιχεία, τότε ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή, επιβάλλεται πρόστιμο, κατάσχεται η περιουσία τους με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Οι πολίτες που ζουν εδώ και χρόνια τις συνέπειες της κρίσης απαιτούν πλέον να δουν συγκεκριμένες πράξεις με τις οποίες να ικανοποιείται η ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη... Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού («Εφ.Συν.»)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  
efsyn.gr

Η ιδιαίτερη ευχή του Δρίτσα για τα Χριστούγεννα...

Xριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα και την στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Με μια ιδιαίτερη πολύ προσωπική ευχή έκλεισε το χαιρετισμό του την Πέμπτη μετά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που άκουσε στο...
υπουργείο, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας: «Εκτός από τις πολύ ουσιαστικές, έστω και αν είναι κλασσικές, ευχές, για υγεία προσωπική και οικογενειακή αρμονία και ευτυχία, θα σας απευθύνω και μια ευχή που την απευθύνω και σ’ εμένα και σε όλους μας. Να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Είναι ένα στοίχημα καθημερινής προσπάθειας, ένα στοίχημα που ο καθένας από εμάς ξέρει, και όλοι μας γνωρίζουμε, τι σημαίνει για να τα βγάλουμε πέρα».

Τα κάλαντα έψαλλαν η χορωδία του ιερέα του Λιμενικού Σώματος Σημαιοφόρου Λ.Σ. Δημήτρη Βαρσαμίδη, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ψάλλουν βυζαντινή μουσική.

Ο Θ. Δρίτσας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, Γιάννη Θεοτοκά, το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιο Χριστόπουλο, καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ΑντιναύαρχοΑθανάσιο Αθανασόπουλο, χαιρέτησε και αντάλλαξε ευχές με στελέχη του Λ.Σ και του πολιτικού προσωπικού.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην ημέρα των Χριστουγέννων τόνισε: «Έντονος συμβολισμός, τεράστιας επίδρασης, είτε για τους πιστούς, είτε γι’ αυτούς που αμφιβάλλουν. Ο ταπεινός Χριστός γεννιέται και αλλάζει τα πράγματα, αλλάζει την ροή της πορείας της ιστορίας, αλλάζει χωρίς να ξεκινά από εκεί. Στην ιστορία η ζωή συνεχίζεται, αλλά η τομή είναι τεράστια. Διαφοροποιούνται τα πάντα. Η ελπίδα, ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως εχθές είναι η μεγάλη βεβαιότητα. Μέσα από τις πιο δύσκολες καταστάσεις ή τις πιο αρνητικές πραγματικότητες. Μπορεί να γεννηθεί μια νέα ελπίδα. Γεννήθηκε ο Χριστός, ταπεινός, φτωχός και τελικά κυνηγημένος. Μόλις από τις πρώτες μέρες της γέννησής του έγινε πρόσφυγας. Από τη βιαιότητα αποφάσεων ισχυρών. Τεράστιος ο συμβολισμός, για αυτό και είναι ισχυρός και αναπαραγόμενος, γι’ αυτό και φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων, αιώνες τώρα».

 

Αιχμηρά "κάλαντα" από τον Πανούση


panousisΕυχές με καρφιά έστειλε προς όλους αλλά κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη νέα χρονιά μέσω της σελίδας του στο Facebook o Γιάννης Πανούσης.
Εγραψε:
«Καλή χρονιά. Το 2016 ας είναι η χρονιά του απολογισμού, που αυτή τη φορά θα κάνουν οι πολίτες. Αυτοί που δεν αισθάνονται ενοχές για την Ελλάδα, την Παιδεία της και την ιστορική της πορεία. Αυτοί που δεν έχουν ανάγκη από προστάτες ή επιστάτες. Αυτοί που δεν εμπιστεύονται τον όποιο συνήγορο ή παρήγορο. Αν το «δι-εθνο-σωτήριον έπος της Μεταπολίτευσης» αποδείχθηκε μια φούσκα ή μια εικονική πραγματικότητα πρέπει να αρνηθούμε την αποτυχημένη συνταγή του «όλα/όλοι πέφτουν για να γίνει καλύτερη η ζωή μας» και να απαλλαγούμε από τις φοβίες μας. Ποτέ τίποτα Μεγάλο δεν γράφτηκε από εκείνους τους μικρούς που ενεπλάκησαν στα δίκτυα των εκδουλεύσεων, που κατέβηκαν στα υπόγεια των θησαυροφυλακίων, που πνίγηκαν στα αβαθή των ιδεοληψίων. Ποτέ οι μικροί δεν πέτυχαν τίποτα το Μεγάλο. Καλή Χρονιά.»

Αυτό το "Ποτέ οι μικροί δεν πέτυχαν τίποτα το Μεγάλο" ήταν όλα τα λεφτά!
matrix24.gr

Tου Τσακαλώτου τα καλά παιδιά...


"Πιττακιον"
Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας του Τσακαλώτου τα καλά παιδιά μην...
'ρθουν στ΄ αρχοντικό σας...

 
matrix24.gr

Ο Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Κυριάκο για τις μεταρρυθμίσεις, το Μνημόνιο και το όνομα του! (video)

 

24.12.15
Τα πράγματα φαίνεται ότι δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έτσι ο εκλεκτός του Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι αποφάσισε να επιστρατεύσει κάθε όπλο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Παρακολούθησα τη χθεσινή συνέντευξη του στη Σία Κοσιώνη και δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που άκουγα. Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε καμιά δεκαριά φορές ότι ο Κυριάκος είναι «γιός του Μητσοτάκη», τον κατηγόρησε ότι μαζί με τον Άδωνι στήριξαν με θέρμη το Μνημόνιο ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τις «μεταρρυθμίσεις» και προτείνει άλλες.
Αν συνεχίσει έτσι, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου τα «πονηρούλης» και «ψευτράκος» που είχε πει στον Τσίπρα θα μοιάζουν με κοπλιμέντα μπροστά στα όσα θα πει εναντίον του συνυποψήφιου του.

parapolitiki.com

Ο άστεγος που έδωσε μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Το Πρόσωπο

tvxs.gr | 24 Δεκ. 2015
Πραγματική ιστορία ή χριστουγεννιάτικο παραμύθι; Συνέβη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά.
Ο άστεγος Κωνσταντίνος Χατζόπουλος έλυσε το πρόβλημα θέρμανσης σε δημοτικό χώρο προσφέροντας ένα εξάρτημα, ανταποδίδοντας την αγκαλιά που του χάρισε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά. Έδωσε αυτός που δεν έχει.
Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά Παντελή Νιγδέλη, ο οποίος μίλησε προ ημερησίας διάταξης κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2015, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.
«Η βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση που ταλανίζει τον τόπο μας τα τελευταία έξι χρόνια έχει οδηγήσει σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό “ενταφιασμό” ψυχών. Σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, η φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, αποτελεί βάλσαμο για τους αποκλεισμένους συνανθρώπους μας. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου ανασφάλιστων του Δήμου μας, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εξυπηρετούμενοι συμπολίτες μας επέδειξαν πρωτοφανή ευαισθησία και προσπάθησαν να ανταποδώσουν για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν στην πιο δύσκολη καμπή της ζωής τους», δήλωσε ο κ. Νιγδέλης και συνέχισε: 
«Ένα τέτοιο παράδειγμα αληθινής και ουσιαστικής αμφίδρομης κίνησης αλληλεγγύης αποτελεί η προσφορά του κ. Κωνσταντίνου Χατζόπουλου (εξυπηρετούμενου της υπηρεσίας και του Κοινωνικού Ιατρείου, ενταγμένος στο πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης), ο οποίος προσέφερε στο ιατρείο μας (γνωρίζοντας το πρόβλημα θέρμανσης του χώρου), ένα ειδικό εξάρτημα της θερμοϋδραυλικής εγκατάστασης. Πέρα από ξύλινους λόγους και θεωρητικές αναλύσεις η κίνηση του κ. Χατζόπουλου αποτελεί μια πράξη που αποδεικνύει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες αναδεικνύουν ανθρωπιστικά αισθήματα αλληλεγγύης, κοινωνικής ευαισθησίας και φιλότιμου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τέλος όταν τον συνάντησα και τον συγχάρηκα για την πράξη του αυτή, δάκρυσε και ανέφερε ότι μπόρεσε και αυτός τελικά να κάνει κάτι για εμάς. Γιατί εμείς κάναμε τόσα για αυτόν. Το προσωπικό συγκλονίστηκε και δάκρυσε. Τον ευχαριστούμε πολύ!»
* Η απεικόνιση του κυρίου Κωνσταντίνου Χατζόπουλου είναι από το αρχείο του εργαζόμενου στο Κοινωνικό Ιατρείο και καλλιτέχνη Γιώργου Ηλιόπουλου.

Ο Πολ Τόμσεν εισηγείται αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

IMFexit

tvxs.gr | 24 Δεκ. 2015

Την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να εισηγείται ο Πολ Τόμσεν αλλά και άλλοι τεχνοκράτες του Ταμείου που εμπλέκονται σε αυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση», την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εισήγηση του Πολ Τόμσεν, του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, είναι πως «το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αλλά να αποχωρήσει».
Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Τόμσεν, ήταν μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής αλλά και της εσωτερικής έρευνας του Ταμείου για την αποτυχία και τα λάθη του προγράμματος στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νέο ναυάγιο στο Αιγαίο: 18 νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Νέο ναυάγιο στο Αιγαίο: 18 νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Δεκαοκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των τουρκικών ακτών στο νέο ναυάγιο τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Αιγαίο.

Το υπερφορτωμένο πλοιάριο που τους μετέφερε προς τη Λέσβο ανατράπηκε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Είκοσι ένας άνθρωποι διασώθηκαν, ανάμεσά τους ένα μωρό ενός έτους, από την τουρκική ακτοφυλακή, που αναζητεί δύο ακόμη αγνοούμενους.


To πλοίο που ήταν υπερφορτωμένο και είχε αποπλεύσει από την μικρή τοποθεσία Μπαντελμί της δυτικής Τουρκίας, ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, μετέδωσε το Dogan.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που καθιστούν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου ακόμη δυσκολότερο, οι μετανάστες συνεχίζουν να ακολουθούν την διαδρομή αυτή που αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη, παρότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Λόγω μείωσης της ζήτησης, οι διακινητές προσφέρουν στο εξής την υπηρεσία τους έναντι 500 δολαρίων ανά άτομο, ενώ ζητούσαν 1.200 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με του τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο τα ναυάγια παραμένουν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι φέτος στη θάλασσα: σχεδόν 700 επιχειρώντας να διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος για να φθάσουν στην Ελλάδα και περίπου 3.000 στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ κατευθύνονταν στην Ιταλία. 

tanea.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη)

                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (24.12.15)

Αφιερωμένο στους πρόσφυγες το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου...


Στο προσφυγικό ζήτημα εστιάζει το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας πως...
αποτελεί όνειδος για το ανθρώπινο γένος να υπάρχουν παιδιά πρόσφυγες.

Ακολουθεί το μήνυμά του:

Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ἡ γλυκύτης τῆς Ἁγίας Νυκτὸς τῶν Χριστουγέννων περιβάλλει καὶ πάλιν τὸν κόσμον. Καὶ ἐν μέσῳ τῶν ἀνθρωπίνων καμάτων καὶ πόνων, τῆς κρίσεως καὶ τῶν κρίσεων, τῶν παθῶν καὶ τῶν ἐχθροτήτων, τῶν ἀνησυχιῶν καὶ τῶν ἀπογοητεύσεων, προβάλλει μὲ τὴν ἰδίαν ὡς καὶ ἄλλοτε γοητείαν, πραγματικὸν καὶ σύγχρονον ὅσον ποτέ, τὸ μυστήριον τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Θεοῦ, προτρεπόμενον ἵνα «δικαιοσύνην μάθωμεν οἱ ἐνοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς» (πρβλ. Ἠσ. κς΄, 9), ὅτι «ἐτέχθη ἡμῖν σήμερον Σωτήρ» (Λουκ. β΄, 11).

Ἀτυχῶς, ὅμως, κατὰ τὴν ἐποχήν μας, πολλοὶ ἄνθρωποι σκέπτονται ὅπως ὁ ἐκτελεστὴς ἐκεῖνος τῶν νηπίων Ἡρώδης, ὁ ἄνομος καὶ ἀδίστακος, καὶ ἐξολοθρεύουν τοὺς συνανθρώπους των διὰ ποικίλων τρόπων. Ὁ στρεβλωμένος ἀπὸ τὴν ἐγωκεντρικότητά του νοῦς τοῦ ἐξουσιαστοῦ τοῦ κόσμου τούτου, ὁ ὁποῖος προσωποποιεῖται εἰς τὸ φονικὸν πρόσωπον τοῦ Ἠρώδου, εἶδε παραδόξως κίνδυνον διὰ τὴν ὑπόστασίν του τὴν γέννησιν ἑνὸς ἀθώου Παιδίου. Καὶ ὡς καταλληλότερον τρόπον διὰ τὴν προφύλαξιν τῆς κοσμικῆς ἐξουσίας του ἀπὸ τὸν κίνδυνον, τὸν ὁποῖον ἐνέπνεεν εἰς αὐτόν –κατὰ τὴν ἄποψίν του- ἡ γέννησις τοῦ Παιδίου, ἐπέλεξε τὴν ἐξολόθρευσίν του.

Διὰ νὰ σωθῇ ἀπὸ τὰς φονικὰς διαθέσεις τὸ Βρέφος Ἰησοῦς, διὰ τὸ ὁποῖον ὡμίλησαν οἱ Ἄγγελοι, ἠναγκάσθη νὰ φύγῃ εἰς Αἴγυπτον, καταστὰν οὕτω, θὰ ἐλέγομεν μὲ τὴν ὁρολογίαν τῆς ἐποχῆς μας, «πολιτικὸς πρόσφυξ», ὁμοῦ μετὰ Μαρίας τῆς Μητρὸς Αὐτοῦ, τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, καὶ τοῦ μνήστορος Ἰωσήφ.

Εἰς τὴν ἐποχήν μας, θεωρουμένην ὡς ἐποχὴν προόδου, πολλὰ παιδία ἀναγκάζονται νὰ καταστοῦν πρόσφυγες ἀκολουθοῦντα τοὺς γονεῖς των διὰ νὰ σώσουν τὴν ζωήν των, τὴν ὁποίαν ὑποβλέπουν ποικιλώνυμοι ἐχθροί των. Τὸ γεγονὸς τοῦτο, ἀποτελεῖ ὄνειδος διὰ τὸ ἀνθρώπινον γένος.

Διὸ καὶ ἐπὶ τῇ Γεννήσει τοῦ Παιδίου Ἰησοῦ, τοῦ ἀληθινοῦ λυτρωτοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν, διακηρύττομεν ἀπὸ τοῦ Ἁγιωτάτου Ἀποστολικοῦ καὶ Πατριαρχικοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ὅτι αἱ κοινωνίαι πᾶσαι πρέπει νὰ ἐξασφαλίσουν τὴν ἀσφαλῆ ἀνάπτυξιν τῶν παιδίων καὶ νὰ σεβασθοῦν τὸ δικαίωμά των εἰς τὴν ζωήν, εἰς τὴν παιδείαν καὶ εἰς τὴν κανονικὴν ἀνάπτυξίν των, τὴν ὁποίαν ἠμπορεῖ νὰ ἐξασφαλίσῃ ἡ ἀνατροφὴ καὶ διαπαιδαγώγησίς των ἐντὸς τοῦ πλαισίου τῆς παραδοσιακῆς οἰκογενείας, μὲ βάσιν τὰς ἀρχὰς τῆς ἀγάπης, τῆς φιλανθρωπίας, τῆς εἰρήνης, τῆς ἀλληλεγγύης, ἀγαθῶν τὰ ὁποῖα κομίζει εἰς ἡμᾶς σήμερον ὁ δι᾿ ἡμᾶς σαρκωθεὶς Κύριος.

Ὁ τεχθεὶς Σωτὴρ καλεῖ ὅλους νὰ ἀποδεχθῶμεν τὸ μήνυμα τοῦτο τῆς σωτηρίας τῶν ανθρώπων. Εἶναι ἀληθὲς ὅτι εἰς τὴν μακρὰν ἀνθρωπίνην ἱστορίαν οἱ λαοὶ ἐπραγματοποίησαν πολλὰς μετακινήσεις καὶ ἐποικισμούς. Ἠλπίζομεν ὅμως ὅτι, μετὰ τοὺς δύο παγκοσμίους πολέμους καὶ τὰς περὶ τῆς εἰρήνης διακηρύξεις ἐκκλησιαστικῶν καὶ πολιτικῶν ἡγετῶν καὶ ὀργανισμῶν, αἱ σύγχρονοι κοινωνίαι θὰ ἠδύναντο νὰ ἐξασφαλίσουν τὴν εἰρηνικὴν διαβίωσιν τῶν ἀνθρώπων εἰς τὰς χώρας των. Ἀτυχῶς, τὰ γεγονότα διαψεύδουν την ἐλπίδα, διότι μεγάλαι μᾶζαι ἀνθρώπων τὴν πρὸ τῆς ἀπειλῆς τῆς ἐξολοθρεύσεώς των ἀναγκάζονται νὰ λάβουν τὴν πικρὰν ὁδὸν τῆς προσφυγιᾶς.

Ἡ διαμορφουμένη αὕτη κατάστασις, μὲ τὸ διαρκῶς ὀγκούμενον κῦμα τῶν προσφύγων, αὐξάνει τὰς εὐθύνας ἡμῶν, ὅσων ἔχομεν εἰσέτι τὴν εὐλογίαν νὰ ζῶμεν εἰρηνικῶς καὶ μὲ κάποιαν ἄνεσιν, νὰ μὴ μένωμεν ἀναίσθητοι ἐνώπιον τοῦ καθημερινοῦ δράματος χιλιάδων συνανθρώπων μας, ἀλλὰ νὰ ἐκφράσωμεν εἰς αὐτοὺς τὴν ἔμπρακτον ἀλληλεγγύην καὶ ἀγάπην μας, μὲ τὴν βεβαιότητα ὅτι κάθε εὐεργεσία πρὸς αὐτοὺς ἀποβαίνει εἰς τὸ πρόσωπον τοῦ τεχθέντος καὶ σάρκα λαβόντος Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον ὄχι ὡς βασιλεύς, ὄχι ὡς ἐξουσιαστής, ὄχι ὡς δυνάστης, ὄχι ὡς πλούσιος, ἀλλὰ ἐτέχθη ὡς γυμνὸν καὶ ἀνυπεράσπιστον Βρέφος, εἰς σμικρὸν σταῦλον, ἄνευ ἑστίας, ὅπως ζοῦν αὐτὴν τὴν στιγμὴν χιλιάδες συνανθρώπων μας, καὶ ἠναγκάσθη ἐκ τῶν πρώτων ἐτῶν τῆς ἐπιγείου ζωῆς Του νὰ ξενιτευθῇ εἰς χώραν μακράν, διὰ νὰ σωθῇ ἐκ τοῦ μίσους τοῦ Ἡρώδου. Τῶν νηπίων τῶν σημερινῶν προσφύγων, θὰ ἐλέγομεν, τὸ ἀθῷον αἷμα ἡ γῆ καὶ ἡ θάλασσα πίνουν, τοῦ δὲ Ἡρώδου ἡ ἀνασφαλὴς ψυχή «τὸ κρῖμα ἐδέξατο».

Αὐτὸ τὸ τεχθὲν καὶ εἰς Αἴγυπτον πορευόμενον Θεῖον Βρέφος εἶναι ὁ πραγματικὸς ὑπερασπιστὴς τῶν σημερινῶν προσφύγων, τῶν διωκομένων ὑπὸ τῶν συγχρόνων Ἡρωδῶν. Αὐτό, τὸ Βρέφος Ἰησοῦς, ὁ Θεὸς ἡμῶν, «ἐγένετο τοῖς ἀσθενέσιν ὡς ἀσθενής» (πρβλ. Α΄ Κορ.θ΄, 22), σύμμορφον πάντων ἡμῶν, τῶν ἀδυνάτων, τῶν ἐξουθενημένων, τῶν κινδυνευόντων, τῶν προσφύγων. Ἡ συμπαράστασις καὶ ἡβοήθεια ἡμῶν πρὸς τοὺς διωκομένους καὶ ἐκτοπιζομένους συνανθρώπους μας, ἀνεξαρτήτως φυλῆς, γένους καὶ θρησκείας, θὰ εἶναι διὰτὸν τεχθέντα Κύριον δῶρα πολυτιμότερα τῶν δώρων τῶν μάγων, θησαυροὶ τιμιώτεροι «χρυσοῦ καὶ λιβάνου καὶ σμύρνης» (πρβλ. Ματθ.β΄, 11), πλοῦτος πνευματικὸς ἀναφαίρετος καὶ μόνιμος, ὁ ὁποῖος δὲν θὰ φθαρῇ

ὅσοι αἰῶνες καὶ ἐὰν παρέλθουν, ἀλλὰ θὰ μᾶς ἀναμένῃ εἰς τὴν βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν.

Ἂς προσφέρωμεν ἕκαστος ὅ,τι δυνάμεθα εἰς τὸν ἐν τῷ προσώπῳ τῶν προσφύγων ἀδελφῶν μας ὁρώμενον Κύριον. Ἂς προσφέρωμεν εἰς τὸν ἐν Βηθλεὲμ τικτόμενον σήμερον μικρὸν Χριστὸν αὐτὰ τὰ τίμια δῶρα τῆς ἀγάπης, τῆς θυσίας καὶ τῆς φιλανθρωπίας, μιμούμενοι τὴν Αὐτοῦ εὐσπλαγχνίαν, καὶ ἂς προσκυνήσωμεν Αὐτὸν μετὰ τῶν ἀγγέλων, τῶν μάγων, τῶν ἁπλοϊκῶνποιμένων, κράζοντες τό «δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. β΄, 14), σὺν πᾶσι τοῖς Ἁγίοις.

Ἡ χάρις καὶ τὸ πλούσιον ἔλεος τοῦ πρόσφυγος Βρέφους Ἰησοῦ εἴησαν μετὰ πάντων ὑμῶν!

Χριστούγεννα ‚βιε΄
† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως διάπυρος πρὸς Θεὸν εὐχέτης πάντων ὑμῶν