Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στηρίζει την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων

Δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων και κατάχρηση ασκήθηκε σήμερα στον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του.Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την πληροφορία αυτή, που μετέδωσε πρώτη η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, επιβεβαίωσε ο συνήγορος του Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί. «Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε σήμερα το πρωί. Η διαδικασία επιταχύνθηκε ώστε να διεξαχθεί σε ήρεμες συνθήκες» εξήγησε ο δικηγόρος του συντηρητικού πολιτικού ο οποίος το τελευταίο διάστημα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του «μέχρι τέλους».
Ο ίδιος ο Φιγιόν είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες ότι η απαγγελία κατηγοριών επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, 15 Μαρτίου.
O πρωθυπουργός της Γαλλίας μεταξύ του 2007 και του 2012, ο οποίος κέρδισε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς, έχει χάσει έδαφος και εμφανίζεται τρίτος με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, πίσω από την υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και τον κεντρώο - σοσιαλφιλελεύθερο, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει δηλώσει ότι αρνείται να λάβει μέρος στις ανακρίσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για απόπειρα πολιτικής δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον του, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ. 

Σωκ. Φάμελλος: Νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις στους δασικούς χάρτες

Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, παραπέμποντας για την αντιμετώπιση του σε διυπουργικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει εύλογη, αλλά όχι μακρόσυρτη, παράταση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων.

Σε νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος σε εκδήλωση του ΤΕΕ τη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία αντίθεση της αγροτικής λειτουργίας και των δασικών χαρτών».
Όπως ανέφερε θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει εύλογη, αλλά όχι μακρόσυρτη, παράταση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων.
Έκανε δεκτή την πρόταση συνεργασίας και διαλόγου που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, όπως επίσης οι πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης και του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
«Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται η πολιτεία να εισάγει τέσσερις μήνες παράταση σε κάτι που είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα δύο μήνες», είπε ο κ. Φάμελλος, εξηγώντας ότι «σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που έχουν ανακύψει και ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δεν σκοπεύει να βάλει τους πολίτες να ασχοληθούν με τους δασικούς χάρτες μετά το καλοκαίρι ούτε να τους παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες»...

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ : Ορισμός Εντεταλμένου Συμβούλου Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων του Δήμου Μυκόνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ               
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ :  32 /2017

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
αφού έλαβε υπόψη του:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 58 «Αρμοδιότητες Δημάρχου», 59 «Αντιδήμαρχοι» και 282 παρ.16 «Γενικές Μεταβατικές διατάξεις» του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87/7-6- 2010). 
2. Τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 44 του 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138/16-06-2011), σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμαρχος «μπορεί να αναθέτει, χωρίς αμοιβή, την εποπτεία και το συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων του δήμου σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου».
3. Τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν.3463/06 (ΦΕΚ Α’ 114/8-06-2006) «περί εξουσιοδότησης υπογραφών».
4. Την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 43/30565/2014 του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ορκωμοσία των αιρετών των Δήμων, εγκατάσταση των νέων αρχών και εκλογή μελών των συλλογικών οργάνων των Δήμων (Δημοτική Περίοδος: 1η Σεπτεμβρίου 2014 – 31η Αυγούστου 2019).
5. Την υπ' αριθ. 40 ΕΠ/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου περί ανάδειξης της νέας Δημοτικής Αρχής.
6. Τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου (ΦΕΚ Β 1532/4-8- 2008).
7. Τις υπηρεσιακές ανάγκες και την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου καθώς και την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, δημοτών και άλλων συναλλασσομένων.
8. Το από 30-08-2014 Πρακτικό Ορκωμοσίας.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Αναθέτει, χωρίς αμοιβή, στον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Αλέξανδρο Κουκά του Δημητρίου, ως Εντεταλμένο

Σύμβουλο Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, με θητεία που διαρκεί δυόμιση έτη, έως την λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου (31-08-2019), την εποπτεία και το συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων του Δήμου και ειδικότερα του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ γιά συνάντηση μέ τούς βουλευτές Κυκλάδων τού ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                           Μύκονος, 13-03-2017
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
 
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο Μυκόνου, με τους βουλευτές του Σύριζα στις Κυκλάδες κ.κ Νικόλαο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και  Νίκο Μανιό.
Στο πλαίσιο αυτό και σε ένα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε μία εκτενή και εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που σχετίζονται με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορέσει το νησί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των εκατομμυρίων επισκεπτών της.
Ο Δήμαρχος  Μυκόνου ανέδειξε ως κεντρικό πρόβλημα την υποστελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών,  επισημαίνοντας τις δεκάδες επιστολές που έχει αποστείλει σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς σωμάτων ασφαλείας, ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ειδική αναφορά  έγινε στην τραγική κατάσταση...

Δασικοί Χάρτες : Πρός παράταση καί ρύθμιση σχετικών μέ τούς χάρτες ζητημάτων...

Παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες
Μικρή παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ανακοίνωσε ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φαμελος. Η παράταση θα περιληφθεί σε ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μαζί με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες. Το Υπουργείο εξετάζει μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους εξαγοράς καταπατημενων ακινήτων, την ατελή υποβολή αντιρρήσεων σε περίπτωση προδηλου λάθους. Επίσης εξήγγειλε τη χρονική επέκταση της διαδικασίας υποβολής οικιστικών πυκνώσεων, σε δεύτερο χρόνο.
Η ανακοίνωση έγινε σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τους δασικούς χάρτες. 
kathimerini.gr

Παραπομπή σε δίκη 17 κατηγορουμένων για τα «ιπτάμενα ραντάρ»...


Την παραπομπή συνολικά 17 κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων ο...
επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και τα πρώην στελέχη του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και Αντώνης Κάντας, εισηγείται ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρίστος Μπαρδάκης, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών κατά την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» από την εταιρεία Ericsson.
Ο εισαγγελέας, που με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζητά την απαλλαγή 9 κατηγορουμένων, εισηγείται στους εφέτες να παραπέμψουν τους 17 εμπλεκόμενους, μεταξύ τους και πρώην στελέχη της σουηδικής εταιρείας, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο κατηγορητήριο για την υπόθεση αναφέρεται ότι η σουηδική εταιρεία διακίνησε μέσω εταιρείας του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, μεγάλα χρηματικά ποσά, που κατευθύνθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να επιλεγεί για την προμήθεια των ραντάρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

1. Πώς η Ολλανδία ενίσχυσε τον Ερντογάν. Και πώς η Ευρώπη του επιτρέπει να παίξει τον αγαπημένο του ρόλο… προσφέροντάς του διέξοδο στο πολιτικό του αδιέξοδο. Μετά τον διπλωματικό πόλεμο που ξέσπασε με την Ολλανδία, η Τουρκία θέτει θέμα επανεξέτασης της συμφωνίας για το προσφυγικό. 
2. Πίσω από την («ανησυχητική» κατά Τσίπρα) αισιοδοξία της Άνγκελα Μέρκελ και την (εντός του Hilton) ακαμψία του ΔΝΤ αρχίζει να σχηματοποιείται η δίοδος της λύσης στην αξιολόγηση - μια δίοδος όμως, που έχει ορίζοντα Μαΐου, εμπεριέχει υψηλό πολιτικό και κοινωνικό τίμημα και τελεί υπό την διαρκή αίρεση των εκλογικών κλυδωνισμών στην Ευρώπη.
3. Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του 2018 ή έστω του 2019 ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον.
4. Στις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Μια ημέρα νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Δείτε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων. 
5. Τα σενάρια της ενισχυμένης πλειοψηφίας στην ψήφιση των μέτρων που θα περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τη σημερινή παρέμβαση Σκουρλέτη, με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων στη Βουλή.
6. Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει το στόχο του 3,5%. Διαβάστε τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
7.  Με τίτλο «ο χωρισμός Εκκλησίας - κράτους έχει ωριμάσει», ο Νίκος Φίλης παρεμβαίνει εκ νέου και επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα.
8. Αιφνιδιαστικές ειδικές επιχειρήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν τις πρωϊνές ώρες, κατά τις οποίες εκκενώθηκαν η Βίλα Ζωγράφου και ένα κτίριο στην οδό Αλκιβιάδου, που τελούσαν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές και πρόσφυγες - μετανάστες, αντίστοιχα. Έγιναν προσαγωγές. Πορείες διαμαρτυρίας το βράδυ της Δευτέρας. 
9.  Οι μαμάδες κατεβαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Οι «Μαμάδες στον Δρόμο» ζητούν, όπως υποστηρίζουν το αυτονόητο: Ελεύθερα πεζοδρόμια για εκείνες και τα παιδιά τους!
10. Χειρούργησαν κρατούμενο χωρίς να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες. Τι καταγγέλλουν οι συγκρατούμενοί του. 
* Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου 



Συμφωνία με Fraport : «παίζονται οι καθυστερήσεις»...

Γερμανικός Τύπος: Νέα καθυστέρηση στη συμφωνία με τη Fraport
Ωστόσο, παρά τη νέα καθυστέρηση που σημειώνεται, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε από τη Φρανκφούρτη (σ.σ. έδρα της Fraport) ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων.
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS
Νέα καθυστέρηση καταγράφεται στη διαδικασία υλοποίησης της σύμβασης για την παραχώρηση 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη γερμανική Fraport και το ελληνικό Δημόσιο, όπως μεταδίδει σειρά γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναδημοσιεύουν σχετικό τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).Όπως γράφουν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις -μεταξύ άλλων- η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Bild, η Welt και το περιοδικό Focus, «η ανάληψη (σ.σ. της διαχείρισης) των 14 ελληνικών αεροδρομίων από τη γερμανική εταιρεία Fraport καθυστερεί περαιτέρω. Η ημερομηνία της 15ης Μαρτίου (την προσεχή Τετάρτη), που είχε τεθεί εσωτερικά ως ημέρα παραχώρησης, δεν μπορεί να τηρηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του dpa. Εκπρόσωπος της Fraport επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα».
Ωστόσο, παρά τη νέα καθυστέρηση που σημειώνεται, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε από τη Φρανκφούρτη (σ.σ. έδρα της Fraport) ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων.
Όπως σημειώνεται, «η Fraport Greece είχε ανακοινώσει ήδη στις 6 Μαρτίου ότι όλα είναι έτοιμα για την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων», ενώ υπογραμμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης των αερολιμένων για διάστημα 40 ετών «θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης στην υπερχρεωμένη Ελλάδα».
Deutsche Welle

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017   
naftemporiki.gr

Πώς η Ολλανδία ενίσχυσε τον Ερντογάν

O Βίλντερς βοηθά τον Ερντογάν και αυτός τον Βίλντερς
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερο δώρο: σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού το "ναι" στο δημοψήφισμα που ετοιμάζει για τον Απρίλιο δεν κερδίζει πάνω από το 40% στις δημοσκοπήσεις, βλέπει ξαφνικά τις κινήσεις της Ολλανδίας να αναπτερώνουν τις ελπίδες του.
Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του αεροσκάφους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς και η αποπομπή κακήν κακώς από την χώρα της υπουργού Οικογενειακών υποθέσεων, δίνει την δυνατότητα στον Ερντογάν να παίξει το ολλανδικό, αντιευρωπαϊκό χαρτί, εκμεταλλευόμενος τα ισχυρά πατριωτικά αισθήματα των Τούρκων. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έχει ταχθεί υπέρ του "όχι", αναγκάστηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση Ερντογάν στη διαμάχη της με την Ολλανδία.
Χωρίς προηγούμενο στη διπλωματική πρακτική, οι αποφάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης διέπονται επίσης από ευτελείς πολιτικές σκοπιμότητες. Τον τόνο στην προεκλογική περίοδο, έχει δώσει ο Γκέερτ Βίλντερς. Ο Ολλανδός πολιτικός, που διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, έχει επιβάλλει την  ακροδεξιά, ξενοφοβική  του ατζέντα: η προεκλογική περίοδος καταναλώθηκε σε συζητήσεις για το Ισλάμ και τον υποτιθέμενο κίνδυνο να καταλάβουν οι Ισλαμιστές την Ευρώπη. Για να ανακόψει την άνοδο του Βίλντερς, η απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να υιοθετήσει την δημαγωγία του εναντίον των Μουσουλμάνων, των Τούρκων συμπεριλαμβανομένων.
Έχει αποδειχθεί ότι η υιοθέτηση της πλατφόρμας της ακροδεξιάς δεν βοηθάει παρά την τελευταία. Το έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα με την αλησμόνητη εκστρατεία Λομβέρδου κατά των οροθετικών γυναικών πριν τις εκλογές του 2012, που ενίσχυσαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Απλώς στη περίπτωση της διπλωματικής διαμάχης της με την Τουρκία, η ολλανδική κυβέρνηση δεν βοηθάει τελικώς μόνο τον Βίλντερς αλλά και τον Ερντογάν.
tvxs.gr 13 Μαρ. 2017

Θ.Ι. Κολοκοτρώνης, «Κουλουβάχατα» και Τύπος...



   τού Παντελή Μπουκάλα
Η ​​λέξη «κουλουβάχατα» συγκαταλέγεται στις λιγοστές της γλώσσας μας, όλων των φάσεών της, που μπορούμε να προσδιορίσουμε με κάποιαν ασφάλεια τον πατέρα της. Μα, θα πει κανείς, ελληνική λέξη τα «κουλουβάχατα»; Φυσικά. Ελληνική, όπως κάθε λέξη που, άσχετα με την προέλευσή της, γνωστή, εικαζόμενη ή απολύτως άγνωστη, χρησιμοποιείται επί μακρόν από τον ελληνικό δήμο (για να μη λησμονούμε τον Πλάτωνα, αλλά και τον Σολωμό, που μνημόνευε στον «Διάλογό» του τον Αθηναίο φιλόσοφο και τη διαβεβαίωσή του, στον «Αλκιβιάδη», ότι «εμάνθανε το ελληνίζειν παρά των πολλών»), το νόημά της είναι αμέσως κατανοητό, και μορφολογικά δεν αντιβαίνει στις προδιαγραφές της ελληνικής. Ελληνικά τα κουλουβάχατα όσο και ο (πιθανόν αιγυπτιογενής) χάρτης, η (πιθανόν λατινογενής) φουστανέλα, το (τουρκικό ή περσικό) ντέρτι και τα κούλουμα, που άλλοι τα θέλουν λατινογενή (από το cumulus = σωρός) και άλλοι αλβανικά (από το colum = καθαρός).

Ποιος ο πατέρας λοιπόν της λέξης; Παραθέτω το σχετικό λήμμα από το «Ετυμολογικό λεξικό της κοινής» του Ν. Π. Ανδριώτη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1983): «κουλουβάχατα επίρ. “αραβ. kullu-wahad (= όλα ένα) (Ε. Μπόγκας στην “Αθηνά” 60, 276). Η λέξη διαδόθηκε από τον τίτλο πολιτικού φυλλαδίου του Θ.Ι. Κολοκοτρώνη (Φαλέζ) “Η Κουλουβάχατα ή αι φύρδην μίγδην σημεριναί ιδέαι”)». Στο δικό του «Ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας» (Κέντρο Λεξικολογίας, 2009), ο Γ. Μπαμπινιώτης αποδίδει την πατρότητα της λέξης στον ίδιο τον Θ.Ι. Κολοκοτρώνη. Γράφει: «κουλουβάχατα “αραβ. kullu-wahad = όλα ένα - ανακατωμένα”. Η λ. πρωτοεμφανίστηκε το 1868 σε φυλλάδιο του Θ. Ι. Κολοκοτρώνη, εγγονού του ήρωα της Επαναστάσεως, το οποίο έφερε τον τίτλο: “Η κουλουβάχατα ή αι φύρδην μίγδην σημεριναί ιδέαι”». Στην πραγματικότητα, πάντως, το βιβλίο, αφιερωμένο «τω αξιοτίμω Κυρίω Γεωργίω Τερτσέτη», εκδόθηκε εκ του Τυπογραφείου Ερμού το 1865...

Η Τουρκία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με Ολλανδία...

Η Τουρκία διακόπτει τις υψηλού επιπέδου διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία, με τις σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται πλέον στα άκρα, λίγες μέρες πριν οδηγηθούν στις κάλπες για δημοψήφισμα κι εκλογές, αντίστοιχα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε την είσοδο του Ολλανδού πρεσβευτή στη Τουρκία, πτήσεις όπως και συναντήσεις υψηλού επιπέδου όπως μεταδίδει το RT.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Numan Kurtulmus δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνιστά, το Κοινοβούλιο να ανακαλέσει μια επίσημη συμφωνία φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.
Ο Kurtulmus πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Ολλανδίας, εμπόδισαν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών την προσγείωση στη χώρα και κακομεταχείριστηκαν την υπουργό οικογένειας και αυτό δείχνει πως ήταν ένα σημάδι της κατάρρευσης της Ευρώπης...
 

«Νεοφιλελεύθερος μέχρι τα μπούνια είστε...»

Η μητέρα Τερέζα και ο Σόιμπλε
Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε με νέα συνέντευξη (πρέπει να δίνει τρεις την εβδομάδα) και βεβαίως ασχολήθηκε ξανά με την Ελλάδα: «Δεν είναι ότι δεν συμπαθώ τους Ελληνες, αλλά θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της Μητέρας Τερέζας για να μην πιέζω για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».
Ευχαριστούμε... πανιερότατε, αλλά δεν θέλουμε να γίνετε μητέρα Τερέζα αν και γι’ αυτήν έχουν γραφτεί τελευταία πολλά μη κολακευτικά.
Ωστόσο, δεν δείχνει συμπάθεια η επιμονή σας να ασκείτε πιέσεις σε μια κοινωνία να εφαρμόσει μια συνταγή που έχει κατασκευαστικά λάθη, όπως έχουν παραδεχτεί ακόμη κι αυτοί που τη σχεδίασαν και την επέβαλαν με την απειλή ροπάλου.
Οπως επίσης δεν ήταν και πολύ θεάρεστο αυτό που κάνατε στην αρχή της κρίσης, ότι δηλαδή νοιαστήκατε περισσότερο για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, αδιαφορώντας για τους ταλαίπωρους Ελληνες στους οποίους φορτώσατε τα τόσο επαχθή μνημόνια.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Οπως λένε ακόμη και τα δικά σας ινστιτούτα σκέψης (δεν ελέγχονται από μαρξιστές) τέτοιο πλήγμα δεν έχει δεχτεί καμία χώρα σε καιρό ειρήνης...