Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

«Ποιος το έκανε αυτό;»


Από την έντυπη έκδοση  της εφημερίδας "NAYTEMΠΟΡΙΚΗ"
Του Δ.Η. Χατζηδημητρίου
dhatz@naftemporiki.gr
Χωρίς πολλά λόγια και περιττούς προλόγους. Ο προπηλακισμός δύο επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη και Νίκου Ξυδάκη, είναι πράξη απεχθής. Όπως το ίδιο απεχθείς ήταν οι προπηλακισμοί εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια το 2011 στη Θεσσαλονίκη και την ίδια χρονιά ο ξυλοδαρμός του Κωστή Χατζηδάκη και του Απόστολου Κακλαμάνη στο κέντρο της Αθήνας, η απειλή λιντσαρίσματος του Γιώργου Πεταλωτή στο ΚΑΠΗ της Αργυρούπολης, ο ξυλοδαρμός του βουλευτή Χρήστου Μαγκούφη στα Τρίκαλα, η ρίψη γιαουρτιών κατά του Θόδωρου Πάγκαλου και οι εμπρηστικές επιθέσεις στην οικία του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.


 Τα λίγα τελευταία χρόνια στη χώρα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση κοινωνικοπολιτικού μηδενισμού, έχει επικρατήσει μια κουλτούρα βίας που επέτρεψε να διαπραχθεί το αποτρόπαιο έγκλημα της δολοφονίας τριών ανθρώπων στο υποκατάστημα της Marfin. Έγκλημα το οποίο παραμένει χρόνια τώρα ατιμώρητο, ενώ διαρκής είναι η βάναυση κακοποίηση του δημόσιου χώρου από κάθε λογής αγανακτισμένους και εξεγερμένους.
Η περιδιάβαση στους λειμώνες της βίας -υποκειμενικής, αντικειμενικής, συμβολικής- κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση, τροφοδοτεί τον προβληματισμό και τη σκέψη, για να μπορεί να διακρίνει τις αιτίες, την πάθηση από τα συμπτώματα, αλλά ως εκεί.
Η βία δεν μπορεί να γίνει συνθήκη συμβίωσης, οι αγανακτισμένοι πελταστές δεν μπορεί να είναι ο τρόπος του μέλλοντός μας και σε καμιά περίπτωση οι σηματοδότες στην οδό της επιστροφής σε μια έλλογη κανονικότητα.
Όσοι σχετικοποίησαν και ακόμη χειρότερα εργαλειοποίησαν τη βία δεν μπορεί τώρα να απορούν με την εικόνα των δύο πρώην υπουργών και τα δηλητηριώδη, ανόητα σχόλια στο διαδίκτυο.
Ας ανατρέξουν στον διάλογο του ναζί αξιωματικού και του Πικάσο, στο κατεχόμενο Παρίσι, ενώπιον του πίνακα της Γκουέρνικα. Εκεί θα βρουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιος το έκανε αυτό». Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό, όχι απλώς ζήτημα ηθικής τάξεως. Η αγελαία συμπεριφορά, ως εκδήλωση ενός πληγωμένου θυμικού, μπορεί να λειτουργεί εκτονωτικά κι ως διαφυγή από μια δυσβάσταχτη, ζοφερή πραγματικότητα, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το οποίο θα επιβάλλει δυναστικά την παρουσία του όσο ο εκσφενδονιζόμενος καφές θα υποκαθιστά το επιχείρημα και την έλλογη, κοινή και συνειδητή δράση για μια βαθιά αλλαγή.
Καιρός είναι ο καταγωγικός μύθος του Κάιν - Άβελ να πάψει να βρίσκει αντίκρισμα στην πραγματικότητα. 

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017
naftemporiki.gr 

Aντιπολιτευτική ένδεια η "πώληση" βιβλίων τού Βαρουφάκη...

‘Οταν η αντιπολίτευση πουλάει βιβλία Βαρουφάκη...
Η υπόθεση με το plan B Βαρουφάκη είναι ενδεικτική της αδυναμίας της χώρας να συζητήσει σοβαρά. Ξεκίνησε όταν μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2015, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, που υποστήριζε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή η κυβέρνηση δεν είχε plan B στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ηταν τότε που ο Γ. Βαρουφάκης θυμήθηκε ότι με 4 - 5 συνεργάτες του είχαν συζητήσει κάποιο σύστημα πληρωμών και όχι νομίσματος. Και αυτό όχι σαν εναλλακτικό σχέδιο αν οι δανειστές δεν συμβιβάζονταν, αλλά μόνο σε περίπτωση που η ομάδα Σόιμπλε επέβαλλε το σχέδιο της για το grexit. Και σε κάθε περίπτωση αυτό το plan B - plan X το ονόμασε ο κ. Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη του στο Σκάι - δεν είχε ποτέ αντιμετωπιστεί από τη κυβέρνηση σοβαρά. «Να τελειώσουμε με το θέμα του Plan X. Πόσο είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο; Είχε δοθεί ποτέ η εντολή ενεργοποίησης του;», είχε ερωτηθεί. Και η απάντησή του ήταν: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε έγκριση και εντολή».

‘Αλλωστε, αν ο Τσίπρας συνωμοτούσε  για επιστροφή στη δραχμή, όπως τον κατηγορεί τώρα η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη ΝΔ, δεν είχε καλύτερη ευκαιρία στο κόσμο να υλοποιήσει το σχέδιό του από τη περίοδο μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα. Δεν ήταν η ίδια η διεθνής και εγχώρια τρόικα που το είχαν παρουσιάσει ως δημοψήφισμα για τη παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη;

‘Εκτοτε η υπόθεση αναθερμαίνεται κάθε τόσο, κυρίως με δηλώσεις συνεργατών και του ίδιου του πρώην υπουργού Οικονομικών, που δίνουν τελείως διαφορετικές εκδοχές μιας υπόθεσης που υποτίθεται ότι ήταν τόσο σοβαρή. Τελευταίος στη σειρά, ο Γκλεν Κιμ, συνεργάτης τότε του υπουργού, αναφέρθηκε σε μια «light» εκδοχή: η κυβέρνηση θα εξέδιδε κουπόνια για το 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, διαφημίζοντας πέρυσι το βιβλίο του για την ελληνική κρίση, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, έκανε λόγο για άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Στην ουσία για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ίσως με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού! Είναι να αναρωτιέται κανείς για τη συνοχή της ομάδας του plan X αλλά και για τη σοβαρότητα των συνεργατών του κ. Βαρουφάκη. Αλλά είναι αυτό θέμα Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής;

Στη πραγματικότητα, αν υπάρχει λόγος, όχι για ανακρίσεις και εξεταστικές, αλλά για σοβαρή συζήτηση άλλη θα έπρεπε να είναι: πως η κυβέρνηση επέλεξε τη σύγκρουση με τους δανειστές χωρίς να έχει επεξεργαστεί τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν έκαναν βήμα πίσω. Τα υπόλοιπα είναι για να κάνουν αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ, προωθώντας και το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη... 
tvxs.gr



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"