Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ραγκούσης: Τα σημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με εκκωφαντικό τρόπο σιώπησαν...

ragkousis-kata-benizelou-egklimatei.w_l
«Αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τον τόπο και το ΠΑΣΟΚ, εντελώς ειλικρινά και καλοπροαίρετα προχώρησα σε μία...
δημόσια πρόταση, δίχως την παραμικρή παρασκηνιακή μεθόδευση, που αντλεί το πολιτικό και ηθικό της έρεισμα από την καταστατική και πολιτική τάξη καθώς και από το ιστορικό προηγούμενο, για το ΠΑΣΟΚ, του 2007.

Πρότεινα το απολύτως αυτονόητο σε περίπτωση λαϊκής, εκλογικής αποδοκιμασίας του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Πρότεινα την εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση των μελών αμέσως μετά τις εκλογές, παράλληλα με ένα Συνέδριο νέας αρχής.

Ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτό που του επιτάσσει η ιστορική, πολιτική και παραταξιακή του ευθύνη, όχι μόνον δεν αποδέχτηκε να συνομολογήσει το αυτονόητο, όχι μόνο δεν φρόντισε να υπαινιχθεί το αυτονόητο, αλλά κατά κυριολεξία έσπευσε και το απέκλεισε.

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, τις τελευταίες καθοριστικές 48 ώρες, ανακοίνωσε, πως για το καθημαγμένο και κακοποιημένο ΠΑΣΟΚ το μόνο που αποδέχεται είναι η πραγματοποίηση ενός «φιλολογικού» μετεκλογικού Συνεδρίου και…τέλος.

Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις τα σημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με εκκωφαντικό τρόπο σιώπησαν.

Ή μάλλον δημοσίως μίλησαν, αλλά μόνον για την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα διεκδικήσουν τη βουλευτική τους έδρα.
Αυτό που συμβαίνει, αν δεν αλλάξει, είναι ιστορικά εγκληματικό, είναι πολιτικά αποτρόπαιο.

Θα τους κρίνει η ιστορία. Θα τους αξιολογήσει ο λαός».
smartpost.gr

Στο Σίδνεϊ ζούνε ήδη στο 2015!...

Στο Σίδνεϊ ζούνε ήδη στο 2015!

Η Αυστραλία άλλαξε ήδη χρονιά και το Σίδνεϊ υποδέχτηκε το 2015 με πάρτι και πυροτεχνήματα.
Οι αυστραλοί έχουν συνηθίσει να...
«κλέβουν» την προσοχή με φαντασμαγορικούς εορτασμούς.


Τα νταούλια σταμάτησαν τη δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

31.12.14

Από τις Ευρωεκλογές και μετά αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου, δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσκόπος ή πολιτικός αναλυτής που να μην έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει προς την εξουσία, σχεδόν με δυναμική αυτοδυναμίας.

Σήμερα, με την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών να είναι πλέον γνωστή, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενώ σιγά-σιγά φαίνεται ότι η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία παραμένει στα επίπεδα των Ευρωεκλογών, χωρίς καν μάλιστα να έχει κορυφωθεί η πόλωση.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ο καλπασμός του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε τη μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην εντελώς αψυχολόγητη αναφορά σε...νταούλια τα οποία και σκοπεύει να επιστρατεύσει για να ελέγξει τις αγορές. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεστόμισε κάτι τόσο εξωφρενικό, η λέξη «νταούλι» φαίνεται ότι είχε την ικανότητα να χαραχθεί πολύ εύκολα στη μνήμη των πολιτών.

Ήταν πάντοτε πολλοί εκείνοι που πίστευαν στον οικονομικό αναλφαβητισμό του κόμματος, ακόμα και αν το ψήφιζαν, αλλά η συγκεκριμένη αναφορά του Τσίπρα βοήθησε να συνοψιστούν σε μια μόνο λέξη όλοι οι εύλογοι φόβοι που συνοδεύουν μια πιθανή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από τη στιγμή που ο Τσίπρας επέλεξε να υιοθετήσει άκριτα τις καταγγελίες Λαζόπουλου-Χαϊκάλη και ταυτόχρονα δεν τόλμησε να αποδοκιμάσει προσωπικά απαράδεκτες ενέργειες όπως η επιστολή Βουδούρη-Παραστατίδη και η γελοία απεργία πείνας του βουλευτή του κόμματος Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Από κοινού με την «πολυφωνία» στα περί διαπραγμάτευσης, όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στη δημιουργία μιας αίσθησης ελαφρότητας γύρω από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την οποία και η Νέα Δημοκρατία παλεύει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να αναδείξει μέσω από μια ρητορική καταστροφής.

Προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές με καθαρή διαφορά 4-5 μονάδων αλλά το ότι μέχρι πρόσφατα φαινόταν ότι μπορεί να τις κερδίσει μέχρι και με διψήφια διαφορά, με κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό, πόσο μάλλον όταν ακόμα η αληθινή προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει. 


Τό παραπάνω άρθρο  αναρτήθηκε από τήν  parapolitiki.com   31.12.14
καί προσυπογράφεται  από τή "Νέα Μυκονο".

Επιτίθενται σε ΓΑΠ – Κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ…

ÄÅËÖÏÉ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÄÉÁËÏÃÏÕ ÃÉÁ ÔÑÉÔÏÂÁÈÌÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÓÇ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ
Την Παρασκευή το νέο κόμμα Παπανδρέου...
Ο κύβος ερρίφθη. Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα ανακοινωθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, με επικρατέστερη ως αυτή την ώρα ημερομηνία, την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου. 
Και όμως...
στο ΠΑΣΟΚ δεν λένε να το πάρουν απόφαση. Ο ένας μετά τον άλλο, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, επιτίθενται στον πρώην πρωθυπουργό «προειδοποιώντας» τον για τα «δεινά» που θα φέρει μία τέτοια πρωτοβουλία. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του, που βάζουν τώρα …νερό στο κρασί τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.

Για «ιστορικό ατόπημα» κάνει λόγο τώρα ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας τη δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. «Νομίζω ότι είναι μία επιλογή που έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και ελπίζω ότι δεν θα το κάνει (…) Θα ήταν μία μελανή σελίδα στην πορεία του που θα τον συνοδεύει από δω και πέρα για πάντα, το να διασπάσει την παράταξη μέσα στην οποία γεννήθηκε», απειλεί.

Την αντίθεσή του με μία τέτοια κίνηση επανέλαβε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για διάσπαση της παράταξης και επισείοντας τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ στο εξής να νοείται ως «καρικατούρα» και αντί τα στελέχη του να ρωτούνται για την πατρίδα στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ενδιαφέρον κοινωνίας και ΜΜΕ να εξαντλείται στα εσωκομματικά του ζητήματα. Στο επιχείρημα δε, του Θάνου Μωραΐτη ότι «λένε να μη διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ αυτοί που το διέσπασαν», το μόνο που βρήκε να αντιτάξει ήταν ότι εκείνος διαγράφηκε και πως ουδέποτε πήγε σε εκλογές με άλλον φορέα…

Τη …βεβαιότητά του ότι κανείς δεν θα διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωσνσταντινόπουλος. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας άνθρωπος ο οποίος είναι 35 χρόνια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το ’81, 25 χρόνια Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, 8 χρόνια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας και λέγεται και Παπανδρέου, μετά από τόσα χρόνια, θα φτιάξει ένα κόμμα. Ξέρετε, τα κόμματα δεν είναι μια οικογενειακή υπόθεση ή μια ατομική υπόθεση που γίνονται για ένα γινάτι», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν γίνεται με προσωπικά ζητήματα να κάνουμε πολιτική»…

Και ενώ η επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, είναι καθολική, εντύπωση προκαλεί η αλλαγή στάσης από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τις εκλογές μπορεί να δημιουργηθούν όροι συνεργασίας, όπως συνεργαστήκαμε και με τη ΝΔ», δήλωσε χθες ο Κώστας Σκανδαλίδης, παρά την ‘γραμμή’ του ΠΑΣΟΚ περί ψήφου ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον χρειαστεί και προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην χώρα την επαύριο των εκλογών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, επικαλούμενος εντός γραμμής εκείνος, την ανάγκη κυβερνήσεων εθνικής ενότητας και πάντως συνεργασίας του μεγαλύτερου δυνατού εύρους πολιτικών δυνάμεων στην χώρα προς αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.

Τον ‘χορό’ τέτοιων δηλώσεων πάντως, είχε ανοίξει από τη Δευτέρα ακόμα ο Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοήσει ότι πρέπει να λειτουργεί μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια και στα θεσμικά πλαίσια που λειτουργούν όλες οι χώρες που ανήκουν στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, τότε προφανώς μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ»…

matrix24.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"

Οι φούρνοι άντεξαν την κρίση και την απελευθέρωση του «bake-off»

 Το 86,5% των καταναλωτών αγοράζει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, το 7,9% από πρατήριο άρτου και το 5,2% από σούπερ μάρκετ.
Ανθεκτικός στην κρίση, αλλά και στην απελευθέρωση του «bake-off» (πρόκειται για την ολοκλήρωση του ψησίματος προψημένης ζύμης), παρά τις αρχικές ανησυχίες και αντιδράσεις, αποδεικνύεται ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Η πλειονότητα των καταναλωτών εξακολουθεί να προμηθεύεται ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, με τις απώλειες σε τζίρους για τα αρτοποιεία να προέρχονται κυρίως από τη μείωση της ζήτησης των άλλων προϊόντων που διαθέτουν, όπως για παράδειγμα τα γλυκά.

Ο λόγος; Πρόκειται για έναν από τους λίγους βιοτεχνικούς κλάδους που φρόντισαν να εκσυγχρονισθούν εγκαίρως, πολύ πριν από την κρίση, διευρύνοντας σημαντικά την ποικιλία των προϊόντων που διαθέτουν και καταφέρνοντας έτσι να προσαρμοσθούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Επιπλέον, το ψωμί αποτελεί έναν κλάδο που παραδοσιακά αντέχει σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, αφού θεωρείται βασικό προϊόν κατανάλωσης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το φθινόπωρο η εταιρεία Marc για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), το 86,5% των καταναλωτών αγοράζει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, το 7,9% από πρατήριο άρτου και το 5,2% από σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερα σούπερ μάρκετ προβαίνουν σε επενδύσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων bake-off εντός των καταστημάτων τους, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των Μαρινόπουλου, Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι δύο δραστηριότητες δεν λειτουργούν τόσο ανταγωνιστικά μεταξύ τους, καθώς ο καταναλωτής θα αγοράσει ψωμί από το σούπερ μάρκετ μόνο εάν το επισκεφθεί για την αγορά και άλλων προϊόντων. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών που αγοράζει ψωμί από το σούπερ μάρκετ καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας και είναι 11,6%.

Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς άρτου, καθώς με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επιτρέπεται πλέον η ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων άρτου και εντός ζαχαροπλαστείων.

Η διάταξη περιλαμβάνεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο. Η περαιτέρω απελευθέρωση, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα παραδοσιακά αρτοποιεία –άλλωστε πολλά από αυτά προμηθεύουν τα πρατήρια άρτου– όπως άλλωστε δεν συνέβη και με την απελευθέρωση του λεγόμενου bake-off, παρά τις αρχικές ανησυχίες των παραδοσιακών αρτοποιών. Με τη διάταξη αυτή, άλλωστε, αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στον κλάδο, καθώς στα αρτοποιεία επιτρέπεται να λειτουργούν και ως ζαχαροπλαστεία.
kathimerini.gr

Κάθε Παπανδρέου και πιο απρόβλεπτος

  • photo: Nikos Libertas / SOOC
                                                                                                                                        photo: Nikos Libertas / SOOC
Τάκης ΚαραγιάννηςΤάκης Καραγιάννης 
 Το να κάνει κόμμα ένας πολιτικός και να πηγαίνει κόντρα σε αυτό που ίδρυσε ο πατέρας του -στο οποίο ανήκε κι ο ίδιος για χρόνια- δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Το έκανε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του Ελευθέριου, σχεδόν μισό αιώνα πριν. Όχι μόνο με τη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση, αλλά και πιο πριν με άλλους συνδυασμούς στους οποίους συμμετείχε (ΕΠΕ, Κόμμα Βενιζελικών από τη διάσπαση των Φιλελευθέρων). Το έκανε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το 1974 ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κι ας ανασυστάθηκε η Ένωση Κέντρου την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του και στην οποία ήταν υπουργός ο ίδιος. Τώρα, κάτι παρόμοιο κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου*.

Έχει ενδιαφέρον η προσπάθειά του. Το αν θα κάνει καλό στον τόπο θα το δείξει η πορεία, για το εάν θα πρέπει να το ψηφίσετε ή να το καταψηφίσετε θα επιχειρηματολογήσουν τα στελέχη του. Αλλά ενδιαφέρον έχει από όποια πλευρά κι αν το δεις. Τόσο πολιτικά, όσο και κοινωνικά και ιστορικά.
Πολιτικά, έχει νόημα να δεις την πορεία του. Να δεις πόσο θα μπορέσει να στραγγίξει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, πόσο θα κόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και γενικά από δυνάμεις που ψαρεύουν στον ίδιο χώρο, να δεις πόσους θα επαναπατρίσει από αυτούς που έριξαν στην κάλπη Νέα Δημοκρατία μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκαν από τη ρητορική που επικράτησε περί εξόδου από το ευρώ το 2012. Έχει -εν τέλει- και ενδιαφέρον να δεις ποια θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων, αν και υπάρχουν βασικές αλλαγές στη σύνθεσή τους από όταν ο ίδιος ο Παπανδρέου συνεργαζόταν μαζί τους θεσμικά.
Το ενδιαφέρον είναι και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Είτε θα κληθεί να περιγράψει κάτι μοναδικό στην ιστορία (εάν πετύχει), ένας πρώην πρωθυπουργός να επιστρέψει στη Βουλή με άλλο κόμμα από αυτό από το οποίο προήλθε, είτε για το πώς μια ολόκληρη οικογένεια, ένα πολιτικό τζάκι τερματίζει την παρουσία του με τον τελευταίο της γενιάς να πέφτει στο ανάθεμα. Το ενδιαφέρον, όμως, έχει και κοινωνιολογική διάσταση. Να δεις πως αντιδρά ο μέσος ψηφοφόρος σε όλα αυτά. Ο περισσότερος κόσμος τον έχει στο μυαλό του με αρνητικό πρόσημο, αλλά υπάρχει και μια κρίσιμη μάζα που δείχνει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Αυτοοργανώνεται για να υποδεχθεί την έλευση του νέου κόμματος, συντάσσεται με πάθος στο πλευρό του κι είναι έτοιμη να δώσει μάχες για να τον υπερασπιστεί αυτόν και το έργο του (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δημοκρατικές ανοιχτές διαδικασίες προσλήψεων, Διαύγεια, Καλλικράτης, νόμος Ραγκούση για τους μετανάστες, μεταρρύθμιση στην Παιδεία κ.λπ.). Και ξέρετε ποιοι πέφτουν με αυτοθυσία στην εκλογική μάχη, έτσι; Τα outsiders κι αυτοί που νιώθουν αδικημένοι.
Υ.Γ. Μαθαίνω πως ο Παπανδρέου θα κατεβάσει και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτιά του. Λάθος. Έπρεπε να τους έχει δίπλα του οργανωτικά και να προωθήσει νέα στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει υποψηφίους σαν τον Χατζημαρκάκη, του οποίου του αφαιρέθηκε το διδακτορικό για λογοκλοπή κι έγινε περίγελος στη Γερμανία. Δεν χρειάζεσαι ένα φθαρμένο γνωστό όνομα για να του πάρεις ψήφους.
Υ.Γ1. Διαβάζω τόσες μέρες πως τα αδέρφια του προσπαθούν να τον μεταπείσουν και δεν στηρίζουν τις προσπάθειές του. Ισχύει. Κάνουν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Νίκος Παπανδρέου άνοιγε την πόρτα στο ΙΑΠ, στην Πειραιώς, και ήταν στους υπολογιστές όλη μέρα.

* Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 3 Ιανουαρίου

protagon.gr

Φούστες... τουτού στη Βουλή!..


Γέμισε η Βουλή των Ελλήνων με 12ποντες γόβες, ακριβές τσάντες, γούνες, με δυο- τρεις ηθοποιούς και σελέμπριτις στην...
τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να σκεφτείτε στην είσοδο από τις 11 το πρωί είχαν σχηματισθεί ουρές μπροστά στα σημεία ελέγχου του Κοινοβουλίου. Τόσος πολύς κόσμος (συγγενείς, φίλοι βουλευτών και υπουργών αλλά και περίεργοι) είχαν αρκετά χρόνια να δουν στο Κοινοβούλιο. Όλοι αυτοί περιφέρονταν στους διαδρόμους, στο καφενείο της Βουλής και στο

Περιστύλιο χωρίς απολύτως να κάνουν τίποτα. Ακόμα και η ηθοποιός Χριστίνα Παππά έκανε την εμφάνισή της, συνοδευόμενη από τον Κ. Γκιουλέκα (που έλεγε όμως ότι την βρήκε τυχαίως στην είσοδο και απλώς την συνόδευσε στο Εντευκτήριο). Φορούσε μία φούστα...τουτού με άσπρο πουκάμισο και δεν πέρασε ούτε ένας γαλάζιος βουλευτής (και δύο πασόκοι- οι Πύρρος Δήμας και Κ. Σκανδαλίδης) που να μην την χαιρετήσουν. Ο Γερ. Γιακουμάτος την χαιρέτησε μάλιστα με χειροφίλημα, ενώ όταν η κυρία Παππά άκουσε τον Β. Πολύδωρα να ψηφίζει «παρών» ανέκραξε: «Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω. Και ο Βύρωνας;»...


ΒΗΜΑτοδότης